Fundamentalismi

Fundamentalismi

Fundamentalismi


banneriuskon
VALAN KÄYTTÖ SISÄINEN ULKOINEN
KUIN SISÄLLISSOTA VALLAN KAAPPAUS
TALOUSMAHDIN VALTAAN OTTO
MARTYYRIJÄRJESTÖT ?
AIVOMANIPULAATTIOT ?
MINÄ-USKON ? ? ?
(LAHKOUDET . . . YNM . . . )
ASEET !
1.TOTUUS
2. SUUNITELTU ROPAKANDA
3.KATEUS
AVOIN RAKENTAVA KESKUSTELU
SUVESTA SUVEEN ?
MIHIN MEITÄ VIEDÄÄN ?
RAKENTAVA AVOIN KESKUSTELU
TIIVISTÄ TIETOSI ?
YMMÄRYKSEEN !
OIKEIN VAI VÄÄRIN
Älyn ja järjen tehtävä tunnistaa oikea väärästä (Tarkista -Asia ? )

Fundamentalismi
Alun perin fundamentalismi on ollut nimitys kristilliselle liikkeelle, joka syntyi Yhdysvalloissa suunnilleen ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Sen nousu liittyy erityisesti vuosien 1910 - 1912 nimellä ''Fundamentals'', "Perusteet, totuuden todistus", julkaistuihin kirjasiin. Niissä esiteltiin, nimensä mukaisesti, perustavat opinkappaleet, joissa kirjoittajat vastustivat vapaamielistä Raamatun tulkintaa. Heidän mielestään kyseessä oli ydinkysymykset, joista kristillisyydessä ei voinut luopua hävittämättä itse kristillisyyttä.

Nykyisin fundamentalisti-sanalla ei viitata suoraan tähän historialliseen kontekstiin. Fundamentalistista uskonnon toteuttamista on kaikissa uskonnoissa ja myös ateismissa. Fundamentalismia voidaan toteuttaa uskonnon lisäksi myös luonnonsuojelussa ja eläinten oikeuksien puolustamisessa. Ekoterrorismi on melko uusi termi joka on otettu käyttöön mediassa. Fundamentalistisanan käyttö on nykyisin sekavaa ja summittaista ja välillä jopa harhaanjohtavaa.

Usein fundamentalistilla tarkoitetaan henkilöä, joka uskoo Raamatun kirjaimelliseen jumalallisuuteen ja haluaa tulkita Raamatun opetuksen kirjaimellisesti. Mitä tällä sitten tarkoitetaan, jätetään usein epäselväksi ja vain viitataan islamilaisen fundamentalismin tekoihin, niin kuin niillä olisi jotain tekemistä kristillisyyden kanssa. Kristillisestä fundamentalismista puhujat eivät yleensä ymmärrä mitä Raamattu opettaa, he eivät tunne Raamatun opetuksia. Ns. kirjaimellisen Raamatun tulkinnan oletetaan helposti tarkoittavan jotain negatiivistä toisille ihmisille.

Se miten fundamentaalinen opin tulkinta vaikuttaa fundamentalistin ympäristöön, riippuu täysin siitä mikä on tämä oppi tai arvomaailma jota fundamentaalisesti tulkitaan. Onko arvomaailma ja oppi toisten kunnioittamista ja rakkautta vai onko se omien näkemystensä väkivaltaista levittämistä.

Raamatun opetuksen mukaan Kristus määrittää tärkeimmäksi käskyksi "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi". Kristus opettaa lisäksi rakastamaan myös vihollisia. Rakkauden Uuden testamentin opetus määrittelee, että "se ei tee lähimmäiselleen mitään pahaa". Nämä opetukset "fundamentaalisesti" ja kirjaimellisesti ottava kristitty tuo epäitsekkyyttä ja hyvyyttä ympäristöönsä. Uuden testamentin opetukset tosissaan ottavan kristityn elämän hedelmiksi tämä sama opetus mainitsee seuraavat: "Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä" (Gal. 5:22 - 23). Luultavasti tällaisen ihmisen naapurissa olisi hyvä asua.

Uuden testamentin opetuksen totena pitävä kristitty ottaa tosissaan myös Paavalin opetuksen: "Ei kai minun asiani ole tuomita ulkopuolisia? Ettehän tekään tuomitse muita kuin omaan piiriinne kuuluvia. Ulkopuoliset tuomitsee Jumala." (1 Kor. 5:12–13) Tällä Paavali tarkoitti sitä, että Uuden testamentin moraaliopetuksen koskevat itseään kristittynä eli Kristuksen seuraajana pitäviin, eikä kristityn pidä edellyttää niitä muilta.
Fundamentalismikristillisyys nimikkeeseen liitetään usein negatiivinen suhtautuminen evoluutioon ja homoseksuaalisuuteen. Uuden testamentin opetus esittääkin Kristuksen seuraajilta korkeaa sosiaalis-, seksuaalis- ja taloudellismoraalista elämäntapaa. Kristitty, joka ottaa Raamatun opetuksen todesta suhtautuukin kielteisesti aviopuolison pettämiseen eli syrjähyppyihin, maksulliseen seksiin, pornografiaan, esiaviolliseen seksiin ja myös homoseksuaalisuuden harjoittamiseen. Taas on kuitenkin muistettava Paavalin opetus, että kristityn tehtävä ei ole vaatia samaa moraalien niiltä, jotka eivät tunnustaudu Kristuksen seuraajiksi. On myös huomioitava, että vapaassa yhteiskunnassa on jokaisella, myös vähemmistö mielipiteen edustajalla, oikeus tuoda oma näkemyksensä esille myös evoluution luotettavuudesta ja muista tunteita herättävissä kysymyksissä.

Mielenkiintoista fundamentalismi keskustelussa on se, että sitä käytetään lyömäaseena herätyskristittyjä vastaa (ks. esim. Wikipedia hakusana fundamentalismi). Yleensä vanhat kirkkokunnat, kuten katolinen ja ortodoksinen kirkko, jätetään keskustelun ulkopuolelle. Molemmat kirkkokunnat kuitenkin uskovat Raamatun jumalisuuteen ja suhtautuvat esimerkiksi kielteisesti homoseksuaalisuuden harjoittamiseen. Katolinen kirkko suhtautuu lisäksi kielteisesti ehkäisyyn ja pappien avioliittoon.
Fundamentalismi yhdistetään usein myös Yhdysvaltojen poliittiseen oikeistoon. On kuitenkin
Fundamentalismi

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

        Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
        Maailman menoa
        325
        3203
      2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

        Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
        Ikävä
        223
        1994
      3. Se katse silloin

        Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
        Ikävä
        59
        1612
      4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

        Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
        Suomalaiset julkkikset
        5
        1427
      5. Kaipaaville

        Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
        Ikävä
        82
        1309
      6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

        8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
        Maailman menoa
        284
        1243
      7. Miten haluaisit

        Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
        Ikävä
        81
        1074
      8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

        mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
        Ikävä
        52
        1061
      9. Tärkeä kysymys!

        Haluatko sinä, mies, minut?
        Ikävä
        80
        1001
      10. Asiallinen lähestyminen

        Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
        Sinkut
        146
        878
      Aihe