Kenraalilta kannatusta Vaparien aloitteen sisällölle

Humanisti-vaparilta

Kenraalilta tuli kannatusta sotilasvakuutuksen ja sotilasvalan yhdistämiseksi kaikille yhteiseksi tunnustuksettomaksi sotilasvalaksi (jolloin kukin voi itse mielessään päättää minkä nimissä vannoo):
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/yhteinen-vala-joka-sopii-kaikille/

Vrt http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/07/05/uskonnonvapaus-armeijassa-etenee-askel-heinakuussa-toinen-tammikuussa-tiedote-4-7-2014/

54

184

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itse olin vuonna 2007 eduskunnassa puolustusvaliokunnan kuultavana. Esitin siellä sotilasvakuutusta ja -valaa korvattavaksi kaikille yhteisellä vakuutuksella. Aiemmin saman lain käsittelyssä samaa esitettiin liiton yhteisessä lausunnossa humanistien kanssa.

      Mitään suoraa tulosta näillä ei ole juurikaan koskaan. Mutta kuten näkyy, tuloksia hiljalleen syntyy. Mikä sitten on kunkin toimijan osuus lopputulemaan, sitä ei taida pystyä selvittämään.

    • Nasse..

      On oikeastaan aika hassua että me keskustelemme koko asiasta.

      Pitäisi kaiketi olla itsestään selvää kaikille ettei nykypäivän sivistysvaltion tai sen kansalaisten toimintaan kuulu mikään pimeän keskiajan tai sitä edeltävän vallanpitokoneiston mytologia.

    • Humanisti-vapari

      Oikeudestahan nyt sitten valan ja vakuutuksen jako poistuu, ainakin mikäli kirkolliset piirit eivät ryhdy ja pysty masinoimaan viime hetken pelastusliikettä valan puolesta... Esimerkiksi Timo Soini varmaan tarttuisi täkyyn nousta kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän puolesta

      • Edes evlut kirkko ei lausunnossaan esittänyt valan säilyttämistä. Ainahan yllätykset ovat mahdollisisa ---- vrt. jumalanpilkkalain käsittely 1998 --- mutta tässä asiassa ei toisaalta ole julkista painetta myöskään valan säilyttämiseen.

        Sen sijaan jos ja kun sotilasvalasta tullaan luopumaan, se vaatii lainmuutosta jota vastustettaessa tullaan takuuvarmasti kaivamaan Talvisota esiin.

        Saattaapi olla viimeinen poistuva vala juuri tämä sotilasvala. Ministerinvala ja virkavala helposti poistuvat jos tulee muu ao. lakeja koskeva muutostarve.


    • Humanisti-vapari

      Sotilasvalaa markkinoidaan armeijan sisällä alokkaille "perinteisenä" sotilasvalana, ja koko tapahtumapäiväkin on paikoin vielä "valapäivä"... Näin on saatu van anajien määrä pysymään suurempana kuin "vain" kunnian ja omantunnon kautta sotilasvakuutuksen antajien määrä.

      Kuitenkin myös ei-uskonnollisella sotilasvakuutuksella on jo pitkät perinteet, jos otetaan huomioon, että sen aiempi nimitys oli "juhlallinen vakuutus". Se tuli mahdolliseksi jo 1920-luvun Uskonnonvapauslain pohjalta. Eihän se perinne toki oli suoraan 1600-luvulta, niin kuin kenttähartauden ja paraatin yhteenliittäminen, mutta ihmisoikeusnäökökulsta kuitenkin ihan perinteikäs...

      Kenttäpiispa perustelee kenttähartauden ja paraatin yhteenliittämistä juuri sen 300-vuotisilla perinteillä yrittäessään pitää uskonnottomat yhä edelleen muita heikommassa asemassa julkisten sotilaallisten seremonioiden järjestämisessä..

      • Humanisti-vapari

        siis valan antajien määrä


    • Humanisti-vapari

      Helsingin Sanomien mielipidesivulla varusmiehen äiti Pamela White kirjoittaa, että hänen poikaansa, joka on varusmiehenä Upinniemessä, olisi painostettu osallistumaan uskonnolliseen sotilasvalaan.

      Näinhän se on varsin yleisesti, vaikka eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksessä, joka sinänsä oli askel eteenpäin, sanottiinkin, että sotilasvalan ja vakuutuksen rinnakkaisuus olisi malli uskonnonharjoituksen ja sille vaohtoehtoisen ohjleman järjestämiseen...

      Armeijan koneisto vähintäänkin indoktrinoi ja asettaa valan etusijalle vakuutukseen nähden. Valaa markkinoidaan "perinteisenä", siten muka jotenkin parempana, vaikka vakuutuskin juontaa jurensa jo 1920-luvulle, jolloin säädettiin uskonnonvapauslaki. Vala ja sen uskonnollisen osan liittäminen sotilasparaatiin juontaa juurensa 1600-lvulle, jonka ajan perinteisiin kuuluu myös noitien polttaminen roviolla

      • H.Munter

        Vapaa-ajattelulla on myös perinteensä Suomen armeijassa.
        Joka sitä epäilee,etsiköön käsiinsä Vänrikki Stoolin Tarinat,ja lukekoon runon "Döbeln Juuttaalla".


      • H.Munter kirjoitti:

        Vapaa-ajattelulla on myös perinteensä Suomen armeijassa.
        Joka sitä epäilee,etsiköön käsiinsä Vänrikki Stoolin Tarinat,ja lukekoon runon "Döbeln Juuttaalla".

        Ahaa, viittaatko "aukkojen jumala" -teoriaan ;-P


      • UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:

        Ahaa, viittaatko "aukkojen jumala" -teoriaan ;-P

        Heh. :=) Taitaa kuitenkin viitata tuohon runoon, joka alkaa

        Rovasti lausui: "Varman kadotuksen
        tuo Döbeln uskoton saa kuoltuaan.

        Eikö Runeberg muuten pitänyt Jumalaa ja Isänmaata johtotähtinään s.e. niillä ei välttämättä kovin paljon eroa ollutkaan?


      • eioo76todellista

        Ehkä ne luulee, että sieltä saa apua ylemmistä ilmavoimista ;]


      • enhuomannut

        Siis täähän on joku vanha aloitus. Bahg....


    • eroa valtiokirkosta
      • jori.mantysalo

    • Humanistisesti

      Tämä sotilasvakuutuksen ja sotilasvalan yhdistäminen yhdeksi ei-uskonnolliseksi, katsomuksellisesti neutraaliksi valaksi/vakuutukseksi on edelleen tapetilla. Se tuskin kuitenkaan toteutuu juuri nyt, kun odotetaan muuta uudistusta uskonnonvapauden toteuttamiseen Intissä koskien jo heinäkuun 2015 saapumiserään.

    • Humanistisesti

      Vapaa-ajattelijat ovat saaneet seuraavan viestin Puolustusministeriöltä, jonka väistyvältä puolustusministeriltä Carl Haglundilta meni "pupu pöksyyn" ennen hallituksen eroa:

      "Arvon vastaanottajat,

      puolustusvoimien eettinen opetus ja sotilasparaatit -työryhmän puolesta kiitän taannoisista lausunnoistanne, jotka annoitte työryhmän raportista. Lausunnoista tehdyn koosteen perusteella työryhmä valmisteli Pääesikunnalle raporttia täydentävän ohjausasiakirjan, joka esiteltiin puolustusministeri Haglundille hyväksyttäväksi. Väistyvä puolustusministeri päätti, ettei hän ota asiaan enää kantaa vaan mahdollinen lisäohjaus jää seuraajan vastuulle. Näin ollen tiedoksenne, että heinäkuun varusmiessaapumiserästä alkaen asiassa toimitaan työryhmäraportin perusteella laaditun Pääesikunnan käskyn mukaisesti. Lausuntojen perusteella laadittu täydentävä ohjausasiakirja esitellään tulevalle ministerille päätettäväksi. Mahdollinen lisäohjaus vaikuttaa siten aikaisintaan tammikuun 2016 varusmiessaapumiserästä alkaen."

      Pääesikunnan käskystä ei ole vielä tietoa, mutta selvää on, että sotilasvakuutuksen/sotilasvalan kaksijakoisuuteen ei puututa, koska se on lakiasia.

    • OlisInhaa

      Huomenna on Puolustuvimain lippujuhla paraatikatselmus. Siinä saattaa olla jotain uusia koreagrafioita uskonnonvapauden suhteen.

      Määrätäänkö hartauteen osallistumattomia poistumaan muodosta kesken kaiken? Kerro jos olet havainnoimassa.

      • KanttiKestää

        Ohimennen kuulemani radioselostuksen pätkän mukaan olisi poistuminen paraatikatselmuksesta ollut ennen jumalanpalvelusosuutta, jos halusi välttää hartauden. Siis hyvin julkisessa tilanteessa, yleisön ja tv-lamppujen loisteessa...


      • Humanisti-vapari
        KanttiKestää kirjoitti:

        Ohimennen kuulemani radioselostuksen pätkän mukaan olisi poistuminen paraatikatselmuksesta ollut ennen jumalanpalvelusosuutta, jos halusi välttää hartauden. Siis hyvin julkisessa tilanteessa, yleisön ja tv-lamppujen loisteessa...

        Vapaa-ajattelijain kanta on esitetty lausunnossamme. Onkohan se jätetty ottamatta huomioon.

        "Työryhmä esittää järjestelyä, jossa nykyisestä poiketen kaikki osallistuvat paraatikatselmukseen ja kuuntelevat paraatin vastaanottajan puheen yhdessä. Tämän jälkeen kuitenkin ne, jotka eivät halua osallistua paraatiin liitettyyn kenttähartauteen, poistuvat paraatijoukosta johdettuna komennolla ”VALMISTAUTUKAA KENTTÄHARTAUTEEN” ja siirtyvät ohimarssin valmistautumispaikalle. Siellä heillä ei työryhmän esityksen mukaan ole mitään vaihtoehtoista ohjelmaa. Kenttähartauden ohjelma todennäköisesti kuuluu kyseiseen valmistautumispaikkaan.

        Olisi toki oikein, että ne jotka eivät halua osallistua kenttähartauteen, voisivat osallistua paraatiin ja ohimarssiin. Sen sijaan poistuminen taka-alalle kesken paraatin virallisen ohjelman yleisön edessä ei ole asianmukainen ja yhdenvertainen menettely.

        Mielestämme esitetty menettely jakaa sotilasosaston kahteen ryhmään uskonnon tai vakaumuksen perusteella kesken tilaisuuden, mikä ei edistä joukon yhteenkuuluvuutta ja kiinteyttä. Menettely myös rikkoo ihmisen yksityisyyden suojaa, kun valtiovalta pakottaa hänet julkisesti valitsemaan joko osallistumisen uskonnonharjoitukseen ja rukoilemiseen taikka poistumisen paraatipaikalta taka-alalle. Lisäksi poistumismenettely asettaa nyt ensi sijassa poistujat kiusalliseen tilanteeseen, varsinkin jos heitä on vähän. Periaatteessa se voi asettaa myös paikalle jääjät kiusalliseen tilanteeseen, varsinkin jos heitä on vähän.

        Työryhmän mietinnössä esitetty väite, että kenenkään uskonto tai vakaumus ei tässä järjestelyssä paljastu, koska osallistumisen tai osallistumattomuuden voi tehdä vakaumuksesta riippumatta, on väärä ja yrittää ”kääntää mustaa valkoiseksi”. Jos ihminen pakotetaan julkisessa tilanteessa valitsemaan, jääkö paikalle osallistumaan Puolustusvoimain tarjoamaan julistukselliseen uskonnonharjoitukseen vai lähteekö huomiota herättävällä tavalla pois ollakseen osallistumatta tähän uskonnonharjoitukseen, hänen käyttäytymisestään voidaan aivan ilmeisesti tehdä uskontoa tai vakaumusta koskevia päätelmiä.

        Työryhmä pitää hyvänä, että valtiovalta näin saattaa ihmisen ajattelemaan vakaumustaan ja sen perusteita. Käytännössä kyse ei ole kuitenkaan vain ajattelemaan kannustamisesta, vaan pakosta tehdä julkinen ”vakaumukseen ja sen perusteisiin” liittyvä valinta julkisesti sukulaisten, paraatiyleisön ja television kautta koko kansan edessä. Tällainen menettely rikkoo mielestämme Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n tekemiä, Suomeakin sitovaan Euroopan ihmisoikeussopimukseen perustuvia ratkaisuja.

        Apulaisoikeuskanslerin päätöksessä (24.03.2014, Dnro OKV/230/1/2013) todetaan seuraavaa: ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n tulkintakäytännössä negatiiviseen uskonnonvapauteen on katsottu kuuluvan yksilön oikeus olla tuomatta esiin omaa vakaumustaan. EIT on muun muassa todennut, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen EIS:n 9 artiklan vapaus tunnustaa tai olla tunnustamatta uskoa perusti yksilölle oikeuden siihen, ettei hänen tarvinnut paljastaa uskoaan tai uskonnollisia vakaumuksiaan eikä käyttäytyä sellaisella tavalla, että siitä voitiin päätellä, oliko hänellä sellaisia vakaumuksia. Siten artikla koski myös henkilöä, joka ei ollut uskossa ja tähän vapauteen puututtiin, jos valtio sai aikaan tilanteen, jossa henkilö joutui suoraan tai välillisesti paljastamaan sen, että hän ei ollut uskossa (Grzelak -tapaus 15.6.2010 ja esim. Sinan Isik v. Turkki -tuomio 2010, erit. kohdat 41–53).”

        Mielestämme kenttähartautta ei tule enää järjestää sotilasparaatin kiinteänä osana. Tästä vanhasta 1600-luvulla syntyneestä perinteestä voidaan ja tulee jo luopua. Joukkoa ei tule hajottaa kahtia kesken paraatin pakottamalla varusmies uskontoon tai vakaumukseen liittyvään valintaan julkisessa tilanteessa, paraatiyleisön ja mahdollisen televisioinnin edessä. Mikäli vapaaehtoinen kenttähartaus halutaan paraatipäivän tapahtumien yhteydessä järjestää, sellainen voisi mieluummin olla tarjolla erikseen, esimerkiksi joukko-osastossa paraatipaikalle lähdettäessä tai järjestäytymispaikalla ennen varsinaista paraatia ja ohimarssia."

        http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/02/24/puolustusministeriolle-asia-puolustusvoimien-eettinen-opetus-ja-sotilasparaatit-tyoryhmaraportti/


    • MitenOlisi

      Tunnustuksettoman sotilasvakuutuksen ja uskonnollisen sotilasvalan välliltä pääsevät seuraavaksi valitsemaan heinäkuun alussa aloittavan 2/2015 saapumiserän varusmiehet alokaskautensa jälkeen.

      Armeijan koneistolla on pitkät perinteet koittaa tehdä uskonnollisesta sotilasvalasta se "normi", jonka kautta yleensä mennään. Tämä johdattelu näkyy mm. siinä, että usein puhutaan vain valapäivästä ja valajuhlasta... Asian esittely oppitunneilla alokkaille on sotilaspapin hommana, joten siinä on "pukki kaalimaan vartijana"...

      Aloittavia varusmiehiä olisi tarpeen alkaa jotenkin paremmin informeerata asiasta ja rohkaista tekemään omaa ajattelua vastaavat valinnat eikä vain tekemään "niin kuin oletetaan"...

      • Näin kai. Tylsä aihe kyllä, kun koko valan ja vakuutuksen sijaan pitäisi olla kaikilla sama neutraali vakuutus.

        Intissä varsinkin, jossa muutenkin joukon yhtenäisyyttä korostetaan.


    • JääNähtäväksi

      Heinäkuussa aloittavilla on paljon muutakin uutta, kun kirkkoon kuuluvatkin voivat päättää, menevätkö armeijan tarjoamaan ev.lut. jumalanpalvelukseen vaiko eivät, tai menevätkö iltahartauteen...

      Vaikka valinta sotilasvatuutuksen/sotilasvalan välillä on jo aiemmein ollut muodollisesti vapaa kaikille, nuo muutokset voivat lisätä sotilasvakuutuksen valinneiden määrää.

      Jos kirkon jäsen ei halua osallistua esim. avajaisjumalanpalvelukseen, vaan menee mieluummin tunnutuksettomaan vaihtoehtoiseen ohjlemaan, hän saattaa valita sitten myös ei-uskonnollisesti-tunnutuksellisen sotilasvakuutuksen.

      • SotilasvakuutusOK

        Heinäkuussa aloittavien sotilasvakuutus/sotilasvala on elokuussa.
        Kannattaa tarkkailla "oman" varusmiehen (lähisukuainen, kaveri, kauempi sukuainen..) joukko-osaston tiedottamista mm. nettisivuja, puhutaanko siellä edelleenkin vain "valapäivästä" ja "valajuhlasta", vaikka pitäisi olla tasavertaisesti kaksi mahdollisuutta, uskonnollisesti tunnustukseton sotilasvakuutus tai uskonnolinen "kaikkitietävän ja kaikkivaltiaan" nimissä lausuttava "sotilasvala". Jos havaitsette epäreilua yksipuolisuutta, lähettäkää palautetta joukko-osaston johtajalle ja tiedotukseen. Ja ennen muuta kannattaa rohkaista kaikkia ei-uskonnollisia nuoria sotilasvakuutuksen valitsemiseen.


      • Hyhhyhhuijaaa
        SotilasvakuutusOK kirjoitti:

        Heinäkuussa aloittavien sotilasvakuutus/sotilasvala on elokuussa.
        Kannattaa tarkkailla "oman" varusmiehen (lähisukuainen, kaveri, kauempi sukuainen..) joukko-osaston tiedottamista mm. nettisivuja, puhutaanko siellä edelleenkin vain "valapäivästä" ja "valajuhlasta", vaikka pitäisi olla tasavertaisesti kaksi mahdollisuutta, uskonnollisesti tunnustukseton sotilasvakuutus tai uskonnolinen "kaikkitietävän ja kaikkivaltiaan" nimissä lausuttava "sotilasvala". Jos havaitsette epäreilua yksipuolisuutta, lähettäkää palautetta joukko-osaston johtajalle ja tiedotukseen. Ja ennen muuta kannattaa rohkaista kaikkia ei-uskonnollisia nuoria sotilasvakuutuksen valitsemiseen.

        Joo, tuo valan suosiminen sotilasvakuutuksen kustannuksella on aika törkeetä..
        Siihenhän osalllisutu koko armeijan arganisaatioa...

        Ja sitten asiasta kertominen on delegoitu sotilaspapeille, jotka ovat kuin "pukki kaalimaan vartijana". Papeillahan on lähetyskäsky...


    • Uskonnovapaus ei ole prosenteista kiinni, mutta sivuhuomio: Kenttäpiispa kirjoittaa Turun sanomissa "Varusmiehistä 85 prosenttia on luterilaisen kirkon jäseniä". Juuri aiemmin prosentin piti olla 87. Onkohan tuo muuttunut vai onko piispa vain pyöristänyt lukua?

      • Huhhahheijaaa

        Ehkä se on päivitys...
        Tokihan osa varusmiehistä on ennättänyt erota 18 vuotta täytettyään...


    • Humanisti-vapari

      Esimerkki uskonnollisesti tunnustuksetonta sotilasvakuutusta syrjivästä uskonnollisa sotilasvalaa suosivasta käytännöstä alla. Otsikossa ja johdantokappaleessa puhutaan vain valasta. Esilukijoista mainitaan vain valan esilukija. Katselmuksesta mainitaan vain vala. Torkeää! Taistelua yhdenvertaisuuden puolesta pitää jatkaa!

      "Porin prikaati kokoontuu valalle Poriin 21.8.

      Porin prikaatin heinäkuun 2015 saapumiserän varusmiehet vannovat sotilasvalansa tänä vuonna Porin Kirjurinluodossa. Porin vala järjestetään perjantaina 21.8. ja valalle odotetaan 10 000-15 000 vierasta.

      Varsinainen sotilasvala vannotaan ja sotilasvakuutus annetaan Kirjurinluodossa ja valan jälkeinen ohimarssi suoritetaan Porin keskustassa Valtakadulla.

      Valapäivän ohjelma

      klo 10.00 Sotilasvakuutus, Kirjurinluodon kesäteatteri
      klo 11.00 Valakatselmus ja kenttähartaus, Kirjurinluodon Areena
      klo 12.30 Valan ohimarssi, Valtakatu

      Sotilasvalakaavan esilukijana tapahtumassa toimii Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen. Valatilaisuuden musiikista vastaa Laivaston soittokunta.

      Kirjurinluodossa on valapäivänä klo 10–16 esillä Porin prikaatin kalustoa ja lisäksi paikalla ovat toimintaansa esittelemässä mm. Satakunnan poliisilaitos, Satakunnan pelastuslaitos, Rajavartiolaitos sekä Porin Tulli. Myös Säkylän ja Niinisalon sotilaskotiyhdistysten järjestämät myyntipisteet palvelevat vieraita tapahtuma-alueella. Valapäivän tapahtumia voi seurata sosiaalisen median kanavissa asiatunnisteella #porinvala.

      Valalounas tarjoillaan omaisille ja varusmiehille Kirjurinluodossa ohimarssin jälkeen. Porin kaupungin kutsuvierasvastaanotto järjestetään ohimarssin jälkeen Porin kaupungintalolla.

      Varusmiehet pääsevät valan jälkeen viikonloppuvapaalle iltapäivän päätteeksi suoraan Porista.

      Omaisia pyydetään saapumaan paikalle ajoissa ja huomioimaan valan aiheuttamat liikenneruuhkat Poriin johtavilla teillä. Porin prikaatin sotilaspoliisit vastaavat liikenteen ja pysäköinnin ohjauksesta tapahtuma-alueen läheisyydessä.

      Kartta 1: Tapahtumapaikat Kirjurinluodossa
      Kartta 2: Valaryhmitys Kirjurinluodossa
      Kartta 3: Ohimarssi"

      http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoimat.fi/!ut/p/c5/vZHLkqJAEEW_ZT5grORNLZGqhgLlDSobQ1EbBPFRCi1f30b0cqJdOeZd3rh5Im-iHD3Urrrqc3Wtju2qQXOUq0tLVHXbAQH77nQMzJ9Apk0CwQxFNENzkJfx_n5iQz1E-yH8imvF5VrYTycU4knYe8ls8IgvcXoXODHEpL66HnF84FjIPkJqUJvaweLPY1f-jGbBcx-EH1-VqEs9SxaswJSBxSTFSapJVqo-zfuR9uPDL2MAWqBc-y0vuiJKXtjGc5bwPpYJb2S9sUPznR1Kr2eNwyyxqOSDNckwMGraBNNEYdIb_xXDf7xLJ0wBQzftlGixIbDXduigvFofRn1xGMFIlbEKqg66JklYVhQ0Wy9kjXLWExp3chmeqywbaM3aujaK3d_YUci-sD-nm1DbdMHgXcYD5-eunpof5UXbwBVXnt2bvuWwsSL3Tc-qDCtl0ytuNKRthysaXMeZ6d4X2QMh3rl8q5cbUVAjvaMtOIU_r4IcL2InXOdYKaZtM7R1uW6y3G3LonHgvOQ7m98SOH5t-9RlSd4Z_CbuyPFWbl33Qhzk2cfDFp0O3YlG9jD_R1vjG1Jho3A!/dl3/d3/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/?pcid=42cbf980490a855696789e8833fba23b

    • Humanisti-vapari

      Esimerkki uskonnollisesti tunnustuksetonta sotilasvakuutusta syrjivästä uskonnollisa sotilasvalaa suosivasta käytännöstä alla. Otsikossa ja johdantokappaleessa puhutaan vain valasta. Esilukijoista mainitaan vain valan esilukija. Katselmuksesta mainitaan vain vala. Torkeää! Taistelua yhdenvertaisuuden puolesta pitää jatkaa!

      "Porin prikaati kokoontuu valalle Poriin 21.8.

      Porin prikaatin heinäkuun 2015 saapumiserän varusmiehet vannovat sotilasvalansa tänä vuonna Porin Kirjurinluodossa. Porin vala järjestetään perjantaina 21.8. ja valalle odotetaan 10 000-15 000 vierasta.

      Varsinainen sotilasvala vannotaan ja sotilasvakuutus annetaan Kirjurinluodossa ja valan jälkeinen ohimarssi suoritetaan Porin keskustassa Valtakadulla.

      Valapäivän ohjelma

      klo 10.00 Sotilasvakuutus, Kirjurinluodon kesäteatteri
      klo 11.00 Valakatselmus ja kenttähartaus, Kirjurinluodon Areena
      klo 12.30 Valan ohimarssi, Valtakatu

      Sotilasvalakaavan esilukijana tapahtumassa toimii Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen. Valatilaisuuden musiikista vastaa Laivaston soittokunta.

      Kirjurinluodossa on valapäivänä klo 10–16 esillä Porin prikaatin kalustoa ja lisäksi paikalla ovat toimintaansa esittelemässä mm. Satakunnan poliisilaitos, Satakunnan pelastuslaitos, Rajavartiolaitos sekä Porin Tulli. Myös Säkylän ja Niinisalon sotilaskotiyhdistysten järjestämät myyntipisteet palvelevat vieraita tapahtuma-alueella. Valapäivän tapahtumia voi seurata sosiaalisen median kanavissa asiatunnisteella #porinvala.

      Valalounas tarjoillaan omaisille ja varusmiehille Kirjurinluodossa ohimarssin jälkeen. Porin kaupungin kutsuvierasvastaanotto järjestetään ohimarssin jälkeen Porin kaupungintalolla.

      Varusmiehet pääsevät valan jälkeen viikonloppuvapaalle iltapäivän päätteeksi suoraan Porista.

      Omaisia pyydetään saapumaan paikalle ajoissa ja huomioimaan valan aiheuttamat liikenneruuhkat Poriin johtavilla teillä. Porin prikaatin sotilaspoliisit vastaavat liikenteen ja pysäköinnin ohjauksesta tapahtuma-alueen läheisyydessä.

      Kartta 1: Tapahtumapaikat Kirjurinluodossa
      Kartta 2: Valaryhmitys Kirjurinluodossa
      Kartta 3: Ohimarssi"

      • Humanisti-vapari

        sorry toisto, eka kerta ei tuntunut menevän läpi vaikka näköjään menikin


      • Humanisti-vapari

        Kyllähän tuossa selvästi syrjitään uskontoneutraalia, uskonnollisesti tunnustuksetonta sotilasvakuutusta ja suositaan uskonnollisesti tunnustuksellista sotilasvalaa.

        Otsikossa ja johdantokappaleessa puhutaan vain valasta. Esilukijoista mainitaan vain valan esilukija. Katselmuksesta mainitaan vain vala.

        Menettely rikkoo yhdenvertaisuusperiaatetta ja Yhdenvertaisuuslakia. Ketään ei tulisi syrjiä uskonnon tai vakaumuksen perusteella, ei suoraan eikä epäsuorasti. Sotilasvakuutuksen tulisi olla tiedotuksessa tasavertaisesti esillä sotilasvalan rinnalla niin valinnan tekeville varusmiehille kuin suurelle yleisöllekin. Menettelynne on törkeää uskontoneutraalin vaihtoehdon syrjintää.

        Uskontoneutraali sotilasvakuutus annetaan ”kunnian ja omantunnon kautta”, ja uskonnollisesti tunnustuksellinen sotilasvala annetaan ”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä”.

        Tuollaisen ulkoisen tiedottamisen perusteella on syytä epäillä, että myös sisäinen tiedotus varusmiehille suoraan varuskunnissa on yhtä yksipuolista. Sen toteuttajinahan ovat yleensä sotilaspapit, joiden intressissä on "lähetyskäskyn" nojalla saada mahdollisimman moni varusmies uskonnollisen vaihtoehdon valitsijoiksi. Asiasta tiedotetaan varusmiehille ns. ensimmäisellä oppitunnilla, jonka pitää sotilaspappi.

        Puolustusvoimain organisaation tulisi kuitenkin suhtautua neutraalisti varusmiesten valinnanvapauteen ei-uskonnollisen sotilasvakuutuksen ja uskonnollisen sotilasvalan välillä. Sen tulisi ilmetä myös ulkoisessa tiedotuksessa koskien muun muassa tilaisuuksia, joihin odotetaan tuhansia seuraajia.


      • EsaYlikoski

        Porin prikaati on lähettämieni kommenttien johdosta hieman korjannut nettisivujaan:
        http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoimat.fi/!ut/p/c5/vZHLkqJAEEW_ZT5grORNLZGqhgLlDSobQ1EbBPFRCi1f30b0cqJdOeZd3rh5Im-iHD3Urrrqc3Wtju2qQXOUq0tLVHXbAQH77nQMzJ9Apk0CwQxFNENzkJfx_n5iQz1E-yH8imvF5VrYTycU4knYe8ls8IgvcXoXODHEpL66HnF84FjIPkJqUJvaweLPY1f-jGbBcx-EH1-VqEs9SxaswJSBxSTFSapJVqo-zfuR9uPDL2MAWqBc-y0vuiJKXtjGc5bwPpYJb2S9sUPznR1Kr2eNwyyxqOSDNckwMGraBNNEYdIb_xXDf7xLJ0wBQzftlGixIbDXduigvFofRn1xGMFIlbEKqg66JklYVhQ0Wy9kjXLWExp3chmeqywbaM3aujaK3d_YUci-sD-nm1DbdMHgXcYD5-eunpof5UXbwBVXnt2bvuWwsSL3Tc-qDCtl0ytuNKRthysaXMeZ6d4X2QMh3rl8q5cbUVAjvaMtOIU_r4IcL2InXOdYKaZtM7R1uW6y3G3LonHgvOQ7m98SOH5t-9RlSd4Z_CbuyPFWbl33Qhzk2cfDFp0O3YlG9jD_R1vjG1Jho3A!/dl3/d3/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/?pcid=42cbf980490a855696789e8833fba23b


    • Humanisti-vapari

      Kertauksena Vaparien peruslinjaus:

      Uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen ja uskonnollisen sotilasvalan rinnakkaisesta antamisesta tulisi Puolustusvoimissa luopua ja siirtyä kaikille yhteiseen valaan/vakuutukseen. Näin poistuisivat sekä kahden rinnakkaisen tilaisuuden järjestämisen vaiva että ilmenneet valitukset siitä, että sotilasvakuutuksen antotilaisuus ei ole ollut yhdenvertaisuuden näkökulmasta asianmukaisen juhlavasti järjestetty.

      Yhteisessä valassa tai vakuutuksessa ei olisi enää uskonnollista viittausta ”kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan”. Näin armeija seuraisi Puolustusvoimain ylipäällikkönä toimivan tasavallan presidentin ja eduskunnan puhemiehen juhlallisten vakuutusten viitoittamaa tietä. Vakuutus on kaikille yhteisenä tänä vuonna otettu käyttöön käräjäoikeuksissa.

      Oikeudessa annettavan todistajan ja tuomarin valan/vakuutuksen rinnakkaisuuden poistaminen - valinta Raamatun ja Lakikirjan välillä - on siis juuri poistettu. Sen perusteluissa todetaan seuraavaa:

      ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole pitänyt hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa (Dimitras ym. v. Kreikka 3.6.2010). Ylipäätään henkilöllä ei ole velvollisuutta toimia niin, että toiminnasta voitaisiin tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan (Alexandridis v. Kreikka 21.2.2008). Uskonnollista vakaumusta koskevat tiedot ovat henkilötietolain (523/1999) 11 §:n mukaan ns. arkaluonteisia tietoja. Tällaiset tiedot kuuluvat myös Euroopan neuvoston tietosuojasopimuksen mukaan erityisen suojan piiriin (L 35/1992; SopS 36/1992). Valtion on myös toimittava neutraalisti ja puolueettomasti suhteissaan eri uskonnollisiin yhdyskuntiin ja käyttäessään niitä koskevaa sääntelyvaltaa (esim. Metropolitan Church of Bessarabia ym. v. Moldova 13.12.2001).”

      • LukijanHuomio

        Tässä on hyvä näkökohta:
        "Näin poistuisivat sekä kahden rinnakkaisen tilaisuuden järjestämisen vaiva että ilmenneet valitukset siitä, että sotilasvakuutuksen antotilaisuus ei ole ollut..."


    • EsaYlikoski

      Maavoimien esikunta lähetti eilen seuraavan viestin:

      "Hyvä Esa Ylikoski,

      Kiitos palautteestanne.
      Sotilasvakuutuksesta tulee tiedottaa yhtälailla ja Porin prikaati on täydentänyt tiedotetta palautteenne pohjalta.
      Termi sotilasvala on vakiintunut käyttöön puhekielessä tarkoittamaan sekä sotilasvalaa että -vakuutusta. Samalla tavalla esimerkiksi sanaa varusmies käytetään tarkoittamaan sekä varusmiestä että vapaaehtoisen asepalveluksen suorittavaa naista. Kuitenkin virallisessa yhteydessä ero on tehtävä, ja tehdään.
      Varusmiehille kerrotaan oppitunnilla selkeästi sotilasvalasta ja -vakuutuksesta, näiden eroista ja mahdollisuudesta valita kumman vannoo tai antaa. Myös varusmiehille jaettavassa Sotilaan käsikirjassa on näytetty valan ja vakuutuksen ero (katso liite). Asia on siis otettu sisäisessä tiedotuksessa huomioon.

      Ystävällisin terveisin,

      Riikka Hietajärvi
      Tiedottaja
      Maavoimien esikunta"

      • EsaYlikoski

        Vastasin tiedottajalle seuraavasti:

        Hei,
        kiitos ilmoituksesta ja korjauksesta.
        Toimiiko kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esilukijana myös sotilasvakuutuksen antamisessa Kirjurinluodon kesäteatterissa? Jos näin on, se tulisi mainita myös selvästi nettisivuilla. Sotilasvakuutuksen antajien ja heidän omaistensa olisi asianmukaista saada tietää esilukijan nimi.

        Kommentoin vielä seuraavaa väitettänne:
        "Termi sotilasvala on vakiintunut käyttöön puhekielessä tarkoittamaan sekä sotilasvalaa että -vakuutusta."

        Sotilasvakuutus on varsin uusi termi, "juhlallinen vakuutus" -termin seuraaja. Sen käyttämättä jättäminen, piilottaminen sotilasvalan taakse, on todella huono, epäyhdenvertainen, syrjivä ilmiö. Yksipuolisen termistön vakiinnuttamispyrkimykset Puolustusvoimain itsensä toimesta ja sen virallisessa tiedottamisessa on täysin sopimatonta toimintaa. (Miten yksityinen media toimii, sillehän julkinen instanssi ei välttämättä voi mitään, muuta kuin tiedottaa itse oikein.)

        Puolustusvoimain tulee mielestämme alkaa toimia oikein, ihmisten yhdenvertaista kohtelua, syrjimättömyyttä noudattaen siten, että se osoittaa kunnioittavansa niin uskonnollisen valan antajia kuin katsomusneutraalin sotilasvakuutuksen antajia.

        Yt Esa Ylikoski


    • KatsotaanMuitakin

      Nyt on hyvä seurata eri joukko-osastojen tiedotusta ja toimintaa... Ja tarvittaessa puuttua peliin...

    • SellaistaVäkeä

      Foorumin vaparivastaiset kampanjoijat tulivat epähuomiossa leimanneeksi Porin prikaatin nettisivujen saaman kritiikin "saivarteluksi"... Sanoin epähuomiossa siksi, kun hehän eivät yleensä halua paljastaa todellisia kantojaan, vaan keskittyvät vuosia vanhojen virsiensä veivaamiseen.

      Pitivät siis uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen tiedotuksessa syrjimiseen puutumista vääränä, aihettomana. Se on sikäli loogista, että ovat aiemminkin lipsauttaneet pitävänsä valtion neutraliteettiperiaatteen toteuttamisen vaatimusta aivan vääränä.

      • Humanisti-vapari

        Tämä on hyvä huomio. Kampanjoijat eivät suikaan ole vain Vapaa-ajattelijoita vastaan, vaan ihmisoikeuksien parantamista vastaan, valtiokirkon etuoikeuksien purkamista vastaan.


    • NeutraalisuuttaTilalle

      Sotilaspapit ovat jäävejä suhteessa sotilasvakuutukseen/sotilasvalaan. Uskonnollisesti tunnutuksellinen sotilasvala on sotilaspappien hoitama juttu, ja siihen liittyy rukous ja rukouskäsky myös. Uskontoneutraalin sotilasvakuutyuksen valitsevat puolesaan ovat pois sotilaspapin "palvelusta".

      Näin ollen on selvää, että sotilaspappi ei ole neutraali hoitamaan varusmiehille tästä asiasta pidettävän oppitunnin. Jääviysepäily syntyy, vaikka ne ne sanat, mitä pappi lausuu, olisivat litteroituna ok, koska hän papinasussaan ilmentää kuitenkin, "millä puolella hän on"....

      • NeutraalisuuttaTilalle

        Ei pitäisi olla niin vaikeaa, että yksikön päällikkö pitäisi ensimmäisen infotunnin (eikä jääviltä vaikuttava sotilaspappi). Hän olisi uskonnollisen/uskonnottoman ohjelman suhteen puolueettomampi kuin asianosainen pappi.


    • Humanistisesti

      Elokuussa on armeijan puolueellisessa kielenkäytössä "valapäivä"...
      Todellisuudessa sotilasvakuutuksen tai sotilasvalan antojuhlapäivä.
      Vapaa-ajattelijat ovat esitäneet, että pitäisi siirtyä yhteiseen sotilavakuutukseen - samaan tapaan kuin on tänä vuonna oikeusistuimissa lakimuutoksella siirrytty yhteiseen todistajan vakuutukseen.

      • KysynVaan

        Ovatko tällä foorumilla Vaparien esittämää valtion neutraalisuuden tavoitetta kovin sanoin vastustaneet nyt oikeasti kovin suruissaan, kun todistajana oikeudessa ei enää vannota käsi Raamatulla? Vai pystyttekö mielessänne kuitenkin ottamaan uskontonne mukaan?


      • KysynVaan kirjoitti:

        Ovatko tällä foorumilla Vaparien esittämää valtion neutraalisuuden tavoitetta kovin sanoin vastustaneet nyt oikeasti kovin suruissaan, kun todistajana oikeudessa ei enää vannota käsi Raamatulla? Vai pystyttekö mielessänne kuitenkin ottamaan uskontonne mukaan?

        Tai miten on kalastuksenvalvonnan kanssa? Siihen hommaan kun ei ole enää valaa eikä vakuutusta ollenkaan. Jos ei enää hauki nappaa, niin ehkä Herra on rankaissut kansaa mokomasta teosta. :=)


    • AsiaPuheeksi

      Nyt sotilasvakuutus/sotilasvala puheeksi viikonvaihteessa alokkaiden kanssa.

    • Sorkkia

      Kappas, Jääkäriprikaati on ollut "etulinjassa" asian kanssa. Uutisointi on hieman parempi kuin Porin prikaatissa taannoin (ennen korjausta Vaparien vinkistä). Kuitenkin tuossakin taallaan sanotaan, että yleisö tulisi seuraamaan vain valatilaisuutta, ei sotilasvakuutuksen antamista...
      http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoimat.fi/!ut/p/c5/vZHLjrJAEIWfxQfQbi52wxKhgYaWWwMCGwOMUbyhohJ5-plkln_GlT91lienvtQpUIAfnctnsy3vTXsujyADBVpbIlJsBwqq7y4XkPoMppgFgh6KYAUyKK_5_nWhw2GI9kNEY3L0-JD0S0agdziyDvPeY-ayO7zEztDE-HB3PcPxYacKqRkSzf8qVtd28rOreEez4HsfCr8-kohLPEsWrECXIeVGosYJlqwEvc37Ef714R-jQZCDAv-VF10RxB9s4z1LGI-lwxFZI3aoj9mh9HnWIkxji0g-tFiqQkp021BJPKfSiP_i8D_epRh0DjVFtxMDc02gn-3QAUVTnWZ9fZrBGZJVBJECFSxJqjyfg1WVd5h0tDcIf8q78NGEyeA5PUEk5I3vB4FjJTvvvufkIeGp-Hjgc-Wa9GE2rw6pNxSJLea7UjQNr3KNQDDPbXK064LZPCnqfYNv076p7mVupKbLr0w50GlbRUGG1HVGWP2qHWJt6VfjWOaz7fM6KI7q1ozQOb92CnFqtIggC7a3Xbm85zi9MlrQbZrWMtuLdZpBqdekzcKowskEeHZ72oDL6XkhkT1k_2ijfQNVv1ox/dl3/d3/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/?pcid=0adefe004934ff98949b9c8833fba23b

      • Huhhahheijaaa

      • ParkkiPaikalta

        Parolannummella otsikko kunnossa. Miten juhlallinen on parkkipaikka? Vakuutuksen virallinen nimi on sotilasvakuutus.

        "Vala ja juhlallinen vakuutus

        Panssariprikaatiin heinäkuussa palvelukseen astuneiden (II/15) vala- ja vakuutustilaisuudet järjestetään 21.8.2015 kahdella paikkakunnalla, Parolannummella sekä Turengissa.

        Päivän ohjelma:

        21.8.2015 Parolannummi

        Valansa antavat Hämeen Panssaripataljoona (HÄMPSP), Parolan Huoltopataljoona (PARHP) ja Helsingin Ilmatorjuntarykmentti HELITR)

        klo 16:30 Juhlallinen vakuutus - Panssariprikaatin esikunnan parkkipaikka
        klo 17:00 Sotilasvala - Parolannummen lippukenttä"


      • Hävytöntä

    • YksityisyydenSuoja

      Oikeuden todistajan valan/vakuutuksen rinnakkaisuuden poistamisen perusteluissa todetaan seuraavaa:

      ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole pitänyt hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa (Dimitras ym. v. Kreikka 3.6.2010). Ylipäätään henkilöllä ei ole velvollisuutta toimia niin, että toiminnasta voitaisiin tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan (Alexandridis v. Kreikka 21.2.2008). Uskonnollista vakaumusta koskevat tiedot ovat henkilötietolain (523/1999) 11 §:n mukaan ns. arkaluonteisia tietoja. Tällaiset tiedot kuuluvat myös Euroopan neuvoston tietosuojasopimuksen mukaan erityisen suojan piiriin (L 35/1992; SopS 36/1992). Valtion on myös toimittava neutraalisti ja puolueettomasti suhteissaan eri uskonnollisiin yhdyskuntiin ja käyttäessään niitä koskevaa sääntelyvaltaa (esim. Metropolitan Church of Bessarabia ym. v. Moldova 13.12.2001).”

    • YleisöTilaisuus

      Joissakin vakuutuksen/valan antotilaisuus on jo pidetty, muutamissa se on 14.8. (Santahamina/Nurmijärvi) tai ensi viikolla (Hämeenlinna, Säkylä/Pori). Kyse on yleensä yleisötilaisuudesta.

      • Toki tärkeämpää on tietää miten suuri osa valitsee vakuutuksen, mutta historia olisi kiinnostavampaa: kuinka suuri oli osuus vaikkapa nyt vuonna 2000? Tai 2010?

        Tosin osuus taitaa vaihdella aika rajusti sen mukaan, mistä osastosta puhutaan. Ja koska varusmiehissä ei liene niin suurta eroa, ero kertonee enemmän siitä miten asia on esitetty. Karrikoiden: jos sanottaisiin että siellä-ja-siellä on vakuutus, ja alle sitten lisähuomiona "jos haluat vakuutuksen sijaan osallistua uskonnolliseen valatilaisuuteen...", kääntyisivät luvut.


    • VannomattParas

      Tätä asiaa seurataan. Ensin on käsittelyssä oikeuslaitos. Uskonnolllisen vannomisen loppu lähestyy käräjillä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      40
      782
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe