Kustantaja ei vastaa.

On turhauttavaa kirjoittaa 200-300 sivua tekstiä. Korjailla sitä useaan kertaan. Sitten lähetät tekeleesi kustantajalle odotat puolivuotta, vuoden , kaksivuotta ja mitään ei kuulu kustantajalta. Kun otat yhteyttä sinne vastataan että "meillä on satoja käsäreitä luettavana ja ....pitää odottaa". Vihdoin tulee vastaus"tekeleesi ei ole sellainen kun mitä me haluamme julkaistavaksi. Onhan se ihan mukava mutta...". Revinko paperitulosteet ja poistan tekstin koneelta ja unohdan koko kirjoittamisen ?

11

1189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huipullajapohjalla

      Kirjoittamisen unohtaminen on periaatteessa aina vaihtoehto. Kannattaa tehdä valinta, haluaako tehdä h*lvetisti töitä kirjoittamiseen eteen vai haluaako käyttää elämänsä johonkin ihan muuhun.

      Et kerro kauheasti kässärisi syntyprosessista tai taustoistasi tässä, joten osa näistä neuvoistani voi olla sinulle aivan itsestään selviä ja hölmöjä. Listaanpa nyt niitä kuitenkin, jos vaikka jotakuta hyödyttäisi. Tärkeää on tiedostaa, että hyvin harva kässäri poimitaan yks kaks ison kustantamon kässäripinosta ja kirjoittaja pääsee "puskista" kirjailijaksi. Toki näitäkin tapahtuu. Usein kuitenkin taustalla on suhteita (huom. näitä voi jokainen rakentaa itse!) ja hyvin pitkiä ja monivaiheisia prosesseja. Sekä suuresti tuuria. Mutta siis, JOS haluat tosissasi kirjailijaksi:

      - Ennen kustantajalle lähettämistä lähetä esilukijoille. Hae paljon kommentteja ja anna vastavuoroisesti itse kommentteja muille. Samalla rakennat suhteita.
      -Lähetä tekstejä arviointipalveluihin. Jälleen rakennat suhteita, saatatpa saada vaikka kässärin oheen sopivan "suosituskirjeen" tms.
      - Opiskele kirjoittamista. Avoin yliopisto esimerkiksi, ja vaikka mitä löytyy. Työstä kässäreitä opintojen ohessa. Monella kirjailijalla on taustallaan myös suomen kielen, kirjallisuuden, journalistiikan opintoja tai työkokemusta.
      - Kirjoita uutta. Älä tukeudu vain yhteen kässäriin. Ensimmäinen tai toinen eivät tärppää mutta ehkä kolmas jo.
      - Mieti tavoitteitasi realistisesti. Millaisia kustantamoja lähestyt? Voisiko jokin pieni kustantamo olla kiinnostunut juuri sinun tekstistäsi? Voisiko sittenkin omakustanne tai vaikkapa oman kustantamon perustaminen olla oikea valinta? Ei toki todellakaan sovi kaikille. Nykyään on olemassa osuuskuntamuotoisia kustantamoitakin.
      - HANKI YMPÄRILLESI MUITA KIRJOITTAVIA IHMISIÄ. Tämä on yllättävän tärkeä. Liity krjoittajayhdistyksiin. Etsi paikkakunnaltasi kirjoittajapiiri. Etsi oman genresi kirjoittajia. Verkostoidu netissä. Etsi Facebook-ryhmiä. Aivan sama miten, mutta hanki tukea. Samalla löytyy esilukijoita, pääset lukemaan ja arvioimaan muiden tekstejä, saat tuntumaa siitä, mitä muut tarjoavat kustantamoille. Ja niitä suhteita.
      - Osallistu krjoituskilpailuihin. Näihin voi kirjoittaa novelleja -- lyhyempi teksti, hieman lyhyempi kirjoitusaika, mutta oppii paljon. Joistakin kilpailuista saa palautetta. Toisista pääsee julkaisuun. Julkaisu = nimeä = et enää yritäkään julkaista täysin "puskista".
      - Tietenkin lue ja kirjoita mahdollisimman paljon ja monipuolisesti.

      Sitten kun olet tehnyt kaikkea tätä vaikkapa 5 vuoden ajan, niin voit alkaa katsoa: syntyykö tuloksia? Eteneekö hommat, vai kannattaako luovuttaa? Usein, kun vaan tarpeeksi kauan hakkaa päätään seinään ja yrittää, niin lopulta se hyvä tuuri osuu kohdalle, juuri oikea lukija sattuu juuri oikean tekstin lukijaksi oikealla hetkellä. Ja kustantamonkin ovi avautuu.

      • kldfjlkdfjkl

        Hyviä ohjeita, joista oma lemmikkini on "kirjoita uutta". Itse sain kustantajan vasta kolmanelle kässärilleni. Eikä sama kustantaja ottanut esikoisen julkaisun jälkeen ohjelmaansa kässäriäni nro 4, vaan vasta viidennen.

        Mutta tuo ohjeiston lopussa mainittu viisi vuotta kuulostaa lyhyeltä ajalta. Itse kirjoitin aktiivisesti 6,5 vuotta ennen kuin tärppäsi, ja olisin ollut valmis pidempäänkin yrittämiseen. Ehkä jossain 12 vuodessa olisi mennyt raja :D


    • kotikirjailija

      älä toki. Tee tekstiin muutama muutos, kirjoita uusiksi ja taas matkaan, nythän tekstit voi lähettää' sähköpostin välityksellä, nopeaa eikä maksa mitään, ja saman tekstin voi lähettää niin monelle kustanjajalle kuin sattuu osoitteita löytämään. Kyllä se joskus tärppää, kahden vuoden, tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuten mulla, joten kärsivällisyyttää vaan ja onnea uudelle yritykselle

    • Wastaus

      Haistata kustantajalle paskat ja tee omakustanne. Eiköhän onnistu, jos suuresta eepoksesta on kyse.

      • välikädetpois

        Omakustanne, omakustanne... Jos omakustanne menestyykin, niin saa pitää itse voitot, eikä joku muu vie kermoja päältä, korjaa toisen työn hedelmiä ilman omia ansioitaan. Onhan tietty verotus sitten, mutta ei ole sekä verottaja että kustantaja viemässä "omiaan".


      • edelleenxpwindows

        juu, omakustanne, kunhan ensin saa lottovoiton, jolla sen kustantaa. ei peruspäivärahalla työttömänä kirjoitteleva omakustanteita tee, hyvä kun saa kustannettua sähkön vanhalle tietokoneelle, ja pitää varpaita pystyssä että kone kestäisi ja kestäisi..


    • msiopv

      Kustannusala on kovassa murroksessa. Tästä johtuu, että suuret kustantajat haluavat pelata varman päälle ja julkaisevat vain keskinkertaisia teoksia.
      Kannattaa kokeilla pieniä kustantajia, jotka etsivät lahjakkaita kirjoittajia.

    • YoutubeKirjailija

      Kokeile Youtubea. Sieltähän löydät kaikki klassikkokirjat luettuina tekstin kanssa. Jaa käsikirkoituksesi n. 5 min pätkiksi. Hanki miellyttävä-ääninen lukija, joka osaa lukea ilman takerteluja. Pätkä kannattaa lukea harjoitusmielessä ainakin kerran ennen äänitystä. Jaa noita videoita muutaman päivän välein. Tekstin sekaan muutama kuva silloin tällöin. Lue saamasi kommentit tarkkaan. Saat ehkä hyviä vinkkejä ja voit korjata jäljellä olevaa tekstiä. Suomi on täynnä eläkkeellä olevia kirjallisuuden maistereita, jotka jakavat auliisti neuvojaan.

      Sitten vaan kaikin keinoin mainostamaan Youtube-kanavaasi. Jos teksti on kiinnostavaa, siitä syntyy lisäkeskusteluja eri keskustelupalstoilla ja lehdistössä ja kustantajat ottavat sinuun yhteyttä! Älä vastaa, vaan yritä saavuttaa lisää tilaajia ja katselukertoja ja mainoksia. Neuvotteluasemasi parantuvat koko ajan. Älä paljasta henkilöllisyyttäsi. Tämä tuo lisää julkisuutta ja arvailuja. Niitä on hyvä ruokkia!

    • taneaho

      Olen ollut kirjoittajakursseilla ja luettanut kirjoituksiani kurssikavereilla. Olen saanut hyviä palautteita ja korjaus ehdoituksia. Tehnyt korjauksia. Aloitin tuon tekstin väsäämisen joskus v. 1996 joten se on ehtinyt jalostua. Nyt alkaa kärsivällisyys loppua.

      • IlmaisJulkaisija

        Riskeeraa ja jaa kirjoituksesi ihan missä vaan luettavassa muodossa netissä. Jos sinulla ei ole omia kotivuja, netti on täynnä erilaisia palvelemia, joille voi lähetää tuollaisia pieniä (ison kuvan kokoisia!) tekstitiedostoja. Jaa linkkejä niihin eri paikoissa.

        Saat varmasti rehellistä asiantuntevaa palautetta myös oikeasti kirjallisuutta ymmärtäviltä ihmisiltä. Jotkut voivat nauttia "kustannustoimittajana" toimimisesta ja voivat uhrata siihen viikonkin työn. Saat ehkä paljon haukkumisiakin, mutta ainakin tiedät mitä ongelmia tekstissäsi on. Fakta on, ettei suurinta osaa kirjoituksista ole kaupallisesti kannattavaa lukea, korjata ja muokata moneen moneen kertaan ennen pienen painoksen julkaisua. Todellinen kirjoittaja olisi käytännössä kustannustoimittaja.

        Ja jos et saa mitään palautetta, tekstisi ei ole riittävän kiinnostavaa kenenkään luettavaksi alkua pitemmälti! Kirjoita uusi teksti ja kokeile uudestaan.


    • yksinäinenkirjoittaja

      Bod.fi :n kautta julkaiseminen ei ole kallista, jos osaat tehdä sen julkaistavaan muotoon. Minusta se oli helppoa. Heillä on myös kansipohjia kantta varten.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      430
      3035
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      103
      2374
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2122
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1953
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1807
    6. 164
      1238
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1237
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe