kurssille vai kauppaan?

pintasorsa

Räpyläsukellusta hieman harrastaneena tekisi mieli pysytellä hieman pidempään veden alla. 5-6 metrin syvyys riittäisi kovinkin hyvin ja siinä syvyydessä kiinnostaa myös harppunakalastus. Käsittääkseni sukellustaudit eivät pääse noissa syyvyyksissä vaivaamaan ollenkaan. Laitteita sinänsä voisi ostaa kuka vaan, mutta onko kouluttamattomalla kuitenkin jotain riskejä?

Paineilmakompressorit sukelluskäyttöön maksavat ihan maltaita, mutta tavallisillakin kompuroilla saanee happisuodattimen kanssa ihan hengitettävääkin ilmaa säiliöön, vai? Tosin saako noilla rautakaupan kompuroilla paineita säiliöön tarpeeksi, kun niissä näyttää olevan yleisesti 5-10 baria? 15-20 minuutin sukellus voisi olla ihan riittävä?

Seuratoiminta ei sinänsä kiinnosta ja yksin kalojen perässä uiskentelisin pienissä syvyyksissä, joten mitkä ovat neuvonne?

4

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • japetus_dyykkimestar

      Mene. Hyvä. Ihminen. Kunnon. Sukelluskurssille.

      Kyllä noillakin syvyyksillä itsesi hengiltä saat, kun et ymmärrä mistään mitään.

    • Firedive

      Mene kurssille. Kysymykset ovat sitä luokkaa, että mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, kun edes alkeet eivät ole hallussa.

      "Käsittääkseni sukellustaudit eivät pääse noissa syyvyyksissä vaivaamaan ollenkaan"

      No ei, mutta esimerkiksi keuhkorepeämän saat kyllä ihan jo komeasti aikaan.

      "Paineilmakompressorit sukelluskäyttöön maksavat ihan maltaita, mutta tavallisillakin kompuroilla saanee happisuodattimen kanssa ihan hengitettävääkin ilmaa säiliöön, "

      Öh, siis millä suodattimella? Onko sinulla aavistustakaan mitä "huoneilmasta" suodatetaan pois kun se pakataan hengitysilmasäiliöön?

      "Tosin saako noilla rautakaupan kompuroilla paineita säiliöön tarpeeksi, kun niissä näyttää olevan yleisesti 5-10 baria? 15-20 minuutin sukellus voisi olla ihan riittävä?"

      Tehdään pieni laskuharjoitus tämän arvuutuksen selvittämiseksi. Oletetaan, että kokemattomana sukeltajana harppuunakalastaessasi kulutat esimerkiksi 30 litraa minuutissa pintakulutuksena. Se on luultavasti melkolaillakin alakanttiin, mutta olkoon.
      5 metrin syvyydessä se tarkoittaa 45 litran minuuttikulutusta. Jos sinulla on kymmenlitrainen säiliö (aika normaali sinkkupullon koko), jossa on kymmenen baaria painetta, sinulla on sata litraa normaalipaineista hengitysilmaa. Se riittäisi kokolailla kahdeksi minuutiksi.

      "Seuratoiminta ei sinänsä kiinnosta ja yksin kalojen perässä uiskentelisin pienissä syvyyksissä, joten mitkä ovat neuvonne? "

      Noh, neuvoni on, että sekä "itseoppineisiin" että yksin sukeltaviin ihmisiin tuppa pätemään sanonta "sukeltaja peloton, kohta ompi eloton". Ei sinun sittenkään tarvitse mihinkään seuratoimintaan lähteä, jos kurssin käyt, mutta ota nyt hyvä ihminen joku edes rannalle katsomaan koska kuplien tuleminen loppuu, ja sitten soittamaan pelastuslaitoksen väen nostamaan ruumiisi.

      Nojoo, hieman ehkä tarpeettoman kärkästä tekstiä taas, mutta pointtini lienee selvä. Sukeltamattomalle ja siihen opetusta saamattomalle ihmiselle mielikuva sukeltamisesta on se, että vedetään räpsät jalkaan, pullo selkään ja muistetaan hengittää samalla kun painetaan menemään. Mutta jo ihan perussukellusfysiikkassa ja -fysiologiassa sekä varusteissa on ihan tarpeeksi asiaa, jotta se peruskurssikin voi opettaa vain ihan välttämättömät selviytymistaidot ja valmiuden opetella itse lisää ja kouluttautua lisää. Ei ole mitään järkevää perustetta olla käymättä kurssia ja yrittää nettikeskustelun perusteella saada selville kaikkea tarpeellista, kun kursin hinta on korkeintaan 10-15 % normaalin virkistyssukeltajan varustekokonaisuuden hinnasta, mutta panoksena on henki ja terveys.

      • japetus_dyykki

        Hyvä vastaus. Tuo se on juuri se perusongelma: mistään mitään tietämätön ei edes tiedä, ettei tiedä mitään.

        Aloittajalle kommentoisin minäkin, että et ymmärrä sukelluksen perusteista tai fysiologiasta yhtään mitään, eikä kukaan vuokraa sinulle varusteita kun ei ole edes peruskorttia näyttää. Jos sinulla on hyvä pokerinaama saatat kyllä onnistua ostamaan kamat, mutta toivon että myyjä haistaa tilanteen ja pistää stopin touhulle.

        Ei laskuvarjohyppyäkään kukaan lähde kokeilemaan vain siten, että ostaa kamat ja rupeaa itse räpeltämään. 200-400 euroa alkeiskurssista on aika halpa jos sen ajattelee jonkinlaisena henkivakuutuksena.


    • Kurssille mars

      5-6 metrin syvyydestä saat paineilmalaiteilla jo hyvin keuhkorepeämän aikaiseksi, ei se sukeltajantauti ole ainoa vaara väärästä toimintatavasta.

      Sukelluskäyttöön tarkoitetut kompressorit maksavat paljon mutta siihen on syynsä, myös käyttökulut ovat suuremmat kuin "rautakauppa"kompressoreissa. Suurin kuluerä on suodattimissa, niiden pitää suodattaa _luotettavasti_ epäpuhtaudet pois, mikään epämäärinen "happisuodatin" ei toimi. Myös kosteuden poisto ilmasta on oleellinen laitteiden toiminnan kannalta, se kunnollinen ilma on hyvin kuivaa.

      Painetta noissa sukelluspulloissa on pullosta riippuen 200, 232 tai 300 bar. Käytännössä alle 40bar tulkitaan "tyhjäksi" pulloksi eikä sellaisella lähdetä edes lyhyelle matalalle sukellukselle.

      Kurssin käyminen ei paljoa maksa mutta antaa edes ne perustiedot joiden varassa on paremmat mahdollisuudet pysyä hengissä, matalassakin sukelluksessa paineilmalaitteilla on monia tapoja saada vakavia vammoja tai päästä hengestään jos ei tiedä mitä tekee. Ne perusasiat ovat yksinkertaisia ja helppoja oppia mutta niitä EI kannata yrittää opiskella itse, liian suuri vaara että joku oleellinen asia jään pois.

      Niin ja se tärkein, EI YKSIN sukeltamaan. Vähintään kaveri pinnalle valmiina sukeltamaan avuksi ja tuolloin ehdottomasti merkinantotapa (esim. köysi) jolla voit ilmaista avuntarpeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7651
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4566
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      67
      3211
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2166
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1709
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1687
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      357
      1485
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      15
      1442
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1129
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      276
      1080
    Aihe