Kaikille lävistystä miettiville

lävistetty94

Tätä palstaa selaillessa tulee usein tietyt kysymykset esille kerta kerran jälkeen, joten ajattelin kirjoittaa aloituksen josta saattaa olla joillekkin apua. Kaikki mistä kirjoitan perustuu omiin kokemuksiin, lävistäjien kanssa käytyihin keskusteluihin ja kyselyihin, sekä lukemattomien tuntien tiedonhakuihin netin syövereistä.


- Sattuuko lävistys?
Tämä kysymys on varmaan yleisin kysymys liittyen lävistyksiin. Kaikilla on erilainen kipukynnys sekä hiukan eri anatomia mikä myös vaikuttaa lävistyskipuun, esim korvanrusto voi olla toisella todella pehmeä jolloin lävistäminen ei välttämättä tunnu pahalta, kun toisella se saattaa olla todella kova ja paksu jolloin se voi tuntua pahemmalta. Tuokin on vaan suuntaa antavaa, ei mitään täyttä faktaa. Yleisesti voi ajatella, että kyllä se lävistäminen ainakin vähän tuntuu, sehän on neula joka lävistää sut. Kipu kestää kuitenkin sekunnin tai pari, joten lävistystä ei kannata jättää ottamatta kivun pelossa.

- Ikärajat
Toisiksi yleisin aihe koskee varmaankin ikärajoja. Yleisesti ottaen on lävistysten ikärajat 16v. 18v dermaleille, nänneille sekä genitaaleille. Vanhemman lupaa tarvitaan yleensä jos ikä on alle 16v, mutta riippuu täysin paikasta, miten nuorille ylipäätään suostutaan lävistystä tekemään. Eräältä lävistysliikkeen nettisivulta löysin tiedon, että alle 13v tekevät ainoastaan korviksia, mutta tämähän voi vaihdella liikkeestä riippuen.

- Itse lävistyksen tekeminen
Tämä aihe pyörii palstalla aika-ajoin. Jos aiot itse lävistyksen tehdä, hanki edes oikeat välineet. Esim crazyfactorystä saa tilattua steriloituja lävistysneuloja sekä koruja. Älä tee lävistystä hakaneulalla tai muulla vastaavalla. Lävistysneula on ontto, ja ottaa lävistäessä ylimääräisen ihon pois, jolloin jäljelle jää siisti reikä. Jos vaan mahdollista, niin käy oikealla lävistäjällä kuitenkin teetättämässä lävistys jolloin uloskasvun, tulehduksen sekä muiden inhottavuuksien riski on pienempi.

- Lävistyksen ampuminen
Vieläkin kuulee joidenkin ottavan korvan rustoon tai nenään ampumalla lävistyksiä. Tästä aiheesta voisi kirjoittaa kokonaan oman aloituksen, mutta koetan pitää tämän mahdollisimman lyhyenä. Ensinnäkin, lävistyspyssyjä ei voi steriloida tarpeeksi hyvin, jolloin ne voivat levittää esim hiv tai hepatiittiviruksia. Pelkkä desinfiointiaineella pyyhkiminen ei auta steriloimaan pyssyä. Toiseksi, pyssyn koru on tylppä, ja korua ammuttaessa voima on niin iso että se aiheuttaa vain vahinkoa. Niinkuin aikaisemmin selitin on lävistysneula ontto, mutta myöskin erittäin terävä. Kun lävistystä tehdään neulalla, on lävistysprosessi paljon hellävaraisempi jolloin lävistettävä alue ehtii antaa myöten eikä lävistysalueelle koidu "traumaa". Paraneminen on myös nopeampaa, koska alueelle ei ole "sattunut yhtä pahasti", kuin pyssyllä tehtyyn alueeseen. Pyssyllä tehtyyn lävistykseen laitetaan aloituskoruksi lisäksi lähes poikkeuksetta tavallinen korvakoru, mikä ei ole ideaali koruvalinta esim rustoon tai nenään. Tästä on myös omakohtaista kokemusta, että kun koruvalinta on oikea, ei lävistystä edes tunne.

- Rustopatit
Joskus nenään tai rustoon voi muodostua ilkeän näköinen patti. Englanniksi näitä kutsutaan keloideiksi, enkä osaa sitä paremmin suomentaa kuin rustopatiksi. Näitä syntyy välillä itsekseen, välillä ärsytyksen seurauksena, kuten jos koru vaihdetaan liian aikaisin. Nämä eivät yleensä katoa yön aikana, mutta niitä kannattaa silti koettaa hoitaa. Teepuuöljyllä voi koettaa kuivattaa pattia 2-3x viikossa (huom pattia, ei itse lävistystä) sekä hauduttaa suolavesiliuoksessa 2x päivässä (apteekista saa oikean vahvuista parilla eurolla).

- Tulehdus
Uusista lävistyksistä tulee usein kudosnestettä, mikä on täysin normaalia. Jos lävistys kuitenkin vuotaa kellertävän-vihertävää tai muuta epämääräistä nestettä, voi se olla tulehdunut. Hauduta lämpimässä suolavesiliuoksessa 2-3x päivässä 5-15min kerrallaan. Myös omalla lävistäjällä voi käydä näyttämässä lävistystä jos on huolissaan. Älä kuitenkaan poista korua, sillä tulehdus kapseloituu silloin sisälle, jolloin joutuu luultavasti veitsen alle.

- Hoito-ohjeet
Yleisesti voin antaa hoito-ohjeena että lävistystä kannattaa huuhtoa lämpimällä vedellä ihan vaikka pari minuuttia kerralla sekä hautoa suolavesiliuoksella (ei pakollista, vesikin riittää). Huuhdo alue suihkun päätteeksi ettei saippuaa tai muuta jää ärsyttämään lävistystä. Huuhdo myös hikoilun jälkeen. Älä liikuttele korua. Vaihda koru vasta kun lävistys kunnolla parantunut.

Yleisenä ohjeena voin antaa sen, että kannattaa ottaa yhteyttä lävistäjään jos on jotain mitä mietiskelee lävistyksiin liittyen. He vastaavat enemmän kuin mielellään nololtakin vaikuttaviin kysymyksiin. Netistä voi löytyä vaikka millaisia ohjeita, eikä kaikkeen lukemaansa pidä uskoa. Jos vähääkään epäilet, kysy ammattilaiselta.

0

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

        Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
        Ikävä
        69
        1295
      2. En tiedä..

        Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
        Ikävä
        106
        1217
      3. Suhde asiaa

        Miksi et halua suhdetta kanssani?
        Ikävä
        113
        1135
      4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

        tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
        Ikävä
        73
        1070
      5. Paras olisi vain unohtaa

        Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
        Ikävä
        53
        828
      6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

        Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
        Sanaristikot
        75
        741
      7. Oliko vähä sometettu taas vai?

        Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
        Kauhava
        9
        682
      8. Voisitko laittaa

        Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
        Ikävä
        41
        671
      9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

        Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
        Idän uskonnot
        362
        659
      10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

        Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
        Ikävä
        53
        646
      Aihe