Laitesukellus

sukellus

moi, oon just alottamassa laitesukeltamista keväällä, joten mietinpähän vaan kun sukellus on aina kiinnostanut, että mitä vauhtia sitä pitää tulla ylöspäin uidessa ettei saa sukeltajantautia?en tiiä oliko kauheen selkee kysymys, mut jos tajusitte haluun selkeitä vastauksia ...:D

5

283

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Kurssilla_opetetaan

   Kurssilla kyllä kerrotaan maksimi nousunopeudet ja muut tärkeät asiat. Nousunopeus ei ole tärkein asia sukeltajantaudin osalta vaan syvyys ja siellä vietetty aika ratkaisevat enemmän, maksimiaika eri syvyyksillä selviää sukellustaulukosta joiden käyttöä harjoitellaan kursseilla.

   Maksiminousunopeus on 10 metriä/minuutti eli hyvänä nyrkkisääntönä "älä nouse nopeammin kuin uloshengitysilman pienimmät kuplat nousevat".

   • kurssille_vaan

    On toi nousu nopeus myös yhtä tärkeää kuin typpikertymä tietyssä syvyydessä! Jos nouset liian nopeasti ylös, niin typpi ei kerkeä poistumaan verenkierrostasi. Mutta juurikin peruskurssilla sinulle opetetaan nämä asiat. Sukeltajantautia on vaikea saada alle 18 metrin sukelluksilla, mutta ei se ole kuitenkaan poissuljettua.


   • Kurssilla_opetetaan

    "Jos nouset liian nopeasti ylös, niin typpi ei kerkeä poistumaan verenkierrostasi. "

    Millään edes suunnilleen järkevällä nousunopeudella typpi ei ehdi poistumaan elimistöstä sen nousun aikana vaan syvyys ja aika on sovitettava niin että pysytään suoranousurajoissa, jos ei pysytä suoranousurajoissa niin silloin ei hidas nousu auta vaan on tehtävä dekompressioPYSÄHDYKSET ja ne ovat helposti pitkiä pysähdysaikoja. Sukeltajantaudin saa helposti myös alle 18 metrin sukelluksilla ylittämällä suoranousurajan. Ei se suoranousuraja ole 18 metrissä kuin 56 minuuttia, 16 metrissä 72 minuuttia. 12 metrissä alkaa jo vaara olla vähäinen kun suoranousuraja on 147 minuuttia, harvalla on niin isot pullot että tuon ylittää (ellei satu olemaan rebreather käytössä mutta niitä harvoilla on varsinkaan harrastuksen alkuvaiheessa).


   • JormaGustafsson

    Lisäksi toinen sukellus edellisen jälkeen , ylipaino jne lisää sukeltajan taudin riskiä. Kursseilla niistä kyllä kerrotaan. Nykyaikaiset sukellustietokoneet myös informoivat lähes kaikesta jos sellaisen hommaa ja myös osaa sitä käyttää. Niihin myös taulukot sis. Rakennettu.
    Itsellä liian nopeat nousut ja laskut aiheuttaneet lähinnä huimausta jonka uskoisin aiheutuneen korvien eriaikaisesta paineentasauksesta..


   • Kurssilla_opetetaan

    Noita uusintasukelluksia ajatellen, tableteille löytyy useita sovelluksia joilla sukellusten suunnittelu on helppoa (paljon näppärämpää kun taulukoilla) kun voi kokeilla erilaisia sukellus/pinta-aikayhdistelmiä nopeasti. Ainakin tuo itse käyttämäni näyttää jopa antavan ihan paikkansapitäviä tietoja vaikka noihin ei kannata liikaa luottaa eli itse sukellus aina joko sukellustietokoneella tai varmistaa suunnitelman taulukosta ennen sukellusta. https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.codespace.divemax.air.free ja tuosta taitaa löytyä iPad versiokin. Noita on paljon muitakin mutta kokeilemistani tuo oli näppärin.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Neljä viidestä on valmis luopumaan venäläisestä energiasta

   hinnannoususta huolimatta. Suomalaiset vastustavat tiukasti putinismia. https://yle.fi/uutiset/3-12446857
   Maailman menoa
   149
   2842
  2. Sale on loistava presidentti

   Tulipa joskus kirjoitettua, että natojäsenyys tulee saada aikaa "Salen" aikana ja nyt se alkaa realisoitua " natoon jo huomenna" - teeman on hyväksyny
   Maailman menoa
   236
   2208
  3. Onko sinulla nainen sen miehen kanssa ihan älytön juttu?

   Vai mitä se tämä kaikki teidän pelinne täällä oikein on? Jospa se on vain sellaista kevyttä ja ohimenevää ihastumista..? Taitaa olla. Niin minä nyt vä
   Ikävä
   111
   1270
  4. Ano Turtiainen: Suomi olisi voinut olla Pohjolan Sveitsi

   Mitä kenelläkään voisi olla tällaista mielikuvaa vastaan?
   Maailman menoa
   362
   1208
  5. Kunpa voisin

   Edes lähettää viestiä sulle. Olet ajatuksissa sen verran paljon.
   Ikävä
   49
   1195
  6. Toimintasi on vainoamista

   Luulisi aikuisen ihmisen jo ymmärtävän..
   Tunteet
   107
   999
  7. Eikö me nyt vaan

   Voitas.....kumpikin unohtaa toisemme ?
   Ikävä
   66
   843
  8. Miksi sä oot noin kylmä?

   Mitä tein väärin?
   Ikävä
   43
   799
  9. Eihän tää jää tähän mies?

   En ainakaan sitä haluaisi ✨
   Ikävä
   52
   754
  Aihe