Mikä siinä tiikissä viehättää?

TiikkiPuu

Kun katselee yhtään vanhempien veneiden myyntikuvia, usein silmään pistää ensimmäisenä ruma ja kuluneen näköinen tiikkikansi. Kun lisäksi tiedetään, ettei kansi ole ikuinen ja että se on kuumissa olosuhteissa liian kuuma jalalle, niin ihmetyttää, miksi erityisesti laatuvalmistajat työntävät niitä niin usein veneisiinsä.

Ymmärrän puun viehätyksen esteettisesti, mutta entä käytännöllisyys?

23

1040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TeakFreak

      Se on erittäin käytännöllinen. Kun paljas jalkasi ensi kerran kävelee tiikkikannella, se ei enää halua lasikuitukannella kävellä kuin kengät jalassa.

    • Pilssirotta

      Teak-kansi on todella nätin näköinen ja itse myös ennemmin kävelen teakilla kuin lasikuidulla.

      En vain pidä ajatuksesta, että jos ja kun teak alkaa saumasta vuotamaan, vuotaa se jotain kautta kannen balsaytimeen. Tämähän ei ole teakittömössä kannessa iso vaiva korjata saati etsiä vuoto kohta. Teak kannellisessa lähes mahdotonta.

      Lisäksi ainakin vanhemmissa veneissä teak-kannet usein huonossa kunnossa. Tämän kunnostus maksaa varmaan melko sievoisen summan. Lasikuitukannen maalaaminen taas ei hirveästi lompakkoon käy.

      Näistä käytännön syistä en veneeseeni teak-kantta halua.

    • ariel371

      Suomen kosteisiin oloihin välttämättä en enää tiikkikantta ottaisi. Siellä se pyrkii tummumaan, koska suolavesikylvyt puuttuvat, aurinko ei kuivaa kantta ja ilman epäpuhtaudet kuten noki ja siitepöly sotkevat kantta.
      Etelässä tiikki taas toimii oikein hyvin. Säännölliset suolavesikylvyt pitävät sen kunnossa, aurinko kuivaa kannen hetkessä, se on ylivoimaisen kaunis ja mukava materiaali. Kauniisti harmaantunut tiikki ei tule auringossa liian kuumaksi, toisin kuin vaikkapa mustat genoan jaluskiskot.

      Tiikkikansi vaatii aika vähän huomiota, kunhan se kastuu suolaisesta merivedestä ja kuivuu säännöllisesti kunnolla. Yleensä mitään aineita ei tarvitse käyttää, eikä toki pidäkään. Rumat tiikkikannet on yleensä tärvelty jossain vaiheessa jollain hoitokemikaalilla, öljyllä, painepesurilla tms.
      Kevyt käsihionta noin 6-8 vuoden välein tulee tehtyä ja jos jokin paikka tummuu sammaleesta kannen oltua pitkään likaisena märkä, se alue pestään laimealla kloriittiliuoksella. En osaa sanoa kauanko kansi kestää, mutta nyt 14 -vuotias kansi ei missään nimessä ole ainakaan elinkaarensa puolivälissä vielä.

      Ruuvattu tiikkikansi sopii varmaan vain umpilaminaattikanteen, kuten minulla on nyt ja aiemmassa veneessäni. Kerrosrakennekansiin tiikki tulee ehkäpä liimata kiinni.

      Tiikkikantta ei kannata tilata jos se tuntuu kalliilta tai jos se jotenkin ylittää veneen yleisen tason. Jo jossain HR:ssä, jopa Arconassa tiikki on ehdoton valinta, mutta ei esim. ranskiksissa tai Bavarioissa.

      • ei.suolaa

        Taitaa olla juuri päinvastoin suolan ja auringon kanssa. Ajatuskin on täysin ristiriitainen, suolahan juuri pitää tiikin kosteana ja etelän aurinko on se, mikä syö kaikkea. Kuivuneet suolakiteet syövät puuta kuin termiitit, erityisesti keulakansi kuluu suolaisilla vesillä todella nopeasti. Keula kun eniten saa uusia annoksia suolaa.

        HR:n sivuilla on erinomaiset ohjeet tiikin huoltoon. Keväisin tai joka toinen kevät käsittely Boracolilla, eikä kansi sen jälkeen tarvitse mitään muuta kuin käyttöä loppukauden. Boracol paitsi poistaa sammal- ja leväkasvuston, myös pitää sen poissa.

        Eipä tiikkikansi tietenkään ikuinen ole. Minä jouduin jo 25 v ikäisen kannen saumaamaan ja hiomaan uudestaan. Ainakin toisen hionnan verran tiikkiä on jäljellä, joten jossain 50 ja 100 v välillä tulee kannen käyttöikä olemaan.


      • ariel371

        Tiikkikannelle juuri se suolavesikylpy on parasta hoitoa! Aurinko taas estää sammaleen kasvun. Veneen ollessa kauan, talven yli laiturissa aina samassa suhteessa aurinkoon alkaa varjopaikkoihin ilmestyä sammalta. Ilmiö vähenee jos kansi on pidetty puhtaana.
        Eniten kävellyt alueet kannessa vaativat vähiten hiomista, samoin penkit. Boracol -käsittely lienee oikein hyvä juttu, pitää kokeilla joskus. Liimatuissa kansissa olisi enemmän hiontavaraa, mutta ne toisaalta vaikuttavat olevan ohuemmalla puumateriaalilla toteutettuja.


      • ei.suolaa
        ariel371 kirjoitti:

        Tiikkikannelle juuri se suolavesikylpy on parasta hoitoa! Aurinko taas estää sammaleen kasvun. Veneen ollessa kauan, talven yli laiturissa aina samassa suhteessa aurinkoon alkaa varjopaikkoihin ilmestyä sammalta. Ilmiö vähenee jos kansi on pidetty puhtaana.
        Eniten kävellyt alueet kannessa vaativat vähiten hiomista, samoin penkit. Boracol -käsittely lienee oikein hyvä juttu, pitää kokeilla joskus. Liimatuissa kansissa olisi enemmän hiontavaraa, mutta ne toisaalta vaikuttavat olevan ohuemmalla puumateriaalilla toteutettuja.

        Onhan sekin yksi vanhoista ohjeista, että meriveden kastelemaa tiikkikantta ei pidä huuhdella makealla. Mutta toisaalta on hyvin omakohtaista kokemusta siitä, miten Välimeren vesi syö tiikkiä moninkertaisella vauhdilla kotivesiin verrattuna. Ja paljaalla silmälläkin erottaa kannella suolakiteitä.

        Ota ihmeessä Boracol käyttöön. Saat juuri sellaisen oppikirjan mukaisen mukaisen helmenharmaan kannen. Ei heti, eikä edes kahdessa viikossa, mutta kuukauden kuluttua on kansi jo katseita keräävän näköinen. Ja vain paranee kauden mittaan. Eikä vahinkoa tapahdu, vaikka seuraavana keväänä jostain syystä käsittely jäisi tekemättäkin. On se paljon aurinkoa tehokkaampaa sammaleesta puhtaanapitoon.

        Sen, että käytetyimmät alueet vaativat vähiten hiontaa, allekirjoitan täysin. Ne alueet, joissa ei kävellä vaativat saumattaessa urien jyrsintää syvemmälle ja paljon enemmän hiontaa. Hyvä esimerkki oli omassa veneessä kansi spinnupuomin alla ja ruffin katto. Niissä tiikki menee pottupelloksi vuosikasvujen pehmeän osan poistuessa.


    • Patiopesu

      on hyvä aine sammaleen ym poistoon. Nimim. 44v kansi.

      • hanse370e

        Parasta tiikkikannessa on mielestäni se, että se kuivuu aamukasteen jäljiltä lähes heti. Siinä kun lasikuidulla osat ovat aivan märkiä on tiikkikansi jo aivan kuiva. Pitää jalan alla aina kaikenlaisilla kengillä. Eikä ole saarivierailun jälkeen kansi aivan heti ihan hirveän näköinen kun vähäinen lika ei näy samalla tavalla kuin valkoiselta pinnalta. On siitä vähän enemmän huolta kuin lasikuitukannesta, mutta ehdottomasti otan seuraavaankin.


      • Istumallakin

        sen tietää, tiikillä voi istua, lasikuitu on kylmä ja hiostava.


    • JeesuSTietää

      50 vuotta täynnä ja edelleen on toimiva. Pesen kannen vuosittain - tietysti Boracolilla. Suosittelen tesk-kantta.

    • Eitiikkiä

      Suomen oloissa kiva, kunhan ei ole ruuvattu sandwichiin, balsa muuttuu mullaksi ajan myötä kun ruuvien reiät suurenee suomen oloissa, ja sitten alkaa notkumaan jalan alla. Kerrosrakenteeseen vuotaminen ei johdu saumauksista. Muutaman tuttavan veneisiin tehty kansiremontti (ei moottoriin), ja maksoi aivan törkeesti, ja niihin ei tullut uutta tiikkikantta. Liimattu on ok, kunhan on hyvin tehty ja liimattu. Lämpimillä vesillä kuuma, myynti-ilmoituksissa mainitaan plussana ja nostaa hintaa kun ei ole tiikkikantta! Olen omistanut tiikkikansi- sekä lasikuitukansiveneitä, ja yhteen 30-jalkaiseen jopa laitattanut, enää en tiikkikantta valitsisi. Muut asiat veneessä on paljon tärkeämpiä kuin aamuisin paljain jaloin tassuttelut, vaikka onhan se kiva..

    • puomukko

      Kyllä tiikkikansi on mahtava matkaveneilyssä.
      Kilpaa veneileville se taas on turhaa painoa vaan.

      Oma kansi on vasta 33 v. ja ei notku, nitise tai natise. Ei ole vielä hiottu, 11 mm löytyy n. keskimäärin.

      Tiikistä pitää huolehtia niin kuin gelkkarikannestakin ja esim. vaihtaa uudet tulpat heti epäilyttävän tulpan osuessa silmään. En laita enää ruuvia tilalle, vaan täytän epoksilla.

      Minulla on tulppia, k-k-ruiskuja, 2-komp. epoksia, taltta, vasara sekä akkuporakone ja terät aina mukana. Yhteen kuluu maks. 30 sek.

      Ei pesuaineita. Vain merivettä ja tiikkikannelle tarkoitettu harja, jos sitäkään ja jota käytetään myös oikein. Ohjeet löytyy netistä, vaikka kuinka paljon.

      Keväällä olen laittanut boracolia (kuivalle kannelle levitys kestää n. 1.5 h ja saapi olla kuivana n. vrk jälkeen). Eipä tarvitse oikeastaan pestä muuta kuin huuhdella irtolika pois.

      Tiikki yksinkertaistaa kannella liikkumista. Jos käyttää veneessä eri purjeita ja työskentelee etukannella, niin sen parempaa jalanalusta ei ole. Samoin jos veneessä on lemmikkejä, pitää tiikki ja saumat tassun alla mukavasti.

      Varsinkin, jos purjehtii vajaalla miehistöllä, on tiikki hyvä lisä turvallisuusvarusteena.


      Kun taistellaan veneiden myynnistä jne, keksitään selityksiä niille asioille, joita omassa veneessä ei ole tai jossa ne ovat puutteeliset.

      • Tunari1

        Minulla alkuperäinen ruuvattu tiikkikansi oli uusittu 25 vuoden ikäisenä. Nyt tämä uusi liimattu tiikki on ollut 15 vuotta ja se on hyvässä kunnossa edelleen vaikka ei ole koskaan hiottu tai saumattu uudelleen. Boracol käsittely vuoden parin välein on riittänyt. Tiikkikansi on vähän kuin kattoluukku autossa; kesällä ylivoimainen mukavuus- ja tunnelmatekijä, talvella joko merkityksetön sijoitus tai potentiaalinen vikakohde. Kuitenkaan ei tulisi mieleenikään olla hankkimatta kumpaakin jos olisi ajankohtaista.


      • samatilanne

        Mitä epoksia olet käyttänyt? Minkälainen tuo vaihtohomma on: vanha tulppa pois, ruuvi pois, mitä sitten?


      • Puomukko

        3M 2 comp. rapid. laitetaan 10 mL kertakäyttöruiskuun. Yhdellä ruiskulla voi tulpata epoksin kovettummisesta riippuen n. 6-10 tulppaa, riippuen käsittelynopeudesta.

        Vanha tulppa esim. puukon kärjellä siten, että voidaan ruuvata ruuvi pois. Sitten esim. 10 mm upotusterällä aukkoa syvemmäksi, jos kulumaa tms. ja tietysti reunat siistiksi. Ruiskulla liimaa sisään ja uusi tulppa päälle, syyt oikeaan suuntaan. Kevyt kopautus päälle, että menee liimat perille ja tulppa myös. Teen homman yötä vastaan. Aamulla taltalla kanta pois ja hiomaverkolla/santapaperilla tasoittelu.


      • Vauhilla
        Puomukko kirjoitti:

        3M 2 comp. rapid. laitetaan 10 mL kertakäyttöruiskuun. Yhdellä ruiskulla voi tulpata epoksin kovettummisesta riippuen n. 6-10 tulppaa, riippuen käsittelynopeudesta.

        Vanha tulppa esim. puukon kärjellä siten, että voidaan ruuvata ruuvi pois. Sitten esim. 10 mm upotusterällä aukkoa syvemmäksi, jos kulumaa tms. ja tietysti reunat siistiksi. Ruiskulla liimaa sisään ja uusi tulppa päälle, syyt oikeaan suuntaan. Kevyt kopautus päälle, että menee liimat perille ja tulppa myös. Teen homman yötä vastaan. Aamulla taltalla kanta pois ja hiomaverkolla/santapaperilla tasoittelu.

        Mä voisin tulla kellottamaan sen 30sek. maks. kun teet koko homman ;))


    • kak3

      Lukenut noita/katsellut noita tiikkikansien uusimisprojekteja niin tulee ihmeteltyä että miksi se uusittu laitetaan ruuvaamalla kiinni? Vai laitetaanko niitä ruuveja jotenkin vähemmän mitä alkuperäisessä?

      • MitaanTietamaton

        Onhan niitä laitettu polyuretaanimassallakin. Ruuvaus on yksi keino saada tiikki puristettua massaan kiinni. Ei proppaus niin iso juttu ole, jos tiikki on 12mm. Itse ruuvasin saumoista ja massan kovetuttua irrotin ruuvauksen, kun tiikkiä tuli vain 6mm.


    • Tiikkikansi näkyy olevan vahvasti makuasia. Jotkut tykkää ja toiset ei.

    • JarmoZman

      Kyllä tiikki kestää mutta painesuri on sen vihollinen no 1. Nelljä vuuotta sitten talvitelakallani jotkut kesäapulaiset pilasivat puolet kannestani 3 v ikäisestä Najaadistani. Siitä tulli kallis lysti telakalle muutamien väittelyiden jälkeen. Onneksi olin. valokuvannut veneen syksyllä telakalla. Teen sen joka syksy niin ei tarvi mahdollisista vaurioista sitten väitellä.
      Toinen puoli kannesta uusittiin melkein ko kokonaan.

    • KaarloNiemi

      Täällä meilläpäin ei mikään viehätä tiikissä. Tehtaiden piipuista tulee sellaista moskaa silloin tällöin ja vielä pahempaa kun hiiltä laivoista puretaan ja tuuli sopii väärästä suunnasta. joskus se minun tiikkikansi on aivan surkean näköinen, saahan sen pestyä mutta aikamoinen vaiva on. Oikein harmittaa kun naapuriveneet painepesurilla hetkessä kuitukannen puhtaaksi puhaltavat.

    • Affäsmannen

      Just noin kantsii funtsii jos ei oo varaa tiikkiin!

    • tapparanässy

      Ei teak oikein istu Joe 17, Guy 22 ruffissa minunkaan mielestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olisiko sinulla mitään toiveita?

      Miten sinä toivoisit minun sinua lähestyvän? Mitään mitä olisi tosi hyvä tietää ennen sitä? Jos ei sen kummempia, niin
      Ikävä
      94
      2568
    2. Turun tunnin juna toteutetaan

      Köyhiltä viedään mutta tunnin juna Turkuun viedään läpi. Puhaltakaa PS nyt tämä poikki! https://www.hs.fi/politiikka/ar
      Perussuomalaiset
      186
      1651
    3. Oletko kertonut tästä

      Meidän oudosta jutusta kenellekään? Olen kertonut ystävälleni, että olet saanut minut sekaisin…, mutta tästä hän ei tied
      Ikävä
      79
      1598
    4. huono vai hyvä juttu

      Miten ulkopuoliset reagoisivat jos olisit kaivattusi kanssa yhdessä....?
      Ikävä
      92
      1343
    5. Miksi miehet kohtelevat mua huonosti

      Oon nyt tapaillut kolmea ihmistä. Ensimmäisen kanssa nähtiin kolme kertaa, ja meidän oli tarkoitus mennä leffaan tiettyn
      Sinkut
      76
      1002
    6. Mitä mielestäsi on aito

      rakkaus? Miten sen kuvailisit?
      Ikävä
      80
      831
    7. Hitsi että olet tyylikäs!

      Sinulla on upea näkemys ja oikeaa värisilmää. Hyvä etten melkein pudonnut polvilleni eteesi kun hämmästytit minut jällee
      Ikävä
      35
      810
    8. Poliisi etsii Leif Lindemannia

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-etsii-leif-lindemania-julkaisi-kuvan/8982310#gs.cec6zf Onko nähty jo tarhar
      Kokkola
      18
      749
    9. Voisiko kaivattusi tehdä jotain mitä

      Et voisi antaa anteeksi
      Ikävä
      34
      688
    10. Ensi kerralla aion ottaa sinun kanssa

      Tuijotus kisan ja mitäs sitten tapahtuu jää nähtäväksi 🤩😃 Voi olla vähän hankalaa jos muita ihmisiä mutta odotelkoot s
      Ikävä
      42
      680
    Aihe