Hevonen puree

Apua tarvitseva

Hei, kysyisin apua kun menen karsinaan ja rapsutan vähän hevosta niin hevonen vain puree sanon hevoselle "ei" ja jatkan, mutta hevonen vai puree. En pelkää hevosta tai muuta sellaista joten se ei johdu siitä. Kiitos jo etukäteen.

30

6804

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Raipalla

      No luulen että sinun kannattaisi ottaa raippa ja näyttää sitä kyseiselle hevoselle jos se jatkaa puremista kopauta raipalla aina vaan kovemmin niin kauan että se ymmärtää.Kun se ymmärtää laske raippa.En nyt keksi enempää ainakaan vielä;)

      • Anonyymi

        Voi jumalauta teitä! Ette te lastakaan ala kepillä lyömään jos yrittää teille jotain kertoa. Tuleeko mieleen, että hevonen voi olla kipeä, ja koittaa kertoa ihmisille siitä. Ihmiset eivät huomaa, ja hevosen on pakko näyttää se suuremmilla eleillä, kuten puremalla, olemalla aggressiivinen yms.
        Hevosta voi ahdistaa ihmiset, karsina olosuhteet, se että ei saa omaa tilaa esim. syödessään tms. Niin moni asia, jotka ihmiselle ovat arkipäivää, voi todella häiritä hevosta. Väkivalta ei todellakaan ole ratkaisu. Kaikki hevoset eivät sovellu ihmisten orjiksi ratsastukouluun. Vaikka tästäkin näyttää olevan jo 6 vuotta aikaa, toivon todella ettei kukaan mennyt pahentamaan tilannetta ja kohdistamaan väkivaltaa hevoseen. Se kun valitettavasti näyttää olevan joillain talleilla arkipäivää. Opetelkaa tuntemaan hevonen ja kuuntelemaan sen viestejä.


      • Anonyymi

        Hyi vittu! Väkivalta ei oo ikinä ratkaisu hevosen käytökselle! Hyi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi jumalauta teitä! Ette te lastakaan ala kepillä lyömään jos yrittää teille jotain kertoa. Tuleeko mieleen, että hevonen voi olla kipeä, ja koittaa kertoa ihmisille siitä. Ihmiset eivät huomaa, ja hevosen on pakko näyttää se suuremmilla eleillä, kuten puremalla, olemalla aggressiivinen yms.
        Hevosta voi ahdistaa ihmiset, karsina olosuhteet, se että ei saa omaa tilaa esim. syödessään tms. Niin moni asia, jotka ihmiselle ovat arkipäivää, voi todella häiritä hevosta. Väkivalta ei todellakaan ole ratkaisu. Kaikki hevoset eivät sovellu ihmisten orjiksi ratsastukouluun. Vaikka tästäkin näyttää olevan jo 6 vuotta aikaa, toivon todella ettei kukaan mennyt pahentamaan tilannetta ja kohdistamaan väkivaltaa hevoseen. Se kun valitettavasti näyttää olevan joillain talleilla arkipäivää. Opetelkaa tuntemaan hevonen ja kuuntelemaan sen viestejä.

        Siis tämä!!!!!!!!!!!!


    • voi luojaaaaaa

      No et todellakaan mee lyömään raipalla!!!!!!!!!! Koskaa ei hevosta lyödä... Hevonen oppii puremaan kun sille annetaan kädestä ruokaa eli oletko antanut hevoselle aina kun näät sille leivän tms. Tai hevonen katsoo kuka on pomo ja yrittää pomottaa.. Kovennat ääntä jos se rupeaa puremaan. Hevonen voi myös aistia että sinä olet paha tai olet lyönyt sitä joskus? Hevosella on pitkä muisti. Hevonen myös voi ajatella että mennäänkö me töihin. Mutta et mene sen raipankaa sinne karsinaan....... Ja jospa lyöt ni hevonen puolustaa kyllä itteensä;)

      • Apua tarvitseva

        Joo, en mene. Ja en ole koskaan lyönyt sitä tollaisessa tilanteessa oon sanonu vaan ei. Ja en anna sille kädestä ruokaa.


    • mörrinkäinen

      Ja mitähän Luoja sitten tekisi jos hevonen ei kunnioitakaan pelkkää äänenkäyttöä vaikka sille kuinka karjuisi naama punaisena? Heiluttaisit sille etusormea ja sanoisit, että "tuhma polle, ei noin saa tehdä"? Älä viitsi. Jos hevonen yrittää purra ihmistä, sen sietääkin saada raipasta. Olettaen, ettei se pure kivun tai pelon takia, mikä on tyypillistä huonoista oloista tulleille eläimille. Yksi ravautus raipasta ei tee vahinkoa hevoselle - hevoset komentavat toisiaankin paljon kovakouraisemmin - mutta täysivoimainen hakkaaminen ja jatkuva läiskiminen ovat kokonaan toinen juttu.

      Ihan hyvin voi ottaa raipan mukaan jos tallin säännöt sen sallivat, ja pitää se kädessä niin että hevonen näkee sen. Useimmat tokenevat jo siitä. Jos ei, niin sitten napakka näpäytys etujaloille, tai tarvittaessa suoraan nenälle mikä on sitten osattava, ettei vahingossa osu hevosta silmään tms.

      Vaikka hevonen ajattelisikin että joutuu töihin, ei se silti saa käydä ihmisen kimppuun.

      TOSIN on niitäkin hevosia jotka tosiaan tulevat päälle jos niitä menee lyömään, mutta sellaisia on harvassa. Useimmat hevosen kunnioittavat raippaa niin että pelkästään sen näkeminen saa ne käyttäytymään asiallisesti.

      Tuli mieleen sekin, että onko kyseessä ratsastuskoulun hevonen vai oma? Jos kyseessä on tuntihevonen, pureminen voi johtua ihan vain siitä, että se on väsynyt ja kyllästynyt ja haluaisi vain olla rauhassa. Ehkä se yrittää puremalla kertoa, ettei kaipaa seuraa. Silloin on parempi tehdä vain se mitä täytyy, eli hoitotoimenpiteet, ja sen jölkeen jättää heppa omiin oloihinsa ilman ylimääräisiä rapsutuksia tai muuta "käpälöintiä".

      • Apua tarvitseva

        On ratsastuskoulun hevonen. Se saattaa johtua siitä koska ratsastuskoulun hevoset olivat olleet viikon tauolla. Useat hevoset olivat silloin vähän levottomia mutta ei kyllä purreet.


    • Kasiro

      Olisin vastannut samoin kuin Mörrinläinen mutta Mörri ehti ensin.
      Eli raippa mukaan ja ravauta sillä jos pelkkä raipan näkeminen ei riitä.

    • Samaa olisin minäkin sanonut. Turha ruveta hyssyttelemään jos hevonen käy pahatapaiseksi. Kuri se on oltava eläimilläkin.

      Ja sivumennen sanoen, kannattaa sitä äänenkäyttöäkin hiukkasen harkita. Ääni kun ei pysy yhdessä karsinassa, vaan sen kuulevat kaikki muutkin jotka sattuvat tallissa olemaan. Jos karjuu kitarisat lepattaen yhdelle hevoselle, meteli saattaa hermostuttaa naapuritkin.

      Ääni on oiva keino komentaa, muttei sitäkään sovi käyttää ihan miten sattuu.

      • Apua tarvitseva

        En viitsii siellä karjua koska tallin säännöissä sanotaan että älä pidä kovaa ääntä.


      • Anonyymi

        Ihmiset ovat oikeassa, hevosesta ei ikinä tökitä,lyödä tai osoiteta raipalla. Jos ratsastaa ja napauttaa pienesti raipalla muistutukseksi, on ihan ok. Hevoselle voi jäädä elin ikäiset traumat siitä että ratsastaja hakkaa raipalla.


    • kysymys22

      Mua kiinnostaa ihan teiltä kokeneemmilta hevosihmisiltä kysyä, mistä yleensä varmistutte, ettei hevonen alistumisen sijaan päätäkin puolustaa itseään ja käydä päälle, jos sitä menee komentamismielessä ravauttamaan tai läpsäisemään?

    • Ei sitä täydellä varmuudella voikaan tietää. Kokenut näkee hevosen ilmeistä ja eleistä, pureeko hevonen pelon tai kivun vuoksi vai siksi että se todella on vihainen tai pahatapainen. Mutta sitä, kunnioittaako hevonen viimekädessä raippaa vai tuleeko päälle, ei kokenutkaan aina osaa ennakoida. Hevoset kun osoittavat mielenliikkeensä eri tavoilla.

      Hevosen läimäyttämisessä on riskinsä, se on totta, mutta kuten Mörri sanoi, niitä hevosia jotka tulevat siinä tilanteessa päälle, on todella harvassa. Itse olen tuntenut koko elämäni aikana vain yhden sellaisen - omani.

      Näitä tapauksia on niin vähän, että on todella epätodennäköistä, että hevonen hyökkäisi raippaa kohti, ja siksi uskallammekin kehottaa ottamaan raipan mukaan ja tarvittaessa käyttöön, jos hevonen käyttäytyy huonosti.

    • Kasiro

      Minä olen kuullut tuosta mahdollisuudesta mutta en ole tavannut ainoatakaan elämäni aikana vaikka meillä on ollut monia hevosia elämäni aikana ja naapureilla lisää.
      Siksi minäkin uskallan kehottaa raipan käyttöön tarvittaessa.

      Isällä oli vähän aikaa vihainen hevonen, se yritti tallata ihmisen. Isä meni sen viereen, siihen kohtaan jossa satulaa pidetään. Hevonen ei voi tallata tai ylety puremaan ihmistä joka seisoo sen lavan kohdalla. Siitä isä sai sille narun riimuun ja sai siten sen hallintaan. Valjastaessa täytyi vaan varoa sen takajalkoja.
      Sitä käsiteltäessä isä piti raippaa koko ajan käsissään valmiina.
      Tuo hevonen oli sukua jossa on vihaisia hevosia enemmänkin mutta ne hevoset ovat hyviä juoksijoita, siksi niitä käytettiin siitokseen. Isä ei pitänyt sitä hevosta kauaa vaan myi sen vakavien varoitusten kera.

    • säännötaina

      Mutta mietin vaan tässä että saakos siellä tallilla ottaa vaan raipan ja kävellä hevosen karsinan luo? Se ei ole sinun oma hevonen etkä saa tehdä sille mitä huvittaa.. Kannattaa kysyä apua siltä ratsastuskoulun omistajalta niin ei tule vaikeuksia. Kysy aina ensin siltä ennenkuin pyydät täältä apua koska eri tallissa eri säännöt:)

    • hevoshullu

      No mie hoijan hevosta joka purree ja potkii. Aina ku se yrittää purra nii mie näpsäytän sormia tai taputan käsi ja tömistelen jalkoja. Yleensä se lopettaa muutaman kerran jälkeen. Kannatta myös sanoa sille "ei". Onko teillä tallilla pesukarsinaa johon hevosen voisi laittaa kinni kummaltakin puolelta?

    • PUM!

      PUM! *kops*

    • ill

      kun taidot loppuu otetaan käyttöön väkivalta. opetelkaa lukemaan hevosia älkääkö kiusatko niitä!

    • ipanat asialla

      Illi siinä on yksi malliesimerkki ihmisestä joka kärkkäästi arvostelee muiden antamia neuvoja vaikkei itsekään osaa sanoa mitä sitten pitäisi tehdä. Sanopas, neropatti, mitä itse tekisit? Tokihan sinulta löytyy joku hyvä neuvo purevan hevosen probleemaan, kun kerran sanot, että tässä aiemmin annetut neuvot ovat huonoja?

    • Minna Oulusta

      Tiedoksi Illille: Väkivalta ja rankaisu ovat eri asioita.
      Jos hevosta ravauttaa kerran niin se ei ole väkivaltaa vaan osoitus hevoselle siitä että hevonen teki väärin.
      Väkivallassa hevosta lyödään silloinkin kun se ei ole tarpeen. Ja täällähän jokainen kokenut sanoo että ensin vain näytetään raippaa ja jos hevonen on kunnolla ei muuta tarvi tehdäkkään.
      Raippaa käytetään vain sitten jos hevonen jatkaa ei toivottua käytöstään.

    • raipaaagfkdksjs

      Kaikille hevosille ei auta raippa. Ne voi vähän aikaan totella mutta eise kauuaa kestä

    • mörrinkäinen

      Totta tuokin, mutta ylensä se vähän aikaa riittääkin siihen että hevonen ymmärtää yskän. Kun sille muutaman kerran osoittaa ettei pureminen ole viisasta, se ei ylensä tee sitä ihan heti uudestaan. Ja jos hevonen käyttäytyy kunnolla, ei raippaakaan tarvita. Ja jos se myöhemmin yrittää uudestaan, sitten taas risu mukaan muutaman kerran. Sillä tavalla se ei ehdi "turtua" raipan uhkaan vaan kunnioittaa sitä aina sen vähän aikaa, mikä tavallisesti riittääkin haluttuun tulokseen.

      Sanottakoon myös yleisesti, illille ja muille, että kun puhutaan raipan käytöstä, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että hevosta lyötäisiin niin että sitä sattuu. Usein rittää, että napautus on odottamaton ja saa sen yllättymään. Yllätys kääntää sen huomion pois ei-toivotusta käytöksestä, ja sitten sitä pääseekin jo kehumaan kun se on kiltisti, vaikka vain hetkenkin. Aina se ei kuitenkaan riitä, ja joskus joutuu sitten käyttämään enemmän voimaa. Mutta yksi terävä napautus on todellakin eri asia kuin ottaa vauhtia oikein olan takaa ja hujauttaa hevosta raipalla niin lujaa kuin pystyy.

      Kuten Minna sanoi, kurinpito ja väkivalta ovat kaksi eri asiaa eikä niitä pidä sekoittaa toisiinsa.

    • Ratsastajanen

      Kyllähän raippaa voi antaa, jos se auttaa. En tarkoita että sillä alettaisiin hakkaamaan kuin mikäkin mielipuoli, vaan vähän napauttaa niinkuin ratsastuksessakin.
      Syy, miksi hevonen puree...Onkohan sillä kipuja? Jos se jatkuu, niin kannattaisi sanoa tallin omistajalle asiasta. Jos hevosella on kipuja, se ei ehkä halua kenenkään koskevan siihen.
      Yksi syy siihen voi olla myöskin se, jos se on tuntihevonen. Eihän kukaan jaksaisi, jos ratsastajat ja hoitajat vaihtuisivat monta kertaa päivässä.
      Minä Sinuna mainitsisin asiasta hevosen omistajalle, eihän sitä tiedä, jospa sillä olisikin jotain kipua? :)
      Toivottavasti syy selviää!

    • h0rsegirlf0rever

      Hevonen kokee ensinnäkin rapsuttamisen palkintona. Turha rapsuttelu vain häiritsee osaa hevosista, ja jos hevosesi on sitä yksin viihtyvää sorttia, niin sitä ei kannata ihan hevosen hyvinvointia ajatellen häiritä turhaan.
      Hevosella voi olla myös kipuja tai joku nuoruuden trauma: kannattaa pyytää eläinlääkäri tutkimaan sitä ja mahdollisesti hevosasioiden ammattilainen tutkimaan käytöstä.
      Joillekkin hevosille (yleistä ratsastuskouluilla) puremisesta tulee paha tapa, koska niitä ei komenneta puremisesta vaan juostaan kiltimmän pikku taavetti-pertti-shettiksen luokse, annetaan makupaloja kädestä ja niin edespäin. Siitä on vaikea opettaa hevonen eroon, jos ei omista sitä ja pysty hoitamaan päivittäin. Jos mitään pätevää syytä (kivut tms.) ei löydy, kannattaa sitoa hevonen kiinni, sanoa napakasti ei ja mahdollisesti läimäyttää kaulaan (ei tietekään liian kovaa) jos se meinaa purra. Raippa on merkinantoväline, joten en suosittele sen käyttöä: pian hevonen yhdistää raipan ratsastaessakin siihen että on tehnyt jotain väärää.

    • rauhassa

      Ei pidä mennä kokemattomien heiluttelemaan raippaa hevosen karsinaan. Pyytäkää ohjeita ja apua tallin aikuisilta, mieluiten ratsastuksen opettajalta tai (täysipäiseltä) omistajalta. Lyömällä tehdään usein vieläkin vaikeampia hevosia.

      Turvallisinta on laittaa uhkaileva hevonen riittävän lyhyelle narulle kiinni niin, ettei se yllä puremaan. Edellyttäen ettei hevosella ole vetopaniikkitaipumusta. Lisäksi hevosia ei tarvitse mennä karsinaan härkkimään turhaan, ei moni hevonen kaipaa karsinallista rapsuttelijoita jatkuvasti. Sitten vasta kun on viimeistään aika mennä laittamaan varusteet.

    • Anonyymi

      Tottakai Raippa käyttöön heti. Itelläkin poni puree. Otin Raipan käyttöön ni lopetti heti

      • Anonyymi

        Tuollaisessa tilanteessa EI raippaa käytetä. Näykkiminen on hevosen luontaista käyttäytymistä. Ne näykkii tarhassakin jatkuvasti toisia hevosia. Mutta tuo raipan käyttäminen on kyllä aivan älytöntä. Ratsastus,juoksutus tai hevosen kouluttamisessa raippaa pitää käyttää mutta muuten ei. Itse aina sanon tiukasti EI mutta jos se ei auta niin nykyisen vähän riimun narusta.


    • Anonyymi

      Voit myös mennä sanomaan tallin omistajalle tai ratsastuksenohjaajalle jos näykkimisestä tulee tapa

    • Anonyymi

      Tästä on nyt aikaa, mutta jos joku tänne palstalle eksyy. Älä lyö! Hevonen voi olla ahdistunut jostain aiemmasta toimempiteesta tai yhdistää ihmiset kipuun. Saattaa myös olla kipeä itsessään. Itellä juuri ongelma hevonen joka puree ja potkii. Jalat kipeänä eikä luota ihmisiin. Kuunnelkaa eläintä.
      Kun opitte niin kyllä ymmärrätte miksi hevonen tekee näin ja mikä on vialla. Olkaa kärsivällisiä, hevoset kun tekee kaiken ihmistensä eteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2102
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1654
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe