Makaroniko lihottaa?

makaronimaukka

Ennen opiskelijana söin aina makaronia. Usein sen kanssa jotain kanaa tai kasviksia sekaan. Aamupalaa en koskaan syönyt, mutta sitten päivällä ja etenkin yöllä ja illalla söin aivan jäätävän kokoisia annoksia. Parikin lautasellista makaronia, ketsuppia jne. Silloin BMI oli aika alhainen 190cm/70kg. Toki söin välillä muutakin, mutta ehdottomasti eniten makaronia.

Sitten jossain vaiheessa "remontoin" ruokavaliota, kun aloin käymään salillakin. Söin varmaan viisi kertaa päivässä, laskin proteiineja, join proteiinipirtelöitä. Salilla käynti jossain vaiheessa jäi sitten pois, mutta ruokailutottumuksen pysyivät. Nyt olenkin sitten kivasti ylipainoinen, eli painan 97 kg parin vuoden jälkeen. Mikä on toki vasta lievä liikalihavuus.

Olen lukenut monenlaisia palstoja dieettaamisesta. Pääsääntöisesti sanotaan, että pitäisi syödä pieniä annoksi, puputtaa jatkuvasti pitkin päivää, makaroni on pahasta. Katsoin juuri kalorilaskurilla, että desissä keitettyä makaronia on 65 kcal. Jos sitä söisi litrankin päivässä, sehän olisi vasta 650 kcal (ja toki siinä ohella tulisi kasviksia syötyä ja ehkä kanaa).

Mistä tämä tulee, että makaronia ei saisi syödä?

16

1200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokonaisenergiaratkaisee

      Kuivassa makaroonissa on 354 kcal / 100g. Tavallinen pussihan on jotain 500g. Jos sitä syö siis pussillisen päivässä, niin saa vain 1770 kcal.

      Esim. 2800 kcal päiväkulutuksella oleva mies saa yli 1000 kcal kalorivajeen, vaikka vetäisi pussin makaoonia joka päivä. Jos siihen vähän laittaa päälle ketsuppia, tai tekee esim tomaattimehusta suurusteen (17 kcal / 100g), niin kyllähän siinä vauhdilla paino putoaa. Hieman yli kilo viikossa. Sitten jos vielä hieman harrastaa urheilua päälle, ehkä joka 2 kg viikkovauhtia.

      Todennäköisesti kyllä kannattaa satagrammaa tuosta makaroonista korvata esim. 300g broileria, jolloin saa lähes määrän kaloreita, mutta myös 70g protskua.

      Eli: 400g kuivaa makaroonia voi keittää 300g pilkkoa kanaa kuutioina sekaan. Sitten pitää täydentää jollain superkeveillä kasviksilla, niin voi hyvällä kalorivajeella pudottaa painoa. ;)

      • hpv

        Jeps, laihduttajan pitää saada ravinnostaan myös hiilihydraattia. Ihminen kuluttaa normaalisti noin 150 g hiilihydraattia päivässä ja ketoosissakin 100 g. Jos ravinnosta ei saada riittävästi hiilihydraattia niin se valmistetaan pääasiassa proteiinista ja lihaskato voi olla melkoista.


      • makaronimaukka

        thx :)


    • munomajuttunyt

      Makaroni on mössöä energiaa. Siinä ei ole ravintoaineita. Kasviksista saa vitamiineja ja proteiinia tarvitaan lihasten rakentamiseen. Rasva auttaa kasvisten vitamiineja ja hivenaineita elimistön käyttöön. Rasva on myös energiaa. Kyllä niitä hiilihydraattejakin tarvitaan aivojen toimintaan.

      Ennen sinä kuuntelit kehosi tarpeita ja nyt noudatat jotain ulkoa päin annettua ruokavaliota. Siinä on ero. Kannattaa opetella kuuntelemaan kehoaan, mutta samalla muistaa ravinnon monipuolisuus. Pelkällä makaronilla ja broilerilla ei saa riittävästi aineita terveenä pysymiseen.

      Lisäksi tutkijat ovat ihan hiljattain todenneet, että ihmiset ovat erilaisia. Siksi jokaisen on löydettävä laihtumisen keinot itse. Jollekin voi sopia VHH dieetti ja jollekin kasvisruokavalio. Jollekin joku muu ehkä vain tarkkailu, ettei syö ellei ole nälkä. Tästä syystä on ihan hullua, että ihmiset vannovat tiukasti jonkun ulkopuolisen antamaan dieettiin. Jokainen on asiantuntija oman kehonsa suhteen.

      • hpv

        Ihmiskunta eli ennen tehomaataloutta hyvin pitkälti viljalla. Tuota jaksoa kesti yli 10 000 vuotta.

        Kun suositusten mukaan noin 50% energiasta pitäisi tulla hiilihydraatista niin tuo on noin 300 g hiilihydraattia. Se tulee noin 450 g keittämätöntä moniviljapastaa. Tuossa annoksessa on 100 ug folaattia eli noin 35% päivän tarpeesta, niasiiniekvivalenttia 17 mg eli yli 100% päivän tarpeesta, b6::sta 0.6 mg eli 40% päivän tarpeesta, b2:sta 0.3 mg eli 25% päivän tarpeesta, b1:stä 0.7 mg eli 50% päivän tarpeesta jne.. Vastaavasti laardissa ei ole käytännössä lainkaan vitamiineja eikä voissakaan juurikaan muuta kuin a-vitamiinia.

        Tuossa pastamäärässä on muuten 68 g proteiinia.

        Toki juoksevia kasviöljyjä kannattaa myös sisällyttää dieettiin, niissä on e- ja k-vitamiinia ja välttämättömiä rasvahappoja.

        Kasviksia voi syödä paljon, niissä ei ole juurikaan energiaa.


    • MrJuha82outolintu

      Pittää syödä vain vähemmän kuin kuluttaa.
      Ja pyrkiä syömään hyvin pieniä annoskokoja, jos on taipumusta lihomiseen.
      Toisten geenit ovat huonommat.
      Se on tutkittu asia.
      Kun kilpaurheilin, painoin 76kg ja oon 175cm pitkä, mut nykyään painoa 103kg ,mut tosin aika suuri osa tosta painostani koostuu myös raskaasta lihasmassasta, joten en ois kovin huolissani.
      Maha ei oo ees erityisen iso, mut jonkun verran on kokoa anyway.
      Tehny paljon vatsalihasliikkeitä viime viikot.
      Vie läskiä pois hieman vatsasta ja korvautuu lihaksella, voi näkyä puntarilla ylipainoisuutena.
      Ei se niin helppoa oo se laihtuminen, jos haluaa tehä myös punttitreeniä, joka lisää painoa.
      Se vähän riippuu toki, miten raskailla painoilla tekee punttia, mut mun keho kyllä menee ylipainoisemmaksi, jos teen punttia.
      Siksi pyrkiny vähentämään punttitreeniä ja pitäny olla lenkkeilyä/kävelyä/juoksua sekä tehny vatsalihasliikkeitä ja etunojapunneruksia.

      Yleensäottaen laihtuminen, siihen pyrkiminen ei oo mukavin ja helpoin asia, koska ihmisen pitää saada myös ravintoa toisaalta, etenki jos treenaa kovaa.
      Mun kohdalla se vain tarkoittaa sitä, että paino ei tipu, jos syö hyvin ja treenaa hyvin.
      Pitäs vain lopettaa ruoansyönti nyyh lol yhyy.
      Näin se vain on karu fakta.
      Mun eräs kilpakumppani tapasi mut ja isäni ja sano samaa juuri, että hänen piti vain vähentää paljon syömistä, jotta sai painon alemmas.

      Uusivuosi kun alkaa, niin meinaan alkaa tosissaan vähentämää annoskokoja ja yleensäki vähentämään syömistä.
      Ei näillä geeneillä oo niin helppoa laihtua.
      Jotkut jotka väittää laiskoiksi tai muuta selittävät, eivät tiedä yhtään mitään.

      • MrJuha82outolintu

        Makarooni ei nyt oo ihan kaikkein paras vaihtoehto, vaan mieluummin peruna ku makarooni.
        Mut urheilijan kohdalla eri juttu eli voi syödä kyllä makaroonia lihomatta, jos on kilpaurheilija.
        Jos ei oo kilpaurheilija, niin ei kannata ylensyödä makaroonia, koska tietääkseni lihottaa.
        Hiilareita ei kuitenkaan kannata alkaa välttämään.


      • hpv
        MrJuha82outolintu kirjoitti:

        Makarooni ei nyt oo ihan kaikkein paras vaihtoehto, vaan mieluummin peruna ku makarooni.
        Mut urheilijan kohdalla eri juttu eli voi syödä kyllä makaroonia lihomatta, jos on kilpaurheilija.
        Jos ei oo kilpaurheilija, niin ei kannata ylensyödä makaroonia, koska tietääkseni lihottaa.
        Hiilareita ei kuitenkaan kannata alkaa välttämään.

        Perunassa ja pastassa on aika pitkälti sama energiamäärä painoyksikössä mutta pastassa on proteiinia ja hivenaineita enemmän. Perunassa on tosin paljon kaliumia ja C-vitamiinia eli ravitsemuksellisesti kannattaa syödä sekä perunaa että pastaa. Tosin C-vitamiinia ja kaliumia saa kasviksistakin.

        Tuossa 450 g moniviljapastaa on myös 25 g kuitua eli siitä saa päivän kuidunkin.


    • serehellinenveku9999

      Laitetaan nyt todellinen TIETOKIN mukaan ketjuun:

      Makarooni on yksi pahimmista lihottajista. Melkein yhtä hyvä kuin sokeri.

    • Selleripää

      Mäkin laihutin aikoinaan ja lähinnä söin leipää ja sitä terveydelle pahinta VAALEAA .... paino nyt kuitenkin tippui nopsaa. Leipää oon syöny aina kun laihuttanut toki muutakin mut eise painon laskua oo mulla vaikeuttanut :)

    • mälaihduinnäin

      Mä olen laihtunut 18kg/3kk syömällä joka päivä makaroniakin. Ennen painoin 100kg ja nyt 82kg. Makaroni on vain hyvää. Valmiissa keitetyssä makaronissa on kaloreita 98kcal/100g, eli esim. 500g keittetyä makaronia on kaloreita 500x 0,98= 490kcal. Oon nainen. LAihdutan tällä samalla tavalla nyt vielä 65kg painoon.

    • näin_on

      Minkä ikäinen olet makaronin syöjä?
      Makaroni on melko tyhjää syötävää vailla vitamiineja ja muita tärkeitä mineraaleja.
      Käytän mieluummin makaronin sijasta joko munakoisoa tai kesäkurpitsaa valmistaessani jotain vuokaruokaa.
      Terveydestä on paremminkin kysymys kuin kiloista.

      • hpv

        Et sitten varmaan syö laardiakaan tai muuta rasvaista eläintuotetta? Niissä kun ei ole mineraaleja lainkaan ja mitättömästi vitamiineja. Voissa on sentään A-vitamiinia.


      • näin_on
        hpv kirjoitti:

        Et sitten varmaan syö laardiakaan tai muuta rasvaista eläintuotetta? Niissä kun ei ole mineraaleja lainkaan ja mitättömästi vitamiineja. Voissa on sentään A-vitamiinia.

        Ihminen tarvitsee energiaa ja sitä on saatavilla vai kahdessa muodossa joko hiilihydraatteina tai luonnon rasvoina. kumpikaan näistä ei sisällä mineraaleja itsessään.
        Otetaan pari esimerkkiä. Syö vaikka sitä makaronia sata gramma, joka sisältää 1370 kcal energiaa. Toisena vaihtoehtona otetaan vaikka rasvaista pekonia. Jotta saa saman määrän energiaa pekonista pitää syödä sitä suunnilleen 70 g.
        Takaan pekonin pitävän paremmin nälän loitolla kuin makaroni, joka on sisältää sokeria. Sokeri nostaa verensokerin tasoa, joka taas taas saa haiman toimimaan eli insuliinia alkaa erittymään verenkiertoon pitääkseen sokerin tasapainon järjestyksessä. Tämän seurauksena tulee nälkä kohta uudestaan, jota ei tapahdu pekonin kohdalla, koska se ei sisällä yhtään sokeria.
        Ps: liha sisältää tärkeää B12-vitamiinia, jota ei saa luonnollisesti oikein mistään muualta kuin lihasta varsinkin punaisesta lihasta..


      • hpv
        näin_on kirjoitti:

        Ihminen tarvitsee energiaa ja sitä on saatavilla vai kahdessa muodossa joko hiilihydraatteina tai luonnon rasvoina. kumpikaan näistä ei sisällä mineraaleja itsessään.
        Otetaan pari esimerkkiä. Syö vaikka sitä makaronia sata gramma, joka sisältää 1370 kcal energiaa. Toisena vaihtoehtona otetaan vaikka rasvaista pekonia. Jotta saa saman määrän energiaa pekonista pitää syödä sitä suunnilleen 70 g.
        Takaan pekonin pitävän paremmin nälän loitolla kuin makaroni, joka on sisältää sokeria. Sokeri nostaa verensokerin tasoa, joka taas taas saa haiman toimimaan eli insuliinia alkaa erittymään verenkiertoon pitääkseen sokerin tasapainon järjestyksessä. Tämän seurauksena tulee nälkä kohta uudestaan, jota ei tapahdu pekonin kohdalla, koska se ei sisällä yhtään sokeria.
        Ps: liha sisältää tärkeää B12-vitamiinia, jota ei saa luonnollisesti oikein mistään muualta kuin lihasta varsinkin punaisesta lihasta..

        Höpö-höpö. Laardi ei pidä nälkää eikä siinä ole vitamiineja.

        http://www.fineli.fi/food.php?foodid=550&lang=fi

        100 g keitettyä makaronia sisältää 97 kcal. Vastaava määrä energiaa tulee 11 g laardia. Väitätkö, että 11 g laardia pitää paremmin nälkää kuin 100 g keitettyä makaronia? Pekonin asemasta kannattaa syödä makaronia ja rasvatonta lihaa. Pitää paremmin nälkää ja sisältää huomattavasti enemmän suojaravinteita. 97 kcal tulee myös 26 g rasvaista pekonia tai 50 g keitettyä makaronia 35 g keitettyä broilerin rintafilettä. Pekoniin verrattuna makaroni ja broilerin filee sisältää moninkertaisesti suojaravinteita. Myös tuota B12-vitamiinia.

        Mahtaa Aasiassa ihmisillä olla kova nälkä kun ravinnosta tulee jopa 80% hiilihydraatista. Ihmiset ovat sitten huomattavasti hoikempia siellä kuin Suomessa, jossa ravinnosta tulee vain 40% hiilihydraatista.

        Ihminen saa energiaa hiilihydraatista, rasvasta, proteiinista ja alkoholista.


    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      383
      1470
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1263
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1200
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1082
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      967
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      886
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      806
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      90
      784
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      167
      671
    Aihe