Hard Racing White syyskäsittely

riittääkösienipesussa

Googlailin veneilijöiden näkemyksiä, ja totesin että kovin kirjavia ovat.

Veneessäni on nyt ollut ensimmäisen kauden Hard Racing White maali pohjassa. Kuinka käsittelette tuollaisen pohjan syysnoston yhteydessä? Pesu sienelläkö ja runsas huuhtelu ja keväällä 400 - 1200 märkähionta?

19

2712

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seppomartti

      Painepesu syksyllä. Keväällä paikkamaalaus. Märkähionta ei ole tarpeen eliöneston parantamiseksi Suomessa.

    • I__uuno__

      Syksyllä pesu ja keväällä kevyt hionta ja tarvittaessa joko paikkamaalaus tai koko pohjan maalaus.. Hionta on syytä suorittaa, koska muuten pohjaan kertyy jokaisella maalauskerralla lisää maalia ja se tulee lohkeilemaan pohjasta irti kun maalikerroksen paksuus kasvaa liikaa.

    • riittääkösienipesussa

      Ok, hard racing siis kestää myös painepesun. Keväällä osa veneilijöistä maalaa "suoraan purkista" ja osa taas ohentaa saaden ohuemman ja kaiketi tasaisemman pinnan. Kumpi parempi?

      • eimaaliajokavuosi

        "Kumpi parempi" riippuu tietysti siitä, miltä kannalta asiaa ajatellaan. Maalinvalmistajan ja myyjän kannalta on parempi, että maalataan joka vuosi ja käytetään ohentamatonta maalia. Veneenomistajan kannalta on parempi, että maalia käytetään ainoastaan vähin mahdollinen määrä. Jos pohjassa on antifouling-maalia jäljellä, paikkamaalaan ohennetulla maalilla kuluneimmat kohdat. Jos pinta on kauttaaltaan kunnossa, en maalaa uudelleen.

        Eikö painepesun tarkoituksena ole poistaa ainaostaan se levä limakerros, joka kesän aikana on tarttunut veneen pohjaan? Miksi painepesurilla pitäisi pestä pois maalia?
        Itse käytän Interin Micronia, joka myös on "itsekiillottuva" kuten Hempelin Mille. Painepesurin suihkun säädän niin, ettei maalia huuhtoutuisi lainkaan pois.


      • Ohentaen

        Itse maalaan ohennettuna hyvälaatuisella vaahtomuovirullalla. Näin tehden saa niin sileän pinnan mitä maalaten voi saada. Sileällä pinnalla on etuna mm pienempi maalinkulutus. Kova maali ei kulu pois joten paksuutta kertyy lisää mikäli ei hio. Hionta mielestäni kannattaa tehdä imuriin liitetyllä hiomakoneella kunnollisen hengityssuojaimen kanssa. Saa ainakin osan hiomajätteestä talteen.
        Alun perin oli tarkoitus maalata valkoisen kovan maalin päälle erivärinen pehmeä mutta huomasin että kova maalin kanssa ei sotke paikkoja kuin esim. Millen kanssa tuppasi käymään. Menisikö sitten vähemmän maalia jos vain paikkailisi itsekiillottuvaa sieltä mistä on kulunut?


      • eijokavuosi
        Ohentaen kirjoitti:

        Itse maalaan ohennettuna hyvälaatuisella vaahtomuovirullalla. Näin tehden saa niin sileän pinnan mitä maalaten voi saada. Sileällä pinnalla on etuna mm pienempi maalinkulutus. Kova maali ei kulu pois joten paksuutta kertyy lisää mikäli ei hio. Hionta mielestäni kannattaa tehdä imuriin liitetyllä hiomakoneella kunnollisen hengityssuojaimen kanssa. Saa ainakin osan hiomajätteestä talteen.
        Alun perin oli tarkoitus maalata valkoisen kovan maalin päälle erivärinen pehmeä mutta huomasin että kova maalin kanssa ei sotke paikkoja kuin esim. Millen kanssa tuppasi käymään. Menisikö sitten vähemmän maalia jos vain paikkailisi itsekiillottuvaa sieltä mistä on kulunut?

        Varmastikin kannattaa myös lukea maalinvalmistajan käyttöohjeet. Esim. itsekiillottuvan Micron EU:n ohjeissa todetaan maalauksen riittävän 24 kk ajaksi. Maalauksen voi tehdä vaikkapa 12 kk ennen vesillelaskua.
        Kovien antifouling-maalien pinta pitää hioa, "aktivoida", ennen vesillelaskua.

        Itse olen todennut, että itsekiillottuvan pohjamaalin antifouling-teho kestää yli 2 vuotta (Micron). Kuluneisiin kohtiin paikkamaalaus ohennetulla maalilla tulee aiheelliseksi vasta parin kauden jälkeen (kauden aikana olen purjehtinut 3-4000 mpk). Jos itsekiillottuvan maalin pesee pois painepesurilla tai hiomalla, pitää tietysti maalata uudelleen. Mutta onko painepesuriin hiomiseen edes todellista tarvetta, jos maalikerros ei ole liian paksu? Limakerroksen voi pyyhkiä pois ilman painepesua. Jos pohjan maalaa joka vuosi, maalikerros tietenkin paksuuntuu, alkaa lohkeilla ja pohjaremppa tulee aiheelliseksi ehkä jo 5 vuoden päästä!


    • OnMuitakinTapoja

      Kova maali pohjalle ensimmäiseksi estoväriksi. Sitten pohja hiotaan ja seuraavina vuosina itsekiillottuva, joka lähteen painepesurilla.

    • Seppomartti

      Kaikki hiojat ja painepesurilla myrkkymaalia poistavat keräävät poistetun maalin talteen eivätkä päästä luontoon?

      • NiinpäMiin

        Eivät varmasti kerää. Siksi työ pitää tehdä hallissa tai muuten sellaisessa tilasa, josta aineet ei imeydy maahan tai tuuli vie niitä mukanaan.


      • TS36

        Meri ko ei ole luontoa?


      • entäsilikonimaalit

        Silikonipohjaisten maalien antifouling-teho perustuu siihen, että pohjan liukkaus vaikeuttaa eliöstön takertumista. Maalin teho saattaisi kestää 8-10 vuotta eikä aiheuttaisi ympäristöongelmaa kuten biosiideihin perusruvat pohjamalit.
        http://www.seacoat.com

        Hempel markkinoi huviveneille Silicone-pohjamaaliaan. Onko kellään kokemuksia?
        http://www.bainbridgemarine.com/PDFdocuments/PRD-010094 - SilicOne Brochure.pdf


        Tässä on monipuolista yleistietoatietoa antifoulingien stardardeista ja tehoista merenkulun eri aloilla. Kysymyshän ei koske pelkästään huviveneitä!
        http://www.environment.gov.au/system/files/resources/00cbf46f-06e7-44c7-8ff5-eb25d4ca3481/files/antifouling-framework.pdf


    • seppomartti

      Yritin yllä herättää huonoa omatuntoa. Suomi on myrkkymaalien käsittelyssä todellinen takapajula. Luultavasti yleisin tapa on hioa ja suihkutella omalla veneen talvisäilytyspaikalla. Maalit kertyvät maapohjaan. Tulevat sukupolvet siirtelevät ja "puhdistavat" saastuneita maamassoja ja ihmettelevä nykyistä toimintaa. Ongelma on kumulatiivinen ja suurempi kuin veneilijän wc- jätökset.
      Maailmalla vene yleensä nostetaan suihkutuspaikalle, missä on mahdollisuus kerätä myrkyt talteen. Muualla ei suihkutella. Tiukin maa toistaiseksi on ollut Hollanti, missä pohjaa maalatessa vaadittiin pressut alle, ettei maahan tipu maalia.
      Arvaan, että pehmeät ja itsekiillottuvat myrkkymaalit kielletään EU- alueella 10-15v kuluessa. Arvaan, että tilalle tulevat monivuotiset maalit tyyppiä Coppercoat.

      • kehitystätapahtunut

        Kehitys on sentään koko ajan kulkenut parempaan suuntaan! Muistat varmaankin kuinka 1960-luvulla pohjamaalit olivat todellisia myrkkymaaleja. Jopa arsenikkia käytettiin vaikuttavana aineena. Se kiellettiin ja tilalle tuli ympäriställe vaarallisia tinayhdisteitä, jotka myös kumuloituvat. Sitten ne kiellettiin ja palattiin kupariin, mutta pohjamaalien kuparipitoisuuksia on jouduttu vähentämään. Kupari ei ole ympäristölle turvallinen. Esim. runsaasti kuparia sisältänyt teflonpohjainen VC17 kiellettiin. Uusi, vähemmän kuparia sisältävä VC17 pohjamaali ei ole yhtä tehokas, mutta on sallittu jopa Itämerellä.
        Coppercoat on ollut markkinoilla yli 10 vuotta, mutta ei näytä olevan Suomessa sallittujen antifoulingien listalla (Tukes).

        Itse arvaisin, ettei antifouling-kysymystä ratkaista millään biosiidilla, jota kuparikin edustaa. Veikkaisin, että laivojen pohjiinkin jo kokeilusssa olevat maalin "pinta-aktiivisuuteen" tai "liukkauteen" perustuvat tuoteet tulevat syrjäyttämään kuparin.

        Kertomasi hollantilaiset käytännöt ovat tulossa meillekin. Oman veneseurani telakointipaikalla on vaadittu maalijätteiden keräämistä muovipressun avulla ja hiomakoneiden kytkemistä imuriin.
        Menee varmastikin vuosia ennenkuin Suomessa on samanlaisia veneiden nosto- ja pohjanpuhdistusjärjestelmiä kuin vaikkapa Hollannissa tai Uudessa-Seelannisssa.

        On veneenomistajallekin helppoa, jos travel-lift -nosturi vie veneet pohjan painepesurin ja maalinkeräyspaikan kautta telakointipaikkaan. Whangarein telakalla (NZ) homma kävi niin sujuvasti, että sovittuna aikana nostopaikalle saapumisesta kesti alle puoli tuntia siihen, että 40 ft vene oli pohja puhtaana telakoitu. Kotisataman yhteisnostoissa samaan asiaan kuluu koko päivä jonotuksineen ja pohjien pesuvedet valuvat yleensä maapohjaan...


    • Seppomartti

      Olen itsekin 60 - luvun alussa hämmennellyt maaliin kuparipulveria. Taisi tulla noin 1/2 kg per maalipurkki. Coppercoat ei ole uusi keksintö. Sai ympäristöpalkinnon, olikohan peräti Hollannissa? Seuraava veneeni maalataan sillä vaikka maksanee n. 5000€ ( ehkä työn kera?) . Siis kuparipulveria epoksiin ja väitteen mukaan 5-10 v. toimii kun aktivoidaan hankaamalla.
      Toinen mielenkiintoinen on ultraäänianturit. Pohjaa molemmin puolin antureita ja niillä eliöneston väitetään toimivan. Tuskin vielä Suomessa.
      Liukasmaalit silikoni ja Tefloni saattavat myös olla tulevia ratkaisuja maalipulmaan

    • seppomartt

      Ehkä kaikille ei avautunut sepustuksestani miten kehitys on kehittynyt kuparin käytössä. Kylvin 60 - luvulla luontoon vuosittain n. 3 kiloa kuparipulveria eli 30kg/10v. Ja autolla lyijytetraetyyliä tietenkin lisäksi. Coppercoatissa 3kg säilyy lähes kaikki pohjassa jos karhunkielellä pyyskäisy vuosittain riittää.

      • Joakim1

        Miten isoon veneeseen menee 3 kg ja vielä vuodessa? Itse olen käyttänyt VC Offshorea, jossa ainakin nykyisessä EU-mallissa näyttää olevan kuparioksidia 400 g/l. 35-jalkaiseen veneeseen menee hiukan yli 2 litraa, jossa siis vajaa 1 kg kuparioksidia. Maalaan 2-3 vuoden välein, joten n. 3 kg/10 v. Tietysti tilanne olisi toinen, jos laittaisi reilulla otteella 2-3 kerrosta joka vuosi, mutta ei se ainakaan Suomenlahdella ole tarpeen.

        Erona Coppercoatiin siis on lähinnä kupari vs. kuparioksidi. CAS-tietojensa perusteella noissa ei taida olla merkittävää eroa ympäristöhaittojen osalta.

        Coppercoatin sivuilla mainitaan hinnaksi ~800 € 35-jalkaiselle. Tuolla saan 5:n maalauskerran maalit VC Offshorea, joten aika sama hinta. Mistä tuo 5000 € tuli?


      • 133

        Ammattimiesten (hyvä telakka, joka myös toimii coppercoatin edustajana eteläisessä osassa alankomaita) tekemänä veneeni pohjaan laitettiin tänä kesänä coppercoat (5 kerrosta). Jalkoja 43 ja hinnaksi tuli tarvikkeille sekä työlle karvan alle 4 tonnia (sen jälkeen kun pohjatyöt eli skrapaus ja hionta mattagelcoatille oli jo tehty). Seppomartin hinta-arvio ei ole siten pahasti pielessä. Kuulostaa ehkä kalliilta, mutta lähes puolet hinnasta on työn osuus - coppercoat itse muistaakseni taisi kustantaa noin 140e plus ALV litralta). Itse tehden tulisi siis halvemmaksi - ta sitten ei jos homma menee pieleen. Coppercoatin maalaaminen on jonkin verran tarkka operaatio: se kuivuu verrattain nopeasti mutta taas kuitenkin hurjan hitaasti. Kuivuu siten nopasti, että epoksia ja kuparitomua ei kannata sekoittaa kerralla kuin litran verran (veneeni pohjaan taisi kulua 12 litraa) koska muuten se ehtii jähmettymään levityskelvottomaksi liian nopeasti (noin tunnissa, hieman olosuhteista riippuen). Parhaan tartunnan takaamiseksi kerrokset tulisi laittaa toistensa päälle keskeytyksettä "nihkeälle pinnalle" eli käytännössä noin parin tunnin välein. Tästä syystä veneeni alla töitä teki kaksi kaveria pitkän päivän. Hitaasti coppercoat kovettuu taas siinä mielessä, että sen tulisi kuivua 96 tuntia ennen vesille laskua (olosuhteista riippuen jälleen). Parhaiten työ onnistuu hallissa - sateessa hommasta ei tule yhtään mitään (eikä sade ole hyväksi vähään aikaan maalaamisen jälkeenkään). Perinteisempiä anti-fouling maaleja levittelee helpommin itsekin, mutta kyllä niiden kanssakin aikaa ja rahaa kuluu, varsinkin kun se tuppaa olemaan jokavuotinen riesa. Kokemukseni coppercoatista ovat vielä turhan tuoreita voidakseni sanoa, että onko tuote "hintansa väärti". Toivottavasti on. Kymmenen vuotta pelkällä karhunkielellä hionta vuosittain kuulostaa oikein houkuttelevalta vaihtoehdolta, varsinkin mikäli eliöt pysyvät poissa. Uusintakäsittely kymmenen vuoden kulutta sisältää sitten kuulemma kevyen hionnan (ei gelcoatille asti) ja pari-kolme kerrosta coppercoatia.


    • seppomartti

      Ei pidä ottaa numeroitani ihan kirjaimellisesti. 60- luvun maalin kupari ostettiin kaupasta ja kukin pisti perimätiedon määrän kuparipölyä maaliin. Maalia meni kosterin isoon tammiseen märkäpintaan 2 osin 3 kerrosta vuosittain. Maalia en muista, saattoi olla vaikka Ferrex.
      Hinta-arvaukseni 5000€ Coppercoatista on muistikuva Duesselin messuilta 2014 luennosta, minkä piti maalaustelakan mies. 40-45ft vene. Muistaakseni pitivät välttämättömänä poistaa kaikki entiset maalit. 133 ei kertonut kerrosten määrää. Muistaakseni 4-5 olisi normi. Maalaustekniikka on siis totaalisti eri kuin VC Offshorella.
      Kahdella litralla VC offshorea en saa venettäni maalatuksi

    • venhonmaalari54

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      49
      2318
    2. Pysy kaukana musta

      Ja kaikista mun läheisistä. Oon tosissani.
      Ikävä
      26
      2143
    3. Katu täyttyy askelista...

      Hyvää sunnuntaita ja hyvää jatkoa jos näin...Vettä sataa, mutta hyvä vaan, ainakin kasveille.
      Ikävä
      27
      1535
    4. Näin susta unta

      Teit siinä temppuja ja kurkit huomaanko. Niinkuin sun tarttis sitä epäillä. Öitä tuimalle!
      Ikävä
      16
      1454
    5. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä. 💡
      Ikävä
      124
      1417
    6. Mitä hämminkiä Halkokarilla?

      Poliiseja ja ambulansseja pyörii, laukauksia kuultu.
      Kokkola
      19
      1083
    7. Tiedätkö nainen sen tunteen

      Kun toinen tulee jossain vastaan. Naama leviää hymyyn kuin hangonkeksi. Mulla on susta semmonen,tunne.
      Ikävä
      71
      974
    8. Kauniit ihmiset ei ole sinkkuja, se on karu fakta

      Ihmisessä on lähes poikkeuksetta aina jotain vikaa jos hän pysyy sinkkuna pitkään. Sori kun sanon tän näin suoraan, mut
      Ikävä
      117
      944
    9. Mikset päästä irti ja hae apua

      Mt ongelmiisi. En vaan voi ikinä enää luottaa sinuun, pelkään sinua ja toivon löytäväni jonkun muun. Rahaa sulla on saad
      Ikävä
      89
      934
    10. Kristinusko - epätoivoinen yritys pelastaa ihmiset jumalalta

      Ei ole mitään sellaista, mitä pitää "pelastua". Lukuun ottamatta tietysti ”jumalan” (sen ei jumalan, joka väittää oleva
      Hindulaisuus
      333
      883
    Aihe