numeerinen matematiikka, puhdas matikka

ajac

puhdas matematiikka on nopeaa verrattuna numeeriseen matematiikkaan, ja myös numeerista matikkaa tehdään sen hitauden ja hankaluuden takia enemmän rahasta, kun puhdasta tehdään enemmän hauskuuden takia suhteellisesti.

esim. suurin alkuluku yritetään monesti saada usein numeerisesti kokeilemalla. Vertaa puhtaaseen matikkaan: käytetään sanoja ja silloin se on esimerkiksi puhdasta Ja myös puhdas matikka on useammin faktamaisempaa, kun taas numeerinen saattaa epäonnistua sen kokeiluluontoisuuteen. Numeerinen on myös useammin arvausmaisempaa, kuten joskus sanoissakin.

lisäksi: numeeriseen matikkaan kyllästyy helpommin verratuna puhtaaseen.

8

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • caja

      Soveltajana sanoisin, että useimmissa reaalimaailman sovellutuksissa puhdas matematiikka yltää alkeistapauksiin. Jos taas on tarve ratkoa tapauksia, joista on jotakin hyötyä, on käytettävä numeerista matematiikkaa.

      Mutta kuten sanottu, en ole matemaatikko, vaan matematiikka on minulle pelkkä työkalu.

    • yksmatikisti

      Eiköhän puhtaassa ja soveltavassa matematiikassa ole yhtälailla hitaita ja nopeita ongelmia. Tarpeen mukaan pitää tietää oikea menetelmä ja se, kunka tarkasti ilmiötä voi mallintaa. Ei muuten vaadi paljoakaan osaamista kun tietää, että suurinta alkulukua ei ole olemassa.

    • ccaccgt

      onko äärellisesti alkulukuja sinusta? tunnemme tuntemamme suurimman alkuluvun ja myös suurimman luvun, joka on varmaan sentiljoona, mutta ei ole äärettömästi nimiä luvuille.

      katsos laskimen kanssa näppäily vie aikaa ja lukujen kirjoittaminen, koska niillä on nimet ne vie aikaa ja eniten numeerinen prosessointi vie aikaa enemmän kuin vaikka näiden kahden kappaleen kirjoittaminen. Näin se on, koska numeerinen prosessointi on paljon paljon työläämpää verrattuna esim. tähän mitä olen tehnyt, ei ehkä paljoa, mutta vaihtelevasti.

    • WanhaHacker

      Vielä noin 50 - 60 vuotta sitten numeerinen matematiikka oli todella hidasta. Kun laskuja pyöriteltiin Brunsvigalla ja Facitilla (käsin veivattavia), niin siiä ei paljon saanut aikaan.

      Nyt tilanne on täysin muuttunut halpojen ja tehokkaiden tietokoneiden myötä. Nykyään tavallisen käyttäjän pöydällä saataa olla sama laskuteho kuin 1970-luvulla isolla hinnalla hankitulla Univacilla.

      Varsinaiset matemaatikot eivät juuri tarvitse laskuissaan tietokonetta. Korkeintaan he kirjoittavat Latexilla uutta artikkeliaan. Tosin hekin voivat numeerisesti tarkistaa voisivatko heidän teoriansa olla oikeita. Esimerkiksi jos haluaa todistaa oikeaksi kissankokoisen epäyhtälön, niin saattaa olla eduksi, jos aluksi tutkii numeerisesti onko konjektuuri mahdollisesti tosi.

      Matematiikan sovelluksissa tietenkin käytetään numeerisia menetelmiä. Niihin onkin jo saatavissa laajoja ohjelmistoja, joten alan ammattilaisten ei tarvitse enää itse ohjelmoida paitsi jos tekeillä on aivan uusi sovellus. Myös numeeristen menetelmien takana on kovaa matematiikkaa, joilla todistetaan menetelmien konvergenssi ja stabiilisuus. Modern kryptografia ja kooditeoria vaativat hyvää tietämystä algebrasta ja lukuteoriasta.

      Symbolinen laskenta on kovasti edistynyt. Esimerkiksi Wolfram Alpha on jo kaikkien käytössä ilmaiseksi. Mathematicalla voi jo suuressa määrin suorittaa lausekkeiden pyörittelyn (tosin se on kallis ohjelmisto). Tavallisissakin tietokoneissa on nykyisin ohjelmistot, joiden avulla voidaan suorittaa kokonaislukuaritmetiikkaa suurilla luvuilla, joiden pituudelle on rajana vain koneen muisti ja nopeus.

      On arvattavissa, että mikäli täällä 100 vuoden kuluttua on jotain sivistystä, niin silloin koululaiset eivät enää ähki esimerkiksi lausekkeiden sieventämisen kanssa, vaan laskimet hoitavat sen. Siitä johtuen heillä on enemmän aikaa opiskella edistyneempää matematiikkaa.

      • Huomautan_vain

      • WanhaHacker

        Matemaatikotkin voisivat tulevaisuudessa hyötyä tietokannoista, joihin olisi koottu merkittävimät julkaisut. ArXiv on jo jonkinlainen esiaste, mutta siinä ei juuri taida olla kunnollista referee-järjestelmää eikä hakua. Toinen esimerkki on NIST Digital Library of Mathematical Functions (http://dlmf.nist.gov/), jonka perustana on ollut klassikko Abramowitz and Stegun; Handbook of Mathematical Functions.

        Tulevaisuuden matemaatikoilla on ehkä käytössään yhtenäinen tietoarkisto, mihin on talletettu matematiikasta miltei kaikki, mikä on tallettamisen arvoista. Siinä pitäisi tietysi olla tehokas hakujärjestelmä. Tällainen auttaisi erityisesti nuoria matemaatikkoja, jotta he eivät keksisi uudelleen sitä, jonka Euler keksi jo 1700-luvulla.


    • Question_Mark

      Eikös numeerinen matematiikka ole sikäli puhdasta matematiikkaa, että numeeriset algoritmit johdetaan "puhtaan" matemaattisesti?

      • caja

        Tietysti numeerisen ratkaisun edellytys on se, että menetelmä on matemaattisesti suppeneva. Tämä ei kuitenkaan ole riittävä ehto, sillä numeerisia ratkaisuja tehdään äärellisellä matematiikalla (rajallinen määrä merkitseviä numeroita), mikä muuttaa esimerkiksi suppenemisehtoja merkittävästi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      95
      6876
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2696
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2283
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      84
      1960
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1487
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1304
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      31
      1257
    Aihe