Maapallon pyörimissuunnan ilmaisin

Itäkompassi

Onko tällaista laitetta olemassa tai mahdollista toteuttaa. Siis kompassin kaltainen laite joka näyttää nuolella suunnan johon päin maapallo akselinsa ympäri pyörii.

16

1074

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hshuisgghsujhs

      On.. Esim tunneleita mitataan laitteella joka tunnissa määrittää tarkalleen pohjoisen. joka muuten olisi hankala päätellä mistään muualta, mutta hyrriin perustuva laite löytää pohjoisen.

    • al_jabr

      Myös heiluri on tällainen laite. Heilurin heilumistaso pysyy vakioisena maailmankaikkeuden massaan verrattuna, ja näyttää siis pyörivän maapallon pinnalla pyörivän. Nimitetään Foucaultin heiluriksi.

      • luotilanka

        Onko tämä heiluri ns. omavoimainen, vai onko sille annettava välillä lisää vauhtia?
        Mikä on lyhin heilurin varsi jolla ilmiö saadaan aikaan (havaittavaksi)?


      • jkhhjhjsghh
        luotilanka kirjoitti:

        Onko tämä heiluri ns. omavoimainen, vai onko sille annettava välillä lisää vauhtia?
        Mikä on lyhin heilurin varsi jolla ilmiö saadaan aikaan (havaittavaksi)?

        Ei toimi vapaalla. Ilman vastus seisottaa heilurin ennen kuin ilmiö näkyy.
        pyrkimys tekemään myös soikeata. joten esim magneetilla ohjataan kulkemaan keskipisteen kautta ja pidetään liikettä yllä


      • AnomaliaX
        jkhhjhjsghh kirjoitti:

        Ei toimi vapaalla. Ilman vastus seisottaa heilurin ennen kuin ilmiö näkyy.
        pyrkimys tekemään myös soikeata. joten esim magneetilla ohjataan kulkemaan keskipisteen kautta ja pidetään liikettä yllä

        Auringonpimennys sotkee ns. Allais'n efektin kautta Foucault'n heilurin säännönmukaista heilumisliikettä.


    • anna_pyöriä

      Usko pois, maapallon pyörimisliike on iso separaattori joka erottelee "raskaat" ajatukset "kevyemmistä" ajatuksista.
      Ei tämän separaattorin pyörimissuuntaa kannata enään vaihtaa.

    • pyörimisheiluri

      Laita painava pallo pitkän vaijerin päähän roikkumaan vapaasti, niin se alkaa pyörimään maan pyörimissuunnan mukaan.

      • suuntaajax

        Sopiva vaijerin pituus alkaa noin 10 metristä


      • se.pyörii

        Foucault'n heiluri
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Foucault'n_heiluri
        Foucault'n heiluri on heiluri, jolla voidaan osoittaa maapallon pyörimisliike akselinsa ympäri. Nimensä se on saanut keksijänsä, ranskalaisen fyysikon Léon Foucault'n mukaan.

        Foucault'n heiluri on hyvin pitkävartinen heiluri, joka on ripustettu siten, että se voi vapaasti kiertyä suhteessa kiinnityskappaleeseen, esimerkiksi ristinivelellä. Kun heiluri saatetaan heiluriliikkeeseen, se jatkaa heilumista samassa tasossa. Koska maapallo pyörii, heilumistaso kiertyy suhteessa maan pintaan.

        Foucault esitteli heilurinsa yleisölle ensi kerran Pariisin Panthéonissa vuonna 1851. Heilurin varsi oli 67 metriä pitkä teräslanka ja sen päässä oli 2,7 kg messinkipallo heilurina. Kuuluisa Foucault'n heiluri sijaitsi aikoinaan Pietarin Iisakin kirkossa, jossa neuvostoaikana toimi ateismin museo. Heiluri oli maailman suurin, yli 90 metriä pitkä. Suomen ensimmäinen Foucalt'n heiluri asennettiin Eurajoen vesitorniin vuonna 1986. Myös Turun yliopistossa fysiikan laitoksella ja Vantaalla tiedekeskus Heurekassa on Foucault'n heiluri.

        Heilurin on väitetty hidastuvan auringonpimennyksen aikana.Auringonpimennyksen välillisten vaikutusten on arvioitu riittävän selittämään tämän Allais'n efektiksi kutsutun ilmiön.

        Mystinen heiluri paljastaa maapallon pyörivän
        http://yle.fi/uutiset/mystinen_heiluri_paljastaa_maapallon_pyorivan/5394557
        Eurajoen vesitornista roikkuu 40 metrin vaijerin varassa yli sadan kilon punnus. Kun se päästetään heilumaan, voidaan todeta, että maapallo todellakin pyörii akselinsa ympäri. Foucault’n heiluri on todellinen harvinaisuus. Eurajoen lisäksi vastaava löytyy Suomesta ainoastaan Turun yliopiston fysiikan laitokselta ja Vantaan tiedekeskus Heurekasta.

        Punnuksen vapauduttua se heilahtaa joka kerta toiselle puolelle mennessä hieman vasenmammalle kaataen yksitellen mittatikut, jotka ovat kuuden millimetrin päästä toisistaan.

        - Tämä tietysti vaatii tyyntä keliä onnistuakseen, kertoo opas Ulla Antola.

        Heiluri käyttäytyy selittämättömästi auringonpimennyksen aikaan

        Heilurin on keksinyt ranskalainen fyysikko Leon Foucault, joka esitteli yleisölle ensimmäisen heilurin 1851. Alkuperäisen Foucault’n heilurin varsi on 67 metriä pitkä.

        - Eurajoen Foucault’n heilurin on suunnitellut Eurajoen yhteiskoulussa aikoinaan opettanut lehtori Jukka Mattila, kertoo Antola paikallishistoriasta.

        Heilurin selittämätön käyttäytyminen auringonpimennyksen aikaan on ollut pohjana gravitaation teorian tutkimuksille. Joissain kokeissa kiertymissuunnan on havaittu jopa vaihtuneen.

        Econ bestselleri mystifioi heilurin

        Kiitelty italialainen semiootikko ja kirjailija Umberto Eco kirjoitti vuonna 1988 ilmestyneen menestyskirjan, joka kantaa titteliä Foucault’n heiluri. Romaani nivoo yhteen hurjimmat salaliittoteoriat ihmissivilisaation historiassa. Onko Foucault’n heilurissa jotain mystistä?

        - Ei kai siinä mitään mystistä ole. Heilurin toiminta on ihan puhdasta fysiikkaa, toppuuttelee Antola.


      • syy-seuraus

        "Heilurin selittämätön käyttäytyminen auringonpimennyksen aikaan on ollut pohjana gravitaation teorian tutkimuksille. Joissain kokeissa kiertymissuunnan on havaittu jopa vaihtuneen".

        Kertokaapa fysikaalinen syy, jonka takia auringonpimennys aiheuttaa Foucault'n heilurin kiertymissuunnan vaihtumisen???


      • Foucaultn.heiluri

        Inertian jäljillä
        http://blogi.foreca.fi/2012/04/inertian-jaljilla/

        "Ranskalainen fyysikko Jean Bernard Léon Foucault esitteli Pariisissa vuonna 1851 heilurin, joka koostui pitkän teräslangan päähän sijoitetusta messinkipallosta. Peruukkien alla varmasti kuhisi jännittynyt tunnelma, kun heilurin kärki piirsi hiekkaan aluksi vain suoraa viivaa, mutta yleisön hämmästykseksi piirtojälki alkoi kiertymään!

        Foucault'n heilurin liikerata kiertyy pohjoisella pallonpuoliskolla oikealle

        Foucault’n heiluri on mielenkiintoinen mittalaite maapallon pyörimisliikkeen tutkimiseen. Maapallon pyöriminen akselinsa ympäri tuottaa nk. Coriolis-ilmiön, joka saa tykinkuulat kaartumaan oikealle sekä matalapaineet pyörimään pääsääntöisesti vastapäivään pohjoisella pallonpuoliskolla.

        Suomessa ensimmäinen Foucault’n heiluri asennettiin Eurajoen vesitorniin vuonna 1986. Foucault’n heiluria voi heilutella myös Vantaan tiedekeskus Heurekassa. Huonekorkeuden salliessa Foucault’n heilurin voi valmistaa kätevästi myös kotioloissa".


      • myötä.ja.vasta
        syy-seuraus kirjoitti:

        "Heilurin selittämätön käyttäytyminen auringonpimennyksen aikaan on ollut pohjana gravitaation teorian tutkimuksille. Joissain kokeissa kiertymissuunnan on havaittu jopa vaihtuneen".

        Kertokaapa fysikaalinen syy, jonka takia auringonpimennys aiheuttaa Foucault'n heilurin kiertymissuunnan vaihtumisen???

        Myötä- ja vastapyörähtelyä

        Myytit coriolisvoimasta murtuvat!

        Nimimerkki ”Pääni on täysin pyörällä” kysyy: Teen saviruukkuja dreijalla, joka pyörii myötäpäivään. Iisakin kirkossa käydessäni tulin ajatelleeksi, pitäisikö dreijan pyörimissuuntaa vaihtaa. Näin kirkossa Foucault’n heilurin, joka heiluu vastapäivään – niin kuin vesi ja pyörremyrskytkin? Auringonpimennyksen aikana suunta saattaa tosin muuttua.

        Eno vastaa: Kysymyksesi vie meidät kieppumisen syvien salojen äärelle. Aloitetaan pyörremyrskyistä. Ne tai ylipäätään matalapaineisiin liittyvät tuulet kiertävät pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään, mutta eteläisellä myötäpäivään. Ainakin yleensä, päinvastainenkin on mahdollista.

        Säännöllisehkö pyörimissuunta johtuu coriolis-voimasta, joka saa liikkeet kääntymään eri suuntiin eri pallonpuoliskoilla. Sen sijaan coriolis-voima ei määrää veden kiertymistä lavuaarissa – se vaikuttaa, mutta niin heikosti että esimerkiksi tulppaa poistettaessa syntyvät pyörteet tai lavuaarin muoto vaikuttavat voimaa enemmän.

        Auringonpimennyksen aikaan on todellakin havaittu muutoksia Foucault’n heilurin liikkeissä. Ongelmana on, että joskus muutoksia havaitaan, joskus ei. Esimerkiksi Suomessa 22. heinäkuuta vuonna 1990 täydellisen auringonpimennyksen yhteydessä tehtiin heilurikokeita, mutta muutoksia ei havaittu.

        Ilmiölle on esitetty monia selityksiä, joista lupaavimpia ovat ilmakehän tiheyden muutokset ilman viiletessä, virheet laitteissa ja kokonaan uudet fysiikan teoriat.

        Mitä tulee dreijan pyörimissuuntaan, sitä kannattaa säätää kätisyytensä mukaan. Oikeakätiset pyörittäkööt vastapäivään, vasenkätiset myötä. Näin saat paremman kätesi voiman ja tarkkuuden hyödynnettyä parhaiten.

        Mitä tulee kysymyksesi metafyysisiin ulottuvuuksiin, älä yritä harmonisoida itseäsi kosmoksen kanssa. Pyörimisliikettä löytyy molempiin suuntiin ja vähemmästäkin – kuten Kiviniemen hallituksen retoriikasta – menee pää pyörälle.


    • turha_laite

      Ei semmoista tarvita, koska maapallo pyörii aina samaan suuntaan.

      • selevähänse

        Pyörimissuunnan näkee puiden latvoista, kun katsoo miten ne ovat taipuneet. Tuuli nimittäin johtuu maan pyörimisestä.


      • Vappu20177
        selevähänse kirjoitti:

        Pyörimissuunnan näkee puiden latvoista, kun katsoo miten ne ovat taipuneet. Tuuli nimittäin johtuu maan pyörimisestä.

        Tuuli syntyy puiden heilumisesta.

        Jos ei puutu heilu ei ole tuultakaan.

        Tämä on todistettu ilmiö.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkälainen ihminen

      kaivattusi on?
      Ikävä
      136
      2329
    2. Sullahan oli ihan valtavat t...., nainen

      Aivan suunnattomat ja hyvin muodostuneet. Luulisi että olisit uskaltanut tehdä selvän aloitteen jos jotain haluat. Miksi
      Ikävä
      69
      2034
    3. Minkä ikäinen

      Kaivattusi on?.
      Ikävä
      102
      1926
    4. Minkä näköinen

      Kaivattunne on?
      Ikävä
      70
      1595
    5. Mitä haluaisit sanoa

      kaivatullesi juuri nyt?
      Ikävä
      97
      1583
    6. Kepun kansanedustaja Aittakumpu loikkasi persuihin!

      Purran hallitus saa lisävahvistuksen! Oppositiota taatusti kismittää! https://www.is.fi/politiikka/art-2000010774118.
      Maailman menoa
      318
      1276
    7. Miten sulla meni niin tunteisiin yksi mies?

      Hyvässä ja pahassa? Tähän voit tilittää, jos aavistat kuka minä olen.
      Ikävä
      99
      1260
    8. 330
      1155
    9. En halua puolustella valheitani

      jne jne... Olen ollut ihan sekaisin sinusta. Haluan vaan vastauksen haluatko minut vai et??? Vain yksi asia on totta ja
      Ikävä
      35
      919
    10. IS Viikonloppu 19.-20.10.2024

      2 ½ -tasoiseksi merkitty Kovis Arto Kuivaselta. Kiva ristikko, jonka vaikeustaso en mielestäni 2+. Pääkuvasta johdetut s
      Sanaristikot
      60
      880
    Aihe