Osoitteita tieteellisesti pätevän tiedon luo.
Lyhyt kuvaus sivujen sisällöstä, ellei sitä voi suoraan lukea otsikosta.
"Portti reaali-aikaiseen tietoon maailmastamme"
Kokoelma sivuja ympäri palloamme ja maailmankaikkeutta:
http://solar.physics.montana.edu/tslater/real-time/
Tiedelinkkejä
120
10033
Vastaukset
- poikanen
Kun ei edes ilmesty lehtiä.
Verkkolehtiä netissä, ja ihan suomalaisia, alkajaisiksi 613 kappaletta:
http://www.lib.helsinki.fi/suoma/
Eiväthän ne kaikki niin tieteellisiä ole, mutta poimitaan sieltä vaikka tieteen kohdalta yksi esiin tason kohottamiseksi:
http://www.tsv.fi/ttapaht/tieteess.html
Sitten jos se lukeminen ei vielä riitä, niin poimitaan esiin 10 miljardia sivuja unohdettuja internet-arkistoja koko internetin varhaishistoriasta:
http://www.utu.fi/agricola/tietosanomat/numero2-01/internetarkisto.html
Hyviä lukuhetkiä!- poikanen
Tunnetun historian ja vähän tuntemattomammankin historian varustamista vuosiluvuilla alkaen alusta. Linkki löydetty K.A.T.:lta uskontopuolelta:
http://timelines.ws/ - poikanen
Viime vuosisadalta, vuosilta 1820 ja 1823 ynnä muuta historiallista arkistoissa.
http://www.utu.fi/agricola/hist/kktk/viikkosanomat/index.html - poikanen
poikanen kirjoitti:
Viime vuosisadalta, vuosilta 1820 ja 1823 ynnä muuta historiallista arkistoissa.
http://www.utu.fi/agricola/hist/kktk/viikkosanomat/index.htmlKaikki Suomessa kyseisellä aikavälillä ilmestyneet sanomalehdet digitalisoina alkuperäisasussaan. Sujuvaan lukuun on syytä hallita aikakauden painokirjaimisto.
http://digi.lib.helsinki.fi - GG
poikanen kirjoitti:
Kaikki Suomessa kyseisellä aikavälillä ilmestyneet sanomalehdet digitalisoina alkuperäisasussaan. Sujuvaan lukuun on syytä hallita aikakauden painokirjaimisto.
http://digi.lib.helsinki.fiFilosofian opiskelijoiden kirjoittelemia "Narsissi" esseitä.
http://www.geocities.com/nnarkissos/ - Tekijä&Lainaaja
poikanen kirjoitti:
Viime vuosisadalta, vuosilta 1820 ja 1823 ynnä muuta historiallista arkistoissa.
http://www.utu.fi/agricola/hist/kktk/viikkosanomat/index.htmlIso määrä aiheeseen liittyvää tietoutta siitä kuka saa ja millä ehdoilla lainata, käyttää, julkaista ja muutenkin olla tekemisissä toisten tuotosten kanssa netissä lehdistössä ja missä lie
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/tekoik.html#tietokanta
Rähinää aiheesta skepsiksen keskusteluissa
TOP 500
http://keskustelu.skepsis.fi/html/Keskustelu.asp?AiheID=0 - isokasa
poikanen kirjoitti:
Tunnetun historian ja vähän tuntemattomammankin historian varustamista vuosiluvuilla alkaen alusta. Linkki löydetty K.A.T.:lta uskontopuolelta:
http://timelines.ws/Nämä ovat laatujengin yhdessä kokoamia lyhyine kuvauksineen.
http://bestoflegends.org/index.html#Top
Legendoja kuuluisista, lähinnä anglosaksisten maitten henkilöistä kirjallisuuden, taiteen ja elokuvan alueilta Yksityishenkilönylläpitämä sivusto, jolla kuitenkin lähteet selvästi esillä.
http://digi.lib.helsinki.fi
Kansalliskirjaston ylläpitämä digitoitua aineistoa sisältävä sivusto. Sisältää digitoituna mm sanomalehtiä, pienpainantteita, aikakauslehtiä sekä muuta aineistoa.
Kansalliskirjastoa voidaan pitää luotettavana tiedonlähteenä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Portal:History
tai
http://fi.wikipedia.org/wiki/Historia
Wikipedian historia-portaalissa on linkkejä historian eri alueilta. Selailu on vaivalloista. Perustietoa etsivälle tämä on kyllä sopiva paikka ja tarjoaa useita linkkejä eteenpäin ja erikoistuneemmille alueille, vaikka sen luotettavuus ei kaikilta osiltaan olekaan tieteellisin kriteerein pätevää.
http://helka.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?LANGUAGE=Finnish&DB=local&PAGE=First&init=1
Hakukone historiaa käsittelevän kirjallisuuden/kirjallisuusvinkkien hankkimiseksi. Luotettava, ja löydetty materiaali helposti saatavissa käyttöön.
http://virtual.finland.fi/History/
ja http://virtual.finland.fi/finfo/english/mapseng.html
Virtual Finland, history
Englanninkielinen sivusto Suomen historiasta. Sisältää myös karttoja ja dokumentteja. Luotettavuus: Ulkoasianministeriön toteuttama hanke.
http://vlib.iue.it/history/index.html
Koko maailman historian kattava historiaverkko.. Sivustolta löytyy myös CARRIE – kokotekstitietokanta, josta saa esiin kokonaisia kirjoja sekä esim. ensimmäiseen maailmansotaan liittyvää arkistomateriaalia. Lisäksi sivustossa voi tehdä haun History Cataloguesta. Sisältää runsaasti historiaa koskevia linkkejä eri maanosien, aikakausien, aiheiden sekä menetelmien ja aineistojen mukaan järjestettynä. Ylläpitäjä on italialainen European University Institute, jota rahoittaa Euroopan komissio
http://vlib.org/History tai http://www.vl-ghw.uni-muenchen.de/hwEnglish.html
Kansainvälinen historian sivusto, kattaa sekä maailmanhistoriaan että aluehistoriaan liittyvää materiaalia.
WWW Virtuaalinen kirjasto on Webin vanhin sähköinen luettelo. WWW Virtual Librarya pidetään yllä vapaaehtoisvoimin. Kielinä saksa ja englanti.
WWW Virtual library on arvostetun internet yhteisön hallinnoima ja kullakin aihealueella on omat vastuuhenkilönsä, jotka ovat ko. alan huippuasiantuntijoita. Esittelyn mukaan kyseessä ei ole verkon laajin virtuaalinen kirjasto, mutta sitä pidetään yhtenä korkeatasoisimmista.
http://www.academic-genealogy.com/
Sukututkimukseen erikoistuva Family Genealogy and History Internet Education Directory on suuri portaali, josta pääsee eri sukututkimukseen liittyviin tietokantoihin, oppaisiin ja käsikirjoihin. Tämä vaikuttaa megalomaanisen isolta portaalilta, joka on keskittynyt aluehistoriaan ja joka sisältää myös primaarilähteitä.
http://www.acronim.euclid.info/acronim/eng/
Sivusto on taiteen ja kulttuurin tutkimuksen hakukone. Sen englannin kieliseltä sivulta voi hakea tutkimuksia ja dokumentteja ympäri maailmaa. Näitä dokumentteja voi hakea maksuitta.
Acronim –sivuston on kehittänyt EUCLID apunaan kansainvälisiä taiteen ja kulttuurin yhdistyksiä. EUCLID välittää Euroopan ja kansanvälisen informaation, tutkimuksen ja konsultaation palveluita kulttuuri sektorille.
http://www.bbc.co.uk/history/ancient/
Ancient History
BBC:n historiasivusto. Sivut sisältävät laajoja artikkeleita, aikajanoja ja kiinnostavien henkilöiden esittelyjä. Virtuaaliretket, pelit ja animaatiot elävöittävät esitystä. Värikkäät ja mielenkiintoa herättävät sivut – sopisivat hyvin esimerkiksi koululaisille yleistiedon lähteeksi. Luotettavaa, jo monta kertaa todennettua perusaineistoa. BBC julkaisijana lisää luotettavuutta.
http://www.besthistorysites.net/
Best of History Web Sites (BOHWS) on kahden yliopistomiehen (Princeton University, University of Virginia) luoma ja kehittämä historiasivujen keskus, josta on pääsy noin 1200 linkkiin. Esittelysivun mukaan tätä sivustoa suosittelee mm. The British Library Net, History on the Net, The Washington Library Media Association, Teaching History Magazine, UNESCO, Academic Info, the United States government, Teaching History Online, California State University at Northridge, ISI Web of Knowledge.
Sivuston sponsorina toimii The Center of Teaching History with Technology. Sivustossa voi mainostaa, joten se toimii kaupallisesti.Sivusto on lievästi painottunut Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan.
Sivuilta ei löydy tarkkaa tietoa, milloin ne on viimeksi päivitetty, mutta sisällön perusteella se on tapahtunut melko äskettäin
http://www.digiarkisto.org.
Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry on historian saralla uusi tulokas. Se on perustettu vuonna 2004. Sen digitointiprojekti mahdollistaa arkistomateriaalin tutkimisen internetin välityksellä. Sivuilta löytyy digitoituja rippi- ja muita kirkonkirjoja. Kaikkien vapaasti tutkittavana ovat 125 vuotta vanhimmat kirkonkirjat. Diditointiprojekti on vielä kesken ja täydentyy koko ajan. Yhdistyksen tavoitteena on saada sivuille myös läänintilit ja tuomiokirjat. Asiakirjojen luotettavuus on parempi kuin esim. Hiski- kirkonkirja haussa, koska jokaisen luettavana on alkuperäinen dokumentti, eikä kopio.
http://www.edu.fi/pageLast.asp?path=498,530,1308,24862,33393,34974
Opetushallituksen alainen opettajan verkkopalvelu.
Lukio-opetukseen verkkomateriaaleja Suomen kirkkohistoriasta. Lisälinkkejä Suomessa toimivien uskonnollisten organisaatioiden ja yhteisöjen omille sivuille. Oppimateriaalina periaatteessa luotettavaa, mutta linkkien päivityksestä ei ole tarpeeksi hyvin huolehdittu.
http://www.fi
http://www.fi/LinkDirjsessionid=35B0071C39F89D4BA9ED52ED7C9CADEF?doQuery=true&selectedIndex=21&query=&categoryId=138&categoryName=Historia&sortBy=POPULARITY
Linkistö Suomen historian harrastajalle. Aiheen mukainen linkkien jaottelu. Linkistö käsittää artikkeleja, valokuvakokoelmia, yhteishankkeita , elämänkertoja, historiallisiin alueisiin liittyviä sukututkimuksia, aluehistoriaa ja kulttuurihistoriaa. Osa linkeistä sisältää lähdeviitteitä ja hakemistoja suppeista aihepiireistä, mutta suurin osa käsittää koko dokumentin. Kaupalliset linkit ovat omassa kohdassaan ja mainittu erikseen. Ehdotetut linkit arvioidaan ennen hyväksymistä ylläpitäjän toimesta, joka on tunnettu telealan yrittäjä. Tämä ei kuitenkaan takaa tieteellistä luotettavuutta.
http://www.fordham.edu/halsall/
Internet History Sourcebooks projects on Fordhamin yliopiston ylläpitämä ei-kaupallinen sivusto. Sivusto sisältää lähdekirjallisuutta eri aikakausilta. Esillä on paljon artikkeleita, osia kirjoista kuten kokotekstejäkin. Linkkivalikoima on laaja ja yksityiskohtainen. Sivustosta voi ottaa esiin erikseen mm. kokotekstit ja kartat.
http://www.genealogia.fi/
Suomen Sukututkimusseura
tarjoaa runsaasti tietoa sukututkimuksesta kuten postituslistoja, sukututkimuskysymyspalstan, vinkkejä sukututkimukseen, ilmoituksia sukututkimuskursseista, listoja Suomen sukuseuroista ja sukututkimusyhdistyksistä yms. Historiankirjat (HisKi) tietokanta kattaa lähes koko maan seurakunnat (tallennustyö on edelleen kesken). Suomen Sukututkimusseuraa voidaan tieteellisenä seurana pitää luotettavana tiedontarjoajana.
http://www.helsinki.fi/historia/
Helsingin yliopiston historian laitoksen kotisivut. Sisältää tietoa historiasta akateemisena oppiaineenaja historian opinnoista Helsingin yliopistossa. Luotettava lähde osana Helsingin yliopistoa.
http://www.hist.seura.fi
tai
http://www.histseura.fi
Suomen Historiallisen Seura on vanhin suomenkielinen historia-alan valtakunnallinen tieteellinen seura. Se edustaa suomalaista historiantutkimusta historiantutkijoiden kansainvälisessä järjestössä. Sivuilla esitellään seuran toimintaa, julkaisut sekä hankkeet: kasvatuksen ja koulutuksen historia Suomessa ja Suomen historiallinen bibliografia. Suomen historiallinen seura julkaisee Historiallista Aikakauskirjaa yhteistyössä Historian Ystäväin Liiton kanssa ja tekee yhteistyötä Ennen ja Nyt – nettilehden verkkojulkaisun merkeissä Agricola – verkossa.
http://www.histdoc.net/historia/historia.html
Suomen historian dokumentteja (Pauli Kruhse)
Sivusto sisältää Suomen historian dokumentteja. mm. Agricola – Suomen historiaverkko –sivusto viittaa näihin sivuihin, samoin linkki löytyy myös Jyväskylän yliopiston kirjaston historian tiedonhankinnan linkkilistoilta. Useat muut historiaa käsittelevät sivustot ovat linkittäneet sivuston omille sivuilleen. Sivustoa päivitetään säännölisesti.
http://www.hyperhistory.com/online_n2/History_n2/a.html
World History Chart
HyperHistory Online -maailmanhistoriaohjelman sivuja. Esittelee aikajanamaisesti maailman tapahtumia, yhdistäen politiikan, uskonnon, ihmiset jne. kokonaisuuksiksi. Selkeä ja esim. koululaisille hyvin käyttökelpoinen sivusto. (sisältää hienoja ja selkeitä karttoja).
Projektin takana useita tunnettuja instituutioita, esim. BBC, yliopistoje jne. Luotettavaa perustietoa.
http://www.ipl.org/div/subject/browse/hum30.00.00/
Internet Public Library on julkinen palvelu, jonka on perustanut University of Michigan School of Information ja jota ylläpitää Drexel University's College of Information Science & Technology. Historian sivulta voi etsiä dokumentteja, blogeja sekä sivuja ajan, alueen tai paikan mukaan.
http://www.kansallisbiografia.fi/
Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sisältää seuraavat tietokannat: Kansallisbiografia, Henkilökuvatietokanta, SKS:n jäsentietokanta ja Kenraalit ja amiraalit. Artikkelien tiivistelmät ja esimerkki elämäkerrat saa ilmaiseksi, mutta Kansallisbiografian artikkelit kokonaisuudessaan ovat maksullisia. Sivusto kuitenkin sisältää laajat linkkilistat aiheista: Henkilöhistoriaa verkossa ja Elämäkerrallisia kirjoja. SKS:aa voidaan tieteellisenä seurana pitää luotettavana tiedontarjoajana.
http://www.kirjastot.fi/linkkikirjasto -> Historia
Linkkikirjasto on Suomen yleisten kirjastojen ylläpitämä aiheenmukainen palvelu. Historian valikosta voi valita YKL:n mukaisen luokittelun perusteella itseään kiinnostavan aiheen. Englanninkielisten sivujen lisäksi löytyy mm. ranskan, italian ja venäjän kielellä. Sivusto on helppokäyttöinen ja selkeä. Koska sivusto on kirjastojen ylläpitämä, sitä voidaan pitää luotettavana.
http://www.lib.helsinki.fi/memory/muisti.html
Kirjasto-, arkisto- ja museolaitoksen digitoidun kansallisen aineiston yhteistietokanta
Tietokanta sisältää Helsingin yliopiston kirjaston, Kansalliskirjaston, Museoviraston, Turun yliopiston kirjaston, Åbo Akademin ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran digitoituja aineistoja. Aineistot ovat tekijänoikeudellisesti vapaita kuvia, kirjoja, historiallisia karttoja, pienpainatteita, nuottijulkaisuja ja käsikirjoituksia. Digitoitu materiaali on alkuperäisen kaltaisina "näköispainoksina". Hankkeen taustalla vaikuttavat mm. HYK, KA, MV, SKS, TYK ja ÅA.
http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/index.html
Perry-Castañeda Library Map Collection on laaja valikoima historiallisia karttoja kaikista maanosista. Sivuston ylläpitäjä, Perry-Castañeda Library on Teksasin yliopiston (Austin) pääkirjasto. Sivusto on viimeksi päivitetty 1.12.2006.
http://www.maanmittauslaitos.fi
Maanmittauslaitoksen sivuilta löytyy maanmittausarkisto, kartta-arkisto ja ilmakuva-arkisto.
Maanmittausarkistossa on maanmittaustoimituksiin ja rekisteröintiin liittyviä asiakirjoja ja karttoja 1700 – 1800 – luvuilta lähtien. Maanmittauslaitos on julkaissut erilaisia karttoja jo 1800-luvun lopusta lähtien, mm. maastokarttoja, peruskarttoja, vanhoja pitäjäkarttoja ja taloudellisia karttoja. Näitä voi tutkia kartta-arkistosta
http://www.makupalat.fi/
-> Historia. Sukututkimus
Makupalat on Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämä aiheenmukainen linkkikirjasto. Se on yksi Suomen tunnetuimmista hakupalveluista. Linkkien sisällä on sivuja eri kielillä: englanniksi, ranskaksi, saksaksi, venäjäksi jne. Sivusto on helppokäyttöinen ja käyttäjäystävällinen. Esimerkiksi sukututkimuksen sivut ovat oivallinen lähde sukututkimuksesta kiinnostuneille.Tiedontuottajan puolesta voidaan pitää varsin luotettavana.
http://www.mannerheim.fi/13_erity/s_valmnt.htm
Tietoa ja valokuvia Mannerheimin kuuluisasta Sveitsin asunnosta.
Linkki on osa Mannerheim internetprojektin aineistoa ja sitä voi pitää luotettavana.
http://www.mannerheim.fi/pkaskyt/s_paiva.htm
Kyseessä on vanha suomalainen instituutio ”ylipäällikön päiväkäskyt”, joka on mielenkiintoinen ja tärkeä osa Mannerheim – historiaa. Linkin takaa löytyy joukko päiväkäskyjä, jotka Mannerheim antoi kansalaissodan, talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan aikana.
Linkin sisältämä tieto vaikuttaa luotettavalta, koska sivuston on toteuttanut arvovaltainen Mannerheim-internetprojekti ja dokumentit ovat autenttisia valokopioita.
http://www.mannerheim.fi/tori_s/tori.htm
Monipuolista Mannerheim-tietoutta sanoin ja kuvin esitettynä.
Mannerheimin elämäkerta ja perhetausta sekä hänen merkityksensä Suomen historiassa. Sisältää myös linkkejä muille Mannerheim – sivuille ja luettelon Mannerheimista tehdyistä elokuvista.
Tieto vaikuttaa luotettavalta, koska sivuston toteuttanut ja ylläpitävä työryhmä koostuu arvovaltaisista ja asiantuntevista henkilöistä ja yritykset edustavat monipuolisesti tiedonvälityksen kenttää.
http://www.mannerheiminperinnesaatio.fi/
Sivusto sisältää informaatiota mm. Mannerheim-aiheisista tapahtumista. Perinnesäätiön sivut tarjoavat tietoa Mannerheimin elämästä, säätiön tapahtumista ja tehtävistä, kuten sotahistorian tutkimuksen tukemisesta.
Sivustoa ylläpitää Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö.
http://www.mannerheim-museo.fi/
Mannerheimille omistetun erikoismuseon kotisivusto.
Sivut sisältävät kuvauksen Mannerheim-museon toiminnasta, näyttelyitä, tietoa Mannerheimista ja valokuvia. Lisäksi museo on koonnut sivustoonsa linkkejä samankaltaisille sivuille.
http://www.marskinmaja.net/
Linkki sisältää monipuolista kuvamateriaalia Marskin majan historian lisäksi Mannerheimin elämän ajalta.
Sivuston käyttämät lähteet on listattu ja ne vaikuttavat luotettavilta.
http://www.mikkeli.fi/fi/kirjasto/mannerheim/index.htm
Mikkeli on tärkeä paikkakunta sekä Mannerheimin että Suomen historiassa.
Sivuilla esitellään kohteita, joissa Mannerheim liikkui Mikkelissä vuosina 1918, 1939-1940 ja 1941-1944. Lisäksi mukana on kirjallisuusluettelo. Aineisto sisältää SA-valokuvia, valokuvia nyky-Mikkelistä ja pienoismallin Mikkelin kaupungista vuodelta 1939.
Sivuston ylläpitäjä on Mikkelin kaupunginkirjasto - Etelä-Savon maakuntakirjasto.
http://www.mikkeli.fi/fi/museot/02_paamajamuseo/
Sivusto on tietopaketti päämajakaupungista Mikkelistä, sodan kulusta, viestikeskus Lokista, Mannerheimin rautatiesalonkivaunusta.
Talvi- ja jatkosodan aikana Mikkelin kansakoulussa toimineen sodanjohdon, Päämajan, muistoksi perustetun, museon nettisivuilla on tietoa Päämajasta ja sen keskeisestä vaikuttajasta Mannerheimista sekä kenraaleista Airo ja Heinrichs. Sivuilta löytyy myös luettelo Mannerheim-ristin ritareista.
Sivustoa ylläpitää Mikkelin kaupunki.
http://www.mikkelinklubi.fi/index_main.htm
Sisältää tietoa Marskin ryypystä ja sen historiasta.
Linkissä kuvataan Marskin perinteitä vaalivan Mikkelin Klubin toimintaa ja historiaa.
http://www.narc.fi
Arkistolaitoksen www-sivut. Arkistolaitos käsittää Kansallisarkiston ja seitsemän maakunta-arkistoa. Kotimaisten arkistojen keskeinen tiedonlähde. Sisältää runsaasti verkkopalveluja, esimerkiksi yhteyksiä erilaisiin digitaaliarkistoihin, karttahaun ja Suomen asutuksen yleisluettelon. Tarjoaa myös tietoa Arkistolaitoksen koulutuksesta. Linkkilista sisältää niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin keskeisiä arkistolinkkejä.
http://www.nba.fi/ alasivuineen (kuva-arkisto, arkeologia, linnat)
Museoviraston omat sivut. Sisältää mm. laajat linkkilistat tärkeisiin linnoihin, museoihin ja maailmanperintökohteisiin. Kuva-arkisto muodostuu kahdesta arkistosta, historian kuva-arkistosta ja kansatieteen kuva-arkistosta sekä valokuvaamosta. Kuvakokoelmissa on noin 3 miljoonaa eri menetelmin tehtyä, vanhaa ja uutta kuvaa.
Suomalaisen materiaalin lisäksi arkistossa on suomalais-ugrilaisten ja muiden kansojen kulttuuria esittelevää aineistoa, valokuvia, piirroksia, akvarelleja, mittapiirroksia, gravyyreja, postikortteja, karttoja, siluetteja, elokuvia, videonauhoja jne.
http://www.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/historia/
Opetushallituksen, Ylen ja ESR:n etälukion opetuspaketti on laajimpia verkosta löytyviä suomenkielisiä, historiaa käsitteleviä sivustoja. Paketin on laatinut Raija Banerjee Rauman aikuislukiosta. Luotettavat ja asiantuntevat tahot sivujen taustalla.
http://www.thenagain.info/WebChron/
WebChron on North Parkin yliopiston historian laitoksen ylläpitämä sivusto. Se sisältää historiallisten tapahtumien aikajärjestyksiä maailmanlaajuisesti sekä runsaasti linkkejä tapahtumiin liittyviin omiin artikkeleihin ja muille sivuille. Valitsin sivuston linkkikirjastoon sen kattavuuden perusteella.
http://www.turku.fi/public/?contentid=9761&sitenodeid=4535
Turun maakuntamuseon tekemä yleisesitys Suomen historiasta esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Esitys koskee koko Suomea, mutta painopiste on Turun kaupungin historiassa. Kattava Suomen esihistoriaa käsittelevä sivusto.
Turun maakuntamuseo on tiedontuottajana varsin luotettava asiantuntijalähde.
http://www.tyovaenperinne.fi/tyovaenperinne/index.html
Työväenperinteen nettisivuilta löytyy työväentutkimuksen tuotoksia. Työväenperinne ry:n toiminnan tarkoituksena on työväen ja työväenliikkeen perinteen vaaliminen, tutkiminen ja tallentaminen sekä siitä tiedottaminen. Yhdistys ylläpitää vuonna 1987 perustettua Työväenliikkeen kirjastoa.
http://www.uidaho.edu/special-collection
Repositories of Primary Sources on hakemisto, jossa on yli 3000 osoitetta sivuille, joilla on historian primaarilähteitä, käsikirjoituksia, harvinaiskirjoja. Hyvin huollettua ja valittua hakemistoa ylläpitää Idahon yliopiston kirjasto. Monipuolinen ja luotettava sivusto, kiinnostavin varmaankin historian tutkijoille.
http://www.victorianweb.org/
Laaja sivusto käsittelee Englannin viktoriaanisen ajan kirjallisuutta, historiaa ja kulttuuria, taiteita, filosofiaa ja 1800-luvun lopun yhteiskuntaelämää yleensä. Sivuston on perustanut ja sitä ylläpitää George P. Landow (Professor of English and Art History, Brown University).
http://www.yksityisetkeskusarkistot.fi
Yksityiset Keskusarkistot ry:n www-sivut. Arkistojen aineisto sisältää asiakirjoja, valokuvia, karttoja, piirustuksia, julisteita, ääni- ja kuvatallenteita, sekä alan kirjallisuutta. Aineisto käsittää historiajakson 1800-luvulta nykypäivään. Yksityisiin Keskusarkistoihin kuuluu Ammattiyhdistys Arkisto, Kansan Arkisto, Keskustan ja Maaseudun Arkisto, Porvarillisen Työn Arkisto, Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto ELKA, Suomen Urheiluarkisto, Svenska centralarkivet, Toimihenkilöarkisto, Työväen arkisto ja Urho Kekkosen arkisto.
Sivusto sisältää KARK -kuva-arkiston, jossa on yli 1500 kuvaa teemoina erityisesti työ ja lapset.
http://www.yle.fi/elavaarkisto/
Tuhansia audio- ja videoleikkeitä sadan vuoden ajalta. Mukana on tv- ja radio-ohjelmia sekä teemoihin liittyviä tausta-artikkeleita. Jatkuvasti päivitettävän sivuston leikkeet ovat luotettavia alkuperäislähteitä ja ajankuvia sellaisinaan. Sivusto ei kuitenkaan tarjoa tietoa perusteista, joilla leikkeet valikoidaan Elävään arkistoon.
www.utu.fi/agricola tai http://agricola.utu.fi/
Suomen historiaverkko. Ylläpitäjänä Suomalaisten yliopistojen historianlaitokset. Sivuston tarkoitus on edistää suomalaista historianharrastusta, -opetusta ja –tutkimusta, sekä luoda yhteys historiallista tietoa ylläpitävien ja tuottavien instituutioiden ja tiedon käyttäjien välille ja pyrkiä tiedon helpompaan hyödyntämiseen opetuksessa ja tutkimuksessa. Sivusto on kattava ja monipuolinen Suomen koko historiaan liittyvän tutkimuksen apuväline
Sivuston ylläpitäjät, tekijät ja rahoitus yms. on kerrottu avoimesti, ja ne ovat pääasiassa tunnettuja tahoja, joten sivusta voidaan pitää luotettava - laatumakupaloja
GG kirjoitti:
Filosofian opiskelijoiden kirjoittelemia "Narsissi" esseitä.
http://www.geocities.com/nnarkissos/Laatuopiskelijajengin yhteisesti kokoamana
http://212.83.118.166/peli_index.php
Liedon kirjaston lasten ja nuorten sivuilta löytyy mm. tiedonhaun opetuspeli"Kirjaviidakkoseikkailu", mihin on kirjailija Roope Lipasti kirjoittanut taustatarinan. Lasten ja nuorten Kirjaviidakkoseikkailu opastaa kirjaston ja tietokannan käyttöä. Pelissä tehdään harjoituksia ja testataan omia tietoja. Palkinnoksi kerätään kookospähkinöitä oikein suoritetuista tehtävistä. Testiin joutuvat niin kirjallisuuden kuin tiedonhaun tuntemus.
http://city.porvoo.fi/nuortenkirjasto/kirjavinkit.html
Lapset ja nuoret voivat kirjoittaa omia kirja-arvostelujaan sivustoille
on selkeästi toteutettu ja hieman poikkeaa perinteisestä, kaksikielisessä kunnassa on sivustolla myös ruotsinkielinen vaihtoehto, lisäksi sivuston kautta löytyy linkkiehdotuksia muiden Pohjoismaiden lastenkirjallisuuteen.
http://hpfanit.vuotis.net/
Harry Potter -kirjojen suomenkieliset fanisivut. Fanien itse kirjoittamia sarjan innoittamia tarinoita, päivitetään aktiivisesti
http://kirjailijat.kirjastot.fi/fi-FI/lasten/
Helsingin - ja Hämeenlinnan kaupunginkirjastojen ylläpitämä Lasten sanojen aika on itsenäinen osa laajempaa Sanojen aika tietokantaa. Lasten sanojen aika on nykylastenkirjailijoihin sekä heidän tuotantoonsa keskittynyt tietokanta. Samoin kuin Nuorisokirjallisuuden nettimatrikkelissa kirjat on koottu käteviksi aihehakemistoiksi juuri lasten mielenkiinnonkohteita ajatellen. Lasten sanojen aika on kuitenkin selvästi nuoremmille lukijoille suunnattu kuin Nuorisokirjallisuuden nettimatrikkeli. Tämä näkyy paitsi helppokäyttöisyydessä ja ulkoasussa myös siinä, että kirjailijaesittelyiden sijaan tietoa voi hakea aihehakemistojen lisäksi suosikkikirjasarjansa sankarin nimellä.
Pidän tietokantaa luotettavana sen vuoksi että sen ylläpitäjinä ovat Helsingin- ja Hämeenlinnan kaupunginkirjastot ja että sivuille pääsee ko. kirjastojen sivujen kautta.
http://kirjasto.tampere.fi/Piki?formid=s_form2/
Tampereen kaupunginkirjaston ylläpitämä Satumetso on erityisesti satujen hakemiseen keskittynyt tietokanta. Satumetso on selvästi pienille käyttäjille suunnattu yksinkertaisten käyttöominaisuuksien ja ulkonäkönsä puolesta. Tietokannasta on mahdollista tehdä hakuja paitsi tekijän, asiasanan ja kirjan nimellä myös sadun nimellä, mikä hyödyllistä, sillä usein etenkin vanhemmat sadut on koottu paksuiksi kokoelmiksi, jolloin kirjan nimestä on harvoin mahdollista päätellä koko teoksen sisältöä.
http://kirjavainen.jns.fi/index.html
Joensuun kaupunginkirjasto ylläpitää kuvakirjojen hakutietokanta Kirjavaista. Tietokannasta voi hakea kuvakirjoja tekijän, nimekkeen, asiasanan jne. avulla tai henkilöhahmojen nimillä. Tietokannasta voi etsiä asiasanahaulla, esim.pelko-aiheisia kuvakirjoja. Hakuja voi suorittaa myös tai tarkemmalla haulla.
http://kurikka.fi/koulut/kirjasto/kirjavinkkeja/etusivu.html
Kurikan kirjaston ja koulujen yhteinen sivusto, joka saattaa innostaa lapsiakin ”avaamaan luukkuja”. Samantyylisiä lastenkirjallisuuden sivustoja on muillakin kirjastoilla.
http://oukasrv6.ouka.fi:8001/Intro?formid=k_wellc
Kakaravaaran avulla (Oulun kaupunginkirjasto) voi etsiä lastenkirjallisuudesta aineistoa aiheen mukaan.
http://kotisivu.lumonetti.fi/ulrikaj/bookshelf/pks.htm
Pohjoismaisia kansansatuja esittelevä Kotikirjaston uumenista kertoo paitsi asiatietoa kansansatujen perinteestä eri Pohjoismaissa myös sisältää kokonaisia satuja, lauluja, jopa pidempiä aihetta sivuavia teoksia, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet (esim. Topeliuksen Maamme –kirja). Kaikki sivuilta löytyvä materiaali on peräisin julkaistuista, osa myös erittäin tunnetuista, teoksista ja lähdeviitteet on merkitty huolellisesti, minkä vuoksi sivujen luotettavuutta on vaikea kyseenalaistaa.
http://library.duke.edu/specialcollections/bingham/guides/beyond/
Sivusto kertoo nuorten- ja hiukan lastenkirjallisuudessa esiintyvistä roolimalleista tytöille. Sivusto on mielenkiintoinen ja antaa ajattelisemisen aihetta kulttuurin ja käytäntöjen muuttumisesta.
http://pandora.lib.hel.fi/kallio/sadut/
Kallion kirjaston satutietokanta "Satukortistossa" kerrotaan lastenkirjojen kuvittajista ja heidän työstään. Sieltä löytyy tietokanta, mistä voi hakea pikahakuna tai tarkemmalla haulla satuja tai satujen henkilöitä. Linkkisivustoilta voi hakea tietoa kirjailijoista, sieltä löytyy satuhakemistoja, satuja verkossa ym hyödyllinen linkki aikuiselle ja esitelmäien pitäjille on kirjaliisuus ja artikkeliviitekanta, mistä löytyy satututkimusta ym.
http://pandora.lib.hel.fi/kallio/sadut/
Kallion kirjaston työntekijöiden luoma ja ylläpitämä satukortisto. Hakukoneesta löytyy satuja esimerkiksi asiasanan tai alkuperämaan mukaan. Kortistossa 18 000 sadun tiedot. Myös satujen sankareita löytyy aakkostettuna. Nopea ja kätevä työkalu satukysymysten yllättäessä.
http://pandora.lib.hel.fi/vimma/
Helsingin kaupunginkirjaston ylläpitämä nuorten omaehtoiseksi tarkoitettu kirjallisuussivusto, jossa hiukan kirja-arvosteluita ja runsaasti nuorten itsensä kirjoittamia runoja ja kertomuksia. Näyttää hieman hylätyltä: etusivulla esitellään edelleen vuoden 2005 Lempibussi- projektia. Nuorten tuottamia tekstejä on kuitenkin Vimmaan ilmestynyt aivan hiljattainkin.
http://personal.inet.fi/taide/hilkkapulli/tenavamessi.html
Sisältää kokonaisia, lapsilukijoille suunnattuja, Hilkka Pullin kirjoittamia satuja. Näyttääkin siltä, että netissä luettavissa olevien satujen kirjallinen taso on melkoisen vaihteleva. Tässä suhteessa onkin hiukan kyseenalaista se, mitä luotettavuudella oikeastaan tarkoitetaan. Tenavamessin satujen tekijä esiintyy toki nimellään, mutta mikäli luotettavuuteen liitetään lastenaineiston kohdalla esimerkiksi jonkinlainen julkaisukynnyksen ylittävä kirjallinen taso, tämä ei päde Tenavamessiin. Toisaalta sivustoa ei tietenkään voi pitää myöskään epäluotettavana, sillä se epäilemättä sisältää juuri sitä, mitä se sanookin sisältävänsä.
http://taikavirta.vuodatus.net
Alas taikavirtaa- blogi ei ole minkään virallisen tahon ylläpitämä, vaan sen kirjoittaja on yksityishenkilö joka on kertomansa mukaan opiskellut kirjallisuudentutkimusta ja on kokenut lastenkirjojen arvostelija sekä arvostelijoiden liiton jäsen. Kaikenlaisen lasten- ja nuortenkirjoihin liittyvän pohdiskelun ohessa blogissa on luettavissa kirjoittajan Onnimanni-lehteen tekemiä arvosteluita lasten- ja nuortenkirjoista.
http://web.seinajoki.fi/Kirjasto/new_lasten/sanajalkaseikkailu.htm
Seinäjoen kirjastossa toimiva Sanajalkaseikkailu on lukemaanhoukutusmenetelmä, jossa käytetään kirjavinkkausta ja seikkailukasvatuksen keinoja. Sivusto sisältää lukuvinkkejä aiheen mukaan, tietoa kirjoista, kirjailijoista. Sivuilla toimii kirjaraati, joka tarkoittaa että sivulle voi lähettää arvostelun kivasta kirjasta, jonka on lukenut ja jonka haluaisi muidenkin lukevan.
http://www.akateeminen.com
Sivulta linkkipolku -> uutuksia eri aloilta -> Lasten- ja nuortenkirjat
Sivustolta löytyy lastenkirjallisuuden uutuuksia. Akateemisen kirjakaupan valikoimat ovat monipuoliset (ja -kieliset), jolloin myös eri tyyppinen tarjonta tulee hyvin edustetuksi. Sivustolla voi haun avulla tarkastella myös kaikkia myynnissä olevia lastenkirjoa ja niiden sisältökuvauksia.
http://www.alma.se
Astrid Lindgren –palkinto. Vuosittain jaettava kansainvälinen maailman suurin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto. Sivustolla kerrotaan palkinnonsaajat kautta aikain. Lisäksi sivusto sisältää tietoa Astrid Lindgrenistä
http://www.barnensbibliotek.se/index.asp
Virtuaalinen, lapsille suunnattu kirjasto. Mahdollisuus lainata e-kirjoja. Kaikenlaista kirjoihin liittyvää puuhaa lapsille ja paljon lukuvinkkejä; Barnens bibliotek pyrkiikin ensisijaisesti edistämään lukuharrastusta. Barnens bibliotek on valtion kulttuurirahaston rahoittama ja toimii Västra Götalandin aluekirjaston tiloissa.
http://www.blogilista.fi/hakemisto/lastenkirjallisuus
Luokka lastenkirjallisuus sisältää viisi blogia: Avautuva maailma, Hurmiluksen merkintöjä, Leppisblogi, Lorupuro, Plämplän kirjaskompostori.
Blogit ovat henkilökohtaisia ja subjektiivisia. Niistä voi päästä selville jostain kiinnostavasta ajankohtaisesta aiheesta. Tulee ottaa osana lastenkirjallisuuteen liittyvää keskustelua.
http://www.cbcbooks.org/index.html
USA:n lasten- ja nuortenkirjallisuuden neuvosto. Sivustot hieman kirjavat, mutta löytyy hyviä kirjailijaesitelyjä ja bibliografioita. The Children's Book Council on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka tarjoaa myös kaupallisille kustantajille tilaa. Sisältää paljon tietoa yhdysvaltalaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Sivustolla on myös kirjakauppa. Matrikkelilinkit veivät suoraan kirjailijoiden omille kotisivuille, mikä toisaalta hyvä, mutta tiedon paikkaansa pitävyys ja tarkoitusperä saattaa hämärtyä.
http://www.edu.fi/oppimateriaalit/netlibris/
Opetusministeriön sivusto, jossa on aihepiirittäin ja ikäryhmittäin luokitellut "kirjatarjottimet". Esittelyn mukaan Netlibris-kirjallisuuspiirit ovat verkossa toimivia koulujen kirjallisuuden opetuksen yhteisprojekteja. Hankkeessa toimivien opettajien luomassa Netlibris-sivustossa merkittävimpänä osana on kirjallisuustietokanta. Samaa kirjaa lukevat oppilaat käyvät keskustelua kirjan herättämistä ajatuksista - tämä kirjallisuuskeskustelu on Netlibriksen keskeisin työtapa. Hanketta rahoitti alkujaan Opetushallitus, nykyään hanke toimii kuntien resurssein. Netlibris on tunnettu ja laajalti käytetty sivusto, jonka ylläpitäjät ja rahoittajat ovat luotettavan tuntuisia.
http://www.everypicture.com
Lastenkirjojen kuvittajiin ja kuvitustaiteeseen keskittyvä sivusto. Aakkostettu taiteilijahakemisto ja kuvagalleria. Miinuspuoli se, että keskittynyt lähes yksinomaan angloamerikkalaisessa maailmassa jo tunnettuihin kuvittajiin. Sivustolla myös myydään vedoksia kuvituksista.
http://www.fi/LinkDir?doQuery=true&safeSearch=true&advancedPage=1&query=Lastenkirjallisuus
www.fi:n kautta löytyvä lastenkirjallisuus jakaantuu seuraaville sivuille: lasten kulttuurikeskus, nuorisokirjailijat, YLE:n kirjaseikkailu, Vimma (nuorten kirjoitusfoorumi), Suomen nuorisokirjallisuuden instituutti.
http://www.hameenlinna.fi/kirjasto/lapset.htm
Hämeenlinnan kaupunginkirjaston nuorten sivuilla on kirjallisuus kattavasti esillä. Tämän kirjaston sivuilta löytyy kirjavinkeistä myös lukudiplomilistat. Sivuilla esitellään tietokirjoja, uutuuksia ja kirjailijoista löytyy lisätietoa. Kirjoista on sivuilla kirjaesimerkkejä kansikuvilla, joissa kerrotaan kirjoista.
http://www.hyvinkaa.fi/static/kirjasto
”Tiedon jäljillä” on Hyvinkään kaupunginkirjaston ylläpitämä tiedonhakusivusto lapsille ja nuorille. Hyvä hakemisto, missä selvitetään kirjastosanastoa (vaikkapa, mikä on artikkeliviitetietokanta) ja annetaan esimerkkejä, miten boolen logiikka toimii.
http://www.ibbyfinland.fi
Suomalaisen lasten ja nuorten kirjallisuuden edistämisen yhdistys IBBY kuuluu klansainväliseen IBBY -järjestöön (The International Board on Books for Young People ). Sivustolla on linkkejä lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyviin www-sivustoihin. Tiedonlähteenä relevantein vanhemmille ja opettajille.
http://www.info.uta.fi/kurssit/a9/astrid/index.html
Sivusto on Astrid Lindgrenin tuotannolle perustettu tietokanta, joka on keskittynyt pääasiassa Lindgrenin vähemmän tunnettuihin teoksiin. Tietokanta sisältää reilu neljäkymmentä teosta ja se on käytettävyydeltään suunnattu erityisesti lapsille. Tietokanta sisältää paitsi kuvauksia Lindgrenin teoksista myös tietoja kirjailijasta sekä linkkejä muille Lindgreniä käsitteleville sivustoille. Astrid on Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen opiskelijoiden tietokantaprojektin tulos, jonka tekijät on selvästi mainittu sivuilla.
http://www.info.uta.fi/kurssit/a9/muumilaakso/index.html
Muumilaakso on muumiaiheisille kirjoille on perustettu oma tietokanta, jossa voi hakea muumiaiheista aineistoa sekä asiasanoilla että henkilöhahmojen- ja paikannimillä. Tietokanta sisältää 64 viitettä ja se on tehty Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen tietokantaprojektina.
http://www.jns.fi/Resource.phx/sivut/sivut-kirjasto/hakemisto/lapset.htx
Joensuun kirjaston lasten sivuilta löytyy paljon asiaa. Ulkoasultaan ja visuaalisesti sivut ovat selkeät. Sivuilla on tietoa Joensuun seudun lastenkirjastotoiminnasta ja yhteystietoja, ja toimintamuotojen esittelyjäkirjalistoja, mutta myös koululaisten lukudiplomiohjeet ja kirjalistoja. Sanataidelinkki löytyy myös nettisanikseen.
http://www.kanpanjasivu.fi/lukusankari/?lang=fi
Lukusankari on koululaisille tarkoitettu sivusto, joka ”haastaa” lukemaan.
Lukusankari tarkoittaa kirjallisuuden ajokorttia, jonka voi saada lukemalla ”tarpeeksi”. Sivusto on 5-6 luokkalaisille tarkoitettu lukuohjelma, joka vaikuttaa tarpeeksi haastavalta, että se kiinnostaisi ajateltua ikäluokkaa.
http://www.kirjakauppaliitto.fi/?ID=27&doc=163
Suomen kirjakauppaliiton ylläpitämä sivusto Suomen luetuimmista kirjoista. On tilasto, joka perustuu laajasti kirjakauppojen ja muutamien marketketjujen kirjamyyntiosastojen kulloisenkin kuukauden kirjamyyntiin.
Mukana ovat myös tilastot lasten ja nuorten kirjoista. Lasten- ja nuortenkirjallisuutta ei ole jaettu eikä lasten ja nuorten kirjoissa ei ole myöskään eriteltynä kauno- ja tietokirjallisuutta. Antaa kuitenkin selkeän kuvan siitä ”Mitä kansa lukee.”
http://www.kirjastot.fi/fi-FI/lapsille/
Kirjastot -sivuille on koottu varhaiskasvatukseen liittyvien monenlaisten ammattilaisten, kuten opettajien, kirjailijoiden, lasten- ja nuortenkirjallisuuteen perehtyneiden kirjastonhoitajien ym. asiantuntemuksen tuloksena linkkejä, jotka liittyvät lasten lukutottumusten herättämiseen, lisäämiseen ja vahvistamiseen.
http://www.lib.hel.fi/fi-FI/lastensivut/lukemista/
Kirviö Helsingin kaupunginkirjastossa on Helsingin kaupunginkirjaston lapsille suunnattu sivusto, joka tarjoaa nuorille käyttäjille paitsi apua nettitiedonhakuun ja tiedon luotettavuuden arviointiin myös linkkejä eri tietokantoihin, lasten itsensä kirjoittamia kirja-arvosteluja sekä kertomuksia. Sivut myös opastavat kirjaston käytössä ja tarjoavat mahdollisuuden testata millaisia kirjoja kirja-automaatti suosittelee kunkin kaltaiselle lukijalle.
http://www.lib.hel.fi/fi-FI/lastensivut/kirvio_suosittelee/
Helsingin kaupunginkirjaston ylläpitämä sivusto ”Kirviö suosittelee” sisältää lukulistoja eritasoisille lukijoille eri aiheista. Sivuilta pääsee myös Vimma-sivuille (verkkokanava nuorille kirjoittajille) ja lasten omien kertomusten sivuille.
http://www.lukukeskus.fi/
Lukukeskus – Läscentrum on rekisteröity yhdistys, johon kuuluu 10 kirjailijajärjestöä ja muuta kirjallisuuden alan valtakunnallista järjestöä.
Lukukeskuksen tavoitteena on edistää lukemisharrastusta. Lukukeskus järjestää kirjailijavierailuita, kirjallisia tapahtumia ja kampanjoita sekä julkaisee kolmea kirjallisuuslehteä ja toimii kirjallisuuden tietotoimistona.
http://www.loikkaakirjaan.jns.fi
Loikkaa kirjaan on Joensuun seutukirjaston tekemä sivusto koululaisille, kirjastoille ja vanhemmille.Sivusto sisältää kirjalistoja ja vinkkejä ala-asteelle (omat kirjat joka luokalle). Lisäksi sivustoilla annetaan ohjeita opettajille ja vanhemmille miten esim. vanhemmat voivat olla mukana lasten lukuharrastuksessa ja mitkä ovat lukudiplomin tavoitteet.
Sivuilta voi tulostaa lukudiplomin.
http://www.makupalat.fi/
ja
http://www.makupalat.fi/Categories.aspx?classID=50cc2111-fc2c-4cee-8e2e-034aacd93e04
Makupalojen lasten- ja nuortenkirjallisuus linkistö
Linkkikirjasto on pitkän ajan kuluessa koottu kokoelma kirjallisuutta suomalaisesta näkökulmasta, joka sekä taustoittaa että tarjoaa lukuvinkkejä kaiken ikäisille lapsille. Makupalat on Hämeenlinnan kaupunginkirjaston jo toistakymmentä vuotta sitten syntynyt linkkikirjasto, joka esittelee suomalaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita heidän omin sanoin ja -kuvin, tarjoaa tekstinäytteen heidän tuotannostaan ja antaa listaa ko. kirjallisuutta aihealueittain, mikä omalta osaltaan helpottaa lukemisen valinnassa.
Päivitys on säännöllistä.
http://www.maurikunnas.net
Mauri Kunnaksen kotisivut, joilla tietysti seikkailevat Kunnaksen Koiramäen hahmot. Tietoa teoksista. Hauska ja suhteellisen helppo käyttää.
On myös ns. kaupallinen funktio.
http://www.mediamuffinssi.fi/page.php
Sivusto sisältää Mediamuffinssi-hankkeessa tuotettuja materiaaleja kahdeksanvuotiaiden ja sitä nuorempien mediakasvatuksen tueksi. Aineistoa voi soveltaa päivähoidossa, esi- ja alkuopetuksessa, aamu- ja iltapäiväkerhoissa sekä kotona. Tutkimus-osiossa on saatavilla hankkeessa toteutettuja selvityksiä ja arviointeja. Sivustojen tehtävämateriaalia voi käyttää sellaisenaan kirjaston omissa tiedonhaunopetuksissa tai vinkata vanhemmille ja opettajille.
http://narnia-blogi.blogspot.com/2007/01/cs-lewis-ja-lastenkirjallisuus.html
Linkki on artikkeli C.S. Lewisin ja parin muun ihmisen mietteistä lastenkirjallisuudesta. Tämä artikkeli herätti minut miettimään miten lastenkirjallisuutta pitäisi kirjoittaa aivan uudesta näkökulmasta. Mielestäni linkki on vilkaisemisen arvoinen jokaiselle kirjoista kiinnostuneelle.
http://www.nifin.helsinki.fi/bibbi/index.php
BiBBi on ensimmäinen pohjoismainen virtuaalinen lastenkirjasto (vuodesta 2001). BiBBiä hallinnoi Pohjoismaiden Suomen instituutti. BiBBi on tarkoitettu 3-12-vuotiaille. Toimii kaikilla pohjoismaisilla kielillä. Tarjolla myös audiovisuaalisia verkkokirjoja. Sisältää myös hakukoneen, jossa tosin tietysto vähemmän tuloksia suomeksi kuin vaikkapa ruotsiksi.
http://www.nuorisokirjailijat.fi/
Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkeli on jo ulkoasunsakin perusteella juuri nuorille suunnattu ja myös sivuston rakenne on helppokäyttöinen. Sivusto sisältää paitsi kuvauksia nuorille kirjoittavista kirjailijoista, esittelyitä teoksista (jopa tekstinäytteitä), tietoa palkituista nuortenkirjoista sekä aihehakemistoja jotka on ryhmitelty nuorison mielenkiinnonkohteita ajatellen (aiheina esim. avioero, alkoholi, koulu, kuolema, sota, erilaisuus, yksinäisyys jne.). Nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelin kautta löytyy myös linkkejä uusiin lastenkirjallisuutta käsitteleviin sivustoihin.
http://www.pelastustoimi.fi/media/lapsille/wanha/pennipesukarhu/p1.htm
Penni Pesukarhu –sivuilta löytyy kuvakirja tärkeistä asioista eli palontorjunnasta, paloturvallisuudesta ja tulipalosta ajatellen vaikkapa esikouluikäisiä lapsia sivuston toteutus ja tarina sekä kuvat ovat lapsille sopivia, aina kuitenkin vain ihmetyttää miksi näillä sivustoilla ei voida teksteissä käyttää tikkukirjaimia ja/tai tavutusta
http://www.ouka.fi/kirjasto/teuvo/
Oulun kaupunginkirjaston nuorten kirjallisuussivut on nimeltään Teuvo. Sivut sisältävät uudet kirjat ja lukuvinkit, kirjailijatietoa ja erilaisia linkkejä.
http://www.runoraitti.fi
Runoraitti on Lapuan ja Nurmon kirjastojen ylläpitämä, varsin hauska ja tietopuolinen sivusto. Siellä on tietoa sekä lapsille että kasvattajille, mm. runoesittelyjä, runotehtäviä (eri ikäluokille), runoilijaesittelyjä, tietoa lastenrunoista sekä omat runot-osio. Sivustolta saa hyvää tietoa lastenrunoista.
http://www.ruovesi.fi/kulttuuri/nuorisotoimi/linkit/sivuja4.htm#KIRJOJA JA TARINOITA
Linkissä on useita linkkejä lapsille kiinnostavista asioista, kirjallisuudesta peleihin. Kirjallisuus linkkejä on 9 suomenkielistä useita englanninkielisiä.
http://www.sanataide.fi/
Suomen sanataideopetuksen seuran ylläpitämä sivusto. Tarkoituksena edesauttaa ja tukea sanataiteen opetusta. Sivusto tarkoitettu lähinnä opettajille ja sanataiteilijoille. Vaatii käyttäjätunnuksen.
http://www.satunetti.fi/
Satunetti on sivusto, jossa voi kuunnella julkaisseiden lastenkirjailijoiden kuten Mari Mörön ja Jukka Parkkisen satuja. Satunetin kerrotaan syntyneen satujenkerrontakilpailun tuloksena ja sivulla on kuvia kilpailuun osallistuneista näyttelijöistä.
http://www.sbi.kb.se/
Svenska barnbokinstitutetin tavoitteena on ruotsalaisten lastenkirjojen ja yleensäkin lastenkirjallisuuden tunnetuksi tekeminen. SBI on lastenkirjallisuuteen ja sen tutkimukseen perustettu kirjasto, joka toimii paitsi virtuaalisena myös fyysisenä. Tieteellinen, tutkijoille ja kirjastoalan ammattilaisille suunnattu sivusto. Hakukone Elsa, jolla voi etsiä paitsi lastenkirjallisuutta myös tieteellistä tutkimusta lastenkirjallisuudesta. Kuninkaallinen kirjasto valvoo SBI:n toimintaa.
http://www.scils.rutgers.edu/~kvander/index.html
Kay Vandergriftin aatteellinen lasten- ja nuortenkirjoille omistautunut sivusto. Feminismiä ja politiikkaa. Esittelyssä lastenkirjoja jotka liittyvät esimerkiksi yhteiskunnalliseen epäoikeudenmukaisuuteen, kulttuuriin ja sukupuoleen. Vandergrift on eläkkeelle jäänyt informaatiotutkimuksen professori ja sivusto on saanut useita palkintoja.
http://www.seniorinet.net/kirjakantaa/
Kirja kantaa, tarina tukee on Alavieskan, Kalajoen, Merijärven, Nivalan, Oulaisten, Pyhäjoen, Sievin ja Ylivieskan kirjastojen yhteisprojekti, jonka tarkoituksena on auttaa lasta löytämään lukemisen ilo ja tukea hänen kasvuaan itsensä ja toiset hyväksyväksi yksilöksi. Hyödyllinen ja arvokas projekti ja sen kautta sivustoilla esitellään myös lastenkirjoja. Sivuston grafiikka ei ole paras mahdollinen, siis suttuinen ja epäselvä.
http://www.taidetalo.net/
Pukinmäen Taidetalo on 1989 perustettu monialainen taidekoulu, joka järjestää taideopetusta 5-18 -vuotiaille lapsille ja nuorille sanataiteessa, kuvataiteessa, musiikissa, sirkustaiteessa ja teatteritaiteessa. Pukinmäen sanataidekoulu järjestää taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista sanataiteen opetusta 2005 hyväksytyn opetusohjelman pohjalta.
Kirjallisuutta harrastavat lapset ja nuoret ovat usein kiinnostuneita myös kirjoittamisesta. Taidetalon sivustolta saa kattavan yleiskäsityksen sanataiteen harrastamisesta. Siellä on myös hyvä repertuaari oppilastöiden esittelyjä sekä linkkisivusto Sanasirkus-lehteen. Sopii hyvin niin lapsille, nuorille, kuin opettajille ja vanhemmille innostukseksi ja virikkeeksi. Yleisesti tunnetun ja tunnustetun Taidetalon nettisivut on luotettava tiedonlähde.
http://www.tampere.fi/kirjasto/sni/
alasivustoineen
Suomen nuorisokirjallisuuden instituutti on”valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuutta, sen tutkimusta ja kuvitusta tallentava, nuorisokirjallisuuden ja kuvituksen tutkimusta edistävä sekä alasta tiedottava laitos.” Nuorisokirjallisuuden instituutin sivujen kautta pääsee (fyysisesti Tampereella sijaitsevan) Nuorisokirjallisuuden instituutin kokoelmatietokantaan. Lisäksi sivulla on tietoja ko. kokoelmasta, aiheeseen liittyvistä näyttelyistä, nuorisokirjallisuuden tutkimuksesta, esittelyjä lasten- ja nuorten kirjallisuuteen keskittyneistä lehdistä jne.
http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/15.joulukuu/lask5000.htm
Linkki Verkkouutisten artikkeliin, joka käsittelee lyhyesti lastenkirjallisuuteen ilmestyneitä muutoksia sodan jälkeen. Artikkeli on mielenkiintoinen.
http://yle.fi/teema/sininenlaulu/artikkeli.php?id=281
Linkki on sivulle jossa kerrotaan lastenkirjallisuuden historiasta Suomen merkittävimpien lastenkirjojen kautta. Nämä kirjat ovat yleissivistystä ja artikkeli toi minulle uusia näkökulmia katsoa kyseisiä kirjoja, kuten myös kirjoja muutenkin.
http://www3.jkl.fi/kirjasto/lukudiplomi/index.htm
Jyväskylän kaupunginkirjaston lasten- ja nuortensivut, joilla on mm. lukuvinkkejä, uutuusarvosteluja, luettelo lainatuimmista, kilpailuja ja linkkejä kirjailijoiden sivuille. Peruskoulun luokilla 1-6 voi suorittaa diplomin joka vuosi. Kaikki kuusi diplomia luettuaan oppilas on suorittanut koko Lukemalla lentoon -lukudiplomin.
- poikanen
Kirjoituksia kirkon varhaisilta ajoilta.
Raamattu alkukielillä.
Erikielisiä raamattuja vaikka minkä verran.
Paljon latinaa ja kirkkohistoriaa eri kielillä.
Latinan sanakirja.
Ja paljon, paljon muuta linkkilistoilla.
http://personal.inet.fi/koti/osmo/linkiva.html- Jokeri
Löysin vanhan Arethusan aloittaman avauksen toiselta palstalta.Olin jo lopettamaisillani koko
lukemisen,mutta ilokseni löytyikin pari tuttua.
Katsastanpa linkkisi.Latinantaitoni on kyllä olematon,mutta ehkä jotain irtoaa,
Töissä on ollut tosi kiirettä.Pyhät vähän lyhenivät,mutta kaikenlaista paperisaastetta kertyy aina vain enemmän ja enemmän.Kukahan niitäkin tutkii?
Hyvää jatkoa alkavalle vuodelle. - poikanen
Sopinee jatkaa teologiakirjallisen linkin jälkeen:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2567679
plus seuraava.
(Siellä muutkin pohtivat kiven ongelmaa)
10°17'N 113°51'W - poikanen
Joku pohtii tuolla jossakin anteeksiannon filosofisia periaatteita
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2549767
ja maailman harhaisuutta
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2483507 - poikanen
Lyhyt pätkä lukion oppimääriä
http://www.opinto.net/uskonto/timomuola/uususk.html
Ja erään alan harrastajan kotisivusto
http://www.aanekoski.fi/lukio/opet/rossi/suomen.html
Adventismista
http://vastaus.net/luku/vastaus.php3?idart=274
http://www.adventtikirkko.great.fi/opetus/
Mormoneista
http://www.exmormon.org/finnish.htm
http://www.mormonismi.net/ - poikanen
Kun tuossa ylläolevassa on paljon erikielisiä Raamatuita, niin laitetaan tähän varhaismytologisempi savitaulukirjoitelma, josta aineistosta lainaelmia on siirtynyt myöhäisempään.
http://www.kolumbus.fi/j.stenback/k11/default.htm
Kotoista suomalaista Kalevalaa
http://www.finlit.fi/kalevala/teksti/
Ja aivan eriaikakaudellista
http://www.tsv.fi/ttapaht/tieteess.html
Kalifornian järistyksistä (osoitteet vaihtelevat,harmillista)
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2530352 - poikanen
poikanen kirjoitti:
Sopinee jatkaa teologiakirjallisen linkin jälkeen:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2567679
plus seuraava.
(Siellä muutkin pohtivat kiven ongelmaa)
10°17'N 113°51'WNäitä keskenjääneitä aloituksia löytyy sieltä täältä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2700249
"Hyvän ja pahan" -puurokupin kiertely
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2565691
Kuuta ja kadonnutta auringon pyörimistä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2569785
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2569413
Viittomakielestä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2565996
ja kaidasta tiestä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2564471
oikeustoimesta
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2546569
Älykkyydestä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2538558
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2488656 - poikanen
poikanen kirjoitti:
Kun tuossa ylläolevassa on paljon erikielisiä Raamatuita, niin laitetaan tähän varhaismytologisempi savitaulukirjoitelma, josta aineistosta lainaelmia on siirtynyt myöhäisempään.
http://www.kolumbus.fi/j.stenback/k11/default.htm
Kotoista suomalaista Kalevalaa
http://www.finlit.fi/kalevala/teksti/
Ja aivan eriaikakaudellista
http://www.tsv.fi/ttapaht/tieteess.html
Kalifornian järistyksistä (osoitteet vaihtelevat,harmillista)
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2530352Gnostilainen kirjoitus Kristinuskon alkuajoilta
http://www.misericordia.edu/users/davies/thomas/tuomev.htm
ja esitelmä siitä
http://www.helsinki.fi/teol/hyel/gnosti/Gnostilaiset_evankeliumit.pdf
Eenokin kirja
http://eo.yifan.net/users/l/tuomas/eenok1.htm
Raimo Mäkelän luento ilmestyskirjasta
http://www.teolinst.fi/luennot/rm991006.html
Raamattutuntisarja Ilmestyskirjaan lähinnä viimeisen tulkinnan pohjalta (evlut pappi kansanlähetyssävyisesti)
http://avaimia.net/opetus/ilm/1.shtml
Ilmestyskirjaa massiivisesti
Kirjoittanut: poikanen, 19.8.2002 klo 10.57
Ilmestyskirjaopetusta laajasti
Kysymäsi oli ylempänä tuon (ensimmäisen) keskustelijan viestissä. Otetaan se uusinnaksi
http://www.sley.fi/luennot/Raamattu/UT/Ilm/
Tässä olisi toinen SLEYläinen ilmestyskirja raamattupiiritutkisteluun
http://www.sley.fi/luennot/Rpiiri/Ilm/
Laajennetaan maisemia. Koko Raamattu SLEY-luentoina
http://www.sley.fi/luennot/index.shtml
Muita tyylisuuntia:
Suomen raamattuopistolaisittain Raimo Mäkelä ja Ilmestyskirja kirkossa
http://www.sro.fi/sanaan/makela/index.htm
ja luentoina
http://www.teolinst.fi/luennot/rm991006.html
Otetaan vähän lisää. Lähetysyhdistys Kylväjän Olavi Peltolan Ilmestyskirjaa
http://www.kolumbus.fi/rov.o.peltola/Uusi_Testamentti/Profeetallinen_kirja/johilmestys.htm
Sekalaisia ilmestyskirjallisia linkkejä
Suomennettu Ewald Frank: Die Offenbarung - Ein Buch mit 7 Siegeln?
http://www.freie-volksmission.org/frank/kirjoitukset/ilmestyskirja.htm
Lisensiaattityö Helsingin yliopistossa (208 sivua)
http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/hum/kotim/lt/sipila/
Helluntailaistulkintaa Isosta Kirjasta
http://gamma.nic.fi/~shn/tekstit/isokirja.htm
Ilmestyskirjan sanastoa http://www.kirkkopalvelut.fi/ilmestyskirja/sanasto.htm
Raamatun tulkinnasta. Mukana luetteloita apokryfeistä ja pseudepigrafeista
http://www.helsinki.fi/~merenlah/oppimateriaalit/eks110/yksi.html - poikanen
poikanen kirjoitti:
Kun tuossa ylläolevassa on paljon erikielisiä Raamatuita, niin laitetaan tähän varhaismytologisempi savitaulukirjoitelma, josta aineistosta lainaelmia on siirtynyt myöhäisempään.
http://www.kolumbus.fi/j.stenback/k11/default.htm
Kotoista suomalaista Kalevalaa
http://www.finlit.fi/kalevala/teksti/
Ja aivan eriaikakaudellista
http://www.tsv.fi/ttapaht/tieteess.html
Kalifornian järistyksistä (osoitteet vaihtelevat,harmillista)
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2530352 - Jokeri
poikanen kirjoitti:
Nykyajan mystiikan kaipuu ilmenee erikoisissa muodoissa.
- Jokeri
poikanen kirjoitti:
Joku pohtii tuolla jossakin anteeksiannon filosofisia periaatteita
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2549767
ja maailman harhaisuutta
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2483507Olen kauan miettinyt,miksei voisi olla(yrittää olla)hyvä hyvyyden itsensä takia.Ilman mitään palkkion toivoa.Ei mitää kuoleman jälkeistä ikuista elämää tai muuta vatsaavaa.
Eikö hyvyys itsessään ole tavoittelemisen arvoista
Ilman itsekkäitä pyyteitä?
Nämä ovat naiiveja mietteitä,mutta itsselleni tärkeitä. - poikanen
poikanen kirjoitti:
Joku pohtii tuolla jossakin anteeksiannon filosofisia periaatteita
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2549767
ja maailman harhaisuutta
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2483507Sekalaisia sinne, tänne, tuonne. Ja käyttökelpoisuuskin on, kelle on, kelle ei.
Vähän uutiskanavia vaikka alkuun
Pikauutiset
Verkkouutiset
YLE
Yle Teksti-TV
MTV3 uutiset
CNN USA
CNN Europe
BBC news
Washington Post
Jerusalem Post
Israelin kansallisuutiset
Hesari
New York Times
IT News
huuto
Sonera
radoilinja
Matkapuhelin net
HPY
CIA World Factbook 2001
World Clock
World Maps
Easymap
Eurooppa
Tieteessä tapahtuu
Nature
Science
Tiede
Maailman eliölajit
Hesarin Kartta
Helsingin Kartta
Reittiopas
Sekalaista maailmanmenoa
Sanakirja
Google!
Suomalainen Google
Kuva Google
Kääntäjä
RadioDei
Radio-ohjelmat
Televisio
Altavista
Astalavista
Dejanews
Kirjastohaku
kesäkirjastot
raamattuhaku
Vulgata
Hebrew bible
Beresit
Itkumuuri
koko Maailmanhistoria
Sähköposti
Suomen apteekit
Fotonet
Lisää fotoja
smilejä
stereogrammeja
Syötäviä sanoja
Seutuliikenneaikataulut
Hki-Vantaa lentoasema
Kinopalatsi
FINNKINO
Kauppalehti
EQ-online
Conventum
FIM
HEX - GG
poikanen kirjoitti:
Näitä keskenjääneitä aloituksia löytyy sieltä täältä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2700249
"Hyvän ja pahan" -puurokupin kiertely
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2565691
Kuuta ja kadonnutta auringon pyörimistä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2569785
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2569413
Viittomakielestä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2565996
ja kaidasta tiestä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2564471
oikeustoimesta
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2546569
Älykkyydestä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2538558
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2488656Uskontopalstalla Valvojan heittelemiä houkutuksia maailman ihmeellisyyteen.
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=20500000000179137
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=20500000000187703
Tieteellisemmiltä sivuilta samasta asiasta
http://plato.stanford.edu/entries/qt-entangle/
http://www.perl.com/pub/a/2001/08/08/quantum.html
http://fergusmurray.members.beeb.net/Causality.html
http://users.aber.ac.uk/cat/Tangled/tangled.html
http://www.cbpf.br/q-entanglement/
http://physicsweb.org/article/news/4/6/9
seuraavassa paljon linkkejä
http://citeseer.nj.nec.com/536166.html
Keskustelua aiheesta ja paljon muistakin aiheista
http://www.allconferences.net/conferences/20011210091713/
demonstraatio
http://museum.nist.gov/exhibits/timeline/item.cfm?itemId=66
vähän kotimaiskielisesti asian laidoilta
http://www.tsv.fi/ttapaht/005/ktamminen.htm
http://www.helsinki.fi/~ahailika/gradu.htm
Schrödingerin kissasta oli jossain muuallakin (varsinainen teksti alkaa seiskasivulta)
http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/mat/fysii/pg/lindroos/nostetaa.pdf
Kotimaista keskustelua aiheesta
http://sektori.com/uutiset/3579/tieteiselokuvat - tng-V
GG kirjoitti:
Uskontopalstalla Valvojan heittelemiä houkutuksia maailman ihmeellisyyteen.
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=20500000000179137
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=20500000000187703
Tieteellisemmiltä sivuilta samasta asiasta
http://plato.stanford.edu/entries/qt-entangle/
http://www.perl.com/pub/a/2001/08/08/quantum.html
http://fergusmurray.members.beeb.net/Causality.html
http://users.aber.ac.uk/cat/Tangled/tangled.html
http://www.cbpf.br/q-entanglement/
http://physicsweb.org/article/news/4/6/9
seuraavassa paljon linkkejä
http://citeseer.nj.nec.com/536166.html
Keskustelua aiheesta ja paljon muistakin aiheista
http://www.allconferences.net/conferences/20011210091713/
demonstraatio
http://museum.nist.gov/exhibits/timeline/item.cfm?itemId=66
vähän kotimaiskielisesti asian laidoilta
http://www.tsv.fi/ttapaht/005/ktamminen.htm
http://www.helsinki.fi/~ahailika/gradu.htm
Schrödingerin kissasta oli jossain muuallakin (varsinainen teksti alkaa seiskasivulta)
http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/mat/fysii/pg/lindroos/nostetaa.pdf
Kotimaista keskustelua aiheesta
http://sektori.com/uutiset/3579/tieteiselokuvatHyviä linkkejä olet löytänyt. Niissäpä riittää pohdittavaa pitkäksi aikaa.
Tuossa fergusmurray.members...jne linkissä on mielenkiintoisesti pohdittu yhtäaikaisesti tapahtuvan kietoutumisilmiön aiheuttaman ominaisuuksien siirron merkityksiä kausaalisuudelle ja aikamatkailu-ajatukselle. Selvästikin suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka ovat risririidassa. Jompi kumpi ymmärretään liian laaja-alaisesti.
Hauska on huomata, että myös nuo suomenkieliset gradut puhuvat kvanttikietoutumisesta tai kvanttien yhteenkietoutumisesta. Googlella ei muuten muita viitteitä löydykään kuin tuo ~hailika... gradu sanalla kvanttikietoutuminen. Nyt jos oikein kovasti täällä palstoilla metelöimme, kukaties sana kvanttikietoutuminen vakiintuu viralliseksi suomenkieliseksi termiksi. - hieman
poikanen kirjoitti:
Sekalaisia sinne, tänne, tuonne. Ja käyttökelpoisuuskin on, kelle on, kelle ei.
Vähän uutiskanavia vaikka alkuun
Pikauutiset
Verkkouutiset
YLE
Yle Teksti-TV
MTV3 uutiset
CNN USA
CNN Europe
BBC news
Washington Post
Jerusalem Post
Israelin kansallisuutiset
Hesari
New York Times
IT News
huuto
Sonera
radoilinja
Matkapuhelin net
HPY
CIA World Factbook 2001
World Clock
World Maps
Easymap
Eurooppa
Tieteessä tapahtuu
Nature
Science
Tiede
Maailman eliölajit
Hesarin Kartta
Helsingin Kartta
Reittiopas
Sekalaista maailmanmenoa
Sanakirja
Google!
Suomalainen Google
Kuva Google
Kääntäjä
RadioDei
Radio-ohjelmat
Televisio
Altavista
Astalavista
Dejanews
Kirjastohaku
kesäkirjastot
raamattuhaku
Vulgata
Hebrew bible
Beresit
Itkumuuri
koko Maailmanhistoria
Sähköposti
Suomen apteekit
Fotonet
Lisää fotoja
smilejä
stereogrammeja
Syötäviä sanoja
Seutuliikenneaikataulut
Hki-Vantaa lentoasema
Kinopalatsi
FINNKINO
Kauppalehti
EQ-online
Conventum
FIM
HEXMAANJÄRISTYKSET
http://wwwneic.cr.usgs.gov/neis/bulletin/ ">NEIC
http://aslwww.cr.usgs.gov/Seismic_Data/heli2.shtml ">live
seismic
http://seismo.ethz.ch/redpuma/redpuma_ami_list.html ">redpuma
http://aslwww.cr.usgs.gov/Seismic_Data/telemetry_data/map_sta_eq.shtml ">Asemakartta
http://www.geophys.washington.edu/seismosurfing.html ">SeismoverkkoSuomen
järistyksetseismiset asemat
http://www.educeth.ch/stromboli/seismik/index-en.html ">Strombolin
järinättulivuoria
realtime
http://www.sveurop.org/gb/news/news.htm "> tulivuorista
http://www.volcano.si.edu/gvp/usgs/index.htm#etna ">Tulivuoriviikkokatsaus
http://www.volcanolive.com/volcanocams.html ">volcano
livecam
http://www.disastercenter.com/volcano.htm ">Satelliittikuvia
tulivuorista
http://members.ozemail.com.au/~worldmap/Volcanoes.html ">TulivuorikameroitaVolcano
livecams
http://www2.sevo.kyushu-u.ac.jp/LiveUnzen/indexe.html ">Unzen
http://www.ct.ingv.it/UfMoni/ ">Live Etna
http://www.educeth.ch/stromboli/livecams/worldwide-en.html ">Tulivuori
webcam
http://data.emsd.iks.ru/video/video.htm ">Kliuchevskoi
http://www.vialidad.telmex.net/popo/">Popohttp://www.ucol.mx/volcan/envivo_naranjal.html ">Live
Colima
http://hvo.wr.usgs.gov/kilauea/update/main.html ">Kilauea
http://www.nps.gov/yell/oldfaithfulcam.htm ">Geysir
WEBKAMEROITA
http://search.earthcam.com/search_cam.php?offset=0&cat=SCE&sub=B ">Rantakameroitasatoja
kameroita http://www.guetali.fr/home/thierryp/NEW/WEBCAM.HTM ">ranskalainen
kamerasivu<
http://www.jeffuswilliams.com/teeharbor/index.php ">Alaskan
vuonokamera<
http://www.sunpoint.net/~ap99/webcam.htm ">Lieksa
http://www.sunpoint.net/~karmes/ ">Kärmes
http://www.hiesu.com/ ">Kalajoki
http://www.kolumbus.fi/tapio.rahkola/ ">Seinäjoki
http://koti.phnet.fi/pietu65/
">2kotikameraahttp://personal.inet.fi/koti/jani.pylvas/ ">Oululainen
http://www.helmroos.com/cam/webcam.html ">HeguLiminka2
http://personal.inet.fi/surf/faa/webcam.htm ">Toiset kaksi
http://www.museokatu.net/finncams.html ">Finncams
http://www.quad.pp.fi/webcam.html ">Auers webcamslistkameroita
http://www.tiehallinto.fi/alk/frames/kelikamerat-frame.html ">kelikameroita
http://www.tiehallinto.fi/alk/kelikamerat/kamera-BV.html ">Lauttasaari
http://www.tiehallinto.fi/alk/kelikamerat/kamera-EL.html ">Savonlinna
http://www.tiehallinto.fi/alk/kelikamerat/kamera-LZ.html ">Näätämö
Kameroita
http://www.jr.co.il/hotsites/cameras.htm ">Israel ym
kameroita
http://netcam.hsr.ch/ ">Zyrich
http://www.goodies.com/webcam/dunebeach.htm ">Dyne Beach
NY 10m
http://www.uol.com.br/aliwebcam/alicams/noronha/ ">Noronha
http://colossus.netwatchinc.com/default.asp?Site=ocmd ">=Ocean
City
http://www.assault.wavecam.co.nz/ ">UZ ranta
http://www.wavewatch.co.za/newsite/main_temp.htm ">Etelä-Afrikka
SADETUTKAT
http://www.fmi.fi/saa/sadejapi.html ">FMI sadealueet
http://www.meteo.helsinki.fi/Porthania.html ">Porthanian
sadetutkaKoko
maailman salamat
http://kauai.nrlmry.navy.mil/sat-bin/display10?SIZE=full&PHOT=yes&AREA=global/stitched&PROD=cloudtop&TYPE=sat&NAV=cloud_tops&ARCHIVE=Latest&CGI=cloud_tops.cgi&CURRENT=20020727.0600.global.cloudtop.multisat.stitched.jpg&MOSAIC_SCALE=15 ">Koko
maailman pilvet
http://www.myrsky.com/onlinesaa.htm ">salamia,sateita ja
satelliitteja
http://pub9.bravenet.com/forum/show.php?usernum=692220962&cpv=1 ">Bravenet
Suomen ja Euroopan sade-
ja salamatutkia
sama toisessa osoitteessa
Kerran
vielä
SALAMAT
http://193.167.77.28/weather/lightning/ ">Kuopion
salamalaskurisalamatutka
Muurame http://www.energy.sintef.no/produkt/lynreg/lyn-web/index2.asp ">Skandinavian
Salamat 24h
http://www.wetterzentrale.de/pics/Rsfloc.html ">Saksalainen
salamakarttaEuroopan
salamahistoriakartta
http://home.swipnet.se/aviator/ ">Tukholman salamatutka
http://ns1.keskisuomalainen.fi/webcam/ ">Jyväskylä2m
http://www.pinseri.com/bloglist/ ">BlogilistaSergei - linkkejä
hieman kirjoitti:
MAANJÄRISTYKSET
http://wwwneic.cr.usgs.gov/neis/bulletin/ ">NEIC
http://aslwww.cr.usgs.gov/Seismic_Data/heli2.shtml ">live
seismic
http://seismo.ethz.ch/redpuma/redpuma_ami_list.html ">redpuma
http://aslwww.cr.usgs.gov/Seismic_Data/telemetry_data/map_sta_eq.shtml ">Asemakartta
http://www.geophys.washington.edu/seismosurfing.html ">SeismoverkkoSuomen
järistyksetseismiset asemat
http://www.educeth.ch/stromboli/seismik/index-en.html ">Strombolin
järinättulivuoria
realtime
http://www.sveurop.org/gb/news/news.htm "> tulivuorista
http://www.volcano.si.edu/gvp/usgs/index.htm#etna ">Tulivuoriviikkokatsaus
http://www.volcanolive.com/volcanocams.html ">volcano
livecam
http://www.disastercenter.com/volcano.htm ">Satelliittikuvia
tulivuorista
http://members.ozemail.com.au/~worldmap/Volcanoes.html ">TulivuorikameroitaVolcano
livecams
http://www2.sevo.kyushu-u.ac.jp/LiveUnzen/indexe.html ">Unzen
http://www.ct.ingv.it/UfMoni/ ">Live Etna
http://www.educeth.ch/stromboli/livecams/worldwide-en.html ">Tulivuori
webcam
http://data.emsd.iks.ru/video/video.htm ">Kliuchevskoi
http://www.vialidad.telmex.net/popo/">Popohttp://www.ucol.mx/volcan/envivo_naranjal.html ">Live
Colima
http://hvo.wr.usgs.gov/kilauea/update/main.html ">Kilauea
http://www.nps.gov/yell/oldfaithfulcam.htm ">Geysir
WEBKAMEROITA
http://search.earthcam.com/search_cam.php?offset=0&cat=SCE&sub=B ">Rantakameroitasatoja
kameroita http://www.guetali.fr/home/thierryp/NEW/WEBCAM.HTM ">ranskalainen
kamerasivu<
http://www.jeffuswilliams.com/teeharbor/index.php ">Alaskan
vuonokamera<
http://www.sunpoint.net/~ap99/webcam.htm ">Lieksa
http://www.sunpoint.net/~karmes/ ">Kärmes
http://www.hiesu.com/ ">Kalajoki
http://www.kolumbus.fi/tapio.rahkola/ ">Seinäjoki
http://koti.phnet.fi/pietu65/
">2kotikameraahttp://personal.inet.fi/koti/jani.pylvas/ ">Oululainen
http://www.helmroos.com/cam/webcam.html ">HeguLiminka2
http://personal.inet.fi/surf/faa/webcam.htm ">Toiset kaksi
http://www.museokatu.net/finncams.html ">Finncams
http://www.quad.pp.fi/webcam.html ">Auers webcamslistkameroita
http://www.tiehallinto.fi/alk/frames/kelikamerat-frame.html ">kelikameroita
http://www.tiehallinto.fi/alk/kelikamerat/kamera-BV.html ">Lauttasaari
http://www.tiehallinto.fi/alk/kelikamerat/kamera-EL.html ">Savonlinna
http://www.tiehallinto.fi/alk/kelikamerat/kamera-LZ.html ">Näätämö
Kameroita
http://www.jr.co.il/hotsites/cameras.htm ">Israel ym
kameroita
http://netcam.hsr.ch/ ">Zyrich
http://www.goodies.com/webcam/dunebeach.htm ">Dyne Beach
NY 10m
http://www.uol.com.br/aliwebcam/alicams/noronha/ ">Noronha
http://colossus.netwatchinc.com/default.asp?Site=ocmd ">=Ocean
City
http://www.assault.wavecam.co.nz/ ">UZ ranta
http://www.wavewatch.co.za/newsite/main_temp.htm ">Etelä-Afrikka
SADETUTKAT
http://www.fmi.fi/saa/sadejapi.html ">FMI sadealueet
http://www.meteo.helsinki.fi/Porthania.html ">Porthanian
sadetutkaKoko
maailman salamat
http://kauai.nrlmry.navy.mil/sat-bin/display10?SIZE=full&PHOT=yes&AREA=global/stitched&PROD=cloudtop&TYPE=sat&NAV=cloud_tops&ARCHIVE=Latest&CGI=cloud_tops.cgi&CURRENT=20020727.0600.global.cloudtop.multisat.stitched.jpg&MOSAIC_SCALE=15 ">Koko
maailman pilvet
http://www.myrsky.com/onlinesaa.htm ">salamia,sateita ja
satelliitteja
http://pub9.bravenet.com/forum/show.php?usernum=692220962&cpv=1 ">Bravenet
Suomen ja Euroopan sade-
ja salamatutkia
sama toisessa osoitteessa
Kerran
vielä
SALAMAT
http://193.167.77.28/weather/lightning/ ">Kuopion
salamalaskurisalamatutka
Muurame http://www.energy.sintef.no/produkt/lynreg/lyn-web/index2.asp ">Skandinavian
Salamat 24h
http://www.wetterzentrale.de/pics/Rsfloc.html ">Saksalainen
salamakarttaEuroopan
salamahistoriakartta
http://home.swipnet.se/aviator/ ">Tukholman salamatutka
http://ns1.keskisuomalainen.fi/webcam/ ">Jyväskylä2m
http://www.pinseri.com/bloglist/ ">BlogilistaSergeiSÄÄ
http://www.fmi.fi/saa/sadejapi_5.html ">FMI pilvet
http://www.landsat.org/ ">SatelliittikuviaRuotsin säät
http://www.smhi.se/weather/uvindex/sv/uvprog10.htm ">Ruotsin
uv-indeksi<
http://www.knmi.nl/gome_fd/tm3/uv.html ">uv koko maailmaMaailman otsoni
http://woudc.ec.gc.ca/cgi-bin/dailyMaps
">uusi Otsoni
http://www.dmi.dk/ ">Tanskan säätReal-Time-data
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html ">Päivänastronomiakuva
http://www.ssec.wisc.edu/data/index.html ">Reaaliaikakuvia
pallolta
http://weather.euroseek.net/page.php/I1bcd627/L=uk s SK now 00 fi_Helsinki ">SääkarttaEuroopan
pilvenlämpö animaatio
http://www.sci.fi/~fmbb/storms ">myskybongarisäähavaintoja http://www.meteo.oma.be/IRM-KMI/imapro/meteosat.html ">euroopan
pilvetaallonkorkeusnumeerinen meteorologiaRuotsin
vedenkorkeustiedotAaltoennuste
itämerellesääjuttujahttp://www.myrsky.com/lintusaa/ ">uusi säälinkki
AVARUUSSÄÄ
http://www.spaceweather.com/ ">Space WeatherNOAA Space weather
TodayAstronumy&spacepäivän
flarelista
http://helios.izmiran.rssi.ru/cosray/main.htm ">kosminen
säteilyavaruusuutisia
http://www.astronetti.com/ ">Lisää avaruutta
http://pixie.spasci.com/DynMod/ ">magnetopaussinurmijärvimag.parvi http://gcn.gsfc.nasa.gov/konus_grbs.html#tc1 "> gammaburst
http://sidc.oma.be/html/previsollinks.html ">aurinkolinkkejä
http://space.rice.edu/ISTP/ ">avaruussäälinkkejä
http://www.sec.noaa.gov/rt_plots/xray_1m.html ">Xray 1min
http://www.sec.noaa.gov/rt_plots/xray_5m.html ">Xray 5min
gopher://dawn.sec.noaa.gov/11/plots/2002_plots/xray ">Xray
vanhat
http://sec.noaa.gov/ace/SIS_2h.html ">SiS 2h
http://sec.noaa.gov/ace/SIS_6h.html ">SiS 6h
http://sec.noaa.gov/ace/ACErtsw_data.html ">ACEACE home <
http://sec.noaa.gov/pmap/gif/pmapN.gif ">RevontulikarttaAurorakarttojaSodankylä 2h
Samaa
toisella sivulla
http://www.yle.fi/ohjelmaopas/index.php?&co[]=tv1&co[]=tv2&co[]=mtv&co[]=nel&co[]=r01&co[]=svt&co[]=r03 ">tv-radio
AVARUUS
http://www.ursa.fi/taivaalla/tahtikartta/ ">Tähtitaivas
nyt
http://www.aerith.net/comet/future-n.html ">Komeettaennakko
http://encke.jpl.nasa.gov/RecentObs.html#00WM1 ">Komeettasivu
http://www.hi-ho.ne.jp/hirohisa-sato/Index/2002x5.gif ">Comet
X5 paikka
http://www.heavens-above.com/comet.asp?cid=C/2002 C1&TZ=EET ">ikeya-zhang
http://neo.jpl.nasa.gov/risk/ ">NEAt http://www5d.biglobe.ne.jp/~kobamasa/hro/live/ ">Akita
http://radio.data.free.fr/main.php3 ">ColorgrammejaEnvisat
http://gcmd.gsfc.nasa.gov/Resources/pointers/weblights_archive/weblights_August2001.html ">Lisää
Nasaa
http://spaceflight.nasa.gov/station/ ">ISSHubble
http://oposite.stsci.edu/pubinfo/pictures.html ">Hubblen
kuvagalleria
http://www.naoj.org/Gallery/pressrelease.html ">Subarun
kuvia
http://www.jpl.nasa.gov/ ">Jpl
http://www.esa.int/export/esaCP/index.html ">Esa
SÄÄJUTTUJA
http://www.helsinki.fi/~ajpunkka/nakymat.htm ">Myrskysääennuste Suomi Vantaa 2vrkUusikaupunki2p
http://www.accuweather.com/adcbin/intnews_index?nav=int ">Päivän
sääuutiset
http://www.nhc.noaa.gov/index.shtml ">atlantin hurrikaanithurrikaani
https://www.fnmoc.navy.mil/PUBLIC/AJTWC/index.html ">Hurrikaanit
http://www.solar.ifa.hawaii.edu/Tropical/tropical.html ">Hurrikaanien
reittikartta
http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/natural_hazards_v2.php3?topic=storm ">Hasardimyrskyjä
http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/gallery/ ">Imagegallery
ajan ilmiöistä
http://www.nrlmry.navy.mil/sat_products.html ">Satelliittimeteorologia
http://weather.mikko.net/ ">Mikon sääsivu
http://www.uni-koeln.de/math-nat-fak/geomet/meteo/winfos/wetterk_wind_europe.html ">euroopan
tuuliHyvät
Tähti- ja säälinkit - luonnonilmiöihin
linkkejä kirjoitti:
SÄÄ
http://www.fmi.fi/saa/sadejapi_5.html ">FMI pilvet
http://www.landsat.org/ ">SatelliittikuviaRuotsin säät
http://www.smhi.se/weather/uvindex/sv/uvprog10.htm ">Ruotsin
uv-indeksi<
http://www.knmi.nl/gome_fd/tm3/uv.html ">uv koko maailmaMaailman otsoni
http://woudc.ec.gc.ca/cgi-bin/dailyMaps
">uusi Otsoni
http://www.dmi.dk/ ">Tanskan säätReal-Time-data
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html ">Päivänastronomiakuva
http://www.ssec.wisc.edu/data/index.html ">Reaaliaikakuvia
pallolta
http://weather.euroseek.net/page.php/I1bcd627/L=uk s SK now 00 fi_Helsinki ">SääkarttaEuroopan
pilvenlämpö animaatio
http://www.sci.fi/~fmbb/storms ">myskybongarisäähavaintoja http://www.meteo.oma.be/IRM-KMI/imapro/meteosat.html ">euroopan
pilvetaallonkorkeusnumeerinen meteorologiaRuotsin
vedenkorkeustiedotAaltoennuste
itämerellesääjuttujahttp://www.myrsky.com/lintusaa/ ">uusi säälinkki
AVARUUSSÄÄ
http://www.spaceweather.com/ ">Space WeatherNOAA Space weather
TodayAstronumy&spacepäivän
flarelista
http://helios.izmiran.rssi.ru/cosray/main.htm ">kosminen
säteilyavaruusuutisia
http://www.astronetti.com/ ">Lisää avaruutta
http://pixie.spasci.com/DynMod/ ">magnetopaussinurmijärvimag.parvi http://gcn.gsfc.nasa.gov/konus_grbs.html#tc1 "> gammaburst
http://sidc.oma.be/html/previsollinks.html ">aurinkolinkkejä
http://space.rice.edu/ISTP/ ">avaruussäälinkkejä
http://www.sec.noaa.gov/rt_plots/xray_1m.html ">Xray 1min
http://www.sec.noaa.gov/rt_plots/xray_5m.html ">Xray 5min
gopher://dawn.sec.noaa.gov/11/plots/2002_plots/xray ">Xray
vanhat
http://sec.noaa.gov/ace/SIS_2h.html ">SiS 2h
http://sec.noaa.gov/ace/SIS_6h.html ">SiS 6h
http://sec.noaa.gov/ace/ACErtsw_data.html ">ACEACE home <
http://sec.noaa.gov/pmap/gif/pmapN.gif ">RevontulikarttaAurorakarttojaSodankylä 2h
Samaa
toisella sivulla
http://www.yle.fi/ohjelmaopas/index.php?&co[]=tv1&co[]=tv2&co[]=mtv&co[]=nel&co[]=r01&co[]=svt&co[]=r03 ">tv-radio
AVARUUS
http://www.ursa.fi/taivaalla/tahtikartta/ ">Tähtitaivas
nyt
http://www.aerith.net/comet/future-n.html ">Komeettaennakko
http://encke.jpl.nasa.gov/RecentObs.html#00WM1 ">Komeettasivu
http://www.hi-ho.ne.jp/hirohisa-sato/Index/2002x5.gif ">Comet
X5 paikka
http://www.heavens-above.com/comet.asp?cid=C/2002 C1&TZ=EET ">ikeya-zhang
http://neo.jpl.nasa.gov/risk/ ">NEAt http://www5d.biglobe.ne.jp/~kobamasa/hro/live/ ">Akita
http://radio.data.free.fr/main.php3 ">ColorgrammejaEnvisat
http://gcmd.gsfc.nasa.gov/Resources/pointers/weblights_archive/weblights_August2001.html ">Lisää
Nasaa
http://spaceflight.nasa.gov/station/ ">ISSHubble
http://oposite.stsci.edu/pubinfo/pictures.html ">Hubblen
kuvagalleria
http://www.naoj.org/Gallery/pressrelease.html ">Subarun
kuvia
http://www.jpl.nasa.gov/ ">Jpl
http://www.esa.int/export/esaCP/index.html ">Esa
SÄÄJUTTUJA
http://www.helsinki.fi/~ajpunkka/nakymat.htm ">Myrskysääennuste Suomi Vantaa 2vrkUusikaupunki2p
http://www.accuweather.com/adcbin/intnews_index?nav=int ">Päivän
sääuutiset
http://www.nhc.noaa.gov/index.shtml ">atlantin hurrikaanithurrikaani
https://www.fnmoc.navy.mil/PUBLIC/AJTWC/index.html ">Hurrikaanit
http://www.solar.ifa.hawaii.edu/Tropical/tropical.html ">Hurrikaanien
reittikartta
http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/natural_hazards_v2.php3?topic=storm ">Hasardimyrskyjä
http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/gallery/ ">Imagegallery
ajan ilmiöistä
http://www.nrlmry.navy.mil/sat_products.html ">Satelliittimeteorologia
http://weather.mikko.net/ ">Mikon sääsivu
http://www.uni-koeln.de/math-nat-fak/geomet/meteo/winfos/wetterk_wind_europe.html ">euroopan
tuuliHyvät
Tähti- ja säälinkitMyrskyistä innostuneille
http://www.myrsky.com/
ja linkkilistasta löytyy lisää
Merisäät
http://www.oceanweather.com/data/
Maapallon seisminen aktivisuus
http://aslwww.cr.usgs.gov/Seismic_Data/heli2.shtml
Tulivuoriaktiivisuus
http://www.volcanolive.com/volcanolive.html
Avaruuden säitä
http://www.sec.noaa.gov/today.html
Tuore tiede-keskustelupalsta
http://tiede.board.dk3.com/2/index.php
Lisää samanlaisista asioista jossain näiden keskustelupalstojen uumenissä:
Ilmiöitä kasvihuoneessa
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000004&conference=1500000000000074&posting=3000000000401034
Järisevällä alustalla
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=114&conference=681&posting=20500000000040090
Lähitähteä tarkkaillen
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=114&conference=681&posting=2700341
Muitakaan taivaallisia unohtamatta
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=98&conference=609&posting=3000000000450123 - ketju
poikanen kirjoitti:
Gnostilainen kirjoitus Kristinuskon alkuajoilta
http://www.misericordia.edu/users/davies/thomas/tuomev.htm
ja esitelmä siitä
http://www.helsinki.fi/teol/hyel/gnosti/Gnostilaiset_evankeliumit.pdf
Eenokin kirja
http://eo.yifan.net/users/l/tuomas/eenok1.htm
Raimo Mäkelän luento ilmestyskirjasta
http://www.teolinst.fi/luennot/rm991006.html
Raamattutuntisarja Ilmestyskirjaan lähinnä viimeisen tulkinnan pohjalta (evlut pappi kansanlähetyssävyisesti)
http://avaimia.net/opetus/ilm/1.shtml
Ilmestyskirjaa massiivisesti
Kirjoittanut: poikanen, 19.8.2002 klo 10.57
Ilmestyskirjaopetusta laajasti
Kysymäsi oli ylempänä tuon (ensimmäisen) keskustelijan viestissä. Otetaan se uusinnaksi
http://www.sley.fi/luennot/Raamattu/UT/Ilm/
Tässä olisi toinen SLEYläinen ilmestyskirja raamattupiiritutkisteluun
http://www.sley.fi/luennot/Rpiiri/Ilm/
Laajennetaan maisemia. Koko Raamattu SLEY-luentoina
http://www.sley.fi/luennot/index.shtml
Muita tyylisuuntia:
Suomen raamattuopistolaisittain Raimo Mäkelä ja Ilmestyskirja kirkossa
http://www.sro.fi/sanaan/makela/index.htm
ja luentoina
http://www.teolinst.fi/luennot/rm991006.html
Otetaan vähän lisää. Lähetysyhdistys Kylväjän Olavi Peltolan Ilmestyskirjaa
http://www.kolumbus.fi/rov.o.peltola/Uusi_Testamentti/Profeetallinen_kirja/johilmestys.htm
Sekalaisia ilmestyskirjallisia linkkejä
Suomennettu Ewald Frank: Die Offenbarung - Ein Buch mit 7 Siegeln?
http://www.freie-volksmission.org/frank/kirjoitukset/ilmestyskirja.htm
Lisensiaattityö Helsingin yliopistossa (208 sivua)
http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/hum/kotim/lt/sipila/
Helluntailaistulkintaa Isosta Kirjasta
http://gamma.nic.fi/~shn/tekstit/isokirja.htm
Ilmestyskirjan sanastoa http://www.kirkkopalvelut.fi/ilmestyskirja/sanasto.htm
Raamatun tulkinnasta. Mukana luetteloita apokryfeistä ja pseudepigrafeista
http://www.helsinki.fi/~merenlah/oppimateriaalit/eks110/yksi.htmlmoniaita varsin mielenkiintoisia ja hyvinkin perusteellisia tutkimuksia ja täysin sekopäisten tölväisyjen kritiikkiä myös aiheesta juutalaisten eksoduksen ajankohdasta.
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000005&posting=22000000004696221 - Maailman
perusteellinen linkkiparvisto
http://cc.joensuu.fi/~muukkone/akatlink.htm
History
http://www.besthistorysites.net/index.shtml
taiteen historia
http://www.metmuseum.org/toah/splash.htm
historiaa
http://campus.northpark.edu/history/WebChron/World/World.html - Ken byrokratiaan haluaa
poikanen kirjoitti:
Lyhyt pätkä lukion oppimääriä
http://www.opinto.net/uskonto/timomuola/uususk.html
Ja erään alan harrastajan kotisivusto
http://www.aanekoski.fi/lukio/opet/rossi/suomen.html
Adventismista
http://vastaus.net/luku/vastaus.php3?idart=274
http://www.adventtikirkko.great.fi/opetus/
Mormoneista
http://www.exmormon.org/finnish.htm
http://www.mormonismi.net/uppoutua
http://asuntojen.hintatiedot.fi
Asuntojen hintatiedot Ympäristöministeriön ylläpitämässä ja ympäristöministeriön ja Valtion asuntorahaston tarjoamassa Asuntojen.hintatiedot.fi –internethakupalvelussa yksityishenkilöille on saatavilla hinta- ja laatutietoja toteutuneista asuntokaupoista Suomen viidessätoista suurimmassa kaupungissa. Palvelu tarjotaan suomen ja ruotsinkielisenä ja tietoa on saatavilla kerros- ja rivitaloista.
http://eduskunta.fi
Eduskunta Täältä löydät tietoa kansanedustajista, täysistunnoista, valiokunnista, valtiopäiväasioista ja –asiakirjoista, EU-asioista, eduskunnan viikkotapahtumista, ja jos haluat tutustua eduskuntaan niin kannataa klikata ”Luokkaretkelle eduskuntaan!” –linkkiä, sieltä löytyy tietoa opaskierroksista. Eduskunnan kotisivuilta on löydettävissä myös laaja linkkivalikoima viranomasitietoon Suomessa.
http://eur-lex.europa.eu/fi/index.htm
Eur-Lex on Euroopan Unionin oikeus-verkkopalvelu. Se on keskeinen EU-lainsäädäntötiedon verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Euroopan Unionin voimassa olevasta lainsäädännöstä, perus- ja kansainvälisistä sopimuksista, valmisteluasiakirjoista ja oikeuskäytännöistä. Luettavissa EU:n virallinen lehti ja EU:n toimintaan liittyviä uutisia. Myös suomenkielinen käyttöliittymä.
http://iate.europa.eu/iatediff/
Euroopan unionin tuomioelinten yhteinen interaktiivinen termipankki IATE sisältää n. 1,4 miljoonaa termitietuetta, EU:hun ja sen toimintaan liittyvää sanastoa. Mukana sanastossa on EU:n 24 virallista kieltä
http://phnet.fi/linkit/viranomaisetph.php
Phnet on suomalainen internetpalveluntarjoaja, jonka sivuilla on laaja kokoelma Suomen viranomaislinkkejä.
http://web.eduskunta.fi
Eduskunnan www-sivujen kautta löytyy tietoa mm. Suomen eduskunnasta ja sen organisaatiosta ja historiasta, kansanedustajista, ministereistä, eduskunnan toiminnasta, EU:sta ym.
http://www.ake.fi
Ajoneuvohallintokeskus AKE on liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan kuuluva hallinto-, palvelu- ja informaatiokeskus, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa ajoneuvojen ja niiden osien hyväksyminen, ajoneuvojen rekisteröinti ja vuotuinen verotus, katsastustoiminnan valvonta, kuljettajantutkintojen järjestäminen, ajokorttien rekisteröinti ja ajoneuvoliikenteen tietopalvelu. Sivuilta saa tieto muun muassa ajokorteista ja tutkinnoista, katsastuksesta ja ajoneuvotekniikasta, verotuksesta, rekisteröinnistä, ammattiliikenteestä, kansainvälisistä kuljetusluvista jne. Jos sinulla on viisitoista vuotta täyttänyt nuorukainen, joka halajaa mopokorttia niin täältä löytää tietoa aiheesta.
http://www.energia.fi/fi/linkit/kotimaiset/viranomaiset
Luettelo kotimaisista viranomaisista
http://www.Fennica.Net/
Jokaisella Suomen kaupungilla, kunnalla sekä maakunnalla on oma Fennica.Net-sivusto.
http://www.ficora.fi
Viestintäviraston www-sivut. Näiltä sivuilta saa niin yksityinen kansalainen kuin yrityskin kattavan tietopaketin Viestintäviraston palveluista ja tehtävistä. Luvat ja maksut –sivulta löytyy tietoa Fi-verkkotunnuksista, luvanvaraisista radiolaitteista, luvasta vapautetuista radiolaitteista, puhelinverkon numerointimaksuista, Tv- ja radiotoiminnasta ja myös TV-maksuista.
http://www.finlex.fi/
Viranomaiset-osio sisältää eri viranomaisten päätösaineistoja. Mukana ovat mm. ministeriöiden ja keskusvirastojen antamat määräykset, oikeuskanslerin päätökset sekä yleissitovat työehtosopimukset. Oikeuskäytäntö-osio sisältää yli kymmenessä tietokannassa kotimaisten ja eurooppalaisten tuomioistuinten ratkaisuja usean vuosikymmenen ajalta. Korkeimman oikeuden antamista ratkaisuista on tietoa neljässä eri tietokannassa.
http://www.fma.fi/vapaa_aikaan/majakat/
Merenkulkulaitoksen tuottama sivusto Suomen majakoista esittelee lyhyesti Suomen nykyiset ja historialliset merimajakat.
http://www.formin.fi
Ulkoasiainministeriön sivuilta saa tietoa muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, kauppapolitiikkaan, kehityspolitiikkaan, kansainväliseen yhteistyöhön liittyvissä asioissa. Sivuilta löytyy myös EU -tietoutta ja tietoa ihmisoikeuksista. Tämän linkin takaa löytyvät myös Suomen hyväksymät matkustusasiakirjat maittain. Ministeriö linkin takaa löytyy tietoa organisaatiosta, historiasta ja yhteystiedoista. Edustusto –linkistä löytää tietoa muun muassa Suomen edustustoista maittain ja tietoa ulkomaiden edustautumisesta Suomessa tai lähimmässä maassa.
http://www.hel.fi
Esimerkkinä kunnan tai kaupungin sivuista Helsingin kaupungin sivut. Monipuolisesti tietoa kaupungin palveluista.
http://www.intermin.fi/
Sisäasiainministeriö on sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriö. Vastuulla on mm poliisi.
http://www.julha.fi
JULHA on julkishallinnon yhteyshakemisto. Sieltä löytää eri viranomaisten yhteystietoja kuten sähköpostiosoitteita, tehtävänimikkeitä, puhelinnumeroita yms. Täältä voit hakea esimerkiksi oman paikkakuntasi kansanedustajien yhteystiedot.
http://www.kela.fi
Kansaneläkelaitoksen internetsivuista on hyötyä monessa elämänvaiheessa. Niistä saa paljon tietoa erilaisista taloudellisista tuista ja ne mahdollistavat myös sähköisen asioinnin. Kuvallisten päälinkkien takaa löytyät perusteelliset ohjeet kustakin aihealueesta lisälinkkeineen.
http://www.kuluttajavirasto.fi
Kuluttajaviraston internetsivuihin sisältyy seuraavia asioita: kuluttajan oikeudet, tietoa yrityksille, tietoa hintavertailuista ja huijauksista sekä tuoteturvallisudesta.
http://www.mintc.fi/
Liikenneministeriön www-sivut. Tietoa liikenne- ja viestintäpolitiikkaan sekä ministeriön alaan kuuluvan lainsäädäntöön liittyvistä asioista. Sisältää ajankohtaista tietoa liikenne- ja viestintäalojen lainsäädäntöhankkeista ja lausuntopyynnöistä, säädöksistä, uutisia, ajankohtaisia asioita, jonkin verran myös tilastotietoa.
http://www.mol.fi
Työvoimatoimiston internetsivut ovat erityisen tärkeät työnhakijoille ja työnantajille. Sivun viimeisimmän päivityksen ajankohta näkyy kirjattuna sivun alalaitaan. Maininta sivujen päivityksestä löytyy linkistä ”tietoa mol.fi – palvelusta”.
http://www.oikeus.fi
Laaja ja monipuolinen Suomen oikeuslaitoksen verkkopalvelu. Oikeuslaitoksen sivuilta löytyy mm tietoa oikeuslaitoksesta ja yhteystietoja
Sivuilla annetaan yleistä tietoa oikeuslaitoksen toiminnasta. Erityistapauksia eikä poikkeuksia ole selostettu. Pelkästään näiden tietojen perusteella ei välttämättä voi huolehtia oikeudellisista asioista esimerkiksi tuomioistuimissa.
Oikeusministeriö ei vastaa sisällössä mahdollisesti ilmenevistä puutteista.
http://www.oikeusasiamies.fi
Oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Lisäksi hänen valvontaansa kuuluvat muutkin, jotka hoitavat julkista tehtävää. Oikeusasiamies seuraa erityisesti, että hyvä hallinto sekä perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat.
http://www.om.fi/
Oikeusministeriön oma www-tietopalvelu, kattavasti tietoa OM:n toiminnasta, hyvät linkitykset muihin palveluihin. Mahdollisuus seurata mm. eduskuntakäsittelyssä olevia oikeusministeriön hallinnonalaan liittyviä hallituksen esityksiä, tietoa lainsäädäntöön liittyvistä vireillä olevista asioista.
http://www.poliisi.fi
Poliisin sivuilta löytyy tietoa muun muassa organisaatiosta, henkilöstöstä, budjetista, poliisin tehtävistä, poliisikoulutuksesta ja muiden maiden poliisiviranomaisista. Sivuilta löytyy myös Poliisin neuvoja omaisuuden suojaamisesta, tietotekniikkarikoksista, hälytyspalveluista ja poliisi jakaa myös neuvoja nuorille.
http://www.stat.fi
Tilastokeskus tuottaa valtaosan Suomen virallisista tilastoista. Tilastotietoa on saatavilla muun muassa: asumisesta, elinoloista, väestöstä, työvoimasta, koulutuksesta, tuloista ja kulutuksesta, työmarkkinoista ja monelta muulta alalta. Tilastoja voidaan tarkastella aiheittain, aakkosittain tai asiasanoittain. Tilastokeskuksen sivuilta löytyy myös tietoa tilastoista: tilastojen kuvauksista, luokituksista, tietosuojasta, tilastolainsäädännöstä, tiedonkeruusta ja niin edelleen. Tilastokeskus tarjoaa räätälöityjä palveluja eri kohderyhmille esim. kunnille ja yrityksille.
http://www.stuk.fi/
Säteilyturvakeskuksen sivuilla on tietoa Suomea koskevasta säteily- ja ydinturvallisuusvalvonnasta sekä näitä koskevat määräyskokoelma ja viranomaisohjeet. Sisältää tietoa Suomen säteilytilanteesta, organisaation tuottamia julkaisuja, säteily- ja ydinturvallisuuden määräyskokoelma ja viranomaisohjeet, säteilysuojelua koskevaa kansantajuista ohjeistusta.
http://www.suomi.fi/
alasivuineen
Julkishallinnon verkkopalvelujen portaali, joka sisältää omien sanojensa mukaan kansalaisten arkielämässä tarvitsemat tiedot yhdestä osoitteesta. Mm. tietoa Suomesta ja suomalaisesta yhteiskunnasta sekä viranomaisasiointiin tarvittavia lomakkeita. Lisäksi mm. kuntatietoa on saatavilla omalta sivustoltaan.
http://www.turvallisuus.net
Tietoa turvallisuudesta. [julkaisija??? UV kommentti]
http://www.vaestorekisterikeskus.fi/
Väestörekisterikeskuksen internetsivuilta löytyy hyödyllistä tietoa esimerkiksi henkilötietojen rekisteröinnistä. Sivusto mahdollistaa sähköisen asioinnin. Niihin sisältyy seuraavia asioita: palvelut kansalaisille ja palvelut yhteisöille, muuttoilmoitus, nimipalvelu: etu- ja sukunimien lukumäärät Suomessa, osoitepalvelu, omien tietojen tarkistaminen, väestörekisterikeskuksen lomakkeita ja tilastoja. Väestörekisterikeskuksen internetsivut pyritään pitämään ajantasaisina. Väestörekisterikeskus ei kuitenkaan vastaa sisällön mahdollisten virheiden aiheuttamista välittömistä tai välillisistä vahingoista. Väestörekisterikeskus ei ota myöskään vastuuta niistä ulkopuolisten tuottamista aineistoista, joihin Väestörekisterikeskuksen sivuilta on tehty linkki.
http://www.valter.fi
Valtioneuvoston termipankki sisältää useita valtionhallinnon toimintaan liittyviä sanastoja, muun muassa budjettisanasto ja tuomioistuinsanasto. Pääasialliset kielet ovat suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska ja venäjä
http://www.valtioneuvosto.fi/etusivu/fi.jsp
Valtioneuvoston kanslia on ministeriö, joka vastaa pääministerin johdolla hallitusohjelman toimeenpanon valvonnasta ja avustaa pääministeriä valtioneuvoston johtamisessa. Valtioneuvoston kanslia vastaa Suomen EU-politiikan yhteensovittamisesta ja käsittelee EU:n kehittämistä. Valtioneuvoston kanslia turvaa kaikissa olosuhteissa pääministerin ja hallituksen toimintaedellytykset.
http://www.vero.fi
Verohallituksen internetsivut ovat tärkeät kaikille kansalaisille, jotka kuuluvat verotuksen piiriin. Jokainen on varmaan jossain elämänsä vaiheessa hakenut vero-ohjeita, tietoa perinnön ja lahjan verotuksesta, tarvinnut verokorttia tai kaivannut veroprosenttilaskuria. Verohallinnon sivuilta löydät vastauksen niin näihin kuin moneen muuhunkin veroasioihin liittyvään pulmaan. Sivustosta löytyy myös Verohallituksen ohjeita, Verohallituksen päätöksiä, tietoa Keskusverolautakunnan julkaistuista ennakkoratkaisuista ja paljon muuta ja ne mahdollistavat sähköisen asioinnin.
http://www.ymparisto.fi
Valtion ympäristöhallinnon verkkopalvelu, joka sisältää monipuolisesti tietoa Suomen ympäristöön liittyvästä lainsäädännöstä. Verkkopalvelu on rakennettu portaalimaisesti, jossa eri osiot ympäristöministeriölle, alueellisille ympäristökeskuksille, ympäristölupavirastolle ja Suomen ympäristökeskukselle. Laajasti tietoa Suomen ympäristön tilasta ja ympäristöä koskevasta lainsäädännöstä.
- poikanen
Tuo ylläolevassa oleva Montanan aurinkofysiikan sivu ei tänään tunnu toimivan, joten kipataan tähän vähän vaihtoehtoreittejä samankaltaisiin maisemiin:
http://space.rice.edu/ISTP/
http://sidc.oma.be/html/previsollinks.html
Siinä on iso kasa linkkejä erilaisille aurinkotutkimuksen sivuille.
Poimitaan sieltä esiin kiva sivu, jolla on kapeilla aallonpituuskaistoilla tuoreimpia kuvia auringosta erivärisenä:
http://umbra.nascom.nasa.gov/images/latest.html- Korpinpoikanen
Oli joskus keskustelua muualla:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2569413
Beetlehemin tähdestä:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2710194
Maailmankaikkeuden luomisresepti:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2570499
ja outo maailmankaikkeus:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2700249
- poikanen
Enlanninkielisiä biologian perusjuttujen linkkisivuja eteenpäin:
http://www.biology.arizona.edu/
http://www.planetarybiology.com/
Hyvin pienten pikkuotuksien tutkimuksen jonkinlainen lähtösivu:
http://www.nationalacademies.org/ssb/nanomenu.htm
Kaunis eliökunnan sukupuu (ei ihan tuore):
http://cc.oulu.fi/~genetwww/sekvens/arkit.jpg
Mikro-organismien listoja ja linkkejä saksalaiselta keräilysivulta:
http://www.dsmz.de/species/strains.htm- poikanen
Lainaus uskontopuolen elämäkeskustelusta Yazzon viestistä 14.01.02 22.34 2729359.
Mielenkiintoisia ovat nimenomaan ne lopussa olevat jatkolinkit. - poikanen
poikanen kirjoitti:
Lainaus uskontopuolen elämäkeskustelusta Yazzon viestistä 14.01.02 22.34 2729359.
Mielenkiintoisia ovat nimenomaan ne lopussa olevat jatkolinkit.Unohtui äskeisestä se itse linkki:
http://phylogeny.arizona.edu/tree/life.html
Sen jatkoista, astrobiologian eilisistä uutisista, Antarktiksen äärikuivista ja äärikylmistä jäättömän alueen kivistä on löydetty sieniä ja bakteereja, jotka elävät niin äärioloissa, että kelpaisivat elämään vaikka Marsissa. Koko uutinen (englanniksi):
http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=7134 - Jokeri
poikanen kirjoitti:
Unohtui äskeisestä se itse linkki:
http://phylogeny.arizona.edu/tree/life.html
Sen jatkoista, astrobiologian eilisistä uutisista, Antarktiksen äärikuivista ja äärikylmistä jäättömän alueen kivistä on löydetty sieniä ja bakteereja, jotka elävät niin äärioloissa, että kelpaisivat elämään vaikka Marsissa. Koko uutinen (englanniksi):
http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=7134Kiitokset linkkivinkeistä.Täytyy katsella,kunhan
byrokratian vaatimat paperivuoret vähän madaltuvat.Kävin eurosuomenkin palstalla.Sinne
piti jättää sähköpostiosoitekin.Tein sen pitkän
harkinnan jälkeen(ei tietenkään julkaistavaksi).
Siellä on vähän maltillisempaa joukkoa.Osa onkin
entisiä suomi-palstalaisia.Tosi turhan monimutkaista kirjoittautumista salasanoineen
kaikkineen. - poikanen
poikanen kirjoitti:
Lainaus uskontopuolen elämäkeskustelusta Yazzon viestistä 14.01.02 22.34 2729359.
Mielenkiintoisia ovat nimenomaan ne lopussa olevat jatkolinkit.Kambrikautinen monisoluisten eliöiden monipuolistuminen tapahtui tavattoman lyhyessä (geologisesti) ajassa. Sitä kautta edelsi "lumipallomaan" aikakausi, jolla on voinut olla jotain vaikutuksia. Lumipallon pohdintaa Scientific American-lehdessä (englanniksi):
http://www.sciam.com/2000/0100issue/0100hoffman.html
http://www.sciam.com/news/120501/2.html
ja muissa lehdissä:
http://www.cosmiverse.com/space12050104.html
http://www.bbc.co.uk/science/horizon/snowballearth_transcript.shtml
http://www.spacedaily.com/news/iceage-01c.html
http://www.astrobiology.com/asc2000/abstract.html?ascid=25
Varhaisempi, 2.4 miljardin vuoden takainen lumipalloaika:
http://pr.caltech.edu/media/Press_Releases/PR12031.html - poikanen
poikanen kirjoitti:
Lainaus uskontopuolen elämäkeskustelusta Yazzon viestistä 14.01.02 22.34 2729359.
Mielenkiintoisia ovat nimenomaan ne lopussa olevat jatkolinkit.Lainailen uskontopuolelta tänne omaan varastooni Yazzon viesteistä kaikin puolin päteviltä vaikuttavia linkkejä:
Radioajoituksesta:
http://www.asa3.org/ASA/resources/Wiens.html
Historiajuttuja
Näissä kerrotaan historiasta:
http://www.touregypt.net/ehistory.htm
http://www.fordham.edu/halsall/ancient/asbook04.html
Täältä löytyy törkeästi linkkejä mm egyptologiaan:
http://www.oi.uchicago.edu/OI/DEPT/RA/ABZU/ABZU_REGINDX_EGYPT_INST.HTML
Täällä on jotakin Pyramidien ajoituksesta:
http://www.fas.harvard.edu/~aera/Giza_Pages/Radiocarbon_Pages/Radiocarbon.html - poikanen
poikanen kirjoitti:
Lainailen uskontopuolelta tänne omaan varastooni Yazzon viesteistä kaikin puolin päteviltä vaikuttavia linkkejä:
Radioajoituksesta:
http://www.asa3.org/ASA/resources/Wiens.html
Historiajuttuja
Näissä kerrotaan historiasta:
http://www.touregypt.net/ehistory.htm
http://www.fordham.edu/halsall/ancient/asbook04.html
Täältä löytyy törkeästi linkkejä mm egyptologiaan:
http://www.oi.uchicago.edu/OI/DEPT/RA/ABZU/ABZU_REGINDX_EGYPT_INST.HTML
Täällä on jotakin Pyramidien ajoituksesta:
http://www.fas.harvard.edu/~aera/Giza_Pages/Radiocarbon_Pages/Radiocarbon.htmlJa tunnetun historian ja vähän tuntemattomammankin historian varustamista vuosiluvuilla. Linkki löydetty K.A.T.:lta uskontopuolelta:
http://timelines.ws/ - poikanen
poikanen kirjoitti:
Lainailen uskontopuolelta tänne omaan varastooni Yazzon viesteistä kaikin puolin päteviltä vaikuttavia linkkejä:
Radioajoituksesta:
http://www.asa3.org/ASA/resources/Wiens.html
Historiajuttuja
Näissä kerrotaan historiasta:
http://www.touregypt.net/ehistory.htm
http://www.fordham.edu/halsall/ancient/asbook04.html
Täältä löytyy törkeästi linkkejä mm egyptologiaan:
http://www.oi.uchicago.edu/OI/DEPT/RA/ABZU/ABZU_REGINDX_EGYPT_INST.HTML
Täällä on jotakin Pyramidien ajoituksesta:
http://www.fas.harvard.edu/~aera/Giza_Pages/Radiocarbon_Pages/Radiocarbon.htmlTunnetun historian ja vähän tuntemattomammankin historian varustamista vuosiluvuilla alkaen alusta. Linkin juuret on löydetty Mr.K.A.T.:lta uskontopuolelta:
http://timelines.ws/ - Jokeri
poikanen kirjoitti:
Tunnetun historian ja vähän tuntemattomammankin historian varustamista vuosiluvuilla alkaen alusta. Linkin juuret on löydetty Mr.K.A.T.:lta uskontopuolelta:
http://timelines.ws/Ainoa paikka,josta löydän vielä sinut.Olen muuta-
man kerran kirjoitellut eurosuomen palstoille.
Siellä on tuttuja kuten T,A ja O sekä karitsa.
Itse olen harhaillut,silloin kun on aikaa,myyttien
ja legendojen kiehtovassa maailmassa.
Joskus kaipaa jotain arjesta irroittautumista.
Tonen erittäiv suuri pahe on nettikirjakaupat.
Niitä en kertakaikkiaan pysty vastustamaan.Sinne
hupenevat rahat,vaikka pitäisi lainojakin maksella. - poikanen
Jokeri kirjoitti:
Ainoa paikka,josta löydän vielä sinut.Olen muuta-
man kerran kirjoitellut eurosuomen palstoille.
Siellä on tuttuja kuten T,A ja O sekä karitsa.
Itse olen harhaillut,silloin kun on aikaa,myyttien
ja legendojen kiehtovassa maailmassa.
Joskus kaipaa jotain arjesta irroittautumista.
Tonen erittäiv suuri pahe on nettikirjakaupat.
Niitä en kertakaikkiaan pysty vastustamaan.Sinne
hupenevat rahat,vaikka pitäisi lainojakin maksella.muttei aivan samana. Vihjeitä on vähän siellä sun täällä, vaikkapa neuvomasi matkailuseurueen turinoissa.
- Korpinpoikanen
poikanen kirjoitti:
muttei aivan samana. Vihjeitä on vähän siellä sun täällä, vaikkapa neuvomasi matkailuseurueen turinoissa.
Vaikka nyt jossakin määrin kovien tieteitten alla pyöritäänkin, ripautetaan soppaan mausteeksi pikkuhilkku huuhahtavaakin:
http://koti.mbnet.fi/~paranet/index.htm
http://members.surfeu.fi/gamma/SuPa/Etusivu.htm
http://dmoz.org/World/Suomi/Yhteiskunta/Rajatieto/
http://www.akashic.net/
http://www.voy.com/9815/7/576.html
http://www.pcuf.fi/~msiivola/para2000/perus/yhteystieto.html
Asiallisesti uskontotieteen tutkielma pokkariversiona:
http://personal.inet.fi/tiede/poltergeist/kansi.htm
Ja kaikkien epäilijöitten peruspesäpaikka (siellä on keskustelujakin)
http://www.skepsis.fi - Gienah Ghurab
poikanen kirjoitti:
Kambrikautinen monisoluisten eliöiden monipuolistuminen tapahtui tavattoman lyhyessä (geologisesti) ajassa. Sitä kautta edelsi "lumipallomaan" aikakausi, jolla on voinut olla jotain vaikutuksia. Lumipallon pohdintaa Scientific American-lehdessä (englanniksi):
http://www.sciam.com/2000/0100issue/0100hoffman.html
http://www.sciam.com/news/120501/2.html
ja muissa lehdissä:
http://www.cosmiverse.com/space12050104.html
http://www.bbc.co.uk/science/horizon/snowballearth_transcript.shtml
http://www.spacedaily.com/news/iceage-01c.html
http://www.astrobiology.com/asc2000/abstract.html?ascid=25
Varhaisempi, 2.4 miljardin vuoden takainen lumipalloaika:
http://pr.caltech.edu/media/Press_Releases/PR12031.htmlParas tähänastinen jääkausien selitysmalli on ollut Milankovitchin teoria, jossa maapallon ratatason jaksollisten vaihteluiden aiheuttamien säteilytasekumulaatioiden summana jääkaudet putkahtelivat pallolle 100 000 vuoden sykleissä.
Nyt auringon magneettikentän vaihteluista on oltu löytävinään samanmittainen sykli.
Kopsu jutusta Kuureen sivuilta:
>>Apulaisprofessori Mukul Sharma (Earth Science At Dartmouth) on havainnut Auringon magneettisessa aktiivisuudessa noin 100 000 vuoden jaksollisuuden. Jakson pituus on sama kuin maapallolla esiintyvien jääkausien jakso ja Milankovitch'in jo 1940-luvulla esittämä maapallon vastaanottaman auringonsäteilyn määrän jaksollisuus joka johtuu Maan radan ja pyörimisakselin kallistumiskulman muutoksista.
Sharma on esitellyt havaintojaan kesäkuun 10 päivänä ilmestyneessä Earth and Palnetary Science Letters tiedejulkaisussa. Hän oli tutkinut maapallon magneettikentän vaihteluja ja beryllium-10 isotoopin esiintymisen vaihtelua kerrostumissa. Beryllium-10 isotooppia syntyy kosmisen säteilyn hiukkasten törmätessä maapallon ilmakehään.
Tietojen yhdistämisen perusteella hän on päätynyt Auringon magneettisen vaihtelun 100 000 vuoden jaksollisuuteen. Jaksollisuuden perusteella näyttäisi siltä, että maapallolla esiintyvät lämpimät kaudet sattuisivat ajanjaksoihin jolloin Aurinko olisi magneettisesti aktiivinen ja kylmät kaudet vastaavasti vähemmän aktiivisiin kausiin. Tällä hetkellä elämme interglasiaalista kautta joka alkoi noin 11 000 vuotta sitten.
Beryllium-10 on hyvin sopiva isotooppi tämän kaltaiseen tutkimukseen sillä sen radioaktiivinen puoliintumisaika on noin puolimiljoonaa vuotta. Beryllium-10 isotoopin syntyminen riippuu ilmakehään törmäävän kosmisen säteilyn määrästä siten, että kun Maan ja Auringon magneettikenttien aktiivisuudesta. Auringon ollessa aktiivinen, se tuottaa runsaasti sähkövarautuneita hiukkasia ja ne puolestaan vuorovaikuttavat kosmisen säteilyn hiukkasiin ja tuloksena on vähän beryllium-10 isotooppia. Kun havainnoista tunnetaan beryllium-10 tuotantomäärät ja tiedetään maapallon magneettikentän muutokset, Auringon magneettinen aktiivisuus voidaan laskea.
Auringon aktiivisuuden vaihtelun jäljille voidaan päästä myös toista kautta. Maapallon merien happi-isotooppien suhteet vaihtelevat Auringon aktiivisuuden ja ilmaston lämpötilan mukaisesti. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää kuinka Auringon magneettinen aktiivisuuden vaihtelu saa aikaan ilmaston vaihteluita maapallolla. Auringon säteilemä energiamärän vaihtelu on aivan liian vähäistä kytkennän selittämiseksi.
Milutin Milankovitch'in (1879-1958) esittämä "Teoria jääkausista" 1940-luvulla pyrki selvittämään asiaa maapallon vastaanottaman säteilymäärän vaihtelun ratadynamiikan tapahtumilla. Maapallon radan muoto vaihtelee hieman noin sadan tuhannen vuoden jaksoissa ja Milankovitch ajatteli jääkausien johtuvan tästä ilmiöstä. Hänen aikanaan ei kuitenkaan tunnettu maapallon ilmastollisen olosuhteiden kehitystä kovinkaan pitkään ajassa taaksepäin ja niinpä hänen teoriansa ei saanutkaan kovin paljoa kannatusta. Myös maapallon pyörimisakselin kaltevuuskulma ekliptikan tasoon nähden vaihtelee. Niinpä Milankovitchin teoriaa ei puhtaasti saadakaan sopimaan nykyisen tietämyksen mukaiseen jääkausien vaihteluun. Olisiko Sharman teoria se selittävä tekijä joka ainakin tahdittaisi kylmät ja lämpimät kaudet maapallon ratadynamiikan kanssa jää nähtäväksi. - poikanen
poikanen kirjoitti:
Unohtui äskeisestä se itse linkki:
http://phylogeny.arizona.edu/tree/life.html
Sen jatkoista, astrobiologian eilisistä uutisista, Antarktiksen äärikuivista ja äärikylmistä jäättömän alueen kivistä on löydetty sieniä ja bakteereja, jotka elävät niin äärioloissa, että kelpaisivat elämään vaikka Marsissa. Koko uutinen (englanniksi):
http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=7134Eräs tuttu toveri johdatteli tietämättään hyvien linkkien äärelle.
Lyhyitä uutisia monelta vuodelta, joista voi päästä pidempään juttuun käsiksi
http://www.astrobiology.com/
Amerikan mikrobiologinen seura
http://www.asmusa.org/
Nasan astrobiologiaa
http://astrobiology.arc.nasa.gov/index.cfm
maa-meri-ilmakehä-avaruus-planeetat
http://www.agu.org/
Nasan avaruustiedettä
http://spacescience.nasa.gov/
Mikrobiologinen ekologia
http://microbes.org/
Kansainvälinen elämän alkuperän tutkimus
http://www.issol.org/
tiedettä ja teknologiaa
http://www.pnl.gov/
http://www.er.doe.gov/ - poikanen
Suomenkielinen uusi sivusto ja paljon linkkejä muualle
http://synapsi.net/
ja samantyyppistä englanninkielellä
http://science.box.sk/ - poikanen
poikanen kirjoitti:
Lainaus uskontopuolen elämäkeskustelusta Yazzon viestistä 14.01.02 22.34 2729359.
Mielenkiintoisia ovat nimenomaan ne lopussa olevat jatkolinkit.Muinainen Oplevin antama linkki
http://phylo.gen.lu.se/?Page=Root.htm - poikanen
poikanen kirjoitti:
Suomenkielinen uusi sivusto ja paljon linkkejä muualle
http://synapsi.net/
ja samantyyppistä englanninkielellä
http://science.box.sk/lainattu Lost In Spacen kirjoituksesta evo-krea-keskustelun puolelta
http://www.cogs.susx.ac.uk/users/ahtivp/filosofia/filo2/node5.html
http://www.norssi.helsinki.fi/Home/FysKem/Kosmologia/Kurssi2000/Huomioitakosmologiasta.htm
http://butler.cc.tut.fi/courses/astrofys/smalli.html
http://personal.inet.fi/koti/reunanen/tieni/85gra/gkirjat/X0009_85bohm.htm - poikanen
poikanen kirjoitti:
lainattu Lost In Spacen kirjoituksesta evo-krea-keskustelun puolelta
http://www.cogs.susx.ac.uk/users/ahtivp/filosofia/filo2/node5.html
http://www.norssi.helsinki.fi/Home/FysKem/Kosmologia/Kurssi2000/Huomioitakosmologiasta.htm
http://butler.cc.tut.fi/courses/astrofys/smalli.html
http://personal.inet.fi/koti/reunanen/tieni/85gra/gkirjat/X0009_85bohm.htmPolioviruksen luomisesta
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A58070-2002Jul11.html
Elämän reunaehdoista (tieteessä tapahtuu)
http://www.tsv.fi/ttapaht/983/harju.htm
Planeettojen etsimisohjelmista paljon linkkejä
http://ast.star.rl.ac.uk/darwin/searches.html
Marsilaisen elämän mietteitä
http://cc.oulu.fi/tati/Mars/Marslife.html
http://www.student.oulu.fi/~jkorteni/space/marslife/ - poikanen
poikanen kirjoitti:
Polioviruksen luomisesta
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A58070-2002Jul11.html
Elämän reunaehdoista (tieteessä tapahtuu)
http://www.tsv.fi/ttapaht/983/harju.htm
Planeettojen etsimisohjelmista paljon linkkejä
http://ast.star.rl.ac.uk/darwin/searches.html
Marsilaisen elämän mietteitä
http://cc.oulu.fi/tati/Mars/Marslife.html
http://www.student.oulu.fi/~jkorteni/space/marslife/>>Kiista Marsista peräsin olevan meteoriitin ympärillä jatkuu. Tuorein vaihe asiassa on se, että kansainvälinen tutkijaryhmä Kathie Thomas-Kepra:n (Johnson Space Center) johdolla on päätynyt tulokseen jonka mukaan ainakin neljännes meteoriitista löydetyistä magnetiittikiteistä on syntyneet magneettobakteerien toiminnan tuloksena. Meteoriitin ikä on noin 4,5 miljardia vuotta, eli vain muutama sata miljoona vuotta nuorempi kuin mitä koko planeettakunnalla.
Tutkijat tekivät analyysinsä kuuden merkkiominaisuuden perusteella (MAB) joita verrattiin kaikkeen siihen materiaaliin jota oli saatu muinaisista meteoriiteista. Ei biologiset magnetiittikiteet joita oli tehty laboratoriossa tai löydetty luonnosta eivät olleet näiden kuuden kriteerin perusteella bakteerien aikaansaamia. Tiedolla testattiin kriteerien toimivuutta. Sen sijaan meteoriitista ALH 84001 löydetyistä magnetiittikiteistä noin neljännes täytti kaikki kuusi ehtoa.
Magneettibakteerit joita tavataan maapallolla, tekevät magnetiitista kiteitä jotka ne sitten järjestävät ketjuiksi. Ilmeisesti ne käyttävät magnetiittikideketjua kompassineulana jonka avulla ne pystyvät paikallistamaan ravinto- ja energialähteitä. Magnetiittikiteitä syntyy luonnossa myöskin epäorgaanisesti mutta ne poikkeavat orgaanisesti syntyneistä huomattavasti. Bakteerien aikaansaamat kiteet ovat kemiallisesti puhtaita (Fe3O4), niissä ei ole virheitä ja niiden koko ja muoto ovat juuri tietynlaisia.
MAB:n biomerkkiominaisuuksista neljä mittaa kiteiden ulkoista muotoa ja rakennetta, yksi sisäistä rakennetta ja yksi kemiallista koostumusta.
Meteoriitti ALH 84001 löydettiin vuonna 1984 Antarktikselta. Sen jälkeen kivi makasi varastossa pitkän aikaa kunne NASAn tutkijat kiinnostuivat siitä. Tutkimuksissa löytyi fossiloituneen nanobakteerien muotoisia muodostumia ja sen lisäksi karbonaattipalloja ja magnetiittikiteitä. NASAN tutkijat pitivät löydöksiä merkkeinä muinaisesta elämästä Marsissa.
Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan hyväksyneet tulkintaa ja pystyivät osoittamaan että ainakin karbonaattipallot olivat syntyneet epäorgaanisen prosessin tuloksena. Tämän jälkeen kiisteltiin magnetiittikiteistä, jotka nekin pystyttiin osoittamaan epäorgaanisesti syntyneiksi. Ja nyt siis Thomas-Kepran tutkimusryhmä on kääntänyt päätelmät jälleen kerran biologisen alkuperän puolelle.
Jos Marsissa on joskus ollut bakteeritasoista elämää, niin silloin sitä voi olla vieläkin joissakin pinnanalaisissa luolastoissa, jossa geoterminen lämpö pitää veden sulana ja bakteerien saatavilla ainakin rikkiyhdisteitä ravinnoksi. Mars Global Surveyor -luotain on kartoittanut Marsin magneettikenttää ja tutkimus on paljastanut, että planeetalla on ollut muinoin voimakas kenttä. Näin ollen magneettibakteerien olemassa olo ei ole täysin suljettu mahdollisuus jos elämä ylipäätään on Marsissa onnistunut kehittymään. - poikanen
poikanen kirjoitti:
>>Kiista Marsista peräsin olevan meteoriitin ympärillä jatkuu. Tuorein vaihe asiassa on se, että kansainvälinen tutkijaryhmä Kathie Thomas-Kepra:n (Johnson Space Center) johdolla on päätynyt tulokseen jonka mukaan ainakin neljännes meteoriitista löydetyistä magnetiittikiteistä on syntyneet magneettobakteerien toiminnan tuloksena. Meteoriitin ikä on noin 4,5 miljardia vuotta, eli vain muutama sata miljoona vuotta nuorempi kuin mitä koko planeettakunnalla.
Tutkijat tekivät analyysinsä kuuden merkkiominaisuuden perusteella (MAB) joita verrattiin kaikkeen siihen materiaaliin jota oli saatu muinaisista meteoriiteista. Ei biologiset magnetiittikiteet joita oli tehty laboratoriossa tai löydetty luonnosta eivät olleet näiden kuuden kriteerin perusteella bakteerien aikaansaamia. Tiedolla testattiin kriteerien toimivuutta. Sen sijaan meteoriitista ALH 84001 löydetyistä magnetiittikiteistä noin neljännes täytti kaikki kuusi ehtoa.
Magneettibakteerit joita tavataan maapallolla, tekevät magnetiitista kiteitä jotka ne sitten järjestävät ketjuiksi. Ilmeisesti ne käyttävät magnetiittikideketjua kompassineulana jonka avulla ne pystyvät paikallistamaan ravinto- ja energialähteitä. Magnetiittikiteitä syntyy luonnossa myöskin epäorgaanisesti mutta ne poikkeavat orgaanisesti syntyneistä huomattavasti. Bakteerien aikaansaamat kiteet ovat kemiallisesti puhtaita (Fe3O4), niissä ei ole virheitä ja niiden koko ja muoto ovat juuri tietynlaisia.
MAB:n biomerkkiominaisuuksista neljä mittaa kiteiden ulkoista muotoa ja rakennetta, yksi sisäistä rakennetta ja yksi kemiallista koostumusta.
Meteoriitti ALH 84001 löydettiin vuonna 1984 Antarktikselta. Sen jälkeen kivi makasi varastossa pitkän aikaa kunne NASAn tutkijat kiinnostuivat siitä. Tutkimuksissa löytyi fossiloituneen nanobakteerien muotoisia muodostumia ja sen lisäksi karbonaattipalloja ja magnetiittikiteitä. NASAN tutkijat pitivät löydöksiä merkkeinä muinaisesta elämästä Marsissa.
Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan hyväksyneet tulkintaa ja pystyivät osoittamaan että ainakin karbonaattipallot olivat syntyneet epäorgaanisen prosessin tuloksena. Tämän jälkeen kiisteltiin magnetiittikiteistä, jotka nekin pystyttiin osoittamaan epäorgaanisesti syntyneiksi. Ja nyt siis Thomas-Kepran tutkimusryhmä on kääntänyt päätelmät jälleen kerran biologisen alkuperän puolelle.
Jos Marsissa on joskus ollut bakteeritasoista elämää, niin silloin sitä voi olla vieläkin joissakin pinnanalaisissa luolastoissa, jossa geoterminen lämpö pitää veden sulana ja bakteerien saatavilla ainakin rikkiyhdisteitä ravinnoksi. Mars Global Surveyor -luotain on kartoittanut Marsin magneettikenttää ja tutkimus on paljastanut, että planeetalla on ollut muinoin voimakas kenttä. Näin ollen magneettibakteerien olemassa olo ei ole täysin suljettu mahdollisuus jos elämä ylipäätään on Marsissa onnistunut kehittymään.Planetologiaa marsilaisittain
http://koivu.oulu.fi/tati/Mars/Marsindex.html
Marsin maantamisideaa
http://www.ufofinland.net/arkisto/2001/marsin_maantaminen.htm - poikanen
Korpinpoikanen kirjoitti:
Vaikka nyt jossakin määrin kovien tieteitten alla pyöritäänkin, ripautetaan soppaan mausteeksi pikkuhilkku huuhahtavaakin:
http://koti.mbnet.fi/~paranet/index.htm
http://members.surfeu.fi/gamma/SuPa/Etusivu.htm
http://dmoz.org/World/Suomi/Yhteiskunta/Rajatieto/
http://www.akashic.net/
http://www.voy.com/9815/7/576.html
http://www.pcuf.fi/~msiivola/para2000/perus/yhteystieto.html
Asiallisesti uskontotieteen tutkielma pokkariversiona:
http://personal.inet.fi/tiede/poltergeist/kansi.htm
Ja kaikkien epäilijöitten peruspesäpaikka (siellä on keskustelujakin)
http://www.skepsis.fiArkisto-osuudessa on paljon kamaa ja linkeissä kansainvälistä
http://www.ufofinland.net/yhdistys/index.htm - poikanen
Jokeri kirjoitti:
Kiitokset linkkivinkeistä.Täytyy katsella,kunhan
byrokratian vaatimat paperivuoret vähän madaltuvat.Kävin eurosuomenkin palstalla.Sinne
piti jättää sähköpostiosoitekin.Tein sen pitkän
harkinnan jälkeen(ei tietenkään julkaistavaksi).
Siellä on vähän maltillisempaa joukkoa.Osa onkin
entisiä suomi-palstalaisia.Tosi turhan monimutkaista kirjoittautumista salasanoineen
kaikkineen.http://www.fmnh.helsinki.fi/verkkonayttelyt/elamanhistoria/epilogi.htm
- poikanen
poikanen kirjoitti:
Muinainen Oplevin antama linkki
http://phylo.gen.lu.se/?Page=Root.htmSieniä myöten. Kemiaa ja vaikutuksia. biologiaa ja maataloutta.
http://www.erowid.org/plants/plants.shtml
sieltä erityisesti sienistä Amanita-suku
http://www.erowid.org/plants/amanitas/amanitas.shtml
Kahvin ystäville kahvin historia
http://www.erowid.org/plants/coffee/coffee_timeline.php3
Hörpöttelijöiden ammattikirjasto
http://www.erowid.org/library/books/a_books.shtml
ja osoite kamasivuille
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=680&posting=2715244 - poikanen
poikanen kirjoitti:
Muinainen Oplevin antama linkki
http://phylo.gen.lu.se/?Page=Root.htmVanhin, suurin, pienin, kovin, nopein ym
http://images.google.com/imgres?imgurl=waynesword.palomar.edu/images/bush.gif&imgrefurl=http://waynesword.palomar.edu/ww0601.htm&h=228&w=341&prev=/images?q=larrea tridentata&svnum=10&hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&safe=off
Muiden luonnonihmeiden jäljille Palomar Collegen proffien kotisivujen välityksellä
http://www.palomar.edu/lifescience/default.htm
Muuta mielenkiintoista. Sonoran autiomaan floraa
http://www.serg.sdsu.edu/SERG/specieslists/sonoran.html
Tosijämäkkää linkittelyä kaikkinaiseen biologiseen lajitteluun
http://species.enviroweb.org/countries/oooworld.html
International Tree Ring Data Bank.
http://www.ngdc.noaa.gov/paleo/ftp-treering.html - poikanen
poikanen kirjoitti:
Vanhin, suurin, pienin, kovin, nopein ym
http://images.google.com/imgres?imgurl=waynesword.palomar.edu/images/bush.gif&imgrefurl=http://waynesword.palomar.edu/ww0601.htm&h=228&w=341&prev=/images?q=larrea tridentata&svnum=10&hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&safe=off
Muiden luonnonihmeiden jäljille Palomar Collegen proffien kotisivujen välityksellä
http://www.palomar.edu/lifescience/default.htm
Muuta mielenkiintoista. Sonoran autiomaan floraa
http://www.serg.sdsu.edu/SERG/specieslists/sonoran.html
Tosijämäkkää linkittelyä kaikkinaiseen biologiseen lajitteluun
http://species.enviroweb.org/countries/oooworld.html
International Tree Ring Data Bank.
http://www.ngdc.noaa.gov/paleo/ftp-treering.htmlIkivanha puulaji unohtunut kasvamaan Itä-Australian laaksoon. Se kasvoi jo dinojen ruokalistoilla 150 miljoonaa vuotta sitten ja kasvaa edelleenkin vajaan viidenkymmenen puun metsikkönä
http://www.rbgsyd.nsw.gov.au/html/Wollemi.html
Aiheeseen liittyen mätkitään tähän muitakin "eläviä fossiileja"
Merenalaisen tulivuoren rinteillä elävä crinoidi?
http://www.cnn.com/2000/NATURE/06/26/living.fossils.enn/
http://www.mnh.si.edu/livingfossils/site_index_frameset.htm
Varsieväkala
http://www.dinofish.com/
Käpypalmu
http://plantnet.rbgsyd.gov.au/PlantNet/cycad/
Neidonhiuspuu
http://perso.wanadoo.fr/ginkgo.dm/
sekalaisia luetteloita
http://www.enature.com/fieldguide/livingfossils/living_fossils_home.asp
http://www.wasdarwinright.com/Livingfossils.html
Vanhin kaikista, stromatoliitit
http://www.calm.wa.gov.au/national_parks/hamelin_pool_mnr.html - GG
poikanen kirjoitti:
Unohtui äskeisestä se itse linkki:
http://phylogeny.arizona.edu/tree/life.html
Sen jatkoista, astrobiologian eilisistä uutisista, Antarktiksen äärikuivista ja äärikylmistä jäättömän alueen kivistä on löydetty sieniä ja bakteereja, jotka elävät niin äärioloissa, että kelpaisivat elämään vaikka Marsissa. Koko uutinen (englanniksi):
http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=7134Muistin harhauttamisesta ja vieressä muita muistijuttuja. Samasta ketjusta löytyy pitkäkorvista ja esoteerisista olemuksista
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000057&posting=20500000000009969
Alkuräjäystä luotuna
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000058&posting=17500000000009884
Geenisoppaa
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=20500000000012302
Madonreikäkone
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=114&conference=681&posting=20500000000005449
vaiko suhteellisuusteoreettinen jälkeenjäämä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=98&conference=609&posting=20500000000012096
Sitten sitä kestävää bakteeria
>>D. rad Bacteria: Candidate Astronauts
Credit: Michael Daly (Uniformed Services University of the Health Sciences), DOE
Explanation: These bacteria could survive on another planet. In an Earth lab, Deinococcus radiodurans (D. rad) survive extreme levels of radiation, extreme temperatures, dehydration, and exposure to genotoxic chemicals. Amazingly, they even have the ability to repair their own DNA, usually with 48 hours. Known as an extremophile, bacteria such as D. rad are of interest to NASA partly because they might be adaptable to help human astronauts survive on other worlds. A recent map of D. rad's DNA might allow biologists to augment their survival skills with the ability to produce medicine, clean water, and oxygen. Already they have been genetically engineered to help clean up spills of toxic mercury. Likely one of the oldest surviving life forms, D. rad was discovered by accident in the 1950s when scientists investigating food preservation techniques could not easily kill it. Pictured above, Deinococcus radiodurans grow quietly in a dish. - poikanen
poikanen kirjoitti:
Ja tunnetun historian ja vähän tuntemattomammankin historian varustamista vuosiluvuilla. Linkki löydetty K.A.T.:lta uskontopuolelta:
http://timelines.ws/Keijo Kajantien esitelmä fysiikanpäivillä 1998
http://www.tsv.fi/ttapaht/983/kajantie.htm
Kosmisen Mikroaalto Taustasäteilyn (CMB) tutkijan kotisivu, josta pääsee pidemmälle aiheiseen
http://www.hep.upenn.edu/~max/index.html
VerkkoUutisten arkisto,
http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/
missä on mm edellisestä
http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/tiede/24958.html
Keskustelua aiheesta
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000058&posting=20500000000008299
ja alkuakin kauempaa
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=20500000000006314
Otetaan vähän elämää mukaan
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=11500000000011667
Kreationismin tyrmäilyä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=7000000000006512 - poikanen
poikanen kirjoitti:
Lainaus uskontopuolen elämäkeskustelusta Yazzon viestistä 14.01.02 22.34 2729359.
Mielenkiintoisia ovat nimenomaan ne lopussa olevat jatkolinkit.Tutun miehen sivuilta poimittuja
http://www.geocities.com/ristoij2002/index.html
mielenkiintoisia linkkejä
Hapettomasta hapelliseen
http://gsa.confex.com/gsa/2001ESP/finalprogram/session_182.htm
biosfäärin luokitteluja
http://geology.csusb.edu/360/biotax31.htm
syvänmeren biosfäärejä
http://triton.ori.u-tokyo.ac.jp/~intridge/sub-bio.htm
http://www.nature.com/cgi-taf/DynaPage.taf?file=/nature/journal/v388/n6642/full/388573a0_r.html
kallionpurijoita
http://www.sciencenews.org/sn_arc97/3_29_97/bob1.htm
http://plato.acadiau.ca/isme/Symposium11/pedersen.PDF
http://people.cornell.edu/pages/tg21/DHB.html
Ja koottu linkkilista aiheeseen
http://www.fmnh.helsinki.fi/verkkonayttelyt/elamanhistoria/default.htm
panspermiasivu: http://www.panspermia.org/index.htm
Nasan elämänsynty: http://www.resa.net/nasa/origins_life.htm
Pelkistävä alkuilmakehä: http://www.mansfield.ohio-state.edu/~sabedon/biol1010.htm
Ilmakehän synnystä: http://ees2.geo.rpi.edu/abrajanoCourses/public_html/AtmosphereHistory.html
Orgaanisen materiaalin alkuperästä: http://astrobiology.arc.nasa.gov/roadmap/objectives/o1_sources_organics.html
Yleisesitys biosfäärin alusta: www.jyu.fi/bio/ymp/alisivut/ympkemia.doc
Alkuilmakehästä yms: http://www.tsv.fi/ttapaht/983/harju.htm
Maapallosta ja hapen alkuperästä: http://www.sarkanniemi.fi/oppimateriaali/tahtiakatemia/planets/maa.htm
Reducing atmosphere: http://www.mansfield.ohio-state.edu/~sabedon/campbl26.htm
Methanococcus ja Venter yms: http://pubs.acs.org/cen/coverstory/8033/8033craigventer3.html
Methanococcus metabolia: http://www-unix.mcs.anl.gov/compbio/publications/mj_recon.html
Termofiilitutkimussivu: http://www.spaceref.com/redirect.ref?url=www-archbac.u-psud.fr/&id=2440
(geenitutkimusta?)
Anaerobien kemiaa: http://www.bact.wisc.edu/microtextbook/Metabolism/RespAnaer.html
pöpöjen kemiaa: http://www.bact.wisc.edu/microtextbook/Metabolism/
vedyn metaboliasta:
http://link.springer-ny.com/link/service/journals/00248/contents/99/01002/paper/body.html
Kennoreaktioiden potentiaaleja: http://www.people.ouc.bc.ca/neggers/Chem 317/Course Notes/REDUCTION.doc
" It appears that the limiting factor is simply a lack of oxygen in the deep mine water."
http://www.vectorsite.net/f2002m07.html#m3
Syväelämästä: http://murex.micro.umass.edu/~geosulf/press/2002-05-10-science-1.pdf
Syvämerisedimenttitutkimus: http://www.spacedaily.com/news/life-02q.html
Freund (vetyenergiaekosysteemi): http://www.geolsoc.org.uk/template.cfm?name=JimJim
Savuttajien happienergiatalous: http://www.amnh.org/nationalcenter/expeditions/blacksmokers/life_forms.html
Esimerkki vanhentuneesta savuttajatiedosta vuodelta 2000!
http://www.pbs.org/wgbh/nova/abyss/life/extremes.html
Biosynteesit: http://www.planetarybiology.com/biosynthesis/
Reaktiopotentiaaleja/energioita
http://soilchem.ag.ohio-state.edu/SNR 675/lectures 11.pdf
Jannasch 1997: http://triton.ori.u-tokyo.ac.jp/~intridge/sub-bio.htm
syväelämäsymposiumi:
http://www.geolsoc.org.uk/template.cfm?name=WSmith2002
Vetypohjaisten ekosfäärien kiistäminen
http://murex.micro.umass.edu/~geosulf/publications/9703509.pdf
Astrobiologinen konfrenssi 2002:
http://www.astrobiology.com/asc2002/posters.html - Kp
poikanen kirjoitti:
http://www.fmnh.helsinki.fi/verkkonayttelyt/elamanhistoria/epilogi.htm
Kaivelin netistä muutamia sivuja ihmisistä. Hominidien sukupuu näyttää aika tylsän haarattomalta:
http://www.unc.edu/courses/soci011/hs5/hs5007.jpg
Ihmisen alalajeja on jo enemmän:
http://www.fmnh.helsinki.fi/users/haaramo/Metazoa/Deuterostoma/Chordata/Synapsida/Eutheria/Primates/Hominoidea/Homo_sapiens.htm
Nykyihmisten mitokondriaalisista eroista on kivan näköinen kaavio:
http://www.unc.edu/courses/soci011/hs5/hs5014.jpg
Kaavio on peräisin laajemmalta kokoelmasivulta:
http://www.unc.edu/courses/soci011/hs5/hs5.htm - Kp
Korpinpoikanen kirjoitti:
Vaikka nyt jossakin määrin kovien tieteitten alla pyöritäänkin, ripautetaan soppaan mausteeksi pikkuhilkku huuhahtavaakin:
http://koti.mbnet.fi/~paranet/index.htm
http://members.surfeu.fi/gamma/SuPa/Etusivu.htm
http://dmoz.org/World/Suomi/Yhteiskunta/Rajatieto/
http://www.akashic.net/
http://www.voy.com/9815/7/576.html
http://www.pcuf.fi/~msiivola/para2000/perus/yhteystieto.html
Asiallisesti uskontotieteen tutkielma pokkariversiona:
http://personal.inet.fi/tiede/poltergeist/kansi.htm
Ja kaikkien epäilijöitten peruspesäpaikka (siellä on keskustelujakin)
http://www.skepsis.fiUrantia-kirja suomeksi
http://www.urantia.org/urantia-kirja/ - Kp
Kp kirjoitti:
Kaivelin netistä muutamia sivuja ihmisistä. Hominidien sukupuu näyttää aika tylsän haarattomalta:
http://www.unc.edu/courses/soci011/hs5/hs5007.jpg
Ihmisen alalajeja on jo enemmän:
http://www.fmnh.helsinki.fi/users/haaramo/Metazoa/Deuterostoma/Chordata/Synapsida/Eutheria/Primates/Hominoidea/Homo_sapiens.htm
Nykyihmisten mitokondriaalisista eroista on kivan näköinen kaavio:
http://www.unc.edu/courses/soci011/hs5/hs5014.jpg
Kaavio on peräisin laajemmalta kokoelmasivulta:
http://www.unc.edu/courses/soci011/hs5/hs5.htmHuomasin tuossa, että "biologian" alla oleva sukupuuosoite, ei enää johda metsään, joten etsin uutta. Etsintäretkestä tuli, kuten tavallista, mielenkiintoinen:
Biotieteiden linkkilista
http://www.helsinki.fi/~mniku/bio/bio-alat.html
Elämänpuu-projekti
http://tolweb.org/tree/phylogeny.html
Lisälinkkejä elämänjäljitykseen
http://tolweb.org/tree?group=life
Erilaisia puu-hypoteesejä
http://www.genomics.ucla.edu/
Eräs malli puusta
http://genomics.ucla.edu/eocyte/eotree.html
Astrobiologian sivuja
http://www.astrobiology.com/extreme.html
Yllättävää. Astrobiologia ja Harmageddon
http://www.washington.edu/alumni/activities/scienceforum/2002sf_resources.html
http://www.astro.washington.edu/endsofworld/
Ja kolme mainiota puumallia
Thermot ja hyperthermot ainoastaan
http://www.astro.washington.edu/endsofworld/tree of life 3 final.jpg
Eukaryootteja mukaan
http://www.astro.washington.edu/endsofworld/tree of life 2 final.jpg
Koko hösseli laajimmillaan
http://www.astro.washington.edu/endsofworld/tree of life 1 final.jpg - KsrTmrn
poikanen kirjoitti:
Polioviruksen luomisesta
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A58070-2002Jul11.html
Elämän reunaehdoista (tieteessä tapahtuu)
http://www.tsv.fi/ttapaht/983/harju.htm
Planeettojen etsimisohjelmista paljon linkkejä
http://ast.star.rl.ac.uk/darwin/searches.html
Marsilaisen elämän mietteitä
http://cc.oulu.fi/tati/Mars/Marslife.html
http://www.student.oulu.fi/~jkorteni/space/marslife/>>Maapallolla myös nanobakteerien fossiileja?
Puolan tiedeakatemian professori Jozef Kazmierczak ja professori Stephan Kempe (Technische Universität Darmstadt, Saksa.) kertoivat havainneensa kalkkimuodostelmia jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin Marsista peräisin olevasta ALH84001 meteoriitista löydetyt.
Löytö tehtiin turkkilaisesta lake Van järvestä otetuista kalkkipilarimuodostumista. Järvi on alkalinen ja siinä esiintyy runsaasti yhteyttäviä syanobakteereita.
Kivinäytteistä löydetyt kalkkimuodostumat ovat muodoltaan putkimaisia ja suunnilleen smaa kokoa kuin mitä meteoriittista löydetyt muodostumat. Muutama vuosi sitten NASAn tutkijoiden tekemä havainto tulkittiin noin 3,9 miljardia vuotta sitten Marsissa syntyneiden bakteerien aikaansaannoksiksi.
Kaikki tutkijat eivät olleet yhtä mieltä vaan he päätyivät tuloksen, jonka mukaan kalkkimuodostumat olivat syntyneet epäorgaanisesti geokemiallisten prosessien tuloksena. Kazmierczak ja Kempe eivät kuitenkaan tee mitään johtopäätelmiä meteoriitissa esiintyvien kalkkimuodostumien alkuperästä.
Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan ole yhtä varovaisia. Esimerkiksi professori Hojatollah Vali (University in Montreal, Kanada). Hänen mielestään meteorin kalkkiputket ovat syntyneet epäorgaanisesti ja myöskään Lake Vanista otetuissa näytteissä olevat putket eivät ole bakteerien synnyttämiä.
Kiista siis jatkuu. Eräät tutkijat ovat sitä mieltä että meteoriitista ja nyt myös lake Vanista otetuista näytteissä esiintyvät kalkkiputket ovat liian pieniä jotta pienimmätkään nanobakteerit olisivat voineet tehdä ne. Toiset tutkijat kuitenkin ovat vakuuttuneita Marsilaista alkuperää olevista nanobakteereista ja pitävät fossiileja niiden synnyttäminä. - linkkejä
poikanen kirjoitti:
Polioviruksen luomisesta
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A58070-2002Jul11.html
Elämän reunaehdoista (tieteessä tapahtuu)
http://www.tsv.fi/ttapaht/983/harju.htm
Planeettojen etsimisohjelmista paljon linkkejä
http://ast.star.rl.ac.uk/darwin/searches.html
Marsilaisen elämän mietteitä
http://cc.oulu.fi/tati/Mars/Marslife.html
http://www.student.oulu.fi/~jkorteni/space/marslife/suora lainaus kreapalstalta
>>Kirjoittanut: Yazz0, 24.6.2004 klo 18.24
"Miksi kehitysopin tueksi ei ole koskaan esitetty ainuttakaan todistetta? Miksi kaikki yritykset todisteiden löytämiseksi kehitysopillle ovat aina ja kaikkialla epäonnistuneet?"
Mieleeni tuli kerrassaan hullu ajatus. Mitäs jos lukisit muutakin kuin mullahisi ja muiden uskonveljiesi kirjoituksia? Kaipaamiasi todisteita voisi löytyä vaikkapa seuraavista julkaisuista:
- International Journal of Organic Evolution ( http://lsvl.la.asu.edu/evolution/index.html )
- Evolutionary Anthropology ( http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/jhome/38641 )
- American Naturalist ( http://www.journals.uchicago.edu/AN/ )
- Molecular Biology And Evolution ( http://mbe.oupjournals.org/ )
- Biological Journal of the Linnean Society ( http://tinyurl.com/3az3l )
- Journal of Evolutionary Biology ( http://tinyurl.com/3e6fh )
- Journal of Human Evolution ( http://tinyurl.com/352zr )
- Journal of Molecular Evolution ( http://tinyurl.com/2g6dz )
- Molecular Phylogenetics and Evolution ( http://tinyurl.com/38nun )
- Journal of Paleontology ( http://www.journalofpaleontology.org/ )
- Journal of Vertebrate Paleontology ( http://tinyurl.com/3bf6k )
Tai sittenhän voisit tietenkin perehtyä vaikkapa tähän: http://www.talkorigins.org/faqs/comdesc/ ,jossa käsitellään kootusti (makro)evoluution todisteita.
Tai jos olet oikein ovela, niin menet PUBMED:in sivuille ja laitat hakusanoiksi vaikkapa..hmm..
"Evolution" ( http://tinyurl.com/29qpp )
Tai
"Selection (Genetics)" ( http://tinyurl.com/yvsn4 )
Niin saat eteesi kirjaimellisesti tuhansia tutkimuksia, joissa käsitellään evoluutiota ja sen todisteita. - kasvijäänteitä
Gienah Ghurab kirjoitti:
Paras tähänastinen jääkausien selitysmalli on ollut Milankovitchin teoria, jossa maapallon ratatason jaksollisten vaihteluiden aiheuttamien säteilytasekumulaatioiden summana jääkaudet putkahtelivat pallolle 100 000 vuoden sykleissä.
Nyt auringon magneettikentän vaihteluista on oltu löytävinään samanmittainen sykli.
Kopsu jutusta Kuureen sivuilta:
>>Apulaisprofessori Mukul Sharma (Earth Science At Dartmouth) on havainnut Auringon magneettisessa aktiivisuudessa noin 100 000 vuoden jaksollisuuden. Jakson pituus on sama kuin maapallolla esiintyvien jääkausien jakso ja Milankovitch'in jo 1940-luvulla esittämä maapallon vastaanottaman auringonsäteilyn määrän jaksollisuus joka johtuu Maan radan ja pyörimisakselin kallistumiskulman muutoksista.
Sharma on esitellyt havaintojaan kesäkuun 10 päivänä ilmestyneessä Earth and Palnetary Science Letters tiedejulkaisussa. Hän oli tutkinut maapallon magneettikentän vaihteluja ja beryllium-10 isotoopin esiintymisen vaihtelua kerrostumissa. Beryllium-10 isotooppia syntyy kosmisen säteilyn hiukkasten törmätessä maapallon ilmakehään.
Tietojen yhdistämisen perusteella hän on päätynyt Auringon magneettisen vaihtelun 100 000 vuoden jaksollisuuteen. Jaksollisuuden perusteella näyttäisi siltä, että maapallolla esiintyvät lämpimät kaudet sattuisivat ajanjaksoihin jolloin Aurinko olisi magneettisesti aktiivinen ja kylmät kaudet vastaavasti vähemmän aktiivisiin kausiin. Tällä hetkellä elämme interglasiaalista kautta joka alkoi noin 11 000 vuotta sitten.
Beryllium-10 on hyvin sopiva isotooppi tämän kaltaiseen tutkimukseen sillä sen radioaktiivinen puoliintumisaika on noin puolimiljoonaa vuotta. Beryllium-10 isotoopin syntyminen riippuu ilmakehään törmäävän kosmisen säteilyn määrästä siten, että kun Maan ja Auringon magneettikenttien aktiivisuudesta. Auringon ollessa aktiivinen, se tuottaa runsaasti sähkövarautuneita hiukkasia ja ne puolestaan vuorovaikuttavat kosmisen säteilyn hiukkasiin ja tuloksena on vähän beryllium-10 isotooppia. Kun havainnoista tunnetaan beryllium-10 tuotantomäärät ja tiedetään maapallon magneettikentän muutokset, Auringon magneettinen aktiivisuus voidaan laskea.
Auringon aktiivisuuden vaihtelun jäljille voidaan päästä myös toista kautta. Maapallon merien happi-isotooppien suhteet vaihtelevat Auringon aktiivisuuden ja ilmaston lämpötilan mukaisesti. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää kuinka Auringon magneettinen aktiivisuuden vaihtelu saa aikaan ilmaston vaihteluita maapallolla. Auringon säteilemä energiamärän vaihtelu on aivan liian vähäistä kytkennän selittämiseksi.
Milutin Milankovitch'in (1879-1958) esittämä "Teoria jääkausista" 1940-luvulla pyrki selvittämään asiaa maapallon vastaanottaman säteilymäärän vaihtelun ratadynamiikan tapahtumilla. Maapallon radan muoto vaihtelee hieman noin sadan tuhannen vuoden jaksoissa ja Milankovitch ajatteli jääkausien johtuvan tästä ilmiöstä. Hänen aikanaan ei kuitenkaan tunnettu maapallon ilmastollisen olosuhteiden kehitystä kovinkaan pitkään ajassa taaksepäin ja niinpä hänen teoriansa ei saanutkaan kovin paljoa kannatusta. Myös maapallon pyörimisakselin kaltevuuskulma ekliptikan tasoon nähden vaihtelee. Niinpä Milankovitchin teoriaa ei puhtaasti saadakaan sopimaan nykyisen tietämyksen mukaiseen jääkausien vaihteluun. Olisiko Sharman teoria se selittävä tekijä joka ainakin tahdittaisi kylmät ja lämpimät kaudet maapallon ratadynamiikan kanssa jää nähtäväksi.Poraus saatu jään läpi viime vuonna, 3003, seitsemän vuoden jurraamisen jälkeen.
BBC NEWS Wednesday, 23 July, 2003, 16:40 GMT 17:40 UK :>>They reached bedrock at 0815 GMT on 17 July after seven years, and 3,000 metres, of drilling in one of the remotest spots on Earth. >SCIENCE: Breaking through Greenland’s ice cap
Daily Times Monitor
Scientists have drilled through the central Greenland ice cap, obtaining an ice core that records climate data for the past 120,000 years.
They reached bedrock at 0815 GMT on 17 July after seven years, and 3,000 metres, of drilling in one of the remotest spots on Earth, reports BBC.>Tiede
Grönlannin jään alta löytyi kasvien jäänteitä
STT-IA, 7.8.2004
--------------------------------------------------------------------------------
Tutkijat ovat löytäneet jopa miljoonia vuosia vanhoja kasvien jäänteitä Grönlannin jääpeitteen alta, kertoi kansainvälinen tutkimusryhmä lauantaina.
Jäänteiden arvellaan olevan peräisin ajalta, jolloin saarta peittivät vielä metsät.
- Kasvinjäänteiden löytyminen jään alta kertoo siitä, että Grönlannin jääpeite muodostui varsin nopeasti, koska hitaasti kasvava jäätikkö olisi työntänyt ne tieltään pois, kertoo tutkimusryhmän johtaja Dorthe Dahl-Jensen.
Hänen mukaansa löytö on merkittävä, koska se tuo lisätietoja muinaisista ilmasto-oloista ja ympäristöstä ja antaa viitteitä, onko jään alla kenties jotakin elämää.
Kasvinkappaleet, jotka näyttävät kaarnanpalasilta tai neulasilta, löytyivät aiemmin kesällä poratuista näytteistä punertavan jäisen mudan seasta. - YTV, karttoja, tv
poikanen kirjoitti:
http://www.fmnh.helsinki.fi/verkkonayttelyt/elamanhistoria/epilogi.htm
Kaiken maailman eliöitten listoja
http://species.enviroweb.org/countries/oooworld.html
Paljon kukkasia
http://www.csdl.tamu.edu/FLORA/gallery/imawwwo1.txt
Sepon sienet
http://sivut.koti.soon.fi/kytoh/sieniopas/frameset.htm
Tieteessä tapahtuu
http://www.tieteessatapahtuu.fi/uusimmat.htm
Suomen kartta
http://kartat.kaupunki-info.fi/
YTV liikenne ja aikataulut
http://aikataulut.ytv.fi/linjat/fi/
TV-radio
http://www.yle.fi/ohjelmaopas/index.php?&co[]=tv1&co[]=tv2&co[]=mtv&co[]=nel&co[]=r01&co[]=svt&co[]=r03 - links
Kp kirjoitti:
Kaivelin netistä muutamia sivuja ihmisistä. Hominidien sukupuu näyttää aika tylsän haarattomalta:
http://www.unc.edu/courses/soci011/hs5/hs5007.jpg
Ihmisen alalajeja on jo enemmän:
http://www.fmnh.helsinki.fi/users/haaramo/Metazoa/Deuterostoma/Chordata/Synapsida/Eutheria/Primates/Hominoidea/Homo_sapiens.htm
Nykyihmisten mitokondriaalisista eroista on kivan näköinen kaavio:
http://www.unc.edu/courses/soci011/hs5/hs5014.jpg
Kaavio on peräisin laajemmalta kokoelmasivulta:
http://www.unc.edu/courses/soci011/hs5/hs5.htmValtaisa parvi linkkejä esihistoriaan
http://members.aol.com/TeacherNet/PreHistory.html - ihmisen alkua
Gienah Ghurab kirjoitti:
Paras tähänastinen jääkausien selitysmalli on ollut Milankovitchin teoria, jossa maapallon ratatason jaksollisten vaihteluiden aiheuttamien säteilytasekumulaatioiden summana jääkaudet putkahtelivat pallolle 100 000 vuoden sykleissä.
Nyt auringon magneettikentän vaihteluista on oltu löytävinään samanmittainen sykli.
Kopsu jutusta Kuureen sivuilta:
>>Apulaisprofessori Mukul Sharma (Earth Science At Dartmouth) on havainnut Auringon magneettisessa aktiivisuudessa noin 100 000 vuoden jaksollisuuden. Jakson pituus on sama kuin maapallolla esiintyvien jääkausien jakso ja Milankovitch'in jo 1940-luvulla esittämä maapallon vastaanottaman auringonsäteilyn määrän jaksollisuus joka johtuu Maan radan ja pyörimisakselin kallistumiskulman muutoksista.
Sharma on esitellyt havaintojaan kesäkuun 10 päivänä ilmestyneessä Earth and Palnetary Science Letters tiedejulkaisussa. Hän oli tutkinut maapallon magneettikentän vaihteluja ja beryllium-10 isotoopin esiintymisen vaihtelua kerrostumissa. Beryllium-10 isotooppia syntyy kosmisen säteilyn hiukkasten törmätessä maapallon ilmakehään.
Tietojen yhdistämisen perusteella hän on päätynyt Auringon magneettisen vaihtelun 100 000 vuoden jaksollisuuteen. Jaksollisuuden perusteella näyttäisi siltä, että maapallolla esiintyvät lämpimät kaudet sattuisivat ajanjaksoihin jolloin Aurinko olisi magneettisesti aktiivinen ja kylmät kaudet vastaavasti vähemmän aktiivisiin kausiin. Tällä hetkellä elämme interglasiaalista kautta joka alkoi noin 11 000 vuotta sitten.
Beryllium-10 on hyvin sopiva isotooppi tämän kaltaiseen tutkimukseen sillä sen radioaktiivinen puoliintumisaika on noin puolimiljoonaa vuotta. Beryllium-10 isotoopin syntyminen riippuu ilmakehään törmäävän kosmisen säteilyn määrästä siten, että kun Maan ja Auringon magneettikenttien aktiivisuudesta. Auringon ollessa aktiivinen, se tuottaa runsaasti sähkövarautuneita hiukkasia ja ne puolestaan vuorovaikuttavat kosmisen säteilyn hiukkasiin ja tuloksena on vähän beryllium-10 isotooppia. Kun havainnoista tunnetaan beryllium-10 tuotantomäärät ja tiedetään maapallon magneettikentän muutokset, Auringon magneettinen aktiivisuus voidaan laskea.
Auringon aktiivisuuden vaihtelun jäljille voidaan päästä myös toista kautta. Maapallon merien happi-isotooppien suhteet vaihtelevat Auringon aktiivisuuden ja ilmaston lämpötilan mukaisesti. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää kuinka Auringon magneettinen aktiivisuuden vaihtelu saa aikaan ilmaston vaihteluita maapallolla. Auringon säteilemä energiamärän vaihtelu on aivan liian vähäistä kytkennän selittämiseksi.
Milutin Milankovitch'in (1879-1958) esittämä "Teoria jääkausista" 1940-luvulla pyrki selvittämään asiaa maapallon vastaanottaman säteilymäärän vaihtelun ratadynamiikan tapahtumilla. Maapallon radan muoto vaihtelee hieman noin sadan tuhannen vuoden jaksoissa ja Milankovitch ajatteli jääkausien johtuvan tästä ilmiöstä. Hänen aikanaan ei kuitenkaan tunnettu maapallon ilmastollisen olosuhteiden kehitystä kovinkaan pitkään ajassa taaksepäin ja niinpä hänen teoriansa ei saanutkaan kovin paljoa kannatusta. Myös maapallon pyörimisakselin kaltevuuskulma ekliptikan tasoon nähden vaihtelee. Niinpä Milankovitchin teoriaa ei puhtaasti saadakaan sopimaan nykyisen tietämyksen mukaiseen jääkausien vaihteluun. Olisiko Sharman teoria se selittävä tekijä joka ainakin tahdittaisi kylmät ja lämpimät kaudet maapallon ratadynamiikan kanssa jää nähtäväksi.jäitä ja vesien loisketta
http://vulcan.wr.usgs.gov/Glossary/Glaciers/IceSheets/framework.html
ihmisen alkuperää
http://www.fordham.edu/halsall/ancient/asbook02.html
Säällisiä makupaloja
http://www.makupalat.fi/maapallo.htm
cryosfäärikuvia
http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/
http://www.exploratorium.edu/climate/cryosphere/
ihmisevoluutiosivuparvi
http://www.hi.is/~joner/eaps/tlhh.htm - kirjoitelmia
poikanen kirjoitti:
Planetologiaa marsilaisittain
http://koivu.oulu.fi/tati/Mars/Marsindex.html
Marsin maantamisideaa
http://www.ufofinland.net/arkisto/2001/marsin_maantaminen.htmja linkkejä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=95&conference=523&posting=22000000000402175 - muualla
poikanen kirjoitti:
Tutun miehen sivuilta poimittuja
http://www.geocities.com/ristoij2002/index.html
mielenkiintoisia linkkejä
Hapettomasta hapelliseen
http://gsa.confex.com/gsa/2001ESP/finalprogram/session_182.htm
biosfäärin luokitteluja
http://geology.csusb.edu/360/biotax31.htm
syvänmeren biosfäärejä
http://triton.ori.u-tokyo.ac.jp/~intridge/sub-bio.htm
http://www.nature.com/cgi-taf/DynaPage.taf?file=/nature/journal/v388/n6642/full/388573a0_r.html
kallionpurijoita
http://www.sciencenews.org/sn_arc97/3_29_97/bob1.htm
http://plato.acadiau.ca/isme/Symposium11/pedersen.PDF
http://people.cornell.edu/pages/tg21/DHB.html
Ja koottu linkkilista aiheeseen
http://www.fmnh.helsinki.fi/verkkonayttelyt/elamanhistoria/default.htm
panspermiasivu: http://www.panspermia.org/index.htm
Nasan elämänsynty: http://www.resa.net/nasa/origins_life.htm
Pelkistävä alkuilmakehä: http://www.mansfield.ohio-state.edu/~sabedon/biol1010.htm
Ilmakehän synnystä: http://ees2.geo.rpi.edu/abrajanoCourses/public_html/AtmosphereHistory.html
Orgaanisen materiaalin alkuperästä: http://astrobiology.arc.nasa.gov/roadmap/objectives/o1_sources_organics.html
Yleisesitys biosfäärin alusta: www.jyu.fi/bio/ymp/alisivut/ympkemia.doc
Alkuilmakehästä yms: http://www.tsv.fi/ttapaht/983/harju.htm
Maapallosta ja hapen alkuperästä: http://www.sarkanniemi.fi/oppimateriaali/tahtiakatemia/planets/maa.htm
Reducing atmosphere: http://www.mansfield.ohio-state.edu/~sabedon/campbl26.htm
Methanococcus ja Venter yms: http://pubs.acs.org/cen/coverstory/8033/8033craigventer3.html
Methanococcus metabolia: http://www-unix.mcs.anl.gov/compbio/publications/mj_recon.html
Termofiilitutkimussivu: http://www.spaceref.com/redirect.ref?url=www-archbac.u-psud.fr/&id=2440
(geenitutkimusta?)
Anaerobien kemiaa: http://www.bact.wisc.edu/microtextbook/Metabolism/RespAnaer.html
pöpöjen kemiaa: http://www.bact.wisc.edu/microtextbook/Metabolism/
vedyn metaboliasta:
http://link.springer-ny.com/link/service/journals/00248/contents/99/01002/paper/body.html
Kennoreaktioiden potentiaaleja: http://www.people.ouc.bc.ca/neggers/Chem 317/Course Notes/REDUCTION.doc
" It appears that the limiting factor is simply a lack of oxygen in the deep mine water."
http://www.vectorsite.net/f2002m07.html#m3
Syväelämästä: http://murex.micro.umass.edu/~geosulf/press/2002-05-10-science-1.pdf
Syvämerisedimenttitutkimus: http://www.spacedaily.com/news/life-02q.html
Freund (vetyenergiaekosysteemi): http://www.geolsoc.org.uk/template.cfm?name=JimJim
Savuttajien happienergiatalous: http://www.amnh.org/nationalcenter/expeditions/blacksmokers/life_forms.html
Esimerkki vanhentuneesta savuttajatiedosta vuodelta 2000!
http://www.pbs.org/wgbh/nova/abyss/life/extremes.html
Biosynteesit: http://www.planetarybiology.com/biosynthesis/
Reaktiopotentiaaleja/energioita
http://soilchem.ag.ohio-state.edu/SNR 675/lectures 11.pdf
Jannasch 1997: http://triton.ori.u-tokyo.ac.jp/~intridge/sub-bio.htm
syväelämäsymposiumi:
http://www.geolsoc.org.uk/template.cfm?name=WSmith2002
Vetypohjaisten ekosfäärien kiistäminen
http://murex.micro.umass.edu/~geosulf/publications/9703509.pdf
Astrobiologinen konfrenssi 2002:
http://www.astrobiology.com/asc2002/posters.htmltuttumies pohtii evo/kreapalstalla Raamatun kuvaman luomisen ja tietämämme tapahtuneen yhteensovittamista kuudessa osassa
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000006691169
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000006695443
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000006805970
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000007052399
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000007175892
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000007236506
Kambrikauden linkkejä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000007380972
Omia
Saven kertomaa
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000007375007
luomisen ajoittamisen aloittelua
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000007373893
Muailman parasta matkailukirjallisuutta ikuisen Rooman sokkeloihin
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=113&conference=676&posting=22000000005742891
Magnetar ja Sumatra
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=4500000000000544&posting=22000000007257347
massasukupuutoista
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=4500000000000544&posting=22000000004946445
Sääilmiökuvalinkkejä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=4500000000000568&posting=22000000006641397
islannin tulivuoria
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=4500000000000568&posting=22000000005222908
CO2-käyriä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=4500000000000568&posting=22000000004787847
taivaskiikarointia
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=609&posting=22000000007380768
Kirjoja ja muutakin
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000022&conference=1000000000000011&posting=22000000006403466 - aivolihotusta
GG kirjoitti:
Muistin harhauttamisesta ja vieressä muita muistijuttuja. Samasta ketjusta löytyy pitkäkorvista ja esoteerisista olemuksista
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000057&posting=20500000000009969
Alkuräjäystä luotuna
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000058&posting=17500000000009884
Geenisoppaa
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=20500000000012302
Madonreikäkone
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=114&conference=681&posting=20500000000005449
vaiko suhteellisuusteoreettinen jälkeenjäämä
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=98&conference=609&posting=20500000000012096
Sitten sitä kestävää bakteeria
>>D. rad Bacteria: Candidate Astronauts
Credit: Michael Daly (Uniformed Services University of the Health Sciences), DOE
Explanation: These bacteria could survive on another planet. In an Earth lab, Deinococcus radiodurans (D. rad) survive extreme levels of radiation, extreme temperatures, dehydration, and exposure to genotoxic chemicals. Amazingly, they even have the ability to repair their own DNA, usually with 48 hours. Known as an extremophile, bacteria such as D. rad are of interest to NASA partly because they might be adaptable to help human astronauts survive on other worlds. A recent map of D. rad's DNA might allow biologists to augment their survival skills with the ability to produce medicine, clean water, and oxygen. Already they have been genetically engineered to help clean up spills of toxic mercury. Likely one of the oldest surviving life forms, D. rad was discovered by accident in the 1950s when scientists investigating food preservation techniques could not easily kill it. Pictured above, Deinococcus radiodurans grow quietly in a dish.Onnellisissa aivoissa syntyy uusia hermosoluja.
Kuinka saada onnelliset aivot?
Pääsemällä eroon kaikkinaisesta valvottavasta stressistä.
Katselemalla runsaasti REM-unia.
Elämällä riittävän virikkeellistä elämää, että aivoille riittää uuden ja kiinnostavan kanssa askarrellessa riittävästi puuhailtavaa ja entisiin muistoihin integroidessa luovuus pääsee kukoistamaan.
Vähän sivuja aiheen uumeniin:
ohjelman pohja
http://www3.ur.se/vetenskap/templates/StartPage____14405.aspx
Rakkaus-energialla uudistuksiin
http://www.gdcmedia.org/
Neurogeneetikkoja
http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Gould
http://www.narsad.org/research/summaries/santarelliluca-2000.html
Internetin kautta hyvinvointiin
http://www.livanda.se/default.asp
Pelkojen pesiä aivoissamma ruotsiksi
http://www.medfarm.uu.se/Journalissteminarium/Hjarnan/Artiklar/Mats_Fredrikson.pdf
Tunteiden neuropsykologiaa
http://www.oup.co.uk/academic/medicine/psychology/affsci/
Hieman tunteiden aivokuvauksesta
http://www.oup.co.uk/academic/medicine/psychology/affsci/
Muuta neurotieteellistä
http://www.oup.co.uk/academic/medicine/psychology/affsci/
emootiokirjallisuutta
http://www.apa.org/journals/emo/ - Jäljille
YTV, karttoja, tv kirjoitti:
Kaiken maailman eliöitten listoja
http://species.enviroweb.org/countries/oooworld.html
Paljon kukkasia
http://www.csdl.tamu.edu/FLORA/gallery/imawwwo1.txt
Sepon sienet
http://sivut.koti.soon.fi/kytoh/sieniopas/frameset.htm
Tieteessä tapahtuu
http://www.tieteessatapahtuu.fi/uusimmat.htm
Suomen kartta
http://kartat.kaupunki-info.fi/
YTV liikenne ja aikataulut
http://aikataulut.ytv.fi/linjat/fi/
TV-radio
http://www.yle.fi/ohjelmaopas/index.php?&co[]=tv1&co[]=tv2&co[]=mtv&co[]=nel&co[]=r01&co[]=svt&co[]=r03voi päästä näiden linkkien kautta
http://demo.seco.tkk.fi/tervesuomi/app
Terve Suomi -sivulle pääsemiseksi tarvitaan lisäksi tunnus: soster ja salasana: stp4
Sivusto kokoaa valtakuntamme arvostetuimpien terveysalan ammattilaisten tietouden. Sivusto on vielä prototyyppivaiheessa. Sivut ovat kuitenkin jo nyt suhteellisen kattavia ja käyttökelpoisia. Tietoa voi hakea eri aihealueilta, Linkit ovat enimmäkseen ainakin tässä vaiheessa peräisin kansanterveyslaitoksen omilta sivuilta, mutta yhteistyökumppanienkin tietoja on jo linkitetty. Jokaiseen linkkiin liittyy asiasanoja, joiden perusteella voi tutkia tarvittaessa kunkin sanan aukaisemat viitteet aineistosta. Myös yksittäinen linkki saattaa sijaita useassa paikkaa ryhmittelyä.
http://ffp.uku.fi/cgi-bin/energynet03/index.pl?language_id=1
EnergyNet on Kuopion yliopiston liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksen toteuttamilla sivuilla voi testata energiatarpeensa, energiakulutuksensa, kokonaisenergiakulutuksensa, energiakulutuksensa liikunassa ja käsityksen kehonkuvastaan. Lisäksi Personal Trainerilla voi laskettaa harrastamiensa liikuntalajien energiankulutuksen. EnergyNet on tarkoitettu oppimateriaaliksi, mutta soveltuu myös terveyden edistämisen työkaluksi ja havaintomateriaaliksi mm. painonhallinnassa.
http://helecon.lib.hkkk.fi/MEDIC/
Medic on kotimainen lääke- ja hoitotieteellinen tietokanta, jota on tuotettu vuodesta 1978 alkaen. Medic-viitetietokantaa tuottaa Terveystieteiden keskuskirjasto Terkko.
Tietokannassa on lähes 92 000 viitettä [elokuu 2007].
http://home.coronaria.fi/
Coronaria Media Oy tuottaa ja julkaisee Suomen suurinta terveysmediapalvelua Terve Mediaa, joka tuottaa lääketieteen asiantuntijoiden toimittamia hyötypalveluita terveydenhuoltoalan ammattilaisille ja terveystietoa kaipaaville kuluttajille. Kuluttajille suunnattuja sähköisiä palveluja ovat mm.
Tohtori.fi,
Poliklinikka.fi,
Verkkoklinikka.fi,
Helistin.fi sekä
Terkkari.fi.
http://micr.kib.ki.se/
SveMed joka on ruotsalainen (pohjoismainen) vastine PubMedille on Karoliinisen instituutin kirjaston tuottama. Kyse on siis ruotsalaisesta lääke- ja terveystieteen alan viitetietokannasta. (Huom. Julkaisujen sisältö kuvaillaan tietokannassa NLM:n Medical Subject Headings- eli MeSH-asiasanoilla.)
http://tiedonhaunportti.kirjastot.fi/SearchResults.aspx?Word=Terveystieto&cn=&cnn=&Word2=Terveydenhoito&cn2=&cnn2=
Tiedonhaun portti / terveystieto vaikuttaa luotettavalta linkkikirjastolta terveystietoon, koska linkkejä löytyy tunnettuihin paikkoihin, mm. terveystieteiden keskuskirjasto, Kansanterveyslaitos, Kela, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, jne.
http://www.allergia.com/
Allergia- ja astmaliiton sivut. Allergia- ja astmaliitto on kansanterveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergioista ja astmasta kärsivien elämänlaadun parantaminen sivut sisältävät tietoa allergiasta ja astmasta
http://www.bartleby.com/107/
Gray's Anatomy of the Human Body. Grayn anatomian vuoden 1918 painoksen e-versio. Henry Gray's Anatomy of the Human Body / Gray's Anatomy on englantilaisen Henry Grayn (1827–1861) alun perin 1858 julkaistu ihmisen anatomiaa käsittelevä teos. Grayn anatomiaa pidetään yhtenä alan perusteoksista.
http://www.diabetes.fi/
Suomen Diabetes-liitto. Kattavasti tietoa diabeteksesta suomenkielellä.
Yleistietoa ja artikkeleita diabeteksen synnystä, ennaltaehkäisystä, hoidosta, ravitsemustietoa, tietoa kansallisista ja alueellisista diabetes-yhdistyksistä, uutisia.
http://www.edu.fi/SubPage.asp?path=498,1329,1529 ja http://www.edu.fi/SubPage.asp?path=498,1329,1529,70247
Opetusministeriön ylläpitämä palvelu. Tietoa liittyen koulujen terveystiedon opetuksen sisältöihin. Aiheet vaihtelevat liikunnasta ruokaan, mediasta seksuaalisuuteen. Koululaisen terveyden polku on vanhemmille tarkoitettu tietopaketti terveystiedon opetuksen sisällöistä ja kouluterveydenhuollosta. Se tarjoaa tietoa mm. ravinnon, liikunnan ja unen merkityksestä osana lasten ja nuorten hyvinvointia. Tarjolla myös verkkomateriaalia opetukseen.
http://www.health.fi/
Terveyden edistämiskeskuksen Tekryn sivuilta löytyy mm. terveysverkko, jonka tavoitteena on tarjota laadukasta terveystietoa arkielämän tueksi. Sivuilta löytyy myös terveysaineistot-tietokanta, erilaista materiaalia, kirjallisuusvinkkejä, linkkejä sekä keskustelupalsta terveydestä ja sen edistämisestä.
http://www.helistin.fi
Helistin-sivusto sisältää raskauteen, synnytykseen, lapsen hoitoon ja perheeseen liittyvää tietoa. Käyttäjät voivat osallistua keskusteluun, pitää blogia, tallentaa raskausajan kokemuksia omaan kalenteriin, täyttää vauvakirjaa, käyttää helistimen videokirjastoa tai pelata erilaisia aiheeseen liittyä pelejä ja osallistua kilpailuihin. Sivustolla on myös kysyä verkkolääkäriltä lasten sairauksista. Lisäksi heitä palvelee oma Helistimen kirpputori, johon voi laittaa ilmoituksia maksutta.
http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,818,1733
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sivuston sairaudet osiossa on saatavilla yleistä perustietoa sairauksista ja terveydestä. Se kattaa esimerkiksi sisäelimiin liittyvät sairaudet, nivel- ja reumasairaudet, iho- ja keuhkosairaudet, ruoansulatukseen liittyvät sairaudet, elämänkaareen liittyvät sairaudet, neurologiset sairaudet, psyykkiset oireet tai sairaudet sekä elämänlaatu ja ravintoon liittyviä suosituksia.
http://www.hyvis.fi/
Hyviksen, joka on tarkoitettu Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueen asukkaille, sivut sisältävät eri ikäkausiin ja vaihteleviin elämäntilanteisiin sopivaa tietoa, jonka avulla voi edistää omaa terveyttään. Hyvis-sivujen omistaja on Etelä-Savon sairaanhoitopiiri.
http://www.kaypahoito.fi/
Käypä Hoito on lääkäriseura Duodecimin ja erikoislääkäriyhdistysten yhteishanke, jonka tavoitteena on laatia Suomeen soveltuvia valtakunnallisia hoitosuosituksia, jotka toimivat tukena lääkärien käytännön työssä. Suosituksista on myös potilasversiot. Lisäksi sivulla on tietoa lääketieteellisen tiedon etsimisestä.
http://www.kirjastot.fi/fi-fi/Linkkikirjasto/Luokat.aspx?classID=729
Terveystieto Kirjasto.fi -linkkikirjasto
Terveystieto on pääsääntöisesti standardoitua ja sitä kuluttajat myös siltä odottavat. Kirjasto.fi:n linkkikirjastossaan julkaisema materiaali on valittu samoin edellytyksin kuin kirjastoihinkin valittava aineisto, joten sen luotettavuus on hyvää tasoa. Aineiston ryhmittely noudattelee yleistä kirjastoluokitusta.
http://www.ktl.fi
alasivuineen, mm. matkailijan terveysopas
Kansanterveyslaitoksen keskeiset toiminta-alueet ovat tutkimus- ja asiantuntijatoiminta, kansanterveyden seurantatehtävät, palvelu- ja referenssilaboratoriotehtävät, tieteellinen jatkokoulutus ja täydennyskoulutus sekä viestintä ja valistusKansanterveyslaitoksen sivuilta löytyy ajantastaista tietoa terveydestä kansalasille sekä alan ammattilaisille. Tarjolla muun muassa tuoretta tutkimustieto sekä ohjeita erilaisiin terveyttä sivuaviin tilanteisiin.
http://www.laakarilehti.fi/
alasivuineen (mm. potilaan sivu)
Suomen Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton jäsenlehti. Lehden artikkeleita on talletettu kokotekstitietokantaan vuoden 1992 alusta alkaen; vuoden 1999 lopulta numerosta 32 lähtien artikkeleita on tallennettu myös PDF-tiedostoiksi. Lehden sisällysluettelot vuodesta 1992 ovat verkossa kaikkien vapaasti selattavissa. Lääkärilehteä tilaavat kirjastot pääsevät verkon kautta arkistoon tekemään hakuja, jos ovat ilmoittaneet oman verkkonsa ip-osoitteen Lääkärilehdelle.
http://www.laaketietokeskus.fi/page.php?page_id=33
Lääketietokanta. Sivulla on hakukone, jonka avulla voi saada tietoa lähes kaikista Suomessa markkinoilla olevista lääkkeistä. Tietoa voi hakea lääkkeen nimellä, vaikuttavan aineen, käyttötarkoituksen tai haittavaikutuksen mukaan. Sivua ylläpitää Lääketietokeskus.
http://www.mielenterveysseura.fi
Suomen Mielenterveysseuran verkkopalvelu tarjoaa kävijöille luotettavaa tietoa mielenterveydestä, keinoja ja tapoja mielenterveyden ylläpitoon ja elämäntaitojen kehittämiseen sekä antaa tietoja Mielenterveysseuran palveluista, jotka auttavat erilaisissa ongelmatilanteissa. Palvelun sisältö on tarkoitettu yleisinformaatioksi mielenterveyteen ja sairauteen liittyvistä asioista.
http://www.musiikkiterapia.net
Suomen musiikkiterapiayhdistyksen sivut. Musiikkiterapiayhdistys on perustettu vuonna 1973 edistämään suomalaisen musiikkiterapian asemaa ja lisäämään tietoa alasta. Sivuilla on tietoa musiikkiterapiasta Suomessa, linkkejä koskien musiikkiterapiaa
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/
PubMed on Internetissä vapaasti käytettävissä oleva käyttöliittymä National Library of Medicinen (USA) tuottamaan Medline-tietokantaan, joka on lääke- ja terveystieteiden sekä lähialojen tärkein kansainvälinen kirjallisuusviitetietokanta.
http://www.pienipaatospaivassa.fi
Pieni päätös päivässä on Sydäntautiliiton, Diabetesliiton ja Elämäntapaliiton ylläpitämillä sivuilla on terveyteen, ravintoon ja liikuntaan liittyvät osiot. Lisäksi on vastattu 10 usein kysyttyyn kysymykseen. Kävijä voi osallistua muutospolulle ja haastaa myös ystävänsä mukaan. Lisäksi on terveysaiheisia testejä ja ruokaohjeita
http://www.poliklinikka.fi
Laajasti informaatiota terveystiedosta. Aakkosellinen hakemisto mm. sairausinformaatio, potilasohjeet, lääkeopas. Vaikuttaa monipuoliselta ja asiantuntevalta sivustolta, paljon tietoa terveyteen liittyvistä asioista
http://www.terkko.helsinki.fi/tervemenoa/
Terveystieteiden keskuskirjaston (TERKKO) ylläpitämät Tervemenoa – sivut sisältävät linkkejä terveyttä käsittelevään aineistoon. Perustietoja terveyttä käsittelevään aineistoon suomenkielellä kenelle tahansa terveydestä kiinnostuneelle.
Sivustoa kootaan Terveystieteiden keskuskirjastossa Terkossa. Sivuston päivitys tosin päättyi syksyllä 2006.
http://www.terkko.helsinki.fi/who/
WHO:n tietopalvelukeskus HY:n Terveystieteiden keskuskirjasto Terkon kotisivulla. Sisältää tietoa WHO:sta ja tietopalvelukeskuksesta sekä linkkilistoja WHO:n aineistoihin Terkossa.
http://www.terveyskeskus.fi/
tai
http://terveys.fi.msn.com/
Terveyskeskus.fi -portaali kokoaa terveysaiheista tietoa ja tarjoaa käyttäjille helpon pääsyn suomenkieliseen terveystietoon. Palvelun tarjoaja on Medixine Oy yhteistyössä Microsoftin kanssa. Tietoa palvelusta -sivun perusteella lääkärit esitellään tarkasti, vastaajan saa myös valita.
http://www.terveyskirjasto.fi
Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjaston artikkelit ja ohjeet perustuvat Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin tuottamiin kansallisiin hoitosuosituksiin ja Kustannus Oy Duodecimin julkaisemiin lääkäreiden käsikirjoihin.
http://www.terveyskirjasto.fi/
Terveyskirjasto kertoo tuovansa luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjaston artikkelit ja ohjeet perustuvat Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin tuottamiin kansallisiin hoitosuosituksiin ja Kustannus Oy Duodecimin julkaisemiin lääkäreiden käsikirjoihin. Tarjolla muun muassa lääkeopas, ensiapuopas, tietoa lasten sairastamisesta, myrkytysopas, matkailijan terveysopas sekä paljon muuta.
http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/
alasivuineen
Laaja verkkosivusto, jolta saatavissa monipuolisesti terveyteen ja lääketieteeseen liittyvää tietoa. Artikkeleita ja ohjeita liittyen terveyteen, sairaanhoitoon ja lääketieteeseen, käytettävissä Lääkärikirja Duodecim, lääkeopas, tietoa ravinnosta, uutisia.
http://www.therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Etusivu
Suomalaisen lääketieteellisen kirjallisuuden perusteoksen verkkoversio Therapia Fennica on nyt koekäytössä. Fennica on suunnattu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lääkäreille, lääketieteen opiskelijoille, sairaanhoitajille, apteekkihenkilökunnalle sekä kaikille lääketieteestä kiinnostuneille. Kirjaa voi selata sivun oikeassa reunassa olevan sisällysluettelon avulla; vaihtoehtoisesti tietoa voi etsiä hakusanojen avulla.
http://www.tohtori.fi alasivuineen mm. lääkeopas
Sivustolla tietoa terveyteen liittyvistä asioista esim. liikunnasta todella monipuolisesti:
Asiallinen sivusto, jossa paljon informaatiota terveydestä, vaikuttaa asiantuntevalta ja monipuoliselta sivustolta, vaikka sivuilta ei ole helposti löydettävissä ylläpitäjää tai vastuutahoa, päivitystietoja yms. Sisältää mm. sisältää Lääkeoppaan, joka on Lääketietokeskuksen ylläpitämä lääketietokanta, jossa on esitelty yleisimmät lääkkeet ja niiden käyttötarkoitus, hinnat ja vastaavat lääkkeet
http://www.ttl.fi/internet/suomi/
alasivuineen
Työterveyslaitoksen sivusto tarjoaa teematietoa työterveydestä, työturvallisuudesta ja työkyvystä sekä näihin aihealueisiin liittyvästä tutkumuksesta ja tiedonvälityksestä.
http://www.tukiasema.net/
Tukiasema.net on Internetissä toimiva tiedotus-, ohjaus-, neuvonta-ja tukipalvelu, jonka toiminnan päätavoite on suomalaisten mielenterveyden ja henkisen jaksamisen edistäminen sekä elämänlaadun parantaminen. Tukiasema.net -palvelussa voi selata artikkeleita ja uutisia, tehdä hakuja, keskustella ja saada vertaistukea, kysyä neuvoa ammattilaiselta ym. Toiminnasta vastaava Janne Pöyhtäri on psykiatrinen sairaanhoitaja.
http://www.ukkinstituutti.fi
UKK-instituutti on terveydenhuollon alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijalaitos, jonka tehtävänä on muun muassa edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä liikunnan ja muiden terveellisten elintapojen avulla. Sivulta löytyvän Tietokeskus -linkin takaa löytyy muun muassa tiedotteita, julkaisuja sekä Terveysinfo- tietokanta, joka sisältää tiedot Suomessa saatavilla olevasta terveyden edistämisaineistosta.
http://www.verkkoklinikka.fi
Verkkoklinikan sivusto sisältää terveyteen, painonhallintaan, ihmissuhteisiin ja matkailuun liittyviä uutisia. Lisäksi sivustolla voi osallistua keskusteluihin, pitää omaa blogia, kysyä verkkolääkäriltä, hakea tietoja lääketietokannasta, käydä ostoksilla tervekaupassa ja etsiä terveysalan työtehtäviä. Lisäksi on erilaisia terveyteen liittyviä testejä ja mittareita sekä linkkit muihin tervemedian sivustoihin.
Palvelun sisältö tuotetaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa, joita ovat esimerkiksi lääkärikeskukset, terveysalan järjestöt, lääkeyhtiöt sekä lääkärit ja muut terveyspalvelualan asiantuntijat. Palvelu on saanut kansainvälisen Health On The Net- järjestön HONcode-sertifikaatin.
http://www.yle.fi/akuutti
Suomen ensimmäinen ja edelleen ainoa terveysmakasiiniohjelma syntyi syksyllä 1994 vastaamaan kasvavaan terveystiedon janoon. Akuutti kertoo terveyspalveluista, antaa luotettavaa ja kriittistä tietoa eri hoitomenetelmistä sekä terveyteen ja sairauteen vaikuttavista tekijöistä mahdollisimman ymmärrettävästi ja ihmisläheisesti. Ohjelman nettisivuilta löytyvät arkistossa juttutiivistelmät ohjelmassa nähdyistä jutuista ja lääkäriarkistosta voi etsiä tietoa eri aiheista.
http://www.yths.fi
Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön sivuilla on laaja valikoima artikkeleita opiskelijaikäisen aikuisen terveyteen, sairauksiin, mielenterveysasioihin sekä suun terveyteen liittyvistä asioista. Artikkelien aiheet on koottu yleisimpien vastaanottokäyntisyiden sekä puhelin- ja verkkoneuvonnassa usein esiintyvien kysymysten pohjalta. Sivuilta voi etsiä artikkeleita aakkosellisesta otsikkohakemistosta tai sivulla olevan hakutoiminnon avulla. Hakutoiminnolla voit etsiä artikkeleita yksittäisten sanojen, termien tai aihepiirihakusanojen (esim. fysioterapia, mielenterveys, suun terveys) avulla.
- poikanen
Aivan muuta etsiessäni törmäsin mielenkiintoiseen linkkisivuun, Humboldtin yliopistokirjaston tilastoihin.
Linkeistä näkyy pääsevän mm. eri yliopistojen sivuille.
Kenties jotain mielenkiintoista myöhemmin niiltä sivuilta, kunhan kaivaudun syvemmälle.- poikanen
Huomasin että edelläolevaisesta oli varsinainen linkki unohtunut pois. Tässä tulee useampiakin
http://library.humboldt.edu/
http://www.hu-berlin.de/noframes/index_e.php3
ja linkkien linkki wwwvls, virtuaalikirjastostatistiikkaa
http://www.stat.ufl.edu/vlib/statistics.html
Ja sitten aivan erilainen linkki. Tulevaisuuden teknologiapainotteisuus jokaisen elämässä ? Webbikameroitu koti, 5-6 kameraa jatkuvasti päällä "tavanomaisessa" Lieksalaisperheessä, seuraavat kotielämää ja pihamaisemia ja monesti jopa peruskissaa päivisin olohuoneen pöydän alla.
http://personal.inet.fi/koti/pehkonen/webcam.htm - Jokeri
poikanen kirjoitti:
Huomasin että edelläolevaisesta oli varsinainen linkki unohtunut pois. Tässä tulee useampiakin
http://library.humboldt.edu/
http://www.hu-berlin.de/noframes/index_e.php3
ja linkkien linkki wwwvls, virtuaalikirjastostatistiikkaa
http://www.stat.ufl.edu/vlib/statistics.html
Ja sitten aivan erilainen linkki. Tulevaisuuden teknologiapainotteisuus jokaisen elämässä ? Webbikameroitu koti, 5-6 kameraa jatkuvasti päällä "tavanomaisessa" Lieksalaisperheessä, seuraavat kotielämää ja pihamaisemia ja monesti jopa peruskissaa päivisin olohuoneen pöydän alla.
http://personal.inet.fi/koti/pehkonen/webcam.htmKurkistin tänne.Kiitos linkeistä!Olen seikkaillut
erilaisilla sivuilla.Vilkuilin keskustelupalstoja-
kin,mutta ei jaksa oikein kahlata kaikenlaisia
avauksia.Täytynee vähän ryhdistäytyä. - poikanen
Jokeri kirjoitti:
Kurkistin tänne.Kiitos linkeistä!Olen seikkaillut
erilaisilla sivuilla.Vilkuilin keskustelupalstoja-
kin,mutta ei jaksa oikein kahlata kaikenlaisia
avauksia.Täytynee vähän ryhdistäytyä.Laitoin sinulle jälleen matkailuopasteita avarammille maisemille Eurosuomen postilaatikkoosi. Saattaa helpottaa seikkailua moninaisilla maisemilla.
- gg
poikanen kirjoitti:
Huomasin että edelläolevaisesta oli varsinainen linkki unohtunut pois. Tässä tulee useampiakin
http://library.humboldt.edu/
http://www.hu-berlin.de/noframes/index_e.php3
ja linkkien linkki wwwvls, virtuaalikirjastostatistiikkaa
http://www.stat.ufl.edu/vlib/statistics.html
Ja sitten aivan erilainen linkki. Tulevaisuuden teknologiapainotteisuus jokaisen elämässä ? Webbikameroitu koti, 5-6 kameraa jatkuvasti päällä "tavanomaisessa" Lieksalaisperheessä, seuraavat kotielämää ja pihamaisemia ja monesti jopa peruskissaa päivisin olohuoneen pöydän alla.
http://personal.inet.fi/koti/pehkonen/webcam.htmtuossa edellisessä mainittu kotikameramäärä on pudonnut kuudesta kahteen-kolmeen ja kameroita oli myynnissä; liekö tullut taloudellisesti kalliiksi?
Tuossa seuraavassa on kuitenkin kamerasivuja. Olen näitä kylvänyt muuallekin, mutta menkööt uusintana
http://personal.inet.fi/koti/pehkonen/linkit.htm
ja vähän muitakin vebbikamerasivuja
http://www.museokatu.net/finncams.html
http://www.quad.pp.fi/webcam.html
http://personal.inet.fi/koti/pehkonen/more/listattu.htm
http://home.att.ne.jp/red/nuka/ru.htm
http://www.tiehallinto.fi/alk/frames/kelikamerat-frame.html
http://perso.guetali.fr/thierryp/NEW/WEBCAM.HTM
http://www.educeth.ch/stromboli/livecams/worldwide-en.html
http://search.earthcam.com/search_cam.php?offset=0&cat=SCE&sub=B
http://www.viewsurf.com/rubrique.php?rubrique=surf
http://www.saunalahti.fi/~jmrantan/cam.html
http://www.jr.co.il/hotsites/cameras.htm
http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/gallery/
http://www.appnetsite.com/webcameras.htm - kaltaisia
Jokeri kirjoitti:
Kurkistin tänne.Kiitos linkeistä!Olen seikkaillut
erilaisilla sivuilla.Vilkuilin keskustelupalstoja-
kin,mutta ei jaksa oikein kahlata kaikenlaisia
avauksia.Täytynee vähän ryhdistäytyä.baabelinkala eurooppalaisia kieliä
http://world.altavista.com/tr
http://www.babelfish.org/
englanti-ranska-saksa-venäjä--heprea-ääntäen (irtosanoja) http://www.ibiblio.org/yiddish/Vort/vort-m_files/frame.htm
englanti-heprea sanakirja
http://elmar.co.il/wwh/wwh/lexicons/microsoft/english/index.en.html
moninaisesta kielestä toiseen
http://www.foreignword.com/Tools/dictsrch.asp?p=files/f_70_40.htm
parvi ohjelmia?
http://www.jr.co.il/hotsites/j-hebrew.htm - kääntelysivu
kaltaisia kirjoitti:
baabelinkala eurooppalaisia kieliä
http://world.altavista.com/tr
http://www.babelfish.org/
englanti-ranska-saksa-venäjä--heprea-ääntäen (irtosanoja) http://www.ibiblio.org/yiddish/Vort/vort-m_files/frame.htm
englanti-heprea sanakirja
http://elmar.co.il/wwh/wwh/lexicons/microsoft/english/index.en.html
moninaisesta kielestä toiseen
http://www.foreignword.com/Tools/dictsrch.asp?p=files/f_70_40.htm
parvi ohjelmia?
http://www.jr.co.il/hotsites/j-hebrew.htm - tasokkaasti
poikanen kirjoitti:
Hitaan oloinen vaan latautumisessaan
http://www.landsat.org/lyhyine kuvauksineen
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tietotekniikka
Tietotekniikn perusteet ja peruskäsitteet.
Suhteessa varsin yleiseen aiheeseen, jonka oikeellisuutta varmasti wikipediassa seurataan varsin ahkerasti, kohtuullisen luotettava lähde.
http://Manuaali.fi/
Aloittelijan atk –opas. Yksinkertainen ja selkeä, kuluttajille suunnattu sivusto, selityksiä esim. tietokoneen eri osien merkityksistä
Paljon tietoa liittyen tietokoneisiin, vaikuttaa asiantuntevalta sivustolta.
http://www.atk-ajokorttikoulu.fi/fi/
Tietotekniikan perusoppimateriaalia sisältävä sivusto. Erityisesti opiskelu- /opetuskäyttöön
http://www.bbc.co.uk/learning/subjects/information_technology.shtml
BBC:n ylläpitämä ”online learning, support and advice” –sivusto. Laajasti tietoa informaatioteknologian opiskelusta, tietotekniikan kysymyksistä, sekä internetin käytöstä. Luotettavuutta määrittelee julkaisija.
http://www.computing.co.uk/
Uutisia, kommentaareja, podcasteja, työpaikkoja ym. tietoa tietotekniikan alalta. Sivusto mainostaa olevansa UK:n johtava bisnesteknologian verkkojulkaisu, julkaisija on VNU Business Publications.
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/indexfi.html
Tietoja ja näkemyksiä tietotekniikasta ja sen hyödyntämisestä viestintään, erityisesti internetissä.
Linkkikirjasto tietotekniikan eri aihealueisiin, ohjelmoinnista surffailuun.
Sivuston ylläpitäjä on alan tunnustettu asiantuntija.
http://www.freeprogrammingresources.com/
Pidemmälle edistyneiden laaja sivusto ohjelmoinnista. Sisältää ohjeita, verkkokirjoja, lähdekoodeja jne. ohjelmointiin liittyvää materiaalia.
Öuotettavuuden suhteen on ongelmallista, että ylläpitäjästä ei sivustolla ollut mainintaa.
http://www.infoworld.com/?source=nav_HOME
Testejä, blogeja, tapahtumia ja uutiskirjeitä tietotekniikan alalta. Asiantuntijoille laaja ja ajankohtaista tietoa sisältävä sivusto.
http://www.internetopas.com/
Suomen internetopas –sivusto. Perustietoa internetistä, tietoturvasta ja hakupalveluista. Opasmedian sivusto.
http://www.internettutorials.net/
Monipuolisesti tietoa internetistä mm. linkkejä eri hakukoneisiin ja luvaukset niistä.
Sivusto mainostaa laatuaan kertomalla useista saamistaan palkinnoista.
http://www.makupalat.fi/
Tekniikka / Tietotekniikka, atk / Tietotekniikka
Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämä linkkikirjasto Makupalat on laaja ja tunnettu linkkikirjasto, jonka ylläpitäjää pidetään yleisesti luotettavana. Linkkien päivityspäivämääriä ei näy sivustolla, mutta linkit ovat useimmiten toimivia. Linkit ovat käytännössä kauttaaltaan kaupallisia. Tieto on kiitettävästi ajantasaista. Eikä informatiivisuus kata pelkästään tuote-esittelyä, vaan perustietoa on saatavilla joka aihe-alueesta. Kotimaisen tekstin osuus on - varsinkin perusasioiden esittelyn suhteen myös kattavaa
http://www.mbnet.fi/
Sanoma Magazines Finland Oy:n julkaiseman Mikrobitti-lehden verkkosivusto. Sivuilla asiaa ja viihdettä. Julkaisija on tunnettu luotettava kotimainen kustantaja.
http://www.nicehouse.fi/tyohuone/atk/
Nicehousen sivusto, jossa perustietoa aloitteleville tietotekniikkaan tutustujille. Internetin alkeet, tietokoneen hallinta ja käytetyt termit selostetaan ymmärrettävästi.
http://www.oulu.fi/tietohallinto/linkit/alalta.htm
Oulun yliopiston tietohallinnon it-alan linkkilista. Ylläpitäjä on tunnettu ja luotettavaksi tiedetty, sivusto on selkeä, mutta asioiden löydettävyys sivustolla ei ole paras mahdollinen.
http://www.tieke.fi/tieke/
TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n sivusto. Sis. mm. tietoyhteiskuntaan ja sen kehittämiseen liittyviä julkaisuja, joista osa luettavissa suoraan verkosta. Tietoa myös tuotteista ja palveluista, verkostoista, seminaareista ja projekteista, palveluina esim. tietokoneen ajokortti –koulutukset, Tietotyö-tutkinto, työkaluja tietotekniikan hyödyntämiseksi liiketoiminnassa jne.
Luotettavaksi tunnetun yhteisön sivusto, jossa esimerkilliset yhteys- ja päivitystiedot
http://www.tietokone.fi/
Sanoma Magazines Finland Oy:n julkaiseman Tietokone-lehden verkkosivusto. Ks. kuvaus mbnet-sivuston kohdalta.
http://www.ttlry.fi/
Tietotekniikan liiton verkkosivusto. Yli 50 vuotta toiminut liitto, jossa jäsenjärjestöjä tietotekniikan alalta. Koulutus-, työpaikka ja tuotetietoa laajahkosti. Hyvä perussivusto alaan perehtyville ja asiantuntijoille.
http://www.vertaa.fi/p/hardware.html
Tietokoneiden ja oheislaitteiden hintavertailusivusto. Kaupallinen sivusto, jossa runsaasti mainosaineistoa, mutta myös arviointeja, tuotevertailuja ja ostopaikkoja
toimiva, päivitetty. - laatuWebistisesti
gg kirjoitti:
tuossa edellisessä mainittu kotikameramäärä on pudonnut kuudesta kahteen-kolmeen ja kameroita oli myynnissä; liekö tullut taloudellisesti kalliiksi?
Tuossa seuraavassa on kuitenkin kamerasivuja. Olen näitä kylvänyt muuallekin, mutta menkööt uusintana
http://personal.inet.fi/koti/pehkonen/linkit.htm
ja vähän muitakin vebbikamerasivuja
http://www.museokatu.net/finncams.html
http://www.quad.pp.fi/webcam.html
http://personal.inet.fi/koti/pehkonen/more/listattu.htm
http://home.att.ne.jp/red/nuka/ru.htm
http://www.tiehallinto.fi/alk/frames/kelikamerat-frame.html
http://perso.guetali.fr/thierryp/NEW/WEBCAM.HTM
http://www.educeth.ch/stromboli/livecams/worldwide-en.html
http://search.earthcam.com/search_cam.php?offset=0&cat=SCE&sub=B
http://www.viewsurf.com/rubrique.php?rubrique=surf
http://www.saunalahti.fi/~jmrantan/cam.html
http://www.jr.co.il/hotsites/cameras.htm
http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/gallery/
http://www.appnetsite.com/webcameras.htmparviLinkkejä
http://www.makupalat.fi/Categories.aspx?classID=db5e5c59-362e-4f63-97bb-d4a30d09ed46
Linkkikirjasto tietokantoihin, joissa on rakennustaidetta ja arkkitehtuuria eri puolilta maailmaa.
Ylläpitäjä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
http://www.rakennustieto.fi/
Rakennusalan tieto- ja mediatalo. Puolueettoman Rakennustietosäätiön omistama.
Saatavilla RT-, LVI-, SIT-, Ratu- ja KH-kortistot, Rakennusalan työturvallisuuskansio ja RT-sopimusasiakirjat ajantasaisina. Ajantasaisinta tietoa rakennusalalta, seuraa myös lainsäädännössä tapahtuvia muutoksia. Osa aineistosta ja palveluista maksullista, erityisesti verkon kautta tilattavat tuotteet.
Aiherelevanssi hyvä. Tieto sivuilla on tuoretta, ja organisaation taustatiedot (historia, toimintatavat, strategiat) hyvin esillä. Huomioitu eri asiakasprofiilit hyvin. Myös kansainvälistä tietoa aiheesta saatavilla. Osin kaupallinen sivusto.
http://www.rakentaja.net/
tai
http://www.rakentaja.fi/
Rakentaja.net sivustolla on tietoa omakotitaloa rakentavalle tai rakentamista suunnittelevalle. Paljon linkkejä ja kontakteja muille saman alan sivustoille. Osa sivuston palveluista edellyttää rekisteröitymistä.
Rakentaja.net on vuodesta 1999 toiminut rakentamisen kontaktipalvelu. Rakentaja.netin kautta saa suorat yhteydet aktiivisesti toimiviin rakentamisen ja remontoinnin yrityksiin. Valtakunnallisesti toimivien tuotannollisten ja palveluyritysten yhteydet löydät nopeasti Rakentaja.net-valikosta.
Julkaisija: Novidan oy. Sivuilta löytyvät mediatiedot.
http://www.suomirakentaa.fi
Suomirakentaa.fi on suunnattu sekä pienrakentajille että ammattilaisille. Sivustosta löytyy perustietoa omakotirakentamisesta, mökkirakentamisesta sekä tietoa korjaus- ja ammattirakentajille. Sisältö pohjautuu Rakennustutkimus RTS Oy:n tutkimuksiin sekä alan asiantuntijoihin. Sivuilla esitellään mm. yleisimmät talopaketit, hirsitalo- ja rakennustarviketoimittajat sekä rakentajauutiset. Artikkelien yhteydestä löytyy myös linkkejä tuotteita ja rakennuspalveluja tarjoaviin yrityksiin.
Sivuja päivitetään jatkuvasti, joten uusinta tietoa on saatavilla.
http://www.tikkurila.fi/kotimaalarit
Sivuilla on maalausneuvoja, värikarttoja ja muita ideoita niin kotimaalareille kuin ammattilaisille. Yhtiöstä löytyy kaikki tarvittavat tiedot sivuilta. Vuonna 1862 perustettu Tikkurila kehittää, markkinoi ja valmistaa maaleja ja pinnoitteita kuluttajille, ammattilaisille ja teollisuudelle.
http://www.tsk.fi/tepa
Tekniikan sanastokeskuksen termipankki, joka sisältää erikoisalojen sanastoa monella eri kielellä; pääasialliset kielet suomi, ruotsi, englanti ja saksa, muun muassa rakentamiseen liittyvää terminologiaa
http://www.vtt.fi/
ja
http://www.vtt.fi/vtt_search.jsp?target=julk&fuzz=true&search=
Tutkimusrekisteristä löytyy kattavasti tutkimuksia rakentamisen alueelta. Tieto on puolueetonta ja kattavaa, mutta myös innovatiivista ja uraauurtavaa. Voi avata uusia näkökulmia rakentamiseen, riippuen millaista tietoa etsii. Relevanssi riippuu aiheesta. Tieto on soveltavaa tietoa, eikä pelkkää teoriaa. Löytyy sekä vanhoja hankkeita että uusia projekteja.
http://www.ymparisto.fi/
Maankäyttö ja rakentaminen –osiossa rakentamiseen liittyvää tietoa. Sivuilla on enemmänkin maankäyttöön, rakentamista säätelevään lainsäädäntöön ja lupa-asioihin liittyvää materiaalia, mutta myös kiinteistön kunnossapitoon ja korjaukseen liittyvää tietoa löytyy runsaasti.
Ympäristöministeriö on virallistietoa tuottava organisaatio, jonka toimialaan ympäristöasiat kuuluvat. Päivitysajankohdat olivat näkyvissä, ja ne olivat alle kuukauden vanhoja. Tieto pidettänee myös ajantasaisena ja tietosisällöltään validina. Kaikki aineisto julkista.
- poikanen
Eilen alkoi purkautua Afrikassa Nyiragongo tulivuori. Keräilin vähän linkkejä aiheeseen jatkotutkailuja varten. 15. päivä oli maanjäristys varsin lähellä Krakataun tulivuorta. Pitänee pitää silmällä sitäkin, oirehtiiko se aikomuksistaan.
http://www.volcanolive.com/nyiragongo.html
http://www.volcano.si.edu/gvp/volcano/region02/africa_c/nyiragon/var.htm
Sitten ihan yleistyyppisiä linkkilinkkejä tulivuorten maailmoihin:
http://www.geo.mtu.edu/volcanoes/world.html
http://www.geology.unsw.edu.au/Staff/Buck/BuckVolcs.html
http://vulcan.wr.usgs.gov/Monitoring/techniques.html
Pannaan vielä kaupanpäällisiksi muutama maanjäristyssivu:
http://wwwneic.cr.usgs.gov/neis/bulletin/
http://seismo.ethz.ch/redpuma/redpuma.html
http://www.seismolinks.com/main.htm
http://www.seismo.helsinki.fi/- poikanen
Missä järisee juuri nyt? Puolen tunnin välein viitisenkymmentä tuoreinta seismogrammia ympäri maapalloa.
http://aslwww.cr.usgs.gov/Seismic_Data/heli2.shtml - geologisperäistä
Maakuntakivet
http://www.gtk.fi/aineistot/maakuntakivet/maakunnat.htm
Tietoarkistoja
http://www.gtk.fi/aineistot/index.htm
Karttaopas
http://www.gtk.fi/aineistot/mp-opas/index.htm
kivimuseo
http://www.gsf.fi/palvelut/info/kivimuseo.htm
Nuuksio
http://www.gtk.fi/domestic/lehtiin/2001/lt010522a.htm
- poikanen
Suolavesipumpun ja kuun vuorovesivoimien vaikutusten vertailua:
http://science.nasa.gov/headlines/y2000/ast15jun_2.htm?list
http://explorezone.com/news/elnino.htm
http://www.solcomhouse.com/oceans.htm
http://svs.gsfc.nasa.gov/stories/topex/
http://visibleearth.nasa.gov/cgi-bin/viewrecord?646
http://www.cnes.fr/WEB_UK/activites/programmes/Topex/top_posd.html
http://www-aviso.cnes.fr:8090/HTML/information/publication/news/news6/chaob_uk.html
http://www.vision.net.au/~daly/tar-2000/ch-5.htm
http://k12science.ati.stevens-tech.edu/realtimedatasites.html- Jokeri
Vilkaisin euosoumea,enkä meinannut löytää keskus-
teupalstalle kaiken sen mainos-sekamelskan keskeltä
Vaisuksi on kutistunut.Tännekin tulin vain katomaan,oletko jatkanut linkkilöydöillä.
Taidat olla ainoa aktiivisempi eurosuomessakin.
Minä alan jo kyllästyä.Olenkin siirtynyt enemmän lukemisen puolelle.Jatkan kuitnekin vilkuilua silloin tällöin. - poikanen
Jokeri kirjoitti:
Vilkaisin euosoumea,enkä meinannut löytää keskus-
teupalstalle kaiken sen mainos-sekamelskan keskeltä
Vaisuksi on kutistunut.Tännekin tulin vain katomaan,oletko jatkanut linkkilöydöillä.
Taidat olla ainoa aktiivisempi eurosuomessakin.
Minä alan jo kyllästyä.Olenkin siirtynyt enemmän lukemisen puolelle.Jatkan kuitnekin vilkuilua silloin tällöin.Olen siirtynyt Näkökulman puolelle enenevästi ja Eurosuomi on sivuharrastuksena ja nämä Suomet ovat jääneet lähes kokonaan sivuun, Enimmäkseen käyn täällä etsimässä jotain tietoa näiltä omilta linkkisivuilta (kuten nytkin) Lähes "koko vanha porukka" on siellä näkökulman puolella ja muut omilla nimimerkeillään, vain minä harrastan vaihtelua. Tule mukaan vaan sillekin puolelle. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen, lukea voi ilmankin. Osoite on Nakokulma.org
- Taivaiden tarkkailija
poikanen kirjoitti:
Olen siirtynyt Näkökulman puolelle enenevästi ja Eurosuomi on sivuharrastuksena ja nämä Suomet ovat jääneet lähes kokonaan sivuun, Enimmäkseen käyn täällä etsimässä jotain tietoa näiltä omilta linkkisivuilta (kuten nytkin) Lähes "koko vanha porukka" on siellä näkökulman puolella ja muut omilla nimimerkeillään, vain minä harrastan vaihtelua. Tule mukaan vaan sillekin puolelle. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen, lukea voi ilmankin. Osoite on Nakokulma.org
Helpotetaan uteliaitten vaivannäköä ja kerrotaan asia suoraan, niin ei tarvitse turhaan kysellä
http://einstein.stcloudstate.edu/Dome/constellns/gienah.html - Taivaiden tarkkailija
Taivaiden tarkkailija kirjoitti:
Helpotetaan uteliaitten vaivannäköä ja kerrotaan asia suoraan, niin ei tarvitse turhaan kysellä
http://einstein.stcloudstate.edu/Dome/constellns/gienah.htmlhttp://www.aspsky.org/ngc/ngc.html
http://www.seds.org/~spider/ngc/ngc.html
http://www.ngcic.com/ - Taivaiden tarkkailija
Taivaiden tarkkailija kirjoitti:
Helpotetaan uteliaitten vaivannäköä ja kerrotaan asia suoraan, niin ei tarvitse turhaan kysellä
http://einstein.stcloudstate.edu/Dome/constellns/gienah.htmlKoska edelläolevaisessa annettu einsteiniläinen osoite ei aina tunnu selvittävän tietään taivaallisiin, annetaan uusia tienviittoja käymättömien korpimaiden uumeniin.
http://www.kaal.org/present031/sld014.htm
http://www.chez.com/nyssen/etcrv.htm
Nopea tähtipaikannusjärjestelmä (Jos ranskankielisyys ja mainoksellisuus ei häiritse)
http://www.chez.com/nyssen/etoiles.htm
Katalookillinen nuivaa numeraalitietoutta taivaallisista tähteistä
http://www.gatter.demon.co.uk/data/CrvS.htm
((Lisäksellisenä selveytyksenä PhoebusApollon-keskusteluryhmässä reilu vuosi sitten esiintynyt samanimimerkillisyys ei ole sama.)) - Gienah Ghurab
Taivaiden tarkkailija kirjoitti:
Koska edelläolevaisessa annettu einsteiniläinen osoite ei aina tunnu selvittävän tietään taivaallisiin, annetaan uusia tienviittoja käymättömien korpimaiden uumeniin.
http://www.kaal.org/present031/sld014.htm
http://www.chez.com/nyssen/etcrv.htm
Nopea tähtipaikannusjärjestelmä (Jos ranskankielisyys ja mainoksellisuus ei häiritse)
http://www.chez.com/nyssen/etoiles.htm
Katalookillinen nuivaa numeraalitietoutta taivaallisista tähteistä
http://www.gatter.demon.co.uk/data/CrvS.htm
((Lisäksellisenä selveytyksenä PhoebusApollon-keskusteluryhmässä reilu vuosi sitten esiintynyt samanimimerkillisyys ei ole sama.))Astrofysiikan tutkijoita ja tuloksia menneeltä viikolta
http://arxiv.org/list/astro-ph/recent#1 - taivasilmiöt
Gienah Ghurab kirjoitti:
Astrofysiikan tutkijoita ja tuloksia menneeltä viikolta
http://arxiv.org/list/astro-ph/recent#1URSAn taivastapahtumat
http://www.ursa.fi/extra/taivaalla/
Astronetin taivaalliset
http://www.astronetti.com/uutiset/index.htm
ja linkkilista
http://www.astronetti.com/linkit/index.htm
Kuureen NettiAvaruus
http://netti.nic.fi/~avaruus/
(kalenteri kopsittu edellisestä
ja toinen osa Astronetista)
Taivaskalenteri
Tammikuu
3.1. Kvadrantidien maksimi, säteilypiste RA. 15 h 28 min. dec. 49°
4.1. Maapallo perihelissä kello 19:42, maapallon ja Auringon välinen etäisyys on 147'094'326 km
7.1. Saturnus 4° etelään Kuusta kello 03:01; - Täysikuu kello 17:40
12.1. Jupiter 2,4° etelään Kuusta kello 13:28
15.1.
Kuun viimeinen neljännes kello 6:48
Uranus 0,9° pohjoiseen Venuksesta kello 02:34
17.1. Merkurius suurimmassa läntisessä (23°) elongaatiossaan kello 11:15
19.1. Pluto 12,4° pohjoiseen Kuusta kello 06:32
20.1. Merkurius 5,5° pohjoiseen Kuusta kello 04:25
21.1. Uusikuu kello 23:05
22.1. Neptunus 6,0° pohjoiseen Kuusta kello 15:50
23.1. Uranus 5,1° pohjoiseen Kuusta kello 23:20
24.1. Venus 4,3° pohjoiseen Kuusta kello 18:56
28.1. Mars 3,4° pohjoiseen Kuusta kello 05:07
29.1. Kuun ensimmäinen neljännes kello 8:03
Helmikuu
2.2. Neptunus konjunktiossa kello 11:42
3.2. Saturnus 3,4° Kuun eteläpuolella kello 6:45
6.2. Täysikuu kello 10:47
8.2. Jupiter 2,4° etelään Kuusta kello 15:23
13.2. Kuun viimeinen neljännes kello 15:42
15.2.
Neptunus 2,0° pohjoiseen Merkuriuksesta kello 11:12
Pluto 12,5° pohjoiseen Kuusta kello 16:21
19.2.
Neptunus 5,9° pohjoiseen Kuusta kello 02:09
Merkurius 3,9° pohjoiseen Kuusta kello 14:25
20.2. Uusikuu kello 11:18; - Uranus 5,4° pohjoiseen Kuusta kello 10:57
22.2. Uranus konjunktiossa kello 11:09
23.2. Venus 3,6° pohjoiseen Kuusta kello 22:47
26.2. Uranus 1,4° pohjoiseen Merkuriuksesta kello 01:09
28.2. Kuun ensimmäinen neljännes kello 05:42
Maaliskuu
1.3. Saturnus 3,7° etelään Kuusta kello 11:45
3.3. Merkurius yläkonjunktiossa kello 07:28
4.3. Jupiter oppositiossa kello 06:53
6.3. Jupiter 2,6° etelään Kuusta kello 16:45
7.3. Täysikuu kello 00:40
13.3.
Pluto 12,7° pohjoiseen Kuusta kello 21:13
Kuun viimeinen neljännes kello 22:16
17.3. Neptunus 6,2° pohjoiseen Kuusta kello 11:51
18.3. Uranus 5,0° pohjoiseen Kuusta kello 22:15
20.3. Kevätpäiväntasaus kello 08:48, Maan ja Auringon välinen etäisyys on 148'999'993 km
21.3. Uusikuu kello 01:12
24.3. Venus 2,9° pohjoiseen Kuusta kello 23:59
25.3. Mars peittyy Kuun taakse kello 01:56 - 02:49, ei näy Suomessa
28.3. Siirrytään kesäaikaan siirtämällä kello tunti eteenpäin kello 3:00
29.3.
Kuun ensimmäinen neljännes kello 03:31
Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossaan 18° kello 15:15
Venus suurimmassa itäisessä elongaatiossaan 46° kello 19:11
Huhtikuu
2.4. Jupiter 2,8° etelään Kuusta kello 21:58
5.4. Täysikuu kello 14:03
10.4. Pluto 13,3° pohjoiseen Kuusta kello 04:22
12.4. Kuun viimeinen neljännes kello 06:58
13.4. Neptunus 6,0° pohjoiseen Kuusta kello 19:24
15.4. Uranus 5,5° pohjoiseen Kuusta kello 06:43
16.4. Merkurius sisäkonjunktiossa kello 17:16
19.4.
Merkurius 4,1° pohjoiseen Kuusta
Uusikuu kello 16:21
Osittainen auringonpimennys kello 11:28 - 15:01 - 15:38 (UT), ei näy Suomessa
22.4. Lyridien maksimi, säteilypiste RA 18h 08m, dekl. 31° , ZHR 10
23.4. Venus 2,1° pohjoiseen Kuusta kello 12:26;
24.4. Mars 1,5° etelään Kuusta kello 00:36
25.4. Saturnus 4,0° etelään Kuusta kello 08:40
27.4. Kuun ensimmäinen neljännes kello 20:33
Toukokuu
4.5. Täysikuu kello 23:34
5.5. Eta Akvaridien maksimi, säteilypiste RA 22h 20m, dekl. 00°, ZHR 35
7.5. Pluto 13,1° pohjoiseen Kuusta kello 12:43
11.5.
Neptunus 6,4° pohjoiseen Kuusta kello 00:28
Kuun viimeinen neljännes kello 14:06
12.5. Uranus 5,0° pohjoiseen Kuusta kello 15:24
14.5. Merkuriuksen suurin läntinen elongaatio 25° kello 23:42
17.5. Merkurius 1,6° etelään Kuusta kello 01:36
19.5. Uusikuu kello 07:52
21.5. Venus peittyy Kuun taakse kello 14:56 - 15:16 - 15:48
22.5.
Mars 2,6° etelään Kuusta kello 19:26
Saturnus 4,2° etelään Kuusta kello 22:00
24.5. Saturnus 1,6° etelään Marsista kello 02:27
27.5.
Kuun ensimmäinen neljännes kello 10:57
Jupiter 3,1° etelään Kuusta kello 13:36
Kesäkuu
3.6.
Täysikuu kello 07:20
Pluto 13,1° pohjoiseen Kuusta kello 20:40
7.6. Neptunus 6,1° pohjoiseen Kuusta kello 09:30
8.6.
Venuksen ylikulku kello 08:19 -11:20 -14:23
Uranus 5,1° pohjoiseen Kuusta kello 21:14
9.6. Kuun viimeinen neljännes kello 23:05
11.6. Pluto oppositiossa kello 15:06
13.6. Merkurius 1,4° pohjoiseen Venuksesta kello 03:44
16.6. Venus 4,2° etelään Kuusta kello 21:03
17.6.
Merkurius 2,0° etelään Kuusta kello 21:22
Uusikuu kello 23:27
19.6. Merkurius yläkonjunktiossa kello 00:42
20.6. Mars 3,3° etelään Kuusta kello 11:19
21.6. Kesäpäivänseisaus kello 03:57, Auringon ja Maan välinen etäisyys on 152'037'580 km
24.6. Jupiter 2,4° etelään Kuusta kello 03:05
25.6. Kuun ensimmäinen neljännes kello 22:08
27.6. Saturnus 2,1° etelään Merkuriuksesta kello 00:08
Heinäkuu
1.7. Pluto 13,0° pohjoiseen Kuusta kello 7:53
2.7. Täysikuu kello 14:09
5.7. Maa on aphelissä kello 13:49, Maan ja Auringon välinen etäisyys 152'095'209 km
8.7. Saturnus konjunktiossa kello 18:39
9.7. Kuun viimeinen neljännes kello 10:36
10.7. Mars 0,2° etelään Merkuriuksesta kello 01:39
14.7. Venus 6,8° etelään Kuusta kello 02:24
16.7. Saturnus 4,1° etelään Kuusta kello 22:53
17.7. Uusikuu kello 14:24
19.7.
Mars 3,1° etelään Kuusta kello 04:32
Merkurius 4,2° etelään Kuusta kello 19:09
21.7. Jupiter 2,3° etelään Kuusta kello 16:13
25.7. Kuun ensimmäinen neljännes kello 06:37
27.7. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossaan 27° kello 06:17
28.7. Delta Akvaridien maksimi, säteilypiste RA 22h 36m, dekl. -16°, ZHR 20
31.7. Uusikuu kello 21:05 ( Blue moon)
Elokuu
1.8. Neptunus 6,0° pohjoiseen Kuusta kello 03:33
2.8. Uranus 4,6° pohjoiseen Kuusta kello 14:52
6.8. Neptunus oppositiossa kello 05:42
8.8. Kuun viimeinen neljännes kello 01:04
12.8.
Venus 7,1° etelään Kuusta kello 01:18
Perseidien maksimi, säteilypiste RA 3h 4m, dekl. 58°, ZHR 80
13.8. Saturnus 4,6° etelään Kuusta kello 11:44
16.8.
Uusikuu kello 04:24
Mars 2,6° etelään Kuusta kello 22:45
Merkurius 8,8° etelään Kuusta kello 23:19
17.8. Venuksen suurin läntinen elongaatio 45° kello 21:18
18.8. Jupiter 2,0° etelään Kuusta kello 7:26
23.8.
Merkurius sisäkonjunktiossa kello 02:04
Kuun ensimmäinen neljännes kello 13:12
24.8. Pluto 13,3° pohjoiseen Kuusta kello 23:24
27.8. Uranus oppositiossa kello 21:26
30.8. Täysikuu kello 05:22
Syyskuu
1.9. Saturnus 1,9° pohjoiseen Venuksesta
6.9. Kuun viimeinen neljännes kello 18:36
9.9. Merkuriuksen suurin läntinen elongaatio 17° kello 16:58;
10.9.
Saturnus 4,5° etelään Kuusta kello 00:21
Venus 5,7° etelään Kuusta kello 18:38
13.9. Merkurius 3,0° etelään Kuusta kello 03:12
14.9.
Mars 1,7° etelään Kuusta kello 16:48
Uusikuu kello 17:35
15.9. Jupiter 1,3° etelään Kuusta kello 02:14
16.9. Mars konjunktiossa kello 21:36
21.9. Kuun ensimmäinen neljännes kello 18:46
22.9.
Jupiter konjunktiossa kello 17:32
Syyspäiväntasaus kello 19:30, Maan ja Auringon välinen etäisyys on 150'115'224 km
24.9. Neptunus 6,3° pohjoiseen Kuusta kello 17:30
27.9. Jupiter 0,2° pohjoiseen Marsista kello 07:37
28.9. Täysikuu kello 16:14
29.9.
Jupiter 0,7° etelään Merkuriuksesta kello 00:20
Mars 0,8° etelään Kuusta kello 15:27
Lokakuu
5.10. Merkurius yläkonjunktiossa kello 04:39
6.10. Kuun viimeinen neljännes kello 13:14
7.10. Saturnus 4,7° etelään Kuusta kello 14:01
10.10. Venus 3,0° etelään Kuusta
12.10. Jupiter 0,7° etelään Kuusta kello 22:35
13.10. Mars o,5° etelään Kuusta kello 10:50
14.10.
Uusikuu kello 05:48
Osittainen auringonpimennys kello 00:53 - 01:39 - ´05:04 UT, ei näy Suomessa Merkurius 0,9° pohjoiseen Kuusta kello 18:11
18.10. Pluto 13,0° pohjoiseen Kuusta kello 10:19
21.10.
Kuun ensimmäinen neljännes kello 00:59
Orionidien parven maksimi, säteilypiste RA 6h 24m, dekl. 14°, ZHR 25;
22.10. Neptunus 6,1° pohjoiseen Kuusta kello 00:16
23.10. Uranus 4,8° pohjoiseen Kuusta kello 10:40
28.10.
Täydellinen kuunpimennys kello 03:32 - 06:04 - 09:03
Täysikuu kello 06:08
31.10. Normaaliaikaan siirrytään kello 4:00 siirtämällä kelloa tunti taaksepäin.
Marraskuu
3.11.
Saturnus 4,7° etelään Kuusta kello 21:14
Tauridien meteoriparven maksimi, säteilypiste RA 3h 44m, dekl. 22°, ZHR 10
4.11. Jupiter 0,6° etelään Venuksesta kello 22:41
5.11. Kuun viimeinen neljännes kello 07:56
9.11. Jupiter peittyy Kuun taakse kello 17:56-18:47, ei näy Suomessa
10.11. Venus 0,8° pohjoiseen Kuusta kello 02:43
12.11. Uusikuu kello 16:27
14.11.
Merkurius 1,5° pohjoiseen Kuusta kello 04:41
Pluto 13,0° pohjoiseen Kuusta kello 20:00
17.11. Leonidien meteoriparven maksimi, säteilypiste RA 10h 8m, dekl. 21°, ZHR vaihtelee
18.11. Neptunus 5,9° pohjoiseen Kuusta kello 04:43
19.11.
Kuun ensimmäinen neljännes kello 07:50
Uranus 5,1° pohjoiseen Kuusta kello 14:17
21.11. Merkuriuksen suurin itäinen elongaatio 22° kello 02:52
26.11. Täysikuu kello 22:07
Joulukuu
1.12. Saturnus 4,7° etelään Kuusta kello 04:37
5.12. Kuun viimeinen neljännes kello 02:55
7.12. Jupiter 0,7° pohjoiseen Kuusta kello 13:34
10.12.
Mars 2,7° pohjoiseen Kuusta kello 01:40
Venus 4,3° pohjoiseen Kuusta kello 06:20
Merkurius sisäkonjunktiossa kello 11:44
11.12. Merkurius 6,4° pohjoiseen Kuusta kello 22:37
12.12.
Uusikuu kello 03:29
Pluto 12,8° pohjoiseen Kuusta kello 06:21
13.12. Geminidien meteoriparven maksimi, säteilypiste RA 7h 28m, dekl. 31°, ZHR 100
14.12. Pluto konjunktiossa kello 06:14
15.12. Neptunus 6,2° pohjoiseen Kuusta kello 12:45
16.12. Uranus 4,5° pohjoiseen Kuusta kello 23:37
18.12. Kuun ensimmäinen neljännes kello 18:40
26.12. Täysikuu kello 17:07
29.12.
Venus 1,2° etelään Merkuriuksesta kello 06:47
Merkuriuksen suurin läntinen elongaatio 22° kello 22:06
Toinen kalenterillinen tapahtumia:
Vuoden 2004 tähtitaivaalla tapahtuu monia mielenkiintoisia asioita. Alkuvuodesta komeetta C/2002 T7 (LINEAR) saattaa kirkastua jopa paljain silmin nähtäväksi. Touko-kesäkuussa saattaa komeetta C/2001 Q4 (NEAT) olla nähtävissä eteläisimmässä Suomessa valoisista kesäöistä huolimatta, sillä komeetan kirkkaudeksi on ennustettu jopa 0-1 magnitudia.
Toukokuussa ja lokakuussa tapahtuu täydellinen kuunpimennys ja kesäkuun 8. päivä Venus kulkee Auringon pinnan yli.
.: Pimennykset :.
Vuonna 2004 Suomen taivaalla tapahtuu kaksi hyvin näkyvää täydellistä kuunpimennystä, toinen toukokuun alussa ja toinen lokakuun lopussa. Seuraavan kerran Suomessa nähdään täydellinen kuunpimennys 3.3.2007.
04./05.05.2004 Täydellinen kuunpimennys
Toukokuun 4. ja 5. päivän välisenä yönä tapahtuu täydellinen kuunpimennys. Pimennyksen näkymistä haittaa Kuun matala korkeus. Kuu liukuu puolivarjoon klo 20:51, osittainen vaihe alkaa klo 21:48, Kuu on kokonaan täysvarjossa klo 22:52, pimennys on syvimmillään klo 23:30, Kuu alkaa poistua täysvarjosta klo 00:08, osittainen vaihe päättyy klo 01:12 ja puolivarjopimennys päättyy klo 02:10
28.10.2004 Täydellinen kuunpimennys
Torstaina 28.10. aamuyöllä tapahtuu täydellinen kuunpimennys, joka näkyy koko Suomessa hyvin. Maan varjo koskettaa Kuuta klo 03:05 ja täydellinen vaihe alkaa klo 04:14. Täydellinen pimennys on syvimmillään klo 06:04 ja päättyy klo 07:54. Kuu irtoaa Maan varjosta klo 09:03.
.: Planeetat :.
Merkurius alkaa maaliskuun puolivälin jälkeen näkyä läntisellä iltataivaalla. Maaliskuun puolivälissä Merkurius on kirkas, mutta matalalla. Maaliskuussa se kuitenkin kohoaa nopeasti ylemmäs ja on kuun loppupuolella jo hyvin näkyvissä. Suurin itäinen elongaatio 19° on 29.3. Huhtikuun alkupuolella Merkurius on vielä melko hyvin näkyvissä, mutta sen korkeus taivaalla alenee nopeasti.
Syyskuussa Merkurius alkaa näkyä aamutaivaalla ja kuun loppua kohti mentäessä näkyvyys paranee planeetan kirkastuessa ja noustessa korkeammalle. Suurin läntinen elongaatio 18° on 09.09. Syyskuun 10. päivän aamuna Merkurius on ainoastaan 10' päässä Leijonan kirkkaimmasta tähdestä Reguluksesta..
Venus näkyy koko kevään erityisen hyvin iltataivaalla laskien tammikuun puolivälissä länsilounaaseen 4 tuntia Auringon jälkeen. Tammikuun alkupuolella Venus on Kauriin tähdistössä, mutta siirtyy 12. tammikuuta Vesimiehen tähdistöön. Uranus on 14. ja 15. päivän iltoina ainoastaan asteen päässä Venuksen pohjoispuolella.
Kevättalven kuluessa Venuksen näkyvyys paranee entisestään ja helmikuun puolivälissä se laskee puoli kymmenen maissa illalla. Helmikuun 3. päivänä Venus siirtyy Vesimiehestä Kalojen tähdistöön.
Maaliskuussa Venus on pimeän tullessa yli 20° korkeudella Etelä-Suomessa ja se laskee maaliskuun lopussa vasta keskiyöllä! Venuksen suurin itäinen elongaatio on 29.3., jolloin planeetta on 46° etäisyydellä Auringosta itään.
Suurimman itäisen elongaation sattuessa lähelle kevätpäiväntasausta, Venus näkyy koko pohjoisella pallonpuoliskolla hyvin iltataivaalla. Venus sijaitsee taivaalla niin pohjoisessa, että Utsjoella se ei laske maaliskuun lopun jälkeen ennen kuin kesäkuun lopulla! Huhtikuun alusta kesäkuun alkuu planeetta pysyy myös Oulussa horisontin yläpuolella.
Huhtikuun 3. päivän iltana Venus on Seulasten tähtijoukossa. Huhtikuun puolivälissä Venus laskee luoteeseen kello 2 yöllä.
Toukokuun 5. päivänä Venus saavuttaa taivaanpallolla suurimman pohjoisen deklinaationsa, eli 27° 49'. Toukokuun 21. iltapäivällä Venus peittyy kapean kuunsirpin taakse. Toukokuun lopussa Venus näkyy iltayöstä matalalla pohjoisluoteisella taivaalla.
Kesäkuun 8. päivänä Venus kulkee Auringon kiekon yli ja sitä kannattaa ehdottomasti tarkkailla, sillä kyseessä on melko harvinainen tapahtuma (Merkuriuksen ylikulkuja Auringon pinnan yli tapahtuu useammin kuin Venuksen ylikulkuja). Kukaan tällä hetkellä elossa oleva ihminen ei ole nähnyt Venuksen ylikulkua, sillä edellisen kerran sellainen tapahtui vuonna 1882 joulukuun 6. päivänä, joka ei kuitenkaan näkynyt Suomessa. Seuraava ylikulku tapahtuu 6. kesäkuuta 2012, jonka loppuhetket näkyvät Suomessakin.
HUOM! Aurinkoa EI koskaan saa katsoa ilman asianmukaista suodinta!
Heinäkuussa Venus alkaa näkyä itäkoilisella aamutaivaalla kirkkaana "aamutähtenä". Se nousee kuukauden edetessä yhä korkeammalle ja sen näkyvyys paranee aamu aamulta.
Elokuussa Venus nouse jo neljä tuntia ennen Aurinkoa. Elokuun 12. päivänä Kuu on lähellä Venusta. Suurimman läntisen elongaation 46° Venus saavuttaa 17.8. Venus on ainoastaan 2° päässä Saturnuksesta aamulla 31.8.
Koko loppusyksyn Venus näkyy hyvin aamutaivaalla nousten noin nelisen tuntia ennen Aurinkoa. Joulukuun alussa Venus nousee kolmisen tuntia ja kuun lopussa pari tuntia ennen Aurinkoa ja on Auringon noustessa etelätaivaalla. Venus on niin kirkas, että se on mahdollista nähdä päivätaivaalla.
Mars näkyy alkuvuodesta iltataivaalla Kalojen tähdistössä. Planeetan kirkkaus on melko himmeä, mutta punertavan värinsä ansiosta se on melko helposti tunnistettavissa. Helmikuussa Mars laskee länteen keskiyön jälkeen.
Maaliskuun alusta heinäkuun alkuun Mars pysyttelee Utsjoella horisontin yläpuolella. Huhtikuun lopulta toukokuun lopulle Mars pysyttelee myös Oulussa horisontin yläpuolella. Aamuyöllä 26.3. klo 01:50 Mars peittyy kuunsirpin taakse Pohjois-Suomessa.
Toukokuussa Mars ja Saturnus ovat lähellä toisiaan Kaksosten tähdistössä. Toukokuun 24. päivänä planeettojen välimatka on ainoastaan 1.5°. Kesäkuun loppuun mennessä Mars häviää näkyvistä ja alkaa näkyä seuraavan kerran vasta marraskuussa aamutaivaalla.
Jupiter on näkyy alkuvuodesta lähes koko yön Leijonan tähdistössä. Tammikuussa se nousee kello 21 tienovilla, kevään edetessä iltayöstä. Planeetta on oppositiossa maaliskuun 4. päivänä, jolloin se nousee idästä Auringon laskiessa. Kevään kuluessa Jupiterin näkyminen painottuu enemmän iltaan ja iltayöhön. Jupiter on kesäkuun alussa matalalla läntisellä iltataivaalla.
Lokakuun lopussa Jupiter alkaa näkyä itäisellä aamutaivaalla Neitsyen tähdistössä. Lokakuun 6. päivänä Jupiter siirtyy taivaanpallon pohjoiselta puoliskolta eteläiselle puoliskolle, joten sen näkyvyys Suomessa huononee tulevina vuosina. Seuraavan kerran Jupiter siirtyy taivaanpallon pohjoiselle puoliskolle vasta heinäkuun 8. päivänä 2010. Marras-joulukuussa Jupiter nousee idästä aamuyöllä.
Saturnus on koko vuoden Kaksosten tähdistössä. Alkuvuodesta se näkyy läpi koko yön. Helmikuusta toukokuuhun Saturnuksen paras näkyvyysaika painottuu iltaan ja iltayöhön. Saturnuksella ei ole lainkaan oppositiota vuonna 2004, sillä edellinen oppositio oli 31.12.2003 ja seuraava tulee olemaan vasta 14.1.2005.
Saturnus kannattaa ottaa alkuvuoden aikana havaintolistalle, sillä Saturnuksen sijainti on erittäin otollinen vuoden 2004 aikana. Yhtä hyvät havainto-olosuhteet vallitsevat seuraavan kerran vasta vuosina 2032-2034.
Saturnus katoaa Auringon loisteeseen kesäkuussa ja planeetta näkyy seuraavan kerran aamutaivaalla elokuussa, jolloin se nousee koilisesta aamuyöllä. Syyskuuhun mennessä se nousee jo keskiyön jälkeen.
Syksyn kuluessa Saturnus näkyy yhä paremmin ja lokakuussa se nousee jo ennen puoltayötä ja on korkealla etelässä aamuhämärän aikaan. Marras-joulukuussa se nousee iltayöllä koilisesta. Saturnuksen renkaiden kaltevuuskulma on joulukuussa 22°.
Uranus näkyy matalalla lounaassa heti pimeän tultua tammikuun alkupuolella. Uranus on Vesimiehen tähdistössä, jossa se pysyttelee vuoteen 2009 saakka. Tammikuun 14.-15. päivänä Uranus on vain asteen päässä kirkkaan Venuksen pohjoispuolella.
Tammikuun jälkeen Uranusta on mahdollista tarkkailla seuraavan kerran vasta heinä-elokuun vaihteessa, kun yöt alkavat olla jälleen riittävän pimeitä. Uranuksen oppositio on elokuun 27. päivänä, jolloin sen korkeus on Etelä-Suomessa parhaimmillaan 19°.
Uranus näkyy koko loppusyksyn ja alkutalven iltataivaalla ja se on periaatteessa mahdollista nähdä jo paljain silmin, sillä planeetan kirkkaus on 5.7 magnitudia. Kaukoputkella planeetta on mahdollista nähdä pienenä vihertävänä levynä. Joulukuussa Uranus on matalalla lounaassa pimeän saapuessa.
Neptunus alkaa näkyä elokuussa ja se on oppositiossa elokuun 6. päivänä. Loppuvuoden ajan planeetta näkyy iltataivaalla Kauriin tähdistössä. Neptunuksen näkemiseen tarvitaan isot kiikarit tai kaukoputki, joilla se näkyy tähtimäisenä valopisteenä.
Pluto alkaa näkyä maaliskuussa ja on Käärmeen hännän (Serpens Cauda) tähdistössä. Huhtikuussa Pluto näkyy aamuyöstä ja on Etelä-Suomessa 10° korkeudella kun on vielä pimeää. Elokuussa Pluto on iltayöstä matalalla lounaassa, mutta ilmakehän häiriöt lienevät niin suuria, ettei planeetan löytäminen on äärimmäisen vaikeaa, ellei peräti mahdotonta.
Pluto on oppositiossa kesäkuun 11. päivänä ja konjunktiossa joulukuun 12. päivänä. Planeetan korkeus pienenee vuoden aikana noin 1°, jolloin sen deklinaatio on vuoden 2004 lopussa noin - 15°12'.
Pluton näkyminen Suomessa on siis heikkenemässä, joten ellei planeettaa ole vielä nähnyt, kannattaa sitä yrittää havaita keväällä ennen kuin on myöhäistä. Pluton näkemiseen tarvitaan yli 20 cm objektiivilla varustettu kaukoputki ja pimeä, kuuton ja valosaasteeton taivas sekä hyvä läpinäkyvyys.
.: Aurinko :.
Tammikuun 4. päivänä kello 20:00 Maa on perihelissä eli lähimpänä Aurinkoa. Maan ja Auringon välinen etäisyys on 0.983AU eli 147 102 635,20 km.
Kevätpäiväntasaus on maaliskuun 20. päivänä kello 08:49. Tuolloin Aurinko siirtyy ekvaattorin pohjoispuolelle. Yö ja päivä ovat periaatteessa kaikkialla maapallolla yhtä pitkät.
Kesäpäivän seisaus sattuu osumaan tänä vuonna juuri juhannuspäiväksi eli 21. kesäkuuta kello 03:57. Päivä on tuolloin pisimmillään pohjoisella pallonpuoliskolla ja lyhyimmillään eteläisellä.
Heinäkuun 5. päivänä Maa on aphelissa eli kauimpana Auringosta kello 14:00. Maan ja Auringon välinen etäisyys on 1.017AU eli 152 093 106,10 km.
Syyspäiväntasaus osuu syyskuun 22. päivälle kello 19:30. Aurinko siirtyy tuolloin taivaan pohjoispuoliskolta eteläiselle. Yö ja päivä ovat peritaatteessa yhtä pitkät kaikkialla maapallolla.
Talvipäivän seisaus on joulukuun 21. päivänä kello 14:42. Yö on tuolloin pisimmillään ja päivä lyhimmillään pohjoisella pallonpuoliskolla.
.: Komeetat :.
Alkuvuodesta komeetta C/2002 T7 LINEAR saattaa kirkastua jopa paljain silmin nähtäväksi.
Touko-kesäkuussa saattaa komeetta C/2001 Q4 (NEAT) olla nähtävissä eteläisimmässä Suomessa valoisista kesäöistä huolimatta, sillä komeetan kirkkaudeksi on ennustettu jopa 0-1 magnitudia. - valtamerillä
Suoria lainailuja ja myötäjäislinkkejä
http://www.esa.int/esaCP/SEMOKQL26WD_index_0.html
Kuvia
http://www.wavephotos.com/cgi-bin/store/imageFolio.cgi?direct=Waves
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.naval.com/heavy-seas/3/burin.jpg&imgrefurl=http://www.naval.com/heavy-seas/3/&h=593&w=800&sz=61&tbnid=NrJikF3tGT0J:&tbnh=105&tbnw=141&start=1&prev=/images?q=giant waves&hl=en&lr=&ie=UTF-8&sa=G
ym
Satelliitit osoittivat hirmuaallot oletettua yleisemmiksi
PP, 21.7.2004
Myytteinä pidetyt jättimäiset valtameriaallot ovat saaneet vahvistusta ESA:n tutkasatelliittien kuvista. Hirmuaallot on nyttemmin hyväksytty selitykseksi outoihin laivojen katoamisiin.
Epänormaalin suuret valtameriaallot, joita pidettiin aikoinaan merimiesten kehittäminä myytteinä ja joiden on kerrottu olevan 10-kerroksisen talon korkuisia, on nyttemmin hyväksytty selitykseksi outoihin laivojen uppoamistapauksiin.
Kuluneen kahden vuosikymmenen aikana on huonoissa sääolosuhteissa uponnut yli 200 supertankkeria ja konttilaivaa, jotka ovat olleet pituudeltaan yli 200 metriä. Tuhoaaltojen uskotaan olevan pääasiallisina tekijöinä näissä onnettomuuksissa.
"Valtava vesiseinä"
Vastaavista tilanteista hengissä selvinneillä merimiehillä on hämmästyttäviä tarinoita kerrottavanaan. Risteilyalus Queen Elizabeth II kohtasi 29-metrisen tuhoaallon helmikuussa 1995 joutuessaan hurrikaanin vaikutuspiiriin Pohjois-Atlantilla. Aluksen kapteeni Ronald Warwick kuvaili aaltoa ”valtavaksi vesiseinäksi… näytti avain siltä, kuin olisimme olleet törmäämässä Doverin rantajyrkänteeseen.”
Saman viikon kuluessa helmi-maaliskuussa 2001 kaksi paljon kokenutta risteilyalusta – Bremen ja Caledonian Star – menettivät komentosillan ikkunat, kun 30-metrinen tuhoaalto pyyhkäisi laivojen yli Etelä-Atlantilla. Bremen joutui ajelehtimaan pari tuntia ilman toimivaa navigointilaitteistoa ja työntövoimaa.
- Nämä tapahtumat sattuivat alle tuhannen kilometrin päässä toisistaan, kertoo Wolfgang Rosenthal, Geesthachtissa Saksassa sijaitsevan GKSS Forschungszentrum GmbH -tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija, joka on tutkinut tuhoaaltoja useita vuosia.
- Vastaava ilmiö olisi voinut upottaa monta vähemmän onnekasta alusta: keskimäärin kaksi suurta laivaa uppoaa viikoittain, mutta tapausten syitä ei koskaan tutkita niin yksityiskohtaisesti kuin lentotapaturmien syitä. Syyksi todetaan yksinkertaisesti ’huono sää’.
Myös öljynporauslautat ovat saaneet osansa. Esimerkiksi Pohjanmerellä sijaitsevaan Draupnerin öljynporauslauttaan iski valtava aalto 1. tammikuuta 1995. Aallon korkeudeksi mitattiin lautalla olevalla laserlaitteella 26 metriä ja sitä ympäröivät pienemmät aallot olivat nekin jopa 12-metrisiä.
Valtameriaalto Biskajanlahdella
Draupnerin lautalta ja muiltakin mm. Pohjanmeren Goma-öljykentän lautoilta on tarkkoja havaintoja 466 tuhoaaltotapauksesta 12:sta vuoden ajalta. Niistä on ollut apua, kun tuhoaaltotutkijat ovat koittaneet käännyttää kannalleen epäileviä kollegoitaan; tilastotieteellinen lähestymistapa väittää, että näin merkittävät poikkeamat ympäröivän meren tilasta eivät voisi tapahtua kuin kerran 10 000 vuodessa.
Tuhoaaltotutkimuksella voi olla yleisen kiinnostavuuden lisäksi huomattavaa turvallisuudellista ja taloudellista merkitystä, sillä nykyiset laivat ja öljynporauslautat on mitoitettu sietämään enintään 15-metrisiä aaltoja.
Joulukuussa 2000 Euroopan unioni käynnisti MaxWave-nimisen tieteellisen projektin, jonka tavoitteena on saada vahvistus tuhoaaltojen laajamittaiselle esiintymiselle, mallintaa niiden esiintymistapoja ja arvioida niiden merkitystä laivojen ja öljynporauslauttojen rakennesuunnittelulle. ESAn ERS-tutkasatelliittien keräämiä tietoja käytettiin projektissa ensimmäistä kertaa tuhoaaltojen globaalissa kartoituksessa.
Kuvat kertovat aaltojen energian
- Ilman avaruudessa olevia tutkalaitteita, ei meillä ole mitään mahdollisuutta tehdä näin laajamittaisia havaintoja, kertoo kolme vuotta kestänyttä projektia johtanut Rosenthal.
- Aluksi meillä oli käytössämme vain öljynporauslauttojen mittaustiedot, joten olimme kiinnostuneita ERS-satelliittien tutkakuvien hyödyntämisestä heti alusta pitäen.
ESAn ympäristöntutkimussatelliitit ERS-1 ja ERS-2 on varustettu ns. synteettisen apertuurin tutkalla, eli millimetriaaltotutkalla, jonka tarkkuutta pystytään elektronisesti parantamaan ilman, että tutkan koko kuitenkaan on suuri. Satelliitit laukaistiin avaruuteen heinäkuussa 1991 ja huhtikuussa 1995. Merta ja maan pintaa kuvantava SAR-tutka oli kummankin satelliitin päätutkimuslaite.
Tutka pystyy toimimaan eri tavoilla eri tilanteissa; satelliitin lentäessä merten päällä, toimii SAR-tutka ns. aaltotilassa, jolloin se ottaa kooltaan 10 km x 5 km olevia ’kuvakkeita’ merenpinnasta 200 kilometrin välein. Kuvakkeet muunnetaan matemaattisesti keskimääräistetyiksi esityksiksi aaltojen energiasta ja niiden suunnasta; tätä kutsutaan valtamerispektriksi.
- Valtamerispektrit edustavat keskimääräistä valtameren tilasta kertovaa data, mutta kuvakkeet esittävät yksittäisten aaltojen korkeutta sekä niiden ääriarvoja. Juuri nämä tiedot kiinnostavat meitä.
Toistakymmentä yli 25-metristä aaltoa
- ESA järjesti meille kolmen viikon edestä dataa, noin 30 000 kuvakkeen verran, ja valitsimme me ajalta, jolloin Bremen ja Caledonian Star joutuivat tuhoaaltojen hyökytykseen. Kuvat käsiteltiin Saksan ilmailu- ja avaruustutkimuskeskuksessa DLR:ssä ja niiltä haettiin tietokoneen avulla automaattisesti ääriarvoja edustavia aaltoja.
Vaikka ajanjakso olikin suhteellisen lyhyt, MaxWave-projektiryhmä onnistui tehtävässään ja tunnisti yli kymmenen 25 metriä suurempaa jättiaaltoa eri puolilta maapalloa.
- Kun saimme näin todisteen niiden olemisesta, ja vieläpä esiintymisestä odotettua runsaslukuisempana, on seuraava vaihe tehdä analyysi niiden ennustettavuudesta, selittää Rosenthal.
Joitain käyttäytymismalleja on jo paljastunut. Tuhoaallot usein liittyvät merialueisiin, joilla tavalliset aallot kohtaavat merivirtoja ja pyörteitä. Virran voimakkuus keskittää aaltoenergiaa, joka synnyttää suurempia aaltoja. Lehner vertaa ilmiötä optiseen linssiin, joka keskittää valoa pienelle alalle.
Kerätty tietoaineisto on osoittanut myös sen, että tuhoaaltoja voi ilmetä kaukana merivirroista, säärintamien ja matalapaineiden yhteydessä. Yli 12 tuntia kestävien pitkäaikaisten myrskyjen tuulet voivat kasvattaa optiminopeudella kulkevien aaltojen kokoa, jotka kulkevat tuulen kanssa synkronissa – jos ne etenisivät liian nopeasti, ne menisivät myrskyn edelle, kun taas hitaammin kulkiessaan ne jäisivät jälkeen.
- Tiedossamme on muutamia syitä, jotka saavat tuhoaaltoja aikaan, mutta emme suinkaan tunne kaikkia, Rosenthal päättää.
MaxWave-projekti lopetettiin muodollisesti viime vuonna, mutta työtä jatkaa muun muassa uusi WaveAtlas-projekti, joka on sovittu päättyväksi vuoden 2005 ensimmäisen neljänneksen aikana.
Lähde: ESA
ja
Source:
European Space Agency
Date:
2004-07-21
Print this page
Email to friend
Ship-sinking Monster Waves Revealed By ESA Satellites
Once dismissed as a nautical myth, freakish ocean waves that rise as tall as ten-storey apartment blocks have been accepted as a leading cause of large ship sinkings. Results from ESA's ERS satellites helped establish the widespread existence of these 'rogue' waves and are now being used to study their origins.
This rare photo of a rogue wave was taken by first mate Philippe Lijour aboard the supertanker Esso Languedoc, during a storm off Durban in South Africa in 1980. The mast seen starboard in the photo stands 25 metres above mean sea level. The wave approached the ship from behind before breaking over the deck, but in this case caused only minor damage. The mean wave height at the time was between 5-10 metres. (Credit: Philippe Lijour)
What's Related
Japanese Shipwreck Adds To Evidence Of Great Cascadia Earthquake In 1700
European Space Agency's 'Shipping Forecast' - From Titan!
Internal Waves Appear To Have The Muscle To Pump Up Mid-lats
> more related stories
Related section:
Earth & Climate
Severe weather has sunk more than 200 supertankers and container ships exceeding 200 metres in length during the last two decades. Rogue waves are believed to be the major cause in many such cases. Mariners who survived similar encounters have had remarkable stories to tell. In February 1995 the cruiser liner Queen Elizabeth II met a 29-metre high rogue wave during a hurricane in the North Atlantic that Captain Ronald Warwick described as "a great wall of water… it looked as if we were going into the White Cliffs of Dover."
And within the week between February and March 2001 two hardened tourist cruisers – the Bremen and the Caledonian Star – had their bridge windows smashed by 30-metre rogue waves in the South Atlantic, the former ship left drifting without navigation or propulsion for a period of two hours.
"The incidents occurred less than a thousand kilometres apart from each other," said Wolfgang Rosenthal - Senior Scientist with the GKSS Forschungszentrum GmbH research centre, located in Geesthacht in Germany - who has studied rogue waves for years. "All the electronics were switched off on the Bremen as they drifted parallel to the waves, and until they were turned on again the crew were thinking it could have been their last day alive.
"The same phenomenon could have sunk many less lucky vessels: two large ships sink every week on average, but the cause is never studied to the same detail as an air crash. It simply gets put down to 'bad weather'."
Offshore platforms have also been struck: on 1 January 1995 the Draupner oil rig in the North Sea was hit by a wave whose height was measured by an onboard laser device at 26 metres, with the highest waves around it reaching 12 metres.
Objective radar evidence from this and other platforms – radar data from the North Sea's Goma oilfield recorded 466 rogue wave encounters in 12 years - helped convert previously sceptical scientists, whose statistics showed such large deviations from the surrounding sea state should occur only once every 10000 years.
The fact that rogue waves actually take place relatively frequently had major safety and economic implications, since current ships and offshore platforms are built to withstand maximum wave heights of only 15 metres.
In December 2000 the European Union initiated a scientific project called MaxWave to confirm the widespread occurrence of rogue waves, model how they occur and consider their implications for ship and offshore structure design criteria. And as part of MaxWave, data from ESA's ERS radar satellites were first used to carry out a global rogue wave census.
"Without aerial coverage from radar sensors we had no chance of finding anything," added Rosenthal, who headed the three-year MaxWave project. "All we had to go on was radar data collected from oil platforms. So we were interested in using ERS from the start."
ESA's twin spacecraft ERS-1 and 2 – launched in July 1991 and April 1995 respectively – both have a Synthetic Aperture Radar (SAR) as their main instrument.
The SAR works in several different modes; while over the ocean it works in wave mode, acquiring 10 by 5 km 'imagettes' of the sea surface every 200 km.
These small imagettes are then mathematically transformed into averaged-out breakdowns of wave energy and direction, called ocean-wave spectra. ESA makes these spectra publicly available; they are useful for weather centres to improve the accuracy of their sea forecast models.
"The raw imagettes are not made available, but with their resolution of ten metres we believed they contained a wealth of useful information by themselves," said Rosenthal. "Ocean wave spectra provide mean sea state data but imagettes depict the individual wave heights including the extremes we were interested in.
"ESA provided us with three weeks' worth of data – around 30,000 separate imagettes – selected around the time that the Bremen and Caledonian Star were struck. The images were processed and automatically searched for extreme waves at the German Aerospace Centre (DLR)."
Despite the relatively brief length of time the data covered, the MaxWave team identified more than ten individual giant waves around the globe above 25 metres in height.
"Having proved they existed, in higher numbers than anyone expected, the next step is to analyse if they can be forecasted," Rosenthal added. "MaxWave formally concluded at the end of last year although two lines of work are carrying on from it – one is to improve ship design by learning how ships are sunk, and the other is to examine more satellite data with a view to analysing if forecasting is possible."
A new research project called WaveAtlas will use two years worth of ERS imagettes to create a worldwide atlas of rogue wave events and carry out statistical analyses. The Principal Investigator is Susanne Lehner, Associate Professor in the Division of Applied Marine Physics at the University of Miami, who also worked on MaxWave while at DLR, with Rosental a co-investigator on the project. "Looking through the imagettes ends up feeling like flying, because you can follow the sea state along the track of the satellite," Lehner said. "Other features like ice floes, oil slicks and ships are also visible on them, and so there's interest in using them for additional fields of study.
"Only radar satellites can provide the truly global data sampling needed for statistical analysis of the oceans, because they can see through clouds and darkness, unlike their optical counterparts. In stormy weather, radar images are thus the only relevant information available."
So far some patterns have already been found. Rogue waves are often associated with sites where ordinary waves encounter ocean currents and eddies. The strength of the current concentrates the wave energy, forming larger waves – Lehner compares it to an optical lens, concentrating energy in a small area.
This is especially true in the case of the notoriously dangerous Agulhas current off the east coast of South Africa, but rogue wave associations are also found with other currents such as the Gulf Stream in the North Atlantic, interacting with waves coming down from the Labrador Sea.
However the data show rogue waves also occur well away from currents, often occurring in the vicinity of weather fronts and lows. Sustained winds from long-lived storms exceeding 12 hours may enlarge waves moving at an optimum speed in sync with the wind – too quickly and they'd move ahead of the storm and dissipate, too slowly and they would fall behind.
"We know some of the reasons for the rogue waves, but we do not know them all," Rosenthal concluded. The WaveAtlas project is scheduled to continue until the first quarter of 2005.
Editor's Note: The original news release can be found here.
This story has been adapted from a news release issued by European Space Agency. - G.G.
valtamerillä kirjoitti:
Suoria lainailuja ja myötäjäislinkkejä
http://www.esa.int/esaCP/SEMOKQL26WD_index_0.html
Kuvia
http://www.wavephotos.com/cgi-bin/store/imageFolio.cgi?direct=Waves
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.naval.com/heavy-seas/3/burin.jpg&imgrefurl=http://www.naval.com/heavy-seas/3/&h=593&w=800&sz=61&tbnid=NrJikF3tGT0J:&tbnh=105&tbnw=141&start=1&prev=/images?q=giant waves&hl=en&lr=&ie=UTF-8&sa=G
ym
Satelliitit osoittivat hirmuaallot oletettua yleisemmiksi
PP, 21.7.2004
Myytteinä pidetyt jättimäiset valtameriaallot ovat saaneet vahvistusta ESA:n tutkasatelliittien kuvista. Hirmuaallot on nyttemmin hyväksytty selitykseksi outoihin laivojen katoamisiin.
Epänormaalin suuret valtameriaallot, joita pidettiin aikoinaan merimiesten kehittäminä myytteinä ja joiden on kerrottu olevan 10-kerroksisen talon korkuisia, on nyttemmin hyväksytty selitykseksi outoihin laivojen uppoamistapauksiin.
Kuluneen kahden vuosikymmenen aikana on huonoissa sääolosuhteissa uponnut yli 200 supertankkeria ja konttilaivaa, jotka ovat olleet pituudeltaan yli 200 metriä. Tuhoaaltojen uskotaan olevan pääasiallisina tekijöinä näissä onnettomuuksissa.
"Valtava vesiseinä"
Vastaavista tilanteista hengissä selvinneillä merimiehillä on hämmästyttäviä tarinoita kerrottavanaan. Risteilyalus Queen Elizabeth II kohtasi 29-metrisen tuhoaallon helmikuussa 1995 joutuessaan hurrikaanin vaikutuspiiriin Pohjois-Atlantilla. Aluksen kapteeni Ronald Warwick kuvaili aaltoa ”valtavaksi vesiseinäksi… näytti avain siltä, kuin olisimme olleet törmäämässä Doverin rantajyrkänteeseen.”
Saman viikon kuluessa helmi-maaliskuussa 2001 kaksi paljon kokenutta risteilyalusta – Bremen ja Caledonian Star – menettivät komentosillan ikkunat, kun 30-metrinen tuhoaalto pyyhkäisi laivojen yli Etelä-Atlantilla. Bremen joutui ajelehtimaan pari tuntia ilman toimivaa navigointilaitteistoa ja työntövoimaa.
- Nämä tapahtumat sattuivat alle tuhannen kilometrin päässä toisistaan, kertoo Wolfgang Rosenthal, Geesthachtissa Saksassa sijaitsevan GKSS Forschungszentrum GmbH -tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija, joka on tutkinut tuhoaaltoja useita vuosia.
- Vastaava ilmiö olisi voinut upottaa monta vähemmän onnekasta alusta: keskimäärin kaksi suurta laivaa uppoaa viikoittain, mutta tapausten syitä ei koskaan tutkita niin yksityiskohtaisesti kuin lentotapaturmien syitä. Syyksi todetaan yksinkertaisesti ’huono sää’.
Myös öljynporauslautat ovat saaneet osansa. Esimerkiksi Pohjanmerellä sijaitsevaan Draupnerin öljynporauslauttaan iski valtava aalto 1. tammikuuta 1995. Aallon korkeudeksi mitattiin lautalla olevalla laserlaitteella 26 metriä ja sitä ympäröivät pienemmät aallot olivat nekin jopa 12-metrisiä.
Valtameriaalto Biskajanlahdella
Draupnerin lautalta ja muiltakin mm. Pohjanmeren Goma-öljykentän lautoilta on tarkkoja havaintoja 466 tuhoaaltotapauksesta 12:sta vuoden ajalta. Niistä on ollut apua, kun tuhoaaltotutkijat ovat koittaneet käännyttää kannalleen epäileviä kollegoitaan; tilastotieteellinen lähestymistapa väittää, että näin merkittävät poikkeamat ympäröivän meren tilasta eivät voisi tapahtua kuin kerran 10 000 vuodessa.
Tuhoaaltotutkimuksella voi olla yleisen kiinnostavuuden lisäksi huomattavaa turvallisuudellista ja taloudellista merkitystä, sillä nykyiset laivat ja öljynporauslautat on mitoitettu sietämään enintään 15-metrisiä aaltoja.
Joulukuussa 2000 Euroopan unioni käynnisti MaxWave-nimisen tieteellisen projektin, jonka tavoitteena on saada vahvistus tuhoaaltojen laajamittaiselle esiintymiselle, mallintaa niiden esiintymistapoja ja arvioida niiden merkitystä laivojen ja öljynporauslauttojen rakennesuunnittelulle. ESAn ERS-tutkasatelliittien keräämiä tietoja käytettiin projektissa ensimmäistä kertaa tuhoaaltojen globaalissa kartoituksessa.
Kuvat kertovat aaltojen energian
- Ilman avaruudessa olevia tutkalaitteita, ei meillä ole mitään mahdollisuutta tehdä näin laajamittaisia havaintoja, kertoo kolme vuotta kestänyttä projektia johtanut Rosenthal.
- Aluksi meillä oli käytössämme vain öljynporauslauttojen mittaustiedot, joten olimme kiinnostuneita ERS-satelliittien tutkakuvien hyödyntämisestä heti alusta pitäen.
ESAn ympäristöntutkimussatelliitit ERS-1 ja ERS-2 on varustettu ns. synteettisen apertuurin tutkalla, eli millimetriaaltotutkalla, jonka tarkkuutta pystytään elektronisesti parantamaan ilman, että tutkan koko kuitenkaan on suuri. Satelliitit laukaistiin avaruuteen heinäkuussa 1991 ja huhtikuussa 1995. Merta ja maan pintaa kuvantava SAR-tutka oli kummankin satelliitin päätutkimuslaite.
Tutka pystyy toimimaan eri tavoilla eri tilanteissa; satelliitin lentäessä merten päällä, toimii SAR-tutka ns. aaltotilassa, jolloin se ottaa kooltaan 10 km x 5 km olevia ’kuvakkeita’ merenpinnasta 200 kilometrin välein. Kuvakkeet muunnetaan matemaattisesti keskimääräistetyiksi esityksiksi aaltojen energiasta ja niiden suunnasta; tätä kutsutaan valtamerispektriksi.
- Valtamerispektrit edustavat keskimääräistä valtameren tilasta kertovaa data, mutta kuvakkeet esittävät yksittäisten aaltojen korkeutta sekä niiden ääriarvoja. Juuri nämä tiedot kiinnostavat meitä.
Toistakymmentä yli 25-metristä aaltoa
- ESA järjesti meille kolmen viikon edestä dataa, noin 30 000 kuvakkeen verran, ja valitsimme me ajalta, jolloin Bremen ja Caledonian Star joutuivat tuhoaaltojen hyökytykseen. Kuvat käsiteltiin Saksan ilmailu- ja avaruustutkimuskeskuksessa DLR:ssä ja niiltä haettiin tietokoneen avulla automaattisesti ääriarvoja edustavia aaltoja.
Vaikka ajanjakso olikin suhteellisen lyhyt, MaxWave-projektiryhmä onnistui tehtävässään ja tunnisti yli kymmenen 25 metriä suurempaa jättiaaltoa eri puolilta maapalloa.
- Kun saimme näin todisteen niiden olemisesta, ja vieläpä esiintymisestä odotettua runsaslukuisempana, on seuraava vaihe tehdä analyysi niiden ennustettavuudesta, selittää Rosenthal.
Joitain käyttäytymismalleja on jo paljastunut. Tuhoaallot usein liittyvät merialueisiin, joilla tavalliset aallot kohtaavat merivirtoja ja pyörteitä. Virran voimakkuus keskittää aaltoenergiaa, joka synnyttää suurempia aaltoja. Lehner vertaa ilmiötä optiseen linssiin, joka keskittää valoa pienelle alalle.
Kerätty tietoaineisto on osoittanut myös sen, että tuhoaaltoja voi ilmetä kaukana merivirroista, säärintamien ja matalapaineiden yhteydessä. Yli 12 tuntia kestävien pitkäaikaisten myrskyjen tuulet voivat kasvattaa optiminopeudella kulkevien aaltojen kokoa, jotka kulkevat tuulen kanssa synkronissa – jos ne etenisivät liian nopeasti, ne menisivät myrskyn edelle, kun taas hitaammin kulkiessaan ne jäisivät jälkeen.
- Tiedossamme on muutamia syitä, jotka saavat tuhoaaltoja aikaan, mutta emme suinkaan tunne kaikkia, Rosenthal päättää.
MaxWave-projekti lopetettiin muodollisesti viime vuonna, mutta työtä jatkaa muun muassa uusi WaveAtlas-projekti, joka on sovittu päättyväksi vuoden 2005 ensimmäisen neljänneksen aikana.
Lähde: ESA
ja
Source:
European Space Agency
Date:
2004-07-21
Print this page
Email to friend
Ship-sinking Monster Waves Revealed By ESA Satellites
Once dismissed as a nautical myth, freakish ocean waves that rise as tall as ten-storey apartment blocks have been accepted as a leading cause of large ship sinkings. Results from ESA's ERS satellites helped establish the widespread existence of these 'rogue' waves and are now being used to study their origins.
This rare photo of a rogue wave was taken by first mate Philippe Lijour aboard the supertanker Esso Languedoc, during a storm off Durban in South Africa in 1980. The mast seen starboard in the photo stands 25 metres above mean sea level. The wave approached the ship from behind before breaking over the deck, but in this case caused only minor damage. The mean wave height at the time was between 5-10 metres. (Credit: Philippe Lijour)
What's Related
Japanese Shipwreck Adds To Evidence Of Great Cascadia Earthquake In 1700
European Space Agency's 'Shipping Forecast' - From Titan!
Internal Waves Appear To Have The Muscle To Pump Up Mid-lats
> more related stories
Related section:
Earth & Climate
Severe weather has sunk more than 200 supertankers and container ships exceeding 200 metres in length during the last two decades. Rogue waves are believed to be the major cause in many such cases. Mariners who survived similar encounters have had remarkable stories to tell. In February 1995 the cruiser liner Queen Elizabeth II met a 29-metre high rogue wave during a hurricane in the North Atlantic that Captain Ronald Warwick described as "a great wall of water… it looked as if we were going into the White Cliffs of Dover."
And within the week between February and March 2001 two hardened tourist cruisers – the Bremen and the Caledonian Star – had their bridge windows smashed by 30-metre rogue waves in the South Atlantic, the former ship left drifting without navigation or propulsion for a period of two hours.
"The incidents occurred less than a thousand kilometres apart from each other," said Wolfgang Rosenthal - Senior Scientist with the GKSS Forschungszentrum GmbH research centre, located in Geesthacht in Germany - who has studied rogue waves for years. "All the electronics were switched off on the Bremen as they drifted parallel to the waves, and until they were turned on again the crew were thinking it could have been their last day alive.
"The same phenomenon could have sunk many less lucky vessels: two large ships sink every week on average, but the cause is never studied to the same detail as an air crash. It simply gets put down to 'bad weather'."
Offshore platforms have also been struck: on 1 January 1995 the Draupner oil rig in the North Sea was hit by a wave whose height was measured by an onboard laser device at 26 metres, with the highest waves around it reaching 12 metres.
Objective radar evidence from this and other platforms – radar data from the North Sea's Goma oilfield recorded 466 rogue wave encounters in 12 years - helped convert previously sceptical scientists, whose statistics showed such large deviations from the surrounding sea state should occur only once every 10000 years.
The fact that rogue waves actually take place relatively frequently had major safety and economic implications, since current ships and offshore platforms are built to withstand maximum wave heights of only 15 metres.
In December 2000 the European Union initiated a scientific project called MaxWave to confirm the widespread occurrence of rogue waves, model how they occur and consider their implications for ship and offshore structure design criteria. And as part of MaxWave, data from ESA's ERS radar satellites were first used to carry out a global rogue wave census.
"Without aerial coverage from radar sensors we had no chance of finding anything," added Rosenthal, who headed the three-year MaxWave project. "All we had to go on was radar data collected from oil platforms. So we were interested in using ERS from the start."
ESA's twin spacecraft ERS-1 and 2 – launched in July 1991 and April 1995 respectively – both have a Synthetic Aperture Radar (SAR) as their main instrument.
The SAR works in several different modes; while over the ocean it works in wave mode, acquiring 10 by 5 km 'imagettes' of the sea surface every 200 km.
These small imagettes are then mathematically transformed into averaged-out breakdowns of wave energy and direction, called ocean-wave spectra. ESA makes these spectra publicly available; they are useful for weather centres to improve the accuracy of their sea forecast models.
"The raw imagettes are not made available, but with their resolution of ten metres we believed they contained a wealth of useful information by themselves," said Rosenthal. "Ocean wave spectra provide mean sea state data but imagettes depict the individual wave heights including the extremes we were interested in.
"ESA provided us with three weeks' worth of data – around 30,000 separate imagettes – selected around the time that the Bremen and Caledonian Star were struck. The images were processed and automatically searched for extreme waves at the German Aerospace Centre (DLR)."
Despite the relatively brief length of time the data covered, the MaxWave team identified more than ten individual giant waves around the globe above 25 metres in height.
"Having proved they existed, in higher numbers than anyone expected, the next step is to analyse if they can be forecasted," Rosenthal added. "MaxWave formally concluded at the end of last year although two lines of work are carrying on from it – one is to improve ship design by learning how ships are sunk, and the other is to examine more satellite data with a view to analysing if forecasting is possible."
A new research project called WaveAtlas will use two years worth of ERS imagettes to create a worldwide atlas of rogue wave events and carry out statistical analyses. The Principal Investigator is Susanne Lehner, Associate Professor in the Division of Applied Marine Physics at the University of Miami, who also worked on MaxWave while at DLR, with Rosental a co-investigator on the project. "Looking through the imagettes ends up feeling like flying, because you can follow the sea state along the track of the satellite," Lehner said. "Other features like ice floes, oil slicks and ships are also visible on them, and so there's interest in using them for additional fields of study.
"Only radar satellites can provide the truly global data sampling needed for statistical analysis of the oceans, because they can see through clouds and darkness, unlike their optical counterparts. In stormy weather, radar images are thus the only relevant information available."
So far some patterns have already been found. Rogue waves are often associated with sites where ordinary waves encounter ocean currents and eddies. The strength of the current concentrates the wave energy, forming larger waves – Lehner compares it to an optical lens, concentrating energy in a small area.
This is especially true in the case of the notoriously dangerous Agulhas current off the east coast of South Africa, but rogue wave associations are also found with other currents such as the Gulf Stream in the North Atlantic, interacting with waves coming down from the Labrador Sea.
However the data show rogue waves also occur well away from currents, often occurring in the vicinity of weather fronts and lows. Sustained winds from long-lived storms exceeding 12 hours may enlarge waves moving at an optimum speed in sync with the wind – too quickly and they'd move ahead of the storm and dissipate, too slowly and they would fall behind.
"We know some of the reasons for the rogue waves, but we do not know them all," Rosenthal concluded. The WaveAtlas project is scheduled to continue until the first quarter of 2005.
Editor's Note: The original news release can be found here.
This story has been adapted from a news release issued by European Space Agency.Pääsivu
http://polar.wwb.noaa.gov/
Aalto- ja tuuliennusteanimaatioita viikko eteenpäin
http://polar.wwb.noaa.gov/waves/main_table.html
sama yksittäisinä kuvina
http://polar.wwb.noaa.gov/waves/main_text.html
Löytyy jäitä
http://polar.wwb.noaa.gov/seaice/Analyses.html#nhmap
pintalämpötiloja
http://polar.wwb.noaa.gov/sst/ - aaltoja
valtamerillä kirjoitti:
Suoria lainailuja ja myötäjäislinkkejä
http://www.esa.int/esaCP/SEMOKQL26WD_index_0.html
Kuvia
http://www.wavephotos.com/cgi-bin/store/imageFolio.cgi?direct=Waves
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.naval.com/heavy-seas/3/burin.jpg&imgrefurl=http://www.naval.com/heavy-seas/3/&h=593&w=800&sz=61&tbnid=NrJikF3tGT0J:&tbnh=105&tbnw=141&start=1&prev=/images?q=giant waves&hl=en&lr=&ie=UTF-8&sa=G
ym
Satelliitit osoittivat hirmuaallot oletettua yleisemmiksi
PP, 21.7.2004
Myytteinä pidetyt jättimäiset valtameriaallot ovat saaneet vahvistusta ESA:n tutkasatelliittien kuvista. Hirmuaallot on nyttemmin hyväksytty selitykseksi outoihin laivojen katoamisiin.
Epänormaalin suuret valtameriaallot, joita pidettiin aikoinaan merimiesten kehittäminä myytteinä ja joiden on kerrottu olevan 10-kerroksisen talon korkuisia, on nyttemmin hyväksytty selitykseksi outoihin laivojen uppoamistapauksiin.
Kuluneen kahden vuosikymmenen aikana on huonoissa sääolosuhteissa uponnut yli 200 supertankkeria ja konttilaivaa, jotka ovat olleet pituudeltaan yli 200 metriä. Tuhoaaltojen uskotaan olevan pääasiallisina tekijöinä näissä onnettomuuksissa.
"Valtava vesiseinä"
Vastaavista tilanteista hengissä selvinneillä merimiehillä on hämmästyttäviä tarinoita kerrottavanaan. Risteilyalus Queen Elizabeth II kohtasi 29-metrisen tuhoaallon helmikuussa 1995 joutuessaan hurrikaanin vaikutuspiiriin Pohjois-Atlantilla. Aluksen kapteeni Ronald Warwick kuvaili aaltoa ”valtavaksi vesiseinäksi… näytti avain siltä, kuin olisimme olleet törmäämässä Doverin rantajyrkänteeseen.”
Saman viikon kuluessa helmi-maaliskuussa 2001 kaksi paljon kokenutta risteilyalusta – Bremen ja Caledonian Star – menettivät komentosillan ikkunat, kun 30-metrinen tuhoaalto pyyhkäisi laivojen yli Etelä-Atlantilla. Bremen joutui ajelehtimaan pari tuntia ilman toimivaa navigointilaitteistoa ja työntövoimaa.
- Nämä tapahtumat sattuivat alle tuhannen kilometrin päässä toisistaan, kertoo Wolfgang Rosenthal, Geesthachtissa Saksassa sijaitsevan GKSS Forschungszentrum GmbH -tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija, joka on tutkinut tuhoaaltoja useita vuosia.
- Vastaava ilmiö olisi voinut upottaa monta vähemmän onnekasta alusta: keskimäärin kaksi suurta laivaa uppoaa viikoittain, mutta tapausten syitä ei koskaan tutkita niin yksityiskohtaisesti kuin lentotapaturmien syitä. Syyksi todetaan yksinkertaisesti ’huono sää’.
Myös öljynporauslautat ovat saaneet osansa. Esimerkiksi Pohjanmerellä sijaitsevaan Draupnerin öljynporauslauttaan iski valtava aalto 1. tammikuuta 1995. Aallon korkeudeksi mitattiin lautalla olevalla laserlaitteella 26 metriä ja sitä ympäröivät pienemmät aallot olivat nekin jopa 12-metrisiä.
Valtameriaalto Biskajanlahdella
Draupnerin lautalta ja muiltakin mm. Pohjanmeren Goma-öljykentän lautoilta on tarkkoja havaintoja 466 tuhoaaltotapauksesta 12:sta vuoden ajalta. Niistä on ollut apua, kun tuhoaaltotutkijat ovat koittaneet käännyttää kannalleen epäileviä kollegoitaan; tilastotieteellinen lähestymistapa väittää, että näin merkittävät poikkeamat ympäröivän meren tilasta eivät voisi tapahtua kuin kerran 10 000 vuodessa.
Tuhoaaltotutkimuksella voi olla yleisen kiinnostavuuden lisäksi huomattavaa turvallisuudellista ja taloudellista merkitystä, sillä nykyiset laivat ja öljynporauslautat on mitoitettu sietämään enintään 15-metrisiä aaltoja.
Joulukuussa 2000 Euroopan unioni käynnisti MaxWave-nimisen tieteellisen projektin, jonka tavoitteena on saada vahvistus tuhoaaltojen laajamittaiselle esiintymiselle, mallintaa niiden esiintymistapoja ja arvioida niiden merkitystä laivojen ja öljynporauslauttojen rakennesuunnittelulle. ESAn ERS-tutkasatelliittien keräämiä tietoja käytettiin projektissa ensimmäistä kertaa tuhoaaltojen globaalissa kartoituksessa.
Kuvat kertovat aaltojen energian
- Ilman avaruudessa olevia tutkalaitteita, ei meillä ole mitään mahdollisuutta tehdä näin laajamittaisia havaintoja, kertoo kolme vuotta kestänyttä projektia johtanut Rosenthal.
- Aluksi meillä oli käytössämme vain öljynporauslauttojen mittaustiedot, joten olimme kiinnostuneita ERS-satelliittien tutkakuvien hyödyntämisestä heti alusta pitäen.
ESAn ympäristöntutkimussatelliitit ERS-1 ja ERS-2 on varustettu ns. synteettisen apertuurin tutkalla, eli millimetriaaltotutkalla, jonka tarkkuutta pystytään elektronisesti parantamaan ilman, että tutkan koko kuitenkaan on suuri. Satelliitit laukaistiin avaruuteen heinäkuussa 1991 ja huhtikuussa 1995. Merta ja maan pintaa kuvantava SAR-tutka oli kummankin satelliitin päätutkimuslaite.
Tutka pystyy toimimaan eri tavoilla eri tilanteissa; satelliitin lentäessä merten päällä, toimii SAR-tutka ns. aaltotilassa, jolloin se ottaa kooltaan 10 km x 5 km olevia ’kuvakkeita’ merenpinnasta 200 kilometrin välein. Kuvakkeet muunnetaan matemaattisesti keskimääräistetyiksi esityksiksi aaltojen energiasta ja niiden suunnasta; tätä kutsutaan valtamerispektriksi.
- Valtamerispektrit edustavat keskimääräistä valtameren tilasta kertovaa data, mutta kuvakkeet esittävät yksittäisten aaltojen korkeutta sekä niiden ääriarvoja. Juuri nämä tiedot kiinnostavat meitä.
Toistakymmentä yli 25-metristä aaltoa
- ESA järjesti meille kolmen viikon edestä dataa, noin 30 000 kuvakkeen verran, ja valitsimme me ajalta, jolloin Bremen ja Caledonian Star joutuivat tuhoaaltojen hyökytykseen. Kuvat käsiteltiin Saksan ilmailu- ja avaruustutkimuskeskuksessa DLR:ssä ja niiltä haettiin tietokoneen avulla automaattisesti ääriarvoja edustavia aaltoja.
Vaikka ajanjakso olikin suhteellisen lyhyt, MaxWave-projektiryhmä onnistui tehtävässään ja tunnisti yli kymmenen 25 metriä suurempaa jättiaaltoa eri puolilta maapalloa.
- Kun saimme näin todisteen niiden olemisesta, ja vieläpä esiintymisestä odotettua runsaslukuisempana, on seuraava vaihe tehdä analyysi niiden ennustettavuudesta, selittää Rosenthal.
Joitain käyttäytymismalleja on jo paljastunut. Tuhoaallot usein liittyvät merialueisiin, joilla tavalliset aallot kohtaavat merivirtoja ja pyörteitä. Virran voimakkuus keskittää aaltoenergiaa, joka synnyttää suurempia aaltoja. Lehner vertaa ilmiötä optiseen linssiin, joka keskittää valoa pienelle alalle.
Kerätty tietoaineisto on osoittanut myös sen, että tuhoaaltoja voi ilmetä kaukana merivirroista, säärintamien ja matalapaineiden yhteydessä. Yli 12 tuntia kestävien pitkäaikaisten myrskyjen tuulet voivat kasvattaa optiminopeudella kulkevien aaltojen kokoa, jotka kulkevat tuulen kanssa synkronissa – jos ne etenisivät liian nopeasti, ne menisivät myrskyn edelle, kun taas hitaammin kulkiessaan ne jäisivät jälkeen.
- Tiedossamme on muutamia syitä, jotka saavat tuhoaaltoja aikaan, mutta emme suinkaan tunne kaikkia, Rosenthal päättää.
MaxWave-projekti lopetettiin muodollisesti viime vuonna, mutta työtä jatkaa muun muassa uusi WaveAtlas-projekti, joka on sovittu päättyväksi vuoden 2005 ensimmäisen neljänneksen aikana.
Lähde: ESA
ja
Source:
European Space Agency
Date:
2004-07-21
Print this page
Email to friend
Ship-sinking Monster Waves Revealed By ESA Satellites
Once dismissed as a nautical myth, freakish ocean waves that rise as tall as ten-storey apartment blocks have been accepted as a leading cause of large ship sinkings. Results from ESA's ERS satellites helped establish the widespread existence of these 'rogue' waves and are now being used to study their origins.
This rare photo of a rogue wave was taken by first mate Philippe Lijour aboard the supertanker Esso Languedoc, during a storm off Durban in South Africa in 1980. The mast seen starboard in the photo stands 25 metres above mean sea level. The wave approached the ship from behind before breaking over the deck, but in this case caused only minor damage. The mean wave height at the time was between 5-10 metres. (Credit: Philippe Lijour)
What's Related
Japanese Shipwreck Adds To Evidence Of Great Cascadia Earthquake In 1700
European Space Agency's 'Shipping Forecast' - From Titan!
Internal Waves Appear To Have The Muscle To Pump Up Mid-lats
> more related stories
Related section:
Earth & Climate
Severe weather has sunk more than 200 supertankers and container ships exceeding 200 metres in length during the last two decades. Rogue waves are believed to be the major cause in many such cases. Mariners who survived similar encounters have had remarkable stories to tell. In February 1995 the cruiser liner Queen Elizabeth II met a 29-metre high rogue wave during a hurricane in the North Atlantic that Captain Ronald Warwick described as "a great wall of water… it looked as if we were going into the White Cliffs of Dover."
And within the week between February and March 2001 two hardened tourist cruisers – the Bremen and the Caledonian Star – had their bridge windows smashed by 30-metre rogue waves in the South Atlantic, the former ship left drifting without navigation or propulsion for a period of two hours.
"The incidents occurred less than a thousand kilometres apart from each other," said Wolfgang Rosenthal - Senior Scientist with the GKSS Forschungszentrum GmbH research centre, located in Geesthacht in Germany - who has studied rogue waves for years. "All the electronics were switched off on the Bremen as they drifted parallel to the waves, and until they were turned on again the crew were thinking it could have been their last day alive.
"The same phenomenon could have sunk many less lucky vessels: two large ships sink every week on average, but the cause is never studied to the same detail as an air crash. It simply gets put down to 'bad weather'."
Offshore platforms have also been struck: on 1 January 1995 the Draupner oil rig in the North Sea was hit by a wave whose height was measured by an onboard laser device at 26 metres, with the highest waves around it reaching 12 metres.
Objective radar evidence from this and other platforms – radar data from the North Sea's Goma oilfield recorded 466 rogue wave encounters in 12 years - helped convert previously sceptical scientists, whose statistics showed such large deviations from the surrounding sea state should occur only once every 10000 years.
The fact that rogue waves actually take place relatively frequently had major safety and economic implications, since current ships and offshore platforms are built to withstand maximum wave heights of only 15 metres.
In December 2000 the European Union initiated a scientific project called MaxWave to confirm the widespread occurrence of rogue waves, model how they occur and consider their implications for ship and offshore structure design criteria. And as part of MaxWave, data from ESA's ERS radar satellites were first used to carry out a global rogue wave census.
"Without aerial coverage from radar sensors we had no chance of finding anything," added Rosenthal, who headed the three-year MaxWave project. "All we had to go on was radar data collected from oil platforms. So we were interested in using ERS from the start."
ESA's twin spacecraft ERS-1 and 2 – launched in July 1991 and April 1995 respectively – both have a Synthetic Aperture Radar (SAR) as their main instrument.
The SAR works in several different modes; while over the ocean it works in wave mode, acquiring 10 by 5 km 'imagettes' of the sea surface every 200 km.
These small imagettes are then mathematically transformed into averaged-out breakdowns of wave energy and direction, called ocean-wave spectra. ESA makes these spectra publicly available; they are useful for weather centres to improve the accuracy of their sea forecast models.
"The raw imagettes are not made available, but with their resolution of ten metres we believed they contained a wealth of useful information by themselves," said Rosenthal. "Ocean wave spectra provide mean sea state data but imagettes depict the individual wave heights including the extremes we were interested in.
"ESA provided us with three weeks' worth of data – around 30,000 separate imagettes – selected around the time that the Bremen and Caledonian Star were struck. The images were processed and automatically searched for extreme waves at the German Aerospace Centre (DLR)."
Despite the relatively brief length of time the data covered, the MaxWave team identified more than ten individual giant waves around the globe above 25 metres in height.
"Having proved they existed, in higher numbers than anyone expected, the next step is to analyse if they can be forecasted," Rosenthal added. "MaxWave formally concluded at the end of last year although two lines of work are carrying on from it – one is to improve ship design by learning how ships are sunk, and the other is to examine more satellite data with a view to analysing if forecasting is possible."
A new research project called WaveAtlas will use two years worth of ERS imagettes to create a worldwide atlas of rogue wave events and carry out statistical analyses. The Principal Investigator is Susanne Lehner, Associate Professor in the Division of Applied Marine Physics at the University of Miami, who also worked on MaxWave while at DLR, with Rosental a co-investigator on the project. "Looking through the imagettes ends up feeling like flying, because you can follow the sea state along the track of the satellite," Lehner said. "Other features like ice floes, oil slicks and ships are also visible on them, and so there's interest in using them for additional fields of study.
"Only radar satellites can provide the truly global data sampling needed for statistical analysis of the oceans, because they can see through clouds and darkness, unlike their optical counterparts. In stormy weather, radar images are thus the only relevant information available."
So far some patterns have already been found. Rogue waves are often associated with sites where ordinary waves encounter ocean currents and eddies. The strength of the current concentrates the wave energy, forming larger waves – Lehner compares it to an optical lens, concentrating energy in a small area.
This is especially true in the case of the notoriously dangerous Agulhas current off the east coast of South Africa, but rogue wave associations are also found with other currents such as the Gulf Stream in the North Atlantic, interacting with waves coming down from the Labrador Sea.
However the data show rogue waves also occur well away from currents, often occurring in the vicinity of weather fronts and lows. Sustained winds from long-lived storms exceeding 12 hours may enlarge waves moving at an optimum speed in sync with the wind – too quickly and they'd move ahead of the storm and dissipate, too slowly and they would fall behind.
"We know some of the reasons for the rogue waves, but we do not know them all," Rosenthal concluded. The WaveAtlas project is scheduled to continue until the first quarter of 2005.
Editor's Note: The original news release can be found here.
This story has been adapted from a news release issued by European Space Agency.Aaltolainaus verkkouutisista:
>>Hurrikaani nostatti korkeimman mitatun aallon
IA, 6.8.2005
--------------------------------------------------------------------------------
Viime vuoden syyskuussa Meksikonlahdella riehunut hurrikaani Ivan nostatti korkeimman mitatun aallon, kertoo BBC.
Tutkijoiden mukaan Ivanin nostattaman aallon korkeus oli yli 27 metriä eli se oli yli 10-kerroksisen talon korkuinen, ja olisi ulottunut Vapaudenpatsaan rinnankorkeudelle. Patsaalla on mittaa 46 metriä ilman jalustaa. Kairon lähellä sijaitseva 20-metrinen sfinksi olisi peittynyt kokonaan aallon alle.
Naval Research Laboratoryn tutkijoiden mukaan hurrikaanien aiheuttamien aaltojen kokoa ei ole aiemmin täysin ymmärretty ja niitä on pidetty matalampina. Heidän mukaansa jättiläisaallot saattavat myös olla huomattavasti yleisempiä hurrikaanien yhteydessä kuin aiemmin on luultu.
Lisäksi tutkijat epäilevät, että mittalaitteilta jäi rekisteröimättä vieläkin korkeampia, jopa 40 metrin korkuisia aaltoja.
Atlantilla on joidenkin tietojen mukaan esiintynyt jopa 50-70 metriä korkeita aaltoja, mutta niistä ei ole mittaamalla tehtyjä pitäviä todisteita.
Hurrikaani Ivan tappoi yli sata ihmistä riehuessaan Karibian saarilla ja osassa Yhdysvaltoja.
Itämerellä korkein yksittäinen mitattu aalto oli 14 metriä. Suomenlahdella korkein yksittäisen aalto on ollut noin 9 metriä. Eteläisellä Selkämerellä puolestaan mitattiin 1970-luvulla 10 metrin aalto. - tutkailuja
G.G. kirjoitti:
Pääsivu
http://polar.wwb.noaa.gov/
Aalto- ja tuuliennusteanimaatioita viikko eteenpäin
http://polar.wwb.noaa.gov/waves/main_table.html
sama yksittäisinä kuvina
http://polar.wwb.noaa.gov/waves/main_text.html
Löytyy jäitä
http://polar.wwb.noaa.gov/seaice/Analyses.html#nhmap
pintalämpötiloja
http://polar.wwb.noaa.gov/sst/140 luentoa aiheesta
http://oceanexplorer.noaa.gov/ - &#1575;&#1604;&...
Taivaiden tarkkailija kirjoitti:
Helpotetaan uteliaitten vaivannäköä ja kerrotaan asia suoraan, niin ei tarvitse turhaan kysellä
http://einstein.stcloudstate.edu/Dome/constellns/gienah.htmlhttp://www.astro.wisc.edu/~dolan/constellations/hr/4662.html
http://simbad.harvard.edu/sim-id.pl?protocol=html&Ident=GAMMA Crv
http://www.winshop.com.au/annew/GienahCrv.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Corvus_(constellation)
- poikanen
New Scientistin nettiversio:
http://www.newscientist.com/
Ja samanlainen Scientific Americanista:
http://www.sciam.com/
Avaruudellisia:
http://skyandtelescope.com/
http://www.theastronomer.org/index.html
http://www.universetoday.com/
http://www.space.com/- poikanen
Nasan Amesin kotisivu:
http://www.arc.nasa.gov/
ja sieltä kiinnostavaa alaosastoa astrobiologian puolelta:
http://astrobiology.arc.nasa.gov/ - poikanen
Perussivu tieteisiin kauvautumiseen:
http://dmoz.org/World/Deutsch/Wissenschaft/
voi siihen kauvautua suomeksikin, jos haluaa:
http://dmoz.org/World/Suomi/Tiede/ - Jokeri
poikanen kirjoitti:
Perussivu tieteisiin kauvautumiseen:
http://dmoz.org/World/Deutsch/Wissenschaft/
voi siihen kauvautua suomeksikin, jos haluaa:
http://dmoz.org/World/Suomi/Tiede/Posteistasi.Oli ihan vahinko,että vilkaisin eurosuo
mea,se tuntuu kuihtuvan ja tämä palsta no ei siitä
enempää.Löysi kuitenkin sinne.Tuntuu olevan teknisetsi hieman vaateliaampi,mutta en kai ole sen tyhmempi kuin muutkaanvaikk en olekaan niin
perehtynyt tähän tietotekniikan ihmemaailmnna.
Töissä on ollur stressaavaa.Syänparka kaipasi lepoa.Siksi olen ollut vähän vaisusti mukana. - astrolinkkejä
poikanen kirjoitti:
Nasan Amesin kotisivu:
http://www.arc.nasa.gov/
ja sieltä kiinnostavaa alaosastoa astrobiologian puolelta:
http://astrobiology.arc.nasa.gov/Suomenkielisiä
http://akseli.tekes.fi/Resource.phx/tivi/antares/lehtiartikkelit.htx
Joitakin taivaallisia linkkejä
http://www.saunalahti.fi/~jsobser/Linkit.htm
- A.
En tiedä tavoittaako, mutta kirjoittelenpa tänne.
Koska harvoin luen uudestaan omia tekstejäni, niin en löytänyt koordinaatioita kuin sattumalta, toisen keskustelun yhteydessä. Ja pöhkö kun olen (ja yliväsynytkin, mutta tänään sentään takana yksi hyvin suoritettu tutkinto), niin systeemi ei aivan avautunut. Tarvitsen rautalankaa silloin, kun on kysymyksissä vähänkin numeroihin liittyvää.
En ole maanantain jälkeen käynyt sisällä näkkärissä. Toisaalta kaipaisin nähdä, onko tullut privaviestejä ystäviltä. Mutta toisaalta pelkään niitä Amien pommitusviestejä, jotka ovat täynnä epämääräisiä vihjailuja toisten kanssa käymisistään (priva)keskusteluista. Ja manipulointia viimeisen päälle. Johon täytyisi ottaa kantaa. En jaksa.
Täytynee todeta, että Pseudon julkinen nuhtelu oli itsetutkiskelun paikka. Myönnän, että omassa kirjoittamisessani olen huutanut rehellisyyttä liiankin äänekkäästi. Mutta sen jälkeiset viestit, elleivät ole omaa vainoharhaisuuttani, niin olivat todella omituiseen yhteyteen kirjoitettuja. En jaksa uskoa, että näissä viesteissään tarkoittivat itseään, tai toisiaan. Olenko siis todella epäkorrekti, lievästi pahempi narsisti, jonka olisi syytä välillä vetäytyä, ja antaa tilaa muillekin?
Alusta lähtien tunsin olevani riidankylväjä, koska ketjussa kun ketjussa kompastuin siihen. Huusin syytä, ja vastaus oli aina epämääräinen (privanakin) että ei johdu sinusta. Ja sain tietenkin vainoharhaisen maineen. Vähitellen aukeni, että on vain roolipeliä, huvittelua toisten naiiviuden kustannuksella. Vedätystä viimeisen päälle (jota kyllä aavistinkin). Ja johon olen mennyt mukaan, kuvitellen tyhmyydessäni että kirjoittavat rehellisesti mielipiteitään.
Jos olisin epäillyt, niin Amien kommentti keskustelussa Porno ja erotiikka (kaikkien pyöriteltyä nimimerkki Ainoa) kertoi suoraan roolileikin:
”Tosissamme?
Kyllähän me olimme.
Vaatii vaan aika tavalla näkkilukutaitoa selvittää mitä kukin todella sanoi
- ja varsinkin mitä jätti sanomatta.
Näitten kanssa vääntäminen kun nyt kertakaikkiaan on sitä että osaa välttää
tekemästä virheitä vähäpätöisissä yksityiskohdissa ja muotoseikoissa ;)
Vasta sitten alkaa keskustelu. ”
Siinäkin keskustelussa ihailin oplevin sanomaa (jota arvostettiin vain hyvän argumentoinnin tasolla, eikä siitä, että sisälsi asiaa)
Mikä tässä keskustelussa todella kolahti oli Tupakkamiehen kommentti:
” Prostituutio, teki sitä nainen, lapsi tai mies ei ole minun mielestäni ihmisarvoinen tapa hankkia elantoaan. Yhteiskunnan pitäisi pystyä tarjoamaan sellainen vaihtoehto, ettei heidän tarvitsisi sitä tehdä. Tiedän, että se on hurskastelua, koska sitä vaihtoehtoa kaikilla ei ole eikä tule koskaan olemaan.”
Tämä kun on minusta asian ydin, jota hyvin koulutettu, itseään fiksuna pitävät pullamössössä kasvaneita eivät ymmärrä. Elämä voi todella olla niin raadollinen, ettei muuta vaihtoehtoa juuri ole, kuin nälkäpalkalla elämiseen (jos edes siihen mahdollista), tai itsensä myymiseen. Tavalla tai toisella.
Mutta eihän tällaista voi kirjoittaa näkkäriin, perustelematta asiansa sadoilla tilastoilla, tai hyvin argumentteihin. Muussa tapauksessa on tekopyhä hurskastelija. Hyvän roolipelin hengissä.
Ja minä kun kuvittelin, että rehellinen kirjoittaminen riittäisi.- J
Vaikka siellä vähän aikaa pyörinkin.Pelästyin pahanpäiväisesti O:n otaksumaa loukkausta.Sillä
kirjoituksellani oli selvä osoite minuun itseeni.
Mutta tyyliin ei kai kuulu,että itsestään voi
tehdä pilaa.Olen siis varpaillani.No nämähän ovat
vain virtuaalimurheita.Muita onkin enemmän kuin
tarpeeksi.Kunhan nyt selviäisi ensin niistä.Jatkoja! - A.
J kirjoitti:
Vaikka siellä vähän aikaa pyörinkin.Pelästyin pahanpäiväisesti O:n otaksumaa loukkausta.Sillä
kirjoituksellani oli selvä osoite minuun itseeni.
Mutta tyyliin ei kai kuulu,että itsestään voi
tehdä pilaa.Olen siis varpaillani.No nämähän ovat
vain virtuaalimurheita.Muita onkin enemmän kuin
tarpeeksi.Kunhan nyt selviäisi ensin niistä.Jatkoja!Älä huoli. Uskallan O. puolesta vakuuttaa, ettei hän kanna niin minkäänlaista kaunaa. Hän tekee harvoin virhetulkintoja (pari olen huomannut kolmen vuoden aikana), ja ne silloin paineen alaisena. Sinä selitit, ja olen aivan vuoren varma, täysin vakuuttunut, että ymmärsi. Ja olisi varmaan enemmän kuin pahoillaan tietäessä sinun murehtivan asiaa. Luultavasti piti niin itsestään selvänä, että väärinkäsitys oli ymmärretty, puolen tai toiseen.
Tuo palsta on rankempi kuin päältä päin uskoisi. Selviät varmaan hyvin omalla tyylilläsi, koska et esitä kärkeviä mielipiteitä. Mutta silloin tuskin juurikaan saat vastauksiakaan, mikä sekin on turhauttava.
Itse olen päivän aikana lukenut uudestaan kaikki O. lähettämät viestit, ja yrittänyt mahdollisuuksien mukaan analysoida sitä kovaa arvostelua, jota hän on saanut. Kerta toisensa jälkeen näen vain vääriä tulkintoja selvästi kirjoittamasta, asiallisista teksteistä (vastineet ovat enimmäkseen olleet vähemmän asiallisia). En etsimälläkään löydä niistä kansan kynttilän julistusta, ylimielisyyttä, tai itseään toisten yläpuolelle korottamista. Kaiken eniten hämmästelin X:n (jota pidin järkevänä naisen) kertakaikkista virhetulkintaa. Tämä kuin tulkitsi O:n moralisoivan, paheksuvan prostituoituja, ja pitävän näitä uhkana parisuhteelle. Kun taas O. kritisoi kaksinaismoraalia, ja yhteiskuntia, joka johtaa tähän ammattiin. Ikuinen ongelma, jo aivan historian syntyluvuista (ja jolla ei ole niin mitään tekemistä kristinuskon kanssa).
Kaiken päätteeksi vielä tuo uskomaton virhetulkinta O. lähtemisestä, ivallisten kommenttien säestyksellä, kuin varmistaakseen ettei vain palaisi. Olen haistavinani savustusta, kuin myös omalla kohdallani. Sain tosin itse tästä vahvistuksen privana, oikeastaan ystävällisenä vihjeenä, että joko lähdet, tai itket tai lähdet. Jotkut siellä puolustavat reviiriään viimeisen päälle (eivät suinkaan kaikki). Toisin ajattelijoita suvaitaan vain huvittelumielessä. Hetken hauskuus, kunhan eivät pesiydy sinne.
Tämä tietenkin on oma tulkintani, eikä siihen kannata luottaa. - GG
A. kirjoitti:
Älä huoli. Uskallan O. puolesta vakuuttaa, ettei hän kanna niin minkäänlaista kaunaa. Hän tekee harvoin virhetulkintoja (pari olen huomannut kolmen vuoden aikana), ja ne silloin paineen alaisena. Sinä selitit, ja olen aivan vuoren varma, täysin vakuuttunut, että ymmärsi. Ja olisi varmaan enemmän kuin pahoillaan tietäessä sinun murehtivan asiaa. Luultavasti piti niin itsestään selvänä, että väärinkäsitys oli ymmärretty, puolen tai toiseen.
Tuo palsta on rankempi kuin päältä päin uskoisi. Selviät varmaan hyvin omalla tyylilläsi, koska et esitä kärkeviä mielipiteitä. Mutta silloin tuskin juurikaan saat vastauksiakaan, mikä sekin on turhauttava.
Itse olen päivän aikana lukenut uudestaan kaikki O. lähettämät viestit, ja yrittänyt mahdollisuuksien mukaan analysoida sitä kovaa arvostelua, jota hän on saanut. Kerta toisensa jälkeen näen vain vääriä tulkintoja selvästi kirjoittamasta, asiallisista teksteistä (vastineet ovat enimmäkseen olleet vähemmän asiallisia). En etsimälläkään löydä niistä kansan kynttilän julistusta, ylimielisyyttä, tai itseään toisten yläpuolelle korottamista. Kaiken eniten hämmästelin X:n (jota pidin järkevänä naisen) kertakaikkista virhetulkintaa. Tämä kuin tulkitsi O:n moralisoivan, paheksuvan prostituoituja, ja pitävän näitä uhkana parisuhteelle. Kun taas O. kritisoi kaksinaismoraalia, ja yhteiskuntia, joka johtaa tähän ammattiin. Ikuinen ongelma, jo aivan historian syntyluvuista (ja jolla ei ole niin mitään tekemistä kristinuskon kanssa).
Kaiken päätteeksi vielä tuo uskomaton virhetulkinta O. lähtemisestä, ivallisten kommenttien säestyksellä, kuin varmistaakseen ettei vain palaisi. Olen haistavinani savustusta, kuin myös omalla kohdallani. Sain tosin itse tästä vahvistuksen privana, oikeastaan ystävällisenä vihjeenä, että joko lähdet, tai itket tai lähdet. Jotkut siellä puolustavat reviiriään viimeisen päälle (eivät suinkaan kaikki). Toisin ajattelijoita suvaitaan vain huvittelumielessä. Hetken hauskuus, kunhan eivät pesiydy sinne.
Tämä tietenkin on oma tulkintani, eikä siihen kannata luottaa.Asioita sekä A.lle, että J:lle.
Olen perustanut viereisen keskustelun puolivälin paikkeille "Jaunttaustukikohdan", nopeuttamaan avaruusaikamatkailua. Syöttämällä tukikohtakoordinaatit reittitietokoneen lähtöarvoiksi, liikennöinti näillä käymättömistä korpimaista viimeisimmilläkin helpottuu huikeasti, erityisesti käytettäessä kulkuneuvossa tuplaikkunointia. - A.
GG kirjoitti:
Asioita sekä A.lle, että J:lle.
Olen perustanut viereisen keskustelun puolivälin paikkeille "Jaunttaustukikohdan", nopeuttamaan avaruusaikamatkailua. Syöttämällä tukikohtakoordinaatit reittitietokoneen lähtöarvoiksi, liikennöinti näillä käymättömistä korpimaista viimeisimmilläkin helpottuu huikeasti, erityisesti käytettäessä kulkuneuvossa tuplaikkunointia.En osaa käyttää reittitietokonetta, vaikka olen miettinyt pääni kohta puhki.
Syötettyäni koordinaatteja ei tapahdu mitään. Jos painan "päivitä", niin näyttöön napsahtaa vanhat koordinaatit.
Olen varmaan tyhmä, valitettavasti. - Avaruusloikkari
A. kirjoitti:
En osaa käyttää reittitietokonetta, vaikka olen miettinyt pääni kohta puhki.
Syötettyäni koordinaatteja ei tapahdu mitään. Jos painan "päivitä", niin näyttöön napsahtaa vanhat koordinaatit.
Olen varmaan tyhmä, valitettavasti.Toimiakseen systeemi ilmeisesti tarvitsee aika reilusti näyttömuistia tai jotain muuta kapasiteettia, koska itsellänikin jämähtää jumiin, jos on runsaasti kuvallisia ikkunoita auki yhtäaikaa, mutta sammuttamalla vaikka kymmenkunta tulivuorta, loikkiminen onnistuu sujuvasti.
Ongelman ratkaiseminen saattaa vaatia runsaampaa reaalikommunikaatiota. Pitäisikö mahdollisesti siirtyä sille paljonparjatulle toisenmaiseman privapuolelle pohtimaan tilannetta? - Tupakkamies
A. kirjoitti:
En osaa käyttää reittitietokonetta, vaikka olen miettinyt pääni kohta puhki.
Syötettyäni koordinaatteja ei tapahdu mitään. Jos painan "päivitä", niin näyttöön napsahtaa vanhat koordinaatit.
Olen varmaan tyhmä, valitettavasti.Minä en ihan puhki asti uskaltanut miettiä, mutta en hogannut minäkään. Tämän ketjun tai oikeastaan nämä uudemmat viestit bongasin tosin vasta tänään.
Nk:n keskustelu on pyörinyt pitkään minua puuduttavien aihealueiden tiimoilla ja huolimatta muutamasta mielenkiintoisesta persoonasta huolimatta valtavan runsas kommentointini sinne lienee hiljalleen hiipumassa ellei muutoksesta tai muusta muuta johdu.
TM:kin on toisaalta jo aikansa elänyt ja puhki&poikki puhuttu nikki. Muut virtuaalipersoonani ovat jo pitkään vaatineet ääntänsä kuuluviin. Ehkä aika olisi otollinen nyt. - J
Tupakkamies kirjoitti:
Minä en ihan puhki asti uskaltanut miettiä, mutta en hogannut minäkään. Tämän ketjun tai oikeastaan nämä uudemmat viestit bongasin tosin vasta tänään.
Nk:n keskustelu on pyörinyt pitkään minua puuduttavien aihealueiden tiimoilla ja huolimatta muutamasta mielenkiintoisesta persoonasta huolimatta valtavan runsas kommentointini sinne lienee hiljalleen hiipumassa ellei muutoksesta tai muusta muuta johdu.
TM:kin on toisaalta jo aikansa elänyt ja puhki&poikki puhuttu nikki. Muut virtuaalipersoonani ovat jo pitkään vaatineet ääntänsä kuuluviin. Ehkä aika olisi otollinen nyt.Kaiketi vihjaiset?
- p
Tupakkamies kirjoitti:
Minä en ihan puhki asti uskaltanut miettiä, mutta en hogannut minäkään. Tämän ketjun tai oikeastaan nämä uudemmat viestit bongasin tosin vasta tänään.
Nk:n keskustelu on pyörinyt pitkään minua puuduttavien aihealueiden tiimoilla ja huolimatta muutamasta mielenkiintoisesta persoonasta huolimatta valtavan runsas kommentointini sinne lienee hiljalleen hiipumassa ellei muutoksesta tai muusta muuta johdu.
TM:kin on toisaalta jo aikansa elänyt ja puhki&poikki puhuttu nikki. Muut virtuaalipersoonani ovat jo pitkään vaatineet ääntänsä kuuluviin. Ehkä aika olisi otollinen nyt.Myönnän, että saatan joskus kirjoitella hieman hämärästi. Eka hämäryys oli kolmen pisteen vihje, mutta hämäröidään kahdella pisteellä lisää (tietenkin homma luontuisi selkeimmin sp-teitse). Koska sinun nyt pitäisi päätyä johonkin tarkoin tarkoitettuun, niin mahdollista on päästä tavoitteeseen vähentämällä aamun keskustelusivumme numerosta 106 ja etsimällä päätymisalueelta tässäkin ketjussa esiintyvän p-maailmankatsomuksellisen olennaisen "koodisanan" (ja tarkkailemalla päiväyksiä)
Jos ei tule kesää, niin annetaan seuraavaksi yhden pisteen vihje. - Tupakkamies
p kirjoitti:
Myönnän, että saatan joskus kirjoitella hieman hämärästi. Eka hämäryys oli kolmen pisteen vihje, mutta hämäröidään kahdella pisteellä lisää (tietenkin homma luontuisi selkeimmin sp-teitse). Koska sinun nyt pitäisi päätyä johonkin tarkoin tarkoitettuun, niin mahdollista on päästä tavoitteeseen vähentämällä aamun keskustelusivumme numerosta 106 ja etsimällä päätymisalueelta tässäkin ketjussa esiintyvän p-maailmankatsomuksellisen olennaisen "koodisanan" (ja tarkkailemalla päiväyksiä)
Jos ei tule kesää, niin annetaan seuraavaksi yhden pisteen vihje.tukikohdan.
Kattava ja hieno läpileikkaus.
Muutoin en ole löytänyt yhtään käynnissä olevaa järkevää keskustelua S24:sella millään palstalla. Omatkin epätoivoiset hiillokseen puhaltelut näyttävät vain tuovan pääosin savua silmille.
Ei syty ei, uskottava se on.
Minä veäydyn näiltä kunnian kentiltä joksikin aikaa takavasemmalle.
Palataan asiaan: TM - Valvoja
p kirjoitti:
Myönnän, että saatan joskus kirjoitella hieman hämärästi. Eka hämäryys oli kolmen pisteen vihje, mutta hämäröidään kahdella pisteellä lisää (tietenkin homma luontuisi selkeimmin sp-teitse). Koska sinun nyt pitäisi päätyä johonkin tarkoin tarkoitettuun, niin mahdollista on päästä tavoitteeseen vähentämällä aamun keskustelusivumme numerosta 106 ja etsimällä päätymisalueelta tässäkin ketjussa esiintyvän p-maailmankatsomuksellisen olennaisen "koodisanan" (ja tarkkailemalla päiväyksiä)
Jos ei tule kesää, niin annetaan seuraavaksi yhden pisteen vihje.hehhehheh...
täähän on fantastista.
Aikamoinen labyrintti. Kiitos vaan vinkeistä.
Surkeuden surkeus kun seuraavat pari-kolme viikkoa on nyt niin onneton kiire, olisi hauska tutkia ihan saman tien perusteellisemminkin tätä huikeaa mini-maailmankaikkeutta mikä tänne on synnytetty.
Mutta ehtiihän tässä. Ei kait sitä nyt noin yleisesti ottaen niin kauhea kiire saa olla. Hahaa
danke und schuldigung
t. Valvoja - Labyrakentelija
Valvoja kirjoitti:
hehhehheh...
täähän on fantastista.
Aikamoinen labyrintti. Kiitos vaan vinkeistä.
Surkeuden surkeus kun seuraavat pari-kolme viikkoa on nyt niin onneton kiire, olisi hauska tutkia ihan saman tien perusteellisemminkin tätä huikeaa mini-maailmankaikkeutta mikä tänne on synnytetty.
Mutta ehtiihän tässä. Ei kait sitä nyt noin yleisesti ottaen niin kauhea kiire saa olla. Hahaa
danke und schuldigung
t. ValvojaAikomuksia on jatkeskella rakentelua aina joskus joutoaikoina, mutta tuppaa olemaan vähän ajasta ja inspiraatiosta kiinni, milloin saa aikaiseksi tarttua toimeen. Aika parhain aamuvarhain, jolloin linjat ovat joutuisammat loikkelehtimiseen näissä virtuaalimaisemissa. Nykyelonrytmi vain ei mahdollista moista kuin ehkä joskus sunnuntaiaamuisin. Muutenkin mennyt viikko oli niin kiireinen, etten ehtinyt kuin lyhytpyrähdellä näissä maisemissa muutamana päivänä, eikä sattunut tuttuin keskusteluja mistään silmiin.
Tuplatornientuhon muistoviikolla sain aikaiseksi alkaa tuhota omia tornejani satunnaisilla joutoajoillani (hesareita melkein vuoden ajalta kahdessa tornimaisessa pinossa odottamassa saksimistaan ja lehtileikekansiokiinnostuksenaiheita täälläkin ilmeneviä runsaslukuisammin.) Tornien tuhoamisoperaatio saattaa kestää kuukaudenverran, jolloin täällä ilmenemiseni lienee tavanomaistakin vähäisempää. Toinen tekemistään odottava työ on lemmikkieläinten vuoriston ainakin osittainen purkaminen, siivoaminen ja uudelleenjärjestäminen, (kun ne paperinpaloista päätellen ovat kaivautuneet johonkin kirjalaatikkoon, jossa minun mielestäni on säilyttämisen arvoisia kirjoja)(aiheen esihistoriaan pääsemiseen reitti: tukikohta/luontoisia juttuja/ja elukoista/lisää karvapalleroita ja siitä jatko)
Aloin elätellä mielessäni mietteitä tämänkaltaisesta joskus 1980-luvun lopulla, kun tutustuin ensikertoja hypertekstin ideaan. Sopiva ympäristö vain puuttui. Kun tänne viime vuodenvaihteen uudistuksessa liitettiin mukaan suora linkitettävyys, idea alkoi vähitellen, kuin itsestään konkretisoitua. Täällä ei ilmeisestikään voi kätkeä linkkiä suoraan tekstin alle, vaan mukaan tarvitaan koko osoiterimpsu, joka on toisinaan älyttömän pitkä mutkankauttahakureiteillä. (Haen kuvagooglella esimerkiksi jotain tiettyä graafista kuvaajaa) Esimerkinomaisena vaikkapa auringonpilkkujaksojen ja maansäiden välinen yhteys:
http://images.google.com/imgres?imgurl=www.ngdc.noaa.gov/stp/SCOSTEP/image018.jpg&imgrefurl=http://www.ngdc.noaa.gov/stp/SCOSTEP/CAWSESDraft.html&h=319&w=425&prev=/images?q=sunspot cycle&start=20&svnum=10&hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&safe=off&sa=N - poikanen
Labyrakentelija kirjoitti:
Aikomuksia on jatkeskella rakentelua aina joskus joutoaikoina, mutta tuppaa olemaan vähän ajasta ja inspiraatiosta kiinni, milloin saa aikaiseksi tarttua toimeen. Aika parhain aamuvarhain, jolloin linjat ovat joutuisammat loikkelehtimiseen näissä virtuaalimaisemissa. Nykyelonrytmi vain ei mahdollista moista kuin ehkä joskus sunnuntaiaamuisin. Muutenkin mennyt viikko oli niin kiireinen, etten ehtinyt kuin lyhytpyrähdellä näissä maisemissa muutamana päivänä, eikä sattunut tuttuin keskusteluja mistään silmiin.
Tuplatornientuhon muistoviikolla sain aikaiseksi alkaa tuhota omia tornejani satunnaisilla joutoajoillani (hesareita melkein vuoden ajalta kahdessa tornimaisessa pinossa odottamassa saksimistaan ja lehtileikekansiokiinnostuksenaiheita täälläkin ilmeneviä runsaslukuisammin.) Tornien tuhoamisoperaatio saattaa kestää kuukaudenverran, jolloin täällä ilmenemiseni lienee tavanomaistakin vähäisempää. Toinen tekemistään odottava työ on lemmikkieläinten vuoriston ainakin osittainen purkaminen, siivoaminen ja uudelleenjärjestäminen, (kun ne paperinpaloista päätellen ovat kaivautuneet johonkin kirjalaatikkoon, jossa minun mielestäni on säilyttämisen arvoisia kirjoja)(aiheen esihistoriaan pääsemiseen reitti: tukikohta/luontoisia juttuja/ja elukoista/lisää karvapalleroita ja siitä jatko)
Aloin elätellä mielessäni mietteitä tämänkaltaisesta joskus 1980-luvun lopulla, kun tutustuin ensikertoja hypertekstin ideaan. Sopiva ympäristö vain puuttui. Kun tänne viime vuodenvaihteen uudistuksessa liitettiin mukaan suora linkitettävyys, idea alkoi vähitellen, kuin itsestään konkretisoitua. Täällä ei ilmeisestikään voi kätkeä linkkiä suoraan tekstin alle, vaan mukaan tarvitaan koko osoiterimpsu, joka on toisinaan älyttömän pitkä mutkankauttahakureiteillä. (Haen kuvagooglella esimerkiksi jotain tiettyä graafista kuvaajaa) Esimerkinomaisena vaikkapa auringonpilkkujaksojen ja maansäiden välinen yhteys:
http://images.google.com/imgres?imgurl=www.ngdc.noaa.gov/stp/SCOSTEP/image018.jpg&imgrefurl=http://www.ngdc.noaa.gov/stp/SCOSTEP/CAWSESDraft.html&h=319&w=425&prev=/images?q=sunspot cycle&start=20&svnum=10&hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&safe=off&sa=NTuosta edellisestä on melkein kuukausi, eikä niitäkään tuossa mainittuja ole ehtinyt paljon muuta kuin suunnitella. Lisäksi pukkasi täksi loppukuuksi vielä muuta puuhaa, joten tänne ehtiminen jäännee nykyistäkin vähäisemmäksi, luultavasti hyvin satunnaisesti jos edes sitä arkisin, mahdollisesti viikonloppuisin jonkinverran. Vinkit jossakin käytävistä mielenkiintoisista keskusteluista ovat tervetulleita, vaikka en ehkä ehdi kovinkaan osallistua.
- poikanen
Harrastustähtitieteen puolelta Teletapilta lainattu valmis lista
>>
Jotain pientä alkupaloiksi, ole hyvä vain...
Hevosen pää:
http://imgsrc.hubblesite.org/hu/db/2001/12/images/a/formats/print.jpg
Hubblegallery:
http://hubblesite.org/newscenter/archive/
News bå finska:
http://netti.nic.fi/~avaruus/
2003 taivas:
http://netti.nic.fi/~avaruus/artikkelit/t%E4htivuosi%202003/vuoden%202003%20t%E4htitaivas.html
Astronetti:
http://www.astronetti.com/index.htm
Esa suomeksi:
http://www.esa.int/export/esaCP/Finland.html
Paljonkin hyviä kuvia:
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/archivepix.html
Esa Science: http://sci.esa.int/
Space Station:
http://www.scipoc.msfc.nasa.gov/
Aurinko nyt:
http://sohowww.nascom.nasa.gov/
Nasan kuvaa:
http://images.jsc.nasa.gov/
Universe today:
http://www.universetoday.com/
Nasa Live TV:
http://www.unitedspacealliance.com/live/NASATV.htm
Harvemmin nähtyjä otoksia:
http://photojournal.jpl.nasa.gov/
Seti:
http://www.setiathome.ssl.berkeley.edu/home_finnish.html
Nix:
http://nix.nasa.gov/nix.cgi
JBL:
http://www.jpl.nasa.gov/index.cfm
Science Nasa:
http://science.nasa.gov/
Science Daily:
http://www.sciencedaily.com/
Solar Images:
http://www.sec.noaa.gov/solar_images/
Virtual Solar System:
http://www.nationalgeographic.com/solarsystem/index.html
Lisälinkit:
http://www.google.fi/search?hl=fi&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=t%C3%A4hdet linkit&lr=- GG.
GG kirjoitti:
http://faculty.carroll.cc.md.us/crabenhorst/geoscience 101,110/links.htm
Seuraava on kopio evo/krea palstalta ja vaikuttaa asialliselta
Maailman vanhin DNA Siperiasta
Kirjoittanut: Old Earth UnCrea, 19.4.2003 klo 09.00
Pyhäpäivien ratoksi ja uusien keskustelujen aiheiksi:
Kenties maailman vanhin DNA on löydetty Siperiasta. Jäätyneestä maasta löytynyt DNA -näyte on peräisin kasvista, joka eli maapallolla noin 400 000 vuotta sitten, kertoo BBC.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/2949629.stm
http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=35014
Nämä jäi Moosekseltakin näkemättä, maailmankaikkeuden tutkintaa infrapunaisin silmin:
http://netti.nic.fi/~avaruus/artikkelit/sirtf/sirtf.html
Uusi standardikynttilä avaruuden etäisyyksien luotettavempiin mittauksiin:
http://netti.nic.fi/~avaruus/vol7/huhtikuu/sn2002dd.html
Galaksit kehittyivät jo varhaisessa vaiheessa?:
http://netti.nic.fi/~avaruus/vol7/maaliskuu/kaukaisin galaksi.html
Kosmologia on täsmätiedettä:
http://www.tsv.fi/ttapaht/983/kajantie.htm
Uusia kuvia naapurista:
http://mars.jpl.nasa.gov/odyssey/gallery/images.html
Space. Work and fun for a couple of lifetimes.:
http://www.student.oulu.fi/~jkorteni/space/index.html
Loppukevennys kulttuurievon puolelta, valikoituja sitaatteja Carl Barksin suomennetuista teoksista:
http://www.aikakone.org/juhani/gamma.html - exosastolainen
GG. kirjoitti:
Seuraava on kopio evo/krea palstalta ja vaikuttaa asialliselta
Maailman vanhin DNA Siperiasta
Kirjoittanut: Old Earth UnCrea, 19.4.2003 klo 09.00
Pyhäpäivien ratoksi ja uusien keskustelujen aiheiksi:
Kenties maailman vanhin DNA on löydetty Siperiasta. Jäätyneestä maasta löytynyt DNA -näyte on peräisin kasvista, joka eli maapallolla noin 400 000 vuotta sitten, kertoo BBC.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/2949629.stm
http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=35014
Nämä jäi Moosekseltakin näkemättä, maailmankaikkeuden tutkintaa infrapunaisin silmin:
http://netti.nic.fi/~avaruus/artikkelit/sirtf/sirtf.html
Uusi standardikynttilä avaruuden etäisyyksien luotettavempiin mittauksiin:
http://netti.nic.fi/~avaruus/vol7/huhtikuu/sn2002dd.html
Galaksit kehittyivät jo varhaisessa vaiheessa?:
http://netti.nic.fi/~avaruus/vol7/maaliskuu/kaukaisin galaksi.html
Kosmologia on täsmätiedettä:
http://www.tsv.fi/ttapaht/983/kajantie.htm
Uusia kuvia naapurista:
http://mars.jpl.nasa.gov/odyssey/gallery/images.html
Space. Work and fun for a couple of lifetimes.:
http://www.student.oulu.fi/~jkorteni/space/index.html
Loppukevennys kulttuurievon puolelta, valikoituja sitaatteja Carl Barksin suomennetuista teoksista:
http://www.aikakone.org/juhani/gamma.htmlOsaston pitäjä häipyy maisemista ja täyttäminen päättyy siltä osin.
- KsrTmrn
exosastolainen kirjoitti:
Osaston pitäjä häipyy maisemista ja täyttäminen päättyy siltä osin.
Hebajoen krean kumoamus kokoomus
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=1000000000000003&conference=1500000000000073&posting=22000000000582163 - kokeiltavaksi
GG. kirjoitti:
Seuraava on kopio evo/krea palstalta ja vaikuttaa asialliselta
Maailman vanhin DNA Siperiasta
Kirjoittanut: Old Earth UnCrea, 19.4.2003 klo 09.00
Pyhäpäivien ratoksi ja uusien keskustelujen aiheiksi:
Kenties maailman vanhin DNA on löydetty Siperiasta. Jäätyneestä maasta löytynyt DNA -näyte on peräisin kasvista, joka eli maapallolla noin 400 000 vuotta sitten, kertoo BBC.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/2949629.stm
http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=35014
Nämä jäi Moosekseltakin näkemättä, maailmankaikkeuden tutkintaa infrapunaisin silmin:
http://netti.nic.fi/~avaruus/artikkelit/sirtf/sirtf.html
Uusi standardikynttilä avaruuden etäisyyksien luotettavempiin mittauksiin:
http://netti.nic.fi/~avaruus/vol7/huhtikuu/sn2002dd.html
Galaksit kehittyivät jo varhaisessa vaiheessa?:
http://netti.nic.fi/~avaruus/vol7/maaliskuu/kaukaisin galaksi.html
Kosmologia on täsmätiedettä:
http://www.tsv.fi/ttapaht/983/kajantie.htm
Uusia kuvia naapurista:
http://mars.jpl.nasa.gov/odyssey/gallery/images.html
Space. Work and fun for a couple of lifetimes.:
http://www.student.oulu.fi/~jkorteni/space/index.html
Loppukevennys kulttuurievon puolelta, valikoituja sitaatteja Carl Barksin suomennetuista teoksista:
http://www.aikakone.org/juhani/gamma.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6015018Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?252884HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2652381- 1251710
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1271453Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3461358Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101193- 121085
Onko PS kaaoksessa?
Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P73926- 100853