Alimatkat ja mara

JoggeII

Miksi hölkkämaraajan kannattaisi juosta lyhyitä matkoja? Mulla eräs kaveri väittää, että maraajan kannattaa silloin tällöin kellottaa suoritus cooperissa, 1500m, 1000m, 10 000m jopa satasella ja 400m
Hän sanoo, että lyhyet matkat paljastavat jotakin olennaista maratonisuorituskyvystä. Pitääkö kaverin väittämä mielestänne paikkansa? Hieman epäilen tätä, koska oma harjoitteluni on PK -painotteista ja joskus hiukan reippaampaa hengästystä aiheuttavaa lenkkeilyä.

21

321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ismo Kajasto

      kyllä pitää. vauhtia kannattaa hakea lyhyemmiltä matkoilta ja samalla myös juoksutekniikka paranee ja hapenottokyky lähtee nousuun. Ei kannata aina "raahustaa" pitkään ja hitaasti. Vaihtelu se avainsana juoksijana kehittymiseen. Tosin useimmiten pitää edetä hiljaakin että joskus pääsee kovaa.. Kestävyystreenissä tosin laatu ei varsinaisesti korvaa määrää. Voimaharjoittelussa taasen määrä ei korvaa laatua !

      • Ismo Kajasto

        ja lisäys vielä edelliseen. Maastojuoksu etenkin näin keväisin erittäin suositeltavaa jatkuvan tasaisella asfaltilla nylkyttelyn sijasta..


    • Elvis (Uusimaa)

      Toi vika ohje on häränsilmä. Kannattaa ehdottomasti juosta maastossa. Vaihtelua tulee, jos vaan on edes vähän mäkistä maastoa ja toki hiekkapohja on parempi kuin asfaltilla jyystäminen.
      Vedin eilen maastossa tunnin verran sellaista pikkaisen ahdistavalla tasolla tehtyä juoksua. Pisimmät nousut kestivät noin 2-3 minuuttia ja siinä syke nousi kevyesti kynnysten väliin ja lähelle anaerobista kynnystä. Aamulla kun pyöräilin töihin niin havaittavasti oli kropassa ytyä. Väsymyksestä ei tietoakaan.

    • NOP1

      En näe hyötyä tuollaisista alimatkojen kellottamisesta, sillä enemmän kuitenkin vaikka yhden ½ maran kellotus kertoo maratonisuoirtuskyvystä. Viiden alimatkan kellotus ja viellä useaan kertaan on pois suoran maraton harjoittelusta, ja vaikuttaa siten alentavasti maraton aikaan. Mitä lyhempi matka sitä vähemmän se kertoo mitään olennaista maraton suoritus kyvystä.

      • Antti Hirvi

        Jos ei pääse tuhatta metriä alle viiden minuutin niin tuskinpa sitä kovin kovaa maratonillakaan mennään. Taasen vaikka vetäisi 400 metriä reilusti alle minuutin niin ei sekään toisaalta takaa mitään maratonin loppuajasta, mutta ei myöskään pois sulje mahdollisuutta hyvään mara-aikaan...


      • NOP1
        Antti Hirvi kirjoitti:

        Jos ei pääse tuhatta metriä alle viiden minuutin niin tuskinpa sitä kovin kovaa maratonillakaan mennään. Taasen vaikka vetäisi 400 metriä reilusti alle minuutin niin ei sekään toisaalta takaa mitään maratonin loppuajasta, mutta ei myöskään pois sulje mahdollisuutta hyvään mara-aikaan...

        Varmasti se kertoo jotain, mutta en näe syytä miksi maratonarin sen takia kannattaisi kelloitella lyhyitä matkoja. Paras tulos lajista kuin lajista saavutetaan kuitenkin vain anakaralla lajikohtaisella harjoittelulla. Harjoitusten hyötysuhde jää varsin heikoksi omalle matkalle jos maratonari lähtee kellottamaan säännöllisesti lyhyitämatkoja tai jos lyhyiden matkojen juoksija lähtee kelottamaan säännöllisesti maratoneja.


    • Anti-NOP1

      Monipuolinen harjoittelu/kilpaileminen on aina hyvästä niin kilpaurheilijan kuin kuntoilijankin. Tämä usein puuttuukin suomalaisesta juoksusta: hurtti kilpailu ja ennakkoluuloton heittäytyminen.
      Etenkin kuntomaraajista näkee, että liian helposti uraudutaan sinne mukavuusalueen treenaamiseen. Se näkyy karulla tavalla maratonilla. Suomalaisten kilpaurheilijoitten vauhdit ei riitä nykyään edes eurooppalaiselle tasolle. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ei treenata vauhteja. Juoksun taloudellisuus heikkenee heti kun vauhdit nousevat ja sitten nynnitään siellä ynnä muiden joukossa.

      Monipuolinen juoksu vaikuttaa mm juoksutekniikkaan, max hapenottoon, lihasvoimaan ym.

      • Ilmari Koivisto

        niin kyllähän marthonharjoittelun pohja tietysti on nuo pitkät pk-lenkit, mutta jos haluaa parantaa juoksutaitojansa ja lisätä vauhtia niin on syytä lisätä edellämainittuja harjoitteita treeniinsä. ed. mainittujen lisäksi mm. vedot ja, intervalli / vauhtileikkittely hyviä lisiä perusnylkytystreeneihin..
        Eikä monipuolisesta treenistä ainakaan haittaa ole vaikka joku yrittää niistä sitäkin ehkä löytää...!
        Kellottaminen (>=jatkuva vauhdin tarkkailu) ei kuitenkaan mielestäni oleellista kaikissa treeneissä (ennemminkin sykkeet ja juoksutuntuma/tekniikka ja tunne miltä kovaa/reippaammin juokseminen tuntuu- ainoastaan tietysti vetoharjoittelussa ja Cooperissa kellokin syytä olla päällä ja tarkkailussa. Varsinaisilla Kilpajuoksijoilla kellokin tietysti lähes aina nakuttaa kun kenttää kierretään.


    • Leipuri vaan

      Tottakai on selvää, että kondista pitää olla jos meinaa juosta maratoonin. Mutta sehän on itsestäänselvyys. 100km viikossa on jo riittävä määrä. Sillä juostaan jo reilusti alle 3h maratoonin. Ehkä jopa 2.40-2.45.
      Mutta ei pelkkä nylkytys riitä mihinkää. Tosiasiat on paras tunustaa. Jos ei ole miehessä munaa niin ei silloin juokse tiukkaa vetoa. Koska kova vauhti vaatii kovuutta. Harvalla sitä on.

      • Niilo Lylykorpi

        TOSI on. pelkkää pk nylkytystä voi tehdä kuka vaan mutta kunnon puhallusta vaativat anaeroobiset vedot ja vaikkapa cooperintesati ne saavat treenin tuntumaan vasta joltakin ja vaativat sitä "munaa" / luonnetta treenaajalta. Kyllähän tietysti nylkyttäjien sitkeyskin vaatii omaa asennetta ja luonnetta. Itse vannon kaikessa treenissä monipuolisuuden ja vaihtelevuuden nimiin !


      • Hoka

        Tässä Akin ja soiron ero.


      • Mielenosoittaja

        Henriksson sun FB:n mielenosoitus video on todella sairas. Kertoo äijästä niin helvetisti.


      • Suomivoittoon

        Isämmaallinen mies toisin kuin sinä


      • tyhmät

        Mielenosoitusvideo on yhdyssana, ja isänmaallinen ei kirjoiteta isämmaallinen eikä isäm maallinen eikä isän maallinen.


      • Suomivoittoon

        Relaa vähän pönttö. Jtg suomen asialla


      • Isänmaan_puolesta
        Suomivoittoon kirjoitti:

        Isämmaallinen mies toisin kuin sinä

        Kyllä se on niin että tämä maa ei olisi eilen täyttänyt 100 vuotta jos täällä olisi ollut enemmän JTG:n kaltaisia äijiä. Tiedättekö miten käy naisten- ja lastenkiukaajille linnassa? Kyllä isän kädestä siellä annetaan. On niilläkin kundeilla jonkinlainen taju. Kyllä hän vielä velkansa maksaa tälle maalle.


    • Manne, Helsinki

      Alimatkojen juoksemisessa on ainakin se järki, että tulee siinä kuin ohessa tehtyä vauhtikestävyystreeni. Helpompihan se on juosta ryhmässä kun on kavereita kirittämässä. Yksin juokseminen on aina vähän tylsempää.
      Luulen, että kuntomaraajat laistaa helposti kahdesta asiasta: pitkät lenkit vedetään vähän sinnepäin laahustamalla ja vauhtikestävyyslenkit myös vähän sinnepäin.

      Tämän päättelen vaan katsomalla maratoonien tulosliuskoja.

    • Moi,

      Olen juossut reilut 16v säännöllisesti, ja osallistunut maratoneille säännölisesti myös. Vasta vähän aikaa sitten liityin juoksuryhmään jossa juostaan vetoja; kerran viikossa tai harvemminkin, mutta kehitys on ollut kyllä valtava. Treeni on kestänyt puolisen tuntia mutta on kyllä kova treeni- harvemmin tulee yksinään otettua sellaisia piikkejä. Oma kokemus on ollut näistä siis hyvä. Harjoittelun laatuun kannattaa satsata, ryhmän kanssa juostavat vedot on kehittäviä, yksin voi sitten juosta pk-lenkkejä ja pitkiäkin matkoja.
      Noista vedoista voisinkin sitten kysyä kokeneemmilta; otatteko särkylääkettä yöksi levottomiin jalkoihin? Mulla se on ollut ainoa ikävä puoli tuon treenin jälkeen, uni ei meinaa millään tulla ja jalkoja särkee jonkin verran.

      Kaisa-pappi

      • Niilo Lylykorpi

        venyteltyä tulee hieman tehokkaammin ja saunakin rentouttaa, mutta joskus tulee turvauduttua Buranaan että yöunet eivät liiaksi kärsisi. syksyisin viileassä vedessä uinti treenin jälkeen auttaa sekä lihasten että nivelien palautumisessa huomattavasti. Voisi toki kylmä hoitoa kokeilla muulloinkin.


    • miten_vedetään

      Maratonien nylkyttämisen sijaan haluan parantaa cooper-tulosta, 5000m ja korkeintaan 10000m tulosta . Minkälainen suhde pk-harjoituksissa ja vauhtiharjoittelussa on sopiva? Tavallisesti olen juossut n. 35km/viikko, mutta juoksin yhtenä viikkona 60km jossa oli suunnilleen 35km pk:ta, 20km aerobista, ja 5km kovia vetoja. Sen viikon jälkeen yritin juosta seuraavana päivänä palauttavaa juoksua mutta kunto oli huonompi kuin koskaan ja jouduin pitämään neljän päivän tauon juoksemisessa

      • peruskuntoilua

        Lähtötietojen perusteella kannattaisi ensin keskittyä juoksijan peruskunnon rakentamiseen. Se ei riitä että pystyy hölkäämään matkan x vauhilla y sykkeelä z, vaan sitä että sielu ja ruumis kestää kovia kilpajuoksijan kestävyysharjoituksia ja palautuu niistä. Perusnylkyn km vauhti on varsin yhdentekevää siinä kohtaa kun aletaan juoksemaan toosi kovaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2574
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      319
      2355
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      93
      2124
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1807
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1722
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1694
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1573
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      121
      1420
    9. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      60
      1397
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe