Poikaystävällä psykoosi

kohtalotovereita?

Olen seurustellut pian kaksi vuotta poikaystäväni kanssa. Koko seurustelumme ajan olemme olleet yhdessä tosi tiiviisti, kihloihinkin menimme muutaman kuukauden seurustelun jälkeen. Keväällä muutimme yhteiseen asuntoonkin. Kaiken piti olla hyvin...
Poikaystäni kertoi jo suhteemme alussa olleensa aiemmin muutamia päiviä psykiatrisessa hoidossa. En ole ikinä pitänyt poikaystävääni mitenkään omituisena/sairaana, joten en ole ajatellut asiaa juurikaan. Tai sitten olen halunnut asian itseltäni kieltää...
Syksyn mittaan poikaystäväni lopetti loppusuoralla olevat yliopisto-opintonsa, ja on ollut muutenkin masentuneen oloinen. Olen ehdottanut hänelle muutaman kerran esim. lääkärin kanssa juttelemista tms. mutta hän on suuttunut minulle joka kerta kun olen mitään uskaltanut ehdottaa...
Viikko sitten kaikki romahti. Poikaystäväni meni sekaisin (ilmeisesti hän on ollut psykoottinen jo jonkin aikaa) ja minun oli toimitettava hänet ambulanssilla sairaalaan, josta hänet edelleen siirrettiin psykiatriselle akuuttiosastolle. Siellä hän on edelleen, eikä poispääsystä ole tietoa. Luultavasti hoito kestää viikkoja-kuukausia. Olen käynyt katsomassa poikaystävääni osastolla päivittäin. Hän syyttää minua tapahtumista ja joutumisestaan osastolle, eikä myönnä että häntä mikään edes vaivaa.
Koko tapahtuma on ollut minulle kauhea shokki, tuntuu että koko elämä pysyhtyi.
Olen puhunut tapahtumista usealle ihmiselle (mm. kriisikeskuksen työntekijälle, ystäville...) mutta tuntuu ettei kukaan osaa auttaa/ymmärrä. Olen ihan yksin tämän asian kanssa.
Olisikohan kenelläkään samantapaisia kokemuksia?
Olisin tosi kiitollinen jos joku kertoisi omista vastaavista kokemuksistaan omaisen näkökulmasta!

8

4546

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • talvetar

      Saman olen kokenut yli vuosikymmen sitten. Tilanne oli pelottava, avomieheni käyttäytyi väkivaltaisesti minua kohtaan, yritti luultavasti ns.laajennettua itsemurhaa. Itsesuojeluvaistoni kuitenkin pelasti minut. Aika oli erittäin raskasta enkä apua saanut mistään. Raskas aika päättyi avomieheni itsemurhaan. Mitä sanoisin, ei tästä varmasti lohtua saa? Ole kuitenkin erittäin varovainen!
      Mikäli hän ei tajua itse tilannettaan ja sairauttaan voit joutua tulilinjalle. Vuosien päästä asiat näkee selvemmin ja elämä menee eteenpäin, vastaavaan tilanteeseen tuskin enää joudun.

      • Tyttö

        Itse olen kokenut läheisen joutumisen psykoosiin ja sairaalaan äitini kautta: vaikka ilmassa oli merkkejä siitä, että kaikki ei ollut kohdallaan, tuli lopullinen käänne ja akuutti ihmisen käytöksen täydellistä muutosta (esim harhanäyt ja väkivaltaisuus) oli vaikea käsitellä, koska hänen käytösensä ei ollut rationaalista ja poikkesi niin paljon aiemmasta.

        Vaikka kaikkensa yrittää, toisen ihmisen mielisairaudesta johtuvia asioita voi hallita tai välttämättä edes ymmärtää. Mielen horjuminen aiheuttaa läheisille paljon ahdistusta ja mielipahaa, toivon jaksamista sinulle.


    • Naso

      Ehkä ymmärrän tunteitasi.En ole varma.Omalla veljelläni todettiin psykoosi vasta. Minun on vaikea käsitellä asioita, joista en tiedä paljoa. Asiani ovat siinä mielessä paremmin ettei rakkaani psykoosi ole paha. Asia vain tuntuu mielessäni käsittämättömältä!En osaa puhua asiasta, tuntuu ettei kukaan ymmärrä minua. Tuskin itsekkään pystyn käsittelemään mielessäni pyöriviä asioita, tai ehken ole vielä valmis siihen. Olen yrittänyt ymmärtää etten voi asialle mitään, tuntuu vain sisimmässä pahalta, ei itseni vaan veljeni puolesta!Ihmiset joille olen tästä kertonut eivät ymmärrä ettei sairaus välttämättä muuta ihmistä, niin kuin minun tapauksessani! Psykoosiin sairastuneilla on vaikeaa, mutta niin myös meillä omaisilla jotka rakastamme ja välitämme! itse en omista sähköposti osoitetta (vielä).Olisi mukava keskustella ihmisen kanssa joka tietää asiasta! Voimia teille kaikille!

      • Nimetön

        minun veljelläni todettiin nyös psykoosi muutama viikko sitten. kyllä on kauheaa seurata sivusta kun ei auttaa voi kun ei apua hyväksytä. tulee vaan syyttelyä ja kyselyä miks ootte hommannu mut tänne,hulluksi täällä tulee.mussa ei oo mitää vikaa! on ahistavaa.


    • Nimetön

      Olen pahoillani tilanteestasi.Koeta kestää vaikka syyllisyys jossain vaiheessa painaisikin.et voi asialle mitään ja ajan kanssa tilanne ratkeaa.jos poikaystäväsi syttää sinua tilanteesta ,laita se sairauden piikkiin,yksi oire on että itse ei ole sairas vaan ympäristö...
      Itse erosin avomiehestäni kahden vuoden jälkeen sairastumisen.Oli pieniä lapsia ja ex-anoppi syyllisti minua koko asiasta vaikka syyt ovat tietääkseni aina lapsuudesta ja geneettisiä..

      Koeta pitää itsestäsi huolta ja kun poikaystäväsi hiukka tokenee ja voi puhua asiasta,niin selvitä hänen kanssaan,mistä sairaus mahdollisesti johtuu,,stressi,traumat, ja selvitä myös itsellesi haluatko jatkaa..asia kestää loppuelämän.Jaksamista.

    • raskasta

      mun poikakaverilla kans psykoosi, käy psykiatrilla, ja oon aina tienny et se o sairas ja muuta vastaavaa. Sun poikaystävä on väärässä, se ei oo sun vika, toivottavasti se kertoo sen sulle joskus. Voimia sulle, tiedän miten raskasta on seurustella psykoosipotilaan kanssa.

    • on ollut

      Psykoosi. Menee nyt ihan hyvin kun tulin järkiini ja sain huumorin tajun takaisin. Vanha lapsuuden juttu vaivasi mun päätä ja asia paisui ihan mahdottomiin mittoihin. Sairaalassa oltuani tajusin ettei siellä olekaan kivaa olla ja halusin näyttää etten ole hullu. Hoito kesti mulla koko kesän ja vähän päälle kun sattu menee hommat nappiin. Jos mä olisin lomilla alkanu sekoilemaan kuka ties olisin vieläkin hoidossa.

      Ehkä sille sun jätkä kaverille tuli sellanen fiilis että se ei pysty hoitamaan koulun käyntiä ja seurustelua yhtäaikaa ja päätti sitten jättää koulut kesken.

      Ei se mielisairaala kuitenkaan sellanen paikka ole jossa ihmiset kävelee pitkin seiniä tajuamatta mistään mitään. Siellä on moni ihan tavallisia ihmisiä niin kuin muutkin. Kysy lääkäriltä mikä sitä vaivaa. Onhan se sentään ottanut sen osastolle.

    • saminen

      Akuutissa tapauksessa psykoosi mene yleensä tosa ajasa. Lääkitys puree vähitellen.

      Älä syytä itseesi, vaikka poikaystäväsi nyt olisi pinna kireellä harhojen ollessa päällä.

      Jos jaksat, tue häntä sairasaika ja puhukaa hänen tultuaan reaalimaailmaan takasin miten jatkatte vai jatkatteko juttuanne.

      Usein lääkitys oltava päällä ja sivuoireita voi tulla. Itellä oli turpoamista ja väsymystä. Liikunta, opiskelu, elämänilo loppus. Tosin ystävät tukivat. Se merkkas paljon. Ei tyttöystävät siinä jaksanee sitte ja olen ollut mieluummin yksin muutaman vuoden vapaehtosesti ja rukoillu että paranisin täysin.

      On hienoa että olet jaksanu käydä kattomasa poikaystävääs.
      Se että entinen tyttöystävä/t (sairastelin siis 1995-2002) tuli käymään sairaalaan oli päivän pelastus mulle.

      Vielä vähän kirjotukseni rönsyilee, muuten ajatus kasassa. Uskoon tultuani moni asia muuttui. Psykoosi usein seuraus stressistä, nukkumattomuudesta ja syömisen puutteesta. Jos olen rehellinen, eräs psykoosini alkoi syyllisyydentunteistani koska en ollut naimisissa mutta asuin silti tyttöystävän kans kuin pariskunta. En varmaan ole koskaan sopeutunu elään tän maailman "normaalien" tapojen mukaan.

      Poikaystävälläsi voi olla haaveminä päällä, jota hän elää täpöllä. Hyväksy hänet itsenään, kuuntele rauhassa häntä eikä sinulla ole velvollisuutta jatkaa silti seurustelua varsinkaan jos hän syyttelee ja käyttäytyy uhkaavammin kuin pelkän tiuskimisen tasolla.

      1995 ekan sairauden tullessa seurustelin söötin ja huumorintajusen tytön kans. Kun psykoosi puhkes, puhuin täysin hajanaisesti, ilman tilanneyhteyksiä luullen olevani joku tärkeekin tyyppi, koska muuten olin epäonnisunut kaikessa. Tyttöhän pelästyi suunnattomasti outoja juttujani, lähti pois sen tykö jota oikeesti rakasti.

      Vanhempani luuli mun käyttäneen kamaa. Usein psykoosissa on suuruusajatuksia, maailmanlaajusia ideoita, turhia taakkoja jne..

      Tiedän vain että teillä on nyt vaikeet ajat. Ota kaikessa rauhassa ja tue hänet pois sairaalasta jos millään jaksat. Keskustelkaa sitte muista asoista. ok.
      Sami S

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      146
      10646
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3023
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2839
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2137
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1888
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1699
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1646
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1597
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1543
    10. 82
      1458
    Aihe