Harrastajarakentajien viulut maailman kärkitasoa

Fysiikkaa

No nyt se on todistettu: Suomalaiset harraste-viulunrakentajat pystyvät rakentamaan keittiöissään, takkahuoneissaan ja käsityöläisopistojen veistosaleissa äänellisesti jousisoittimia, jotka ovat jopa parempia kuin huippu Stradivarit ja Guarnerit. Uskokaa tai älkää, mutta se on totta.

Kun viuluista mitataan niinsanotut Dünnwaldin numeroarvot äänispektrin eri osista, niin huomataan että suuri osa suomaaisten harrastajarakentjien viulut ovat erittäin lähellä maailman huippusoittimien Dünnwald arvoja. Ja pienellä viriyksellä niistä saadaan yhtä hyviä, tai jopa parempia.

Joka neljäs vuosi Cremonassa järjestettävissä viulunrakennuksen (MM) kilpailuissa ihmetellään vuosi toisensa jälkeen miten tällaisesta maasta kuin Suomi, tulee soitinrakentajien joiden soittimet ovat aina huippuluokkaa. Sillä eurooppalaisesta näkökulmasta, suomalaisilla ei ole samanlaista kulttuurihistoriaa kuin heillä. Eikä Suomessa ole soitinrakennuskouluja samalla tavalla kuin heillä. Mutta suomalainen on kekseliäs ja sitkeä. Ja siinä se juju ehkä piilee.

Tästä voidaan tehdä johtopäätös että hyvää soitinta etsiessa ei kannata "mennä merta edemmäs kalaan". Harrasterakentajien soitinten puu ei välttämättä ole yhtä loimuista tai kaunista kuin kalliimpien soitinten puumateriaali. Joka toisaalta ei soitettaessa näy, vaan sitä pitää erikseen esitellä. Ja lakkauksessa voi olla pölyhiukkasten jälkiä, mitä ei yli 30cm matkalta erota. Toki pinnan voi kiillottaa. Kukaan ei estä sitä.

Mutta jousisoittimet, kuten viulu, on soitin. Ja sen ensisijainen tavoite on soida kauniisti ja hyvin. Soitettavuuden tulee olla helppoa ja soittimen pitää "syttyä" helposti. Ja kun ajatellaan että yhden ammattirakentajan soittimen hinnalla saa 10-12 harrasterakentajan soitinta, niin kaikki ymmärtävät että niistä useammasta kaksi-kolme kehittyy ajan mittaan loistaviksi soittimiksi. Muiden jäädessä alkutasolleen. Tässä yhteydessä ei edes viitsi verrata jotain Guarnerin 30 000 000e viulua ja sitä montako harrasterakentajan viulua sillä saa.

Mutta, ihminen haluaa aina sitä mitä ei voi saada. Ja sitä minkä voi saada, sitä ihminen ei halua. Kysykää aina ostessane Dünnwaldin lukuarvot.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Yritin nainen

        Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
        Ikävä
        98
        1960
      2. Miksi et voi

        Soittaa tai laittaa viestiä
        Ikävä
        119
        1548
      3. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

        https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
        Maailman menoa
        117
        1080
      4. Iso ikävä sinua nainen

        Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
        Ikävä
        32
        1019
      5. Mistä tykkäät

        Erityisesti kaivattusi olemuksessa
        Ikävä
        47
        929
      6. Kaikkien Vuosien Äitien Äiti

        Huomenna aamulla MTV:ssä vaihteeksi taas linssiluteet Martina ja isällään asuva tytär Vicotria ylistämässä toisiaan . Ai
        Kotimaiset julkkisjuorut
        162
        829
      7. Tunnustan nyt

        Tykkään katsella sua😍
        Ikävä
        35
        750
      8. Nainen, joskus päivällä kun tulet mieleen

        Olen puuhailemassa jotakin, yhtäkkiä ajattelen sinua, että olisit minun ja pääsisin iloitsemaan läsnäolostani, silloin k
        Ikävä
        30
        741
      9. Nainen, monta kertaa epäilin sinua

        ja koit sen syytöksinä ja ehkä jonkinlaisena vihan tai antipatian osoituksena, etten esim. sietänyt sinua tai oletin sin
        Ikävä
        51
        721
      10. Hyvää yötä

        Naiselle, joka ikävöi. 🩷
        Ikävä
        25
        653
      Aihe