Kuntouinti 14 vuotiaalla.

täältäjostain

Hei olen 14 vuotias pyöreähkö poika. Olen aloittanut uinnin kaksi päivää sitten. Olen uinut molempina päivinä 1km. Ajattelin kysyä että muuttuukko lihakset suuremmiksi ja lähteekö rasvaa ? Uintityylini on krooli. Ja vielä se että kannattaidiko uida vaikka viikolla päivittäin 1-2km ja sitten lauantaina 2-3km, ja yksi lepopäivä niinkuin kuuluu. Kiitos vastaamisesta ja ei trolleja kiitos.

8

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täytyy suoraan tunnustaa, että en ole laihduttamisen asiantuntija. Mutta kun kulutus on suurempi kuin nautitun ravinnon määrä, niin kroppa käyttää hyväkseen vararavintoa, jolloin rasvaa palaa ja paino hitaasti tippuu. Edelleen pitää muistaa syödä monipuolisesti, jotta saat kaikkea tarvitsemasi. Käytännössä tämä tarkoittaa Suomessa ikäiselläsi, että syöt kouluruuan joka päivä, salaatin kanssa. Limsaa ja naposteltavaa kannattaa sitten välttää. (Ikäisesi ei juo olutta tai siideriksi kutsuttuja alkoholisoituja limuja, eihän - mutta jos tälläinen tapa on päässyt syntymään, niin nuo kannattaa jättää myös pois.)

      Huomioi, että erityisesti pojilla näkyvä aikuistuminen tapahtuu joskus melko myöhään - vielä valtion leivissäkin näkyy muutamia "lapsenpyöreitä". Onhan se tietysti kurjaa jos kaveriporukassa on aikaisin murrosikään tulleita joilla kasvaa jo bulgarialaisen metsärosvon tyylinen parta, mutta ihmiset nyt vaan ovat erilaisia. Painoindeksiäkään ei suositella laskettavaksi alle kaksikymppisille. Mikäli tarvitset terveyden ylläpitämiseen neuvoja, niin koulussasi pitäisi olla terveydenhuollon ammattilainen - eli kouluterveydenhoitaja. Kannattaa käydä terkkarin luona juttelemassa.

      Mitä tulee kunnon kohottamiseen, niin siitä kai minun pitäisi osata kertoa. Kannattaa aloittaa todella kevyesti. Tämä siksi, että kroppa tottuu rasitukseen, ja 3 - 4 treenikerran jälkeen pitäisi pystyä lisäämään vastusta. Kestävyysurheilussa kuten uinnissa tämä tarkoittaa lisää matkaa, nopeutta tai vähemmän taukoja. Jos valmiiksi ekoilla kerroilla mennään jo "tosimiesmeiningillä" kovaa treenaten, niin tässä vaiheessa loppuu rahkeet kesken. Ensimmäisten parin viikon ajan kehosi tottuu uuteen liikuntamuotoon (hermostollisia muutoksia) ja sitten, mikäli vastusta on riittävästi, alkaa lihaskasvu. Mutta lihaskasvu ei ole mikään kipparikallemainen yhtäkkinne lihasten pompsahdus näkyviin - ja jos katsot painonnostajia, niin takuulla kavereilla on lihasta, mutta eivätpä näytä Teräsmieheltä ei.

      Nykyään muodissa olevat näkyvät lihakset vaativat kohtuullista (mutta ei mitenkään ihmeellistä) kuntoa, sopivaa vartalon tyyppiä ja alhaista rasvan määrää. Erityisesti nuorilla, kunhan kroppa on tolkun rajoissa (ei korkeaa rasvaprosenttia) niin alhaisen rasvaprosentin tavoittelu on hölmöläisten hommaa. Kehonrakennustyylinen erittäin alhainen rasvaprosentti on todennäköisesti epäterveellistä (aivot tarvitsevat rasvaa). Helpoin tapa saada paremman näköinen kroppa on kuitenkin kiinnittää huomiota ryhtiin: Ei mahan vetoa sisään, vaan "alavatsoilla" ja lantionpohjan lihaksilla lantion pitäminen timminä ja siihen jatkoksi selkä suoraan.

      Mitä tulee mainitsemaasi uintimatkoihin, niin uinti on niin tekniikkaan sidottu laji, että matkan perusteella on mahdotonta sanoa mitään. Puoli tuntia korkeintaan kevyesti hengästyen on hyvä aloitus kestävyystreenille. Ehkä tuohon alkuun lämmittely, vaikkapa seuraavasti: 5 min kevyttä ja sen jälkeen 4x25m siten, että seinästä kahdeksan vetoa niin kovaa kuin lähtee kroolaten (mielellään hengittämättä = vain ulospäin hengittäen) ja toiseen päätyyn kevyttä selkää vapaasti hengittäen pieni tauko päädyssä. (Tämän tarkoituksena on antaa ärsyke myös "nopealle" lihastyypille.) Jos haluat kovemman treenin, niin sitten voit uida esim. 50m kierroksia siten, että lähdet hiljaa (siis erittäin hiljaa) liikkeelle, ja kiihdytät koko ajan siten, että "maaliin" tulet kovalla vauhdilla, melkein täysiä. Väliin kierros erittäin kevyttä ja uudestaan kiihdyttäen. Muutama toisto. Näitä treenejä ei peräkkäisinä päivinä. Tuo yksi lepopäivä viikossa on hyvä pitää.

      Mikäli uinti liikuntamuotona kiinnostaa, niin kannattaa kysellä, onko paikallisella uimaseuralla sopivaa ryhmää. Kyllä, tuo tarkoittaa että aloitat todennäköisesti tekniikan opiskelun ehkä 10 - 12 -vuotiaiden kanssa, mutta jos ylpeys kestää, niin uinnista saa enemmän irti kun tekniikka on hallussa - ja vaikka uinti yleisesti on turvallinen laji, niin enemmän uivalla krooliuinti rasittaa olkapäitä, erityisesti jos veto alkaa väärällä linjalla. (Käden pitäisi "sukeltaa" veteen, ja veto alkaa kun sormet osoittavat kunnolla kohti pohjaa vetämällä vartalo "otteen" tai "ankkurin" ohitse. Usein näkee, että runttaaminen aloitetaan heti, kun käsi osuu veteen - tällöin käsiliike painaa vettä alaspäin, mikä on täysin hyödytöntä koska et pysty uimaan ylöspäin, ja lisäksi rasittaa jonkin verran olkapäätä.)

      • täältäjostain

        Hei! Kiitos kun vaivauduit vastaamaan kysymykseeni. Olen nyt uinut 2 viikossa noin 10 kilometriä ja uin edelleen. Suurimmat syyt treenin aloittamiseen olivat: Oma kunto, Armeija ja Tytöt :D. Noh, se on ihan loogista että tässä iässä kiinnostaa tytöt, vaikka sitä ei kavereille myönnettäisikään. Kiitos vielä vastaamisesta.


    • econi

      Itsekin aloitin uinnin tuossa vuoden vaihteen jälkeen ja kunto kasvanut kohisten sen jälkeen. Painon tippumisella en voi hirveästi kehuskella kun on niin syöminen välillä niin epäsäännöllistä.

      Mutta nyrkkisääntönä: terveillä elämäntavoilla terve ruumis. Muistaa vaan syödä aamupalan ja jättää välipalat kevyeksi (rahka, banaani, smoothie) niin pitäisi kilojenkin karista.

      Itse aloitin myös tuolla rintauinnilla mutta olen pikku hiljaa nostanut vapaa-uinnin osuutta suorituksesta. Harrastin nuorempana kilpauintia niin on tekniikat ihan ok mutta hapenottokyky vielä ottaa vastaan.

      Kolmen kuukauden jälkeen menee nyt 1,5km niin että joka toinen 25m vapaa-uintia ja joka toinen 25m rintauintia. tähän menee joku 35min ku reippaasti ui. Tavoitteena että jaksaisi sen 2km vaparia vetää päivässä mutta siihen on vielä matkaa.

      Jos haluat kehoasi ja lihaksiasi kehittää niin kannattaa pari päivää viikossa varata punttisalille. 14-vuotiaana ei voi ihan täysiä vielä treenata mutta puntteja voi jo nostella. Varsinkin jos keskivartalon lihaksia harjoittaa niin pysyy altaassa paremmin paketti kasassa.

      Ja armeijassa tosiaan jalat saattavat olla välillä kovalla ja uinti ei siihen mahdottomia auta. Kannattaa välillä käydä ihan vain kävelyillä niin jalat oppivat sietämään rasitusta (tärähdyksiä). Vaikka pari kertaa viikossa kävelet sinne uimahallille (jos matka kohtuullinen) niin pitäisi ehkäistä tyypillisiä ongelmia kuten penikkatauti. Ja jos kävelyt tuntuvat liian kevyilta, ota reppu selkään ja laita sinne 5-10kg painoa niin vähän tuo lisää rasitusta.

      • hgjhg

        Rahka on hyva valipala, paljon protskua. Ihan tavallinen rahka on ok, ns "proteiinirahkassa" on enemman lahinna hintaa...


    • Kävely tekee ryhdille hyvää, mutta loppujen lopuksi valtion firmaa varten ei ihan vielä tarvitse alkaa treenata - aikaa kuitenkin on sen neljä vuotta. Eli kävely on ihan suositeltavaa, mutta en painoja nappaisi kuitenkaan mukaan. (Paitsi kouluun mennessä repun.) Ehkä siinä viimeisenä keväänä tai syksynä ennen palvelukseen astumista voi harkita jotain pientä painoa, mutta suurin osa ei tuota tee, joten normaalikuntoisen nuoren ei tuota myöskään tarvitse tehdä.

      Sama koskien dieettiä: oletettavastikin vielä kasvuiässä ei ole erityistä tarvetta ruveta dieetille, kunhan ruokavalio ei ole rasva- ja sokeripohjainen.

    • kilpauimari tyttö XD

      Kilpaunnist tytöt tykkää!! Joo hei, oon tyttö. Harrastan sitä, mut siin pysyy muutenki kroppa hyvänä!!

    • Tekniikkalaji_

      Aloittaja on trolli, kukaan ei ui 2 viikkoa aloittamisen jälkeen kilsaa. Se taas on aika sama, onko pyöreähkö, kun aloittaa. Ei joku Sievinenkään ollut bodarin näköinen uidessaam maailman kärjessä.

      • Ei matka tapa, vaan vauhti. Itse ennen aloittamista (urheiluna tutustuin uintiin vasta siinä 13-vuotiaana) satunnaisella isän kanssa uiskentelun pohjalta pystyin uimaan jonkinsorttista sammakontapaista tuntiin kaksi kilometriä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe