Asiallinen kysymys energiasta

maalämpöä

Tiedettyä on että mitä syvemmälle maapallon sisukseen poraa reiän niin sitä kuumempaa siellä on. Olen lukenut että noin 7km syvyydessä olisi noin 130 astetta lämmintä. Ja että etelä suomessa porataan koe mielessä reikää josta suunnitellaan otetuksi energiaa. Kuinka tuollainen , sanotaan nyt 7 km syvyinen reikä pysyy auki ?
Pelkästään maalämmityksissä kun porataan jokunen sata metriä täytyy laittaa suoja putki sitä mukaa kuin reikää syntyy. Venäläiset ovat poranneet länsivenäjälle kaksi maailman syvintä reikää. Molemmat eivät ole käytössä. Eikös venäläiset kuitanneet loput neuvostoliiton veloista poraamalla eteläsuomeen reiän . Oliko se 3km ?

39

340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jjhjdghjhjhsjhsghj

      Reikä on kiinteässä kalliossa, pysyy auki. Kuolan reikäkin, joka lienee maailman syvin on samalla tavalla auki.
      Venäjä kuittasi osan veloista mm syväkairaamalla 2,6km reijän Outokumpuun ja tekivät heijastusseismisiä mittaussarjoja poikki suomen.

      • palaeo

        Kuolan 12 km reikä on kylläkin käytännössä tukossa n. 2 km syvyydessä. Ei ne tahdo pysyä riittävästi auki, ainakaan tutkimustarpeeseen. Outokummun reikäkin on vaarassa vähitellen mennä tukkoon. Noin 1, 5 km tasolla kun pehmeämpi vihreäkiviaines 'pursuaa' reikään päin.


      • idhjkhdjksa
        palaeo kirjoitti:

        Kuolan 12 km reikä on kylläkin käytännössä tukossa n. 2 km syvyydessä. Ei ne tahdo pysyä riittävästi auki, ainakaan tutkimustarpeeseen. Outokummun reikäkin on vaarassa vähitellen mennä tukkoon. Noin 1, 5 km tasolla kun pehmeämpi vihreäkiviaines 'pursuaa' reikään päin.

        Suomen kivilajit ei ole plastisia. Eikä reikä tursua tukkoon vielä noissa paineissa joita kalliossa esiintyy. Meillä on painetta Kölivuoriston suunnasta (Luode-Kaakko) ja se pirstottaa kalliota, olisiko siitä kyse.


      • idhjkhdjksa kirjoitti:

        Suomen kivilajit ei ole plastisia. Eikä reikä tursua tukkoon vielä noissa paineissa joita kalliossa esiintyy. Meillä on painetta Kölivuoriston suunnasta (Luode-Kaakko) ja se pirstottaa kalliota, olisiko siitä kyse.

        Suomen kivilajit ovat aivan samalla tavalla plastisia kuin muutkin vastaavat kivilajit; tarpeeksi syvällä ne deformoituvat plastisesti. 12 km syvyydessä reikä varmaankin umpeutuu ajan myötä. Sieltä ylös kairatut gneissit paukkuvat rikki täällä maanpinnan paineessa, jossa eivät ole stabiileja, mikä varmaan kertoo jotain olosuhteissa, joista ne ovat peräisin.

        Se Kölivuoriston suunnalta tuleva paine johtuu Atlantin keskiselänteen leviämisen aiheuttamasta työnnöstä. Kaikkialla kivikehässä kuitenkin vallitsee tektonisten pääjännitysten lisäksi muutenkin vähintään litostaattinen paine, jonka voit laskea:

        ρ g h


      • EiGeologi

        Mitä tiedetään Suomen kivilajeista yli 3 km:n syvyydessä? Eikö porattavin reikien kohdalle voi sattua ihan mitä vain kivilajeja, malmisuonia tai jotain ihan muuta?


      • EiGeologi kirjoitti:

        Mitä tiedetään Suomen kivilajeista yli 3 km:n syvyydessä? Eikö porattavin reikien kohdalle voi sattua ihan mitä vain kivilajeja, malmisuonia tai jotain ihan muuta?

        Kyllä varmaan voi sanoa, että karkeasti ottaen pintaosien kallioperäkartoitus antaa hyvän kuvan siitäkin, mitä syvemmälläkin on. Muinaisten vuorijononpoimutusten myllerryksessä tietysti tämä mantereinen kuori maamme alueella on moneen kertaan väännettyä, käännettyä, kurtattua ja rutattua. On siis olemassa toistensa suhteen kiertyneitä tai työntyneitä eri muotoisia ja -asentoisia kivilajiyksiköitä ja -seurueita, riippuen siitä, miten ne ovat alunperin asettuneet, ja mitä niille on tapahtunut.

        Geofysikaalisten tutkimusten (esim. FIRE-luotaukset) perusteella kuori on täällä paikoin ~ 50 km paksua, ja koostuu siellä syvyyksissä pitkälti samoista tai samantyyppisistä kivilajeista kuin pinnempanakin. Kuoren alla on ylävaippa, jonka kivilajikoostumus on peridotiittista. Ylävaippa on siis kemiallisesti erilaista, kuin siitä osittaisin sulin erkaantunut ja kiteytynyt kuori. Se on rakenteellisesti kiinteässä yhteydessä kuoreen; näin osa ylävaippaa kulkeutuu mukana litosfäärilaattojen liikkeessä, kuorta pitkin palloa kuljettaen.

        Tässä mainio, joskin osin vanhentunut paketti kallioperästämme:

        http://www.geologinenseura.fi/suomenkalliopera/


    • reiät

      Otaniemessä porataan 7 km koereikää lämpövoiman ottamiseksi Espooseen, reikä on. n. 2 kilsaa syvä nyt.

    • MitenLie

      Mikä on halkaisija niissä Outokummun ja Otaniemen rei'issä, kolme tuumaako? Eikös sen geotermisen reiän pitäis olla ainakin 20 senttiä? Ja sellainen kai kuroutuu helpommin umpeen kuin pienempihalkaisijainen reikä?

    • palaeo

      Outokummun reikä tehtiin 22 cm:nä . Kapeimmillaan oli jo joku vuosi sitten jotain 15-16 cm.

      • TyhmäääkinTyhmempiTyhmin

        Voisitko antaa valistuneen arvion, kuinka paljon Outokummun reikä olisi kuroutunut umpeen jos se olisi ollut 5 km syvä? Entäs 7, 8, 9, 10 km? Paine ja lämpötila kasvavat, joten ihan maalaisjärjellä kuvittelisi kuroutumisnopeuden kasvavan syvyyden ja lämpötilan funktiona enemmän kuin lineaarisesti. Ja eikös 7 km:n matkalle voisi ihan sattumaltakin osua jokin erikoispehmeä kerros todennäköisemmin kuin 2,5 km:n matkalle? Riittävän syvässä reiäsä poran kärki juuttuu varmasti kiinni jo porausvaiheessa.


    • LämpöäOdottava

      Kuinkas syvällä ollaan? Porauksenhan piti alkaa huhtikuun alussa. Ei ole näkynyt lehdissä kuvia siitä 70 m korkeasta poraustornista. Luulisi kiinnostavan. En ole huomannut missään Espoon lautakunnassa käsitellyn hankkeen "porauslupaa".

      • PoraaOdottava

      • PoraaOdottava

    • ExTeekkari

      Jos Otaniemeen saadaan porattua kaksi 20 cm:stä 7 km:n syvää reikää, niin kuinka suuri merkitys sillä on geologian kannalta? Mitä uutta voi paljastua? Oletetaan siis, ettei siitä lämmöntuotannosta tule yhtikäs mitään, vaan ne reiät jäävät ihan vain tutkimuskäyttöön. Luultavasti paljon opinnäytteitä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

      • ExTeekkari

        Tietääkö joku, miten ja millä menetelmillä Otaniemen kallioperää on tutkittu yli 2 km:n syvyydestä? Kuinka tarkkoja arvioita erilaisista useiden kilometrien syvyydessö sijaitsevista kerrostumista pystytään tekemään uusimmilla tutkimusmenetelmillä? Vai tehdäänkö näitä tutkimuksia sitten vasta, jos poratessa paljastuu jotain yllättävää?


      • varoittava.esimerkki

        Minä veikkaa, että tuonne on sedimentoituneena ainakin kahden kilometrin paksuudelta kossupulloja ja vappupalloja. Mitä niitä tutkimaan.


    • finderseeker

      "drill hole seismic" googleen tms

    • onomajuttunsa

      Minä taas olen sitä mieltä että kyllä sinne porausreikään täytyy heti laittaa suojaputki. Sitä mukaa kuin poraus etenee. Onhan siinä hommaa kun pitää laittaa suojaputki joka on vaikka nyt 7 km pitkä.Laitetaanko suojaputki siten että pora pysyy koko ajan reiässään mutta maanpinnalta irrotetaan yksi porausputki jolloin reikään painetaan suojaputki. Ja taas porataan ? Tiedä milloin maaaineksen vastus kasvaa niin isoksi että reikään vain ei mene suojaputki kun tihkasee kiinni .

      • Poratessa käytetään "kalvaimia" jotka hiovat(isontavat) reiän seinämiä Reamer in english. Rikkonaisissa vyöhykkeissä voidaan reiän seinämät stabilisoida sementillä.


      • TäysinTietämätön

        St1:n eilen lähes kaikissa lehdissä ollen tiedotteen mukaan:
        " Reikien halkaisijat ovat alkupäässä yli 100 senttiä ja syvimmässä kohdassa runsaat 20 senttiä."
        Pitääkö tuo paikkansa? Olen ymmärtänyt kuukausi pari sitten suomalaisen porausfirman isohalkasijaisesta poranterästä kertoneen uutisen yhteydessä, että he olisivat poranneet tuohon alkuun kallioon vain n. kymmenen metriä syvän n. 1,5 m halkaisijaisen aloituskaivon. Ei kait tuo reikä voi olla kartionmuotoinen kaivon pohjasta alkaen. Eihän "kalliojauheen" nosto veden mukana voisi mitenkään onnistua, jos reikä olisi kaivon pohjasta lähtien merkittävästi suurempi kuin syvimmässä kohtaa. Noiden ST1:n tiedotteiden laatijalla ei taida olla suomenkieli ihan hallussa, joten moni muukin asia on esitetty (ehkä tarkoituksellisesti) hämäävästi.


    • LöytyiIhanSattumalta
      • LöytyiIhanSattumalta

      • LöytyiIhanSattumalta

      • poraustyömaalla

        Jo on ahneus huipussaan, ja terve järki kadoksissa teknohuumaan ja suuruusharhaan hurahtaneilta. Maapallon tukiranka ei kestä tätä kaiken muun porailun ja räjäyttelyn lisäksi, mm. sähkömagneettinen malminetsintä 5. vuotta yli kilometrin syvyyteen kilometrin välein 40 yrityksen voimin kautta Suomen.
        Ajatelkaa, jos meidän kalloammekin alettaisiin kohdella luonnonvarana!

        Massat ja energiat ovat jo nyt ihmisen toimien seurauksena hallitsemattomasti väärissä osoitteissa mm. langattoman ja langallisen teknologian sähkön ja säteilyn sekä kaikenlaisen kaivannaistoiminnan ja sähkömagneettisen malminetsinnän, liikenteen, tuhlaamisen... seurauksena.
        Äskettäin uutisoitiin, Uusi Suomi 12.4.2016, tutkimuksesta, jonka mukaan ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos "keikuttaa" planeettaa.

        Ihminen on edelleen kaikkein energiatehokkain ja vähäpäästöisin "kone", joka toimii lautasellisella kaurapuuroa useita tunteja. Ihmisessäkin kulkee heikko sähkövirta sähkömagneettisine kehineen, ja se pitää toiminnot yllä koko elämän ajan. "Lujuuslaskelmat" on tehty tämän energiamäärän mukaan/yksilö.
        Vielä ennen teollistumisen aikaa herkät aistit synnyinlahjana saaneet yksilöt hälyttivät, jos joku alkoi rikkoa luonnon tasapainoa aiheuttaen melua, tärinää, saasteita, säteilyä ja ilmastonmuutoksia, ja toiminta pysäytettiin alkuunsa laittamalla rauhoittelulla ja ohjauksella ihminen "ruotuun".

        Nykyajan herkkien indikaattoreiden syksyllä 2014 menettämä tärkeä rooli ekologisen tasapainon ylläpitäjänä olisi palautettava; heidän taudittamisensa "ympäristöyliherkäksi" oli ihmisoikeusrikkomus.

        Tuhoaminen on pysäytettävä ja tehtävä täyskäännös takaisin viljelemään ja varjelemaan Maata !

        Luulisi espoolaistenkin valitsevan mieluummin energian säästämisen 10 %:lla, esim. 2 astetta huonelämpötilaa laskemalla, kuin vakavat terveyshaitat, jotka syntyvät tärinästä, melusta ym. päästöistä ja haittojen yhteisvaikutuksista. Kukaan ei tiedä, mitä kaasuja, myrkkyjä ja radioaktiivisiakin päästöjä reikien kautta purkautuu. Mihin sijoitetaan porausjätevesi? Mereenkö?
        Onko hankkeesta tehty YVA-selvitykset?

        Porausmenetelmät ovat rakentajan mukaan samanlaisia pitkälle kehitettyjä, joita käytetään liuskeöljyn ja -kaasun tuotannossa. Pohjois-Atlantilla tällainen poraus lopetettiin, kiitos aktivistien, delfiinien signaalisysteemien häiriinnyttyä pahan kerran.

        Kansanterveyden tila on meillä heikentynyt ekologian ja ergonomian unohduttua huolestuttavasti. Monia kansantauteja riittäisi jo jaettavaksi monille kansoille, ja uusia sairauksia syntyy kuin joskus sieniä sateen jälkeen.
        Ekologinen, ergonominen ja ekonominen kulkevat käsi kädessä. Fokus olisi suunnattava ekosysteemin ja ihmisen kestävyysvajeeseen.

        Jo nyt on toimittu ympäristörikollisesti. Olisi pitänyt kysyä lupa paitsi uusmaalaisilta, kaikilta Maan asukkailta, muurahaisilta, kaloilta, kasveilta...


        Otaniemen projekti on vihellettävä poikki.
        Sveitsissä vastaavanlainen hanke Zugissa keskeytettiin v. 2014.

        Ihmisen ja ekosysteemin alennusmyynti on lopetettava.

        Varovaisuusperiaate on saatava takaisin käyttöön.


    • DeepVerticalDrillingRig
    • GeofoniKuuntelin

      Tuossa lehdessä taitaa olla ainoa toimittaja joka on vaivautunut haastattelemaan ST1:n asiantuntijoita eikä vain julkaise tiedotteita sellaisaan tai lyhennettyinä:

      http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/seitsemän-kilometrin-porakaivo-vauhdilla-espooseen-1.144351

      "Seitsemään kilometriin porataan kaksi reikää, joista ensimmäiseen pumpataan vettä, mikä tulee toista pitkin takaisin. Ensimmäisen reiän jälkeen aloitetaan pumppaus ja sitten kuunnellaan, mihin vesi virtaa. Toinen reikä suunnataan sinne, mistä vettä saadaan eniten talteen.

      Kuuntelu hoidetaan kuuntelemilla eli geofoneilla. Ne asennetaan kymmeneen 300 metrin syvyiseen reikään, joita porataan Espooseen, Helsinkiin ja Vantaalle."

      Todella vaikea kuvitella tuota veden virtausta ekasta reiästä jonnekin pitkään tyhjään tilaan juuri 7 km:n paikkeilla.

    • metalliporari

      Syvemmistä kerroksista on tehty ainoastaan seismisiä mittauksia ja tulivuorten laavoja ollaan tutkittu kemiallisesti.
      Kaikki merkit viittaa siihen, että syvemmät kerrokset ovat varsin epähomogeenisia eli tila on lähinnä plastista; sulaa ja osittain sulaa riippuen mineraalikoostumuksesta.

      Sahaman kirjassa Geokemia ( v. 1947) esitellään eri teoriota maapallon rakenteesta. Suomen kielellä ei ole montaakaan kirjaa geokemiasta. Kannattaa tutustua näihin erilaisiin teorioihin koska se kertoo siitä, että geofyysikoilla ja geokemisteillä ei ole aivan yhtenäistä kuvaa.
      Syväporauksesta ei taida olla yhtäkään suomenkielistä kirjaa. Syväporaus onnistuu vain jos kaikki se "poralieju" saadaan poistettua reijästä. Jotenkin se porausjäte on reijästä poistettava.

    • toimintamalli

      Vaikka toisaalta kun ajattelee reiän toimivuutta käytännössä niin se toinen reikä josta sitten tulee ylös sitä kuumaa höyryä niin ajattelisi että höyryn mukana tulee myös irtoavaa maaainesta. Tällöin reikä pysyisi auki. Siis tuloreikä.

      • hjbshjhjzha

        Ei ole höyryä. Veden paine pitää veden nesteenä, pora kuumentaa veden yli sadan vaikka kallio olisi vasta 80- 90 ast mutta veden paine kasvaa baarilla 10m kohti.. joten siellä on melkoinen painekattila. 7km on 700 baaria. kiehuu vasta päälle 400 asteen lämpötiloissa.


    • KäykääKurkkimassa

      Jos tai kun porauksen kokonaisajaksi on varattu 6 kk, nyt pitäisi olla jo ensimmäisen reiän puolivälin paikkeilla. Ei ole kuulunut mitään uutisia uudesta Suomen ennätyksestä.

      Ihmeellistä uutisointia. St1 on jakanut kolme tai neljä lehdistötiedotetta, jotka kaikki tiedotusvälineet ovat julkaisseet. Samoina tai seuraavana päivinä muutama juttu kuvineen muutamassa lehdessä. Väliaikoina täydellinen hiljaisuus!

      St1 geoterminen lämpö Otaniemi

      • KäykääKurkkimassa

        Heti alkoi tulla juttua kun vähän hätisteli:

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016060821691089_uu.shtml

        Jostain syystä poranterät eivät kestä kuin pari päivää. Parissa kilometrissä ollaan. Ennätys syntynee vielä tällä viikolla.

        Laiteasennuksia ja avajaisia suunnitellaan ihan aikataulussa.


      • ST1_Deep_Heat

        Ei vieläkään lähelläkään ennätystä. Ollaan vasta 2160 metrissä:

        http://www.st1.fi/deepheat

        Ei näyttäisi etenevän läheskään aikataulussa. Vai oletetaanko kallion pehmenevän lämpötilan ja paineen noustessa ja näin ollen poranterän vaihtovälin pitenevän? Jos käykin päinvastoin, niin ...


    • Seisminenkuuntelija
    • JotainUuttaTietoa
    • ST1_Deep_Heat

      Porausvauhti hidastunut selvästi. Enää n. 30 m päivässä:

      http://www.st1.fi/deepheat

      Jos hidastuminen jatkuu tuota vauhtia, eka reikä ei valmistune tänä vuonna. Ennätyksen matkaa enää n. 60 m. Ehkä viikonloppuna juhlitaan!

      • ST1_Deep_Heat

        Nyt ollaan jo uudessa ennätyssyvyydessä 2536 m. Vauhti yhä vain n. 30 m päivässä. St1:n Facebook-sivun mukaan reiän halkaisija on tuossa kohtaa 44 cm. Mielenkiintoinen kuva!

        Porauslietettä tuleekin huomattavasti arvioimaani enemmän. Veden virtausnopeus tulee olemaan lähellä maan pintaa todella hidasta, jos ja kun reiän halkaisija kapenee 21 cm:iin syvimmässä kohtaa.

        Toivottavasti porausnopeus alkaa kasvamaan terän halkaisijan pienetessä.


      • SuojaPutkittaja

        Reiän alkuosaan tulee lehtitietojen mukaan jonkilainen suojaputki. Luultavasti ainakin kuumalle lähtöpuolelle. Ehkä lämpöäkin eristävä. Arvaisin, että ainakin kilometri pari pitkä??? Jos reiän halkaisija on alussa 1,2 m, niin mahtuu mitä vain.

        Onkos tietoa?


    • PoraaOdottava

      Jokos se poraamaan aluksi valittu Strada Energy on lopettanut hommat? Tuon firman olematonta historiaa ihmettelinkin parikymmentä viestiä ylempänä. Tilalla saksalainen H. Anger´s Söhne vai onkos tuo vain alihankkijan alihankkija?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1655
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      17
      1517
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      68
      1429
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      40
      1384
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1323
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1258
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1126
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1102
    Aihe