AFS – Fitness Sport ry

Fitness Sport

Facebookissa jokainen voi visualisoida illuusion omasta elämästään. Viime aikoina sosiaalista mediaa on käytetty hyödyksi myös tuon illuusion purkamiseen ilmiössä, joka näkyy mediassa, asenteissa, vapaa-ajan viettotavoissa ja kulutustottumuksissa.

Fitness ja kehonrakennus on tullut osaksi nykyaikaista, sosiaalisen median värittämää tietoisuutta. Säännöllisin väliajoin ilmestyy valtavia tykkäysmääriä kerääviä artikkeleita ja päivityksiä, joissa kehonrakennuslähtökohdista lajiaan lähestyvät urheilijat tilittävät tykyttävästä sydämestä, lumihankeen tuupertumisesta ja puolikkaan pähkinän tarkkuudella suunnitelluista ruokavalioista. Artikkeleissa on kuva kilpailukunnossa olevasta urheilijasta ja kuvatekstissä kerrotaan kuinka hormonitasapaino, kilpirauhasen toiminta, unenlaatu, syömisen hallinta, elämänilo tai liikunnasta nauttiminen eivät ikinä palautuneet kilpailuita edeltävälle tasolle. Yksi toisensa jälkeen kauniita, henkisesti ja fyysisesti vahvoja naisia tippuu pois lajin parista ja löytää kilpailuvietin tyydytyksensä jostain muualta, jossa ei tarvitse asettaa lisääntymisterveyttään jatkuvasti alttiiksi. Näin on parempi, kuuntelen taas kehoani, he sanovat. Samaan aikaan Facebookissa näkyy yli kymmenen vuotta kilpaillut Else Lautala, joka juoksee hiekkamäkeä ylös, korjaa perunasatoa ja sijoittuu fitnesskilpailuissa. 45-vuotias Junko Hashimoto viimeistelemässä kilpailuasuaan ennen lavalle astumista. Mistä tässä on kysymys, kuinka tämä on mahdollista?

Aikajänteensä ja toteutuksensa kautta kaikki niin sanotut keholajit ovat paradoksi; kehon muokkaaminen voi viedä vuosia, mutta kilpailutilanne kestää vain hetken. Monesti kilpailijat suhtautuvat lajiinsa sanomalla, että lavalla käydään toteamassa tulos, joka oli tiedossa viikkoja sitten. Tämä ajatus matkan näkemisestä pientä valojen häikäisemää hetkeä merkityksellisempänä on hieno, mutta typistyy usein yhden täydellisen hetken tavoitteluun. Illuusioon, joka särkyy välittömästi valojen sammuttua. Kehonrakentaja ja motivaatiopuhuja Kai Greene kertoo Mike Pulcinellan dokumentissa, kuinka hän ei nuorena kehonrakentajan pystynyt näkemään filtteriä, jonka läpi lehdessä olevat kuvat suodattuivat. Ne eivät olleetkaan mahdollisuus kurkistaa mestarin olan yli ja saada käsitys hänen jokapäiväisestä elämästään, vaan idealisoitu versio siitä, mitä yleisön ajateltiin haluavan.

Association of Fitness Sport (AFS) - organisaation arvot nousevat siitä, mitä tuon täydellisen kuvan takana on. Hetkellisessä visuaalisessa täydellisyydessä on oma esteettinen arvonsa, mutta se ei kerro kuinka urheilija voi vuoden ympäri, kuinka kykenevä hän on käyttämään kehoaan tai kuinka terve ja tyytyväinen hän on. Siinä missä kilpailuihin suunniteltu kehonrakennusharjoittelu tähtää kilpailupäivään ja valmistautuminen palvelee ainoastaan tuota yhtä hetkeä, fitnessurheilu on elämäntapa, jonka sivutuotteena on urheilullisen kaunis vartalo, joka ei ole pelkkää illuusiota. Omista lähtökohdista riippuen fitnessurheiluun sopivaa harjoittelua voi toteuttaa monen eri liikuntamuodon kautta ja samalla nauttia hyvästä itsetunnosta ja lisääntyneestä läsnäolosta sekä kehotietoisuudesta. Fitnessurheilu assosioituu hyvinvointialan julkaisuiden, ei lisäravinneyritysten ja kehonrakennuslehtien, kautta. Sen tarkoituksena on toivottaa tervetulleeksi kaikki ne, jotka haluavat löytää parhaan version itsestään.

Fitnessurheilun esanssi on nähdä kilpailu vain pienenä osana kokonaista elämäntapaa, joka laajenee pidemmälle kuin salilla tehtävät toistomäärät tai broilerin rintafileiden paino. Kyse on enemmän koko hyvinvointialan ajatusmaailmasta kuin yksittäisestä lajista tai harrastuksesta. Kun kehon tarpeista huolehditaan, vastataan sen lähettämiin nälkä- ja kipusignaaleihin ja annetaan harjoittelussa toteutua se luonnollinen tarve liikkua, joka saa pienen lapsen nousemaan seisomaan, löytyy kestävä tapa ilmaista itseään liikunnan kautta. Hyvinvointinäkökulmasta toteutettu fitnessurheilu on jokapäiväisissä valinnoissa ja kaikissa niissä ärsykkeissä, joita keho kohtaa päivän aikana. Kaikkien niiden valintojen kruununa voi lavalla seistä vahvana eikä piiskattuna. Vakaana ja ylpeänä kulkemastaan tiestä ja motivaatioista sen takana. Vuodesta toiseen.

www.afsevent.com
www.afs.fitness

1

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juu!!

      Täh?!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      59
      3087
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      545
      2942
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2135
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1962
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1771
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1522
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      99
      1257
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1162
    Aihe