Kesälomapäivät

sgsaVS

Miten nuo lomapäivät lasketaan. 6 päivää kesälomaa kertynyt. Kuulema lomapäivät lasketaan ma-la. Eli 6pv = käytännössä lomaa 1 viikko, maanantaista lauantaihin. Mutta mikä järki kun yleensä vklp muutenkin vapaita, miksi tuota ei lasketa ma-pe = 5 pv ja sitten vielä jäisi yksi päivä käyttämättä?

Vai mitä en ymmärrä? Metalliala

13

294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VanhaJäänne

      Lauantai lasketaan aina lomapäiväksi, eli sinulla on siis yksi täysi viikko lomaa.

      Vuosilomalaissa lauantai määritellään arkipäiväksi, joten se kuluttaa lomapäiviä. Näin ollen tavallisen viikon ainoa pyhäpäivä on sunnuntai, ja viikossa on kuusi arkipäivää. Kyseinen kuuden arkipäivän sääntö on jäänne kuusipäiväisestä työviikosta, jolloin lauantai oli yleinen työpäivä. Siirtyminen viisipäiväiseen ja 40-tuntiseen työviikkoon alkoi vuonna 1965 SAK:n ja STK:n työaikasopimuksen solmimisen yhteydessä.

      Vuosilomaa kuluttavat vain arkipäivät. Arkipäiviä ovat kaikki päivät lukuun ottamatta sunnuntaita, kirkollisia juhlapäiviä, itsenäisyyspäivää, jouluaattoa, juhannusaattoa, pääsiäislauantaita ja vapunpäivää. Mikäli työntekijä pitää lomaa täyden viikon, häneltä kuluu lomaa kuusi lomapäivää. Lauantai kuluttaa lomapäivän riippumatta siitä, työskenteleekö henkilö koskaan lauantaina,

      Tämä lauantaisääntö ei koske valtion ja kunnan virassa olevia. Heillä ei lauantaita lasketa lomapäiväksi.

    • dalki

      Tes:n mukaan Työntekijä saa vuosiloman vuosilomalain mukaan. Lomapäiviksi lasketaan arkipäivät ja vuosilomalain mukaan arkipäivällä tarkoitetaan muita viikonpäiviä kuin sunnuntaita, kirkollisia juhlapäiviä, itsenäisyyspäivää, jouluaattoa, juhannusaattoa, pääsiäislauantaita ja vapunpäivää. Siis viikon lomassa on 6 arkipäivää ma-la mutta arkipyhäviikoilla vähemmän.
      http://www.vuosilomaopas.fi/fi/maaritelmat.html

    • koska-laki

      Siksi, koska vuosilomalaki on sellainen. Juontaa juurensa siihen aikaan, kun lauantai oli normaali työpäivä, eikä sitä ole jostain syystä katsottu tarpeelliseksi päivittää nykyaikaan soveltuvaksi. Joissain työehtosopimuksissa on määrätty lakia paremmista ehdoista, jolloin lauantai ei kuluta lomapäiviä.

      Loman osituskaan ei onnistu tuon välttämiseksi, koska silloin tulee sovellettavaksi ns. irtopäiväsääntö. Otetaan esimerkiksi, että lomapäiviä on kertynyt 15, ja pitäisi loman kolmessa osassa saadaksesi täydet kolme viikkoa lomaa, eli kolmen perättäisen viikon ma-pe, ma-pe ja ma-pe. Ei onnistu, koska jokaista viittä lomapäivää kohti lasketaan mukaan yksi laskennallinen lauantai, eli 15:lla lomapäivällä voi pitää lomaa vain 2,5 viikkoa.

    • Opåqw

      Jos ylitöistä maksetaan tunti tunnista, ilman mitään lisiä, pystyykö ylityökorvauksia ottamaan vapaapäivinä jos niin saa sovittua työnantajan kanssa. Jos esim, tämän vuoden puolella n. 120h ylitöitä. Vai onko se niin että kun niistä maksetaan vain tunti tunnista ja thats it.

      • VastausLöytyyVasemmalta

        Mikään ei estä pitämästä niitä ylitöitä vapaana, jos niin kerran sovitaan. On sitten työnantajan päätettävissä kuinka niitä vapaita pidetään, jos työnantajalle sopii niin niitä vapaita voi pitää vaikkapa kesäloman yhteydessä.

        On vain hieman kyseenalaista tehdä ylitöitä, jos niitä lakisääteistä korotuksia ei makseta. Siinä häviää pitkällä tähtäimellä isojain summia, eikä vähiten eläkkeessä. Esim. omalla työpaikalla voidaan sopia, että perusosa pidetään vapaana, ja vain korotukset maksetaan rahana.


      • kaxtuntii

        Ylitöistä ei kuulu maksaa tunti tunnista. Vaikka ne saisi vapaana, niin silloinkaan niitä ei korvata tunti tunnista, vaan aika korotetaan ylityöprosenteilla.


      • työnantajan-markkinat
        kaxtuntii kirjoitti:

        Ylitöistä ei kuulu maksaa tunti tunnista. Vaikka ne saisi vapaana, niin silloinkaan niitä ei korvata tunti tunnista, vaan aika korotetaan ylityöprosenteilla.

        Moni työnantaja ei välitä paskan vertaa miten "kuuluu" maksaa. Se joka haluaa tehdä töitä niin hyväksyy sen miten työnantaja on päättänyt tai se on potkut syyllä tai toisella ja jonosta seuraava hommiin. Töissä on työnantajan markkinat. Niin se vaan ikävä kyllä menee.


      • Nimimerkitönkö
        työnantajan-markkinat kirjoitti:

        Moni työnantaja ei välitä paskan vertaa miten "kuuluu" maksaa. Se joka haluaa tehdä töitä niin hyväksyy sen miten työnantaja on päättänyt tai se on potkut syyllä tai toisella ja jonosta seuraava hommiin. Töissä on työnantajan markkinat. Niin se vaan ikävä kyllä menee.

        Kun porukka pelotellaan hiljaiseksi, niin siinä ei palkolliset paljoankaan oikeuksiensa perään kysele. Se ei ole kenenkään etu pidemmällä ajalla, mutta jollakin pienemmällä paikkakunnalla, jossa ei välttämättä ole paljon työpaikkoja on niistä pidettävä kiinni, koska uutta ei välttämättä saa.


    • eduistaan_huolehtiva

      ylitöitä ei ole kenenkään pakko tehdä, jos ei halua. Eikä sen takia voi erottaa.
      Itse joudun tekemään satunnaisesti ylitöitä, siis kun asiakastilanne niin vaatii. Teen ne tunti tunnista, on sovittu työnantajan kanssa näin, mutta on myös sovittu, että ylityöt kirjataan ylös päivittäin ja ylitunnit pidetään vapaana saman palkkakauden sisällä.

      Käytännössä meillä ei pysty olemaan koko työpäivää pois, eli ei ole mitään järkeä kerätä ylitöitä pidempään vapaaseen, joten homma toimii niin, että jos joudun maanantaina olemaan 10h töissä, olen perjantaina vain 6h duunissa.
      Suosittelen samaa käytäntöä teillekin. Ei tarvitse koskaan riidellä ylitöistä kun ne nollaantuvat automaattisesti pois kahden viikon palkkajaksossa.

      • jooooooooooooooooooo

        Koska ylitöitä ei ole pakko tehdä ja koska asiakastilanne vaatii välillä sen, että duunari suostuu ylitöihin, niin duunarilla olisi silloin mainiot neuvotteluasemat. Eli hän voisi kertoa, että tulee tekemään ylitöitä, jos saa niistä lainmukaiset korotukset vaikka pitää ne vapaana haluamanaan päivänä.


    • sgsaVS

      Usein reissuhommissa on tehtävä niitä 12-14h päiviä, päivärahat toki saa ja hyvä että on töitä, mutta kun 5 päivää viikossa (ja usein vielä lisäksi lauantaina), tekee pitkiä päiviä, jää vapaa-ajan omat henkilökohtaiset menot ja henkilökohtaiset asiat tekemättä kun ei ehdi eikä jaksa. Ja tosiaan tunti tunnista korvaus, ei ole neuvottelemalla saatu ylitöistä lisiä, eikä vaihtoehtoja ole, kun on vain pakko tehdä pitempää päivää että urakka valmistuu aikataulussa.

      Ja liittoon en kuulu, kun laskeskelin aiemmin että napsii sen ~2% nettopalkasta ja sain laskettua hurjia summia mitä liitonmaksuihin menee kuukaudessa, tosin prosenttilaskuja kun en oikein hallitse. Paljonko se on sitten esim. 2000 eurosta?

      Muutenkin palkkaus tessin minimi, joten eipä sitä liksaa ikänä liikaa tule..

      • laskin

        2 % 2000 eurosta on 0,02*2000 = 40 euroa


    • kello_kuuluu_kaus

      Laki ja käytäntö ovat monesti eri asia.

      Nämä yritykset kyllä tunnetaan, missä ei kunnioiteta työtekijän oikeuksia - toivottavasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1405
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1127
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      84
      957
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      857
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      79
      807
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      62
      733
    7. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      723
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      718
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe