(ex) syömishäiriöisen laihduttaminen?

pakkooirepinja

No, oon siis jotakuinkin ollut "terve" jo monta vuotta, ja nyt sitten lääkäri huomautti että on vähän ylipainoa ja kannattaisi tässä vaiheessa tehdä jotain ettei sitä ala kertyä enempää. Ei siis tiennyt taustaa enkä siitä kertonutkaan. Tää oli myös eka kerta varmaan vuoteen käydä vaa'alla, vaa'an poisheittäminen oli yks parhaimpia asioita aikanaan päästä eroon pakkomielteestä. Suosittelen.

Tää voi kuulostaa hassulta normaalin korviin mutta ei voi mitään, laitoin viestin tänne kun syömishäiriö palsta vaan, no ei tsemppaa olemaan terve.
Tällä hetkellä ajattelen, että olen "pullea" mutta se ei tavallaan haittaa koska myös tiedän olevani ja oikeestaan vaan päättänyt, ettei haittaa kun oon lopulta oppinut pitämään ruoasta. En paljoa peilaile ja se siitä.

Mutta viimeksi kun olin viikon influenssan kourissa enkä voinut syödä, niin tietysti laihduin monta kiloa, kun viikon jälkeen katsoin peilistä näin taas sen saman läskin (vaikka olin laihtunut) kuin sairaana, joka vois laihtua ja olispa vaan todella helppoa viikon syömättömyyden jälkeen vaan jatkaa. Mut onneks en sillon asunut yksin niin aloin puolipakotettuna pikkuhiljaa syödä taas normaalisti.

Eli siis pelkään yrittää laihduttaa koska se menee niin helposti yli, mutta sitten taas ei voi olla sekään hyvä jos lääkärt alkaa huomautella ylipainosta.
En ainakaan haluis alkaa laskea kaloreita, nekin kun nopeesti alkaa laskea alakanttiin ja tulee pakkomielle.
Tai oisko suositella jotain kivaa liikuntaharrastusta, jotain siis josta kanssa ei niin helposti tule pakkomielle (kävelen kyllä vieläkin, en enää juokse ja kuntosali on kanssa nou nou vanhojen vuoksi)
En ole ikinä joogannut tai sellaista kun ne tuntuu niin hidastempoisilta, mutta ehkä jotain sen tyyppistä, hitaampaa juttua pitäisi?

Ja onko muita, jotka pelkää tämmöistä?
En tajua, miks on niin vaikeeta olla normaali ja terve...
Kuulostan varmaan kyllä aika pakkomielteiseltä tyypilta... mutta oon siis oppinut tunnistamaan tämän itsessäni ja siks pelkään että jos otan asiakseni laihtua lääkärin pyynnöstä niin minähän sitten kanssa laihdun ja sit menee vuosien työ syömishäiriöstä tervehtymisessä hukkaan.

4

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • avoimesti etsien.

      Tässä ei nyt lukijalle selviä, kuinka pientä tai suurta ylipainosi on. Vaakaa sinulla ei ole kotona, mutta niitä on muualla, esimerkiksi uimahallilta yleensä löytyy.

      Mitä olisi tapahtunut, jos olisit sanonut lääkärille: "Olen onnellinen, että minulla on tämän verran painoa. Olen ollut anorektinen tämän syömishäiriöni takia."
      Miten olisi, jos ottaisit yhteyden terveydenhoitajaan ja suunnittelisitte yhdessä sopivan tavan hoikentua tai pitää paino nykyisellään.

      Olisiko mittanauha sinulle parempi kuin vaaka? Mittaisit vain vyötärön. Jos se on nyt 88 senttiä, niin 83 senttiä olisi sopiva tavoite?

      Sinun pitää varata tavoitteelle paljon aikaa. Sentti kuukaudessa´, olisiko sopiva?

      Sinä tiedät paljon ruoasta, liikunnasta ja itsestäsi. Tiedät karttaa niitä asioita, jotka ovat sinulle haitallisia.

      Liikunta on kuitenkin ihmiselle hyväksi. Siis sopivina annoksina. Jonkin uuden lajin kokeilu toki voisi kannattaa. Miten olisi freesbee, melonta, lentopallo? Jos kuuluisit johonkin harrastajaryhmään tai kyläyhdistykseen, jolla ei olisi päivittäistä liikuntatarjontaa, niin pysyisikö liikunta hanskassa? Siellä vain huvin ja kunnon vuoksi palloteltaisiin veron yli?

    • 15+3

      Älä laihduta. Syö terveellisesti ja liiku mielekkäästi. Terveellisellä ruokavaliolla ja mielekkäällä liikkumisella saat ainakin painonnousun loppumaan ja ehkä myös kehonkoostumuksen paremmaksi.

      Oletan, että olet sairastanut anoreksiaa? Sulla on todennäköisesti käynyt niin, että tervehtymisesi aikana painosi on palannut pääasiassa rasvana. Sun pitää kuitenkin jatkaa syömistä, mutta tiettyjä juttuja voisit ruokavaliostasi tarkistaa, ne eivät vaadi laskemista, mutta ovat ihan peruskauraa.

      1) Syöthän säännöllisesti? Ei pitkiä välejä ruokailujen välillä, ateriat on suurinpiirtein tasakokoisia ja niitä on 4-6kpl päivän aikana?

      2) Onhan joka aterialla peukalonpään verran rasvaa (öljyä, avokadoa, pähkinöitä), kämmenen kokoinen pala jotain proteiininlähdettä (liha, kala, siipikarja, kananmuna, matorahka) ja tuoretta kasvista, hedelmää tai marjaa?

      3) Ne hiilarit mitä syöt, tuleehan ne ns. hyvistä lähteistä? Kasviksista, marjoista ja täysjyvästä? Tärkkelyspitoisten kasvisten määrää kannattaa vähentää ja syödä maanpäällä kasvavia kasveja enemmän.

      Jooga on kivaa ja sitä on eri lajeja. Tankotanssi ja/tai akrobatia? Telinevoimistelu? Nuo kehittää voimaa ja notkeutta tosi hyvin ja ne on semmosia lajeja, joissa voi kehittyä ja oppia omasta kropastaan kaikennäköistä kivaa (eli mihin kaikkeen terve keho voi pystyä). Painonnosto olisi toinen hyvä laji, enkä nyt tarkoita kuntosalilla treeniä hauiksen kasvatuksen vuoksi, vaan ihan nostamista nostamisen ilosta.

    • exa

      Itse olen samassa tilanteessa, entisenä anorektikkona ja hiukan liikakiloja tullut. Eli ylipainoa ehkä kymmenisen kiloa. Puntaria en itsekkään omista, koska se pakkomielle menee niin pahaksi kyttäämiseksi. Aloitin itse ruokavalion muutoksen ja sitä kautta pienensin kalorimäärää. Tarkkaa en tiedä enkä aio edes laskea, kuitenkin entisenä kaloreiden vahtijana muistan lähes ulkoa osan ruokien kaloreista, joten arviointi on helppoa. Sehän tässä eniten pelottaakin, että osaanko lopettaa ajoissa ja lisätä syömistä.

      Itse tein niin, että pyysin ystävän ns. Vahtimaan tilannetta ja sanomaan heti jos näyttää, että yli on menossa. Pelottaa vain se, että jos sairas mieli iskee, uskonko ystävääni. Suoraan sanottuna itseäni harmittaa kuinka vähäiseksi ns. Jälkihoito on jäänyt, pistettiin vain syömään, eikä ruuan laadulla ollut mitään väliä. Heti kun paino nousi, niin muka oltiin "parannuttu". Sitten tuleekin siihen ikään, ettei suuhunsa voi enää laittaa mitä vaan ja paino alkaa nousemaan. Tiedän kuinka helppoa olisi vaan lipsua siihen syömättömyyteen siinä vaiheessa kun joku asiasta huomauttaa.

      En tiedä oliko tästä mitään apua, mutta tsemppiä sinulle

    • se on vaikeaa

      "En ainakaan haluis alkaa laskea kaloreita, nekin kun nopeesti alkaa laskea alakanttiin ja tulee pakkomielle."

      Kyse onkin siitä, että on rehellinen itselleen eikä huijaa. Lisäksi kuten tuossa eräs kirjoitti, niin hetken laskettuaan tietää jo osan valmiiksi miten paljon sitä energiaa on syödyssä ruoassa. Eihän niiden arvojen tarvitse olla täysin eksakteja, mutta kuitenkin niin paljon, ettei suurta heittoa tule. Laskeminen on myös hyvä tapa arvioida syötyjen kalorien määrää vaikkei sitä haluaisi tehdä jatkuvasti.

      Painonvartijoissahan laskeminen oli ratkaistu niin, että heillä oli tietty määrä esim. leipä- ja valkuaisannoksia, joita sitten merkkailtiin ylös. Merkitsin niitä joskus yli kaks vuosikymmentä sitten ylös vuoden verran ja laihduin yli 30 kiloa. Sittemmin kilot ovat tulleet takaisin. Jos kuitenkin vertailee kalorien laskemista ja painonvartijoiden merkkaamista, niin mieluummin lasken kaloreita. Siinähän se suurin este on se, että jossain vaiheessa päivää voi aina huomata syöneensä jo niin saakelin paljon. Sen jälkeen tarvittaisiin sitten niitä toistaiseksi tuntemattomia tapoja, joilla hillitä ruokahalua.

      Helppona tapana pitäisin annonkoon pienentämistä. Jos sinulla ei ole paljoa ylipainoa, niin tiputa vaikka (sopivasti) viidennes pois syödystä määrästä ja katso puolen vuoden päästä mikä on tilanne.

      Jos syöt paljon juustoa, valitse vähärasvaisempi laji. Jos syöt munkkeja tai wienereitä, valitse pulla, jne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5209
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4686
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2986
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1747
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      109
      1735
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1730
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1571
    Aihe