Nopeaa apua ongelmahevosen kanssa työskentelyyn!

nopeaaapua

Elikkäs mun pitäis huomenna alkaa ihan vain kävelyttämään yhtä ''ongelmahevosta'' ympäri kenttää kun yritetään kuntouttaa sen jalkaa. Ongelmana kuitenkin on että tämä hepo ei ole helppo käsitellä.
Heppa rupeaa näykkimään jos nyt vaikka yrität tuupata/siirtää sitä sivulle, tai rupeaa tekemään sitä ylipäätänsä jos häneen vain koskee. Tota oon nyt vähäsen treenannut hänen kanssaan, just että saisin edes koskettua häneen ilman että hän rupeisi luimimaan ja näykkimään. Oon tehny sillain että aina välillä olen pysähtynyt ja ruvennut siirtämään häntä kosketuksen kanssa. Toi alko näyttää ihan lupaavaa tulosta, sieti mua paremmin, mutta jos yhtäkkiä rupeisin koskemaan häneen, rupeisi näykkimään.
Oisko tähän jotain lisää harjotuksia? Tai jotain millä saisin hänen kunnioittamaan minua enemmän?


Toinen ongelma on että hän jumittelee. Tähän mä en nyt oikeesti tiiä mitä tehdä, häntä ei vain huvita kävellä, joten pysähtyy. Tätä olen yrittänyt korjata ihan pyytämällä eteenpäin, ei toimi tietty. Sitten olen kokeillut että kävelen häntä kohti uhkaavasti ja torun häntä. Toi toimii jotenkuten, mutta välillä ei sekään ota mua tosissaan. Raipan kanssa olen myös kokeillut. Tässä vain ongelmana on, että hän ei niinkään ''pelkää'' raippaa, eikä reaktio ole muutakuin askel eteenpäin jos joutuu jämäkästi pyllylle läpsäyttämään. Raippa toimii jotenkuten, mutta pysähtelee silti. Mitä mä voisin tehä tälle pysähtelylle? Aivan varmana voisi olla joku parempi tapa mitä mä oon tehny.

2

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ensin olisi hyvä tietää, johtuuko näykkiminen kunnioituksen puutteesta vai onko siihen jokin muu syy. Näykkiikö se samalla tavalla muitakin ihmisiä, vai ainoastaan sinua? Onko se ratsastuskoulun tuntijuna joka on kyllästynyt siihen että ympärillä pyörii ihmisiä jatkuvasti, ja yrittää näykkimällä osoittaa, että haluaisi olla rauhassa? Onko se kärttyisä siksi että jalkaan sattuu?

      Mahdollisia syitä on monia, mutta ilman tarkempaa tietoa ja/tai hevosta näkemättä on vaikea sanoa tarkemmin. Jos syynä on pelkkä kurittomuudesta johtuva temppuilu, sanoisin, että näpäytä sitä nenälle kun se yrittää purra, mutta jos se johtuu vaikkapa kivusta ja se on siksi kiukkuinen, en itse sitä lähtisi rankaisemaan.

      Mutta kokeile auttaako siihen, jos pidät raippaa pystyssä sen nenän edessä niin että se näkee sen. Useimmat hevoset kunnioittavat raippaa joka sojottaa niiden nokan edessä, vaikkeivät muuten siitä paljon piittaisikaan.

      Toinen vaihtoehto on laittaa hevoselle juoksutusvyö tai satula, ja kiinnittää ulkopuolelle sivuohja joka estää hevosta kääntämästä päätään sinua kohti purrakseen. Tämä ei kuitenkaan poista näykkimisen syytä.

      Helpointa olisi ohjasajaa hevosta, jos se on siihen tottunut. Ellei ole, voisit kokeilla laittaa sille suitset, ja sitten selän yli ohjata sitä niin kuin ohjaisit sitä ratsailtakin. Mutta jos hevonen on iso, kädet kyllä väsyvät aika nopeasti jos siihen ryhtyy.

      Pysähtelyyn minäkin nappaisin raipalla, mutta en takalistolle, vaan koiville. Kun talutat hevosta yhdessä kädessä, pidä pitkä raippa (esim kouluraippa) toisessa, ja kun hevonen jumittaa, älä käänny hevosta kohti, vaan pidä katseesi eteenpäin ja räpsäytä hevosta takajaloille, vähän kintereen alapuolelle niin terävästi kuin on tarpeen. Silloin hevonen ei niin helposti huomaa mitä aiot tehdä, ja napautus tehoaa paremmin ja perustuu lähinnä yllätykseen.

      Toki voisit yrittää lahjontaakin, mitä itse yleensä inhoan, mutta jos hevosella on muutenkin taipumusta näykkimiseen, makupalojen antaminen saattaisi vain pahentaa sitä, joten en ensimmäisenä suosittelisi herkkuja.

      Ja jos kyse on vain tottelemattomuudesta, pieni kurinpalautus voisi tehdä sille hyvääkin. Joka kerta kun se pysähtyy eikä lähde eteenpäin käskystä, niin sitten räpsäytä raipalla takajaloille. Useimmat hevoset tajuavat ennen pitkää, että ei toivotusta pysähdyksestä seuraa räpsäys koiville.

    • hierojaa

      Hevonen voi olla niin jumissa (lihakset kipeät) ettei halua että siihen kosketaan. Suosittelen hierojaa jos tämä voi olla ongelmana! Oma poni muuttui hetkessä ihan erilaiseksi ja elämänilo tuli takaisin minkä näki selvästi silmissä<3!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      140
      10142
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2934
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      192
      2747
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2097
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1556
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe