Paljon puhuttu ylikunto

Diol

Olen netistä lueskellut paljon tästä ylikunnosta miettiessäni omaa tilaani. En kuitenkaan löytänyt yhtäkään keskustelua omaan tilaani liittyen.

Kaikki alkoi yhdestä täysin unettomasta yöstä. Tämän jälkeen meni hetki että nukuin jokatoisen yön aina. Välissä tuli lähes viikon normaali univaihe ja sitten jatkuikin tasaisesti unettomana. Jouduin syömään unilääkkeitä, jotta sain nukutuksi. Kävin urheilulääkärillä, joka oli sitä mieltä että kyse on enemmänkin ylivirittyneisyydestä koska suoritustasoni liikunnassa ei ollut laskenut ja treenaaminen edelleen kiinnosti. Muutenkaan en löytänyt muita oireita ylikuntoon kun ehkä ruokahalun kasvun, tämä alkoi 2kk ennen kuin unettomuus. Leposykkeeni oli toki hieman noussut, mutta sekin voi johtua valvomisesta, käyhän kroppa siinäkin kovilla.
Harrastin neljä viikkoa urheilulääkärin kehotuksesta rauhallista liikuntaa, lähinnä uintia, kävelyä ja pilatesta. Neljän viikon tauon jälkeen kävin testaamassa bodycombat tuntia, jota normaalisti harrastin 2krt/vko. Tunti tuntui todella pahalta ja jo alkulämmittelyssä syke oli 181 ja 45min tunnista menin yli 175 sykkeellä (normaalisti tunnilla keskisyke ollut n. 150 ja max ollut korkeintaan 175). Vielä kotonakin tuntui todella pahalta keuhkoissa ja muutenkin rasittunut olo. Yö meni kaiken lisäksi todella huonosti vaikka otin unilääkkeen, en meinannut saada unta.
Tämän tunnin jälkeen en ole uskaltautunut syketunneille. Lisäksi aloin kiinnittämään enemmän huomiota että esim kotona portaiden nousu nostaa sykettä ja hengästyttää hieman. Olen käynyt parilla reisi-vatsa-pakara tunnilla jossa myöskin syke nousee paljon ja hölkötellessäni juoksumatolla 8,5km/h vauhdilla syke on 171.
Testasin eräs aamu lepo ja seisomasykkeen eroa, josta netissä luin. Leposyke oli n. 55-65 välillä, mutta seisomasyke kävi 110:säkin ja hetken seisottuaan ei laskenut edes alle 100, tällöin näiden ero on jopa 50 ja luin että jos se on yli 20 voi ylikunnosta olla hyvinkin kyse.
Olen saanut työpaikan järjestämältä psykiatrilta kuitenkin diagnoosiksi vakavan uupumuksen. Luotan tähän diagnoosiin syystä, että elämäni on aina todella hektistä, en osaa koskaan rentoutua vaan aina pitää tehdä jotain, lisäksi myös juurikin tuo 5-6krt/vko rankka treenaaminen, lapsettomuushoidot tähän päälle ja kiireinen työ.

Mistä siis voi tietää onko nyt kyse tuosta uupumuksen aiheuttamista oireista, jotka kuitenkin ovat hyvin lähellä ylikunnon oireita vai pelkästään ylikunnosta? Kuitenkin kun unettomuudenkin alkaessa pystyi aluksi käymään vielä combat tunneillakin ilman että oli rasittunut olo tai että sykkeet oli niin koholla kun tuossa viimeisimmässä combatissa. Ja lähinnä mietityttää että mistä lopulta tietää kun tilanne on ohi? Koska kuntohan laskee todella nopeasti kun ei pitkään aikaan tee mitään ja tottakaihan siksi siis tuntuu pari ensimmäistä kertaa rankoilta ennenkuin kunto taas nopeasti nousee. Eli mielestäni kerran kokeilu ei voi kertoa mitään ja sitten taas jos käy monta tuntia kokeilemassa ja kärsiikin ylikunnosta, niin se ei paranna tilannetta että rääkkää itseään koko aika.
Kuinka muut ylikunnossa olleet ovat tienneet että tilanne on ohi?

Tällä hetkellä olen kuitenkin palannut töihin 5vkon tauon jälkeen, mutta sielläkään en pysty kovin montaa hommaa kerralla ottaa vastaan, koska stressaannun todella nopeasti. Yöt menevät hyvin, tosin syön vieläkin unta tasaavaa triptyl lääkettä, viime yönä en ottanut ja meni silti yö todella hyvin :) Eli tilanne on parantunut paljon, paitsi tuo kuntoilu. Unettomuutta jatkui kaikkiaan 7vkoa.
Taustatietona sen verran että olen 26-vuotias nainen, 172/60-62 (paino vaihtelee tuolla välillä). Sen verran tiedän että kulutukseeni nähden syön aivan liian vähän, joka myöskin haittaa palautumista. Liikuntaa harrastanut aina, nyt tosiaan reilu vuoden tätä reippaampaa tahtia. Lajeina Bodycombat, Bodystep, RVP, kuntosali, pilates, uinti, lenkkeily ja välillä spinning.
Onko viisaampia kertomaan mitä tuumii asiasta? :)
Kiitos kovasti jo etukäteen ja anteeksi pitkä selostus!

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mitä ihmettä

        Kaipaat hänessä
        Ikävä
        103
        1575
      2. Välillä käy mielessä

        olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
        Ikävä
        78
        1214
      3. Mitä oikein

        Näet minussa? Kerro.
        Ikävä
        88
        1127
      4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

        Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
        Ikävä
        139
        1046
      5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

        Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
        Raamattu
        580
        995
      6. Mika Muranen juttu tänään

        Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
        Sananvapaus
        1
        977
      7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

        Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
        Tv-sarjat
        8
        892
      8. Kotipissa loppuu

        Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
        Kuhmo
        20
        890
      9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

        Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
        Tv-sarjat
        9
        734
      10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

        On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
        Kokkola
        8
        680
      Aihe