Maastakäsittely vinkkejä?

lv-orin hoitaja

Käyn hoitamassa 6 vuotiasta lv-oria yhdellä yksäritallilla. "Mustia" on ajettu mutta jaloissa vikaa joten nyt vain seisonut. Mustia ei ole ratsastettu mutta sekin olisi jossain vaiheessa kesää tarkoitus aloittaa.

Nyt siis haluaisin tutustua ja kerätä Mustin luottamusta minuun :) Mitä maastakäsittely harjoituksia tiedätte? Tallilla ei ole kenttää mutta peltoa riittää (minulla on juoksutusliina, naruriimu ja hevosten "leikkipallo").

Toivoisin aika tarkkoja ohjeita, koska en ole koskaan ennen maastakäsitellyt hevosta :/ :D

3

2182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lv-orin hoitaja

      vastauksia kiitos :)?

    • Henkilökohtaisesti en suuremmin usko koko maastakäsittelytouhuun silloin kun puhutaan kunnioituksesta ja luottamuksesta. Normaalilla käsittelyllä normaali hevonen oppii ne automaattisesti tavallisen jokapäiväisen hoidon ja muun puuhastelun kautta ilmankin, että niitä juttuja pitäisi harjoittelemalla harjoitella. Vietä siis mahdollisimman paljon aikaa hevosesi kanssa, joko ihan tavallisissa hoitotilanteissa kuten harjatessa, tai taluttele sitä ellei sille voi vielä antaa muuta liikuntaa.

      Mutta jos aikasi kuluksi haluat tehdä jotakin muuta, voit opettaa sille samoja juttuja kuin koirallekin.
      Opeta se seuraamaan: Kun taluttelet sitä, pidä naru löysällä ja tee pysähdyksiä. Jos äänikomennot ovat sille tuttuja, sano sille askelta tai paria ennen pysähdystä rauhallisesti "seis" tai mitä komentoa käytätkin, ja pysäytä hevonen niin että sen pää on vieressäsi. Kun lähdet liikkeelle, sano sille "mennään" tms tai vaikka maiskuta sille niin että se lähtee liikkeelle mahd pienellä narusta vetämisellä. Kun käännyt, hevonenkin kääntyy.

      Opeta se pysymään paikallaan käskystä, niin että voit vetäytyä riimunnarun mitan päähän ilman että hevonen ottaa askeltakaan mihinkään suuntaan. Sano vaikka "seiso", kohota kätesi pystyyn hevosen eteen niin että se näkee sen, ja peräänny pari kolme askelta. Jos hevonen lähtee perääsi, astu eteenpäin ja toista käsky. Jos se pysyy paikallaan, kehu kovasti ja tee se muutamia kertoja uudestaan ennen kuin alat pidentää välimatkaa. Lopulta hevonen pysyy käskystä paikallaan vaikka menisit kauemmaksikin. Koska teillä ei ole kenttää missä leikkiä, voit(ko) mennä tarhaan niin että voit opettaa hevosen tekemään niin myös vapaana ollessaan?

      Samalla kun opetat sitä pysymään paikallaan, voit opettaa sille myös luoksetuloa. Jätä hevonen seisomaan vaikka sen narun mitan päähän ja kutsu sitä. Ellei se tule, vedä kevyesti narusta, toista käsky ja maiskuta niin että hevonen lähtee sinua kohti. Ja kun se tulee, kehu sitä.

      Moni käyttää makupaloja opettaessaan hevoselle näitä juttuja, mutta itse en niitä yleensä suosittele. Jos hevosta opettaa lahjomalla, se oppii tottelemaan makupalojen toivossa, ei siksi että se kunnioittaisi. Tottelevaisuus ei välttämättä ole osoitus kunnioituksesta; todellinen kunnioitus ja luottamus kehittyvät vain ajan kanssa, syvemmän tuntemisen myötä, ei harjoittelemalla.

      Jotkut sanovat, että väistätykset ovat tärkeitä, jotta hevonen oppisi antamaan tilaa ihmiselle, mutta niitä hevonen oppii tavallisen harjailunkin yhteydessä. Jos hevonen seisoo liian lähellä seinää, ihminen pyytää sitä siirtymään joka tapauksessa, eli antamaan tilaa. Samoin jos hevonen seisoo aivan karsinan ovella ruoka-aikaan, ihminen käskee sen peruuttaa niin että karsinaan mahtuu menemään heinien ja ruokakipon kanssa. Hevonen oppii väistämään automaattisesti enkä siksi näe mitään syytä ruveta sitä erikseen harjoittelemaan. Mutta nämä ovat vain omia mielipiteitäni.

    • Shettiksenhoitaja

      Voit toki myös harjoituttaa jonkin sortin venytyksiä kuten se että ponin pitää koskea turvalla omaan kylkeen tai jalkojen välistä ns. Porkkana venytyksellä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5289
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1562
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      191
      1449
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe