Kytken sarjaan 1,5 V:n pariston, tavaratalosta ostetun yleismittarin jonka väännän mittaamaan virran suuruutta virtapiirissä, sekä pienen hehkulampun, sellaisen taskulampun polttimon. Kun mittaan toisella samanlaisella yleismittarilla pariston jännitteen, saan 1,5 V, kuten pitääkin. Kun mittaan lampun jännitteen, saan voltteja 0,7 ja risat. Virtamittarin napojen välillä on todellakin vajaan 0,8 voltin jännitehäviö, mikä ilmenee sekä edellisestä laskemalla että samaisella jännitemittarilla mittaamalla.
Miten ihmeessä tämä on mahdollista? Eikö virtamittarin resistanssin pitäisi olla lähestulkoon nollan ohmin luokkaa ja jännitehäviön olematon? Mistä aiheutuu näin suuri jännitehäviö, noin puolet koko virtapiiristä? Vai onko minua huiputettu koulun fysiikan tunnilla ja virtamittarilla kuuluukin olla tuon verran resistanssia ja jännitehäviötä? Vai ovatko yleismittarini sekundaa?
Virtamittarin jännitehäviö
11
1267
Vastaukset
- Sähköinssi
Virtamittarin sis. resistanssin pitäisi tietysti olla mahdollisimman pieni, mutta halpa digitaalinen "virtamittari" mittaa käytännössä jännitettä jonkin resistanssin yli, eli jännitehäviötä on.
- Exhituvirtateknikko
Siitä huolimatta noin iso heitto on ihmeellinen. Varsinkin kun hehkulamppu ei ole pieniresistanssinen kuorma.
- 10+
Esimerkiksi Avo8 yleismittarissa jännitehäviö on 0,5 V täydellä näyttämällä kaikilla virta-alueilla. Sisäinen resistanssi on 10 A alueella 0,05 ohmia ja 1 A alueella 0,5 ohmia jne. Siispä mittauksissa kannattaa käyttää mahdollisimman suurta virta-aluetta, ettei mittarin vastus vaikuta mittaustulokseen.
- Patteri?
Mahtaako mittarin paristo olla riittävän hyvässä kunnossa? Olen huomannut halppismittareiden mittaavaan toisinaan miten sattuu alijännitteisellä paristolla.
- Alpertti Ykskivi
Paristo on aivan uusi, ensimmäistä kertaa käytössä.
- mittarin resistanssi
Oletko mitannut toisella mittarilla tämän jännitehäviötä aiheuttavan mittarin sisäisen resistanssin?
Jos se tiedetään, niin sivuvastusta hyödyntämällä voisi mitata sitten tarkemmin.
Mitä virtamittaus antoi tulokseksi? - R--/\/\/\---
Mittasitko patterin jännitteen kuormitettuna eli lämpun kanssa?
Patterissa on sisäinen resistanssi ja patterin kuluessa tämän arvo kasvaa.
Jännitettä voi jäädä huomattavasti patterin sisäiseen resistanssiin.- Kuhan kettuilen
1. Er Vk:ssa Oulussa oli -70 luvun alussa viestivarastolla vääpeli, jonka opetus on jäänyt minulle ikuisesti mieleen. Häneltä kun pyysi pattereita kenttäpuhelimeen, vastaus oli: "On olemassa tykkipattereita, lämpöpattereita ja lantapattereita. Mikään niistä ei sovi kenttäpuhelimeen."
Muuten oikein, mutta jos kuitenkin puhuttaisiin paristosta. - R--/\/\/\---
Kuhan kettuilen kirjoitti:
1. Er Vk:ssa Oulussa oli -70 luvun alussa viestivarastolla vääpeli, jonka opetus on jäänyt minulle ikuisesti mieleen. Häneltä kun pyysi pattereita kenttäpuhelimeen, vastaus oli: "On olemassa tykkipattereita, lämpöpattereita ja lantapattereita. Mikään niistä ei sovi kenttäpuhelimeen."
Muuten oikein, mutta jos kuitenkin puhuttaisiin paristosta.Tai sähköparista. Paristossa on useampi pari Olen itse elektroniikkakoulutuksen saanut enkä oikein silti innostu tästä sanallisesta kikkailusta.
Intissä varmaan pyritään tämällisyyteen käskyjen oikean perillemenon varmistamiseksi kriittisessäkin tilanteessa. Itse olin viestimies rannikkotykistössä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Patteri - virtasyöppö
R--/\/\/\--- kirjoitti:
Tai sähköparista. Paristossa on useampi pari Olen itse elektroniikkakoulutuksen saanut enkä oikein silti innostu tästä sanallisesta kikkailusta.
Intissä varmaan pyritään tämällisyyteen käskyjen oikean perillemenon varmistamiseksi kriittisessäkin tilanteessa. Itse olin viestimies rannikkotykistössä
http://fi.wikipedia.org/wiki/PatteriKuten yllä sanottiin, mittarin kytkennässä ovat rinnakkain mittausvastus ja sen yli syntyvää jännitehäviötä mittaava instrumentti, joka on kalibroitu näyttämään virranvoimakkuutta. Digitaalisessa mittarissa instrumentin vastus on niin suuri, että se voidaan jättää huomiotta mainitun mittavastuksen rinnalla. Mittavastuksen suuruus riippuu mitattavasta virta-alueesta, ja on sitä suurempi, kuta pienempiä virtoja mitataan.
Käyttämäsi lamppu oli varmaan jotain parin voltin ja muutaman sadan milliampeerin lamppu. Sen nimellisvirta tarkoittaa tilannetta jolloin lamppu hehkuu täysillä. Kun panet virtamittarin sen kanssa sarjaan, lampun saama jännite alenee, lamppu himmenee ja samalla sen vastus pienenee, ts. se pyrkii kaappaamaan enemmän virtaa kuin sen nimellisarvo on. Siksi mittarin yli vaikuttava jännitehäviö nousee.
Mittarisi mukana tuli ehkä ohjevihko, jossa kerrotaan mm. virtamittauksen sisäinen vastus, vai onko se niin halpismittari, ettei moista pikkutietoa ole vaivauduttu merkitsemään?
- nyt on 3. vuosituhat
Käytä pihtivirtamittaria, siis sellaista, jota ei kytketä sarjaan mitattavaan piiriin, vaan jonka avautuva silmukka on piirin johtimen ympärillä suljettuna, ja mikä mittaa silmukan läpi kulkevan virran muodostuvan magneettikentän avulla.
Sitten lamppusi saa käytännössä täyden jännitteen parista tai paristosta, ja mittausongelmasi poistuu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1908637
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k264808- 504268
- 623837
- 513236
- 503020
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262696- 432501
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.452419Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv382233