mikä ihme psykiatrian alaa vaivaa?

ei enää potilas

Oletteko koskaan tulleet miettineeksi miksi jotkut sairastuvat pahemmin haettuaan apua psyk.palveluiden piiristä?

Olen aistinut joka kerta asioidessani psyk.palveluiden piirissä hoitohenkilökunnan pelon, "raskaan" ilmapiirin ja erityisesti alan työntekijöiden yleisen vainoharhaisen suhtautumisen asiakkaisiin.

Minun vähäisetkin defenssini romahdutetaan paikassa, josta pitäisi saada apua ja voimaa elämään.

Mikä psykiatrian alaa vaivaa, miksi järjestelmä tekee asiakkaistaan sairaampia kuin mitä he todellisuudessa ovat?

30

660

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Riku

      Varmasti useita syitä. Ensinnäkin aika monella lääkärillä, samoin kuin hoitajilla saattaa olla suoranaisia ennakkoluuloja potilaita kohtaan. Mielenterveysongelmasta kärsivään liitetään hyvin usein väkivallan uhka. Itseä ja muita kohtaan. Mt potilaat nähdään potentiaalisina kirvesmurhaajina, sekä itse syypäinä omaan tilaansa. Sen vuoksi heitä kohdellaan "sääli on sairautta" ja"ei porkkanaa vaan keppiä" asenteella.
      Toiseksi: psykiatrisen diagnoosin tekeminen ei perustu tarkkaan lääketieteelliseen näyttöön tai kokeisiin, vaan tutkivan lääkärin henkilökohtaiseen mielipiteeseen.
      Kolmas syy ovat lääketehtaat, jotka painostavat lääkäreitä pumppaamaan potilaat täyteen psyykelääkkeitä. Mitä enemmän lääkkeiden käyttäjiä on, sitä enemmän isojen lääkefirmojen tileille tippuu fyrkkaa.
      Neljäntenä syynä, nyt mennään ruohonjuuritasolle, on hoitolaitosten ja sairaaloiden työyhteisöt. Tuskin millään muulla alalla ilmapiiri työpaikoilla on niin tulehtunut kuin hoitoalalla. Selkäänpuukottamista, juoroilua, kantelua, ulos savustamista, musta maalaamista. Tämäkin vaikuttaa hyvin vahvasti siihen miten potilaita kohdellaan.

      • einähdäihmistä

        Kyllähän tuossa on paljon perää, hoito on diagnoosi ja lääkekeskeistä. Siitä puuttuu kuntouttava ote.


      • k6bh84bk
        einähdäihmistä kirjoitti:

        Kyllähän tuossa on paljon perää, hoito on diagnoosi ja lääkekeskeistä. Siitä puuttuu kuntouttava ote.

        Toiminnasta puuttuu enemmänkin auttava ote. Toiminta on pelkkää kontrolloimista ja kurittamista.


    • Asperger.

      Täysin sama mieltä edellisten kirjoittajien kanssa. Kts. ketju Aurora

    • Zudo zaianze

      Psykiatrian alaa vaivaa valtava ego- ja asennevamma. Psykiatria on aina halunnut kuulua osaksi lääketiedettä ja psykiatrit tulla hyväksytyiksi ja ymmärretyiksi oikeina lääkäreinä. Pyrkimyksen takana on valta- ja taloudelliset intressit. Psykiatriset "sairaudet" eivät ole koskaan olleet oikeita biologisia sairauksia, mikä on johtanut psykiatrian kannalta ongelmaan, sillä psyykkisiä ongelmia voidaan hoitaan tehokkaasti erilaisten keskusteluterapioiden ja henkisen tuen ja auttamisen kautta eikä siihen tarvita minkäänlaista lääketieteellistä osaamista. Koska psykiatria on aina halunnut tulla tunnustetuksi osaksi lääketiedettä, on heidän ollut pakko brändätä "mielisairaudet" (eli psyykkiset vaivat) oikeiksi sairauksiksi, kuten patologeilla on.

      Psykiatriaan on läpi historian liittynyt mielenterveysongelmaisten väheksyvä ja alistava suhtautuminen. 1800-luvulla heitä kutsuttiin sanalla "hullu" ihan virallisestikin ja "hoitona" käytettiin erilaisia pieksemis- ja pahoinpitelytekniikoita, joita voidaan hyvin pitää kidutuksena. "Hulluja" pidettiin psykiatrian puolelta lähempänä eläimiä ja siten heitä kohdeltiin kuin karjaa ja petoja. Shokeeraavien hoitomenetelmien tarkoitus oli "herättää" "hullu" "hulluudestaan" pelon avulla. Itseäni eniten kauhistuttavia menetelmiä olivat mm. hukkumisimulointi, jossa potilas laitettiin väkisin hauta-arkkua vastaavaan laatikkoon, jossa oli reikiä, kansi kiinni ja upotettiin vesialtaaseen. Kun arkku oli täyttynyt vedellä, nostettiin potilas ylös. Tietenkin osa hukkui, mutta ei se haitannut, koska psykiatriahan oli tehnyt parhaansa.

      1920-luvun paikkeilla mukaan tuli eugeniikka ja pakko strerilisointi ja jopa kastroiminen. Oheinen lainaus kertoneet tarpeeksi psykiatrian eugeniikka-ajattelusta. En viitsi kirjoittaa enempää sen vasten mielisyyden vuoksi. Mielenterveyspotilaiden systemaattiseen tuhoamiseen käytettiin mm. myrkkypistoksia ja kaasukammioita, joista viimeisemmäksi mainittu teloitusmenetelmä tuli maailmalle paremmmin tutuksi kansallissosialistien omaksuttuaan sen käyttöön psykiatrialta 2. maailmansodan loppupuolella juutalaisten surmaamisen avuksi. Harva tietää, että valesuihkut ja puiset saippua ovat alkujaan psykiatrian "hullujen" tuhoamiseksi keksimiä harhaituksia. Psykiatrian ala on halunnut vaijeta menneisyydestään visusti eikä epäilen, että näitä asioita ei opeteta psykiatrian opiskelijoille lainkaan.

      "Why do we preserve these useless and harmful beings? The abnormal prevent the development of the normal. This fact must be squarely faced. Why should society not dispose of the criminal and insane in a more economical manner?"

      -Dr. Alexis Carrel, Nobel Prize Winner, Rockefeller University

      70-luvun paikkeilla psykiatri oli todellisessa liemessä, kun alaa valtasivat erilaiset terapeutit, psykologit ja niin edelleen, jotka olivat vaarassa syrjäyttää psykiatrian ja sen ajaman lääkemallin "sukupuuttoon". Kansalaiset hakeutuivat keskusteluterapiaan ja olivat hylkäämässä tarjotut lääkkeet omassa hoidossaan. Psykiatrian oli siis tehtävä jotain tai kohdattava alan surkastuminen. Silloin lääketeollisuus ja psykiatria löivät kättä päälle, joka käytännössä tarkoitti sitä, että psykiatrit myivät itsensä lääketeollisuudelle ja alkoivat brändätä kaikki mielenterveysongelmat oikeiksi sairauksiksi todellisten oikeittein sairauksien, kuten diabteksen ja syövän sekaan. Siten kehittyivät myytit masennuksesta, skitsofreniassta, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja niin poispäin oikeina sairauksina.

      Jotta moinen selvästi valheellinen viesti saataisiin myytyä kansalle eli kuluttajille, tulisi niiden taustalle keksiä uskottavia selityksiä "sairauksien" syntymekanismeista. Näin syntyivät pseudotieteen sadut serotoniiniepätasapainosta masennuksen taustalla, dopamiini yliaktiivisuudesta skitsofreniassa jne., jotka elävät vahvana kansan mielissä ja terveydenhuollossa yhä 2014. Tätä psykiatrian suuntausta, jota meillekin tarjoillaan ainkain julkisessa terveydenhuollossamme, kutsutaan biopsykiatriaksi, joka on pitkälti pseudotiede, Noituutta vastaavaa uskomushoitoa, jossa mukana käytetään myrkyllisiä ja kohteen kannalta tuhoisia menetelmiä.

      http://www.youtube.com/watch?v=nzdu3WQyIZg

      Psykiatriassa on läpi ihmiskunnan historian tähän päivään asti ollut kyse sosiaalikontrollista eli politiikasta sekä bisneksestä ja ekonomiasta, ei lääketieteestä tai auttamisesta. Biopsykiatria on pseudotiede, jonka tavoitteita ja menetelmiä toteutetaan auttamisen ja hoidon nimissä. Jos haluat tutustua tarkemmin alan ristiriitaiseen ja kyseenalaiseen historiaan ja nykypäivään, suosittelen lukemaan esimerkiksi Robert Whitakerin kirjan Mad In America. Vain tuntemalla historia, voi ymmärtää nykypäivää.

      • My Heart

        Hyvä kirjoitus. Näinhän tämä homma pyörii.

        Kaikenlaiset Käypä Hoitosuositukset ja muut mielenterveyden hoitoon pohajutuvat hoito-ohjeet nojaavat parhaillaan lääkeyhtiöiden pohjalta laatimiin suosituksiin.

        Toivotaan, että vielä eräänä päivänä ihmiskuntan havahtuu unestaan ja sokeasta uskosta/luottamuksesta psykiatriaa kohtaan.

        ps. minulla oli lähteä henki, kun suostuin syömään psykiatrian alalla käytettäviä lääkkeitä. kaikki lähti liikkeelle masennuslääkkeistä (uskoin teoriat kemiallisista epätasapainoista) lääkkeitä lisättiin ja oloni heikentyi, diagnoosit muuttuivat ja lääkitys koveni. Reilun vuoden sisään minut ajatettii lääkkeillä sekaiseksi kuin seinäkello, sähköä ja suoranaista kidusta kaikenlaisten kotihoito-ohjein.
        2,5 vuotta jaksoin uskoa psykiatrian tuovan avun, söin lääkkeitä ja jutustelin höpöjä mt-toimistolla. Lopulta olin niin huonossa kunnossa, että en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin itsemurha.

        Parantumiseni lähti siitä, kun otin eroa mielenterveyspalveluihin ja lopetin lääkkeet. Minulta meni 1.5 vuotta toipua tuosta henkisestä raiskauksesta ja pelottelusta.

        Parhaillaan voin hyvin ja elämään on palannut värit. Elämäni kauhein kokemus on ollut psykiatrian tuoma "apu", sain ikuiset arvet sieluuni. Mistään en voi hakea tuolle kokemukselle apua, traumat on selvitettävä yksin ja toisinaan täältä Suomi24 löytää näitä ketjuja joita lukiessa ymmärtää etten ihan kahjo olekaan ja ennen kaikkea on lukuisia muita jotka ovat kokeneet tämän psykiatrian suuren huijauksen.


      • väsyttää

        Olen järkyttynyt.. Aivan järkyttynyt kun tiedän mitä itsekin olen kohdannut ja osa hoitohenkilökunnasta, varmaan suurin osa ei tajua tätä kokonaiskuvaa, eikä ne tajua miten tätä brutaalia käytöstä potilaita kohtaan jatketaan edelleen.


    • hmmh1

      Ollessani psykiatrisella vastaanotolla niin siellä tuli vastaan hoitohenkilökuntaa joilla viimeisen päälle muodikkaat vaatteet, naisilla yleensä polviin ulottuvat hameet, huoliteltu ulkonäkö, pitkävartiset saappaat, helyt ja korut. Yrittävät näyttää olevansa keskiluokkaa korkeammalla tasolla. Kiireisen ja pelokkaan näköisiä ihmisiä.

      • fyf hgh

        Mutta mikä on ratkaisu tähän kaikkeen? Miten koko systeemi saadaan muutettua siten, että psykiatria oikeasti auttaisi ihmisiä. Onko mitään keinoa? Koko järjestelmän täydellinen alasajo? Tuntuu aika mahdottomalta. Jonkinlainen lakimuutos?


      • On aika unohtaa
        fyf hgh kirjoitti:

        Mutta mikä on ratkaisu tähän kaikkeen? Miten koko systeemi saadaan muutettua siten, että psykiatria oikeasti auttaisi ihmisiä. Onko mitään keinoa? Koko järjestelmän täydellinen alasajo? Tuntuu aika mahdottomalta. Jonkinlainen lakimuutos?

        Koska lääkeyhtiöt tätä hommaa loppupeleissä pyörittävät ja näin olleen tekevät miljardibisnestä ns mielensairauksissa, ei ole odotettavissa lähiaikoina mielenterveytensä kanssa kamppaileville parempia aikoja.. pelkäänpä, että hullumpaan suuntaan ollaan menossa.

        Katsos kun elämän normaaleista asioista ollaan jo tehty sairauksia, joita pitää hoitaa lääkkein.

        Itse kaiken kauheuden kokeneena, osaan kiertää tämän alan kaukaa.


        Minulla ei ole edes sanoja sille toiminnalle mitä psykiatrian puolella harrastetaan ja vieläpä verovaroin tätä suoranaista julmuutta harrastetaan. Sellaista minusta tuntuu touhua, lääkkeitä lääkkeen päälle. En tiedä uskovatko psyk.puolen ihmiset itsekin siihen mitä tekevät, vai ovatko sulkeneet mielensä jotta voivat tätä työtänsä tehdä menettämättä mielenrauhaansa.

        Omalla kohdallani psykiatri näki miten vointini laskini neuroleptin aloittamisen jälkeen, silti hän ei voinut sitä myöntää vaan vetosi mielensairauden pahentumiseen ja tätä kautta lisälääkityksiin.

        Olin elänyt 42 vuotta ilman mitään mielenterveyden häiriötä, ilman mitään pillereitä. Kunnes eräs tapahtuma yksityiselämässä kävi vaikeaksi, joten ajattelin hakea siihen apua, kun sitä niin suositellaan. Tästä lähti oma taipaleeni mielenterveyspotilaana. Minusta oltiin valmiita tekemään kroonikko voimakkaissa lääkkeissä. Aikani tuossa sumussa kuljinkin ja uskoin mitä minulle kerrottiin, että olen vakavasti sairas. Niin sairas, että paikkani on työkyyvttömyyseläkkeellä.

        Minun korkeasti koulutetun pitäisi aloittaa istunnut kroonikkopotilaiden joukossa (kävin paikkaan tutustumassa jossa istui laamaantuneiksi läääkittyjä pitkän matkan kroonikoita tuijottelemassa lattiaa) tuolloin päätin, ettei aikani ole vielä tullut kuulua tuohon klubiin.

        Ratkaisu tähän kaikkeen on hyvin yksinkertainen, pysy erossa psykiatrian palveluista. Hanki itsellesi ystäviä, liiku, nuku riittävästi, aktivoidu, elä elämääsi, kouluttaudu, harrasta, syö terveellisesti ja usko itseesi sekä mahdollisuuksiisi.


      • lintunen
        fyf hgh kirjoitti:

        Mutta mikä on ratkaisu tähän kaikkeen? Miten koko systeemi saadaan muutettua siten, että psykiatria oikeasti auttaisi ihmisiä. Onko mitään keinoa? Koko järjestelmän täydellinen alasajo? Tuntuu aika mahdottomalta. Jonkinlainen lakimuutos?

        Ainakin kaikkein kahjoimmille ja sadistisimmille lääkäreille ja mt-työntekijöille kylmästi potkut.Tuntuu siltä,että kun laitokseen on saanut vakiviran,siellä saa sairas työntekijä tehdä ihan mitä lystää.Minä tiedän monta asiallista ex-mt-työntekijää,jotka ovat vaihtaneet alaa sen takia,että eivät ole sietäneet työkavereitaan.Häiriköt ovat vallanneet alan,täyspäiset inhimilliset hoitajat savustetaan ulos tai lähtevät,etteivät itse sairastuisi.


    • väsyttää

      Mä oon nähnyt kaiken mitä tuossa psykiatrisessa hoidossa on pielessä. Se on vielä aika henkisesti brutaalia.. Ihmisiä pakotetaan, patistetaan ja syyllistetään omasta tilasta. Kun ne kokevat avuttomuutta ja kokevat etteivät voi auttaa ihmistä niin alkaa pakotus. Pahimmassa tapauksessa rauhoitus lääkkeiden avulla ja sitten sun pitäisi muka uskoa ja luottaa siihen että saat apua. Kun ne hoitajat ei edes itse tajua mistä puhuvat ja osa alalle hakeutuvista itse asiassa hoitavat omia haavoja ja traumojaan potilaiden kautta. Sekoittavat sen potilaan pään entisestään! Ja osa on vaan tunnekylmiä ja ylimielisiä. Sama se on joissakin kuntoutuspaikoissa. Ihmiset kiristetään ja pakotetaan tekemään kaikkia kuntoutusjuttuja. Ei yhtään kunnioiteta ihmisen valinnan vapautta, sen ihmisen omaa vapautta. Osa hoitohenkilökunnasta on ihan ok mutta osa ei vaan tajua.. Niin pitäisikö mun nyt muka sulkea silmät ja olla näkemättä sitä mitä näen, ja odottaa että saan apua. Ei sitä ainakaan näiltä henkisestä kehittymättömiltä ihmisiltä saa. Alkaa mennä usko siihen, saako sitä apua mistään tai keneltäkään. Ehkä osa psykiatreista on suhteellisen fiksuja. Ja jotkut terapeutit tai hoitajat jotka osaavat ajatella ja ajatella vielä itsenäisesti kaiken lisäksi. Mutta se että onko sulla niin hyvä tuuri että sulle sattuu sellainen fiksu ihminen kohdalle. Monelle ei satu!

    • ln76

      Suomessa käyty keskustelu mielenterveyspotilaiden hoidon vaikuttavuudesta ja tasosta osoittaa, että epäkohtiin halutaan pureutua. Silti tuli yllätyksenä, että mielenterveyspotilaiden oikeudet ovat täysin alisteisessa asemassa suhteessa hoitohenkilökuntaan. Todellisuudessa diagnosoinnin taso on enemmän olettamuksia kuin faktoja ja kun tähän yhdistää tosiasian, ettei olemassa ole vielä lääkkeitä täsmähoitona. Tulisi potilaiden osuutta omaan hoitoonsa ja tulevaan elämäänsä saada lisättyä lain suomin oikeuksin, jottei potilaat sairastuisi pahemmin haettuaan apua. Lisäksi olen samaa mieltä, että nykyään mielenterveyden sairauksiin luetaan normaaleita ihmisen elämään kuuluvia tunnetiloja ja käytösmalleja.

      Ikävä tosiasia on, että jokaisessa ammattikunnassa on sekä hyviä, että huonoja ammatin harjoittajia kun tämä yhdistetään ylitsekävelemisen mahdollisuuteen on lopputulos, jonka näin ja koin sairaalajakson aikana. Hoidoissa käytetään edelleen keinoina potilaan alistamista ja nujertamista niin lääkkein kuin vaihtoehtoisin hoidoin. Potilaat, jotka valittivat lääkkeiden sopimattomuutta jätettiin noteeraamatta kun he tuskastuneena olotilaansa tiuskaisivat asiasta heidän lääkitystään nostettiin niin, että olotila oli entistä huonompi. Tämä on mielestäni toisen ihmisen nujertamista. Lääkkeiden kehittelijöiden tarkoituksena on kuitenkin ollut auttaa ja parantaa potilaiden elämänlaatua. Tosiasia on myös, että lääkkeillä on sivuvaikutuksia, jotka voivat johtaa myös hengenvaarallisiin komplikaatioihin kuten kohdallani. Kun lääkitystä ei suostuttu vaihtamaan keskusteluista huolimatta, joissa viittasin sekä kliinisiin että farmakologisiin tutkimuksiin, jotka osoittivat, ettei lääke sovi fysiologistataustaani vasten. Tällaisen voi lukea välinpitämättömyydeksi tai lääkeaineista tietämättömyydeksi. Molemmat ovat potilaan kannalta kohtalokkaita ja elämän laatua sekä tervehtymistä alentavia.

      Samaa ilmapiiriä kuvastaa eristyshuone, jonne potilas laitetaan kun hän voi henkisesti huonosti ja usein ollessaan myös sen armoilla. Kuten tiedetään sairauksiin kuten lääkkeiden/hoitojen sivuvaikutuksiin on yhdistetty joissakin tapauksissa aggressiivisuuden kohoaminen. Ymmärrän, että potilas täytyy eristää muista turvallisuuden takia, mutta pelkkä patja lattialla tyhjässä huoneessa ei kata ihmisoikeuksien täyttymistä. Televisio esimerkiksi suojalasin takaa, kello jne. olisivat inhimillisiä. Myöskään potilasta ei pitäisi pitää kuin sen hetken, että hän rauhoittuu. Tätä eristyshuonetta samoin kuin käytäntöjä lääkehoidoissa käytetään mielestäni jälleen potilaan nujertamiseen eikä hoitamiseen. Kolmas asia mistä näkee asenteen on sähköhoidon oleminen edelleen osana hoitoketjua. Sähköhoidon kehittäjät totesivat, että toimenpide on aivoja tuhoava sekä verrattavissa insuliinihoitoon. Ruotsalainen tutkija jo 50-luvulla osoitti, että sähkö on kissojen aivoja tuhoava jo niin pieninä annoksina kun se laukaisee kouristuksen ja mitä useammin sitä käyttää pieninä annoksinakin sitä suuremmat tuhot ovat. Hän osoitti vaurion kohdistuvan pahimmin verisuoniin, joita aivot ovat täynnä ja nimenomaan mikrovaskulaareja, jotka vastaavat hapen sekä ravintoaineiden kulusta neuroneille. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että häiriötilanteissa mihin mielenterveyssairaudetkin kuuluvat aivot sopeutuvat tilanteisiin verenkiertoa säätelemällä. Sähköhoito aiheuttaa pysyviä vaurioita, jotka kohdistuvat älykkyyteen, muistiin ja persoonallisuuden alueelle. Ihmisille, joilla on valmiiksi toiminnanhäiriö, aiheutetaan vielä lisää vauriota. En voi olla miettimättä miten monen ihmisen elämän mahdollisuudet tällaisilla hoidoilla on tuhottu vuosikymmenien aikana jatkuen edelleen. Ilmapiirissä, jossa lääkärit naureskelevat kollegoiden sähköttävän potilaita näiden ollessa levottomia, ei koskaan hoito ole inhimillistä. 2000-luvulla oltaessa pitäisi myös mielenterveyspotilaiden oikeudet ja hoito olla potilaita kunnioittavaa sekä arvostavaa.

      Myös muilla sairaanhoidon aloilla tänäpäivänäkin kehitellään hoitoja, jotka vaurioittavat sekä aiheuttavat täysin epäinhimillistä kipua potilaille. Näitä kehittelevät tutkijalääkärit ovat osoittautuneet myös täysin piittaamattomiksi toisen ihmisen terveydestä, kivusta ja elämästä. Nämä ihmiset kuitenkin ovat niitä johtavissa asemissa olevia lääkäreitä, jotka luovat suuntaviivoja hoidoille. Tosiasia on, että lääkäreiden nauttima kunnioitus eettisinä ja moraalisina parantajina jää kyllä oman luonteen varjoon, silloinkun kyseisellä henkilöllä on taipumusta sellaiseen. Tällaisten henkilöiden ollessa osa terveydenhoitojärjestelmää pitäisi potilaiden oikeudet nostaa uudelle tasolle. Nämä hoidot ja kohtalot osoittavat myös, ettei valitettavasti tietoa ja taitoa ole aina saatavilla tai kyseisellä henkilöllä olemassa. Tätä pahentaa ylimielisyyden ilmapiiri, jota joidenkin lääkäreiden taholta ilmenee vain potilaan kuuleminen voi taata paremman hoidon. Hyviäkin on, mutta jos kohtalon sormi osoittaa huonon niin tosiasia on, että terveys on vaakalaudalla.

      • 1464

        Viime vuonna 97 lääkäriä ja hoitajaa menetti toimilupansa. Mahtoiko yksikään työskennellä psykiatrisella puolella?


      • ettänäin..
        1464 kirjoitti:

        Viime vuonna 97 lääkäriä ja hoitajaa menetti toimilupansa. Mahtoiko yksikään työskennellä psykiatrisella puolella?

        Pelkkä jäävuoren huippu..

        Ja pahinta tässä on se, että lupa-asioista päättää Valvira. Valviralla taas ei käytännössä ole toimivaltuuksia jos potilaat pysyvät hengissä.. Ja kuinkas käy jos mt-puolella potilas ei säily hengissä? Aivan, epäonnistunut hoito ei johda sinänsä kuolemaan, vaan sen tekee lopulta potilas itse. Kuolinsyyksi kirjataan "itsemurha", eikä Valvira voi asialle yhtään mitään.

        Aluehallintovirastot ottavat vastaan kanteluita eläviltäkin potilailta.. Mutta jos edes harkitset valituksen tekemistä, sinut leimataan "valittajaksi" ja "turhasta marisijaksi".. Ja sitten lopulta asiassa on se ongelma, että aluehallintovirastolla ei ole käytännössä valtuuksia muuhun kuin muistioiden kirjoittamiseen.

        Ehkäpä parhaassa tapauksessa muistiostakin voisi olla apua.. Mutta kun todellinen ongelma taitaa olla vääränlaisissa asenteissa, niin eihän niitä muistioita lueta, puhumattakaan että otettaisiin tosissaan.

        Suoraan sanottuna en edes tiedä miksi samoja asioita käsittelemään tarvitaan kaksi erillistä organisaatiota? Jos rikoslakia valvottaisiin samalla tavalla, niin olisi varmaan ihan erikseen oma organisaatio murhia varten, ja muita rikoksia valvoisi jokin "leikkipoliisi" jonka valtuudet rajoittuvat lähinnä rikollisten nuhteluun.


    • kylkyl1

      sähköshokkeja käytetään nykyäänkin, valitettavasti..

    • 46ii

      Miksiköhän ihmiset, jotka menevät yleissairaalan päivystykseen sairastuvat pahemmin ja joutuvat jopa leikkaussaliin tai sisätautiosastoille?

    • 5+1

      Monet joutuu osastolle akuuttitilanteessa. Hoitohenkilökunta ei usein tunne potilasta entuudestaan ja on toimittava jollakin tavalla, että tilanne saadaan mahdollisimman nopeasti rauhoitettua. Jotkut toimet tuntuvat kovin brutaalilta, mutta se on tapa millä heidät on opetettu toimimaan.

      Mielenterveyden vaivoja on erilaisia, oikeastaan jokaisella yksilöllä on oma sairautensa... haastavaa alkuun löytää se oikea hoito, mutta uskoisin, että esim. masennuspotilailla monilla on sen verran tajua vielä, että ymmärtävät mikä saattaisi itselle olla se paras tapa auttaa itseä.

      Hoitohenkilökunnassa on erittäin päteviä henkilöitä ja niitä jotka eivät ole kovin päteviä... mutta niinhän kaikissa ammattikunnissa on sellaisia. Ei viitsittäisi leimata kaikkia huonoiksi muutamien huonojen kokemusten pohjalta.

      Ystäväni oli syksyllä Vantaan Peijaksessa ja sanoi siellä olevan erittäin pätevä nuori psykiatri, psykologi ja sairaanhoitohenkilökuntaa. He tiesivät miten tuli toimia ja ystävä sai apua. Vakava masennus on ollut paranemaan päin ja hän on kuntoutunut jo työkuntoiseksi muutamassa kuukaudessa.

      • Riku

        Totta on, että koskaan ei saisi yleistää. Ei missään ammattikunnassa sata prosenttia työntekijöistä ole ammattitaidottomia uuvatteja. Ei myöskään psykiatreissa tai hoitajissa. Mutta yhtä totta on, jos mietitään esim. hoitoalaa, niin valitettavasti ruvetaan olemaan siinä pisteessä, että sinne tulevat kaikki ne, jotka eivät minnekään muualle pääse. Hoitoalaa on jo vuosia vaivannut työvoimapula. Ja monien sairaaloiden ja hoitoyksiköiden on pakko palkata kaikki, ketkä vain suostuvat töihin tulemaan. Em. mainittujen paikkojen kannattaisi ihan oman maineen ja brändin vuoksi miettiä kannattaako jokainen Tauno ja Tiina Tunari tai työpäivän pituista kahvitaukoa viettävä laiskamato palkata hommiin.


      • Jaksan uskoa

        Samaa mieltä.

        Itsellänikin parin vuoden psyk.poli jakso takana ja parantuminen alkoi vasta kun päätin jättää lääkkeet ja polilla käynnit. Akuutisti kuitenkin tarvitsin polin tuen aikanaan. Hoidon jatkuvuus ei vaan yksinkertaisesti toiminut kun lääkärit vaihtui kokoajan. En silti viitsisi dramatisoida asiaa niin paljon että väittäisin kaikkien työntekijöiden siellä olevan rahanahneita nihilistejä. Typeriä lääkäreitä toki oli jotka sotkivat asiani mutta oli myös hyvin empaattisia ja päteviä kuten kaikkialla muuallakin hoitoalalla.

        Näissä pääkopan sairauksissa ongelmallisinta on se että oireet ja ongelmat ovat hyvin yksilöllisiä ja "potilas" itse on se jonka pitää oppia tuntemaan itsensä ja itsellään toimivat hoitokeinot loppupeleissä. Kaikilla ei ole tähän edes kapasiteettia rankan sairauden tms. vuoksi joten hoito on hyvin ongelmallista jo lähtökohtaisesti.

        Voin vain todeta että sekä hoidot että lääkkeet ovat vielä pahasti kehitysvaiheessa ja aika paljon joutuu vain elämään vaivojensa kanssa tavalla tai toisella. Uskon ja toivon että tulevaisuudessa läpimurtoja kuitenkin tapahtuu.


      • Anonyymi

        Nuorena, kun aloin voida huonosti, kävin yleisessä mielenterveyshoidossa. Silloin oli huonoja ja hyviä kokemuksia psykiatreista ja psykologeista. Sitten kun tuli huonoja kokemuksia, aloin ottaa yksityisiä psykiatreja Tämä nykyinen lääkärini on ollut kauan, ja on miellyttävä. Hoitosuhde on toiminut. Hintalappu on mielestäni kova. Yksi puhelu, noin 200 E Mutta on se hintansa väärtti. Nyt kun alan vähentää lääkitystä, ja käyttää taas yleisiä, ainakin reseptin uusimisessa. Olen huomannut, että en voi luottaa muihin, kuin omaan, pätevään lääkäriini. Yritän selvitä, että hänellä uusitutan lääkkeet joka toinen vuosi.


    • 10+6

      Tunarit ja laiskamadot hoitajina on suht.harmittomia,mutta kun saisi karsittua luonnehäiriöiset sadistit.

    • heimoihei

      Kyllä minullakin on kokemusta kuinka voi olla tympeää, jos menee hakemaan luottamuksellista psykologista keskusteluapua normaaliin stressiin ( sehän on suorastaan trendi, että psykologeja pidetään asiantuntijoina kaikkeen ja nykyisin ihmiset paitsi hakeutuu, myös lehdissä kannustetaan hakeutumaan, niiden palveluiden pariin), että kuinka innokkaina sitä ollaan määräämässä mielenterveyslääkkeitä terveillekin ja laatimassa pääkoppa- diagnostiikkaa. Omalla kohdallani veikkaan, että se maksaisi viis kertaa enemmän valtiolle, jos suostuisin esimerkiksi minua tuntemattoman psykiatrin suosittuksiin alkaa mielenterveyspotilaaksi ( en omaa sairautta siltä osin), kuin se että kieltäydyn tarpeettomista tutkimuksista. En halua fyysisen sairauteni vuoksi uudelleen verensiirtoihin ja letkuhoitoon keskussairaalaan ainakaan siksi, että joku kahjo minun terveyshistoriaani tuntematon -kukaan- mentaalitieteen edustaja haluaisi minulle vielä psyyken lääkkeitäkin lisäksi nykyisen lääkitykseni päälle. Enkä etenkään siksi, että henkeni on pelastettu kerran keskussairaalassa, missä myös harvinainen fyysinen sairauteni aikoinaan todettiin ( ei mitään seksuaalisairauksia, sellaisista ei kyse siat enkä kerro mikä on mun sairaus), jos kerrran nykypsykiatrien "asiantuntemus" on sitä, että ihmisen kokemaa kuukausien hoitoa syöpäosastolla ( mulla ei olllut syöpää, mutta vakava fyysinen sairaus, johon syön loppuelämäni lääkkeitä) voidaan puheissa potilaalle toisen kerran elämässä henkiläön kanssa keskustellessa vähätellä käytännössä, että ei se muka ole mitään, että sulle on tehty neljä verensiirtoa ja olet istunut kuukausia yhteensä kuolevien syöpäpotilaiden keskellä itsekin kärsien helvetillisistä fyysisistä kivuista.

      En voi mitään sille, että en arvosta terveyskeskuksia tai psykiatriaa. Arvostan lääkäreitä, jotka toimii niissä oikeissa paikoissa, missä henkiä pelastetaan. Ja niit' psyiatrian ja psykologian ammattilaisia, joilla on kyky ihmisen kunnioittamiseen. Raivostuttaa, että joku edes kehtaa määrätä mulle keskivertokansalaisten (ilmeisesti yleisesti?) syömiä lääkkeitä kysymättä, syönkö solusalpaajia. Ja että mitä sellaisten pervojen papereissa lukee?!!

    • dfsa

      Psykiatrisilla lääkkeillä on usein vähän samanlainen vaikutus aivoihin kuin esim. alkoholilla tai muilla kovilla huumeilla, joten ei ihme että ne eivät paranna potilaita pitkällä aikavälillä. Potilaiden toimintakykyä ei voi tietenkään parantaa aiheuttamalla heille aivovammoja. Aivoja voi muokata ihan tavallisilla asioilla, kuten terveellisellä ravinnolla, normaalilla unirytmillä, liikunnalla ja erinäisiä rakentavia toiminta -ja ajatusmalleja edistävillä terapiolla sekä meditaatiolla. Harvat ihmiset ovat niin kroonisesti sairaita tai harhaisia, että he vaativat pitkäaikaista lääkitystä pitääkseen niitä "kurissa". Pikemminkin tuo oireiden "hallinta" tarkoittaa yleensä niiden tekemistä kroonisiksi vähän samoin, kun kuumeen lasku on yhteydessä tulehdusvasteen heikkenemiseen mutta ei mitenkään poista itse infektion aiheuttajaa. Oireet ovat defenssejä. Psykiatrit haluavat tuhota ihmisten defenssit mutta ei parantaa heidän sairauttaan. Ja he syyttävät näitä defenssien syntymekanismeja syynä sairaudelle, mikä on vähän kuin syyttäisi immuunipuolustusta mikrobin aiheuttamasta tulehdusvasteesta. Erinäiset "kemialliset epätasapainot" ovat jossain määrin osa normaalia aivotoimintaa, yhteydessä erinäisiin mielentiloihin, motivaatioon, tunteisiin. Esimerkiksi rakastuminen romahduttaa serotoniinitasot ja nostaa dopamiinitasoja, mutta ei taipumus rakastua tee ihmisestä mielisairasta. Rakastuminen ei kestä ikuisesti ja yleensä ihmiset pääsevät siitä yli. Tietenkin on vaara, että henkilö sortuu uudestaan ja kärsii taas hirvittävän "aivomyrskyn", vailla taetta onnellisesta lopusta. Tämä joskus voimakkaastikin toimintakykyä häiritsevä tila voi todella johtaa hirvittäviin henkilökohtaisiin katastrofeihin, mutta sen hoitaminen pitkäaikaisesti SSRI -lääkkeillä tuhoaa usein ihmisen seksuaalisuuden ja kyvyn ihastua sekä rakastua. On ihan ymmärrettävää, että ihmisten tunne-elämä ei parane siitä että heidän seksuaalisuutensa ja motivaatiojärjestelmänsä tuhotaan, mikä tuntuu olevan standardikäytäntö erityisesti vakavampien "mielisairauksien" hoidossa.

      • samoja.asioita.miettinyt

        Ketjussa paljon hyvää pohdinta :)


    • Kaalbi

      Psykiatrialla on eigenismin suoraan jatke, eli heidan tehtava on lajitella ihmiset "Ali ihmisiin jne....lajittelussaan he kayttvat myos kehon kipuja ja sita apentamis konstina jos henkilon kehon kipuja ei toimimaton julkis yhteiskunnassa ole tutkinut, vaikka on kayny usein laakarilla, must kukaan ei ole ottanu tosisssaan, eugenistisen laaketietteen eli psykiatrian kukaan se on potilaan korvavali vika.

      Eli kuten kommunismissa jos human ikkunat oli vuosikymmenia pesematta, ei saanu sanoo et jos ikkunan pesu olisi annettu kilpailutuksen kautta yrityksille.ikkunat olisi puhtaat..
      Piti valehdella etta on niin paljon matkustajia ettei siivoojat (jotka myi kenkia ja neuleita siivouskarrista) kerkee siivota..
      Samoin meilla ei voi sanoa etta julkiskolhoosi ei toimi, vaan pitaa sanoa etta on niin paljon psykosomatia ym..roska teorioilla halventaa ihmisia, ettei toimimaton systeemi saisi syyta niskoilleen, ja juuri tohtorit siftaa yhteiskunnan toimimattomuuden potilaan psyykke leimaksi ja sitahan psykosomatia on

    • Anonyymi

      Sain vakavan kouristuskohtauksen, pohjalla päihteitä, ihmiselle aiheuttaa mitä. Tekeekö aivoille jotain.

      • Anonyymi

        On olemassa riski, että aiheuttaa jotain vaivaa.
        Toisaalta taas ei voi olla varmaa, tuleeko mitään muita seurauksia, vai oliko vain yksittäistapaus.
        Toivottavasti sinulle ei seuraa mitään vakavaa tulevaisuuteen.
        Mutta ehkäpä opit päihteiden haitatkin samalla ? Ei välttämättä tarvitse toistaa samoja virheitä.


    • Anonyymi

      Kiinnostaa.

    • Anonyymi

      Ainoa toimiva toimiva lääke löytyy Herralta Jeesukselta.

      Jeesus sanoi:
      Joh. 10:10 Varas ei tule muuta kuin varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut, että heillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 103
      1869
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1835
    3. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1834
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1350
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1296
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1281
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe