Hautaus

Manta3

Nykyisin on yleistynyt että hautaus tapahtuu läheisten läsnä ollessa.Kun kuolinilmoitus on lehdessä vasta hautauksen jälkeen silloinhan ei vainajan omaiset/läheiset halua antaa julki surusanomaa.No sitten olen ihmetellyt miksi avataan kukkakaupassa lista johon kerätään rahaa,en ymmärrä.Kuolin viesti kulkee suusta suuhun menetelmällä,mut hut sentään,miksi? Käsittääkseni kun hautaus tapahtuu läheisten läsnä ollessa hautajaisiin kutsutaan saattamaan vainajaa,eikö vaan! no miksihän kuolin ilmoitus on ja siinä kiitetään saattajia,nehän kaikki on olleet hautajaisissa. En laita koskaan mihinkään hautajaiskeräykseen rahaa,en etenkään kun kuolemasta kuulen huhuna! jos on yleinen kutsu hautajaisiin ja siinä mihin varat käytetään on aivan eri asia.

8

482

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mara45

      Minun eno siunattiin hiljasuudessa eikä ollut kuolin ilmoitusta lehdessä.

    • perik.päättää

      Tilanne voidaan tullita siten, että "suusta suuhun menee tieto vainajan poismenosta". Ns. Perikunta valitsee sopivimman vainajalle / heille huolehdittavaksi tulevan siunaustilaisuuden. Esim kylässä saattaa olla 90 vuotias joka on "yksin jäänyt muiden rinnalta jo kaatuneet". Uusisukupolvi ei bälttämättäedes tunne vainajaa, muttahänen perilliset, siskot jne.
      Se on jonkin aloitteesta tehty lista jne, se on jotain perinteitä mm. Yt:lla.
      Mutta kaupungeissa saati isommissa alueissa ei tuollaisia edes tapahtu. Ehkä jokin työyhteisö tms. Jos vainaja on ollut jollain lailla "tunnettu ja pidetty".
      Hiljaiset saattamiset tarkoittaa, että on lupa olla kirkossa ja arkun saattokulkuessa. On myös mahdollisuus jättää viimeinen tervehdys esim.kukilla, adressilla.
      Mutta minnekään seurakuntatalolle e i sitten ole lupa mennä, mikäli nimenomaan henkilökohtainen kutsu puuttuu. Yt;lla tätä eivät "jotkut älyä yhtään" - suoraan sanoen on erittäin loikkaavaa mennä kuokkimaan tilaisuuteen. Vanhemman lähimmät omaiset ovat lapset, aviomies. Mutta ei esim vainajan sisko, veli tms. Heillä ei ole minkäänlaista asiaa esim.muistotilaisuuteen, ellei kutsua ole esitetty.
      Puhun kokemuksen vakaalla äänellä ---vainajaa pitää muistaa hänen elinaikana jne. senmjälkeen se on myöhäistä. Mikäli viimeisimmät yhteydet ovat olleet suurinpiirtein käräjäoikeudessa jne niin ,,,, lukijoiden pitäisi osata lukea rivien välistä. Siinä saattaa olla jopa pappi ihmeissään, kun hänelle ilmoitetaan "ei toivotuista henkilöistä". Yt:lla on tällainen tilaisuus tullut koettua, ja tuohan kertoo "kiiltokuvakilven putssamisesta", että muut näkevät että "olen häntä muistanut jasitten tiputellaan krokotiilinkyyneleitä". Nuo ovat sellaisia "liki oskarin arvoisia suorituksia" - ja esim näille voi kerätä listaa jne mutta se ei muuta tosiasiaa. Hiljaiset määrää lähimmät. Älkää tunkeko jos ei ole yleinen kutsu tai ei ole erikseen kutsuttu. Siitä tulee turhan päiten noloja tilanteita. Jokainen vuorollaan siirtyy kaupinmäelle; siellä voivat sitten keskenään "herran viimeisellä lepopaikalla" jatkaa hiljaisia keskusteluja. Tai sitten voi tilaisuuden jälkeen erikseen käydä yksin purkamassa sydäntä mustan kiven äärellä,,,,, vaan todellisuudessa ei tuollaista tapahdu, kun ihmisen mieli ei sitä taida mieltää. M.o.t

    • Maikki49

      Todella hyvä ja selventävä kirjotus.Jos ja kun kuulen jonkun sanovan että se on kuollut,ja kuulemma haudataan hiljaisuudessa,en reakoi mitenkään.Joo ei saa hautajaisiin mennä jos ei kutsuta saattamaa vainajaa.Se on jo sinänsä harvinaisen selvä asia jos ei ole lehtikutsua.Tuo rahakeräys minua kummastuttaa,eihän silloin tarvitse mitenkään muistaa kun ei "tiedä henkilön kuolleen".

    • mara 75

      ei rahan keräystä hautajaisiin jos ei ole kohdetta mihin se käytetään,en minäkään laita tällaisiin tapauksiin rahaa.Hautauksen tapahtuessa läheisten läsnäollessa ei sitten tarkoita että suusta suuhun kulkee "huhu kuolemantapauksesta.Y-tornilla melkeimpä yleinen tapa,saisi loppua moinen.

    • titttirilliii

      Seurakunnan hlö kunnan puoletahan ne huhut lähtee aina liikkeelle, sinne kun se tieto kuolemasta menee aina ensimmäisenä.

      • Late Lapista.

        Tapahtui taannoin Lapin syrjäkylällä! Ison maatalon emäntä oli kuollut, ja hautajaiset olivat komiat, mutta jostakin kumman syystä naapurin vanha pappa oli jäänyt kemuihin kutsumatta! kun sitten hautajaisvieraat saapuivat kirkolta maataloon peijaisiin, seisoi naapurin vanha pappa veräjän pielessä, pui nyrkkiään hautajaisvieraille ja puhisi jotta " perkele kuollaan sitä vielä meilläkin "!


        Late Lapista.


      • Kauko78
        Late Lapista. kirjoitti:

        Tapahtui taannoin Lapin syrjäkylällä! Ison maatalon emäntä oli kuollut, ja hautajaiset olivat komiat, mutta jostakin kumman syystä naapurin vanha pappa oli jäänyt kemuihin kutsumatta! kun sitten hautajaisvieraat saapuivat kirkolta maataloon peijaisiin, seisoi naapurin vanha pappa veräjän pielessä, pui nyrkkiään hautajaisvieraille ja puhisi jotta " perkele kuollaan sitä vielä meilläkin "!


        Late Lapista.

        Jos vaikka hyvinkin tuttu on kuollut,hiljasuudessa haudattu ja kuulen jälkeenpäin,ei mielestäni se kuulu ns,ulkopuolisille,koska siunaustilaisuuteen on kutsuttu vain ne läheiset...Henkilökohtainen kantani on se,että jos ei ole ns,yleistäkutsua saattamaan vainajaa vaan kutsutaan ne läheiset,pitää kunnioittaa vainajaa..


    • nonononono

      no

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2285
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      71
      1923
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1725
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      158
      1649
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1514
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe