SOTE tulee... Toivottavasti pian

Kiireellinentavoite

SOTE:n perustavoite on se, että kaikki ihmiset saavat tasa-arvoiset sosiaali-ja terveyspalvelut asuinpaikasta riippumatta. Nyt ei ole näin. Vähävaraiset joutuvat tyytymään siihen mitä sattuvat saamaan. Erityisesti mielenterveyspalvelut ovat vuoden 2000 jälkeen nopeasti heikentyneet.Pääperiaate on ollut säästäminen eli tarve estää ihmisten hoitoon pääsy. Kunnilla ei ole kykyä eikä halua hoitaa asioita kuntoon. Täydellistä ymmärtämättömyyttä on mm. siinä väittämässä, että"kaikki tekevät kaikkea." Moniammatillisen työryhmän pääperiaate on se, että jokainen tuo koulutuksensa mukaisen tietämyksensä potilaan hoitoon. On täysin käsittämätöntä, että asiantuntijaorganisaatiota pannaan johtamaan henkilö, jolla ei ole soveltuvuutta, ei koulutusta eikä oikeastaan minkäänlaista kykyä tai halua hoitaa tärkeää tehtävää. Tämä ongelma on valtakunnallinen ja onneksi asia on huomattu ja ryhdytty toimenpiteisiin epäkohdan korjaamiseksi.
Kuntien tasolla ei ole riittävää osaamista, vaan toimenpide ja tilaajavastuu siirtyy Sote-alueelle, joka tulee olla riittävän väestöpohjan (yli 200 000)omaava alue.Sote-palvelujen järjestäminen otetaan pois kunnilta.On nähty, että niitä ei kyetä osaavasti ja tasapuolisesti järjestämään kuntatasolla.
Hyväosaisten palvelut ovat oikeastaan järjestyksessä. He kykenevät käyttämään julkisia palveluja, työterveyshuoltoa ja yksityisiä palveluja. Huono-osaiset taas joutuvat tyytymään julkiseen sektoriin, jossa palvelujen taso riippuu siitä, missä päin maata sattuu asumaan. Muutosta tarvitaan ja pian!

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kielipitkällä

      Olet aivan oikeassa. Mielenterveyspalveluja ollaan monessa kunnassa alasajamassa. Vieläkin vedotaan 1990 luvun lamaan, jolloin tarkoituksena oli avohoidon tason korottaminen ja vahvistaminen ja sairaalahoidon vähentäminen. Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että ei ole niin nuukaa, mitä näissä mielenterveysyksiköissä tehdään, kun tehdään vaan jotakin. Odotan todella myös SOTE:n tuloa ja myös todella osaavien johtajien valintaa.

    • Harrasodotus

      Onko SOTE- maakuntasolla vai ERVA-alueella oleva organisaatio jää nähtäväksi. Varmaa on, että todellinen asiantuntijuus tulee olemaan hallinnossa. Luultavasti palvelut jaetaan terveyspalveluihin, sosiaalipalveluihin ja vanhuspalveluihin. Asiantuntijat johtavat organisaatioita ja luottamushenkilöt näyttävät suuntaan. Nykyinen järjestelmä, jossa kavereille järjestellään suojatyöpaikkoja on tullut tiensä päähän. Tarve Sote-uudistuksiin on lähtenyt siltä pohjalta, että on huomattu, että peruspalvelut eivät toimi. Kuntia on jos jonkinlaisia. Heikommin toimeentulevat ovat järjestelmän armoilla. Kaikki riippuu siitä, missä sattuu asumaan ja myös paikallisista kuvioista. Jotkut huono-osaiset ovat täysin järjestelmän armoilla. Kunnat eivät ole veljeksiä keskenään. Kaivataan pikaista asioiden kuntoon saattamista.

    • ulti-ukko

      Paraneeko se yhtään, kun tämä entinenkään ei toiminut, ja samat toimijat on sitä tekemässä,eikä ole vielä tiedossakaan millainen siitä tulee.
      Poliitikot ovat sekoittaneet sen pakan niin pahoin.

      Uusavuttomat ovat astuneet vallankahvaan, jäljen humaa nykyisen hallituksen politiikasta joka on tuuliajolla , kun pitäis hoitaa työllisyyskysymystä ym. niin kiistellään toisarvoisista asioista, eikä se muutu vaikka valta vaihtuukin, ja niin kansa saa taas kärsiä seuraavat neljä vuotta, ellevät tee kreikkalaista.

    • stoppia

      Mikä enää paranee tai on hyvässä kunnossa, kun luet esim. seuraavan sos.ja terveyslautakunnan kokouksen asialistaa.Kyllä rytisee ja lujaa alaspäin esim. laitoskuntoisten hoitopaikat, eiväthän he ole enää "pienryhmäkoti"kuntoisia. Ensin saneerataan osastoja kalliilla hinnalla määrättyyn hoitomalliin ja parin vuoden päästä taas uudet rakennelmat kalliilla tekniikalla esim. kun haluaan hammashoito siirtää uuteen paikkaan, kyllä sillä rahalla maksettaisiin kymmenien vuosien vuokrat! Täti Tomera varmaan laittanut tuulemaan :) niin, että kaikki on pyörällä päästään eikä saa ääntä sanottua suusta.

    • ohutlompakko

      Onneksi jo järkeviäkin toimia on alettu tekemään, vuosikymmeniä maksettu vuokria hammashoidon tiloista, kyllä jollakin on lompakossa paksuutta. Se se hulluinta että omia tiloja ollut jatkuvasti vajaakäytöllä.

    • Vaaravaanii

      Kun SOTE tulee, niin on tärkeää, että aletaan karsimaan tyhjänpäiväisiä johtajia niistä suojatyöpaikoistaan.Uuteen organisaatioon ei saa siirtää hyvä veli-periaatteella tätä porukkaa. Virat pitää panna rehdisti auki. Koulutetuin, pätevin ja kokenein pitää valita. Ja ehdottomasti soveltuvuustestit tulee järjestää, jotta psykopaattisia piirteitä omaavat eivät lipsahtaisi merkittäviin virkoihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2315
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1940
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1735
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      169
      1703
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1524
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe