Avo-anoppi

Tosiasian edessä

Miten pojan tai tyttären äidin tulisi suhtautua lapsensa avopuolisoon?
Vieras ihminen muuttaa lapsen asuntoon kimpsuineen ja on sitten yht' äkkiä tehnyt äidistä anopin. Lupaa kysymättä.

On tietenkin liittoja, jotka solmitaan pitkällisen harkinnan jälkeen, eikä mielessä enää edes ole, onko pari vihitty vai avopari. Lapsetkin häivyttävät tämän vivahde-eron.

Mutta sitten on nämä parikymppiset, jotka rakastuvat tuosta vaan, huomaavat voivansa säästää kuluissa, kun asuvat yhdessä, ja niin tavarat sanan katon alle.
Jospa lapsi on vilkasverinen ja helposti innostuva, jonka rakkauselämä on häilyväistä ja teini-ikäistä, ja avopuolisot vaihtuvat kolmannen riidan jälkeen.

Työtoverina oli nuori tyttö, jonka luo muutti aivan ihana kaveri, johon oli tutustunut interreilillä. Onnea kesti puolisen vuotta, kunnes tyttö huomasi joutuvansa maksamaan kaikki laskut, ja poika humputteli illat pitkät, ja kun riita tuli, oli pojalla uusi paikka valmiina. Tavarat kassiin, ja sinne meni eikä takaisin tullut.

Olisiko tytön äidin pitänyt kutsua tällaista nuorta vävykseen? En tiedä ehtivätkö he edes tavata koskaan.
Monta kertaa vanhemmat ja suku suhtautuvat epäillen nuoren ihmisen puolison valintaan. Jos hän vielä on tällainen sivusta vedetty tapaus, jolle ei ole sukua edes esitelty, niin pitääkö vanhempia todella ruveta nimittämään appivanhemmiksi. Haluavatko he sitä?
Varsinkin, kun nykyajan nuoret naiset tuntuvat suhtautuvan avokkinsa äitiin torjuvasti ja arvostelevat häntä kaikin tavoin. Skismaa tulee siitä, kutsutanko nuorten avopuolisoita suvun tilaisuuksiin ja millä nimikkeellä. Tyttöystävänä vai avovaimona vai morsiamena? Halluako suku tutustua nuoren miehen kulloiseenkin tyttöystävään? Miksi.

18

886

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tapatietoa

      Avopuolisoa ei kutsuta vävyksi eikä avopuolison äitiä anopiksi. Voit kutsua tytön kumppania etunimellä ja samoin hän voi kutsua sinua etunimellä. Avopuoliso ei siis ole tehnyt äididtä anoppia. Hän on sinulle tyttäresi kumppani, miesystävä tai kaveri, eikä tässä vaiheessa tarvitse miettiä sukulaisuutta.

      Avopuolisot toki kutsutaan perhejuhliin, samoin seurustelukumppanit, koska tavan mukaan tällaisiin juhliin tullaan avecin kanssa riippumatta siitä mikä on suhteen virallinen laatu. Vaihtuvat tyttöystävät eivät ole juhlassa siksi että "suku tutustuu", vaan siksi että juhlissa on mukavampaa oman seuralaisen kanssa, vaikka se olisi joka kerta eri. Avovaimoa ei tietenkään sanota morsiameksi, jos pari ei ole kihloissa. Tyttöystävä tai kaveri on sopiva nimike.

    • Tosiasian edessä

      Toisessa ketjussa vaaditaan etikettiä hautajaiskutsuun, kun kyseessä on avovaimo, jota suku ei tunne.
      Nuoripari loukkaantuu, kun vain miehelle ilmoitetaan sukulaisen hautajaisista ja vedetään herne nenään, kun ei avovaimoa noteerata.
      Vainajaa siinä kuitenkin mennään saattamaan, joten hänen tilaisuutensahan hautajaiset ovat. Saattoväkeen voi liittyä suvulle täysin tuntemattomatkin ihmiset.
      Ei kenenkään tuloa estetä, mutta onhan oikein, että kaikille hautajaisten ajankohta ilmoitetaan. Omaisten valinta sitten on, millä joukolla paikalle ilmaantuvat.

      Avoparien asema on epämääräinen, eikä yleisiä etikettisääntöjä niille voi olla, koska on useita syitä, joiden vuoksi ihmiset elävät samoissa talouksissa ja erilaisissa kokoonpanoissa, kuten edellisiä lapsia, yhteisiä lapsia, omaisuusjärjestelyjä jne.

      Sukulaisuus hämärtyy. Lapsienkin asema voi olla ihmeellinen, kun perheessä on uusia kokoonpanoja.
      Etikettisäännöt on syytä unohtaa ja käyttää maalaisjärkeä.

    • Heippa

      Kiinnostavaa pohdintaa täällä. Tartun tuohon kysymykseen, miten pojan tai tyttären äidin tulisi suhtautua lapsensa avopuolisoon.

      Mun mielestäni lasten kumppaneihin kannattaa suhtautua ystävällisesti ja kunnioittavasti. Niin kuin kaikkiin ihmisiin. Silloin saa myös itse ystävällistä kohtelua – eikä arvostelua ja torjuntaa. Avopuolisoiden suhteen ei todellakaan ole mitään tarkkaa etikettiä, tuossa ”tapatieto” kertoo olennaisen. Maalaisjärjen lisäksi myös sydän ratkaiskoon. Jos rakastaa lastaan, voi pyrkiä myös arvostamaan ja kunnioittamaan hänen valintojaan. Nuoret ovat reippaita ja suoria. Ajattelen, että juhlakutsuista yms. voi hyvin kysyä nuorilta itseltään, mikä tuntuu mukavimmalta.

      Toivon hyviä kesän perhejuhlia jokaiseen juhlia järjestävään kotiin!

      Päivi-pappi Hämeestä

      • Hymyhuuli vain

        Hieno ja elämänmakuinen vastaus jälleen kerran.
        Hyvää kesää sinullekin Päivi-pappi.


      • Päivi-poika

        En ymmärrä, mitä tekemistä kirkolla on tällä palstalla vastata ikään kuin jonakin virallisena tahona. Hyi olkoon että täytyy mainostaa omaa laitosta tuolla tavoin, ja omaa virkaansa. Suomen kansa on jättämässä kirkon sankoin joukoin eikä uskonnolla ole mitään tekemistä tavallisten käytöstapojen yms. kanssa.


      • Päivi-poika
        Hymyhuuli vain kirjoitti:

        Hieno ja elämänmakuinen vastaus jälleen kerran.
        Hyvää kesää sinullekin Päivi-pappi.

        Ai että kirkon edustajan mainos on "hieno ja elämänmakuinen". Pyh, kaikkea muuta. Valitettavasti palstalta on kadonnut mahdollisuus antaa negatiivisia pisteitä.


    • opopopoa

      Itselleni on varsin selväksi käynyt, että nuorten asenne yhteen muuttoon ja yhdessä asumiseen on erilainen kuin omassa nuoruudessa. Vaikka itsekin asuin avoliitossa 80-luvulla 8 vuotta ennen naimisiin menoa. Nyky nuorilla ei ole lainkaan valttämättä ajatus, että tämän kumppanin kanssa asutaan koko elämä.

      Sukulaisjuhliin osallsitutaan. itse olen ajatellut, että tällähetkellä on tällainen elämänvaihe. Seuraavien sukujuhlien aikaan voi olla sama tilanne tai täysin uusi ihmissuhderintamalla.

      Tyttöystäviä kutsun nimeltä ja esittelen tyttöystävänä.

    • rilla-anoppi

      No kolmen nuoren aikuisen äitinä ja monen poika tai tyttöystävän nähneenä nimenomaan vaihtuneena myös , voin vain todeta , että erot tuntuvat pahalta, jos on ollut oikein mukava avokumppani , sen opin , että minä en saa kiintyä .

      Ja pakko sanoa , että myös , jos on ollut epämiellyttävämpi tuttavuus , olen ollut helpottunut suhteen päättymisestä , mutta olen pitänyt sen omana tietonani .

      Nykyään ajattelen , että kohtelen heitä kuin hyvää ystävää , en mene " iholle " enkä kysele liikoja . En arvostele osaamista enkä osaamattomuutta , koska ihminen oppii ja kehityy kaiken aikaa , joku on hyvä toisessa ja toinen toisessa.

      Näistä seurusteluista he oppivat elämää ja ihmistuntemusta . Joskaan en itse hyväksy näitä heti yhteenmuuttoja , mutta minkäs teet , katsot sivusta ja pakko hyväksyä kun aikuisia ovat .

      On tärkeää miten itsekin käyttäydyn , sillä luulen , että voin antaa sillä aikuisemman esimerkin , puhun asiallisesti ja kunnoittavasti , annan anteeksi pienet elämän virheet , enkä kaivele mistä keksisin sanomista .

      On hienoa olla tavallaan sivusta seuraaja , oma elämä on jo seesteistä ja itse on tehnyt aikoinaan niin paljon virheitä , että saisipa uuden mahdollisuuden ja tämän järjen .

    • piparminttuli

      Avopuolision vanhemmat ei ole appivanhempia. Ja jos tytöllä nämä asuin- / elämänkumppanit vaihtuu tiehään kannattaa vähän jutella tytön kanssa. Siitä mitä se tekee maineelle ja minkälaisen kuvan se antaa hänestä.

      Kun näätte että taas uusi kolli muuttaa tytön luo on hyvä vähän jututtaa häntä. Se kannattaa olla tytön isä joka jututtaa. Kannattaa heti alkuun tehdä selväksi että ei tule onnistumaan jos meinaa käyttää tytärtä hyväkseen taloudellisesti tai kohtelee muuten huonosti.

      En myöskään ainakaan ensimmäiseen vuoteen kutsuisi tätä uutta "poikaystävää" mihinkään perhe- tai sukutilaisuuksiin. Tekisin sen myös selväksi tyttärelle.

    • anopix

      Ei se asuntoon muuttava ihminen ole sille lapselle vieras, vaan rakkauden kohde.
      Keneltä siis pitäisi pyytää lupa, vanhemmiltako? Aikuinen ihminen menee vanhempiensa luo ja kysyy, saako muuttaa avoliittoon??

      Jos tyttö ei osannut sopia pojan kanssa asuin- ja ruokakustannusten jakamista tasapuolisesti, niin kai on myt ottanut opikseen.

      Ei suvulta kysellä haluaako se tutustua jonkun kumppaniin. Kumppani esitellään silloin kun se asialliselta tuntuu.
      Tyttöystävä ei asu poikaystävänsä kanssa, vaan omassa huushollissaan, avopuolisot asuvat vakituisesti yhdessa ja morsian on sopinut sulhasensa kanssa, että menevät naimisiin. Ei tuo sen monimutkaisempaa ole.

      • Tuskaannun joskus

        "anopix" arvelee, että asuntoon muuttava seurustelukumppani ei ole vieras.
        Kyllä hän on.

        Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset asuvat sitoutumatta saman katon alla - siihen asti, kunnes heillä on lapsi. Sitten on vakiinnuttava ja tiedettävä, että tässä nyt pysytään.

        Vanhaan ns. hyvään aikaan puolison etsintä kesti kauan, kihloissakin saatettiin olla parikin vuotta, yhteistä elämää valmisteltiin esim, asuntosäästämisellä tai vanhempien omakotitalon yläkerran remontilla. Tutustuttiin tulevaan sukuun ja tavattiin toisen osapuolen ystäviä.
        Vähitellen ymmärrettiin toisen ajatusmaailmaa ja luotettavuutta.

        Nykyinen teini-ikäisenä aloitettu avoliittokierre on kuitenkin typerä ja tarpeeton. Ihmisen pitää kypsyä muutenkin kuin seksuaalisesti. Sopeutuminen toiseen voisi syntyä helpommallakin tavalla kuin yhteisessä arjessa.

        Ylilyöntejä piisaa.
        Minusta tuntuu ihan älyttömältä esim. erään tuttavan nuoret, joista lesboksi julistautunut 16-kesäinen muutti tyttöystävänsä kanssa avoliittoon. Vanhemmat maksavat ylläpidon ja tyttäret kulkevat mitä kummallisimmin pukeutuneina ja testaavat tuttavien sietokykyä. - Tämä tietysti poikkeus yleisestä kaavasta, nousipa vain mieleeni kirjottaessani.

        En ole kuullut, tunnustautuvatko tyttärien äidit anopeiksi vai miksi.


      • anopix
        Tuskaannun joskus kirjoitti:

        "anopix" arvelee, että asuntoon muuttava seurustelukumppani ei ole vieras.
        Kyllä hän on.

        Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset asuvat sitoutumatta saman katon alla - siihen asti, kunnes heillä on lapsi. Sitten on vakiinnuttava ja tiedettävä, että tässä nyt pysytään.

        Vanhaan ns. hyvään aikaan puolison etsintä kesti kauan, kihloissakin saatettiin olla parikin vuotta, yhteistä elämää valmisteltiin esim, asuntosäästämisellä tai vanhempien omakotitalon yläkerran remontilla. Tutustuttiin tulevaan sukuun ja tavattiin toisen osapuolen ystäviä.
        Vähitellen ymmärrettiin toisen ajatusmaailmaa ja luotettavuutta.

        Nykyinen teini-ikäisenä aloitettu avoliittokierre on kuitenkin typerä ja tarpeeton. Ihmisen pitää kypsyä muutenkin kuin seksuaalisesti. Sopeutuminen toiseen voisi syntyä helpommallakin tavalla kuin yhteisessä arjessa.

        Ylilyöntejä piisaa.
        Minusta tuntuu ihan älyttömältä esim. erään tuttavan nuoret, joista lesboksi julistautunut 16-kesäinen muutti tyttöystävänsä kanssa avoliittoon. Vanhemmat maksavat ylläpidon ja tyttäret kulkevat mitä kummallisimmin pukeutuneina ja testaavat tuttavien sietokykyä. - Tämä tietysti poikkeus yleisestä kaavasta, nousipa vain mieleeni kirjottaessani.

        En ole kuullut, tunnustautuvatko tyttärien äidit anopeiksi vai miksi.

        Edelleen, ei vanhemmilta tarvitse pyytää lupaa yhteenmuutolle.
        Toinen on valmis muuttamaan yhteen varsin nopeasti toinen ei.

        Jos vanhemmat maksavat tyttöjen ylläpidon, niin silloinhan he ovat asian kanssa sinut. Miksi kukaan rahoittaisi lapsensa vahingollista elämäntapaa? Oletkos keskustellut noiden vanhempien kanssa ja kertonut, että et tuollaista menoa hyväksy? Vai on lesbous se varsinainen ongelmasi?
        Nuorten pukeutuminenkin lienee heidän asiansa. Ja mitä väliä joiden tuttavien mielipiteillä on? Eikä jokainen saa pukeutua kuten haluaa?


      • Tuskaannun joskus
        anopix kirjoitti:

        Edelleen, ei vanhemmilta tarvitse pyytää lupaa yhteenmuutolle.
        Toinen on valmis muuttamaan yhteen varsin nopeasti toinen ei.

        Jos vanhemmat maksavat tyttöjen ylläpidon, niin silloinhan he ovat asian kanssa sinut. Miksi kukaan rahoittaisi lapsensa vahingollista elämäntapaa? Oletkos keskustellut noiden vanhempien kanssa ja kertonut, että et tuollaista menoa hyväksy? Vai on lesbous se varsinainen ongelmasi?
        Nuorten pukeutuminenkin lienee heidän asiansa. Ja mitä väliä joiden tuttavien mielipiteillä on? Eikä jokainen saa pukeutua kuten haluaa?

        Eikö minulla ole oikeus omaan mielipiteeseeni, vaikka en sitä menisikään tyrkyttämään kenenkään nuoren vanhemmille tai hänelle itselleen? Miksi ihmeessä sanoisin jollekin tuttavalleni, etten hyväksy hänen lapsensa elämäntapaa! Taivas meitä kaikkia sellaisesta varjelkoon.
        Ei muiden mielipiteillä todellakaan ole mitään väliä. Ei mulla ole mitään yhdessä asumista vastaan.
        He vain koettelevat ihmisten sietokykyä. Joku torjuu, joku ei.
        Minulla on oikeus pitää mielipiteeni ihmeellisestä pukeutumistyylistä ja kasvojen lävistämisestä.
        On heidän asiansa, miten sitten itse suhtautuvat niihin ihmisiin, jotka eivät innostu heidän modernista elämäntyylistään.

        Olen joka tapauksessa sitä mieltä, että teini-ikäisinä solmitut avoliitot ovat haitallisia nuorille itselleen, koska heidän opiskelunsa on usein kesken, ja he eivät missään tapauksessa ole kypsiä aikuisia. Kuinka moni nuorena solmittu avoliitto kestää?
        Nykyisin tuntuu aikuisemmallakin iällä solmitut suhteet ratkeavan muutamassa vuodessa.

        Äidit ja anopit eivät voi kuin seurata voimattomina. Jos suhteista on syntynyt lapsia, on isovanhemmilla tuskan paikka.


    • oppeliini1

      Nuorten vanhemmat, riippuen millainen suhde heillä on lapsiinsa, ovat melko voimattomia tässä vaiheessa todistamaan miten ison virheen nuori on tekemässä. Se uutinen menisi kuuroille korville kuitenkin. Aivan sama millä nimellä he kutsuvat vanhempia; todennäkoisesti vain etunimellä.

      Tuo on todella ikävää. Aivan liian monet nuoret eivät tajua että vaikka ovatkin sukukypsiä, ei olla vielä läheskään valmiita yhteiselämään avio/avoparina. Se vaatii henkistä kypsyyttä jota ei saa muuten kuin iän mukana.

      Tuota pelleilyä kokiessa alikehittyneet tunteet tulevat mukaan ja saattaa jopa kiintyä toiseen. Kunnes toinen huomaakin että eihän tämä ole mitään vakavaa, tuo aidan toisella puolella oleva elämä on niin paljon parempaa.

      Toisen tunteista viis! Nyt mennään.

      Tyhmimmät ovat hankkiutuneet raskaaksi ja saaneet uuden elämän alulle.!!!!!!!!!!!!!

      Niin kovin säälittävää!!!!!!!!!

    • apua mitä..

      Voi elämä...hankkikaa sellainen, jookos....

      • Apua sinullekin

        Samaa suosittelen.
        Jos vuosikymmeniä maailmaa katsoneiden ihmisten mielipiteitä väheksytään ilman muuta, osoittaa se vain vastapuolen kypsymättömyyttä. Kun ei ole elämänkokemusta, voi hyvin käyttää mielikuvitustaan ja romanttisia ajatuskuvioita tulevista vuosista.


    • haasteellista

      Vihittynä vasta pääsette haukkumaan anoppia. Susiparilla on molemmilla omat sukulaiset. Miniästä ei tule sukulaista koskaan naimakaupoillakaan. Lapset ovat sukua miehen suvulle, mutta miniä ei. Miniäksi pääsee sukuun jos tahtoo tai huolitaan, riippuu miniäksi mielivän omasta tahdosta ja kyvystä heittäytyä uuteen perheeseen. Jos siinä onnistuu, onnistuu monella muullakin saralla elämässä ja ihmissuhteissa.
      Elämä on haasteellista ja taitoa vaativaa. Ystävät ja miniät ovat katoavaisia, mutta verisukulaisuus säilyy aina.

    • anopiton

      Maailma muuttuu Eskoseni.
      Mummu*1890-1969 meni naimisiin vanhempien sopiman puolison kanssa.
      Hänellä alkoivat menkat 17v. ja sai ensimmäisen lapsensa 22 vuotiaana ja vuoden väleillä lisää sotaan sankarivainajia.
      Äitini *1918-2003 meni naimisiin suvun päättämänä isontalon pojan kanssa. Hänellä alkoivat menkat 16v. sai ensimmäisen lapsensa 20 vuotiaana ja jatkoa n. 1,5 vuoden välillä 9x.
      Minä *1948 > menkat alkoivat 10 vuotiaana, sain esikoiseni 27 vuotiaana. OTIN avioeron viiden vuoden avioliiton jälkeen.
      Enkä todella ole ottanut ketään passatavaksi ja huollettavaksi.

      Anoppi-miniä tarinoita olen katsellut ihan läheltä mummuni kolme sisarrusten 8.

      Ja todella kyllä se kauhutarina syntyy halusta ja toisen ihmisen ylimielisyydestä. Jokaisella on hintansa.
      Itselläni ei ollut anoppia oli kuollut jo puolikymmentä vuotta ennen....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1233
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe