Munan valkuainen

mietiskelijä

Miksi sanotaan, että proteiinia saa kananmunan valkuaisesta? Miksei sanota että sitä saa kananmunasta? Tai siis onko keltuainen sit jotenki huonompi, rasvainen vaiko mitä?

10

1193

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • --..--

   Siis kananmunan valkuainen on sitä proteiinia, pelkästään.
   valkuaisaine=proteiini

   Kananmunan valkuiaisessa sitä on keskimäärin 7-9g/ muna.
   Keltuaisessakin on proteiinia, mutta paljon vähemmän ja sen lisäksi kaikki rasvat ja kolesterolit. Myöskin vitamiineja toki on keltuaisessa.

  • mietiskelijä

   Eli kannattaako keltuaista syödä?

   • Hyviä ravinteita

    Kannattaa syödä. Paljon kaikkea hyödyllistä ravintoainetta:

    http://www.fineli.fi/food.php?foodid=851&lang=fi

    Minulla on perinnöllinen korkea kolesteroli, joten syön vain max yhden keltuaisen päivässä (nykyisellä tietämyksellä), mutta useampia valkuaisia. Halpaa proteiinia, kun 10 munan kennon saa eurolla tarjouksesta. Normaaleilla veriarvoilla varustettu saa varmaankin vedellä munaa ihan huolella ;-)

    Tuolta finelin sivuilta löytyy ravintosisällöt ruoka-aineisiin.


  • kananmunaa
  • --..--

   Kerrohan miksi kaikki tuonkaltaiset sivut on koodattu jollain perunalla?
   Ihan järkyttävää katsottavaa/ luettavaa. kaikki yhteen pötköön. Ei minkäänlaisia perusteita toimivan internet sivun luomiseksi.

   • esimerkkiä?

    Laitatko oman hyvin toimivan sivustosi tänne esimerkiksi?

    Netti on täynnä miljoonia erilaisia sivuja.

    Mikä sinusta on paras?


   • --..--
    esimerkkiä? kirjoitti:

    Laitatko oman hyvin toimivan sivustosi tänne esimerkiksi?

    Netti on täynnä miljoonia erilaisia sivuja.

    Mikä sinusta on paras?

    No jospa vaikka tekisit ihan ensialkuun toimivat sivut ylipäätään.
    Kaikki tekstit jne kirjoitettu putkeen, ei pikalinkkejä otsikoihin jne.
    Ensimmäiset nettisivut 90 luvulla oli jengillä paljolti tollaset. Jospa uudistaisit niitä edes sen 20 vuotta. Ainiin, mutta eihän se onnistu sillä näkeehän sen nyt että et todellakaan osaa.
    Vähän pistää arveluttamaan teksti asiasisällön paikkansa pitävyyttäkin.


   • ziikki
    --..-- kirjoitti:

    No jospa vaikka tekisit ihan ensialkuun toimivat sivut ylipäätään.
    Kaikki tekstit jne kirjoitettu putkeen, ei pikalinkkejä otsikoihin jne.
    Ensimmäiset nettisivut 90 luvulla oli jengillä paljolti tollaset. Jospa uudistaisit niitä edes sen 20 vuotta. Ainiin, mutta eihän se onnistu sillä näkeehän sen nyt että et todellakaan osaa.
    Vähän pistää arveluttamaan teksti asiasisällön paikkansa pitävyyttäkin.

    Minuakin kiinnostaa nähdä se täydellinen nettisivu jonka varmasti olet tehny kun kerran haukut täällä muita sivuja...


  • kananmuna.

   Terveyttä kananmunasta!

   Kokonaisena kananmuna on ravintoarvoltaan yksi luontoäidin parhaita saavutuksia, se sisältää kaiken paitsi C-vitamiinin. Sen proteiinit ovat hyvänlaatuisia ja rasvahappokoostumus käytännössä erinomainen.

   Yhdestä 55 g munasta saadaan 79 kCal energiaa. Rasvaa löytyy 5,7 grammaa ja proteiineja saadaan n. 6,9 g.

   Keltuainen sisältää A-, D-, E- ja K- vitamiineja sekä vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja: tiamiinia, riboflaviinia, niasiinia, pyridoksiinia, koliinia, B12- vitamiinia, foolihappoa, pantoteenihappoa ja biotiinia. Kivennäisaineista keltuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, kobolttia, nikkeliä, kromia, fluoria, jodia ja seleeniä.

   Valkuainen sisältää proteiinia (suurin osa), biotiinia, foolihappoa, niasiinia, pantoteenihappoa, pyridoksiinia ja riboflaviinia. Erityisesti riboflaviinin lähteenä valkuaisella on merkitystä ihmisen ravitsemuksessa. Kivennäisaineista valkuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, sinkkiä, kuparia ja jodia. Määrät ovat kuitenkin pieniä, joten valkuaista ei voida pitää merkittävänä kivennäisaineiden lähteenä.

   Kanan ruokinta vaikuttaa jonkinverran ravintoarvoon.

   Monet ihmiset ovat karttaneet kananmunaa ruokavaliossaan, sillä sen on luultu vaikuttavan haitallisesti veren kolesterolipitoisuuteen. Viime vuosina saatujen tutkimustulosten perusteella kananmunaa on kuitenkin syyllistetty turhaan. Perusterveen ihmisen ei tarvitse vältellä kananmunia.

   Kananmuna on yksi maailman täydellisimmistä ruuista. Yksi muna sisältää n. 6 grammaa proteiinia ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Siinä on kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, montaa eri kivennäisainetta sekä folaattia, joita me suomalaiset saamme ruokavaliostamme aivan liian vähän.

   Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia, jotka ehkäisevät merkittävällä tavalla silmänpohjan rappeumaa. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Suojaravinteet imeytyvät kananmunasta noin puolet tehokkaammin kuin kasviksista.

   Kananmunissa on myös kolesterolia, jota kananpoikanen tarvitsee kehittyäkseen. Se ei kuitenkaan päädy sellaisenaan ihmisen elimistöön, sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Jos ruoka sisältää vähän kolesterolia, maksa tuottaa sitä elimistön tarpeiksi. Vastaavasti, jos kolesterolia on paljon, maksa vähentää omaa tuotantoaan.

   Tiedetään, että kananmuna saa elimistön tuottamaan runsaasti hormonia, joka ylläpitää kylläisyyttä, hillitsee ruokahalua ja syömistä.

   Kananmunat ovat hyvällä syyllä todellista superruokaa esimerkiksi sydänterveyttä ajatellen.

   Kananmunat sisältävät runsaasti antioksidantteja, joista voi olla apua monenlaisten sairauksien ehkäisyssä. Tutkijat ovat havainneet, että kaksi kananmunan keltuaista sisältää yhtä paljon antioksidantteja kuin 25 grammaa karpaloita. Tutkijoiden mukaan ihmisiä tulisikin rohkaista syömään enemmän kananmunia, koska ne ovat niin terveellisiä. Suomalaiset syövät keskimäärin vain 3 kananmunaa viikossa, joka on kananmunien terveellisyyttä ajatellen todella vähän.

   Kananmunien suhteen on erityisen tärkeää huomioida laatutekijät etenkin jos kananmunia syö runsaasti. Voi olla mahdollista, että tehotuotettujen munien runsas syöminen ei ole pitkässä juoksussa hyvä juttu terveyttämme ajatellen. Tämä johtuu siitä, että tehotuotetut kananmunat ovat esimerkiksi rasvahappokoostumukseltaan huomattavasti huonompia, kuin luomukananmunat. Lisäksi on hyvä muistaa sekin, että luomukananmunat sisältävät enemmän ravintoaineita kuin tehotuotetut kananmunat.

   Munat kannattaa säilyttää omassa pakkauksessa.

   Kananmunan terveysvaikutukset saa hyödynnettyä parhaiten jos sen syö mahdollisimman vähän kuumennettuna. Esimerkiksi keltuaisen antioksidanttipitoisuus vähenee puoleen jos sen kypsentää.

  • keltuainen kans

   Kananmunan proteiininlaatu on huippuluokkaa, lisäksi siinä on vitamiineja lähes koko kattaus. Ei ole olemassa tieteellistä todisteita kananmunien ja lisääntyneen kolesterolin välillä. Itse asiassa kananmunassa oleva koliini, jota on kananmunan keltuaisessa on välttämätön aivojen hyvinvoinnille, se myös auttaa maksaa puhdistautumaan ja toimimaan sille kuuluvalla tavalla. Koliinilla on myös verenpainetta alentava ominaisuus ja sen ainesosia esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa. Täydellistä ruokaa? Lähes.

   http://hidastaelamaa.fi/2014/02/rasvaa-kehosi/

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Neljä viidestä on valmis luopumaan venäläisestä energiasta

   hinnannoususta huolimatta. Suomalaiset vastustavat tiukasti putinismia. https://yle.fi/uutiset/3-12446857
   Maailman menoa
   148
   2782
  2. Sale on loistava presidentti

   Tulipa joskus kirjoitettua, että natojäsenyys tulee saada aikaa "Salen" aikana ja nyt se alkaa realisoitua " natoon jo huomenna" - teeman on hyväksyny
   Maailman menoa
   230
   2157
  3. Onko sinulla nainen sen miehen kanssa ihan älytön juttu?

   Vai mitä se tämä kaikki teidän pelinne täällä oikein on? Jospa se on vain sellaista kevyttä ja ohimenevää ihastumista..? Taitaa olla. Niin minä nyt vä
   Ikävä
   105
   1210
  4. Kunpa voisin

   Edes lähettää viestiä sulle. Olet ajatuksissa sen verran paljon.
   Ikävä
   49
   1175
  5. Ano Turtiainen: Suomi olisi voinut olla Pohjolan Sveitsi

   Mitä kenelläkään voisi olla tällaista mielikuvaa vastaan?
   Maailman menoa
   357
   1154
  6. Toimintasi on vainoamista

   Luulisi aikuisen ihmisen jo ymmärtävän..
   Tunteet
   107
   973
  7. Eikö me nyt vaan

   Voitas.....kumpikin unohtaa toisemme ?
   Ikävä
   59
   811
  8. Miksi sä oot noin kylmä?

   Mitä tein väärin?
   Ikävä
   41
   782
  9. Eihän tää jää tähän mies?

   En ainakaan sitä haluaisi ✨
   Ikävä
   52
   747
  Aihe