7 syytä, miksi pitää syödä hiilihydraatteja

VHH-liikkuja

Hyvää sunnuntai päivää!

Iltalehti listasi syitä, miksi pitää syödä hyviä hiilihydraatteja.

1. Tehostaa aivojen toimintaa (tällä palstalla nähdään erinomaisesti, mitä liian vähät hiilihydraatit voivat saada aikaan)
2. Vähentää turvotusta (vatsa toimii normaalisti)
3. Nostaa mielentilaa (ei tarvitse riidellä eikä haastaa riitaa)
4. Antaa energiaa (terveys edellyttää liikunnan harrastamista)
5. Sisältää hyviä vitamiineja (rasvassa ei ole vitamiineja)
6. Ehkäisee sydäntauteja (laskee liian korkeaa kolesterolia)
7. Maistuu hyvälle :-)

Hyviä hiilihydraatteja kohtuudella, niin pysyy kunnossa ja normaalipainossa.

http://www.iltalehti.fi/terveys/2014082418598760_tr.shtml

25

269

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä Hiili

      Lienee täysjyvä ruisleipä varmaan hyvä ulostuslääke koska maha oli jatkuvasti kurapaskalla.

    • VP?

      Pieni huomautus roskalehden lähdeviittaukseen jolla artikkelin hathaluuloja yritetään puolustaa:

      Women´s health

      Katsotaanpa mitä prof. Fredrik Nyström, lääkäri ja ravintoasiantuntija joka myös istuu asiantuntijana SBU:n erikoisasiantuntija ryhmässä sanoo kyseisestä tutkimuksesta:

      "det finns bara en stor sådan studie idag, och det är Womens Health Initiative. Och den kunde inte visa att det var bra att undvika fett och öka mängden kolhydrater."

      On olemassa ainostaan yksi suuri tutkimus tänä päivänä ja se on Womens Health Initiative. Siinä tutkimuksessa ei pystytty osoittamaan että on hyväksi välttää rasvaa ja nostaa hiilihydraatin määrää (Kuten esim. THL väittää)

      Tässä linkki kysyeiseen TV-keskusteluun (kirjoitetussa muodossa):

      http://www.kostdoktorn.se/professor-mattat-fett-naturligt-och-ofarligt

      Joten VHH-liikkuja voi pitää luulonsa jos haluaa ja roskalehti tulee tietenkin jatkamaan luulojen levittämistä.

    • VHH-liikkuja

      Taas väärää tietoa VP?:llä.

      THL ei suosita rasvan välttämistä. Eikä suosita syömään paljon hiilihydraattia. Itse asiassa virallisissa suosituksissa on rasvan määrä 25-40 E%. Huonoja hiilareita ja lisättyä sokeria tulee välttää. On se kumma, kun VP?:n on aina pakko valehdella. Ei kai se oma uskonto muuten näytä miltään.

      Mitä hyviä vitamiineja ja kuituja saa kovista rasvoista?

      Huonoja eli kovia rasvoja sopii käyttää vain alle 10 E%, senhän muistatkin.

      • Mikäli THL ei kiellä rasvan välttämistä niin miksi sitten kaikissa Pekka Puskan aikoinaan allekirjoittamissa ravintosuosituksissa mm. oppilaitoksiin joita yhteiskunta (Kela mm.)jotenkin rahoittaa VOIN KÄYTTÖ ON KIELLETTY KOKONAAN, ei siinä tarvitse suosittaa silloin mitään. Tieto on tarkistettu viralliselta taholta.

        Eikö myös kovetetut kasvirasvat ole epäterveellistä rasvaa ja käytetään koska voi ei kovetu.


      • hp&v
        uusajattelija kirjoitti:

        Mikäli THL ei kiellä rasvan välttämistä niin miksi sitten kaikissa Pekka Puskan aikoinaan allekirjoittamissa ravintosuosituksissa mm. oppilaitoksiin joita yhteiskunta (Kela mm.)jotenkin rahoittaa VOIN KÄYTTÖ ON KIELLETTY KOKONAAN, ei siinä tarvitse suosittaa silloin mitään. Tieto on tarkistettu viralliselta taholta.

        Eikö myös kovetetut kasvirasvat ole epäterveellistä rasvaa ja käytetään koska voi ei kovetu.

        Kasvirasvaa ei ole kovetettu kahteen vuosikymmeneen (pl. kookosrasva eli ns munkkirasva). Margariinit valmistetaan transesteröimällä kovista ja pehmeistä kasvirasvoista.

        Rasvat ovat glyserolin ja kolmen rasvahapon muodostamia estereitä. Transesteröinnissä puretaan rasvahapot erilleen glyserolista, sekoitetaan eri lähteistä saadut rasvahapot sekaisin ja esteröidään takaisin glyserolin kanssa. Pelkän sekoittamisen sijasta saadaan teksisesti parempi tuote, mm. öljy ei erotu kovemmasta rasvasta.

        Voita ei suosita koska siitä ei ole terveyden kannalta mitään hyötyä mutta margariineista on. Margariinissa on tyydyttynyttä rasvaa noin 25% tai hiukan enemmän. Voissa on tyydyttynyttä rasvaa sitten 75%. Voissa ei myöskään ole juurikaan välttämättömiä rasvahappoja.


      • Ylläpito
        hp&v kirjoitti:

        Kasvirasvaa ei ole kovetettu kahteen vuosikymmeneen (pl. kookosrasva eli ns munkkirasva). Margariinit valmistetaan transesteröimällä kovista ja pehmeistä kasvirasvoista.

        Rasvat ovat glyserolin ja kolmen rasvahapon muodostamia estereitä. Transesteröinnissä puretaan rasvahapot erilleen glyserolista, sekoitetaan eri lähteistä saadut rasvahapot sekaisin ja esteröidään takaisin glyserolin kanssa. Pelkän sekoittamisen sijasta saadaan teksisesti parempi tuote, mm. öljy ei erotu kovemmasta rasvasta.

        Voita ei suosita koska siitä ei ole terveyden kannalta mitään hyötyä mutta margariineista on. Margariinissa on tyydyttynyttä rasvaa noin 25% tai hiukan enemmän. Voissa on tyydyttynyttä rasvaa sitten 75%. Voissa ei myöskään ole juurikaan välttämättömiä rasvahappoja.

        "Voissa on tyydyttynyttä rasvaa sitten 75%."

        Ei sentään ihan noin paljon vaan noin puolet, eli 50%.

        http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi

        Itse syön leipää niin harvoin että voin ihan hyvin käyttää voita leivän päällä ja mitä tahansa leikkeleitä myös.


      • hp&v
        Ylläpito kirjoitti:

        "Voissa on tyydyttynyttä rasvaa sitten 75%."

        Ei sentään ihan noin paljon vaan noin puolet, eli 50%.

        http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi

        Itse syön leipää niin harvoin että voin ihan hyvin käyttää voita leivän päällä ja mitä tahansa leikkeleitä myös.

        Sori, 75% rasvasta. Margariinissa sitten vastaavasti 25% rasvasta, molemmissa kun on rasvan lisäksi noin 20% vettä.

        Eihän sitä voita tarvitse pannaan laittaa. Itsekin käytän sitä kananmunan paistoon ja kastikkeisiin. Satunnaisesti jopa maustevoihin. Leivän päälle menee majoneesia.


    • VP?

      " Itse asiassa virallisissa suosituksissa on rasvan määrä 25-40 E%."

      unohtuiko??

      -tyydyttyneitä korkeintaan 10E%

      Tyydyttyneen rasvan rajoitukselle ei löydy mitään perustetta-todistettavasti.

      unohtuiko???

      ja hiilihydraattien kokonaismääräksi 45-60 (E%)

      http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.3.pdf

      Määrä perustuu täysin rasvan tarpeettomaan pelkoon. No, kansahan siinä sairastelee ja taistelee ylipainonsa kanssa.

      Olen edelleen samaa mieltä kuin prof. Nyström:

      "Suomalaiset ravintosuositukset ovat blahaa-blahaa".

      Muutokset uusimmassa ravintosuosituksessa aikaisempaan verrattuna ovat minimaalisia ja yhä edelleen täysin umpimetsästä.

      Pieni askel oikeaan suuntaan.

