Geenitesti jokaiselle pakolliseksi

Selvää

Olisin sitä mieltä, että jo neuvolassa kaikista lapsista olisi otettava geenitesti valtakunnalliseen rekisteriin ja tietysti oman paikkakunnan ja terveys- ja poliisiviranomaisten rekisteriin.
Kun kaivataan luvuttajaa harvinaisen veriryhmän omistajalle tai jonkin elimen tarvitsijalle, olisi suuri etu, jos pystyttäisiin muutamassa minuutissa tarkistamaan, löytyykö valtakunnasta sopivaa ja jos kysymys on vainajasta, nekin tiedot olisivat välittömästi käytössä.

Sama etu koskisi törkeitten rikosten kohdalla syyllisen nopeaa löytämistä. Pitäisi vain käydä hakemassa asianomainen kotoaan. Tällä hetkellähän testejä käytetään, mutta haku on epätoivoista etsintää ja halukkaitten testaammista.

5

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tinttura85

      Ei mahtaisi olla ihan yksityisyydensuojan mukaista. Tällä hetkellähän ei poliisi saa säilyttää aiemmin otettuja näytteitä, jos ei ole rikoksesta tuomittu. Eli jos 10 ihmistä testataan ja heistä yksi päädytään tuomitsemaan, pitää muiden näytteet hävittää. Miten muuten luulet geenien liittyvän elinsiirtoihin? En usko että geenitestit auttaisi elinluovutuksessa. Geenit harvoin on vaikuttava tekijä elinsiirroissa, veriryhmä taas on merkittävä ja sehän elinluovutuksen sallivien potilastiedoista jo löytyykin. Jos taas joku sinnillä kieltää elinluovutuksen, niin ei sopiva veriryhmäkään auta. Täällähän suostumusolettamuksen käyttöönotto auttoi tilannetta: enää ei tarvinut olla kirjallista lupaa, riittää että potilas ei ole luovutusta nimenomaan kieltänyt. Iranissa ongelma puuttuvista elimistä ja pimeästä elinkaupasta hoidettiin luomalla rekisteri, jonka kautta etsitään eläviä munuaisen-, maksasiirteen tms luovuttajia, ja he siitä saavat rahallisen korvauksen plus vuoden elatuksen päälle. Voisi toimia täälläkin. Suomessahan nykyhetkellä ei saa luovutuksesta maksaa, vain vapaaehtoisilta ja vainajilta saa ottaa elimiä.

      Menee aika pelottavaksi isoveli-skenaarioksi jos jopa sellaisia tietoja, joita nykyajan ihmisillä harvoin on edes itsestään, kuten omaa tarkkaa geneettistä rakennetta, aletaan taltioimaan kaikenmaailman rekistereihin. On parempiakin tapoja ongelmien ratkaisuun kuin se, että jo vauvasta lähtien valtio suhtautuu ihmiseen potentiaalisena rikollisena ja valtion omana pikku elinkasvattamona josta sitten voi jollekin muulle elimen ottaa.

    • Haittako

      Islannissa kaikilta kansalaisilta otetaan nykyään automaattisesti geenitestit juuri perinnöllisten sairauksien ja myös elinluovutusten mahdollisuuden selvittämiseksi. Siellä mikään hoitoja tai tärkeää viranomaistoimintaa haittaava laki ei ole esteenä.

      Suomessa kyllä intimisuojalaki on osoittautunut monissa tapauksissa molempia vakavasti haitttavaksi, jopa estäväksi. Siksi se olisikin mitä pikimmin nykymuotoisena ja nykyiseen maailmaan ja sen kehittyneisiin tarpeisiin sopimattomana kumottava.

    • Ihmisarvo

      Meinaatko todella että tietojen käyttö jää sille tasolle. Se johtaisi hyvin organisoituun rodunjalostukseen, jossa epäsuotuisten geenien kantajat hävitettäisiin. Tämä päivänä sen vaan voi tehdä siistimmin kuin natsi-saksan aikaan ihan luvallisilla lääkkeillä.

      • Naisarvot

        Heh heh! Eivätkö ihmiset nytkin ilman mitään ulkoista geenijalostusta tee sitä? Tytöt valitsevat komeimpia ja fiksuimpia poikia ja päinvastoin? Ei siinä muita välikäsiä tarvita.


      • Anonyymi
        Naisarvot kirjoitti:

        Heh heh! Eivätkö ihmiset nytkin ilman mitään ulkoista geenijalostusta tee sitä? Tytöt valitsevat komeimpia ja fiksuimpia poikia ja päinvastoin? Ei siinä muita välikäsiä tarvita.

        joo-o... ja rumat ja idiootit lisääntyvät sitten keskenään, se sittten vesittää koko ajatuksen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1362
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1160
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1042
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      983
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      970
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    Aihe