Olympiamenestys

Rion kisat ovat olleet suomalaisten kannalta kohtalaisen masentavaa katsottavaa, mikäli toiveena on ollut nähdä suomalaisten onnistumisia ja venymisiä. Toistaiseksi menestys on ollut suomalaisilla vaatimatonta. Itse veikkasin Rion saldoksi suomalaisille 4 mitalia. Uskon siihen edelleen, tosin uskoni ei ole enää ihan horjumaton. Kolmoisvoitto keihäässä ja siihen päälle joku yllätysmitali, niin sehän olisi siinä.

Mikäli menestys jatkuu samanlaisena, eikä Riosta tule Suomeen mitalin mitalia tai sitten pelkästään keihässtä pronssimitali, niin mielestäni olisi syytä tehdä jonkinlaisia muutoksia siihen toimintatapaan, millä me urheilijoitamme valmistamme kisoihin. Se kun ei oikein tunnu toimivan.

Urheilijoita emme voi vaihtaa. Kisoissa on pääsääntöisesti parhaat urheilijamme. Parempia ei ole. Se on nähty useissa kotimaisissa kisoissa. Urheilijat vapauttaisin vastuusta. Sen sijaan perään kuuluttaisin vastuunkantoa valmennuksen ja urheilujohtamisen suhteen. Olisiko kenties tullut aika vaihtaa vastuunkantajat olympakomiteassa ja urheiluliitoissa ja varmaan monessa lajiliitossakin olisi peiliin katsomisen paikka.

Esimerkkinä käy uinti, jossa suomalaiset tuntuvat kovasti satsaavan 25-metrin altaan kisoihin. Näistä kun saa ”arvokisamitaleja”, joilla voi sitten perustella kaiken tekemisen laadukkuutta. Tosiasiassa kansainvälinen kärki menee kaukana tuolla jossain osallistumatta 25-metrin altaan kisoihin. Mielestäni uinnissakin pitäisi alkaa keskittymäänihan puhtaasti olympia-matkoille eli 50-metrin altaan kisoihin. Katinkullat ja muut näennäiset arvokisat voi jättää vaikkapa nuorille uimareille kokemuksen hakemiseen.

Mielestäni Suomen menestystä tulisi verrata siihen miten aiemmin on menestytty. Suomi on ollut aina pieni maa, myös menestysvuosinaan. Kovin rikkaaksi ei Suomea voi sanoa, joskin hyvinvointia meillä taitaa olla kosolti verrattuna moniin isompiinkin maihin. Vertailukohteiksi kelpaa myös muut valtiot, jotka ovat olosuhteiltaan suurin piirtein samalla tasolla kuin Suomi. Tässä muut Pohjoismaat ovat looginen vertailukohta. Asukasmäärät ovat jokseenkin samoja, ilmasto on samanlainen ja myös kultturierot ovat kohtalaisen pienet.

Tätä kirjoittaessa Ruotsilla on 6 mitalia, Tanskalla 7, Norjalla 3, Liettualla 3 ja Virollakin 1. Kisat ovat kesken ja keihäät on vielä heittelemättä, mutta mieleen ei voi olla tulematta, että joku vika meidän järjestelmässä on, kun saamme niin kovin paljon vähemmän kuin samankokoiset naapurimme. Lontoon kisojen jälkeen oltiin Suomessa urheilujohtajien toimesta toiveikkaita, kun Riossa moni urheilija oli ikänsä puolesta parhaassa iässään. Jotenkin vain tuntuu että ihan parasta ei ole saatu ulos meidän parhaassa iässä olevista urheilijoista. Senkin suhteen ajattelen että onkohan meillä valmennus ja urheilujohtaminen ihan sillä tasolla kuin mitä ne ovat naapurimaissamme.

Jotenkin tuntuu että suomalaisten urheilujohtajien tulisi ottaa päänsä pois takapuolesta, avata silmät ja katsoa miten muut toimivat. Pitää ottaa selville, että mitä naapurimaissa tehdään paremmin, kun he menestyvät meitä paremmin. Täällä pitäisi olla tieto-taitoa valmennuksen suhteen. Silti voisi olla paikallaan päivittää sitä suomalaista tietopankkia.

Haluan toistaa, että uskon suomalaisiin urheilijoihin. Haluan kannustaa ja tukea heitä myös nyt, kun menestys on ollut odotettua vaatimattomampaa. Otetaan tästä kokemuksesta kaikki se oppi ja hyöty, mitä tämä kokemus tarjoaa. Sekoitetaan näihin kokemuksiin uusia vaikutteita ulkomailta, heiltä jotka tuntuvat osaavan valmistautua suomalaisia paremmin. Lisätään keitokseen vielä aino annos suomalaista sisua ja jääräpäisyyttä ja loppusilaukseksi uskoa omaan itseen, niin seuraavat olympialaiset menevät iloisemmissa merkeissä.

Rion avajaisissa tuntui olevan Suomea edustamassa 20 urheilijaa, 10 valmentajaa ja 70 urheilujohtajaa. Seuraavissa kisoissa suhde avajaismarssissa toivottavasti on 10 johtajaa, 20 valmentajaa ja 70 urheilijaa. Ihan mielenkiinnolla odotan kisojen jälkeen ketkä kaikki päälliköt ja johtajat urheiluelimissä ilmoittautuvat kantamaan vastuuta ja tarjoutuvat eroamaan. Tämä tietenkin jos Suomeen ei tule keihään kolmoisvoittoa ja sitä yllätysmitalia.

20

201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • semppiä

      Nyrkkeilystä tulee Suomen ainoa mitali näistä Olympialaisista. Kiitos Miralle.

      • gyhujikolö

        Ruuskasen poika tuo mitalin. T.Mies naapurikunnasta.


    • Aivansamaaa

      Ei harmita pätkääkään vaikka mitalit jäävät tulematta. 1 tai 10 mitalia, aivan sama.

    • rooma1960

      1 mitalliki on hyvä saavutus tai 2 pronssia.

      • Mielestäni 1 mitali ei ole hyvä saavutus. Se ei ole kovinkaan hyvin verrattuna siihen rahasummaan mitä Suomessa urheiluun käytetään. Meillä on myös menestytty paremmin menneisyydessä, joten meillä pitäisi olla kaikki tieto ja taito urheilijoiden valmistamiseen urheilukisoihin. Samanlaisista lähtökohdista Ruotsi, Norja ja Tanska saavat paljon enemmän menestystä.

        Tilanne voisi olla hyväksyttävää jos meillä olisi nuoria lupaavia urheilijoita tulossa. Rion menestystä katsellessa parhaat suomalaiset olivat sieltä kokeneemmasta päästä. Pelottaa ja kovasti pelottaakin jos 4 vuoden päästä meidän parhaat mitalitoivot ovat Ruuskanen ja Pitkämäki. Heidän kehonsa tuntuvat olevan jo melkoisen kulutettuja kovassa rääkissä. He eivät tule tämän terveemmiksi.

        Minä kaipaan nyt vastuunkantoa ja myös reilunlaista tuuletusta urheilujohtamisen ja valmennuksen puolella.

        Jos meillä olisi oikea tulosvastuu ja palkintojärjestelmä urheilussa, niin kohtalaisen moni kesälaji menettäisi saamiaan rahavaroja. Ne rahat voisi sijoittaa jääkiekkoon, siellä kun tuntuu osaamista olevan ja etenkin nais-leijonat kaipaisi todellakin parannusta olosuhteisiin, joiden keskellä työskentelevät.

        Toisaalta...tämä on vain urheilua. Kansakunnan kannalta taitaa olla parempi että nuoremme koodaavat kuin melovat ja "sootaavat".


    • rooma1960

      ihmettelen

    • Marika34

      Tokiossa voidaan vielä heikentää suoritusta. Vielä on varaa yhden mitalin verran.

    • ccctest

      Usa sai 0,38 mitalia per miljoona asukasta. Joten 2 mitalia Suomen väkimäärällä tekisi 0,40 mitalia per miljoona asukasta. Näin ollen 2 mitalia on hyvä saavutus näin pieneltä maalta. Nyt saatu 1 mitali on sekin ihan ok saavutus, väkimäärään nähden.

      • Tällaiset valtioiden väliset vertailut ovat mielestäni vaikeita. Pitäisi tietää kuinka paljon Yhdysvallat sijoittaa rahaa urheiluun / miljoona asukasta ja sitten verrata sitä vastaavaan rahamäärään Suomen käyttämänä. Tällöin saataisiin jonkinlainen käsitys siitä onko rahat tehokkaasti käytetty.

        Mielestäni Suomen menestystä voi verrata jokseenkin suoraan muiden Pohjoismaiden. tai Baltian maiden saavutuksiin. Muihin maihin vertailu vaatii aina olosuhteiden huomioimista.

        Itse pidän keskeisimpänä mittarina historiaa. Paavo Nurmen aikoihin ei ole paluuta, sen toki ymmärrän. Mutta 70-luvulla suomalainen urheilu oli tasokasta ja Suomesta voitiin puhua hyvästä urheilumaasta eurooppalaisella tasolla. Tosin nyt kyllä viittaan lähinnä yleisurheiluun. Tosin hiihdossakin ollaan aika kaukana 70-luvun tasosta.

        Me olimme hyviä. Miksi emme ole sitä enää?


    • uuiyyggfr

      ja mikähä se tanskan mitallimäärä per.... miljona asukasta 15-16 mitallia en viitsis edes suomea mainita.

    • Leifhackman

      Minusta mitalliodotukset tulee rakentaa vain ja ainoastaan tulosvertailujen varaan. Jos ennen olympialaisia tulostaso kansainvälisessä vertailussa on mitallitasoa muutoinkin kuin yksittäisellä "tuurisuorituksella", niin silloin mitalleja on realistista odottaa. Jos tulokset heiluvat jatkuvasti kympin huonommalla puolella, niin miten ne tulokset yht'äkkiä Olympialaisissa siitä hyppäisivät? Käsittääkseni Potkonen edusti aiempiin sijoituksiin nähden omaa tasoaan, keihäsmiehet jäivät alle odotusten (taustalla taisi olla terveysongelmaa?), mutta mitenkäs muut?

      • Olet oikeassa, realismia ei saa unohtaa. Siltikin realismi huomioiden Suomen menestys oli huonoa. Ei se, että tämä huono menestys oli jokseenkin odotettua, tee siitä huonosta menestyksestä juurikaan sen hyväksyttävämpää. Huono työ on huonoa työtä, vaikka sitä olisi tehty läpi olympiadin.


    • HölskistäSanoiHöntti

      Yks ainut mitali tuli Suomelle ja sekin pronssia. Moskovan olympialaisista, 1980, tuli sentään 8 mitalia ja Los Angelesin, 1984, tuli peräti 12 mitalia. Sen jälkeen on ollut menestys vähän heikompaa. Suomessa ei ole enää urheilijoita, vaan harrastelijoita.

      • Tsilari_takaisin

        Nyt kaivattaisiin talonmiestä!


    • ptr60

      Tero on vuoden urheilija veryttely meni riiossa hyvin siittä kohti tokioo lajijohtajan lisäks pari apujohtajaa ja muuta siipiryhmää (korjus) mukaan tukeen veteraanien kisamatkoja sen aina voi leikata juniorityöstä Kun ei vaan tehdä samoja virrheitä kun Tanska Ruotsi Norja Viro niin kyllä pärjätään

      • Minusta tuntuu että sinulle voisi löytyä töitä olympiakomitean alaisuudessa.


    • 9plus2

      Helppohan se on toisten maiden voittaa mitaleja kun samassa kisassa saattaa esim juoksussa olla puolet samanmaalaisia. Jos suomikin heittäis joka lajiin sata urheilijaa niin sadan metrin juoksussakin tulisi väkisin mitaleja kun kaikki juoksijat kentällä olisivat suomalaisia vaikka otsanahkaa rypistellen ryömisivät maaliin. Missä oli esim suomen lentopallo joukkoe? Täällä olis varmoja mitaliehdokkaita vaikka mielinmäärin kun esim LP Viestit yms parhaimmistot lyötäis kehiin. Mitalia ei myöskään saa jos lajissa ei ole ainoatakaan urheilijaa.

    • riittävästi

      Ehkä ongelma onkin siinä, ettei meillä ole vieläkään tarpeeksi näitä paskantärkeitä urheilujohtajia, vaikka niitä on jo eniten maailmassa asukaslukuun suhteutettuna.

    • ministeriurheilua

      Mikä on Viitasen, Haglundin, Arhiksen ja Stefun osuus suomalaisten kisamenstyksessä?

    • eisevväliä

      Kojonkoski- Olemme opetelleet uutta toimintatapaa … Tätä olemme toteuttaneet 10 miljoonan euron vuosibudjetilla.

      Käytettiin miljoonia sen tuumimiseen mitä voisi muuttaa. Ehdotan, että seuraavissa kisoissa Kojonkosken ”putiikin” saama summa jaetaan niiden kesken jotka palaavat kisoista mitali kaulassa. Tänä vuonna siis 10 milj Mira Potkoselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      297
      3276
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1619
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      41
      1331
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1240
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1220
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1151
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      157
      1034
    Aihe