Kaivoksen vastustajille

melkeinkolarilainen

Kun tätä keskustelua täällä seuraa, niin tullee väkisin mieleen että aika heikoilla kantimilla on todellinen tietämys siitä mikä tämä kaivosprojekti oikein on.
Puolustuspuheet ovat järjestään seuraavat: Hannukaisissa on ollu kaivos ennenkin. Matkailutyö ei oo oikeata työtä eikä se oikeastaan työllistä. Kaivos tuo kuntaan valtavasti työtä. Kaivos herättää kuolevan kirkonkylän. Kaivosyhtiö on paikallinen, se tekkee kaiken vastuullisesti. Nuo on kaikki oletuksia paitsi tuo vanhan kaivoksen olemassa olo. Se taas on 30-40 vuotta vanha juttu eikä taivu millään tähän aikaan. Haluatteko kaivoksen vaan näyttääksenne Ylläsläisille vai elättekö oikeasti 70-80 luvun huumassa? Jota kesti n. 14 vuotta ja sen jälkeen kaikki romahti. Tiiättekö mitä sinne oikeasti suunnitellaan? Ootteko lukenu mittään muuta tietoa ku kaivoyhtiön nettisivuja jos niitäkään?Mihin teijän sokea usko kaivoksen IHMEESSÄ perustuu? Sanokaa joku.

47

1793

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kolarinousuun

      Jo vain muistama Kolarin kk oli silloin vireä - monumentit näkkyy vieläki. Kauppoja oli joka lähtöön oli rivitaloja ja kerrostaloja ja kaikissa asukhaat. Nyt vain muutamassa kerrostalossa. Rivitalot on jo hajaotettu. Semmonen olisi ootettavissa vieläki. Kaivos toisi nuoria ihmisiä joista iskä kävisi kaivoksela ja äiskä voisi olla sesongit Ylläksellä. Tästä hyötyisi kaikki. Lompololaisia ei tämä kiinnosta kun sen "käsikassara" satffpointti yms tuo halpaa väkeä etelästä ha virosta ja venäjältä.

      • pösö106

        En todella halua että tämmöinen kato mitä nyt näkyy Kolarin kirkonkylällä vielä entisestä viellä syvenee. Pakko täällä on saada uudistusta tapahtumaan ja nopeutetulla aikataululla ja päätöksillä. Se on selvä se et täältä on pakko muuttaa pois jos muutosta ei tapahdu. Eikö kukaan tajua että mitä tapahtuu niille veronmaksajille kunnassa jotka tänne jää, ja ne jotka joutuu pois pakostakin lähtemään tämän hetkisen tilanteen vuoksi??? Hyväksyvätkö jäljelle jääneet kovat kiinteistöveron kototukset ja muutkin korotukset,ei tosiaan hyväksy ja taas jatkuu Ylläksen tunturikylien yrittäjien vuolas valitus.


      • 1ja29

        No mistä ne valittaa ko ei edes tuota tulostakaan nuo yritykset,pimeä raha liikkuu ja valitusta riittää.


      • melkeinkolarilainen

        No niin. Yksi vastaus tuli yhteen kysymykseen. Tullee työtä. Tullekko sitä Kolarilaisille? Miksi uskotte että Kolarilaiset työllistyy? Monta työtöntä Kolarilaista kaivosmiestä tiiätte?Kaivosala ei ole niinku se oli 70-80-luvulla. Työ haikailette vieläki sitä. Muistatteko työ sitä sen kaivoksen jälkeistä aikaa yhtä lämmöllä? Se tullee nuorisolle kahta rajumpana tän kaivoksen jälkeen. Sitä paitsi sinne kaivokselle pittää opiskella että pääsee. Kaikki urakat kilpailutettaan. Yksikään paikallinen yritys ei voita niitä kilpailuja. Ulkomaalainen kaivosyhtiö tekkee mitä halluu.
        Kolarinousuun, sanoit että iskät mennee kaivokselle ja äitit matkailuun töihin. No kaikki tutkimukset näyttää että matkailu ja kaivos ei sovi yhteen. Jos matkailu tippuu vaikka 30% ni se tarkottaa aika montaa konkurssia. Aika montaa menetettyä työpaikkaa. Ja jos vaikka kaivoksen oletetuista 320 työpaikasta jäisi vaikka 80 hlö Kolariin niin mihin työ luulisitte että ne muuttas? No todennäköisesti tunturikyliin. Ei kaivos pelasta Kolarin kirkonkyllää. Samaa mieltä olen että jotaki sille kirkonkylälle pitäs tehä. Mutta kaivos tappaa sen lopullisesti viimestää 16,8 vuoden päästä kaivoksen aukeamisen jälkeen. Sillon on matkailukin lopahtanu. Ja todennäköisesti tuo kaivos ei ole edes niin pitkään auki. Se on suhdannekaivos, köyhä esiintymä joka on auki vaan sillon ku malmin hinta on korkealla. Jos se nyt lupia ees saapi. tää Hannukainen Mining on vitsi, kaavotus ja myynti.
        1ja29 ei suomessa kannata yrityksen tulosta tehä. Se pittää hävittää ennen tilikauden loppua. Ja missä se pimeä raha liikkuu? Kerrotko meile?


      • 2ja30

        Käykää kysymässå tunturikylästä :) missä tulokset ja tuotot luuraa.


      • Eikolarilainen

        Erittäin hyvä kirjoitus Melkeinkolarilainen. Toivottavasti kirjoituksesi herättää muitakin ajattelemaan kokonaisuutta pitkällä aikajänteellä eikä vaan tilapäistä pikavoittoa. On täysin ymmärrettävää, että kunnan ja kaivosyhtiön on myytävä hanke positiivisilla mielikuvilla. On myös täysin selvää, että pitkään "kurjuudessa" eläneet kyläläiset ovat valmiita näihin sanoihin uskomaan. Pitää muistaa, että liiketoiminta ei ole hyväntekeväisyyttä, vaikka omassa pitäjässä toimitaankin. On niitä velipoikiakin firmoista pois potkittu liikevoiton takia.


      • kolaroinut

        Ei tarvitse, kuin muistella parin vuoden takaisia rautamalmin hintavaihteluja - vaikutus oli, että pienet kaivokset teki konkurssin. Niillä ei ollut riittävää tuotantoa kompensoimaan rautamalmin matalaa hintaa ... Pajala, Kirkkoniemi tässä lähimpinä vaikka.

        Kaivokseen takia tuskin paljon väkeä muuttaisi Kolariin. Muutamat abårginaalit, joilla olisi ammattiosaaminen hyvä ja helppo irtautua. Prosessin 5-vuorojärjestelmä takaa sen, että kaivoksessa tehtäis hektinen työvuoroperioodi ja sitten vapaata 5-6 pvää kotinurkilla, missä perhe ja lapset (=elämä) on valmiiksi rakennettu. Verot tietysti menisi sinne myös.


      • melkeinkolarilainen

        Näinhän se mennee "kolaroinut". Mutta kun sivusta seuraa tätä keskustelua niin väistämättä tullee ajatus mieleen, että tunne vie päätöksen teossa. Unelmoijaan jostakin mikä oli. Eikä ymmärretä sitä, että se kirkon kylän alamäki alko ku huono kaivos loppu. Mie maksan verot etelään. En häviä enkä voita jos kaivos tullee. Paitsi jos jokivesi pillaantuu ehkä maailman parhaassa lohijoessa. Jossakin vaiheessa mökin omistin Kolarissa ja paljon vieläkin käyn Kolarissa, kesällä ja talvella. Ekkaa kertaa kävin Kolarissa ehkä 80-luvun lopula. Oon nähny mitä tapahtunu sen jälkeen ulkopuolisena. Matkailu kasvaa ja poterot syvenee.
        Ajatellaanpa erittäin optimistisesti:50% työpaikoista jää Kolariin. eli n. 160 taloutta .Joista uusia esim. 130 kpl. Kuvittelleeko joku että kukaan niistä muuttas kunnan etelä ossiin. Miksi kukaan alle 20 vuoden takia rakentaa esim. talon. Suurin alueellinen hyötyjä olis tunturiseutu ja vähän Kolarin kk. Suurin häviäjä tunturialue. Iso miinus tulis monelle alalle. Ei se kaivoksen hyvä yltäs yhteenkään pikku kyllään. Monta taloutta lähtis matkailun vähenemisen myötä? Ja en ole vielä edes paasannu ympäristöasioista. Se oliski sitten pitkä tilitys.
        Miettikää hyvät ihmiset oman elinpiirin ulkopuolelle. Ei toisten kustannuksella saa hyötyä. Ja varsinki jos ootus on n. 17 v. Se on lyhyt aika.Oon ite tehny uran ns. raskaan teollisuuen piirissä. Se on raskasta ja tylyä nykysi. Konkurssinkin tein. Ja uuen firman. Nyt kerkee ihmettelemään maailmaa ku jäin vähän niinku varhaiseläkkeelle firman myytyäni. Mutta paskoja päätöksiä oon tehny itekkin. Ei sitä oo kieltäminen. Eikä sitä että kirkonkylälle pitäs jotaki tehä. Mutta kaivos ei sitä pelasta.


      • melkeinkolarilainen
        pösö106 kirjoitti:

        En todella halua että tämmöinen kato mitä nyt näkyy Kolarin kirkonkylällä vielä entisestä viellä syvenee. Pakko täällä on saada uudistusta tapahtumaan ja nopeutetulla aikataululla ja päätöksillä. Se on selvä se et täältä on pakko muuttaa pois jos muutosta ei tapahdu. Eikö kukaan tajua että mitä tapahtuu niille veronmaksajille kunnassa jotka tänne jää, ja ne jotka joutuu pois pakostakin lähtemään tämän hetkisen tilanteen vuoksi??? Hyväksyvätkö jäljelle jääneet kovat kiinteistöveron kototukset ja muutkin korotukset,ei tosiaan hyväksy ja taas jatkuu Ylläksen tunturikylien yrittäjien vuolas valitus.

        pösö106,siun kirjotuksesta paistaa kyllä tuska. Miten siun elämä paranis jos kaivos aukeis?


    • Unnijumi

      Miten argumentoit tarkalleen Ylläksen matkailun tuhon. Vedät vain oletuksia kehiin ja loput on fantasiaa. Tunnen Ylläksen matkailun ja Äkäslompolon kuin omat taskuni. Olen syntynyt ja kasvanut siinä kylässä. Junantuomat voivat myös pitää pienempää suuta. Teillä ei ole tunne - eikä verisiteitä Äkäslompoloon kuten minulla. Esivanhempani olivat siellä jo 1700 - luvun lopulla.
      Kaivoksesta hyötyvät Äkäslompolon palvelualojen yritykset. Kaivos ei uhkaa mitenkään matkailua ja matkailu ei taatusti menetä mitään. Sen te tulette näkemään vielä.
      Suurin uhkatekijä on mediaan levitetyt kauhutarinat kaivoksesta. Vertailu johonkin Talvivaaraan on jo niin kaukaa haettu, että sille nauravat aidan tolpatkin. Lopettakaa kauhutarinoiden levittely. Se on parasta, mitä voitte tehdä.

      • junantuomako

        Aiheesta matkailun ja kaivoksen yhteensovittaminen on tehty monta tutkimusta. Ne kaikki osoittaa että matkailu tulee kärsimään paljon. En etsi linkkejä sinulle kun et vaivautunut itse asiasta selvää ottamaan. Ne löytyvät kyllä jos viitsit etsiä. Yritin kyllä etsiä tutkimuksia jotka osoittavat että matkailu ja kaivosteollisuus on yhteensoviteltavissa. Niitä ei löytynyt. Vedätkö Unnijumi tunteella? Kerro mitkä palvelualojen yritykset tulevat hyötymään kaivoksesta?


      • Unnijumi

        Olen inhorealisti. Kaivosten yhteydessä on paljon ihmisiä, jotka käyttävät eri palvelualoja ja ovat takuulla maksukykyisiä. Niin, että esimerkkejä. Oletko juuri noin sokea. Aloitetaanpas niin peruslompololainen kertoo sulle vain faktoja. Majoitusliikkeet, kauppa, ravintolat, hoteĺlit. Kaivosten komennusmieslaumat ja mainarit yleensä eivät asu enää parakeissa vaan joko hotellissa tai mökkikylissä. Ja tämä on FAKTA!! Suosittelen sulle menolippua sinne, mistä olet tullutkin.


      • RAUTAMALMIN

        ... hinta sahaa ja kun laskee alas, kuten Ummijumi tietää.

        Kaivos Oy:llä pitää olla suuri tuotanto ja rikas malmivaranto, että pysyy pystyssä sen huonon ajan ylitse. Nykyinen hintataso ei riitä.
        Tuotanto pitää saada myytyä lähelle, ettei tule isoja kuljetus- ja useampia lastauskustannuksia.
        Pajala on hyvä esimerkki tässä. Näiden asioiden takia ei Hannukaista kannata avata.

        Jos Eurooppa tarvitsee rautamalmia lisää, niin Pajalasta ja Kirkkoniemestä sen saa nopeiten ja halvemmalla kuin Hannukaiselta edes ehtisi saamaan.

        Komennusmieslaumat asuvat siellä, missä on halvimmalla perusasiat kunnossa ja palvelut riittävän lähellä. Mielellään omissa oloissa, ei niinkään hotelleissa, koska tavarat pitää roudata huoneesta pois työviikon päätyttyä, koska hotelliin voi tulla muita viikonloppu-reissaajia. Mökeissä ja asuntokonteissa on sentään omat huoneet = saa runkata rauhassa.
        Prosessiporukka asuu mahdollisimman edullisesti 5-vuorotyöviikon ( vaikka vaunussa kaivoksen kupeessa) ja lähtee sitten kotiinsa loman ajaksi - kaikki ei tosiaan muuttaisi Kolariin 17 vuodeksi. Kaupasta haetaan esim. maito voi tyylistä, sitävastoin työviikon ruokalaatikot tuodaan usein kotoa - saa kotiruokaa!

        Se on iso ongelma, kun liikutettu hiekkamaa kuivahtaa. Sitä pölyn määrää, mikä nousee aina silloin tuulen mukaan. Maata on kasteltava jatkuvasti - esim Pajalan kaivoksessa työskennelleet tietävät tämän.
        Rautapölyhän sotkee vain lähimaaston.

        LKAB:lla ei ole intressejä louhia Pajalassa - silla voisi olla ehkä kiinnostusta käyttää siellä vielä olevaa rikastamoa, mutta malmin kuljetusralli olisi silloinkin melkoinen.


      • Anonyymi
        RAUTAMALMIN kirjoitti:

        ... hinta sahaa ja kun laskee alas, kuten Ummijumi tietää.

        Kaivos Oy:llä pitää olla suuri tuotanto ja rikas malmivaranto, että pysyy pystyssä sen huonon ajan ylitse. Nykyinen hintataso ei riitä.
        Tuotanto pitää saada myytyä lähelle, ettei tule isoja kuljetus- ja useampia lastauskustannuksia.
        Pajala on hyvä esimerkki tässä. Näiden asioiden takia ei Hannukaista kannata avata.

        Jos Eurooppa tarvitsee rautamalmia lisää, niin Pajalasta ja Kirkkoniemestä sen saa nopeiten ja halvemmalla kuin Hannukaiselta edes ehtisi saamaan.

        Komennusmieslaumat asuvat siellä, missä on halvimmalla perusasiat kunnossa ja palvelut riittävän lähellä. Mielellään omissa oloissa, ei niinkään hotelleissa, koska tavarat pitää roudata huoneesta pois työviikon päätyttyä, koska hotelliin voi tulla muita viikonloppu-reissaajia. Mökeissä ja asuntokonteissa on sentään omat huoneet = saa runkata rauhassa.
        Prosessiporukka asuu mahdollisimman edullisesti 5-vuorotyöviikon ( vaikka vaunussa kaivoksen kupeessa) ja lähtee sitten kotiinsa loman ajaksi - kaikki ei tosiaan muuttaisi Kolariin 17 vuodeksi. Kaupasta haetaan esim. maito voi tyylistä, sitävastoin työviikon ruokalaatikot tuodaan usein kotoa - saa kotiruokaa!

        Se on iso ongelma, kun liikutettu hiekkamaa kuivahtaa. Sitä pölyn määrää, mikä nousee aina silloin tuulen mukaan. Maata on kasteltava jatkuvasti - esim Pajalan kaivoksessa työskennelleet tietävät tämän.
        Rautapölyhän sotkee vain lähimaaston.

        LKAB:lla ei ole intressejä louhia Pajalassa - silla voisi olla ehkä kiinnostusta käyttää siellä vielä olevaa rikastamoa, mutta malmin kuljetusralli olisi silloinkin melkoinen.

        Kerro tämä HM oylle,Suomi24 ei avaa,eikä luvita kaivannaisteollisuutta.


    • Tietämätönetelästä

      Tuleeko kaivos yllästunturin kuupeeseen vai muutaman kilometrin päähän äkäslompolosta,

      • Unnijumi

        10,5 km kylästä etelään n. 400m korkea Kuertuntunturi välissä eristeenä. Eri malmeja kauan lastanneena voin todeta, että mitään pölyä ei leviä ylös, eikä sivulle. Räjäytyksestä kaikkein vähiten . Rautapöly ei suuren o inaispainonsa takia leviä lastauspaikalta yhtään mihinkään. 2 km Kaunisvaaran kylästä oli rautakaivos ja sieltä ei levinnyt mitään, eikä kylässä ollut edes meluhaittoja. Tämäkin kaivos avataan ilmeisesti uudestaan ja asialla on todennäköisesti ? LKAB.


      • Oletuskottava

        Sie sitte varmasti maksat korvaukset ko pihat on täynnä paskaa?


    • 22102005

      Tätä kaivosasiaa pohdimme kauan Sodankylässä, yhteen aikaan oli kolmekin kaivosta yhtäaikaa tapetilla. Päädyimme siihen että kaivokset voivat tulla luontoarvot huomioiden ja siten että meiltäkin Sodankylän sosiaalidemokraateista olisi muutamia henkilöitä kokopäivätoimisesti valvomassa toimintaa. Vihreät tästä ärtyivät, mutta heille luvattiin silloin lisää soidensuojelualueita läheltä Vuotosta, kunhan olisivat vuoteen 2008 maltillisia, ja keskittyisivät siihen altaaseen ja Afrikan nälänhätään. Olemme saaneet yhteistoiminnallamme läpi monimuotoisen kaivos-luontoarvoprojektin, joka takaa jotain kunnalle ja meidän toiminnallemme. Sodankylän sosiaalidemokraatit (sosdeeku).

    • junantuomako1

      Unnijumi, taas puhut vääriä asioita. Tuo rahan ja palveluiden käyttö on täysin höpöpuhetta. He eivät ole lomalla. Rahaa käytetään lomalla. Niitä olis parhaillaan muutama sata, joista puolet töissä.Monta kertaa viikossa käyt itse ravintolassa syömässä tai ostat ohjelmapalveluita? Tarvittaisiin tuhansia kaivostyöpaikkoja, jotta matkailijoiden ostovoima voitaisiin korvata. Ja TIETÄMÄTÖNETELÄSTÄ, tässä faktaa.Seuraavat asiatkin voit tarkistaa esim. netistä. Kaivos ei ole oikeastaan kaivos vaan avolouhos. Sen halkaisija tulisi olemaan n. 2,2 km ja syvyys useita satoja metrejä.. Kaivos tulisi olemaa erittäin iso, itse asiassa yksi suurimpia Euroopassa. Ei siksi että kaivos olisi erittäin rikas vaan siksi, että malmi on huonoa ja maaperää täytyy kaivaa todella paljon ja sivukiveä tulisi valtavasti. Ja kuinka monta neliökilometriä tulee olemaan maa-alue joka on täysin raiskattu 10 km2? 20km2? Ja prosessivesi johdettaisiin Muoniojokeen.Ja nyt Unnijumi tulee oletus: alueella on tehty aikanaan paljon uraanietsintöjä, kuten paikallisena tiedät. Alueella on myös uraania, kuten Unnijumi tiedät. Uraani sivukivikasoissa liukenee erittäin helposti veteen. Mitä meillä on käsissä kun kaivos on lopettanut? Helvetillinen kasa saastunutta maata. Uraanipitoinen sivukivikasa joka käytännössä olisi Ylläksen alueen kahdeksas tunturi. Ja saastuneet joet. Jo Tapulinkaivos Ruotsissa ehti alle kahdessa vuodessa laskemaan paskavesiä jokiin. Ja tuo meidän esimerkkikaivos Kittilässä:Seurujoki kuollut ja pitäs saada suora purkuputki Ounasjokeen. Mikä tätä maailmaa vaivaa.Avolouhoksen etäisyys lähimmillään Äkäslompolosta olisi 6,5 km. Räjäytyksissä suurin maa-aines ei todennäköisesti Ylläkselle asti tulisi, mutta pienhiukkaset kyllä. Riitävästi että hanget olisi tummia. Ikävä kyllä yleisin tuuli on juuri lounais-länsi tuuli joka kuljettaa pölyt suoraan Äkäslompoloon. Sen lisäksi tuulen ennustamiset kaivosyhtiöllä on aika hakusessa. Juuri tuo Unnijumin mainitsema Kuertunturi erittäin todennäköiseti nostaa ilmavirtaa niin, että pöly nousee nätisti ilmaan. Unnijumin pitäs paikallisena tuntea tunturituulet. Olen kuullut Tapulinkaivoksesta kyllä melko erilaisia juttuja. N. 10 km päässä asuneet ihmiset eivät voineet tietyllä tuulella kuivattaa pyykkejä ulkona. Ja Unnijumi, muistat varmaan vanhan kaivoksen ajat. Se oli pieni kaivos. Hiekkamonttu nyt suunniteltuun verrattuna. Sen räjäytykset tuntui ja kuului Äkäslompolossa. Varmaankin muistat sen. Ja sen juhlan kun kaivos meni kiinni.
      Ja vielä, koska tuo malmi on heikkolaatuista, niin rikastuksessa täytyy käyttää ksantaatti-nimistä myrkkyä. Ja sitä pitää käyttää paljon. Se hajoaa hitaasti ja on erittäin myrkyllistä. Yksi paniikkijuoksutus käytännössä tappaisi lohen ruoat jos ei jopa lohta itse Muoniojoessa.
      Alla on linkki Professori K. Heiskasen Suomen Kuvalehden juttuun. Tuore juttu. Ja Heiskanen ei ole mikään " viherpiipertäjä" vaan mies keskeltä kaivosalaa. Ja yksi Suomen kovimpia nimiä.Hän toiminut mm. Eu:n neuvonantajana kaivoasioissa. Onko meillä varaa jättää tämänkaltaiset lausunnot huomioimatta?
      Ja sinulle Sodankylän Demari: teillä ei ole matkailukylää alle 10 km päässä kaivoksesta. Teillä ei ole Suomen suosituinta Kansallispuistoa alle 10 km päässä Kaivoksesta. Sodankylässä ei tarvinnut pohtia asiaa, että tappaako toinen elinkeino toisen? Täällä kaivostoiminta tappaa matkailun joka on pitänyt kuntaa pystyssä yli 20 v. Myös Hannele Pokka äskettäin lausui, että Kolarin tulee valita joko tai. Aiheesta on useita tutkimuksia, jotka kaikki sanovat ettei matkailu ja kaivostoiminta ole yhteensovitettavissa.Jo imagotappio olisi valtava. Lue sinäkin tuo juttu.
      https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kaivosalan-asiantuntija-tyrmaa-kolarin-kaivoshankkeen-toisi-miljoonatappiot-muonionjoki-lohet-vaarassa/

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täyttä asiaa joka sana.
        Tapojärven tietäen ei luulisi olevan kenellekään yllätys että kaikki paska tultaisiin laskemaan vesistöihin ja luontoon!
        Miten joku voi edes kuvitella että kyseinen firma hoitaisi ympäristöasiat kunnolla kun niin ei tapahdu edes hyvämaineisienkaan kaivosfirmojen osalta?
        https://suomenluonto.fi/uutiset/tuleeko-hannukaisen-kaivos-tornionjoki-vaarassa/
        https://yle.fi/uutiset/3-10794996

        Onko sinulla näyttää väitteesi toteen?
        Taidat olla oikea anonyymi-uuno koko kirjoittaja.
        Kannattaisi seurata päivän uutisia,että pysyt 2000 luvulla


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täyttä asiaa joka sana.
        Tapojärven tietäen ei luulisi olevan kenellekään yllätys että kaikki paska tultaisiin laskemaan vesistöihin ja luontoon!
        Miten joku voi edes kuvitella että kyseinen firma hoitaisi ympäristöasiat kunnolla kun niin ei tapahdu edes hyvämaineisienkaan kaivosfirmojen osalta?
        https://suomenluonto.fi/uutiset/tuleeko-hannukaisen-kaivos-tornionjoki-vaarassa/
        https://yle.fi/uutiset/3-10794996

        Vihreät hamppuparrat kannabishuuruisissa kuplassaan unelmoi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko sinulla näyttää väitteesi toteen?
        Taidat olla oikea anonyymi-uuno koko kirjoittaja.
        Kannattaisi seurata päivän uutisia,että pysyt 2000 luvulla

        Sokealle tiedoksi että ihan 2000 luvun uutisia ovat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sokealle tiedoksi että ihan 2000 luvun uutisia ovat.

        Marja Sannikka nyt telkassa, aiheena luontoarvot.


    • Ylläsnousuun

      junatuomako1 hienoa olet kehittänyt uuen ihmislajin, joka pärjää 6 päivää juomatta ja syömättä. se laji on kaivostyöläiset, tosissaan työ työikäinen kun tekkee kovvaa työtä - syö 5-10 kertaa enemmän kun se köyhtynyt mökinmummo, joka syö kaurapuuroa.
      Muistanko mie oikein vain oikein väärin. Jos nuo kaivostyöläisten ruokaostot ei Sampole kelpaa, niin oliko joskus kauppa A D Tapojärvi herätettäiskö seki henkiin.

      • laiskatmadot

        Jonesin poika on nyt saanu Siivet selkään ja keskittyy etelään lentoa varten ja tekee siellä sitten sen lopullisen mahalaskun. Kun on kuunnellut monia paikallisia mökkien vuokraajia,niin on se raskasta hommaa siivota muutaman viikonloppuna mökkiänsä lyhyen kevät sesongin ajan,eikä kannatte vuokrata muina ei sesonki aikoina mäkkejänsä vaikka tulijoita olisi,syy on se ko menee vapaa ajan rytmi sekasin ja selkä ei kestä. Ihme porukkaa täytyy todeta,mutta jos ei ole rahasta pulaa niin eipä tarvitse vaivautua siihenkään vähään.


      • junantuomako1

        Ihan sama paljon ne söisi.Mutta niitä on niin vähän verrattuna turisteihin. Ja ihmiset tuppaa lomalla käyttämään rahaa hieman enemmän. Monta ravintolaa on kirkonkylällä? Eikö se jo kerro kaiken. Ei 100-200 kaivosmiestä riitä pitämään yllä edes Jounin Kauppaa. Puhumattakaan 7-8 ravintolaa. Ei vaikka ne söisi aamupalan, luonaan, päivällisen ja iltapalan ravintolassa.


      • mie1jees

        Epätoivoista vastustusta muutamien perintönä kaiken saaneiden suusta. Turhaa vastustus huutoa ja mölyä joka saastuttaa ilmaa enemmän kuin tuleva kaivos :)


    • pyhhäinhävästys

      Avvaamalla kaivoksen saatta vaan PAHAN LOITSUN niskaanna !

      • suommee

        ja savvoo,hiljaa ja kovvoo...


      • sandrasuhmura

        Johan piästi pahan iänen.


      • itsehän_valitsette

        Pekka Peräkin vannoi Talvivaarasta että mitään ei tule saastuttamaan. Toki saikin kohtuullisen korvauksen.
        Mitäs te Kolarin kaivoksen kannattajat, vannotteko ettei tule haittoja jokiin, vesistöihin tai ilmanlaatuun ?
        Ette taida.


      • riisikukko

        Mahtavan rauhoittava tieto: Hannukaisen ja Talvivaaran vesilaskelmat tehny sama firma. Pöyry. Talvivaarassa ei ihan osunu. Ja sielläkin piti kaiken olla tosi hyvin.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Nykypänä hoilathan VARRELLA VIRTSAN


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      HUPIMATKAILU lapissa. Huvin vuoksi tänne tulhaan jätteillä kelkoilla luonto pilataan.. Kelkatkin on tehty metallista..

    • Anonyymi

      Ylläs ilman Hupimatkailua
      Ylläs ilman äkäslompoloa

      • Anonyymi

        kolari ilman yllästä, saatta kaivaa kaivoksen vaikka korvaanne !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kolari ilman yllästä, saatta kaivaa kaivoksen vaikka korvaanne !

        kolari ilman yllästä, saatta kaivaa kaivoksen vaikka peräreikäänne, kaljajuopot !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kolari ilman yllästä, saatta kaivaa kaivoksen vaikka peräreikäänne, kaljajuopot !

        Sinäpä tosi ylhäksen huumedokaaja.mishä lienee on ylhäs


    • Anonyymi

      Kaivoskylät loistavat hetken . Maailmanmarkkinahinnat aloittavat ja lopettavat niitä halusitte tai ei .

      • Anonyymi

        Ylläs ilman Ököslompoloa


      • Anonyymi

        Norjan lohta kaupasta.


    • Anonyymi

      Facebookissa luki että kaivosta ei tule

      • Anonyymi

        Facebookissa luki että kaivos tuloo


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2520
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      883
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe