Crosstrainerilla treenaus

Aloittelija

Olisikohan tämä osuva aihealue tälle jutulle.

Eli kokemuksia ja fiiliksiä ja ehkä neuvojakin olisin vailla.

Ostin itselleni megasuperalennuksesta NordicTrackerin crosstrainerin. Normaalihinta taisi huidella jossain 600€ tai yli, mutta tuurilla sain uuden halvalla poistomyynnistä.

Olen aina ollut todella huono liikkumaan. Geenien vuoksi paino on pysynyt kuitenkin normaalissa, olin kovin onnellinen, kun sain painon nousemaan normaaliin alipainosta. Mutta koska ei ole ikinä tarvinnut nähdä vaivaa hoikkuuden eteen, ei ole minkäänlaista fiilistä ollut urheilla. Salille lähteminen on vaikeaa, hölkkääminen ei huonojen polvien takia sovi, kävely tuntui päämäärättömältä, samaten kaikenlainen ulkoilu ylipäätään.

Aktivoiduin pari vuotta sitten kun otettiin koira. Kaiken muun lisäksi juuri sen takia, että saisin liikuntaa ja haistelisin ulkoilmaa muutenkin kuin kotiovelta autolle ja autolta työpaikalle. Ja toimihan se. Kävelen nykyään arkisin kolme kertaa päivässä puolisen tuntia, viikonloppuisin lepään enemmän, ja puoliso kävelyttää koiran.

Kävely ei kuitenkaan ole tuntunut vaikuttavan, kävelen rauhallista tahtia juuri polvien takia, niiden varominen on selkäytimessä. Lisäksi kaikenlainen liikunta tekee kipeää johonkin. Joko selkään (tarvitsisin pohjalliset kenkiin), varpaisiin, jalkapohjiin, pohjeisiin, reisiin, mihin milloinkin. Ja varpaat puutuu pidemmästä kävelystä. Varasin ajan jalkaterapeutille, saa nähdä mitä hän sanoo, toivottavasti saan apua askellukseeni, koska se ei ole normaalia, vaan turhan varovaista. Toisaalta tiedän myös mitä käy jos en tuijota koko ajan siihen mihin astun ja lopetan varomisen. Pahimmillaan, kuten kävi tuossa kesällä, tallaan huonosti, polvi on sijoiltaan, tallaan sille jalalle, kaadun naamalleni katuun ja onnun seuraavat kuusi viikkoa. Röntgenissä selvisi sen verran että murtumia ei ollut, kuten niitä ei ole koskaan ollutkaan. Kun nivelsiteet lienevät lähinnä löysää kuminauhaa, niistä ei ole apua.

Joten siis crosstrainerilla suhaaminen vaikutti houkuttelevalta liikuntamuodolta, ja kun ostin sen kotiin, on myös matala kynnys treenata. Uhkana tietysti on, että se jää vaatetelineeksi, mutta ei ainakaan vielä ole jäänyt.

Olen sillä jo polkenut muutaman kerran, eka kerta oli torstaina. Kokeilin painonpudotusohjelmaa helpoimmalla tasolla. Kesti 20min, hiki lensi, en jaksanut polkea koko aikaa ohjelman vaatimalla vauhdilla ja sen jälkeen oli aika heikko olo. Mutta seuraavana päivänä lihakset ei olleet kipeät ollenkaan. Pidin kuitenkin taukopäivän, varmuuden vuoksi. Lauantaina kokeilin sykeohjelmaa, yritin pitää sykkeen tietyssä lukemassa koko 20min, ja suht hyvin onnistuinkin. Siitä ei tullut heikko olo, hiki kyllä virtasi taas. Illalla tein vielä painonpudotusohjelman, saman kuin torstaina. Tällä kertaa jaksoin enemmän kuin ekalla kerralla, heikko olo ei ollut niin kauaa, ja taaskaan ei ollut lihakset kipeät. Tänään aamulla otin taas sykeohjelman, korkeammalla syketavoitteella. Jaksoin hyvin, hiki virtasi, mutta ei ollut heikko olo.

Nyt mietin sitä, että onko se oikeasti tehokasta? Kunto on heikko, mutta lihakset ei silti tule kipeäksi. Vaikuttaako se mihinkään? Koiran kanssa tehtyjen kävelylenkkien lisäksi aion ottaa tuon crossin että saisin jotain tuloksiakin aikaan. Tavoitteena siis lähinnä kiinteytyä nätimpään muotoon, saa sitä painoakin pudota, mutta se ei ole päätavoite, vaan kiinteä, urheilullisempi kroppa. Toki, jos saan painoa vaikka 7kg pudotettua pidemmän ajan sisällä, se olisi hyvä, koska nyt olen neljän kilon päässä lievästä ylipainosta. Yllätyin hieman kun punnitsin itseni, mutta eipä ole loppujen lopuksi mikään ihme. Olen viimeiset puoli vuotta ollut lähinnä sohvaperuna, polvileikkauksen ja sen jälkeen toisen polven muljahduksen takia. Nyt polvet tuntuu suht hyviltä, että kestävät kävelyn ja treenauksen.

Lueskelin jostain palstalta, että crossatessa ei tule lihakset kipeiksi. Onko se siis täysin normaalia? :)

Kaksi huonoa puolta olen crossaamisesta tässä muutamassa kerrassa löytänyt, joista toisen osaan korjata helposti, toisesta en tiedä. Eli siis jalkapohjat kärsii, kun ei ole kenkiä. Mutta sisäkengät tai edes jotkut läpsykkäät auttanevat siihen. Mutta selkä tulee tolkuttoman kipeäksi. Olen sen takia käynyt fysioterapeutilla. Hän suositteli pohjallisia tasapainottamaan jalkojen pituuseroa (Okei, lienee korjattavissa sillä, tyhmä minä), mutta tuo selkäkipu esti hölkkäämisen, kun jossain vaiheessa yritin sitäkin. Kipu jatkuu vain liikkumisen ajan, sen jälkeen kun lopetan, kipukin lakkaa.

Onko kellään vastaavanlaisia kokemuksia? Entä kuinka motivaation on saanut pysymään? Itsellä on vielä alkuinnostus menossa, toivottavasti pysyy yhtä hyvin kuin nuo tasaisen pituiset lenkit koiran kanssa (aiemmin oli n. 10min muutaman kerran päivässä ja kerran n. 20min). Nyt olen saanut itsestäni sen verran irti että herään aamulla aikaisemmin, ja ennakoin illalla että ehdin viimeisen lenkin heittää.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nainen, tervetuloa

        Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
        Ikävä
        41
        7974
      2. Olisit ollut varovaisempi

        Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
        Ikävä
        83
        4656
      3. Mies sinä olet kaunis katsella

        Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
        Ikävä
        67
        3361
      4. Vastenmielisyys

        Kuvaa sinua parhaiten
        Ikävä
        55
        2186
      5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

        ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
        Ikävä
        28
        1719
      6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

        Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
        Ensitreffit alttarilla
        7
        1697
      7. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

        Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
        Suomussalmi
        17
        1586
      8. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

        Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
        Maailman menoa
        358
        1518
      9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

        Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
        Ikävä
        58
        1209
      10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

        https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
        Maailman menoa
        279
        1118
      Aihe