      "varivasti-varovasti, ettei kansa huomaa kuinka heitä on kusetettu vuosikymmenet,

      • Ylläpito

        "Määrä perustuu täysin rasvan tarpeettomaan pelkoon."

        Entä jos se perustuukin siihen että 50%hiilareita ei ole liikaa tavalliselle ihmiselle joka harrastaa hieman liikuntaa. Jos työ on fyysisesti rasittavaa niin sitten voi lounasta suurentaa. Silloin voi syödä jopa sen 60%hiilareista.


    • Lullero

      Tää on sitä kainomielen kaunokirjoitusta jollaiseilla on harhaan johdettu koko kansakunta uskomaan soopaan. Mullekin selitetään rasvat- koleterolit vaarallisuudet ja kaikkia soopaa muka laihana pitävät pullat ja leivät.

      Eli täyttä sontaa koko juttu ilman järjen häivääkään.

      • ilman järjen häivääk

        "kainomielen", "jollaiseilla", "soopaan", "koleterolit"


    • VP?

      ilman järjen häivääk

      luki-kursseja järjestänee kansalaisopisto.

      Jos vaikeutena on asiayhteydestä ymmärtää jopa pieniä virheitä niin kysessähän on pelkkä räkänokan räkyttäminen.

    • Ylläpito

      Hyvää maanantai aamupäivää täältäpäin. Eilen piti tähän vastailla mutta niin pitkäksi meni kirjoittelut että jätin tälle päivälle. Hyvää pientä piruilua ihan aiheesta ja toiset ne vaan ottaa tosissaan! :)

      1. Tehostaa aivojen toimintaa (tällä palstalla nähdään erinomaisesti, mitä liian vähät hiilihydraatit voivat saada aikaan) - Täysin samaa mieltä!

      2. Vähentää turvotusta. - Ei kyllä pidä paikkaansa. Kasvikset sisältää paljon kaliumia joka on natriumin vastavaikuttaja ja sitäkautta voi turvotuksia vähentää. Yleensäkkin jos turvotuksia on niin mielestäni enemmän suola tasapainoon liittyviä asioita ennemminkin.

      3. Nostaa mielentilaa (ei tarvitse riidellä eikä haastaa riitaa) - Samaa mieltä ja huumorintaju tuntuu monesti katoavan samalla jos hiilarit tippuu liian matalaksi.

      4. Antaa energiaa (terveys edellyttää liikunnan harrastamista) - Liikunnan harrastaminen onnistuu myös ilman hiilareita mutta paljon paremmin niillä hiilareilla. Miksi tehdä asia puolitehoilla jos voit tehdä täysillä ja paremmin? Tämä tuntuu unohtuvan monesti. Joko laihdutetaan tai sitten vedetään täysillä. Mitkä olikaan ne liikkujan omat tarpeet liikkumiselle?

      5. Sisältää hyviä vitamiineja (rasvassa ei ole vitamiineja) - Ei pidä paikkaansa. Rasvassa on paljonkin vitamiineja (rasvaliukoiset A, E, D, vitamiinit) ja hiilihydraattilähteissä kohtuuheikosti. Paljon parempia löytyy.

      7. Maistuu hyvälle :-) - Ehdottomasti totta!
      Makaroni, pasta yleensä, riisi(varsinkin jasminriisi), peruna. Todella hyvää ruokaa pasta ja riisit. Juuri sopivan mietoa kaikille . Kyllä maistuu! Ihme haihattelua etteikö muka aito risotto maistuisi muka todella hyvälle verrattuna johonkin korvikkeeseen, tai makaronilaatikon korvike, tai perunamuusin korvike yms. Jos on tarve lähteä korvaamaan jotakin normaaliruokaa vhh:tyyliseksi, niin sitten mennään pieleen ja pahasti. Kaikkea voi syödä sopivasti ja tilanteesta riippuen

      • hp&v

        Voissa on lähinnä A-vitamiinia mutta sen sijaan pehmeissä kasvirasvoissa on merkittävästi E-vitamiinia ja K-vitamiinia. Pehmeissä öljyissä on lisäksi runsaasti välttämättömiä rasvahappoja. Laardissa ja talissa ei ole lainkaan vitamiineja. Ts. pekonissa on huomattavasti vähemmän vitamiineja kuin kinkussa mutta reilusti enemmän energiaa.


      • Ylläpito
        hp&v kirjoitti:

        Voissa on lähinnä A-vitamiinia mutta sen sijaan pehmeissä kasvirasvoissa on merkittävästi E-vitamiinia ja K-vitamiinia. Pehmeissä öljyissä on lisäksi runsaasti välttämättömiä rasvahappoja. Laardissa ja talissa ei ole lainkaan vitamiineja. Ts. pekonissa on huomattavasti vähemmän vitamiineja kuin kinkussa mutta reilusti enemmän energiaa.

        Juurikin näin kuten kerroit. Mutta kananmunan keltuainen itselle tulee aina mieleen näistä rasvaperäisistä vitamiinilähteistä ja tosiaan voi. Maksa tietty yksi mistä itse en yhtään tykkää. Omasta mielestäni nämä hiilihydraattien vitamiinit on aika minimaalisia näille rasvavitamiineille jos lähteitä katsotaan. Todella vähän on jotakin vesiliukoisia b-vitamiineja esim. täysjyväviljoissa mutta pähkinät taas voittaa 10-0. Ja pähkinöissä on taas rasvaliukoisia vitamiineja monipuolisesti kivennäisaineita.

        Kuten aloittaja kertoikin:

        "Hyviä hiilihydraatteja kohtuudella, niin pysyy kunnossa ja normaalipainossa."

        Sama juttu rasvoihinkin niin ei ole mitään hätää terveyden puolesta. Ja se vielä pitää sanoa tähän loppuun että liika vouhottaminen jonkun asian puolesta ei todennäköisesti paranna elämääsi. Sellaisesta kannattaa ehkä yrittää vieroittautua.


      • Ylläpito
        Ylläpito kirjoitti:

        Juurikin näin kuten kerroit. Mutta kananmunan keltuainen itselle tulee aina mieleen näistä rasvaperäisistä vitamiinilähteistä ja tosiaan voi. Maksa tietty yksi mistä itse en yhtään tykkää. Omasta mielestäni nämä hiilihydraattien vitamiinit on aika minimaalisia näille rasvavitamiineille jos lähteitä katsotaan. Todella vähän on jotakin vesiliukoisia b-vitamiineja esim. täysjyväviljoissa mutta pähkinät taas voittaa 10-0. Ja pähkinöissä on taas rasvaliukoisia vitamiineja monipuolisesti kivennäisaineita.

        Kuten aloittaja kertoikin:

        "Hyviä hiilihydraatteja kohtuudella, niin pysyy kunnossa ja normaalipainossa."

        Sama juttu rasvoihinkin niin ei ole mitään hätää terveyden puolesta. Ja se vielä pitää sanoa tähän loppuun että liika vouhottaminen jonkun asian puolesta ei todennäköisesti paranna elämääsi. Sellaisesta kannattaa ehkä yrittää vieroittautua.

        Se pitää vielä lisätä että nuo laardi ja tali ei oikein kuulu normaali-ihmisen ruokavalioon. :) Hyi helvetti! Siis jos rasvasta puhutaan niin voita, oliiviöljyä, pähkinöitä, kananmunia, juustoa,


      • hp&v
        Ylläpito kirjoitti:

        Se pitää vielä lisätä että nuo laardi ja tali ei oikein kuulu normaali-ihmisen ruokavalioon. :) Hyi helvetti! Siis jos rasvasta puhutaan niin voita, oliiviöljyä, pähkinöitä, kananmunia, juustoa,

        Ei hirveästi sitä voitakaan koska se on ravinneköyhää. A-vitamiinia on mutta siitä ei yleensä ole pulaa ja kasviksista saa karotinoideja, jotka muuttuvat A-vitamiiniksi.

        Kyllä kokojyväviljassa on huomattavasti B-ryhmän vitamiineja. Ihminen tulee toimeen dieetillä, joka koostuu kokojyväviljasta ja pienestä määrästä hedelmää (C-vitamiini) ja lihaa/kalaa (B12). D-vitamiinista tulee pulaa kaikilla dieeteillä jollei kalaa syö reilusti.

        800 g ruisrouhetta sisältää noin päivän energian eli 2500 kcal. Siinä on jo 70 g proteiinia ja kivennäisitä kaikki paitsi jodi ja kalsium. Vitamiineista puuttuu A-, C-, B2- ja D-vitamiini. Karotenoideja on kuitenkin riittävästi kompensoimaan A-vitamiini.

        Laardin ongelma on se, että rasvaisessa sianlihassa on sitä reilusti. Se sitten sisältää vähemmän hivenaineita kuin vähärasvaisempi liha.

        Kananmuna on edullista ja todella ravinteikasta. Rasvan suhteen edes keltuaisessa ei ole sitä kovinkaan paljoa. Keltuaisessa on kyllä 25% rasvaa mutta jo 100 g päivässä on aika paljon koska tuo määrä keltuaista tulee noin 300 g kananmunaa eli 4 kpl.

        Pähkinät ja mantelit ovat myös ravinteikkaita, oliiviöljy vähemmän ja senkin ongelmana on huono omegarasvojen suhde.


      • Ylläpito
        hp&v kirjoitti:

        Ei hirveästi sitä voitakaan koska se on ravinneköyhää. A-vitamiinia on mutta siitä ei yleensä ole pulaa ja kasviksista saa karotinoideja, jotka muuttuvat A-vitamiiniksi.

        Kyllä kokojyväviljassa on huomattavasti B-ryhmän vitamiineja. Ihminen tulee toimeen dieetillä, joka koostuu kokojyväviljasta ja pienestä määrästä hedelmää (C-vitamiini) ja lihaa/kalaa (B12). D-vitamiinista tulee pulaa kaikilla dieeteillä jollei kalaa syö reilusti.

        800 g ruisrouhetta sisältää noin päivän energian eli 2500 kcal. Siinä on jo 70 g proteiinia ja kivennäisitä kaikki paitsi jodi ja kalsium. Vitamiineista puuttuu A-, C-, B2- ja D-vitamiini. Karotenoideja on kuitenkin riittävästi kompensoimaan A-vitamiini.

        Laardin ongelma on se, että rasvaisessa sianlihassa on sitä reilusti. Se sitten sisältää vähemmän hivenaineita kuin vähärasvaisempi liha.

        Kananmuna on edullista ja todella ravinteikasta. Rasvan suhteen edes keltuaisessa ei ole sitä kovinkaan paljoa. Keltuaisessa on kyllä 25% rasvaa mutta jo 100 g päivässä on aika paljon koska tuo määrä keltuaista tulee noin 300 g kananmunaa eli 4 kpl.

        Pähkinät ja mantelit ovat myös ravinteikkaita, oliiviöljy vähemmän ja senkin ongelmana on huono omegarasvojen suhde.

        Joo mutta voi käy hyvin paistorasvana ja siinä sitä nyt ei paljoa kulu. Täydellinen siihen tehtävään ja taas makua ruokiin antamaan. Eihän se ruoka pelkkää terveyttä ole, pitää myös maistua hyvälle.

        "Kyllä kokojyväviljassa on huomattavasti B-ryhmän vitamiineja"

        Kyllä on mutta minkä verran siitä omasta viljajakaumasta on juuri sitä kokojyväviljaa?

        Itse tuli heitettyä mikroaaltuuunikin pois joskus tarpeettomana. Oli pieni kämppä jossa piti valita keittokomeroon joko kahvinkeitin tai mikroaaltouuni. Helppo valinta. Eipä ole sitäkään tarvinnut. Parempaa ruokaa(paremman makuista) saa paistamalla tai uunissa lämmitettynä. Mikrossa lämmitetty ruoka on aina jostakin kohti kylmää ja toisaalta polttavaa. Itselleni täysi turhake.

        Hyvää tekstiä sinulta. Juuri tuollaista täällä pitäisi olla enemmänkin mutta eihän täällä paljon huvita kirjoitella, se on totta. Joku todennäköisesti lähtee kohta kopioimaan sinunkin nimimerkkiäsi, sehän on vain ajan kysymys.

        Itselläni periaatteessa ainoat lisäravinteet terveyden puolesta on d-vitamiini ja jodi. Näitä purkista pari kertaa viikkoon. Muut on sitten liikuntaharrastusten kautta, lähinnä heraproteiinia, kreatiinia ja beta-alaniinia. Kaikki muut vitamiinit, kivennäisaineet, rasvahapot, aminohapot tulee monipuolisesta ruuasta.


      • hp&v
        Ylläpito kirjoitti:

        Joo mutta voi käy hyvin paistorasvana ja siinä sitä nyt ei paljoa kulu. Täydellinen siihen tehtävään ja taas makua ruokiin antamaan. Eihän se ruoka pelkkää terveyttä ole, pitää myös maistua hyvälle.

        "Kyllä kokojyväviljassa on huomattavasti B-ryhmän vitamiineja"

        Kyllä on mutta minkä verran siitä omasta viljajakaumasta on juuri sitä kokojyväviljaa?

        Itse tuli heitettyä mikroaaltuuunikin pois joskus tarpeettomana. Oli pieni kämppä jossa piti valita keittokomeroon joko kahvinkeitin tai mikroaaltouuni. Helppo valinta. Eipä ole sitäkään tarvinnut. Parempaa ruokaa(paremman makuista) saa paistamalla tai uunissa lämmitettynä. Mikrossa lämmitetty ruoka on aina jostakin kohti kylmää ja toisaalta polttavaa. Itselleni täysi turhake.

        Hyvää tekstiä sinulta. Juuri tuollaista täällä pitäisi olla enemmänkin mutta eihän täällä paljon huvita kirjoitella, se on totta. Joku todennäköisesti lähtee kohta kopioimaan sinunkin nimimerkkiäsi, sehän on vain ajan kysymys.

        Itselläni periaatteessa ainoat lisäravinteet terveyden puolesta on d-vitamiini ja jodi. Näitä purkista pari kertaa viikkoon. Muut on sitten liikuntaharrastusten kautta, lähinnä heraproteiinia, kreatiinia ja beta-alaniinia. Kaikki muut vitamiinit, kivennäisaineet, rasvahapot, aminohapot tulee monipuolisesta ruuasta.

        Ei mikroaaltouuni ole täysin turha. Se toimii maidon lämmityksessä (digitaaliajastin ja vaaka ovat välttämättömiä), voin sulatuksessa jne.. Toimii myös kalan kypsennyksessä, tulee lähinnä haudutetun oloista ja risoton teossa. Itse teen myös sinapin mikrossa. Mikroaaltouuneissa on myös isot erot.

        Itsellä vilja on täysjyvää. Hiukan menee vehnäjauhoa kastikkeisiin.

        Oma funkkarini palstalla on Veijon viestien ilmiantaminen. Yritän näin edistää rekisteröitymispakkoa.


      • Ylläpito
        hp&v kirjoitti:

        Ei mikroaaltouuni ole täysin turha. Se toimii maidon lämmityksessä (digitaaliajastin ja vaaka ovat välttämättömiä), voin sulatuksessa jne.. Toimii myös kalan kypsennyksessä, tulee lähinnä haudutetun oloista ja risoton teossa. Itse teen myös sinapin mikrossa. Mikroaaltouuneissa on myös isot erot.

        Itsellä vilja on täysjyvää. Hiukan menee vehnäjauhoa kastikkeisiin.

        Oma funkkarini palstalla on Veijon viestien ilmiantaminen. Yritän näin edistää rekisteröitymispakkoa.

        Joo mutta jos on tilan puutetta keittokomerossa niin silloin se voi olla täysin turhake. Nykyiseen kämppään kyllä mahtuu mutta liian vähän käyttöä. Keittiövaaka on kylläkin ihan ehdoton varuste. Ilman ei pärjäisi.
        Itse olen tottunut käyttämään esim. jauhelihan sulatukseen vesihaudetta. Laittaa jauhelihan muovipussiin ja lämpimään/haaleaan veteen sulamaan.Hitaampi mutta ei ala ruskistumaan tai harmaantumaan etuajassa ja sulaa tasaisesti -> parempi lopputulos.

        "Oma funkkarini palstalla on Veijon viestien ilmiantaminen. Yritän näin edistää rekisteröitymispakkoa."

        Tämä on hyvä tehtävä. Rekisteröimispakko olisi ihan hyvä tännekin. Siinä sitten loppuisi eräällä henkilöllä kirjoittelut tännä ja melkein jokaiselle foorumille. Jo alkaisi olla asiaakin tällä palstalla.


    • Hyvät hiilihydraatit lienevät tuossa jutussa noita alhaisia pitoisuuksia sisältävissä vihanneksissa ja vastaavissa tuoretuotteissa, mutta ei kuitenkaan noissa jauhomössöissä ja einestuotteissa joissa tilanne muodostuu päinvastaiseksi.

      Listaan kun lisätään vielä viljatuotteiden, margariininen ja kovetettujen kasvirasvojen välttäminen ja kunnon voin, sekä oliiviöljyn parempi hyödyntäminen ym.

      • keltuaisianaamaan

        Ihan totta. Ja nuo miinukset koskevat niitä, jotka eivät osaa tai pysty ajamaan itseään ketoadaptoosiin itseään vaan pyörivät heikon ketoosin ja sokerin polton rajalla. Itse asiassa ajatus luistaa sitten kun on keto adaptoitunut aivan jumalattoman hyvin. Jopa paremmin kuin glukoosilla, eikä tarvitse pelätä romahtamista. Siis jos on mistä valmistaa ketoneja eli rasvaa joko kehosta tai ruokavaliosta. Ja itse asiassa veren rasva-arvot saadaan sekaisin puputtamalla liikaa hiilihydraatteja. Otetaan esimerkki. Jenkeissä alkoitettiin 70-80-luvulla rasvattoman ruokavalion lobbaus. Miten on käynyt?
        Kananmunien käyttö romahti, ihmisten kolesteroliarvot ampuivat pilviin.


      • keltuaisianaamaan
        keltuaisianaamaan kirjoitti:

        Ihan totta. Ja nuo miinukset koskevat niitä, jotka eivät osaa tai pysty ajamaan itseään ketoadaptoosiin itseään vaan pyörivät heikon ketoosin ja sokerin polton rajalla. Itse asiassa ajatus luistaa sitten kun on keto adaptoitunut aivan jumalattoman hyvin. Jopa paremmin kuin glukoosilla, eikä tarvitse pelätä romahtamista. Siis jos on mistä valmistaa ketoneja eli rasvaa joko kehosta tai ruokavaliosta. Ja itse asiassa veren rasva-arvot saadaan sekaisin puputtamalla liikaa hiilihydraatteja. Otetaan esimerkki. Jenkeissä alkoitettiin 70-80-luvulla rasvattoman ruokavalion lobbaus. Miten on käynyt?
        Kananmunien käyttö romahti, ihmisten kolesteroliarvot ampuivat pilviin.

        Ja kuten minun tekstistä näkee, pidin viikonloppuna hiilihydraattitankauspäivän.
        Eli kirjoitusvirheitä löytyy. Pitää vaan odottaa että ketoosi paukahtaa taas täyteen liekkiin.


    • salimimmi

      Määritteles vielä ne hyvät ja huonot hiilarit kun mulle on jäänyt vähän epäselväksi.

      1) Tai vaihtoehtoisesti aiheuttaa väsymystä. Itsellä ei varmaan koskaan ole aivot toimineet niin kovalla teholla kuin ketoosilla, eikä mieli ole ollut niin virkeä.

      2) Vatsa toimii paremmin ilman viljoja ja maitotuotteita. Vatsakivut, närästys ja turvotus hävinneet kokonaan. Eikä juuri koskaan pieretä enää, toisin kuin miestä, joka vannoo ruisleivän nimeen. Asia, jota suosittelen jokaista kokeilemaan. Jos kuukauden viljattomuuden jälkeen ei vatsa ole paremmassa kunnossa, viljat voi palauttaa ruokavalioon. Ja ei, minulla ei ole keliakiaa.

      3) Katso kohta 1. Mieli on huomattavasti virkeämpi, ei väsytä, ei masenna. Ärtymys voi johtua myös verensokerin heilahteluista, mikä taas on kokonaan hiilareiden ansiota. Hiilariherkälle ole hyviä tai huonoja hiilareita, se ruisleipäkin voi nostaa verensokerin kattoon.

      4) Saan energiaa päivässä noin 2000kcal verran siinä 70g päivähiilareilla. Joo, ehkä se energia sitten tulee hiilareista.

      5) Käsittääkseni rasvanlähteissä on vitamiineja (liha, kananmuna, avokado, pähkinät ja siemenet). Imeytyykö esimerkiksi viljojen vitamiinit, jos viljat muuten tekee hallaa suolistossa?

      6) Niin mitkä hiilarit laskee kolesterolia? Kaikki? Hiilareiden vähentämisen jälkeen kolesteroli romahti alas, kun triglyt putos normaaliin. Meinaatko oikeasti, että pelkkä koholla oleva kole riittää sydänsairauden syntyyn? Kyllä niiden elintapojen pitää olla muutenkin huonot, jotta sydärin saa.

      7) Maistuuhan se sokeri makealle. Mutta kyllä mielestäni naudan sisäfilepihvi uunikasviksilla maistuu vähintään yhtä hyvälle.

      Vai "hyviä" hiilareita pitää syödä. Kuka pakottaa? Saahan niitä hiiliä vetää enemmänkin jos haluaa, mutta hyvän terveyden ja jaksamisen kannalta ei todellakaan ole mikään pakko. Ja mä vedän tällä, sanokoot iltalehden toimitus mitä tahtoo. Mieluummin ole virkeä ja terve.

      • VHH-liikkuja

        Salimimmi ja tulee toimeen 2000 kcal syömisillä? Ei mene läpi ;-) Tuo on pelkkää hilavitkuttelua tai syömishäiriötä.

        Puhutaan nyt ihan oikeasta treenaamisesta, jossa energiaa kuluu esim. 5000 kcal naisellakin. Luuletko että ilman hiilareita pärjää? Ei todellakaan. Palautumiseen ja pitkään treeniin tarvitaan jopa nopeita hiilareita (...maltodekstriini).

        Naisella peruskulutus on tuo 2000 kcal, ei kukaan liikuntaa tuloksellisesti harrastava normaalipainoinen pärjää tuollaisella. Noin vähäinen ravinto liikkuvalla ihmisellä on varma tie uupumukseen. Syömishäiriöt ovat aika yleisiä kuulemma fitness-puolella, jossa ei kaikki ihan ymmärrä mistä on kyse. Vedetään vain kiristelydieetillä, vaikka pitäisi lisätä massaa ja tuloksia.

        Järkeä nyt muutenkin ajatteluun. Jos on keliakia, ei tietenkään pidä syödä gluteenia. Eiks niin? Hyviä hiilareita saa muualtakin. Jos olet allerginen tai yliherkkä jollekin ruoka-aineelle, älä syö sitä. Pitäisi olla ihan itsestään selvää.

        Ravinnolla ja elintavoilla on merkitystä kolesteroliin. Täällä ei kukaan suosittele huonoja hiilareita, mutta sen sijaan 60 % kovaa rasvaa suosittelee herjaavien viestien saattelemana mm. VP?. Se kova rasva ei ole terveellistä tuossa määrin. Sinunkin luettelemassasi rasvalistassa oli pääasiassa hyviä kasvisöljyjä, ja normaalista lihan syömisestä saa sen max 10 E% tyydyttynyttä rasvaa mikä on suositus.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      94
      1783
    2. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      359
      1196
    3. Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"

      Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1188
    4. Mikä on horoskooppisi?

      Entä tiedätkö kaivattusi?
      Ikävä
      96
      1058
    5. Onks se väärin jos

      Tutustuttaisiin edes vähän enemmän?
      Ikävä
      63
      848
    6. Vanhemmalle naiselle

      Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam
      Ikävä
      36
      821
    7. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      6
      774
    8. Lapuan liike nyt! rähinöimässä Tampereella

      Avoimen rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen poprukat riehuvat Tampereella parasta aikaa.
      Maailman menoa
      141
      723
    9. Mitä meidän välillä

      Tulee tapahtumaan? Sinusta paljon kiinni
      Ikävä
      46
      716
    10. En vaan ymmärrä

      Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla
      Ikävä
      42
      690
    Aihe