Apua?

13 laihduttaja

Olen 13 vuotias tyttö,163 cm/66 kg...Tarkoituksena tiputtaa joku 10 kg. Tarkoituksena laihduttaa terveellisesti,jotta ei tulisi mitään ravintoaineiden puutostiloja tai mitään yms. Ajatuksena olisi,että alkaisin pitämään ruoka-,paino- ja liikuntapäiväkirjaa, vähentäisin herkkuja (makeisia,roskaruokaa yms.) ja alkaisin liikkumaan vähintään 4 kertaa viikos (vähintään kerralla 30 min. juoksulenkki, joku lihaskuntovideo netistä, esim. Jillian Michaelsin ...)


Olisko tämmönen päivä hyvä?;

aamupala: Kaurapuuro marjojen kans,vettä/maitoa

lounas: pääruokaa n. 1/5 lautasesta,salaattia,ruisleipä,maitoa/vettä

välipala: hedelmä,maitoa/vettä tai leipä ja maitoa/vettä

päivällinen: samanlainen kuin lounas

iltapala: samantapanen kuin välipala.


//Koulussa ja kotona saanu kuulla et oon "läskivuori" yms. :DD

14

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10+16

      Onpas masentavaa. Jos sä oot läskivuori, mikä mä oon ? (163/72). Mitäs luulet onko sulla pituuskasvu jo ohi ? Menkat alkaneet ja oot varma ettet kasva enempää ?

      Muuten kuulostaa ihan hyvältä tuo, muista syödä kasviksiakin. Riittää kun syöt lautasmallin mukaan. Liikutko siis koulun jälkeen vai ? Sillä lounaalla voisit jättää energialisäkkeet (pastan perunan riisin) pois, jos et liiku, mutta päivällisellä taas (olettaen että liikut illemmalla) voit syödä niitä. Yritä pitää leipä ruisleipänä vaalean sijaan sekä muista että jos et hölkätä jaksa on ripeä kävelykin tehokas liikuntamuoto. Muistelisin että isältäni oisin saanut neuvon n. 12 vuotiaana, että kolmesti viikossa pitäisi liikkua niin että tulee kunnolla hiki pintaan.

      Äläkä ole liian ankara itsellesi, jos haluat jotain hyvää on se ihan ok, rajoita karkkien syönti yhteen päivään viikossa niin sekin riittää. Toivon myös ettet ole asennoitunut niin, että vaadit tuloksia heti. Et ole merkittävän ylipainoinen joten -10kg lähtee sinulla ehkä 7-12kk kuluessa, ei parissa kuukaudessa. Muista myös että mitä hitaammin ja terveellisemmin pudotat painoasi sitä paremmin se pysyy poissa. Kannattaa myös ottaa mitat, ja seurata niitäkin esim parin viikon tai kuukauden välein, sillä vaaka ei kerro kaikkea.

      Toivon kaikkea hyvää sinulle, sekä sitä että joku korjaa jos annoin liian aikuisille soveltuvia neuvoja liian nuorelle :D

    • lautanen oikeaa ruok

      Lounas ja päivällinen saisi olla ihan lautasmallin mukainen. Puolet salaattia ja kasviksia, neljännes perunaa, pastaa tai riisiä ja neljännes kanaa, kalaa, lihaa, kananmunaa. Lisäksi lasi maitoa ja mahdollisesti pala täysjyväleipää.
      Hedelmiä, marjoja tai kasviksia on hyvä olla joka aterialla. Jos välipalasi on leipä ja maitoa, niin siihen lisäksi tomaattia tai hedelmä.

      Jos et ole tähän mennessä liikkunut lainkaan, niin liikuntasuunnitelmasi on hyvä. Sitten kesän alkaessa se liikunta on jo jokapäiväistä tämän ohjeen mukaan:
      http://www.ukkinstituutti.fi/ammattilaisille/terveysliikuntasuositukset/lasten_ja_nuorten_liikuntasuositukset

    • täti neuvoo

      Aloittaja, olet 13-vuotias lapsi. Vaikka sinulla onkin muutama kilo ylipainoa, laihduttaminen iässäsi on vaarallista, jos pudotat liikaa kaloreita. Sillä tavalla hidastaisit aineenvaihduntaasi, menettäisit lihaksia (joka on se kudos, joka polttaa rasvaa!) ja mikä pahinta, pituuskasvusi loppuisi kesken. Sitä ei voi korjata myöhemmin. Ikäisellesi laihduttaminen altistaa myös syömishäiriöille kuten anoreksia, joka on hyvin vakava sairaus. Se voi aiheuttaa esim. pysyviä sydän- ja suolistovikoja tai johtaa pahimmillaan kuolemaan.

      Jos siis laihdutat, tee se hitaasti odottamatta nopeita kilojen pudotuksia. Nopeasti pudotetut kilot tulevat äkkiä takaisin korkojen kanssa. Laihdutus onnistuu liikuntaa lisäämällä ja jättämällä pois karkit, sipsit, limsat, valkoisen leivän, leivonnaiset ym. nopeasti imeytyvät hiilihydraatit. Kerran pari viikossa voit sallia itsellesi jonkun herkkun. Lisää kasvisten syöntiä ja juo vettä (nesteitä) 1,5-2 l päivässä. Nauti joka päivä kunnon aamiainen, lounas (lautasmallin mukaan), päivällinen ja iltapala sekä 1-2 kevyttä välipalaa. Kun syöt 3-4 tunnin välein, verensokerisi pysyy tasaisena, nälkä ja makean himo pysyvät loitolla.

      Nuku 9-10 h yössä, vähintään 8 h, sillä valvominen lihottaa ja vaikuttaa haitallisesti pituuskasvuun. Sinähän voit vielä kasvaa.

    • 13.v laihduttaja

      Kiitos vinkeistä :),tiedän muute noista ravitsemusjutuista jotaki jo valmiiks,ku on ollu YKKÖS TYYPIN diabetes jo 10 vuotta. Ajattelinki jättää ton vaaleen leivän vähemmälle,vaikka yleensä olenki syöny täysjyväleipää (esim.ruis-,kaura- ,näkkileipä)
      Mutta muukki vinkit ja tiedot olis hyvä juttu :D....

    • 13.v laihduttaja

      Muuten jos alkaisin laskemaan kaloreita,niin onko n.1000 kaloria päivässä hyvä määrä tän ikäselle ja pituselle? (Kattelin kaiken maailman sivustoilta,niin sain sellaisen käsityksen,että 1000:lla kalorilla päivässä laihduttaja pärjää?) Ja jos nyt alkaisin laskemaan kaloreita,niin mistä voisin saada tietää kaikenmaailmaan hedelmien,lihojen ja omatekosten pöperöiden kalorimäärät?) En siis mitenkään "anorektisesti" alkaisi laskemaan,vaan vähä kontrolloisin syömisiäni tarkemmin...Itsellä siis ei oo vie alkanu menkat....

    • 13.v laihduttaja

      Unohdin monta juttua,niin oli pakko kirjottaa viä kolmaski viesti (alotusviestin jälkeen)...:D Liikun siis iltapäivällä, viikonloppuna voin liikkua aamusinki... Haluaisin lihasten säilyvän ja kasvavan,niin jäi mietityttään,et kantsisko mun lisätä tohon ruokavalioon enemmän proteinia?(vähärasvaista siis,riittäiskö,jos lisäisin vaikka aamupalaan muutaman kerran viikos n. 1 dl raejuustoa ja söisin vaikka 2 kertaa viikos päivällisellä yhden keitetyn kananmunan) Vai onko täs ruokavalios tarpeeks protskua? Olis kiva,jos kertoisitte lisää vähärasvaisia proteiininlähteitä,ja kommentoisitte tota mun "laihdutussuunnitelmaa?:D

    • täti neuvoo

      Tuollainen 1000 kcal dieetti on juuri sellainen liian vähäkalorinen kitudieetti, jollaisesta varoitin. Jos haluat olla aikuisena lihava, niin tuolla keinoin se varmasti onnistuu. Kitudieetti sekoittaa aineenvaihdunnan ja hävittää lihaksia. Kun sinulla laihdutuksen jälkeen on vähemmän lihaksia, peruskulutuksesi on pienempi kuin saman painoisena hitaasti laihduttaneella. Seurauksena helppo lihominen.

      Alle 1500 kcal dieetillä ei ravinnosta saa riittävää määrää välttämättömiä ravintoaineita; rasva- ja aminohappoja, vitamiineja ja hivenaineita. Olet vielä kehittyvä nuori ja tarvitset niitä, jotta jaksat opiskella ja liikkua. Ravintoaineet ovat sinulle vielä tärkeämpiä kuin aikuiselle.

      Sinun pitää pudottaa päivittäisestä kaloriensaannista vain 300-500 kcal / vrk ja laihdut. Hitaasti, mutta varmasti ja itseäsi vahingoittamatta. Jos olisit kokoisesi aikuinen, kulutuksesi olisi noin 2400 kcal / vrk. Syömällä 1900-2100 kcal / vrk laihdut varmasti. Älä mene alle sen!

      Tuollainen kalorimäärän pudotus todennäköisesti tulee täyteen jo sillä, jos muutat ruokavaliotasi niin, että vältät kaloripitoisia ruokia ja juomia - erityisesti nopeita hiilareita. Sinun ei tarvitse eikä kannata laskea kaloreita. Ja proteiinit ovat todella tärkeitä kuten rasvatkin. (Aivoista 90% on rasvaa.) Rasvaa ei pidä ruveta mättämään kaksin käsin, mutta liiallisesta rasvan välttämisestä on enemmän haittaa kuin hyötyä laihduttamisesta. Läskin sulattaminen vaatii rasvaa ja se tekee paremmin kylläisen olon kuin hiilihydraattivoittoinen ruoka. Lisää se kananmuna mieluummin aamiaiselle, sillä päivällisellä varmaankin on lihaa, kalaa tai kanaa, mutta puurossa on vain vähän proteiineja. Jätä leipä pääruoan kanssa kokonaan pois ja syö se ruisleipäpala välipalana, päällä esim. kalkkunaleikettä, raejuustoa, juustoa ja kasviksia kuten tomaattia, kurkkua tai paprikaa.

      Voit jakaa päivän ruoat viiden aterian sijasta kuuteen tai seitsemään satsiin.

    • lautanen oikeaa ruok

      Täti neuvoo antaa sinulle hyviä ohjeita. Niitä kannattaa noudattaa. Itsekin arvelen, että tuollainen kehittyvä nuori, jonka perusaineenvaihdunta vaatii paljon energiaa, laihtuu noin 2000 kalorin päivittäisellä ruoalla.

      Koska sinulla on diabetes, voisit keskustella painostasi myös oman diabetes-hoitajasi kanssa.

    • 13.v laihduttaja

      ok :D,En varmaa alakkaa niitä kaloreita laskemaan ja oon jutellukki diabeteshoitajani kanssa,mutta ei oikein päästy mihinkään...

    • siipisl

      Hei! olisiko teillä vinkkejä laihduttamiseen?


      Olen 15v poika olen 175cm pitkä ja painan 90-95kg tahtoisin laihtua 10-15 kg
      karkkilakon aloitin tänään ja vatsalihaksia olen nyt ruvennut tekemään 30-60kertaa joka päivä ja punttejakin nostelen joka päivä syön aamupalaksi leipää sitten koulussa jonkun verran n.klo 10.35-11.45 sitten kun tulen kotiin n.klo 15.30 syön jotain välipalaa leipää yleensä sitten illalla kanssa jotain olisiko teillä lisää neuvoja ?

    • monipuolisuutta

      15 vuotias poika saa syödä aika paljon ja silti laihtuu.
      Aamulla kunnon aamiainen. Puuro on hyvä. Sen kanssa marjoja ja maitoa. Lisäksi voileipä, jonka päällä leikkeitä, tomaattia, kurkkua. Hedelmä. Teetä tai kahvia voi juoda. Vettä. Tuoremehua lasillinen

      Päivällä koulussa lounas lautasmallin mukaan. Joka koululla pitäisi nykyään olla esimerkkiannos. Puolet salaattia ja kasviksia, neljännes perunaa ja neljännes lihaa tms. Maito ja pala leipää. Muista salaatinkastike.

      välipalana voit syödä jugurtin tai hedelmän tai voileivän.

      Päivällinen on samanlainen kuin lounas. Voi olla vähän pienempi. Voit syödä myös keiton tai ruokaisan salaatin tai munakkaan. Riippuu siitä, mitä koulussa on ollut ja mitä kotona on tarjolla. Koko perheen on hyvä syödä yhdessä.

      Iltapalana vielä hedelmää, jugurttia tai juustoa, jotain täysjyväleipää.

      Syö vaihdellen. Tärkeintä on, että joka päivä ei ole samaa, mutta päivään mahtuu hyvin 5-6 ruokailua.

      Liikunnassakin monipuolisuus on hyväksi. Kaipaan sinulle lajia, jossa hengästyt ja olet ulkona. Kävelystä on hyvä aloittaa. Hiihtoa ja luistelua ei tänä talvena arvaa ehdottaa. Pyöräilemään pääsee pian. Uimassa voi käydä hallissa ennen järvien lämpeämistä. Toivottavasti sinulle on joku asiantuntija laatinut monipuolisen kunto-ohjelman ja katsonut, että teet liikkeet oikein. Muista myös lämmitellä ennen painoja ja venytellä lopuksi.

      Koulun terveydenhoitajalta voit kysyä ruokailusta. Vanhempasi ovat parhaat tukijasi jääkaapin sisällön suhteen

      • siipisl

        kiitos kommentistasi pitää kokeilla sinun vinkkejä ja kiitos niistä !! :)


      • siipisl

        tai toinen vaihtoehto olisi saada läski lihakseksi olisiko salilla käynti mitään ?? hauista on mutta vatsalihakset jos sais ois kyl hyvä vatsalihaksii vaa treenaa eikös se sillä oo hyvä ?


    • isot lihakset työhön

      Pelkkien vatsalihasten treenaus on ihan turhaa. Kannattaa treenata koko kehoa. Kaloreita palaa paljon enemmän, kun on reisi- ja pakaralihakset töissä vatsa- ja selkälihasten lisäksi. Hiihto ja uinti ovat tosi monipuolisia ja energiaa vaativia, samoin kahvakuula. Ei niitä vatsalihaksia kannata unohtaa, mutta jos haluat nopeasti tulosta, liikut monipuolisesti ja vaihdat kaloripommit kasviksiin ja huolehdit proteiinisaannista ja ruokaöljyistä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5105
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3207
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1800
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1345
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe