Aikuisratsastuksesta ja lapsen harrastuksesta

Aikuisaloittelija

9-vuotias tyttäreni aloitti kohta puolitoista vuotta sitten ratsastusharrastuksen. Käy tunneilla kerran viikossa ja nyt on takana myös kaksi viikon kesäratsastusleiriä. Äitinä olen hiukan pihalla siitä, miten harrastus oikeastaan etenee - tallilla hän ei ole vielä saanut riittävästi kokemusta esim. ponien laitosta jotta voisi pohtia esim. hoitoponia jne. Innostusta hänellä kyllä olisi. pitääkö meidän jatkaa harrastuksen edistämistä esim. maksamalla hänelle toinen viikkotunti, ilmoittamalla tallilla satunnaisesti järjestettäville "ekstrakursseille", missä vaiheessa esteet, erilaiset harjoituskilpailut, merkkisuoritusjärjestelmä esim. voivat tulla mukaan kuvioon- ja onko sellaiseen peliin lainkaan edes mahdollista lähteä mukaan jos ei itse omista hevosta tai ponia? Miten tällainen yhdeksänvuotias, vain kerran viikossa tunneilla käyvä pärjää "talleilla kasvaneiden" joukossa?

Ja toinen kysymys aikuisratsastuksesta. Aloitin itsekin ratsastuksen vakiotunnilla tammikuussa. Minua eivät kilpailut ja suorittaminen tässä ikävaiheessa enää lainkaan kiinnosta mutta ihan peruskomennotkaan eivät tule "luonnostaan" eikä niitä mielestäni normiryhmätunnilla pääse ehkä riittävästi kokeilemaan - jos esim. laukannostoja on mahdollista harjoitella 10 minuuttia viikossa, rutiinia ei tietenkään synny ja harmittaa, kun tunnen olevani oman ryhmän heikoimpia enkä hallitse kaikkea niin "sujuvasti" kuin muut, en ole perusolemukseltani erityisen urheilullinenkaan. Miten te muut aikuisena aloittaneet opitte asiat, hankitte rutiinin ja varmuutta ratsastukseen? Itse en kuitenkaan osaa "pelätä" enkä mielestäni ole kovin arka hevosten kanssa, mutta ongelmia on silti: ilmoittauduin esim. taluttajaksi muutamalle alkeistunnille ihan vain saadakseni kokemusta hevosten kanssa touhuamisesta oman tuntini valmistelujen lisäksi, mutta sain silloinkin talutettavakseni ponin jota en osannut käsitellä ja sekin kokemus meni mönkään :-(

7

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ridaopekans

      Tyttäresi ratsastus harrastuksen kehitykseen osaa parhaiten vastata oman tallisi opettaja.

    • mörrinkäinen

      Tyttö pärjää oikein mainiosti. Ne kokeneetkin ovat joskus olleet ekakertalaisia ja aloittelijoita, ja hekin ovat opetelleet kaiken alkeista alkaen. Jotkut ovat aloittaneet melkein sylilapsena, toiset vasta aikuisiällä, joten ikä ei ole mikään ongelma. Ratsastuskouluissa eteneminen on aina hidasta kaikille, koska yleensä opettajat opettavat ryhmissä, jolloin heidän huomionsa kohdistuu moneen ratsukkoon samanaikaisesti. Siksi opetus yksilöä kohden jää valitettavan vähäiseksi. Toisesta viikkotunnista olisi varmasti apua, mutta jos kukkaro kestää, yksityistunnit olisivat vielä parempi vaihtoehto. Yksityistunnit ovat kalliimpia, mutta toisaalta opetus on tehokkaampaa ja siten oppiminen nopeampaa. Henk koht suosisin mieluummin yksityistunteja kerran viikossa kuin ryhmätuntia kahdesti viikossa.

      En tiedä millaiset systeemit teidän ratsastuskoululla on, mutta hyvin usein hoitopuoli jää suurelta osin tai kokonaan pois kuvioista, joten sitä oppia voi olla vaikea saada rats. koulussa. Joissakin paikoissa hevosten hoitajat laittavat hevoset kuntoon tuntia varten ja sen jälkeen, ja tuntilaiset ratsastavat eikä muuta. Joissakin paikoissa ensimmäisen tunnin tuntilaiset varustavat hevosen, mutta se joka saa hevosen hänen jälkeensä seuraavalle tunnille, saa valmiiksi laitetun hevosen eikä niin ollet pääse oppimaan esim miten hevonen harjataan ja satuloidaan. Viimeisellä tunnilla ratsatava saa sitten purkaa varusteet hevoselta. Nämä maneerit ovat tallikohtaisia joten en tiedä miten asia on teidän tallilla järjestetty. Joka tapauksessa jos talli järjestää hoitokursseja, nille kannattaa osallistua, niin pääsee vähän oppimaan hevosen hoitoakin.

      Merkkisuoritukset, esteet yms tulevat eteen sitten kun taidot kehittyvät riittävästi, mikä sekin on ihmiskohtaista. Toiset oppivat asioita kerrasta, toiset joutuvat kertaamaan uudestaan ja uudestaan ennen kuin asia menee perille. Mutta mitä esteisiin tulee, kunhan hevosen perushallinta on kunnossa ja selässä osataan istua osapuilleen oikein, aletaan mennä maapuomeja ja sitten kavaletteja, ja vasta sitten siirrytään pieniin esteisiin. Tämäkin ratsastajan kehityksen ja rohkeuden mukaan.

      Ja sinä itse, älä luovuta. Kokemusta saa vain tekemällä, ja rapatessa roiskuu aina. Vaikka viimeksi saitkin ponin joka ei toiminutkaan kuin robotti, seuraavalla kerralla sinulla voi olla toinen poni joka onkin kiltimpi käsitellä. Ratsastukseen suosittelen yksityistunteja sinullekin, samasta syystä kuin tyttärellesikin. Rutiinit ja taidot kehittyvät ajan mittaan harjoituksen ja kokemuksen kautta eikä niihin ole oikoteitä, mutta ryhmätunneilla opettaja huomio jakautuu liian moneen suntaan ja opetus yksilöä kohden jää vähäiseksi. Hankiudu yksityistunneille, niin luulenpa, että kehityksesi saa vauhtia melkoisesti.

      En tiedä saitko vastauksia kysymyksiisi, mutta näitä ajatuksia tässä ensimmäisenä tuli mieleen lun luin kirjoitustasi. Onnea matkaan joka tapauksessa!

    • Aikuisaloittelija

      Kiitos kauniista rohkaisusta 😊 Selvää toki on, ettei eläin toimi kuin robotti! Onnekseni minulla on ollut allani sama hevonen joka syksyn tunti tähän mennessä, siitäkin toki huomaa että vasta tuntien harjoitusten myötä oppii kunkin ratsun toimintatapaa tuntemaan. Jotkut vain tuntuvat pääsevän kärryille nopeammin. Olen pohtinutkin työn yksilötunnin mahdollisuutta mutta kukkarollehan se käy, voisi tosin olla hyödyllinen. Ratsastuksen herkkyys ja vaikeus on kyllä yllättänyt mutta luovuttaa en aio. Onkin varmasti turhaa verrata niihin "pahnoillakasvaneisiin" joilla laji jo on verissä pienestä lapsesta, me etenemme omaan tahtiin... vieläköhän siitä voisi olla elämäntavaksi...

    • Yksityistunnit ovat tosiaan kalliimpia, mutta on niistä toisaalta hyötyäkin. Jos laskee, että ryhmässä on esim 5 ratsukkoa ja tunti kestää sen tunnin verran, niin opetusta yhtä ratsukkoa kohden jää n. 10min. Muun aikaa oppilaat ratsastelevat omin nokkineen ja yrittävät muistaa tai ylipäänsä ymmärtää mitä opettaja on juuri sanonut. Yksityistunnilla ollaan opettajan valvovan silmän alla koko ajan, joten virheet tulee korjattua heti eikä "sitten joskus". Yksityistunneissa on sekin hyvä puoli, että opetus on aina yksilökohtaista, joten siellä ei tule sitä ongelmaa, että jotkut oppivat nopeasti ja toiset hitaasti, ja loput siltä väliltä. Opettajan ei tarvitse kiskoa perässään yhtä ja turhauttaa toista joka menee jo edellä, vaan hän voi opettaa juuri sen mukan mikä on sille nimenomaiselle oppilaalle hyvä.

      Ja jos olet huolissasi rahasta, niin ajattele siltä kannalta, että yksi yksityistunti viikossa on todennäköisesti joka tapauksessa edullisempi vaihtoehto kuin kaksi ryhmätuntia, ja kuten sanottu, opetus on huomattavasti tehokkaampaa. Kannattaa ainakin kokeilla; tee päätöksesi sitten kun tiedät kumpi tuntuu paremmalta.

      Äläkä tosiaan luovuta vaikka joskus tuntuisikin siltä että kaikki mahdollinen menee myttyyn. Hevosten kanssa sattuu ja tapahtuu kokeneillekin, mutta virheistä oppii ja seuraavalla kertaa tietää miten kuuluu toimia - tai ainakin sen mitä EI pidä tehdä. Kuten Mörri sanoikin, jokainen on ollut aloittelija joskus. Kukaan ei synny mestarina, vaan jokaisen on opeteltava ne asiat ajan ja kokemusten kautta. Kuten sanontakin sanoo, tyvestä puuhun kiivetään.

    • FOCUSEQUUS

      Moi. Meillä on aika samanlainen tilanne. Tytär on ratsastanut vajaan 2 vuotta ja itse uskaltauduin pollen selkään tänä kesänä. Ekalla tunnilla mua taluteltiin ja siitä eteenpäin olen pyörinyt kentällä muiden ilona/riesana. En kauheasti ole jaksanut stressata siitä miten tunnilla onnistun tai mitä muut ajattelee. Välillä menee vähän sinne päin ja välillä taas menee ihan sormille. En jaksa stressata asiasta. Yritän toki parhaani. Tytär antaa vinkkejä, samalla tunnilla kun ollaan. Ope suhtautuu asiaan huumorilla ja välillä nauraakin kyllä.

      Saamme ennen tuntia ja tunnin jälkeen puuhailla heppojen kanssa. Ottaa kamat pois, tuoda ja viedä, harjailla ym. Riimut ja muut kuolasimet ei oo tuttuja mulle mutta hauskuutan itseäni ja muita kun koitan niitä asentaa ja irrotella. Ei se ole vakavaa.
      Eli ottakaa vaan rennosti

      • Aikuisaloittelija

        Joo kiitos, rennosti koetan 😊 Mietin vain että tunteja nyt takana tosiaan tammikuusta enkä vielä hallitse esim laukannostoakaan. Onkohan tällainen ihan tavallista...

        Mietin olisiko kuitenkin viisasta ottaa vaikka niitä yksityistunteja pari myös vakkareiden oheen...


    • mörrinkäinen

      Yksityistunnit kannattavat aina! Jos vain kukkaro kestä, mene ihmeessä yksilötunneille. Älä hätäile osaamisesi suhteen. Ratsastus on hidas ja pitkäjänteisyyttä vaativa harrastus ja kestää parhaimmillaankin vuosia ennen kuin voit sanoa osaavasi ratsastaa. Selässä oppii kyllä pysymään verrattain nopeasti, mutta se että oppii ihan oikeasti ratsastamaan , vaatii paljon paljon aikaa ja kärsivällisyyttä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      59
      3047
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      544
      2886
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2068
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1942
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1795
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1761
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1492
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      99
      1247
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1198
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1152
    Aihe