Kokoamisesta ja vähän muustakin

Savee

Niin eli kertokaas mulle että miten saadaan hevonen siirtämään enemmän painoa takaosalle? Tiedän että siihen ei ole yhtä ainoaa ja oikeaa vastausta että tehdään se ja se ja voilà! Hevonen kulkee täydellisessä peräänannossa. Mutta jos voisitte antaa jotain vinkkejä mitkä voisi toimia :)

Sitten toinen kysymys. Eli muotojahan on erilaisia ja yksi niistä on se eteen-alas juttu, mitä en oikein tajua :D Selittäkää mulle että mitä se eteen-alas tarkoittaa! :D

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mörrinkäinen

      Etupianoisuuteen on hankala sanoa mitään näkemättä hevosta, mutta moni hevonen on etupainoinen siksi, että se pyrkii nojaamaan kuolaimeen. Siihen auttaa joidenkin kohdalla se, että nostaa ihan hetkeksi toista kättä suoraan ylöspäin niin että hevonen hiukan nostaa päätään. Se kyllä helposti rikkoo peräänannon, mutta toisaalta hevonen myös oppii ettei ohjaan kannata nojata. Ei toimi kaikilla, mutta joillekin se sopii.

      Toisille hevosille auttaa enemmän se, että sitä ajaa enemmän eteen, ohjaa vasten, jolloin se kokoaa itsensä paremmin, takapää "joutuu" alle jolloin paino siirtyy enemmän takajaloille.

      Parilla hevosella auttoi sekin, että ratsastaessa naputteli aivan kevyesti hevosta lautasille raipalla, ihan vain koskettamalla, ei kovempaa. Ne alkoivat käyttää takajalkojaan tehokkaammin, mikä johti etupään keventymiseen.

      Eteen alas ratsastus tarkoittaa sitä, että ratsastaessa hevonen rentoutuu ja laskee päänsä alas niin että sen niskakin on selkätason alapuolella. Liikkeen tarkoitus on venyttää selkä- ja niskalihaksia treenin jälkeen, samaan tapaan kuin voimistelijat venyttelevät harjoitusten jälkeen jotta lihakset eivät kipeytyisi. Hevoselle annetaan sen verran lisää ohjaa että se saa laskettua päänsä alas, ja se on todella herkkä ja kevyt ratsastaa.

    • zip---

      Peräänanto on siis tila, jossa hevonen on rento ja kuulainen, kulkee kevyellä ohjastuella ja reagoi ratsastajan apuihin. Tällöin hevonen käyttä takaosaa ja vatsa- ja selkälihaksia, eli kannattelee itseään ja usein puhutaan että etupää kevenee (vaikka kyllähän se hevonen edelleen liikkuu neljällä jalalla...). Hevonen rentoutuu myös kaulasta ja niskasta, jolloin hakee kaulaa pyöreämmäksi.

      Kokoaminen on sitten sitä, että lähdetään peräänannossa lähdetään ratsastamaan hevosen niskaa ylemmäs, jolloin hevonen siirtää painoa vielä enemmän takajaloille. Tällöin saadaan etujaloista varsinkin isompaa liikettä, mutta myös takajalat toimivat tehokkaasti.
      Ihanteellisena kokoamisen asteena pidetään tilaa, jossa hevosen niska on (korvien jälkeen) korkeimmalla ja turpa ja otsa samalla pystysuoralla linjalla (jos hevonen törmäisi pystysuoraan seinään, otsa ja turpa osuisi yhtä aikaa).

      Eteen-alas on ikään kuin kokoamisen vastakohta. Tällöin hevonen venyttää turpaa etu-alaviistoon. Kyse EI OLE siitä että ohja olisi löysä ja hevonen siksi pääsee kuklemaan kaula pitkänä. Tuntuma voi vähän keventyä, mutta idea on että hevonen venyttää ohjastuntumaa kohti. Hevonen siis pyrkii olemaan tuntumalla. Ohjaa löysätään vähitellen ja annetaan näin tilaa venyttää kaulaa, mutta tuntuma säilyy. Oikein ratsastettuna ohjaa pystyy myös lyhentämään, jolloin hevonen alkaa taas koota itseään ilman että jännittyy tai rentous katoaa.
      Eteen-alas -muodossa hevosen turpa törmäisi seinään ensimmäisenä (näin kuvitteellisesti). Oleellista myös on, että koko ajan peräänanto säilyy: hevonen on kuuliainen, käyttää takaosaa ja selkää jne...


      Viitaten mörrinkäiseen, jos hevonen painaa kädelle, se ei ole peräänannossa vaikka kaula olisikin kivassa asennossa. Tällöin siis pitääkin korjata tilannetta, vaikka hevosen pää hetkellisesti nousisikin. Se, että hevonen kulkee kivasti kaula kaarella ei ole mitenkään hyvä tai tavoiteltava asia, jos hevonen ei ole oikeasti peräänannossa.



      AINA kun ratsastetaan ohjat tuntumalla, pitäisi tavoitteena olla peräänanto. Koska tällöin heovnen on kuuliainen ja rento, se on miellyttävä tila niin hevoselle kuin ratsastajalle, silloin tehdään oikeasti yhteistyötä. Niin kauan kun hevonen vastustelee, jokin on pielessä.

      Peräänanto lähtee ihan perusratsastuksesta. Kaikki mitä alkeiskurssilta asti opetetaan, tähtää siihen että hevonen liikkuisi oikein.
      Kaikki lähtee siis ihan siitä, että istuu selässä oikein, käyttää apuja sopivalla voimakkuudella ja saa hevosen kuuntelemaan.

      Tulee muistaa, ettei hevonen voi rentoutua, jos ratsastaja heiluu tai käyttää liian kovin apuja. Etenkin käden heiluminen on huono.


      Mitään erityistä vinkkiä ei siis oikein ole. Ratsastajan tulee itse oppia tuntemaan miten hevonen liikkuu ja osata korjata tilanne, jos hevonen liikkuu väärin.
      Siis esim. jos hevonen ei kuuntele pohjetta, tehdään jotain että se kuuntelisi. Jos se painaa kädelle, pitää miettiä miksi näin on ja korjata. Jos hevonen liikkuu vinosti, pitää ratsastsaa se suoraksi...

    • mörrinkäinen

      Hyvä täsmennys, Zip!

    • Savee

      Kiitos molemmille vastauksesta! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2072
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      56
      1946
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1895
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1598
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1326
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1311
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe