Osuus yrityksestä kannustimena, kannattaako?

osuutta

Minulle tarjottiin kannustimena pientä osuutta yrityksestä, jossa työskentelen. Kyseessä ei siis ole mitenkään suuri osuus, vaan yrityksen tehdessä voittoa minullekin jaettaisiin pieni osuus voitosta. Suhtaudun hieman epäilevästi asiaan. Jos firma tekee tappiota, niin silloin ei saisi mitään muuta kuin sanomista. Eikö tuo osuus samalla sitouta työntekijää pysymään työpaikassa, eli vaikka haluaisi irtisanoutua, niin ei ihan tuosta vaan lähdetäkään. Mitä tämmöisessä tarjouksessa kannattaa ottaa huomioon?

5

1569

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mutua

      Kannattaa kysyä firmasta, miten irtisanomistilanteessa ja tappiotilanteessa menetellään. Minusta osuus tarkoittaa sitä, että firman tuottaessa voittoa saat rahaa ja tappiota tehdessä maksat firman velkoja. Voit ehkä myös käydä kauppaa firman osakkeilla. En tiedä. Mikset kysy suoraan firmasta?

      • osuutta

        Koska haluan ensin vähän yleistä tietoa asiasta, ennenkuin sanon kyllä tai ei firman tarjoukselle.


      • Firmaostoksilla

        Jos firma on osakeyhtiö ei osakas ole omalla varallisuudellaan vastuussa firman veloista, ellei sitten ole taannut firman velkoja joka taasen on aivan eri asia. Velat kuitataan konkurssitilanteessa firman varallisuudesta, jos sellaista enää on olemassa. Osakas häviää konkurssitilanteessa osakkeisiin laittamansa rahat, ja osakkaana velvoitteet jäävät siihen.

        Sinällään osuus firmasta ei estä vaihtamasta työnantajaa. Osakas voi samalla tavalla irtisanoutua firman palveluksesta, ja jatkaa omistamista kuten aiemminkin. Toki se pieni omistusosuus saattaa parantaa motivaatiota, ja siten parantaa firman tuottavutta ja sitä kautta kannattavuutta ja sitä kautta parempana osinkona. Tätä se rehellinen yrittäjä ajaa takaa, mutta vähemmän rehellinen saattaa yrittää rahastaa työntekijöiltä vielä viimeiset pennit ennen lopullista iskua.

        Millaista rahasummaa firman osuudesta oltaisiin pyytämässä. Itse harkitsisin ostoa vasta kun tietäisi kuinka kauan menisi keskimäärin maksetuilla osingolla kuitata osakkeista maksettu rahasumma. Jos firma ei ole pörssinoteerattu kannattaa miettiä myös millaisilla ehdoilla firma ostaa mahdolliset osakkeet takaisin.


    • HarkitseTarkkaan

      Kyllä se osuus firmasta, eli omistajuus, tarkoittaa sitä, että jos firma tuottaa voittoa, niin sinäkin saat jotain. Mutta myös tappiotilanteessa sinä maksat.

      Ja muista myös, että jos joudut työttömäksi, niin silloin olet yrittäjä, jos et voi myydä osuuttasi, ja silloin voi työttömyyskorvausten suhteen tulla hankaluuksia.

      • osuutta

        En siis ole ostamassa osuutta, vaan saisin osuuden. Se olisi tavallaan motivaattorina ja yrittäjä haluaa tavoitella tuottoa. En ole koskaan ollut provikoiden yms. bonusten perään, joten siksi myös tämä pieni osakkuus arveluttaa. Raha kiinnostaa aina, mutta en todellakaan ole varma, toisiko se osakkuus minulle sen enempää motivaatiota.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4562
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2239
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1764
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe