Helposti kuunneltavia jazz- ja bluesbiisejä

kuuntelujamit

En ole päässyt bluesiin tai varsinkaan jazziin sisälle ja haluaisin harjoitella korvaa niille. Bluesia olen luullakseni kuunnellut vain 60-luvun rakkausbiisien verran.

Haluaisin siis, että ehdottelisitte jazz- & bluesbiisejä, joiden kauneuteen pääsee helposti sisälle vaikkei genreä ole kuunnellutkaan. Mikä sinulle oli ensimmäinen sytyttävä ja huomiosi kiinnittävä biisi? Mitä biisiä kaikki rakastaa?

11

<50

Vastaukset

  • Mikä vaan, ehkä free jazzia lukuunottamatta. Ns. modulaarinen eli klassiseen musiikkin nojautuva pianotrio-matsku on hyvää ja yksinkertaista: esim. mikä vaan Bill Evansin soololevyistä. Vähän tummempaa ja särmikkäämpää hakee, niin Thelonious Monkia. Sitten mitä vaan, missä ko. herrat soittivat, tyyliin Miles Davisin parhaat 50-luvun jutut, Cannonball Adderley, Charles Mingus, Trane - lista on loputon. Rock-faneille kevyt aloitus voisi olla fuusiokamaa tyyliin Weather Report, jonka kulta-aika esitteli suuremmalle yleisölle sähköbasson suurimman neron, suomalaisjuurisen Jaco Pastoriouksen. Kehittyneemmille jazzin ystäville suosittelen Colemanin Orenettea, joka tuotti maailman kauneinta "meteliä".

    Laulettu matsu on oma juttunsa, kokeile Nina Simonea, Louis Armstrongia tai vaikka jotain Sinatran juttuja. Kertovat, että Tony Bennettin Lady Gaga hommat ovat vähän sinnepäin...

  • muddy Waters mannish boy vanhat taltioinnit toistuvat nyt käsittämättömästi paremmin kuin esim 2010->taltioidut tyylin ja sävellys/sanoitus voi ottaa ihasteluunsa.

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Takaisin ylös