Katsomusvapauden tilanteesta Puolustusvoimissa

LukijanHuomio

Vapaa-ajattelijain tiedotus-sp-listalla oli eilen alla oleva pääsihteerin ajankohtaiskatsaus otsikon aiheesta. Laitanpa sen tännekin (kahdessa osassa).

"Hei!
Tässä viestissä päivitän ja kertaan katsomusvapauden tilannetta Puolustusvoimissa. Uudet alokkaat aloittivat varusmiespalveluksensa tammikuun 2016 alussa. Palvelusaika on 6, 9 tai 12 kuukautta. Osa viime heinäkuussa aloittaneista jatkaa varusmiesesimies- ja erityistehtävissä. Seuraavassa pääkohtia asiassa:


1. Hartaudet, kenttähartaudet, paraatihartaudet ja jumalanpalvelukset – tunnustuksellinen uskonnonharjoitus - ovat nyt vapaaehtoista kaikille, myös ev.lut. kirkon jäsenille.
Pitkäaikainen tavoitteemme vapaaehtoisuudesta siis toteutuu.
Nyt pitää varmistaa tämän vapauden käyttö ilman sotilaspappien ja muun henkilökunnan painostusta osallistua uskonnollisiin tilaisuuksiin. Monet varusmiehet ovat koulussa tottuneet ”pakkouskonnon” käytänteisiin, joten uskonnonvapauden ”eturintamassa” uuden kulttuurin muodostuminen voi viedä aikaa ja tarvitsee ”kotirintamalta” tukeamme alokkaille ja muille varusmiehille.


2. Perusyksiköiden, joukkoyksiköiden ja joukko-osastojen erilliset hartaustilaisuudet (esim. iltahartaudet) järjestetään nyt palvelusajan ulkopuolella ja rinnastetaan muuhun vapaaehtoiseen toimintaan. Tämä on periaatteellisestikin tärkeä muutos. Uudistusesitys sisältyi Puolustusministeriön työryhmän mietintöön vuosi sitten; työryhmä kuuli myös Vapaa-ajattelijain edustajaa.


3. Myös jumalanpalvelusten siirtäminen palvelusajan ulkopuolelle ja harrastustoimintaan rinnasteiseksi sisältyi Puolustusministeriön työryhmän mietintöön. Kirkon lausunnon, lobbauksen ja puolustusministeri Haglundin perääntymisen vuoksi Puolustusvoimain pääesikunnan päätös kuitenkin mahdollistaa vastoin esitystämme jumalanpalvelukset palvelusajalla seuraavasti:

”Suurten kirkollisten juhlapyhien (esim. joulu, pääsiäinen), palveluksen aloittamisen ja - päättymisen (ns. tulo - ja kotiuttamisjumalanpalvelukset) sekä joukko-osaston vakiintuneiden tilaisuuksien (esim. purjehduskauden avaus ja -päätös) yhteydessä palvelusajalla pidettävien jumalanpalvelusten rinnalle on tarjottava vaihtoehtoinen, ohjattu, henkisen toimintakyvyn kehittämiseen tarkoitettu tilaisuus. Esimerkki tilaisuuden rungosta on liitteenä. Varusmiehet voivat vapaasti valita osallistuvatko jumalanpalvelukseen vai vaihtoehtoiseen tilaisuuteen."

Parannusta aiempaan tässä ovat kuitenkin selkeä rinnakkaisen, vaihtoehtoisen tilaisuuden velvoite sekä järjestämisen sinänsä kohtuulliset ohjeet (ks. alla liite 1). Nyt pitää seurata ja varmistaa, että tilaisuuksien järjestämiseen ja niistä tiedottamiseen paneudutaan asiallisesti ja tilaisuudet toteutetaan mukavasti, rennosti ja virkistävästi.


4. Varusmiehille annettavaan opetukseen ei kuulu enää ”kirkollisen työn” oppitunteja; oppitunnit eivät saa sisältää julistuksellista uskonnollista sisältöä. Tältä pohjalta niihin osallistuvat nyt kaikki varusmiehet. Oppituntien luonteen todellista muutosta tulee seurata ja arvioida.
Uudet menettelyohjeet eivät sisällä Vapaa-ajattelijain liiton Ilmaisemia tavoitteita opetushenkilöstön sekä opetuksen sisällön riittävästä monipuolisuudesta. Pääesikunta määrää edelleen sotilaspapit pitämään suuren osan varusmiehille suunnattavista oppitunneista (vaikka muukin henkilöstö pitää oppitunteja). Sotilaspappien oppituntien sisältöaiheet on määritelty erillisillä ohjeilla.
Uskonnonvapauden kannalta ongelmallista on uskonnonvapauden käytännön toteuttamista selvittävän ensimmäisen oppitunnin määrääminen sotilaspappien pitämäksi. Tämä johtuu siitä, että sotilaspappi on jo asemansa vuoksi puolueellinen, koska hän on varusmiesten valintatilanteissa sen uskonnollisen ohjelman toteuttajana.

Ensimmäisellä oppitunnilla tulisi selvittää kaikille tasapuolisesti myös, että
- kenenkään ei tarvitse osallistua hartaustilaisuuksiin kasarmilla, kentällä tai metsässä,
- iltahartaudet ja vastaavat eivät kuulu palvelusohjelmaan, vaan rinnastuvat harrastustoimintaan,
- kenenkään ei tarvitse osallistua päiväohjelmaan merkittyihin jumalanpalveluksiin, ja niiden aikana on rinnakkainen, vaihtoehtoinen tilaisuus,
- kaikki voivat vapaasti valita, antavatko alokaskauden päätteeksi uskonnollisesti sitoutumattomaan sotilasvakuutuksen vai tunnustuksellisen uskonnollisen sotilasvalan,
- kenenkään ei tarvitse paraatikatselmuksessa osallistua hartausosuuteen."
(jatkuu)

361

2225

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LukijanHuomio

      "5. Velvollisuus valita uskonnollisesti sitoutumattoman sotilasvakuutuksen (”kunnian ja omantunnon kautta”) ja uskonnollisen sotilasvalan (”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä”) välillä jatkuu, mutta tätä asiaa tarkastellaan lähivuosina muun lainsäädännön kehityksen pohjalta. Vapaa-ajattelijat ovat esittäneet sotilasvakuutuksen/sotilasvalan yhdistämistä katsomuksellisesti neutraaliksi vakuutukseksi (tai neutraaliksi valaksi) - samaan tapaan kuin nyt vuoden 2016 alusta yhdistettiin oikeudessa todistajan vala/vakuutus kaikille yhtäläiseksi neutraaliksi vakuutukseksi.

      Edelleen tehtävänämme on seurata ja varmistaa, että uskonnollista sotilasvalaa ei suosita ja sotilasvakuutusta syrjitä antotilaisuuksien järjestelyissä ja tiedottamisessa, myös omaisille ja yleisölle suunnatussa tiedottamisessa. Perinteenä on ollut käyttää ”puhekielen mukaista” ilmausta valajuhla tai valatilaisuus, vaikka tarkoitetaan sekä vakuutusta että valaa.

      Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin minulle 9.9.2015 lähettämässä kirjeessä (Dnro 3347/4/15), joka on lähetetty tiedoksi myös puolustusministeriölle, todettiin mm. seuraavaa:

      ”Kysymys on ollut tiedottamisessa tapahtuneesta epäonnistuneesta otsikoinnista” (johon on objektiivisesti arvioituna saattanut vaikuttaa ns. puhekielen vaikutus). Tiedotetta täydennettiin palautteenne johdosta. ”Olette sinänsä oikeassa, että yksipuolisen ja syrjivän termistön vakiinnuttamispyrkimys virallisessa tiedottamisessa olisi sopimatonta.”

      Puolustusvoimien henkilöstön ja tiedotuksen valaa suosiva ja vakuutusta väheksyvä toimintakulttuuri tulee saada muuttumaan. Tavoitteena on lisätä uskonnollisesti neutraalin sotilasvakuutuksen osallistujien määrää uskonnollisen sotilasvalan kustannuksella. Siinä tarvitaan myös ”kotirintaman” ennakkotukea vakuutusvaihtoehdolle, ja antotilaisuuksissahan on paikalla yleensä myös paljon yleisöä.


      6. Uudistuksen heikoin kohta on sotilasparaatien paraatikatselmuksen hartauksia koskeva uusi järjestely. Sen mukaan varusmiehet, jotka paraatikatselmuksessa eivät osallistu siihen liitettyyn paraatihartausosuuteen, joutuvat poistumaan paikalta kesken paraatikatselmuksen. Tämä toteutetaan paraatia seuraavan yleisön ja tv-kameroiden edessä.

      Tämä on hyvin ongelmallinen järjestely, koska uskonnonvapauteen kuuluu myös yksityisyyden suoja, mistä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöskin. Julkisen vallan ei tule järjestää tällaista tilannetta, jossa yksilö joutuu julkisesti vasten tahtoaan tekemään valintoja niin, että siitä voidaan tehdä päätelmiä hänen uskonnollisuudestaan tai uskonnottomuudestaan.

      Uskonnottomien tulee saada osallistua paraatikatselmukseen ja paraatiin, joten ongelma ei voi ratkaista entiseen tapaan sillä, että he eivät osallistuisi niihin. Oikea ratkaisu on, että paraatikatselmukseen ja paraatiin ei sisälly uskonnollisesti tunnustuksellista hartausosuutta.

      Uusi tilanne rikkoo varusmiesten, sotilaiden ja paraatiyleisön uskonnonvapautta, oikeutta olla osallistumatta jumalanpalvelukseen, joten se pitää korjata. Asiasta on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle."

      • Näinpäs

        Hyvä selvitys. Antivapari ei edes halua sevittää pääkkyään asiassa


      • jgjgj6

        Tuottiko kantelu oikeusasiamiehelle tulosta tai saatiinko edes vastausta?


      • Anonyymi

        Herättää asiaan, huoltakin, mutta herättää myös myönteisiä tunteita.


    • Kohdat 2 ja 3 kuvaavat erinomaisesti sitä miten maallistuminen etenee: hitaasti. Siis esitettiin isompaa parannusta ja sitä vedettiin takaisin pienempään parannukseen.

      Jos olen oikein ymmärtänyt, niin valatilaisuus on pakko olla, mutta muuta uskontoa ei mikään laki tai muu säädös suoranaisesti määrää? Varuskunta ei riko lakia, jos siellä ei ole jumalanpalveluksia tms. yhtään ainoaa kertaa?

    • YhdestoistaPykälä
    • KysynVaaan

      Monet alokkaat ja muutkin varusmiehet pääsevät viikonvaihteeksi lomalle. Nyt on hyvä aika "kotirintaman" puolesta kysellä myös uskonnnonvapauden tilanteesta ja tsempata pitämän puoliaan. Oliko tulojumalanapalvelus kovin tyrkyllä, ja millainen oli sille rinnakkainen, vaihtoehtoinen tilaisuus? Millainen oli ensimmäinen oppitunti, jossa uskonnonvapausasia selitettiin? Ym..

      • Sanonp.vaa

        Kysypä vaan kuulumisia uskonnottomuuden vapauden näkökulmasta.


    • VALtukee

      Onhan tämä ketju pääasian ohessa myös vastaus antivaparien valheille, joita jankataan tyyliin "VAL pettää aina."

    • LukijanHuomio

      Lyhyempi ketju esillä olleesta aiheesta.

      • OtetaanHuomioon

        Seuraava alokaserä starttaa tammiluussa 2017.


      • TukiVarusmiehille
        OtetaanHuomioon kirjoitti:

        Seuraava alokaserä starttaa tammiluussa 2017.

        Taemppiä.


    • LukijanHuomioita

      Viitaten edellä esitettyyn ja alla siteerattuun täytyy todeta, että varsinkin Ilmavoimien toimipaikoissa tiedottaminen valasta/vakuutuksesta oli vielä helmikuussa 2016 sopimatonta, vain valaa korostavaa.

      "Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin minulle 9.9.2015 lähettämässä kirjeessä (Dnro 3347/4/15), joka on lähetetty tiedoksi myös puolustusministeriölle, todettiin mm. seuraavaa:

      ”Kysymys on ollut tiedottamisessa tapahtuneesta epäonnistuneesta otsikoinnista” (johon on objektiivisesti arvioituna saattanut vaikuttaa ns. puhekielen vaikutus). Tiedotetta täydennettiin palautteenne johdosta. ”Olette sinänsä oikeassa, että yksipuolisen ja syrjivän termistön vakiinnuttamispyrkimys virallisessa tiedottamisessa olisi sopimatonta.”

      • YhdestoistaPykälä

        Tämä taas ajankohtaista heinä-elokuussa 2016.
        Juuri nyt on mielenkintoista, onko joukko-osastoissa pääsiäisjumalanpalveluksia päiväohjelmassa ja ennen kaikkea, miten niiden kaikille mahdolliset vaihtoehtoiset uskontoneutraalit tilaisuudet on järjestetty.


      • Toivotaan
        YhdestoistaPykälä kirjoitti:

        Tämä taas ajankohtaista heinä-elokuussa 2016.
        Juuri nyt on mielenkintoista, onko joukko-osastoissa pääsiäisjumalanpalveluksia päiväohjelmassa ja ennen kaikkea, miten niiden kaikille mahdolliset vaihtoehtoiset uskontoneutraalit tilaisuudet on järjestetty.

        Kysellään ja kerrotaan kuulumisia eturintamalta.


      • HyväIdea
        Toivotaan kirjoitti:

        Kysellään ja kerrotaan kuulumisia eturintamalta.

        Hyvä idea!


      • HyväIdea
        Toivotaan kirjoitti:

        Kysellään ja kerrotaan kuulumisia eturintamalta.

        Tukea kotirintamalta varusmiehille!


      • Päivittäen
        YhdestoistaPykälä kirjoitti:

        Tämä taas ajankohtaista heinä-elokuussa 2016.
        Juuri nyt on mielenkintoista, onko joukko-osastoissa pääsiäisjumalanpalveluksia päiväohjelmassa ja ennen kaikkea, miten niiden kaikille mahdolliset vaihtoehtoiset uskontoneutraalit tilaisuudet on järjestetty.

        Ja nyt 2017.


    • KainoToivomus

      Keskustelua uskonnonvapauden kehittämisestä puolustusvoimissa olisi hyvä käydä tässä ketjussa.

    • LukijanHuomio
    • HeiHaloooo

      Missä kirkolla valtaa, se käyttää sitä pakkokeinoillakin. Karsserin uhka vuoteen 2015...

      • Humanistisesti

        Näkyy myös ulkomailla... mitä suurimmassaa määrin.
        Esim. Irlannissa ankara abottikileto on pitkälti kristilllissen kirkon aikaansaannosta.


      • Humanistisesti
        Humanistisesti kirjoitti:

        Näkyy myös ulkomailla... mitä suurimmassaa määrin.
        Esim. Irlannissa ankara abottikileto on pitkälti kristilllissen kirkon aikaansaannosta.

        siis aborttikielto
        (apottikielto on tietysti joskus paikallaan lastensuojelumielessä)


      • sanonjopa
        Humanistisesti kirjoitti:

        siis aborttikielto
        (apottikielto on tietysti joskus paikallaan lastensuojelumielessä)

        ei lapsia luostareihin


    • TämäEiJääTähän

      Kun kenttäpiispa nimittelee hänen hartaudestaan pois jääneitä varusmiehiä "uskontoallergisiksi", ollaan mielenkiintoisilla syvillä vesillä.
      Asia on jätetty laillisuusvalvojan tutkittavaksi ja seuraamusten osalta harkittavaksi.

      • TukiVapareille

        Hyvä.


      • AinaSamaJuttu
        TukiVapareille kirjoitti:

        Hyvä.

        Siinä Jori taas vastasi itselleen.


    • TukiVapareille

      Aina valppaana, varusmiesten tukena.

      • sanonjopa

        kotirintaman ja etulinjan yhteistyö mainiota


      • sanonjees
        sanonjopa kirjoitti:

        kotirintaman ja etulinjan yhteistyö mainiota

        myös ihmisoikeuksissa


    • LukijanHuomio

      Hyviä edistysaskelia. Samalla edelleen tehtävää.

      • ProVapari

        Preppausta tammikuun alokkaille.


      • Oiden
        ProVapari kirjoitti:

        Preppausta tammikuun alokkaille.

        Myös vuonna 2018 asia ajankohtainen.


    • OleMukana

      Pakolliset jumalanpalvelukset kesään 2015 asti. Kertoo jotain pakkovallan ja uskonnonsuhteesta.
      Siksi on tarvittu ja tarvitaan vastavoimaa
      Ole mukana äläkä vain seuraa katsomosta.

    • Palataan.asiaan

      Tiedotukseen sotilasvalasta ja sotilasvakuutuksesta on ennakkotietojen mukaan tulossa kohennusta.

      • Sanon.vaan

        Ministeröltä lähti ohje Pääesikuntaan.


      • KaikkiTietäväkö
        Sanon.vaan kirjoitti:

        Ministeröltä lähti ohje Pääesikuntaan.

        Pitää puhua ja opettaa tasapuolisesti mainiten sotilasvakuutus ja sotilasvala.

        Ei-uskonnolliselle sotilasvakuutus on s eluonnollinen vaihtoehto, koska ei tarvitse söperrellä mitään mistään "kaikkitietävästä ja kaikkivoivasta"...


      • EsaYlikoski
        KaikkiTietäväkö kirjoitti:

        Pitää puhua ja opettaa tasapuolisesti mainiten sotilasvakuutus ja sotilasvala.

        Ei-uskonnolliselle sotilasvakuutus on s eluonnollinen vaihtoehto, koska ei tarvitse söperrellä mitään mistään "kaikkitietävästä ja kaikkivoivasta"...

        Tiedoksi oheita paremmasta tiedottamisesta sotilasvalaa/sotilasvakuutusta koskien:
        ”Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kirje Dnro 3347/4/15/9.9.2015

        Sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista käytettävä nimitys

        Eduskunnan oikeusasiamies on liitteessä olevassa vastauksessaan ottanut kantaa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista tiedottamiseen. Eräissä puolustusvoimien hallintoyksiköiden tiedotteissa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista käytetty yksipuolista sotilasvala-nimitystä. Vaikkei nimityksellä olekaan ollut syrjivää tarkoitusta, puolustusministeriö pyytää Pääesikuntaa ohjeistamaan puolustusvoimien hallintoyksiköitä siten, että kaikessa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksia koskevassa tiedottamisessa, opetuksessa ja kirjoituksissa tilaisuuksista käytetään nimitystä ”Sotilasvala ja sotilasvakuutus”.
        Ylijohtaja Raimo Jyväsjärvi
        Vanhempi osastoesiupseeri Mika Peltoniemi”

        "Hyvä Esa Ylikoski,

        olette kysynyt, onko puolustusministeriö saanut tiedoksi eduskunnan oikeusasiamiehen kirjeen (Dnro 3347/4/15/9.9.2015) koskien sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista tiedottamisessa käytettävää nimitystä ja onko ilmavoimat saanut saman kirjeen tiedoksi. Puolustusministeriö sai eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kirjeen tiedoksi. Koska apulaisoikeusasiamies ei kannanotossaan edellyttänyt hallinnonalan toimenpiteitä, en asian käsittelystä vastanneena virkamiehenä katsonut tarpeelliseksi saattaa kirjettä puolustusvoimien eikä siten myöskään ilmavoimien tietoon.

        Sanomanne mukaan olette havainneet, että helmikuussa 2016 järjestettyjä sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksia on etenkin ilmavoimissa nimitetty edelleen yksipuolisesti ja syrjivästi ”Valatilaisuuksiksi”. Tämän johdosta puolustusministeriö on katsonut aiheelliseksi saattaa eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kirjeen Pääesikunnan ja sen kautta puolustusvoimien hallintoyksiköiden tiedoksi ja antaa siihen perustuen oheisen ohjauksen, jonka tavoitteena on monipuolistaa ja yhdenmukaistaa sotilasvalasta ja sotilasvakuutuksesta käytettävä terminologia sekä estää termien syrjivä käyttö puolustusvoimien omassa tiedotuksessa ja toiminnassa.

        Mitä tulee sotilasvalaa ja sotilasvakuutusta koskevan asian esittämiseen alokkaiden oppitunneilla, viittaan puolustusvoimien eettistä opetusta ja sotilasparaateja tarkastelleen työryhmän raporttiin, jonka esitysten mukaan eri oppituntien pitäjät päätetään paikallisten resurssien mukaan siten, että pitäjän osaaminen, koulutus ja kokemus parhaiten vastaa oppitunnin tavoitteita.

        Kiitän hallinnonalaamme kohtaan osoittamastanne mielenkiinnosta ja palautteestanne.

        Ystävällisin terveisin
        Mika Peltoniemi
        Puolustusministeriö

        Pääesikunnan kirjaamoa ja Ilmavoimien esikunnan kirjaamoa pyydetään saattamaan tämä vastaus Esa Ylikosken sanoman 16.4.2016 käsittelystä vastaavien henkilöiden tietoon."


    • MielenKiitoista

      Eduskunnan oikeusasiamies on antanut maaliskuussa 2015 puolustusministerin pyynnöstä lausunnon, jonka eräitä olennaisia näkökulmia ei ole otettu huomioon Pääesikunnan huhtikuussaa 2015 tekemässä päätöksessä eli antamassaa käskyssä. Ministeri Haglundin housuihin taisi mennä jotain muutakin kuin se aiemmmin mainittu pupu.

      • EsaYlikoski

        Tietoon on tosiaan tullut eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pajuojan lausunto puolustusministerille kevättalvella 2015. Valitettavasti sen näkemyksiä ei otettu kaikin osin asianmukaisesti huomioon Pääesikunnan huhtikuussa 2015 antamassa käskyssä.
        Puolustusministeri Carl Haglundilla tosiaan meni (ainakin) pupu pöksyyn asian ohjauksessa ministeriöstä puolustusvoimiin päin, niin kuin Vapaa ajattelija -lehdessä olen kommentoinut. Eli tiukka poliittinen ohjaus jäi puuttumaan vastahankaisen ja inttipäisen Intin linjan oikaisussa. Palataan asiaan.


      • Sekulaaristi
        EsaYlikoski kirjoitti:

        Tietoon on tosiaan tullut eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pajuojan lausunto puolustusministerille kevättalvella 2015. Valitettavasti sen näkemyksiä ei otettu kaikin osin asianmukaisesti huomioon Pääesikunnan huhtikuussa 2015 antamassa käskyssä.
        Puolustusministeri Carl Haglundilla tosiaan meni (ainakin) pupu pöksyyn asian ohjauksessa ministeriöstä puolustusvoimiin päin, niin kuin Vapaa ajattelija -lehdessä olen kommentoinut. Eli tiukka poliittinen ohjaus jäi puuttumaan vastahankaisen ja inttipäisen Intin linjan oikaisussa. Palataan asiaan.

        Odotetaan mielenkiinnolla.


      • EsaYlikoski
        EsaYlikoski kirjoitti:

        Tietoon on tosiaan tullut eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pajuojan lausunto puolustusministerille kevättalvella 2015. Valitettavasti sen näkemyksiä ei otettu kaikin osin asianmukaisesti huomioon Pääesikunnan huhtikuussa 2015 antamassa käskyssä.
        Puolustusministeri Carl Haglundilla tosiaan meni (ainakin) pupu pöksyyn asian ohjauksessa ministeriöstä puolustusvoimiin päin, niin kuin Vapaa ajattelija -lehdessä olen kommentoinut. Eli tiukka poliittinen ohjaus jäi puuttumaan vastahankaisen ja inttipäisen Intin linjan oikaisussa. Palataan asiaan.

        Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on antanut puolustusministerin pyynnöstä lausunnon 31.3.2015 (Dnro 1131/5/14) kenttäpiispan esittämästä ratkaisumallista, joka koskee puolustusvoimien eettisen koulutuksen sekä hartauksien ja niille vaihtoehtoisten tilaisuuksien uudelleen järjestelyitä apulaisoikeusasiamiehen 28.12.2010 ja 30.12.2013 tekemien päätösten pohjalta.

        Paraatikatselmuksen järjestely nyt ongelmallinen

        Lausuntonsa selvitysosassa apulaisoikeusasiamies kirjoittaa: ”Kenttähartauden sijasta voidaan kuitenkin pitää myös jumalanpalvelus ennen paraatia (kohta 397). Tällä tavoin järjestettyyn paraatiin olisi kaikilla mahdollisuus osallistua samalla tavoin kuin alokkaat osallistuvat ohimarssiin sotilasvakuutuksen antamisen jälkeen (kohta 443).
        Yhteenvedossaan apulaisoikeusasiamies pitää ”hyvänä ja ongelmattomana sitä, että jumalanpalveluksien ja hartauksien järjestellyissä tultaisiin noudattamaan samoja periaatteita kuin nyt valan ja vakuutuksen kohdalla.” Sen sijaan:
        ”Sen sijaan sotilasparaatin ja siihen liittyvän kenttähartauden järjestely ei esityksessä näyttäisi seuraavan samaa mallia. Yleinen palveluohjesääntö tuntee jo nyt sen vaihtoehdon, että jumalanpalvelus ja sille vaihtoehtoinen toiminta järjestetään erillisenä tilaisuutena ennen paraatia. tässä tapauksessa voitaisiin siis valan ja vakuutuksen tavoin järjestää kaksi erillistä tilaisuutta ja niiden jälkeen yhteinen paraati. tätä vaihtoehtoa ei käsittääkseni ehdoteta.
        Tässä yhteydessä on merkittävää, että toisin kuin jumalanpalvelus ja hartaus, sotilasparaati ei ole ensisijaisesti uskonnon harjoittamista. Paraatin tarkoitus on sotilaallinen. Tästä näkökulmasta olennaista käsittääkseni on, että katselmusjoukot esiintyvät yhtenä kokonaisuutena. Jos vaihtoehtona olisi, että kuka tahansa voisi uskonnon harjoittamisen perusteella jäädä paraatista, siitä saattaisi aiheutua paraatin järjestämisen kannalta ongelmallisia tilanteita, jos poisjääntejä tapahtuisi runsaasti.
        Voidaankin kysyä, voitaisiinko paraati järjestää uskonnollisesti neutraalilla tavalla samalla tavoin kuin sodan ja rauhan eettisiä kysymyksiä käsittelevät oppitunnit on tarkoitus järjestää. Tällöin kenttähartauden sijaan voitaisiin esittää esimerkiksi eettinen puheenvuoro ja sen voisi pitää teologian maisteri tai muu soveltuvan koulutuksen saanut henkilö.”


      • EsaYlikoski

        Varusmiehille järjestettävät oppitunnit

        Koskien 10 kohtaa käsittelevää oppituntikokonaisuutta ”Sodan ja rauhan eettiset kysymykset” varusmiehille järjestettävissä oppitunneissa apulaisoikeusasiamies tarkastelee ensin tilannetta ja esittää sen jälkeen yhteenvetonsa.
        ”Puolustusvoimat tulee kenttäpiispan esityksen mukaan määrittelemään, mitkä muut puolustusvoimain henkilöstöryhmät pystyvät koulutuksensa puolesta pitämään kysymyksessä olevia oppitunteja. Esityksessä mainitaan muun muassa sotatieteen maisterit ja sosiaalikuraattorit.
        Myös lääkärit, psykologit ja muut vastaavat riittävän koulutuksen saaneet henkilöt saattaisivat tulla oppituntien sisällöstä riippuen kysymykseen. Ratkaisevinta on opetuksen sisältö eikä se kuka sinänsä ammattitaitoinen henkilö sitä antaa.
        Puolustusvoimien kirkollista opetusta koskevaa asiaa on 11.3.2014 esitelty myös eduskunnan puolustusvaliokunnalle, jossa ovat olleet kuultavina kenttäpiispa ja Vapaa-ajattelijain Liitto ry:n pääsihteeri Esa Ylikoski. Valiokunnalle antamassaan muistiossa Ylikoski on (11.3.2014) todennut opetuksesta muuan muassa seuraavaa:
        ”Sotilaiden henkiseen tukeen sekä etiikkaa, ihmissuhdetaitoja, psyykkistä hyvinvointia, kriisi- ja traumatyötä sekä kaatuneiden huoltoa käsittelevien oppituntien toteutukseen tarvitaan ammatillista henkilöstöä, joilla on myös muuta kuin teologista pohjakoulutusta. Teologian maisterin koulutustaustan omaavien pappien kelpoisuus tämänhetkisiin tehtäviin ei tarkoita sitä, että tämän yhden koulutustaustan omaavilla voisi olla monopoliasemaa kyseisen tehtävän hoitamiseen jatkossa. (…) Uudistustyössä on tärkeää sotilaspapiston pitkän kokemuksen ja osaamisen hyödyntäminen sekä ennakkoluuloton vuoropuhelu ja yhteistyö kirkollisen ja sekulaarin ammatillisen henkilöstön välillä.”

        ”Yhteenvedossa” apulaisoikeusasiamies toteaa seuraavaa:
        "Varusmiehille järjestettäviä oppitunteja käsiteltiin 10.3.2014 eduskunnan puolustusvaliokunnassa. Valiokunnassa esitettyjen argumenttien perusteella ei ole estettä sille, että oppijakso ”Sodan ja rauhan eettiset kysymykset” voitaisiin suunnata kaikille varusmiehille uskonnollisesti neutraalisti toteutettuna. Estettä ei ole myöskään sille, että oppijaksoa opettaisi teologian maisterin tutkinnon suorittanut henkilö, mutta jaksoa tai sen osaa voisi luennoida myös moni muu keskustelussa esiin noussut ammattiryhmä. Nämä puolustusvaliokunnalle esitetyt kannanotot vastaavat omaa käsitystäni asiasta."

        Puolustusvoimain Pääesikunnan antamassa käskyssä keväällä 2015 nämä näkemykset kuitenkin sivuutettiin. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/06/24/uskonnonvapaus-armeijassa-eteen-ja-taakse/ Puolustusministeri Haglund ei rohjennut antaa selkeää ministeriön ohjetta Puolustusvoimille. Pääesikunnan käskyssä oppituntien pito määrättiin nyt vain sotilaspapeille, Paraatikatsselmuksista pitää niiden, jotka eivät osallistu paraatihartauteen, poistua kesken tilaisuuden paraatikatselmuksen muodosta taka-alalle, odottamaan ohimarssin alkua.


      • Inhaa
        EsaYlikoski kirjoitti:

        Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on antanut puolustusministerin pyynnöstä lausunnon 31.3.2015 (Dnro 1131/5/14) kenttäpiispan esittämästä ratkaisumallista, joka koskee puolustusvoimien eettisen koulutuksen sekä hartauksien ja niille vaihtoehtoisten tilaisuuksien uudelleen järjestelyitä apulaisoikeusasiamiehen 28.12.2010 ja 30.12.2013 tekemien päätösten pohjalta.

        Paraatikatselmuksen järjestely nyt ongelmallinen

        Lausuntonsa selvitysosassa apulaisoikeusasiamies kirjoittaa: ”Kenttähartauden sijasta voidaan kuitenkin pitää myös jumalanpalvelus ennen paraatia (kohta 397). Tällä tavoin järjestettyyn paraatiin olisi kaikilla mahdollisuus osallistua samalla tavoin kuin alokkaat osallistuvat ohimarssiin sotilasvakuutuksen antamisen jälkeen (kohta 443).
        Yhteenvedossaan apulaisoikeusasiamies pitää ”hyvänä ja ongelmattomana sitä, että jumalanpalveluksien ja hartauksien järjestellyissä tultaisiin noudattamaan samoja periaatteita kuin nyt valan ja vakuutuksen kohdalla.” Sen sijaan:
        ”Sen sijaan sotilasparaatin ja siihen liittyvän kenttähartauden järjestely ei esityksessä näyttäisi seuraavan samaa mallia. Yleinen palveluohjesääntö tuntee jo nyt sen vaihtoehdon, että jumalanpalvelus ja sille vaihtoehtoinen toiminta järjestetään erillisenä tilaisuutena ennen paraatia. tässä tapauksessa voitaisiin siis valan ja vakuutuksen tavoin järjestää kaksi erillistä tilaisuutta ja niiden jälkeen yhteinen paraati. tätä vaihtoehtoa ei käsittääkseni ehdoteta.
        Tässä yhteydessä on merkittävää, että toisin kuin jumalanpalvelus ja hartaus, sotilasparaati ei ole ensisijaisesti uskonnon harjoittamista. Paraatin tarkoitus on sotilaallinen. Tästä näkökulmasta olennaista käsittääkseni on, että katselmusjoukot esiintyvät yhtenä kokonaisuutena. Jos vaihtoehtona olisi, että kuka tahansa voisi uskonnon harjoittamisen perusteella jäädä paraatista, siitä saattaisi aiheutua paraatin järjestämisen kannalta ongelmallisia tilanteita, jos poisjääntejä tapahtuisi runsaasti.
        Voidaankin kysyä, voitaisiinko paraati järjestää uskonnollisesti neutraalilla tavalla samalla tavoin kuin sodan ja rauhan eettisiä kysymyksiä käsittelevät oppitunnit on tarkoitus järjestää. Tällöin kenttähartauden sijaan voitaisiin esittää esimerkiksi eettinen puheenvuoro ja sen voisi pitää teologian maisteri tai muu soveltuvan koulutuksen saanut henkilö.”

        Kenttäpiiska nimittelee hartaudesta pois jääviä "uskontoallergisiksi".


      • Lukijan.huomio
        EsaYlikoski kirjoitti:

        Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on antanut puolustusministerin pyynnöstä lausunnon 31.3.2015 (Dnro 1131/5/14) kenttäpiispan esittämästä ratkaisumallista, joka koskee puolustusvoimien eettisen koulutuksen sekä hartauksien ja niille vaihtoehtoisten tilaisuuksien uudelleen järjestelyitä apulaisoikeusasiamiehen 28.12.2010 ja 30.12.2013 tekemien päätösten pohjalta.

        Paraatikatselmuksen järjestely nyt ongelmallinen

        Lausuntonsa selvitysosassa apulaisoikeusasiamies kirjoittaa: ”Kenttähartauden sijasta voidaan kuitenkin pitää myös jumalanpalvelus ennen paraatia (kohta 397). Tällä tavoin järjestettyyn paraatiin olisi kaikilla mahdollisuus osallistua samalla tavoin kuin alokkaat osallistuvat ohimarssiin sotilasvakuutuksen antamisen jälkeen (kohta 443).
        Yhteenvedossaan apulaisoikeusasiamies pitää ”hyvänä ja ongelmattomana sitä, että jumalanpalveluksien ja hartauksien järjestellyissä tultaisiin noudattamaan samoja periaatteita kuin nyt valan ja vakuutuksen kohdalla.” Sen sijaan:
        ”Sen sijaan sotilasparaatin ja siihen liittyvän kenttähartauden järjestely ei esityksessä näyttäisi seuraavan samaa mallia. Yleinen palveluohjesääntö tuntee jo nyt sen vaihtoehdon, että jumalanpalvelus ja sille vaihtoehtoinen toiminta järjestetään erillisenä tilaisuutena ennen paraatia. tässä tapauksessa voitaisiin siis valan ja vakuutuksen tavoin järjestää kaksi erillistä tilaisuutta ja niiden jälkeen yhteinen paraati. tätä vaihtoehtoa ei käsittääkseni ehdoteta.
        Tässä yhteydessä on merkittävää, että toisin kuin jumalanpalvelus ja hartaus, sotilasparaati ei ole ensisijaisesti uskonnon harjoittamista. Paraatin tarkoitus on sotilaallinen. Tästä näkökulmasta olennaista käsittääkseni on, että katselmusjoukot esiintyvät yhtenä kokonaisuutena. Jos vaihtoehtona olisi, että kuka tahansa voisi uskonnon harjoittamisen perusteella jäädä paraatista, siitä saattaisi aiheutua paraatin järjestämisen kannalta ongelmallisia tilanteita, jos poisjääntejä tapahtuisi runsaasti.
        Voidaankin kysyä, voitaisiinko paraati järjestää uskonnollisesti neutraalilla tavalla samalla tavoin kuin sodan ja rauhan eettisiä kysymyksiä käsittelevät oppitunnit on tarkoitus järjestää. Tällöin kenttähartauden sijaan voitaisiin esittää esimerkiksi eettinen puheenvuoro ja sen voisi pitää teologian maisteri tai muu soveltuvan koulutuksen saanut henkilö.”

        Pajuoajan mielipiteet siis ohitettiin!?!


      • EsaYlikoski
        Lukijan.huomio kirjoitti:

        Pajuoajan mielipiteet siis ohitettiin!?!

        Kyllä!


    • Lukijan.kommentteja

      Heinäkuussa Inttiin meneviä uusia alokkaita on syytä valmistaa edessä oleviin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

      • LukijanKommentti

        Tukea mokuille.


      • ResAlik

        Tukea tammikuun alokkaille.


    • KukkkuLuuruuu

      Mitää kuuluu varusmiehille? Tutuille? Sukulaisille?

    • Hevarilta

      Kesäkuussa hyvä jutskailla heinäkuussa alokkaiksi astuvien kanssa. Ja mikseipä myös tammikuussa varusmiespalveluksensa aloittaneiden kanssa heidän kokemuksistaan.

    • LukijanKommentti

      Hyvä selvitys toiminnasta

    • SilläSipuli

      Palvelukseenastumispäivä lähenee. Nyt hyvä saada/antaa pientä "henkistä valmennusta"..

    • Sanonvaaan
      • InfoaTukea

        Kannattaa jutella varusmiespalveluksseen lähtijöiden kanssa.


    • Huhhahheijaaa

      "Pakkokirkotuksen" poisto heinäkuussa 2015 harmittaa eli pyllyttää kirkon entistä pääideologia, Juha Seppoa.

    • Sanon.vaaan

      Alokkaankaan ei pidä pelätä, vaikka sotilaspapit ja jotkut upseerit saattavat painostaa osalllistumaan uskonnollisiin tilaisuuksiin ja syyttävät "uskontoallergisiksi".

      Muuten, mmaailman mitasssa ateistien ja uskonnottomien vastustajat ovat turvautuneet väkivaltaan, niin yksilölliseen kuin valtiolliseen, niin henkiseen kuin fyysiseenkin. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14220710/freedom-of-thought-2015--raportti

      • Sanon.vaaan

        Ihan yhtä hyvin kuin kirkossa kynti jää väliin siviilissä se voi jäädä armeijassakin. Jumalanpalvelus ei ole mikään normi. Enää.
        Vuosi sitten kirkon jäsenten "palveluvelvollisuus" osallistua jumalanpalveluksiin poistui. Siis VAIN vuosi sitten.


      • Sanon.vaaan

        Alokkaiksi meneviä on kuitenkin hyvä valmentaa edessä olevaan uskonnolliseen painostukseen. Sitä saatetaan perustella myös "perinnesyillä" ja "turvallisuusuhilla"... Suomi selviytyi kuitenkin II maailmansodassa hylkäämällä Saksan liittolaisuuden vuonna 1944 ja tekemällä erillisrauhan sotilasppien manaaman "saatanallisen perivihollisen" kanssa.


    • Lukijan.huomioita

      Hyvä avaus!

      • ResAlik

        Ajankohtainen juuri nyt, kun uudet alokkaat astuvat palvelukseen heinäkuun alussa.


      • Alueellisesti
        ResAlik kirjoitti:

        Ajankohtainen juuri nyt, kun uudet alokkaat astuvat palvelukseen heinäkuun alussa.

        Tänäään jo reissuun.


      • Humanistisesti
        Alueellisesti kirjoitti:

        Tänäään jo reissuun.

        Nyt maanantaina!


    • LukijanHuomioita

      Mielestäni tällaisella ajatuksella - kenttäpiispan käyttämällä ilmaisulla - alokkaita ja muita varusmiehiä painostetaan osallistumaan hartaustilasuuteen: ”Jäämällä hartauteen he osoittavat, ettei heillä ole uskontoa vastaan.”
      Hartaudesta pois jääminen on tuon ilmaisun pohjalla siten uskonnon vastaisuutta tai vastustamista – ja ainakin ”uskontoallergiaa”.
      Yksilöllisestä jumalanpalvelukseen osallistumisesta tai osallistumattomuudesta ei armeijan henkilökunnan pidä tehdä numeroa eikä päätelmiä ihmisten katsomuksista.
      Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin, joka on aiemmin toiminut ev.lut. kirkon ihmisoikeuskysymysten neuvottelukunnan jäsenenä, on siunannut kenttäpiispan selittelyt tyytyen Pääesikunnan lausunnon kantaan.

    • ResAlik

      Nyt alkanut: Maahan. Ylös.

    • ResAlik

      Isojen keskeyttämisprosenttien takia joukko-osastoissa on alettu kokeilla pehmeää laskua siten, että alokkaat päästetään viikonloppulomalle jo eka viikonlopuna... Miten Teillä? Eikun kuulumisia kyselemään...

      • YhdestoistaPykälä

        Tuki alokkaille.


      • Sanon.vaaan

        Papit eivät ole päteviä henkisen tuen ammattiauttajia. Puoskareita pikemminkin.


      • Lukijan.kommentti
        Sanon.vaaan kirjoitti:

        Papit eivät ole päteviä henkisen tuen ammattiauttajia. Puoskareita pikemminkin.

        Jollakin toki voi olla edes jotain lisäkoulutusta. Ei teologiassa vaan tukeen liittye. Käytännössä kuitekin teologia ei tuo pätevyyttä, ja teologit vievät työpaikkoja psykologiselta ja muulta ammatilliselta tukihenkilöstöltä. Kun resurssit rajallisia. Tulokset kyseenalaisia. Noin yleensä. Lisäksi syrjintänäkökulma. Joka myös tärkeä.


      • Inhaa

        Keskeyttämisprosentti edelleenkin 14 %.


      • LukijanKommentti
        Inhaa kirjoitti:

        Keskeyttämisprosentti edelleenkin 14 %.

        Jo kutsuntavaiheessa raakataan pois viidennes. Alottaneista 14 % keskyyttää...
        Eipä siis toimi sotilaspappeihin nojaava "nehkisen tuen" järjestelmä. Pitäisi kääntää todelllisen osaamisen suuntaan. PItää olla huolissaan myös ihan maanpuolustuksen näkökulmasta?


      • LukijanHuomioita
        LukijanKommentti kirjoitti:

        Jo kutsuntavaiheessa raakataan pois viidennes. Alottaneista 14 % keskyyttää...
        Eipä siis toimi sotilaspappeihin nojaava "nehkisen tuen" järjestelmä. Pitäisi kääntää todelllisen osaamisen suuntaan. PItää olla huolissaan myös ihan maanpuolustuksen näkökulmasta?

        "Henkisen tuen" järjestelmä ei toimi teologivedolla.


      • Jäseneltä
        LukijanHuomioita kirjoitti:

        "Henkisen tuen" järjestelmä ei toimi teologivedolla.

        Tämä on tärkeä kritiikki.


      • Alokkaille
        YhdestoistaPykälä kirjoitti:

        Tuki alokkaille.

        Sama tammikuun


    • Lukijan.lisäys
      • SopiiTähänkin

        Hyvä idea tämä joukkoistaminen.


    • Huhhahheijaaa

      Yllättävän monta asiaa. Kirkon hegemonia ollut niin totaalista.

    • Perusoikeus

      A niin kuin armeija. K niin kuin kuriin.

    • ResAlik

      Viikonloppuna hyvä aika jutella alokkaiden kanssa. Vala-/vakuutus -pakkovalintaa infotaan jo tässä vaiheessa.

      • Lukijan.lisäys

        Hyvä idea. Pientä infoa tänne?


      • LukijanHuomioit
        Lukijan.lisäys kirjoitti:

        Hyvä idea. Pientä infoa tänne?

        Sotilasvalan ja -vakuutuksen antotilaisuudet ovet elokuussa. Ensimmäiset jo kuun puolivälissä.


      • LukujenHomioita
        LukijanHuomioit kirjoitti:

        Sotilasvalan ja -vakuutuksen antotilaisuudet ovet elokuussa. Ensimmäiset jo kuun puolivälissä.

        Tänään viimeiset tilaisuudet tällä erää.


    • Inhaa

      Eikä välitetä antivaparien louskutuksesta, kun tällä palstalla tämmöistä kirkon puolesta, vapareita vastaan:

      2 x 30 viestinostoa pelkällä asiattomalla copy-viestillä:
      "MennäänpäAsiaan
      17.7.2016 16:13
      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.
      MennäänpäAsiaan
      KommentoiIlmiannaJaa
      UUSI
      Asia-aiheetYlösEksJe
      19.7.2016 17:45
      Näytä lisää
      Asia-aiheetYlösEksJe"

      "Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

      MennäänpäAsiaan
      17.7.2016 16:13
      Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.
      MennäänpäAsiaan
      KommentoiIlmiannaJaa
      UUSI
      Asia-aiheetYlösEksJe
      19.7.2016 17:45
      Näytä lisää
      Asia-aiheetYlösEksJe"

      • SääliksKäy

        Antivapari nostelee ketjujaan sääntöjen vastaisesti 24/7. Ottais lomaa,


      • Inhaa

        Komentouskontoa puolustellaan kestämättömin keinoin.


    • ResAlik

      Armeija-asia ajankohtaista erityisesti heinä- ja elokuussa.

      • PidetäänYhteyttä

        Taas viikonvaihde, jolloin alokkaita päsee lomalle.


    • anti-piispa

      Jos perinteisestä kuriin ja järjestykseen opastavasta pinkan teostakin voidaan luopua, voitaisiinkohan puolustusvoimissa hiljalleen luopua myös tarpeettomasta ja hankalasta jaosta valaan ja vakuutukseen ja ottaa käyttöön yksi, kaikille sopiva seremonia?

      • Kenttäpiiska

        Ei käy. Terv


      • Sekulaaristi
        Kenttäpiiska kirjoitti:

        Ei käy. Terv

        Sekä kirkkohallitus että kenttäpiispa ovat vastustaneet jyrkästi. Puolustusvoimain tehtävä on kuitenkin maallinen. Maanpuolustus.


    • MaastaYlös

      Maahan! Ylos Eteen, poistu!

      • ResAlik

        Juu. Myös mieli maasta. Rohkeasti uskonnottomana.


    • Resalik

      Tässä ketjussa on kuvattu laajemmin koko setti, ei vain sotilasvala/-vakuutus-asia.

      Mitä tulee valaan/vakuutuksen, niin perinteisestihän uskonnottoman sotilasvakuutuksen on jo taannoin valinnut huomattavasti suurempi (silti pienehkö) joukko kuin mitä aiemmin oli valinnut "kirkollisen työn" oppituntien vaihtoehtoiseen opetukseen. Tässä mielessä uskonnolllisen aineksen poistaminen oppitunneista sisältösuunnitelmissa on edistysaskel. Opetus muuttui asiallisemmaksi 99 prosentin osalta.

      • Sekulaaristi

        Muuttuiko esimerkiksi valan ja vakuutuksen vaihtoehtoisuuden opettaminen tasapuolisemmaksi, on evaluoinnin kysymys. Ainakaan joukko-osaastojen tiedotuksessa muutos ei ole ollut kaikin osin hyvä.


      • Lukijan.kommentti
        Sekulaaristi kirjoitti:

        Muuttuiko esimerkiksi valan ja vakuutuksen vaihtoehtoisuuden opettaminen tasapuolisemmaksi, on evaluoinnin kysymys. Ainakaan joukko-osaastojen tiedotuksessa muutos ei ole ollut kaikin osin hyvä.

        Viikonlloppuna hyvä aika haasttella lomalaisia.


    • ecitre
    • KuulijanHuomioita
      • Näkemisiin

        Miten televisiossa?


      • KatsojanHuomio
        Näkemisiin kirjoitti:

        Miten televisiossa?

        Oli puoli yhdeksän uutisissa.


    • Inhaa

      Koneisto yrittää tehdä sotilasvalasta "normin".

    • Kysyn.vaaan

      Miten se iltahartusasia tätä nykyäs meneekään? Rinnastuu siis harrastustoimintaan. Miten käytännössä?

    • Kysyn.vaaan

      Sotilasvalan/-vakuutuksen antitilaisuuksien kierros päättyy tällä viikolla, mutta muilta osin kysymys uskonnonvapauden toteuttamisesta on edelleen ajankohtainen.
      Myös kutsuntilaisuuksiin pitäisi alkaa kiinnittää huomiota. Koskas ne taas ovatkaan?

      • MonetOvatKutusut

        Nykyään kutsunnat taitavat olla tiedossa vain kutsutuille? Mutta se voisi olla ihan oman ketjunsa aihe. Intissä olevien osaltakin on yllättävän monta juttua, kuten avauksessa tuodaan esiin.


      • TulipaMieleen

        Ovatkohan kutsuntojen pitopaikat sotasalaisuuksia?


      • Kysynp.vaa
        TulipaMieleen kirjoitti:

        Ovatkohan kutsuntojen pitopaikat sotasalaisuuksia?

        Eikös Asistakieltäytyjäliitto ole infonnut kutsunnoissa?


    • ResAlik

      Tämä oli joutunut "muodossa" takariviin. Maasta Ylös!

      • RahastaMotiivia

        Ylös ja vauhdilla. Valtion palkkapapit, noin 30-40, on merkittävä lisävero meille veronmaksajille myös.


    • LukijanKOmmentti

      Voisi kai sanoa, että taistelu uskonnonvapauden vahvistamiseksi armeijassa jatkuu!

      • SAnon.jopa

        Ei unohdeta kottirintaman tukea, vaikka alokaskausi onkin jo takana.


      • Lukijan.lisäys
        SAnon.jopa kirjoitti:

        Ei unohdeta kottirintaman tukea, vaikka alokaskausi onkin jo takana.

        Kotirintaman tukea!
        Föskottia sanotaan joskus kotiksi, että saisko kottia...


    • DownUp

      10 x 10:n koonti = 100.

      • Lukija.kommentt

        Kirkolla ei ole vaikeuksia tukeutua pakkovaltaan. Koulussa.. Armeijassa..


    • TukiNuorille

      Eipä unohdeta nuoriamme "siellä jossain"...

      • TukiNuorille

        Ja viikonlopuna lomilla!


      • LukijanKommentti

      • LukijanKommentti

      • HyväIdea
        TukiNuorille kirjoitti:

        Ja viikonlopuna lomilla!

        Viikkonloppuna on hyvä olla yhteyksissä, vaikka toki monilla lomalaisella on vähän kiirusta. Tyttö- ja poikaystävät mukaan tukemaan uskonnottomuusvapausasiassa.


      • Vakuuttavasti
        HyväIdea kirjoitti:

        Viikkonloppuna on hyvä olla yhteyksissä, vaikka toki monilla lomalaisella on vähän kiirusta. Tyttö- ja poikaystävät mukaan tukemaan uskonnottomuusvapausasiassa.

        Toiminta jatkuu, ja tulevien uusien alokkaiden ajatukset tammikuussa alkavaan palvelukseen alkavat nousta esiin. Ennakkoevästystä ehä enemmän kannatta antaa.


    • MotKot

      Pidetään mielessä lokakuussakin.

      • KylKyll

        Viikonloppu hyvää aikaa jutskailla.


      • SekäEtttä
        KylKyll kirjoitti:

        Viikonloppu hyvää aikaa jutskailla.

        Ja viikolla voi soitella.


      • Munkkikahvit
        SekäEtttä kirjoitti:

        Ja viikolla voi soitella.

        Kyllähän joidenkin varuskuntien sotkussa voi käydä iltaisin myuös vieraita.


      • Selvennys
        Munkkikahvit kirjoitti:

        Kyllähän joidenkin varuskuntien sotkussa voi käydä iltaisin myuös vieraita.

        Sotku = sotilaskoti. Jossa saa esim kahvia/teetä ja munkkeja. Ja voi lukea joitain lehtiä.


      • JälleenNäkemiin
        KylKyll kirjoitti:

        Viikonloppu hyvää aikaa jutskailla.

        Viikonloppu koittaa taaas.


      • HerätysJuhlaa
        JälleenNäkemiin kirjoitti:

        Viikonloppu koittaa taaas.

        Nyt lienee jo herännyt...


      • TukiVarusmiehille
        HerätysJuhlaa kirjoitti:

        Nyt lienee jo herännyt...

        Voi soitella iltaisin. Tai jos asuu lähellä, käydä sotkussa.


    • UpUp

      Maahan. Ylös! Näistä tutuista komennoista intoutuneena voisi sanoa, että Intin uskonnovapaus ylös maasta.

      • Sanonp.vaa

        Koneisto manipuloi alokkaita. Puhutan porukann jakamisesta ja sen välttämisestä, vaikka juurikin jako sotilasvakuutukseen ja sotilasvalaan jakaa porukkaan.


    • Sanonp.vaa

      Kenttäpiispa ja 25 päätoimista sotilaspappia. Lisäksi yli 10 osa-aikaista. Verovaroilla. Valtion. "Henkisen tuen" monopolisointi ev.lut. papeille ei ole oikein.

      • Aikansa

        Systeemi ollut 75 vuotta!


    • ProVaparit

      Kokonaiskatsaus. Muuttakin kuin vain sotilasvala/sotilasvakuutus.

      • KotirintamanTukea

        Viikonloppuna hyvä aika jutskailla varusmiehen kanssa.


      • SillläSipuli
        KotirintamanTukea kirjoitti:

        Viikonloppuna hyvä aika jutskailla varusmiehen kanssa.

        Siksi tämä esillä, please.


      • ResAlik
        SillläSipuli kirjoitti:

        Siksi tämä esillä, please.

        Kyllä. Ja jos varuskunnissa aiotaan tarjota ja tyrkyttää "joulukirkkoa",varusmiehille pitäisi olla tarjolla hyvin järjestetty vaihtoehtoinen ohjelma.

        On tärkeää, että skiinä ja sen tarjoamisessa ei ole mitään syrjiviä elementtejä. Jos järjestely ei tunnu asialliselta, siihen pitää puuttua.


      • EiUnohdeta
        SillläSipuli kirjoitti:

        Siksi tämä esillä, please.

        Vinkkinä tällekin viikonlopulle.


      • Näinpäs
        EiUnohdeta kirjoitti:

        Vinkkinä tällekin viikonlopulle.

        Nyt kannattaa kysyä, millaista ohjelmaa varusmiehille on tarjolla (mahdollisen) "joulukirkon" vaihtoehtona.


    • TukiVapareill

      Iso ketju. Maanpuolustuksessa tarvitaan myös uskonnottomia.

      • ProVapari

        Aivan, käytännön uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden vaatimus ei ole millään lailla maanpuolustusta vastaan, vaikka kristillisien piirien taholta sitä koitetaankin leimata väärin. On sitten aivan eri asia, että siviiipalvelusmiesten keskuudessa myös monet ovat uskonnottomia.


    • TukiVapareill

      Tärkeää settiä. Haasteellista.

      • Näinpäs

        Uskonnollista painostusta on edelleen.


    • Näinpäs

      Avauksen kohdassa 4 hyvä selostus "kirkollisen työn oppituntien" poistumisasiasta, josta antivapari näköjään yhä jankuttaa valheitaan Ylikosken toiminnasta.

      • Näinpäs

        Oppitunteihin ei saa enää sisältyä uskonnollisesti julistuksellista sisältöä, ja niiden sisällöt on varsin tarkkaan määritelty.


    • Ittepäisyyttä

      Aihe sopii tietysti myös itsenäisyyspäivään.

      • ReuhaHuomautusta

        Itsenäisyyteen kuuluu tietysti muukin kuin armeijalla elämöinti. Armeijassa kuitenkin tarvitaan niin uskovia, kirkon ja muiden uskontokuntien jäseniä kuin uskonnottomia ja uskontojen suhteen välinpitämättömiä.


      • Suurpiirteisesti
        ReuhaHuomautusta kirjoitti:

        Itsenäisyyteen kuuluu tietysti muukin kuin armeijalla elämöinti. Armeijassa kuitenkin tarvitaan niin uskovia, kirkon ja muiden uskontokuntien jäseniä kuin uskonnottomia ja uskontojen suhteen välinpitämättömiä.

        Pidetäääs tämä esillä itsenäisyyspäivän kunniaksi.


      • Lukijan.huomioita
        Suurpiirteisesti kirjoitti:

        Pidetäääs tämä esillä itsenäisyyspäivän kunniaksi.

        Kiinni veti.


    • Lukijan.huomoita
      • Ristiriitaista

        Mainostetaan, että "kaikkia varten", ja samalla tehdään ev.-lut. kirkon jäsenhankintaa.


    • Sanonpvaa

      Tammikuussa palvelukseen astuvia uskonnottomia on hyvä valmistaa myös katsomuksen vapauttaan koskevaan taisteluun sotilaspappien kanssa.
      Pappienhan kuuluisi mm. valmistella jumalanpalveluksien vaihtoehtoiset tilaisuudet, jotka pidetään samaan aikaan kun pappi on pitämässä jumalanpalvelusta...

      • ProVarusmiehet

        Kotirintaman tuki varusmiehille!


      • KuriKuri
        ProVarusmiehet kirjoitti:

        Kotirintaman tuki varusmiehille!

        Armeija on luonteeltaan pakkovallan paikka.


    • Kysytäänpä

      Tammikuussa aloittaneita kotiutuu 15.12.
      Kysellään kokemuksia.

      • TJtöttöröö

        OHI ON!


    • Varusmieliitolle

      Varusmiesliitto voisi ottaa ohjelmaansa ja toimintaansa uskonnonvapauden toteutumisen edistämisen ja varmistaminen.

      • HerääKymysys

        Onko liitto olllut jotenkin kirkon ja kenttäpiispan talutusnuorassa??


    • Kiittäen

      Hienoa että Vapaa-ajattelijat nostavat tätä ja näitä asioita esiin! Kiitos.
      Kaikki muutkin voivat sitä tehdä, mutta ei näitä nostoja ole ruuhkaksi asti.

    • EnnenkinOllut

      Pientä kotiopetusta tuleville "mokkereille".

      • Sanoinpa

        Niin, "kun on ennenkin ollut", voi antaa käytännön neuvoja.

        Mutta kyllä tulevan alokkaan vanhemmilta, jopa isovanhemmiltsakin, on hyvä irrota hieman tukea ja tsemppausta - myös uskonnonvapaudesta kiinni pitämiseen sotilaspapin painostuksen alla.


      • EnnenkiOllu

        Suurin osa heinäkuussa menneistä varusmiehistä lienee nyt joululomalla.


      • HelpataanVähän
        EnnenkiOllu kirjoitti:

        Suurin osa heinäkuussa menneistä varusmiehistä lienee nyt joululomalla.

        Tammikuussa inttiin menevillä alkaa olla kumma pikkuisen purristava tunne jossain..


      • Sanoinp
        HelpataanVähän kirjoitti:

        Tammikuussa inttiin menevillä alkaa olla kumma pikkuisen purristava tunne jossain..

        "Meidän täytyy puhua."


      • ProVapa
        HelpataanVähän kirjoitti:

        Tammikuussa inttiin menevillä alkaa olla kumma pikkuisen purristava tunne jossain..

        Vajaa viikko..


      • Lukujen.huomioit
        ProVapa kirjoitti:

        Vajaa viikko..

        Harjoituskammasta käyvät piikit vähiin.


      • Hitsiläine
        Lukujen.huomioit kirjoitti:

        Harjoituskammasta käyvät piikit vähiin.

        Ensi viikolla inttiin.


      • Riippuu
        Lukujen.huomioit kirjoitti:

        Harjoituskammasta käyvät piikit vähiin.

        Viisi.


    • UpUp

      Nostetaan,, kun kirjoitajasta alussa lainatun tekstin puhutaan.

    • TukiAlokkaille

      Viikonloppu aikaa evästää palvelukseen 2.1.2017 astuvia.

      • AatonJälkeen

        Sunnuntai 1.1.2017 on varmaan hyvä aika evästää 2.1. palvelukseen astuvia.


      • Anonyymi
        AatonJälkeen kirjoitti:

        Sunnuntai 1.1.2017 on varmaan hyvä aika evästää 2.1. palvelukseen astuvia.

        Kannattaa valmentaa jo aijoissa eikä vasta viime tingassa. Heinäkuun 2021 alokkaat, valamistautukee, sanoisi Sihvonen.


    • EsaYlikoskelta

      Varusmiesten oppitunneista

      Tällä foorumilla ”Sjöström-joukkue” on Ylikosken mollaamisessa takertunut parin asian toisteluun valheellisin syytöksin. Tässä kommenttini.

      Armeijassa pappien uskonnollisen työn asema pikemminkin heikkeni eikä vahvistunut, kun pappien ”kirkollisen työn” oppitunnit ja samaisten pappien hoitamat (vastaamat ja ohjeistamat) elämänkatsomustiedon tunnit lopetettiin ja ”sodan ja rauhan etiikan” opetuksessa pappien pitämistä oppitunneista poistettiin ”julistuksellinen” eli uskonnollisesti tunnustuksellinen aines. Kaikkien pappien oppituntien sisältö on suunniteltu ja kirjattu siltä pohjalta. Jos papit käytännössä ylittävät pilttuunsa, siitä on mahdollisuus kannella. Mainittakoon myös, että papit eivät pidä suinkaan kaikkia varusmiehille annettavia oppitunteja.
      Eri asia on, että uskonnonvapauden uudistus Puolustusvoimissa ei tämän etiikan opetuksen toteutuksen ja eräiden muiden asioiden suhteen toteutunut kaikin osin Vapa-ajattelijain esitysten ja lausuntojen mukaisesti. Kuitenkin Vapaa-ajattelijain aktiivisuuden ansiosta (mm. vierailu eduskunnan puolustusvaliokunnassa) Puolustusministeriö asetti työryhmän, joka kuuli kenttäpiispan lisäksi myös pääsihteeri Esa Ylikoskea. Puolustusvoimien Pääesikunnassa kävivät yhtä aikaa vieraana Jouni Luukkainen ja Esa Ylikoski.

      Ministeriöön työryhmän mietinnössä oli sekä ansioita että puutteita, ja Vapaa-ajattelijoilta ja Kirkkohallitukselta pyydettiin siihen lausunnot. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/02/10/kaannos-oikeaan-pain-jaa-puolitiehen-vapaa-ajattelijain-kommentteja-puolustusvoimien-eettinen-opetus-ja-sotilasparaatit-tyoryhmaraportin-esityksiin/
      Totesimme mm: ”Henkilöstörakenteen katsomuksellinen yksipuolisuus vaarantaa työryhmän linjausten toteutumisen käytännössä. Vapaa-ajattelijat ovat esittäneet eettisen tuen henkilöstön koostumuksen monipuolistamista, koska nykyinen nojautuminen yksipuolisesti sotilaspappeihin rikkoo yhdenvertaista kohtelua eikä vastaa ammatillisen henkisen tuen tarpeisiin varusmiesten ja sotilaiden keskuudessa.”
      Kirkkohallitus moitti jumalanpalvelusten ja hartauksien siirtämistä vapaa-ajan toimintaan rinnastuvaksi. Kun puolustusministeri Haglund ei antanut selkeää ohjetta toimia työryhmän esittämällä tavalla, Pääesikunnan vuonna 2015 antama käsky ei kaikin osin noudattanut Puolustusministeriön työryhmän linjauksia. Jumalanpalvelukset säilyivät palvelusajalla, mutta iltahartaudet ja vastaavat on sentään alettu rinnastaa vapaa-aikaan. Jos ajatellaan katsomusvapauden tilaa koko valtakunnassa, olisi ollut poikkeuksellista, jos kaikki Vapaa-ajattelijain esittämät uudistukset olisi toteutettu täysimääräisenä.

      • Sanonp

        Papit pilttuuseen.


    • ResAlik

      Alokkaat aloittavat 2.1.2017. Tsempppiä. Älkää antako sotilaspappien jallittaa itseänne uskontojuttuihin. Maanpuolustus tarvitsee myös uskonnottomia, Kunnioitetaan omaa itseäämme, hiennosti sanottuna omaa katsomuksellista identiteettiämme.

      • PuhelinKeksitty

        Kotirintamalta tukea alokkaille.


      • Kokemuksista

        Monethan ovat lomalla jo. Hyvä aika jutella.


    • ResAlik

      Hyvä laaja tausta-aineisto koko kenttään ja kasarmiin.

      • Kiittäen

        Tämä tarpeen.


    • Sanonp

      Alokkaille ajakohtaisinta vala/vakuutus, mutta myös koko setti paikallaan tuoda esiin.

      • AlkuPaloiksi

        Kirkko irti armeijasta - alokas kerrallaan, varusmies kerrallaan.


    • PosiTiivistaOnTämä

      Uskonnonvapaus ja yhdenvertaisuus vahvistaa armeijaa.

    • KokoSetti

      Kun vakuutukset ja valat on annettu, voi keskittyä koko settiin.

      • Sanonp

        Niin, valan/vakuutuksen lisäksi on monta muuta varusmiespalvleuksen aikaista uskonovapauskysymystä.


      • ResAlik
        Sanonp kirjoitti:

        Niin, valan/vakuutuksen lisäksi on monta muuta varusmiespalvleuksen aikaista uskonovapauskysymystä.

        Nyt ei ole enää alokkaita, vaan sotilaita, jääkäreitä, tykkimiehiä.. Heiltä voi odottaa rohkeutta myös uskonnon ja vakaumuksen vapauteen liittyen.


    • Lukija.lis

      Tilann päälllä. Harjoitukset jatkuvat. Tuki kotirintamalta tärkeää.

    • KiirettäPukkaaa

      Kuuden kuukauden palvelusta suorittavat pian jo puollivälissä.
      Onko tyrkyllä pääsiäiskirkkoja? Entä niiden vaihtoehtoja??

      • KitaratMukaa

        Vaihtoehtokulttuurin kehittymisestä olisi mielenkiintoist saada kokemuksia. tilaisuuden pitäisi olla ohjeeen mukaan rento...


    • KotirintamanTuki

      Viikonloppuvapaille saapuvat vanhat... Tai melkein vanhat... Kysellän kuulumisia.

      • Keskustelemisiin

        Hyvä muistutus. Varusmiehet viikonloppuvapailla.


    • Kysynp

      PItäisikö varusmiesten saada jo kutsunnoissa parempaa tietoa uskonnon ja katsomuksen vapaudesta?

      • Tiistaina19

        Ainakin valtion viranomaisten virallisen ohjeen tuleville varusmiehille pitäisi olla yhdenvertaisuusperiaatetta kunnioittava.


    • Tukea

      "Kotirintaman tukea" voi antaa sekä viikonloppuvapailla face-to-face että soittamalla palveluksessa olevalle iltaisin - tai viikonloppuisin, "kiinni" olevalle...

      • Sanoinp

        Molempi parempi.


      • VaiKuinkas
        Sanoinp kirjoitti:

        Molempi parempi.

        Viikonloput yleens kiireisiä, joten soitto illalla voi olla rauhallisempi vaihtoehto...


    • PerinnettäKerrakseen

      Kirkko on perinteisesti nojannut pakkovaltaan.

    • Sanonp
      • Sanonp

        Olissi voinut kertoa sekä edistyksestä että ongelmista. Onneksi on vaparit, jotka kertovat..


    • TukiVarusmiehille

      Onko pääsiäiskirkkoja? Ja niiden vaihtoehtoja? Tällä viikolla...

      Pääsiäisen aika hyvä kohta tsekata asiaa varusmiehen kanssa..

      • Kysynp

        Eikös varusmiehillä ole pidempi loma pääsiäisenä?


      • Sanonp
        Kysynp kirjoitti:

        Eikös varusmiehillä ole pidempi loma pääsiäisenä?

        Aainakin osalla heistä. Ei kun kysymään.
        Ja voi kasarmilla olevillekin soitella "pyhien" aikana.


      • Hyvää.ideaa
        Sanonp kirjoitti:

        Aainakin osalla heistä. Ei kun kysymään.
        Ja voi kasarmilla olevillekin soitella "pyhien" aikana.

        Kotirintaman tukea.


      • AikaaKeskusteluun
        Hyvää.ideaa kirjoitti:

        Kotirintaman tukea.

        Sopii pääsiäisen ajankohtaan.


      • Tukea
        AikaaKeskusteluun kirjoitti:

        Sopii pääsiäisen ajankohtaan.

        Juu, muistetaan varusmiehiä niin täällä kuin siellä jossakin.


      • Humanistisest
        Tukea kirjoitti:

        Juu, muistetaan varusmiehiä niin täällä kuin siellä jossakin.

        200. viesti uskonnon ja katsomuksen vapauden puolesta.


    • Vapailla

      Vlv iskee!

      • TukiVarusmiehille

        Hyvä idea muistuttaa viikonloppuisin.


    • ResAlik

      Viikko aikaa antaa ennakkotietoa.

    • Kiittäen

      Ajankohtaista!

    • Lukija.huom

      Alokkaat astuivat palvelukseen.

    • Yhdestoista
      • ResAlik

        Siis juuri nyt viikonvaihteessa on joukko-osastoissa tai varuskunnissa omaisten ja läheisten (ystävät, rakkaat) päivä. Eli sinne voi mennä tervehtimään ja tsemppaaamaan uusia alokkaita.


    • Yhdestoista

      "Yhteinen sotilasrippikoulu" tyrkyllä: http://maavoimat.fi/documents/1950813/2885804/PorPr_alokastiedote_217.pdf/20178b71-d473-4dfd-946e-0a3854c25a9a

      "Sotilaspapit ovat sinua varten
      Puolustusvoimien kirkollinen työ on olemassa kaikkia
      palveluksessa olevia, heidän perheitään ja läheisiään
      varten. Sotilaspapit ovat sinua varten, kun tarvitset ilojen
      tai surujen keskellä luottamuksellista kuuntelijaa,
      keskustelijaa tai muuten tahdot sparrata ajatuksiasi.
      Sotilaspapit ovat ehdottoman vaitiolovelvollisia. Sotilaspappien
      työn näkyvä osa varuskunnan elämässä
      ovat erilaiset hartaudet, maastomessut ja oppitunnit
      luokassa ja maastossa. Näiden lisäksi järjestetään yhteinen
      sotilasrippikoulu jokaiselle saapumiserälle. Parhaiten
      tavoitat sotilaspapin soittamalla, tekstiviestillä
      tai sähköpostilla. "

      Menee puurot ja vellit sekaisin?

      • Lukuje.huom

        "Luottamuksellista kuuntelijaa" viittaa ongelmiin, johon parempaa, ammatilista apua voivat tarjota psykologit, terveydenhoitajat sekä lääkärit.

        Teeologian opinnot ja pappisvihkimys pätevöittävät vain henkiseen puoskarointiin.

        Varusmiespalvelujen keskyttämisprosentit ovat suuria. Papeista ei ole ollut apua..


      • Sanonp
        Lukuje.huom kirjoitti:

        "Luottamuksellista kuuntelijaa" viittaa ongelmiin, johon parempaa, ammatilista apua voivat tarjota psykologit, terveydenhoitajat sekä lääkärit.

        Teeologian opinnot ja pappisvihkimys pätevöittävät vain henkiseen puoskarointiin.

        Varusmiespalvelujen keskyttämisprosentit ovat suuria. Papeista ei ole ollut apua..

        Rajaa sotilaspapeille.


      • Puurtajst
        Lukuje.huom kirjoitti:

        "Luottamuksellista kuuntelijaa" viittaa ongelmiin, johon parempaa, ammatilista apua voivat tarjota psykologit, terveydenhoitajat sekä lääkärit.

        Teeologian opinnot ja pappisvihkimys pätevöittävät vain henkiseen puoskarointiin.

        Varusmiespalvelujen keskyttämisprosentit ovat suuria. Papeista ei ole ollut apua..

        Foorumin antivapari on osoittatunut sotilaspappifaniksi.


    • LuttaContiunue

      Kokonaiskatsaus!

    • Uskonnottomast

      Kysymys kuuluu, mitä mieltä seuraavasta: Jos nykyisestä sotilasvalasta poistetaan viittaus "kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan", yhteisen alokaskauden lopulla annettavan vakuutuksen nimi voi olla myös sotilasvala.

    • Sanonp

      Alokkaat liemessä.

    • Sanonp

      Sotilasvala/-vakuutustilaisuuksien jälkeen jatkuu muu koulutus. Iltahartaudet eivät kuuu palvelukseen. Jos sen sijaan on jumalanpalvelus, sille pitää olla kaikille tarjolla kiva ja rento vaihtoehtoinen ei-uskonnolllinen ohjelma.

      • Lukija.lis

        NYT tsemppausta ja tsempppiä alokkaille.


      • Kysynp

        Kuulumisia jumalanpalvelusten vaihtoehtoisista tilaisuuksista?


    • LäsnäolonPuolesta

      Valavaihtoehdon tyrkyttämisestä pitää päästä tasavertaiseen tarjontaan.

      Ja nyt, alokauskauden jälkeen, jos ohjelmassa on jumalanpalvelus, samanvaikaisen vaihtoehtoisen ohjelman tarjonnan pitää olla tasavertaista.

      Kyse ei sillopin ole mistään "pois olosta", vaan uskonnottoman vaihtoehdon valinnasta ja läsnäolosta siinä.

    • Syssyyn

      Hyvä yleiskattaus syksyyn.

    • AikaJuskata

      Viikonloppuvapaat pyörivät. Nyt jo alokasaika kaukana takana...

      • ResAlik

        Hyvä huomio, keskustelu lomalaisen kanssa hyvä idea. Miksei myös soitto kassulle.


    • Kattoo

      Seuraava "saamiserä" palvelukseen tammikuun alussa. Nyt jo syytä antaa henkisiä "eväitä" tuleville alokkaille.

      Mainittakoon, että sotilaspapisto henkisen (eli hengellisen) tuen antajana ei ole juurikaan onnistunut mm. estämään naisten ahdistellua varusmispalveluksessa ja henkilsötössäkään.
      Myös alokkaiden keskeyttämisprosentit ovat suuria.

      Armeijan tulisi satsata papiston sijaan ammatilliseen henkisen tuen ammattilaisväkeen.

      • Sanoinp

        Valamistautukeee!


      • Henkisest
        Sanoinp kirjoitti:

        Valamistautukeee!

        Tukea meneville alokkaille!


    • Hum-vap

      Koko settikin hyvä kertaus.

      • Vap-hum

        Tiivistys uuteen ketjuun?!


      • Kiittäen
        Vap-hum kirjoitti:

        Tiivistys uuteen ketjuun?!

        Hyvä idea!


    • Rohkaisten

      Tammikuun alokkailla jännitys tiivistyy. Briiffataan.

      • Sotilasvakuutus

        Tukea ja perehdytystä etukäteen!


    • ResAlik

      Kotirintaman tuki tärkeä!

      • Riviin.mars

        Muutama päivä aikaa.


    • Kiittäen

      Hyvä että huomioidaan tällaiset "kauden terveiset", kuten uusien alokkaisen "tuleen joutuminen".

      • Lähestyy.lähestyy

        Hitsin pimpulat. Lähestyy, lähestyy.


    • ResAlik

      Voi ilmaista jo alussa, että osallistuu ei-uskonnolliseen ohjelmaan mahdollisten jumalanpalvelusten ja hartaustilaisuuksien aikana ja aikoo antaa sotilasvakuutuksen (eikä uskonnollllista valaa).

      • Sotilasvakuutuksen

        Kunnia ja omatunto riittää!


    • Tsemiii

      Tänään uudenvuodenpäivänä on aika antaa evästykset uusille tammikuun alokkaille.

    • Lukija.huom

      Onkohan sotilasvakuutus/-valan valintaa kysytty jo ennakkokyselyssä??

      "Lue Kaartin jääkärirykmentin alokaskirje

      Vastaa ennakkokyselyyn 20.12.2017 mennessä tunnistautumalla palveluun mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Kyselyyn voi vastata tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.

      Liity Facebook-ryhmään KAARTJR 1/18

      marsmars.fi palvelusta löydät harjoitusohjelmia inttiin valmistautumiseksi. Palvelu löytyy myös mobiilisovelluksena AppStoresta ja Google Playsta.

      Tutustu varusmiespalvelukseen osoitteessa varusmies.fi

      Ensimmäisen palvelusviikonlopun aikana varusmiesten läheisillä on mahdollisuus tulla tutustumaan varusmiespalvelukseen Santahaminaan. Lisätietoja päivästä saa ensimmäisellä palvelusviikolla. Sotilasvala ja sotilasvakuutus annetaan Santahaminassa 16.2.2018.

      Tervetuloa Santahaminaan!"

    • Vierailemaaan

      Viikonloppuna omaisten päiviä. Käymään!

      • ResAlik

        Rohkeasti vaan sotilaskotiin jne.


    • Härkäviikot

      Härkäviikot alkavat. Siviilissä. Alokkaillakin.

      • Tarkentaen

        Useimmissa joukko-osastoissa alokkaat aloittivat vasta ma 8.1.2018.


      • Kysynp
        Tarkentaen kirjoitti:

        Useimmissa joukko-osastoissa alokkaat aloittivat vasta ma 8.1.2018.

        Päässevätkö viikonloppulomille jo ensi viikolla?


      • UpUp
        Tarkentaen kirjoitti:

        Useimmissa joukko-osastoissa alokkaat aloittivat vasta ma 8.1.2018.

        alkoi maahan ylös -höykytys.


    • Kysynp

      Joko vlv iski?

    • PukkikoKaallimaalla

      Valan ja vakuutuksen valinnasta lienee jo kerrottu... Onko kertojalla "oma lehmä ojassa"...

      • Hakema

        Valinnan voi myös korjata: annankin sotilassvakuutuksen!


      • Sekulaarist

        Tällä viikolla taas ohjelmassa.
        Kaksi kertaa vuodessa noin 5-6 viikkoa alokaskauden alun jälkeen.


    • ResAlik

      Perjantaina 16.2. useimmat.
      Ensi viikollakin jotkut...

      Olipa antaanut valan tai vakuutuksen, voi jatkossa, alokauskauden jälkeen ilmoittaa, että jumalanaplvelusten sijaan valitsee ei.-kirkollisen ohjelmavaihtoehdon.

    • Lukija.huom
    • ResAlik

      Kertausharjoitukset! Sielläkin voi valita.

    • Huomio

      Koko armeija-agendaa voisi vähän päivittää.

    • Vapaa-ajattelijalllt

      Vapaa-ajattelijain toimintaa on kritisoitu tällä foorumilla suoraan ääriahtaasta PAT-kuplasta. PAT:ssa jäsenet on jaettu A- ja B-jäseniin. Päätösvaltaisia, luotettavia A-jäseniä on neljä. Päätösvallattomia jäseniä lienee vajaa parikymmentä. Kyse on lahkolaisesta lafkasta, joka lokaa ateismin mainetta. Ateismihan on avointa ajattelua, josta puuttuu dogmaattinen usko jumalaan, kaikkiin jumaliin.

      Ääriahtauteen kuuluu myös valheiden väittäminen "totuuksiksi". Näin armeija-asiassakin. Väite, että "osallistuminen armeijan hartauksiin ja jumalanpalveluksiin" olisi lisääntynyt, ei pidä paikkaansa. Päin vastoin vuoden 2015 uudistusten, vaikkakin puolitiehen jääneiden, seurauksena myös ev.lut. kirkkoon kuuluvat varusmiehet ja sotilaat saivat oikeuden olla osallistumatta sotilaspappien pitämiin hartauksiin sekä jumalanpalveluksiin kirkoissa ja kentillä.

      Edellisen viestin linkeissä on selvitystä vuoden 2015 prosessiin puolustusvoimissa:

      Työryhmä siis esitti kaikkien hartaus- ja uskononharjoitustilaisuuksien siirtämistä vapaa-ajan toiminnaksi. Nyt sellaiseksi katsotaan vain iltahartaudet ja mahdolliset maastohartaudet.
      On kuitenkin edistysaskel, että iltahartaudet eivät ole enää "palvelusta" ja että päiväpalvelusaikaan järjestetyille uskonnolisille tilaisuuksille pitää olla hyvin järjestetty, rento vaihtoehto.

    • Neutraalist

      Joukon jakaminen uskonnollisen valan ja sekulaarin vakuutuksen antajiin saisi poistaa.
      Kaikki voisivat antaa katsomusneutraalin seremoniallisen... sotilasvalan tai sotilasvakuutuksen - kumpikin nimitys käy, Puolustusvoivien ylipäällikkökin antaa juhlallisen vakuutuksen.

      • Jäävää

        Ministerin valan poistuminen on nyt tapetilla. Valtioneuvoston kanslia haluaisi säilyttää, oikeuskansleri ja oikeusministeri neutraalin vaihtoehdon puolesta.


      • ResAlik
        Jäävää kirjoitti:

        Ministerin valan poistuminen on nyt tapetilla. Valtioneuvoston kanslia haluaisi säilyttää, oikeuskansleri ja oikeusministeri neutraalin vaihtoehdon puolesta.

        Sipilä, Soini ja Orpo uskonnollisen ministerin valan puolella (esitys 31.5.):

        ”Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä ministerin tehtävässäni noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi. Minä N.N. lupaan ja vannon Jumalan ja hänen pyhän evankeliuminsa kautta, että minä parhaan ymmärrykseni ja omantuntoni mukaan kaikissa ratkaisuissani tahdon tehdä ja teen oikeutta niin köyhälle kuin rikkaallekin ja toimin Jumalan ja Suomen valtakunnan lain ja laillisten sääntöjen mukaan: etten koskaan minkään varjolla lakia vääristele enkä vääryyttä edistä sukulaisuuden, lankouden, ystävyyden, kateuden ja vihan tahi pelon tähden taikka lahjan ja antimien tahi muun syyn takia. Kaiken tämän tahdon täyttää ja täytän uskollisesti, rehellisenä ja totisena, ilman kavaluutta ja juonia, niin totta kuin Jumala minua auttakoon ruumiin ja hengen puolesta.”

        Huh huh.

        Alokkaille rohkeutta (!?) valita neutraali sotilasvakuutus!

        Myös kirkkoon kuuluva voi valita ei-uskonnolisen vaihtoehdon. Suositeltavaa, jos ei ole uskossa.


      • Huhhahheijaa
        ResAlik kirjoitti:

        Sipilä, Soini ja Orpo uskonnollisen ministerin valan puolella (esitys 31.5.):

        ”Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä ministerin tehtävässäni noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi. Minä N.N. lupaan ja vannon Jumalan ja hänen pyhän evankeliuminsa kautta, että minä parhaan ymmärrykseni ja omantuntoni mukaan kaikissa ratkaisuissani tahdon tehdä ja teen oikeutta niin köyhälle kuin rikkaallekin ja toimin Jumalan ja Suomen valtakunnan lain ja laillisten sääntöjen mukaan: etten koskaan minkään varjolla lakia vääristele enkä vääryyttä edistä sukulaisuuden, lankouden, ystävyyden, kateuden ja vihan tahi pelon tähden taikka lahjan ja antimien tahi muun syyn takia. Kaiken tämän tahdon täyttää ja täytän uskollisesti, rehellisenä ja totisena, ilman kavaluutta ja juonia, niin totta kuin Jumala minua auttakoon ruumiin ja hengen puolesta.”

        Huh huh.

        Alokkaille rohkeutta (!?) valita neutraali sotilasvakuutus!

        Myös kirkkoon kuuluva voi valita ei-uskonnolisen vaihtoehdon. Suositeltavaa, jos ei ole uskossa.

        Valmistujaisjuhlissa esille. Osa suuntaan Inttiin. Ja vieraisakin.


    • Kysynp

      KÄyttävätkö Inttiin menijätkin aamukampaa. Nyt noin 30 piikkiä jäljellä. Valamistautukee!

      • Lukuje.huom

        Vähän lyhyempi ketju, pliiis


      • PiikkienLasku
        Lukuje.huom kirjoitti:

        Vähän lyhyempi ketju, pliiis

        Lyhyempi kampa riittää.


      • Sanonp

        Heinäkuun alokkaiden valmentaminen uskonnonvapauden toteutumisen varmistamiseen on ihan oikeasti tarpeellinen ja ajankohtainen asia. Jutuks!


      • Vakuutellen
        Sanonp kirjoitti:

        Heinäkuun alokkaiden valmentaminen uskonnonvapauden toteutumisen varmistamiseen on ihan oikeasti tarpeellinen ja ajankohtainen asia. Jutuks!

        Asia kerrallaan. Sotilasvakuutuksen valinta yksi asia.


    • UpUp

      Maahan! Ylös! Alokkaiden koulutus alkaa höykytyksellä.
      Siksi hyvä valmentatua ja antaa tukea uskonnonvapausasiaan etukäteen.

      • Jaanauksellaan

        Antivapari koittaa työntää ajankohtaisia aiheita piiloon.


      • AjanKohtaista

        Enää reilu puolitoist viikkoa preppausaikaa.


      • Tukee
        AjanKohtaista kirjoitti:

        Enää reilu puolitoist viikkoa preppausaikaa.

        Vajaa viikko. Tukea.


    • Tukea

      Kotirintaman tuki etulinjan toiminnalle. Tarkoittaa myös kavereita ja ystäviä.

      • ResAlik

        Viimeiset voitelut viikonloppuna. Heinäkuun alokkaille.


    • Lukien.huomiota

      Pikakurssi pidemmän kaavan mukaan!?

      • Sanonp

        Tämä tarpeen, kun listalla tänään ihannoitu sotilaspappeja


      • ResAlik
        Sanonp kirjoitti:

        Tämä tarpeen, kun listalla tänään ihannoitu sotilaspappeja

        Tarvitaan henkisen tuen ammattiosaamista teologipappien sijaan.


      • Antivapari
        ResAlik kirjoitti:

        Tarvitaan henkisen tuen ammattiosaamista teologipappien sijaan.

        Papit ja imaamit riittävät!


      • Sanonp

        Aika laaja ja perusteellinen paketti.


    • Tukien

      "Omaisten päivä" viikonvaihteessa 14.-15.7.2018 monissa joukko-osastoissa. Uusia heinäkuun alokkaita tapaamaan. Samalla tukea uskonnonvapauden toteutumisen varmistamiseen. Sekulaarin sotilasvakuutuksen puolesta.

      • Lukija.kysymys

        Vala-ja vakuutusjuhlatilaisuuksia 10.8. alkaen. Suurin osa lienee 17.8. 2018.
        Missä vaiheessa alokkaat ilmoittavat, kumpaan menevät?


      • KehitysKehittyy

        Vaihe vaiheelta


    • AlokkailleTukea

      Pidempi katsaus paikallaan, hyvä kertaus. Ja nythän uudet alokkaat ovat taas menossa Inttiin tammikuun alussa. Pientä valmennusta ja henkistä tukea myös uskonnonvapausasioihin hyvä antaa. Esim. Soltilasvakuutus on yhtä hyvä tai ei-uskonnolliselle parempikin kuin uskonnollinen, "perinteisenä" markkinoitu sotalasvala.

      • Jääviyttäkö

        Pidemmän kaavan mukaan; keskusteluaun ennen väkeen menoa tammikuussa.
        Ensi koitoksena päätös: sotilasvakuutus/sotilasvala.
        Uskonnollista vaihtoehtoa markkinoidaan "perinteisenä". Kuitenkin myös ei-uskonnollisella vaihtoehdolla jo melko pitkät perinteet. Onko sotilaspaastori jäävi "esittelemään" uskonnonvapautta, vaikka viralliset ohjeet oppitunneille ovatkin neutraaleja?
        Vanhemmat ja isovanhemmat, tyttö-/oikaystävät. Nyt kannustetaan alokasta.


      • Harjoittelua
        Jääviyttäkö kirjoitti:

        Pidemmän kaavan mukaan; keskusteluaun ennen väkeen menoa tammikuussa.
        Ensi koitoksena päätös: sotilasvakuutus/sotilasvala.
        Uskonnollista vaihtoehtoa markkinoidaan "perinteisenä". Kuitenkin myös ei-uskonnollisella vaihtoehdolla jo melko pitkät perinteet. Onko sotilaspaastori jäävi "esittelemään" uskonnonvapautta, vaikka viralliset ohjeet oppitunneille ovatkin neutraaleja?
        Vanhemmat ja isovanhemmat, tyttö-/oikaystävät. Nyt kannustetaan alokasta.

        Kunnon lukupaketti.
        Käteen. Ota!


    • Sanonp

      Jos puolustusvoimain ylipäällikölle riittää vakuutus, luulisi riittävän alokkallekin.

      • Luk.komm

        Ohje lyhyen kaavan mukaan: valitse sotilasvakuutus.


    • Lähestyy

      Alokkaiden ennakoivassa aamukammassa ei enää montaa piikkiä!

      • Huomio.Nyt

        Tsemppiä! Nyt.


    • SAnop

      Iso kuva. Muutakin kuin sotilasvakuutus/sotilasvala.

    • Kiittäen

      Hyvää että liiton edustajien taholta nostetaan esiin juuri ajankohtaisia asioita, joihin voi yksityinenkin ihminen vaikuttaa. Juuri nyt sotilasvakuutus/sotilasvala alokaskauden lopussa, henkinen tuki alokkaille.

      Aktiivisia toimijoita tietenkin pyritään vainoamaan netissä puskista ampumalla. Vai pitäisikö puhua pensaspiileskelijöistä?

    • Toiv

      Hyvä. Pieni koontipäivitys.

      • Tarpeeeseen

        Hyvä iso perehdytyspaketti.


    • Sekulaarist

      Nyt helmikuussa sotilasvakuutus/sotilasvala. Esim. Santahaminassa 15. päivä.

    • Noteeraten

      Kartausharjoitusten määrää on lisätty ja tihennetty. Tämä palsta mukaan.

      • Anonyymi

        Sitten on vielä ne ilmavoimien spesiaaliharjoitukset ja sen tapaiset... Käräjät jatkuvat.


    • Anonyymi

      Tästä laajempi kertauskurssi. Kokonaistilanne. Tilanne pysynyt melko ennallaan muutaman vuoden. Tuleeko yhteisii vakuutuksiin siirtyminen kuvaan mukaan?

      • Anonyymi

        Kieltämättä tässä mennään ns. pitkän kaavan mukaan, Silti tärkeä.


    • Anonyymi

      Jos joku niin tämä asia kannatyaa laittaa uuteen aloitukseen. On hyvä olla mys koontiavaus, jokka on useampaa asiaa.
      Ps. Nyt on katsastussten aika. Uskonnonnvapausinfoa eri ole taidettu jakaa?

    • Anonyymi

      Alokkaista on tullut sotilaita. Jatkavat harjoituksai, myös uskonnon ja katsomuksen vapauden soveltamisen parissa.

    • Anonyymi

      Jahas, ettei totuus unohtuisi: parin kuukauden päästä taas uudet alokkaat kehiin! Kehitys kehittyy!?

    • Anonyymi

      Hieno ketju. Nyt perehdytystä tammikuun 2020 alokkaille. Joukkoistamisiin.

      • Anonyymi

        Parisen vikkoa aikaa antaa pohjatietoja ja kannustusta tammikuun lokkaille. JO alokasaikana tyrkyllä jumalanpalvelusta. ehkä iltahartauttakin. Sekä sitten pakkovalinta sotilasvakuutuksen/-valan välillä.


    • Anonyymi

      Tässtä avauksesta ja ketjusta varsinainen tietopläjäys tammikuussa armeijaan menevillä. Sekä heidän kotirintamatuen avainhenkilöilleen.

      • Anonyymi

        Tammikuun 2020 alokkaan ovat nyt varusmiessotilaita, ja uskonnonvapauden soveltaminen liittyy muun muassa tyrkyllä olevin jumalanpalveluksiin sekä leiriolosuhteiden hartaushetkiin. Oma lukunsa tulee valtakunnallisista paraateista, jonne usein lähetetään osallistujaryhmiä useista eri joukko-osastoista.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ankaraa on ajan riento! Niin se vaan on, että heinäkuun saamumiserän palvelukseen astumisessn on enää kolmisen kuukautta. Tässä on nyt kuitenkin hyvää aikaa hieman valmentaa tulevai alokkaita oman uskonnon ja katsomuksen vapautensa käyttämiseen.

      • Anonyymi

        Käääk! Et olis sannut. Pakko ostaa pian aamukampa. Sitten TJ töttöroöö, hyvästi siviilielämä. Paitsi että valitse siviiliseremonian!!


    • Anonyymi

      Todenn totttaa! Nyt pitää hankkia henkistä resilienssiä. Siihen kokeneempien opastusta., kun ollaan aiemmin oltu.

    • Anonyymi

      Tämä tilanne on säädösten osalta pysynyt melko samanlaisena viimeidet neljä vuotta. Säädöksiä uudistetiin vuosina 2014-2015, ja silloin asiasta oli useita kirjoituksia Vapaa Ajattelija -lehdessä.

      • Anonyymi

        Hyvä nostaa esiin. Päivityskierros olisi nyt tarpeen.


    • Anonyymi

      Jos ei hotsita, pitää vaan sanoa vääpelille, että en tykkää kuunnella uskonnollista jargonia. NO ei vaiskaan, vitsi vitsi, sillä mitään syytä ei tarvitse ilmoittaa, eikä kenenkään ole lupa udella.

    • Anonyymi

      Toivottavasti joukko-osastoisa hiffataan koronan myötä, että ilman kirkkojumalanpalveuksiakin tullaan toimeen pirun hyvin.

    • Anonyymi

      Tulevan tammikuun alokkaille rrautaisannosta. Omaisillekin. Isät, pappat, vaarit, mummut, mammat ja äidit, täditkin.

    • Anonyymi

      Tilannekuva tammikuun alokkaille taitaa olla melko muuttumaton? Paitsi että korona.

    • Anonyymi

      Tämä avaus ja sen infoviestit käyvät myös tämän foorumin erään toisen viestin väärien väitteiden oikaisuun.

    • Anonyymi

      Klassikkoketju sopii kuin nenä päähän myös koskien tammikuun 2021 alokkaita. Valamistautukee, sanoisi Sihvonen.

    • Anonyymi

      Tämä laaja kokonaisesitys on paikallaan taas kun uusi ns. saspumiserä o astumassa varusmiespalvelukseen.

    • Anonyymi

      Tä.ä laaja katsaus on eräänlainen Klassikko.

    • Anonyymi

      Koronatilanteen vuoksi varusmiehet ovat 2 vk kassulla, 2 vk teltoissa ja 2 vk lomalla. Uutta tosiaan.

    • Anonyymi

      Klassikkojetju on aina klassikkoketjj. Uutena asiana noteerata eduskunnacoikeusasiamiehen lausunto dotilasvslasta / -vakuutuksesta.

      • Anonyymi

        Eduskunnan apulaisoikeusasiamieshän antoi omaehtoisesti lausunnossaan kannanoton siitä, että sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen voisi yhdistää niin, että tässä juhlallisessa velvoittautumisessa ei olisi uskonnollista julistuksellisuutta.

        NYT on aika tukea ei-evankelis-luterilaisia heinäkuun alokkaita antamaa omaa katsomustaan vastaava ei-kirkollinen vakuutus.


    • Anonyymi

      Kunnon kattaus. Tällä hetkellä varusmiespalvelukseen antaa erityismausteita se, että koronan takia on pidemmän palvelujaksot ja sitten kun loma vihdoin tulee, pidempi lomajakso. Henkisen tuen tarve korostuu. kun lomia on harvemmin. Papit eivät kelpaa kaikille. Armeijan pitäisi hommata henkisen tuen ammattilaisia hengellisten tyyppien sijaan.

    • Anonyymi

      Tammikuussa 22 aloittavat taas uudet alokkaat. Heitä on hyvä valmistaa etukäteen.
      Samalla nyt on aika olla yhteyksissä kokona-ajan varusmiehiin, joilla nyt pitkät lomavälit.

    • Anonyymi

      Tämä on edelleen voimassa oleva perehdytyspaketti, joka sopii tammikuussa varusmiespalvelukseen meneville. Kannattaa jakaa.

    • Anonyymi

      Arvokas avaus! Olette isänmaan asialla.

    • Anonyymi

      Ehkä sukulaismievet voivat nyt joulun ja uudenvuoden vapailla hieman perehdyttää varuspalveluksern astuvat nuoria miehiä ja naisia.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Pitkiä viikkoja kiinni kasarmilla tai ulkona koronan takia. Ilman lomai.

    • Anonyymi

      Valitettavasti tämä on ajankohtainen yhä edelleen. Uutta on "henkisen toimintakyvyn kehittämiseen tarkoitettu tilaisuus" kirkkojumalanpalveluksen rinnalla, toinen kahdesta vaihtoehdosta.

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijat ja ateistit pitäisi sijoittaa suorittamaan varusmiespalvelusta johonkin puolustusvoimien erillisyksikköön, jossa Jumalasta, Jeesuksesta ja Raamatusta ja kaikista muista uskontoon liittyvistä asioista puhuminen on rangaistuksen uhalla kielletty.

      Erillisyksikön nimeksi vaikka NTEY (Neuvostoliittolais-Tyylinen Erillis-Yksikkö)

      • Anonyymi

        NTEY-sotilaat voisivat muodostaa sitten UN-NTEY rauhanturvajoukon lähetettäväksi Donbassin alueelle.

        Pum Pum 🇷🇺💥💥🇺🇦


      • Anonyymi

        "Erillisyksikön nimeksi vaikka NTEY (Neuvostoliittolais-Tyylinen Erillis-Yksikkö)"

        Tai

        P-KTEY (Pohjois-Korealais Tyylinen Erillis-Yksikkö)


    • Anonyymi

      Vajaan parin kuukauden päästä on heinäkuun saapumiserän alokkaiden aloitus. Vanhat ovat jo väsyneitä? Ei kai sentään, vaikka talvi onkin ollut rankkaa poikkeusjärjestelyjen takia.

    • Anonyymi

      Pitkän kaavan mukaan. Vrt Katsomusvapsuden abc

    • Anonyymi

      Huh. Olipa pläjäys. Mutta koitin kahlata. Kun tulee lähellä.

    • Anonyymi

      Vuonna 2016 pääsihteerinä oli Ylikoski. Viime 2 vuotta pääsihteerinä on ollut Timo Karjalainen.

    • Anonyymi

      Vaparien esitys juhlallisen velvoittautumisen yhdistämisestä on saanut mm. eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tuen.

    • Anonyymi

      Valitettavana vähän on muutosta tapahtunut viidessä vuodessa. Mutta näillä mennään askel askeleelta. Ja pian yhä useammat alokkaat eivät ole kirkon jäseniä.

    • Anonyymi

      Vapaa- ajattelijoiden et-katsomusopit on pidettävä poissa armeijasta


      koska ne sisältävät biologian vastaisuuksia siis epätiedettä

      Mitä siitä tulisi jos kasarmit muuttuisivat transmiesten asunnoiksi ja lesboloiksi joissa miehet alkaisivat synnyttää kasarmien synnysosatoilla

    • Anonyymi

      Tiedätkö, mikä on vlv?

    • Anonyymi

      Välitetään tätä ja tammikuussa aloittavista alokkaista.

    • Anonyymi

      Kokoava katsaus. Onko mitään uutta. Katsastukset?

    • Anonyymi

      Sotilaspappi jäävi vala/vakuutuksen esittelijä.

    • Anonyymi

      Entäpä kutsunnat? Miten koko juttu alkaa?

    • Anonyymi

      Hyvä katsaus asiaa vähemmän seuranneille.

    • Anonyymi

      Nyt 10.2.2023 taas alokkaiden juhlallinen velvoittautumisseremonia.

      • Anonyymi

        Valitse sotilasvakuutuz uskonnollisen valan sijaan


    • Anonyymi

      Puolustusvoimainen tilanne russonatsien varjossa

      Katainen leikkasi ja vältteli vastuuta. Työväenluokkaisesta perheestä puolustusvoimain komentajaksi noussut Ari Puheloinen kertoo muistelmissaan, miten Kataisen hallitus leikkasi liikaa armeijan määrärahoja, vaikka näki Venäjän varustautuva

      Ympärillä kiusaamassa hyörivät Halonen Tuomio ja Urpilainen leikkaussaksineen

      Puheloinen kertoo kirjassaan myös, miten helmikuussa 2012 tiedotustilaisuudessa Katainen kieroili ja vältteli vastuuta julistamalla, että leikkaukset on tehty armeijan omasta suunnitelmapyynnöstä ilman poliittista manipulointiohjausta, mikä kuulostaakin lapselliselta hätävalheelta

      https://www.lansivayla.fi/paikalliset/5696794

    • Anonyymi

      Sotilasvalan ja juhlallisen vakuutuksen synty liittyvät historiallisesti itsenäistymisen alkuun ja ovat kehittyneet samaan aikaan ja rinnakkain. Voidaan siis todeta, että nyt käytössä oleva uskonnollisesti neutraali sotilasvakuutus on yhtä perinteikäs kuin uskonnollinen sotilasvala.
      Sotilasvalassa viitataan ”kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan”, kun taas sotilasvakuutus annetaan ”kunnian ja omantunnon kautta” ilman uskonnollista julistusta.
      Kysyin Puolustusvoimilta (11.12.2022), milloin uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen edeltäjä, juhlallinen vakuutus on otettu käyttöön. Sain 8.2.2023 seuraavan vastauksen:

      ”Kirjoituksenne johdosta Pääesikunnan henkilöstöosasto on hankkinut lausunnon Kenttärovasti Markus Korpelalta.

      Lausunnon mukaan:

      ”Yksittäisistä vala- tai vakuutustilaisuuksista ei ole tietoja käytössä, mutta kirjallisuuden perusteella juhlallinen vakuutus on syntynyt jo ennen uskonnonvapauslain voimaantuloa vuoden 1923 alussa. Kirjallisuudessa kuvataan laajasti aikalaiskeskustelua jo vuodelta 1918, jonka perusteella sotilasvalan ja juhlallisen vakuutuksen synty liittyvät historiallisesti itsenäistymisen alkuun ja ovat kehittyneet samaan aikaan ja rinnakkain. Valasta on tiettävästi annettu ensimmäiset säädökset 16.8.1918, jonka jälkeen asiasta on säädetty osana 8.2.1919 annettua väliaikaista asevelvollisuuslakia, jonka yhteydessä juhlallinen vakuutus mainitaan vahvistetun 11.3.1919.

      Tarkempaa tietoa asiasta löytyy hyvin aihetta käsittelevästä kirjallisuudesta k. esim:

      Anaja, M (toim.): Vala ja velvoite. Näkökulmia sotilasperinteeseen III. Sotilasperinteen seuran julkaisusarja nro 15. Helsinki 2015.
      Tomperi, Maija: Merkillinen lupaus tuo sotilasvala – Varusmiesten arvot sotilasvalan ja -vakuutuksen merkityksen selittäjinä. Maanpuolustuskorkeakoulu 2017.
      Jörgensen, Antti: Hartaasti toivottu vapauden laki. Helsingin yliopisto, Helsinki 2016.”

      Vapaa-ajattelijain liitto on esittänyt siirtymistä kaikille yhteiseen juhlalliseen, katsomuksellisesti neutraaliin valaan tai vakuutukseen. Juhlallisen velvoittautumisen tulisi yhdistää joukkoa eikä jakaa sitä uskonnon vuoksi. Puolustusvoimain ylipäällikkö antaa juhlallisen vakuutuksen virkaan astuessaan.

    • Anonyymi

      Paljon on vielä tehtävää.

    • Anonyymi

      Pitkän kaavan mukaan.

    • Anonyymi

      Jotkut asia pysyy ja pahenee

    • Anonyymi

      Uusien alkkksiden juhlallinen velvoittsutuminrn heinäkuussa 2023.

    • Anonyymi

      Nyt: Uusien alokkaiden juhlallinen velvoittautuminen heinäkuussa 2023.

    • Anonyymi

      Hetkinen, tuo on vuodelta 2016. Mikä on muuttunut?

    • Anonyymi

      Onkohan tässä jo historian havinaa?

    • Anonyymi

      Reilu pari kuukautta tammikuun alokkaiden palvelukseen asumiseen. Isä, äidit ja isovanhemmat, huom.

    • Anonyymi

      Tammikuun alokkaille luettavaa jouluvapailla.

    • Anonyymi

      Eikös tästä ole joku uudempikin versio?

    • Anonyymi

      Klassikko on aina Klassikko. Yli 3 kk 3nää.

    • Anonyymi

      Vähän yli 3 kk heinäkuun palvelukseenastumisaikaan.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      1986
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      52
      1720
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1626
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe