Expatit Arabiemiraateissa

13+17

Olen yrittänyt tuloksetta etsiä suomalaisilta keskustelupalstoilta tietoa suomalaisten tekemistä expat sopimuksista, mutta en ole toistaiseksi löytänyt. Englanninkielisiltä foorumeilta olen löytänyt sen sijaan enemmänkin, mutta olisi kiva kuulla myös suomalaisten kokemuksia. Olen saamassa piakkoin expat tarjouksen 2 vuoden pestistä dubaihin ja olisi mukava saada vertailulukuja muilta.

Perhe lähtee mukaan ja oma ajatukseni on että minimissään tarjouksen tulee sisältää asuminen, sairasvakuutus koko perheelle, päivähoito lapsille (4 ja 5 vuotiaat), lomalennot suomeen kerran vuoteen. Luonnollisesti pykälä työpaikan säilymisestä suomessa reissun jälkeen. Olisiko syytä huomioida jotain muuta?

Työnimike dubaissa olisi sama kuin nyt. Peruspalkka (ilman muita korvauksia) tulisi minimissään olla sama kuin nyt (5k€/kk), koska tulo on siellä verotonta ja asumisen kuluja ei ole niin nettoa jäisi n. 2800 €/kk enemmän kuin samalla palkalla Suomessa. Mutta toki toivon myös peruspalkkaan korotusta. Minkälaisilla sopimuksilla muut ovat lähteneet ja miten palkka on muille maksettu, osittain suomeen vai kokonaan uuteen maahan?

3

1456

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • chaos

      Kohdemaa rajoittaa omalta osaltaan sopimista ja muun perheen sopeutumista. Kaikissa maissa expatteihin ei suhtauduta yhtä avoimesti. Arabiemiraattien tilannetta en osaa arvioida.

      Työpaikan oma politiikka määrittää paljon sen, millainen sopimus on kyseessä ja mistä työnantaja on valmis maksamaan. Käsittääkseni myös palkanmaksu on neuvoteltava asia ja verovirastolta kannattaa kysyä siitä, miten verojen maksu kannattaa hoitaa. Verojen maksuhan oleellisesti vaikuttaa siihen, millaiset palvelut kohdemaassa on käytössä ja mitä maksuja olet velvoitettu maksamaan Suomeen tämän 2 vuoden ajan. Kelasta toki tietoa myös.

      Sitten, onko kyseessä komennus vai paikallinen sopimus? Kumpaa sinulle tarjotaan? Ilmeisesti komennus kyseessä, koska palkka säilyy samana. Käsittääkseni siinä tapauksessa saat normisti palkan päivärahan ja muu tulee sinulle itsellesi kustannettavaksi, kuten asuminen ja vakuutukset. Kyllä se eläminen maksaa myös expatille, ei ulkomaille lähtö mitään ilmaista asumista ja olemista ole. Sehän olisi huomattavasti kallimpaa työnantajalle kuin sinun pitäminen täällä. Toki en tiedä firmasi käytäntöä, mutta jos vaadit asumisen ja vakuutusten maksamista, niin voi hyvinkin käydä niin, että jää Emiraattien reissu tekemättä.

      Eräässä globaalissa konsultointitalossa ollessani (Big4) meille tuli Australiasta tyyppi Suomeen, ja hän ei saanut palkan lisäksi mitään etuja. Suomalainen sotu piti hankkia, jotta voi hoitaa asioita täällä. Asunnon hän sai Suomen toimiston politiikan mukaan työsuhdeasuntona (saa verotuksellisen edun), mutta ei kyllä mitään muuta, ihan normi työsuhde-edut = samat kuin suomalaisilla.

      Jokainen tapaus on yksilöllinen ja sopparit saattaa olla kokonaan tai osin salaisia. Siksi niistä ei hirveästi julkisesti huudella.

      Moni palaava expat luulee, että komennuksen jälkeen Suomessa tulee automaattisesti palkankorotus tai ylennys, mutta näinhän asia ei ole. Joskus myös yrityksen toiminta on saattanut sen verran muuttua, että vanhaa työtehtävää ei ole enää olemassa Suomeen palatessa. Etenkin näinä vaikeina aikoina yritykset sopeuttaa ja uudelleenjärjestää toimintaansa niin, että tulevaisuutta ei voi pitkälle ennustaa. Toki on mahdollista sekin, että muutoksia ei juuri tapahdu. Pointtini kuitenkin oli, että expat ei voi kahden vuoden jälkeen palata täysin siihen tilanteeseen, mistä on lähtenyt. Se on hyvä huomata jo tässä vaiheessa. Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde tällä hetkellä, niin työsuhteesi jatkuu normaalisti kun expat-soppari päättyy. Eri asia on, mihin tehtävään palaat.

    • jarskki

      Chaoksen teksti ei millään tavalla vastaa aloittajan kysymykseen. Itse olen ymmärtänyt että ns. "expat" sopimuksella tarkoitetaan työsopimusta mikä tehdään kun työnantaja haluaa lähettää työntekijän kohdemaahan koska kokee kyseisen työntekijän osaamisen kohdemaassa välttämättömäksi eikä paikallista kokemusta ole tarjolla. Siksi joihinkin maihin sopimusta tehtäessä porkkanaksi tarjotaan etuja kuten asuminen kohdemaassa, terveysvakuutukset perheelle ja koulut lapsille. Toki tälläinen sopimus on työnantajan kannalta kallis. Uskon että aloittajalla kyse on juurikin tällaisesta tapauksesta.

      Paikallinen sopimus tulee kysymykseen usein esimerkiksi luonteeltaan houkutteleviin "länsimaihin" kuten Australia tai Yhdystvallat joissa paikallinen palkkataso on Suomen vastaavaa suurempi ja muutenkin kynnys lähteä kyseiseen maahan matalampi tai kandidaatin kokemusta ei koeta niin välttämättömäksi etteikö voisi kilpailuttaa.

      Todella outo on kommentti myös komennusmiehistä eli ns. päivärahasopimuksista. Itse olen ollut Aasiassa suomalaisen työnantajan lähettämänä komennusmiehenä puolitoista vuotta. Päivärahat juoksivat, palkka tuli Suomeen. Näissä tapauksissa asuminen maksetaan poikkeuksetta työnantajan puolesta.

      Itseänikin kiinnostaisi saada asiallisia vastauksia aloittajan kysymykseen, koska aihe kiinnostaa. Toki sopimukset ovat aina henkilökohtaisia eikä kukaan halua huudella niistä omalla nimellään saati työnantajan nimellä, eikä kukaan täällä sellaista odotakaan.

    • tirrsa

      Olen ollut kahdesti yli vuoden pituisella komennuksella, Iso-Britanniassa ja USA:ssa.

      Palkkaan neuvottelin komennusajalle korotuksen. Palkka ja veroton päiväraha maksettiin Suomen tilille. Suosittelen juttelemaan palkankorotuksesta, koska Dubai ei ole halpa ja palkat ulkkareilla joita suurin osa ovat erittäin korkeat..

      Komennussopimus kattoi lennot asemapaikkaan plus yksi lomareissu vuodessa Suomeen koko perheelle (tosin meillä ei ollut vielä tuolloin lapsia, kollegoilla sisälsi lapsetkin ja näiden osalta päiväkotimaksut).

      Soppari kattoi asettautumiskulut eli asunnon etsiminen, hotellissa asuminen ym. kunnes asunto löytyi (USA:ssa meni melkein kuukausi ennenkuin pääsin muuttamaan asuntoon).

      Vakuutuksista talo maksoi sairasvakuutukset, matkavakuutukset ja kotivakuutuksen.

      Samaten työnantaja maksoi vuokran (kalustettu asunto), netin, kaapelitelevision, puhelimen (kiinteä puhelin ja kännykkä), ym.

      Asettautumiskulut sisälsivät mm. perheen vuodevaatteet, pyyhkeet, keittiötarvikkeet (astiat yms.), kylpyhuonetarvikkeet, monenlaista kodin pientarviketta (josta kertyy suuri summa), yms.

      Listalla oli myös sovittu paikalliseen ilmastoon sopivan vaatetuksen hankinnasta, mutta budjetti kului edellä mainittuihin. Työvälineistä mm. tulostin ja toimistotarvikkeet kuuluvat korvattaviin sekä kaikki työhön suoraan liittyvät kulut (taksi yms.)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5619
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      480
      3601
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      160
      3405
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2633
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2439
    6. 270
      2055
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1517
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1442
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1399
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1180
    Aihe