Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

esteen hyppääminen

stopparin vuokraaja

Mulla on siis ollu vuokraponi melkein puol vuotta ja ollaan jo pari kertaa hypätty puoliristikoita. Aluks testattiin ihan normaalia ristikkoa mutta juuri kun sain hyvän kevyen istunnan ja hyvän vauhdin niin poni kielsi että meinasisn tipahtaa. Annoin kyllä pohkeita, nutta pitäisikö antaa ponnistuksessa raippaa?? Puoliristikot se hyppää ihan kivasti, mutta ristikot se joko kieltää tai hyppää jättäen ainakin 20cm ilmavarat. Vaikka olisikin 10cm pystyeste niin se hyppää sen ainakin 30cm esteenä!!? auttakaa!!! mitä neuvoksi??

6

1055

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuohon on vaikea sanoa mitään kun ei näe tilannetta. Olet hypännyt ponilla miniesteitä, mutta onko poni kokematon esteillä vai sinä? Vai molemmat? Jos poni on kokematon, se saattaa kieltää jos on epävarma esim sopivasta kohdasta ponnistaa, ja kokemattomuuden vuoksi se saattaa myös hypätä korkeammalta kuin olisi tarpeenkaan.

      Tai ellei itselläsi ole paljonkaan kokemusta, on mahdollista, että sinä teet huomaamattasi jotakin mikä häiritsee ponia niin että se katsoo paremmaksi pysähtyä. Tai mikä meillä oli tyypillistä, että jos juuri ennen estettä "lakkasi ratsastamasta", eli herpaantui ja antoi liikaa löysää ohjiin ja unohti pohkeet tai istunnan, ponilla ei äkkiä ollutkaan mitään mihin tukeutua, ja se stoppasi kuin seinään. Teillä voi olla sama juttu.

      Jos poni vasta opettelee hyppäämään, en lähtisi oikopäätä raipan kanssa leikkimään. Kokeile mieluummin maiskuttaa tai napauttaa pohkeella.

      Korkealta se saattaa hypätä senkin takia, että se yksinkertaisesti on sen tapa. Osa hevosista hyppää esteen yli rimaa hipoen, kun taas toiset jättävät ilmavaraa, kuka enemmän kuka vähemmän. Meilläkin poni tapasi jättää 20-30cm kavioiden ja esteen väliin riippumatta esteen korkeudesta.

      Paras neuvo jonka osaan antaa, on kehottaa menemään ponin kanssa estetunneille. Opettaja kuitenkin näkee koko ajan mitä tapahtuu joten hän tietää miksi poni tekee mitäkin ja osaa korjata virheet ja opastaa eteenpäin.

    • ----

      Yksi virhe on heti tuo "hyvä vauhti ja hyvä kevyt istunta". Estettä ei kuulu lähestyä vauhdilla kevyessä istunnassa.

      Estettä lähestyä nimenomaan temmon pitää olla hyvä. Hevosen pitää olla energinen, mutta silti kuunnella ratsatajaa ja laukata enemmänkin lyhyttä ja terävää laukkaa. Vauhtia ei tarvita paljoakaan noin pienille esteille.

      Ratsastajan taas pitää olla esteistunnassa, eli suht suorassa ja takapuoli hyvin lähellä satulaa. Kevyessä istunnassahan ollaan varsin etunojassa ja silloin on vaikeampi vaikuttaa lähestymiseen ja tosiaan jos hevonen epäröi, sieltä tippuukin herkästi.


      Paras olisi tosiaan estetunti tai kokeneempi ratsastaja ponin selkään aluksi.

    • Titili

      Luulen, että voisi auttaa, jos kokeilisit hyppiä esteitä ponillasi, mutta ei selässä vaan ponin vierellä. Taluttaen juoksutat ponin esteen yli. Huom! Taluttaa voi myös laukassa. Jos luottamus on tarpeeksi hyvä esteisiin, on se varmasti myös tähän.
      Myös edellisen kommentin huomautus siitä, ettei estettä ennen kuulu mennä "kovaa ja kevyessä istunnassa".
      Älä anna raippaa juuri ennen estettä! Tähän virheeseen sortuu valitettavan moni ratsastaja jopa kisoissa. Raippa häiritsee hevosta tällöin juuri siinä tilanteessa, jossa hevosen täytyy keskittyä vain esteeseen, joka sen edessä on. Tätä hevosen häiritsemistä seuraa usein kieltäminen tai jos se kuitenkin hyppää, niin yleensä todella huonolla tyylillä.

    • Jos ratsastaja on vakaa ja tasapainoinen, kevyt istunta ei sinänsä häiritse hevosta vaikka siinä onkin etunojassa enemmän kuin esteistunnassa. Mutta etunojasta kyllä tipahtaa helpommin, siitä olen samaa mieltä.

      Ja mitä tuo "hyvä vauhti" nyt sitten tarkoittaa. Itse käsitän sen tarkoittavan samaa kuin "sopiva", ja käsittää sekä temmon että nopeuden. Ei estettä ole hyvä lähestyä liian hitaastikaan, joskaan pikkuesteillä se nyt on ihan sama vaikka menisi kävellen, miniristikoistahan heppa pääsee astumalla yli, mutta isommilla esteillä sillä alkaa jo olalkin merkitystä.

    • suwiix

      Ensinnäkään esteelle ei kannata lähestyä liian kovassa laukassa. Hevonen ei välttämättä saa askeltaan sovitettua hyppyyn. Riippuu hevosen laukasta. Jos ratsastat pienellä kentällä tai pieni laukkaisella hevosella askel on lyhyempi. Jos taas poni on isolaukkainen tai kenttä on iso laukka pitenee. Varmista ennen estettä että hevonen kuuntelee pohjetta.Raipan saa käyttää pohkeen tehosteena, jos hevonen ei kuuntele. Riippuu myös onko poni kokenut jotain kamalaa esteiden hyppäämisessä... Ravista on myös hyvä aloittaa menemään ristikkoa. Kokeileppa istua satulassa ennen estettä niin ettet lennä jos hevonen stoppaa esteen eteen. ;)

    • Anonyymi

      kisaan siis mun pikkuponilla 100cm ja 110cm. hän on aina ollut reippaana ja tosi innokas menemään. mulla ln ollut tää poni kolme vuotta ja hän ei ole ikinä kieltänyt. Nytten 100cm seurakisoissa hän kielsi ja oli tosi vetelä? me vaihdettiin heinä viikko sitten ja hänellä on ollut ehkä vähän ripulia? Ja vedin verkan valmentajan kaa ihan samanlailla kun ennen? mitä tää voisi olla???

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2102
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      24
      1715
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1490
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1451
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1358
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1302
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1251
    Aihe