Raha, taas

menimerkki

Täällä on paljon puhuttu siitä, mitä mieltä ihmiset ovat parisuhteessa yhdessä asuvien rahojen jaosta. Tiedän että osan mielestä perheessä on aina yhteiset rahat eli kaikki on yhteistä siitä kun parisuhde alkaa, ja toisen ääripään mielestä molemmat huolehtii vain omista menoistaan. Tässä on meidän tilanne, ja saa kommentoida, että onko mielestänne ok, ja jos ei ole, niin millä tavalla ei.

-Naisella kaksi lasta, miehellä yksi. Ei yhteisiä lapsia.
-Mies tienaa nettona 3200e/kk. Nainen tienaa nettona n. 1700e/kk saa lapsista elareita n. 300e ja lapsilisät 200e. Eli naiset tulot 2200e/kk.
-Mies maksaa elareita n. 250e/kk. Miehelle siis jää 2950e/kk.
-Naisen lapsista tarhamaksut olivat aiemmin 0-100e/kk. Parisuhteen myötä tarhamaksut nousivat puolison tulojen takia. Nainen maksaa tarhamaksuja n. 600e/kk. Naiselle siis jää 1600e/kk.
-Pariskunnalla on yksi yhteinen tili, johon molemmat laittavat kuukaudessa saman summan (n. 850e/hlö). Sieltä maksetaan kotiin ostettavat ruuat, koko perheen yhteinen vapaa-ajan vietto, kaikki asumiskulut (laina, sähkö, vesi, vakuutukset...).
-Muuten pariskunnalla on erilliset tilit, joista molemmat maksavat omat kulunsa. Molemmat maksaa siis itse omat vaatteet, vakuutukset, autot, bensat, työpaikkaruokailun, puhelinlaskut... Naiselle jää kuukaudessa omaan käyttöön siis 850e ja miehelle 2100e.
-Syntymäpäivälahjat ja joululahjat kaikille lapsille hankitaan yleensä yhdessä. Samoin lahjat sukulaisille yms.
-Nainen maksaa omien lasten arkimenot, eli lelut, vaatteet, harrastukset yms. omalta tililtään. Miehen lapsen menot (lelut ja vaatteet) maksaa myöskin nainen, mutta niitä on vähemmän. (Lapset äiti maksaa harrastukset, vakuutukset ja vaatteet omaan kotiinsa.)
-Nainen maksaa yleensä kodin sisustushankinnat (verhot, matot yms). Mies maksaa yleensä kodin käyttötavarat (kuten lumikola, patterit yms.) Toisinaan niitä maksetaan yhteiseltä tililtä, jos siellä on rahaa.

Käytännössä mies kokee että maksaa hieman enemmän koska esimerkiksi perheen ruokamenoihin molemmat osallistuu saman verran, ja naisen lapset ovat enemmän yhteisessä kodissa kuin miehen yksi lapsi.

Toisaalta nainen kokee että hänelle on kohtuuton menoerä kun miehen tulot vaikuttavat huomattavasti lasten tarhamaksuihin, mutta mies ei osallitu niihin mitenkään. Tarhamaksujen noususta ei voi syyttää miestä vaan järjestelmää, mutta nainen olisi toivonut jonkinlaista ymmärrystä. Lisäksi nainen kokee ettei juurikaan voi panostaa kodin kauneuteen yms, koska rahat ei riitä, eikä mies osallistu sisustamiseen yms. Nainen myös huolehtii miehen lapselle vaatteet.

Nainen kokee että olisi valmis antamaan perheelle kaikkensa. Nainen on myös testamentannut omaisuutensa käyttöoikeuden miehelle, ja miehen kuoleman jälkeen myös miehen lapsi perii samalla tavalla naisen kuin naisen lapsetkin. Mies ei ole tehnyt testamenttia, joten miehen kuollessa kaikki menisi miehen lapselle.

Nainen ei ole tottunut sellaiseen malliin, jossa rahat ovat erilliset. Mies sen sijaan on elänyt koko elämänsä aiemmin yksin, eikä ole tottunut rahojaan ja vastuitaan jakamaan kenenkään kanssa. Ymmärrettävä haaste ja ero.

Tällä pohjalla kuitenkin mennään. Mitään rahariitoja ei ole, koska molemmat ovat luonteeltaan rauhaa rakastavia ja säyseitä. Tärkeintä on, että hommat tulee hoidettua ja menot maksettua. Jos jompi kumpi joutuisi oikeasti pulaan, niin takuulla toinen auttaisi. Luottamusta löytyy ja suhde on rakennettu kestämään.

9

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aviomies36

      Jos on ylisepääsemätön este se että paremmin tienaava maksaa vaikka vuokraa enemmän ja sähköstä hiukan enemmän niin ei kannata seurustella. Jos talo on ostettu yhdessä niin minusta molempien pitäisi maksaa saman verran lainasta koska eron tullessa milemmat saisi yhtä paljon eikä tulisi riitaa siitä että toinen maksanut enemmän.
      Meillä minä tienaan 700 enemmän joten maksan vuokrasta 330 euroa ja eukko maksaa 220 euroa kun vuokra on 550. Meillä on tili josta maksamme ruuan ja vuokran ja sähkön ja netin. Sähköstä maksan 60%. Lapsia meillä ei ole , eukolla on auto josta maksaa itse mitä maksaa, minä kuljen fillarilla, joskus ostan bensaa kun eukko vie mut kalaan. Loput rahat omista palkoista on itsellämme, ei tule riitaa ja aukkokin on tyytyväinen. Jos pitää ostaa joululahja niin ostan sen omista säästöistäni. Tietysti niillä joilla on paljon kuluja niin niiden pitää vaan sopia asioista, minusta on reilua jos seurustelee niin enemmän tienaava maksaa enemmän perheen menoista, jos siitä tulee riitaa niin ei sovi yhteen

    • mekkk

      Miksi mies on siirtänyt kirjat yhteiseen asuntoon jos tarhamaksut nousevat ja silloin miehen pitää osallistua niin ja se siitä. Miehen tulot ei pitäsisi vaikuttaa mitenkään lasten hoitomaksuihin jos eoltte avoliitossa mutta avioeliiossa vaikuttaa koska avioliitossa puoliso on elatusvelvollinen ja niin edelleen.

      • Isäpappa

        Kyllä avoliitossa hoitomaksuihin vaikuttaa myös puolison tulot. Käytännössä siis perheen yhteenlasketut tulot.
        Tämän suhteen avo- ja avioliitolla ei ole eroa.


    • yhteiset.kulut

      oikeus ja kohtuus on että suurempituloinen maksaa enemmän.esim.molemmille omaan käyttöön 500 ja loput yhteiselle tilille josta kulut maksetaan.suhde ei ole tasa-arvoinen jos toinen törsää omiin menoihinsa enemmän.itselläni on suuremmat tulot kuin miehelläni,koskaan ei ole juolahtanut mieleen että hänen pitäisi maksaa yhtä paljon kuin minun.

    • nnnnnnnnainennn

      Niinpä. Sillä on puolensa, että talous on yhteinen ja molemmille jää samanverran käyttörahaa tuloista riippumatta. Jos näin ei olisi, itse naisena esim. palaisin lapsen synnyttyä nopsaan töihin, koska aika kotona söisi tulojani ja pienentäisi eläkettäni. Kun tulot on yhteiset, tätäkin voi miettiä muulla tavoin.

    • Stressaavantarkkaa

      Jaa-a, väsyin jo puolivälissä listaa, enkä jaksanut loppuun lukea kun mietin että kyllä jotkut on tarkkoja. Minusta se jolla jää enempi rahaa käteen maksaa yhteisiä menoja

    • n.27.hki

      850 euroa kuukaudessa perheelliselle henkilölle omaan käyttöön ei mielestäni ole mitenkään pieni summa, ottaen huomioon, että siitä on jo laskettu pois asumiskulut, ruoat ynnä muut. Vaikka tarhamaksut sinulla ovat nousseet säästät muissa laskuissa kuten vuokrassa enemmän, kun asut miehen kanssa ja saat elareita ynnä muita tukia kuitenkin tarhamaksuihin.

      Ei kaikkea sisustamista tarvitse sitäpaitsi yhdelläkertaa tehdä. Voit kysellä mieheltä mihin hän ajatteli rahoja säästää ja houkutella hänet vaikka viemään perhe etelään :)

      • Eiihantasanmene

        Mulla jää tuo sama summa lainan lyhennyksen, päiväkotimaksujen, sähkön ym. jälkeen ja siitä pitää vielä maksaa ruoka ja joitakin laskuja (mm. vakuutukset). Luulisi tuon 850 euroa hyvin riittävän. Itse ostelen lähinnä lapselle vaatteita ym. itselleni en juuri mitään. Sisustusjuttuja harvakseltaan.

        Meillä on aiemmin maksettu kaikki aina puoliksi, kun puolisoni tienasi puolet enemmän kun minä. Mutta nyt kun tilanne on muuttunut ja puoliso tienaa vähemmän kun minä, niin ei maksa juuri mitään. Aina saa vihjailla, että laitatko yhteiselle tilille jotain...? Tilanne on pahentunut koko ajan vaikka tulot hiukan nousivat. Hän laittaa rahaa miten sattuu. En tiedä koska laittaa ja kuinka paljon. En haluaisi alkaa riitelemään rahasta. Enkä kokoajan vahtimaan riittääkö rahat tilillä laskuihin. Mietin jo, että jos maksan kaikki laskut ja puoliso sitten ruoan. Mutta jos mennään yhdessä kauppaan niin voi olla, että joudun maksamaan välillä. En tiedä toimisiko se. Kaikki säästöni on jo menneet ja omiin menoihin jää aina vaan vähemmän. Tuntuu, että minun rahani on yhteisiä, mutta puolison rahat on hänen. Jos joskus satumme saamaan jostain vähän enemmän rahaa niin minä käytän sen enimmäkseen yhteiseen hyvään. Puoliso ehkä lupaa yhteistä lomamatkaa tai että antaa minulle rahaa, mutta ne jää lupauksiksi. Euroakaan en saa.

        Mielestäni puolisosi pitäisi osallistua päiväkotimaksuihin, jos hänen tulonsa vaikuttaa niihin. Ehkä esim. puolet ainakin siitä mitä joudut maksamaan enemmän, kun mitä yksinäsi asuessasi maksaisit?


      • Eiihantasanmene

        Kävin tarkistamassa ja puolisoni ei ole yli kuukauteen laittanut mitään yhteiselle tilille. Mulle on kyllä ok maksaa vähän enemmän, kun saan ehkä n. 500 euroa enemmän kuussa käteen (vaikka puolisoni ei aikanaan maksanutkaan yhtään sen enemmän kun minä kun tienasi enemmän). Mutta suhde ei mielestäni nyt mene ihan ok. Taidan osallistua nyt sitten vaan vähemmän ruokakustannuksiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      250
      2266
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      84
      1881
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      75
      1555
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      132
      1322
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1190
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1145
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      990
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe