YT-neuvottelut ovat vain teatteria

päätökset on tehty

Ihan oikeasti, kuka näihin YT-neuvotteluihin todella uskoo ?


- Kun YT-neuvottelut työpaikalla alkavat, on tilanne ajautunut jo huonoksi, - yleensä toimimattoman / osaamattoman johdon vuoksi / takia.

- YT-neuvottelut työpaikalla ovat seuraus, - eivät se syy.

- YT-neuvotteluiden alkaessa ovat päätöset vähennystarpeesta jo tehty.

- Mitään neuvotteluita ei oikeasti käydä, - työnantaja toteaa vain vähennystarpeen.


Kaava menee yleisesti ottaen näin:

- Työnantaja ilmoittaa vähennystarpeeksi 80 henkilöä, ( - oikeasti laskettu ja etukäteen sovittu vähennystarve on 50 henkilöä).

- Neuvottelujen edetessä ( - mitään neuvotteluja ei edelleenkään oikeasti käydä) työnantaja ilmoittaa uudelleenjärjestelyjen ja eläkeratkaisujen jälkeen uudeksi vähennystarpeeksi 70 henkilöä (edelleen se etukäteen sovittu 50 henkilöä).

- YT-neuvottelujen tuloksia julkistettaessa työnantaja antaa mieluusti estraadin sitten luottamusmiehelle, joka ilmoittaa että:

"Pitkien - ja vaikeiden neuvottelujen ( - oikeasti mistäänhän ei neuvoteltu) jälkeen, olemme pääseet ratkaisuun, jolla uudelleenjärjestelyin ja eläkeratkaisujen myötä saimme säästettyä 10 työpäikkaa, sekä vaikeiden ja vaativien neuvottelujen tuloksena 20 työpaikkaa. Valitettavasti tässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa joudumme kuitenkin irtisanomaan 50 henkilöä."


Ja tätä teatteria seurataan eri puolella Suomea viikottain, - uskomatonta mutta totta !

30

2830

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • duunariyrittäjö1233

      Noinhan se menee.

      Jos laki ei vaatisi YT-neuvotteluita, niin homma olisi kaikille paljon helpompi. Joka tapauksessahan kyse on väenvähentämisestä (tosin YT:t voi pitää muistakin syistä), joka tapahtuu neuvottelusta riippumatta.

      Lähinnä pakkopullaahan tuo yritykselle on, kun laki vaatii, niin pidettävä on.

      Vai luulitko sä, että työntekijöillä on jokin neuvotteluasema oikeasti? Ei tietenkään ole, työntekijäthän ovat tuotantoresursseja, jotka skaalataan tarpeen mukaan - tietenkin.

      • 2+13

        Niin, kyllähän tämä touhu on mennyt naurettavaksi, mitenkä normaalien työtekijöiden syy on Suomen valtiollinen ja yritysten huono menestys. Itse ihmettelen ensinnäkin Kataisen linjaa, syödä normikansalaiselta kaikki palvelut pois eikä ole toisaalta valmis tekemään edes valtioomistuksessa oleviin yhtiöhin toimia niiden toimiessa törkeästi työntekijöitä kohtaan.Esimerkkinä Finnair.

        Toisena juttuna on yritysten huono menestys joka johtuu aina tietysti työtekijä kustannuksista. Mystistä mitenkä satoja tuhansia tienaavien johtajia tämä ei tietenkään koske. Hehän tietysti ovat ansaineet ökypalkkansa, osakkeensa, bonuksensa ja edustusluottokortin firman piikkiin.
        Normaalin työtekijää sen sijaan voidaan jopa painostaa luopumaan kesälomarahoistaan ja vaihtamaan ne vapaapäiviksi..jotka tietysti käytetään työantajan määrittelemällä tavalla.Tämähän on vain tietysti, joustotoimenpide..työntekijän tulee ymmärtää työnantajan tiukkaa tilannetta....
        kuulostaa todella reilulta, eikös..


    • duunariyrittäjä1234

      "Kun YT-neuvottelut työpaikalla alkavat, on tilanne ajautunut jo huonoksi, - yleensä toimimattoman / osaamattoman johdon vuoksi / takia."

      => totta puoleksi, johdon olisi pitänyt osata nähdä vähennystarve aiemmin, ja potkia pois jo aiemmin porukkaa
      => virhetulkinta puoleksi, koska juuri YT-neuvotteluiden kautta tuota vähennystä joudutaan isommilla työpaikoilla tekemään, jos väen (=tuotantokapasiteetin) vähentämiseen olisi helpompia laillisia keinoja, niitä tietenkin käytetään ensin.

    • Kapina kenraali

      Oli teatteria tai ei, niin jos laissa lukee, että Oikeat neuvottelut on käytävä, niin sitten ne on myös käytävä. Olen itse riitauttamassa yt-neuvotteluiden ja irtisanomisten johdosta työnantajaa ja tähän on myös liitto lähtenyt mukaan. Joten kyllä se on mahdollista laittaa kova kovaa vastaan, jos ei muuten mene perille.

      Meillä tilanne oli se, että työnantaja ei täyttänyt velvollisuuksiaan yt-neuvotteluiden aikana ja irtisanomisten kohdistuksissa on selviä rikkeitä. Tulee isot rapsut, ehkä sitten seuraavalla kerralla noudattavat lakia.

      Vika on siinä, että ihmiset ovat lapasia, joilla ei loppukädessä ole tahtoa lähteä riitelemään. He alistuvat ja ottavat turpaansa kuin pitävät oikeuksistaan huolta. Tässäkin yrityksessä muutaman jämärän henkilön toimien ansioista asioita lähdettiin hoitamaan 95% olisi vain nuollut haavat ja antanut nöyryyttää itseään.

      "Ei se mitään auta. Turhaa hommaa." juuri tälläisiä mielipiteitä tulee näiltä orjilta, joilla ei ole rohkeutta ja halua. Ryöhkeimmät ovat tietenkin aina siellä johtopäässä ja omistajat. Heille ei tuota vaikeuksia vaatia ja käyttää hyväkseen. Työntekijöiden päässä ovat nöyrät ja hiljaiset.

    • 666-

      vaimoki se sanoi menevänsä teatteriin,mutta nyt seselkis,onkin mennyr YT-NEUVOTTELUUN

    • tuituituti

      YT-neuvotteluissa päästään vähennystarpeen varjolla eroon eitoivotuista henkilöistä. Henkilöt ovat joko liian kalliita palkkatasonsa vuoksi tai tulevat kalliiksi, koska ovat muuten hankalia, esim huonontamalla tiimihenkeä. YT-neuvotteluja onkin hyvä käydä säännöllisin väliajoin, jotta saadaan uutta verta taloon. Hyvä aika YT-neuvotteluille on silloin, kun toisetkin neuvottelevat. Ei tahraa niin paljon mainetta "hyvänä työnantajana".

      • lakia muutettava

        Olet ilmeisesti juuri joku irtisanova johtaja. Juuri tuota esittämääsi varten EI OLE yt-lakia säädetty. Nämä porsaanreijät on tukittava uudella lailla, josta hyötyy irtisanottava esim. ylimääräisellä 2 vuoden palkan maksulla, jolloin irtisanominen ei vi...ta vaan voipi olla jopa odotettu ratkaisu.


      • tuituituti

        Ei, en ole johtaja, vaan sarkastinen rivityöntekijä. Olen vähän funtsinut ja varmasti vaistonnutkin asioita. Näinhän ei tietenkään saa mennä. Hyvä listaus keskustelun aloittajaltakin.


      • Huonoa johtamista

        Tällä tavalla työnantaja pääsee myös tehokkaasti eroon hyvistä työntekijöistä, koska he vaihtavat parempaan työpaikkaan. Kukaan ei jaksa jatkuvasti toistuvia yt:eitä ja hyvillä työntekijöillä on varaa valita muita työpaikkoja.

        Lisäksi ne, jotka jäävät taloon, puukottavat yt:eiden seurauksena toisiaan selkään, yritykseen tulee huono työilmapiiri ja tehokkuus laskee. Yt:eissä tapahtuu myös niin, että hyviä työntekijöitä lähtee, koska työnantaja ei tunne työntekijöitään.


      • VTT 0-saaja
        Huonoa johtamista kirjoitti:

        Tällä tavalla työnantaja pääsee myös tehokkaasti eroon hyvistä työntekijöistä, koska he vaihtavat parempaan työpaikkaan. Kukaan ei jaksa jatkuvasti toistuvia yt:eitä ja hyvillä työntekijöillä on varaa valita muita työpaikkoja.

        Lisäksi ne, jotka jäävät taloon, puukottavat yt:eiden seurauksena toisiaan selkään, yritykseen tulee huono työilmapiiri ja tehokkuus laskee. Yt:eissä tapahtuu myös niin, että hyviä työntekijöitä lähtee, koska työnantaja ei tunne työntekijöitään.

        Oletko sinäkin VTT:llä töissä? tai ainakin ollut? Kuulostaa ihan siltä


    • nähtykuultu

      vähennystarve 80.luopumalla lomarahoista ja ylityökorvauksista pelastettiin 30 työpaikkaa.50 pihalle.

      • Jokapaikan Jore

        Näinhän se menee, kuten edellinen kirjoittaja kuvasi:

        - vähennystarve oikeasti 50-henkilöä,- ilmoitetaan julkisesti vähennystarpeeksi 80-henkilöä.
        - "neuvotellaan", haetaan säästöjä ja joustetaan, luovutaan lomarahoista, ylityökorvauksista yms. "yhteisen hyvän" nimissä ja saadaan muka "pelastettua" työpaikkoja. Työntekijät ovat valmiita mitä ihmeellisimpiin sopeutuksiin, supistuksiin ja mielivaltaisiin uudelleenjärjestelyihin ...
        - saadaan muka "pelastettua" 30-työpaikkaa, - kaikki huokaisevat helpotuksesta, melkeimpä tekee mieli juhlia torjuntavoittoa !
        - painetaan pihalle irtisanottavat 50-henkilöä, - tack och adjö !
        - "pelastetut" 30-henkilöä muu jäljelle jäänyt henkilöstö jäävät "nauttimaan" luovutetuista lomarahoista, korvauksettomista ylitöistä, palkan alennuksista yms. "etuuksista", - jotka saavutettiin "neuvottelemalla" :)


    • tämän on muututtava

      Suomen yt-laki tulisi uudistaa välittömästi. Nykyään se on pelkkä leimasin väline irtosanomisiin.

      Suomessa pitäisi ottaa mallia esim. Saksasta. Irtisanominen tulee tehdä yrityksille niin kalliiksi, että siihen ei ryhdytä kuin äärimäisessä hädässä ja jos näin toimitaan niin siitä on irtisanottavan työntekijän hyödyttävän taloudellisesti merkittävästi.

      Tällöin yritykset eivät palkkaisi mielivaltaisesti lisää työntekijöitä ja he muuttaisivat toimintaa jatkuvasti tarpeen mukaan ilman yt-neuvotteluita ja irtisanomisia.

      Irtisanomiset on tehty aivan liian helpoiksi.

      • Hevoskastanja

        Yt-lait säädetään Arkadianmäellä, ja muutosta niihin ei tule ainakaan niin kauan kuin suurpääoman edustajat ovat hallitusvastuussa.

        Se on kyllä käsittämätöntä, että satojen miljoonien vuositulosta tekevät firmat voivat irtisanoa väkeä saadakseen vielä enemmän voittoa, ja siihen ei kukaan tai mikään puutu. Mutta yksittäistä työntekijää ei voi sanoa irti, jos tämä jättää toistuvasti työnsä tekemättä tai tekee jatkuvasti virheitä. Tai voi tietenkin, jos laittaa syyksi tuotannolliset ja taloudelliset syyt, mutta se on valehtelua työnantajan taholta.


      • CapitalimRocks
        Hevoskastanja kirjoitti:

        Yt-lait säädetään Arkadianmäellä, ja muutosta niihin ei tule ainakaan niin kauan kuin suurpääoman edustajat ovat hallitusvastuussa.

        Se on kyllä käsittämätöntä, että satojen miljoonien vuositulosta tekevät firmat voivat irtisanoa väkeä saadakseen vielä enemmän voittoa, ja siihen ei kukaan tai mikään puutu. Mutta yksittäistä työntekijää ei voi sanoa irti, jos tämä jättää toistuvasti työnsä tekemättä tai tekee jatkuvasti virheitä. Tai voi tietenkin, jos laittaa syyksi tuotannolliset ja taloudelliset syyt, mutta se on valehtelua työnantajan taholta.

        Eikö firma saa päättää kuinka paljon ja minkälaisia työntekijöitä se tarvitsee?

        Työntekijä saa palkkansa tehdystä työstä ja jos häntä ei tarvita niin miksei työtekijä voi jatkaa uraansa muissa valitsemissaan tehtävissä.

        Yrityksen on varmistettava kilpailukykynsä tekemällä päätöksiä ennakoidusti tulevaisuuden suhteen.

        Amerikassa ei yt-teatteria tarvita vaan irtisanottu lähtee firmasta välittömästi ja mitään turhia korvauksia irtisanomisesta ei makseta.

        Sen takia amerikkalaiset yritykset pärjäävät markkinoilla kun suomalainen firma menee konkurssiin.


    • 444ddf

      no kai se on hyvä että edes ajoissa joutuu varoittamaan

    • Sumpsan Sulttaani

      Herrana on helppo olla vaan siihen on vaikea päästä, yt-kohde minäkin. 65v

      • myös 65v

        Sulttaani"!Olet aivan oikeassa!Minäkin olen "rumban"läpikäynyt jo 3v sitten!oOlin sairaslomalla ja samalla käytiin Yt-neuvotteluita, niinhän siinä kävi, että kotona käytiin pyytämässä allekirjoitus, Taloudelliset ja Tuotannolliset syyt todistukseen ja potkuihin.Eikä Liittokaan korvaansa lorvauttanut, vaikka kirjoitin pitkän tarinan asiasta sinne.Olisin tullut työkokeiluun, mutta SUURI PÄÄLLIKKÖ sanoi, että FA:ssa ei tarvitä yksikätisiä työntekijöitä.On siinäkin Esimieheltä sanoma!!!!Sitten kuitenkin , kun kävin työpaikallani,työkaverit kertoivat, että ovat tarvinneet ostofirmasta työntekijöitä koko ajan, kun olen ollut irtisanottuna.Eikä kait sellainenkaan ole luvallista????Mutta en jaksanut alkaa taisteleen asioista, kun ei Liittokaan alkanut asiaa hoitaa!!!


    • Tuo on surullista, että yt-neuvottelut ovat nykyään vain vitsi vaikkei tuota lakia sellaiseksi ole määritelty.
      Tuossa ennen joulua käytiin työpaikalla yt:t ja itse kun olin duunareita siellä edustamassa niin kaava oli tuttu ja turvallinen, kenkää x määrälle henkilöitä tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten.
      Vitutti istua siellä kun ihan turhana pidin koko hommaa, mutta täytin kuitenkin lain kirjaimen.
      Oli todella mukava joululahja firmalta kun toiseksi viimeisenä päivänä ennen joulu lomaa tultiin ilmottamaan ketkä lähtee.
      Jouluruokailuun en mennyt, ajattelin boikotoida sitä kautta koko hommaa.

    • yrittäjyyskö?

      yt:t on aina merkki että porukkaa pihalle..itse nähnyt muutaman edellisessä työpaikassa ja voin sanoa että loppuun asti jauhetaan, yksi lopulta tekee mitä kolme ihmistä ennen ja lopulta sekään ei riitä...suomi ei todella ainakaan kannusta uusia yrittäjiä vaan ajaa loputkin hevon vittuun täältä.

    • Poliitikko

      Lainmukainen prosessi. Turha vinkua. Rupea poliitikoksi ja voit vaikuttaa asioihin.

    • Pirre 65

      Miksi niihin yleensäkään mennään?
      Työn tuottavuus vaan on liian pieni . Kun tuotettu tavara on niin kallis että sitä ei kukaan osta, niin luulis tyhmemmänkin tuunarin älyävän että jotain tarttee tehrä.

      Harva yritys voi toimia tappiolla pitkää aikaa. Vain Mäntän pas##paperitehdas on toiminut tappiolla yli sata vuotta. Siellä on apteekkarin massissa rahaa.

    • parannus kai tuokin

      Kannattaa muuten olla ihan kiitollinen siitä, jos yritys on sen verran iso, että siellä pitää noudattaa yhteistoimintamenettelyä eli YT:tä. Itse olen töissä sen verran pienessä firmassa, että jos potkut tulee, niin siitä ei todellakaan tarvitse mitään yytee-neuvotteluita pitää. Työnantajalla on oikeus (tietenkin perustelluista syistä) irtisanoa työntekijä ilman mitään neuvottelumenettelyitä.

      YT-neuvottelu ei ole kovin vanha systeemi.

    • Teatterista puheen ollen, kun yt-laki tehtiin sen alkuperäinen tarkoitus oli että myös työntekijät voisivat omilla esityksillään yhteistyössä olla mukana Firman kehittämisessä, siis kehittämässä työolosuhteita ym. Kuitenkin tämä liukui tähän Yt- neuvottelut ovat järjestään muuttuneet tarpeeksi vähentää henkilöstöä. Tämä on varsinkin työnantaja taholta täysin älytöntä. Miksi heittää hukkaan tieto ja taito joka on omassa yhtiössä? Järjestelmä vie kaiken innon kehittää yhtään mitään, mä käyn vain täällä töissä menttaliteetti. Hulluus piilee optioiden jaossa, option saavat eivät ne jotka sen tuloksen tekevät vaan johtajat, osastopäälliköt projektijohtajat. Suoritusporras ei saa kuin tunnustuksen mahdollisesti merkkipäivinä tai julkisissa lausunnoissa, jos silloinkaan. Ehdotankin näin että niin valtion yhtiöt, yritykset luopuvat optio, järjestelmästä, kultaisista kädenpuristuksista ja siirrytään yksinkertaiseen kuukausipalkka järjestelmään. Myöskin sijoittajien olisi odotettava pidemmällä aikavälillä tulosta ja jättää varaa kehitykselle, ja muutoksille, ei jättijakoa joka vuosi. Myös valtion tuki pois valtio ei ole mikään yritysten rahakanava! Tässä muutamia säästövinkkejä.

    • hohohoho

      siinähän ehdotat

    • Irtisanottu hankala

      Työnantajan lakisääteinen velvollisuus on suunnitella talouden sopeuttamisen tarve, siis tehdä laskelmia montako pitää irtisanoa. YT on teatteria, jonka tarkoituksenna on suojella työntekijää viivästyttämällä irtisanomista 6 viikkoa. Vähän kuin avioeroilmoitusten harkinta-aika.

    • farssi vaan

      YT neuvottelut on sen verran iso juttu yrityksellekin, että olisi hölmöä lähteä harjoituksiin, jos esityksen käsikirjoitus ei olisi valmiina. Näyttelijöiden valintaan ja lavastuksiin voi ainoastaan vaikuttaa.

    • YT-neuvoteltu

      Noin sen kuuluu lain mukaan mennä. Työnantajalla on velvollisuus suunnitella yrityksen taloutta ja korjaavia toimenpiteitä silloin kun sellaisia tarvitaan. YT-neuvottelujen suurin anti on siinä että maakunnista lennähdetään muutaman kerran isolle kirkolle kuulemaan suurimman mulkkun pyhää sanaa firman tilanteen vaikeudesta. Työntekijän hyöty on irtisanomisen viivästyttäminen kuukaudella ja YT-neuvottelumatkojen korvaukset ja vaihtelu työpäivään.

    • JJ.

      Ja eiköhän vielä sopivasti ennen YT-neuvotteluja olla palkattu joku työhyvinvointikonsultti firmaan isolla palkalla paskaa jauhamaan. Ja leikki-istuntoihin on kaikkien ollut pakko osallistua.

    • YT-yökkönen

      Joopa joo..Nämä yt:t juontavat GE:n Jack Welchin oppeihin; sitruunasta voi puristaa lisää mehua näin ja ko. tyyli hävittää ihmiset ja jättää vain rakennukset.
      Itse ole jo aikaasitten tehnyt päätöksen, että jatkuvaa YT- rumbaa käyvien yritysten tuotteet jäävät pois ostoslistaltani. Hankkikoon johtajansa bonarit joltain muulta.
      Ikävä sinänsä, että jatkuvat YT- neuvottelut syövät brändin uskottavuutta. Kaipa opit joskus muuttuvat...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      1874
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe