Miljoonat vuodet vaihtuivat tuhansiksi

Näin se tiede korjaa näkemyksiään. Kymmenet artikkelit ovat vuosikymmenien ajan kertoneet sokeasta luolakalasta ja siitä, kuinka miljoonien vuosien aikana kala oli vähitellen kadottanut silmänsä. Ja ihmiset uskoivat. Tietysti, koska suuri ja erehtymätön tiede niin kertoi.

Ajat ovat muuttuneet. Epigenetiikkaa on alettu tutkia syvällisemmin ja vakavasti otettava nykytiede ymmärtää jo, että luolakalan silmien 'sammuttamiseen' ei tarvita miljoonia vuosia, vaan muutamia sukupolvia. Kysehän on siitä, että yhtä ainutta geneettistä mutaatiota ei luolakalan silmien kadottamiseen tarvita, koska ainoastaan tietyt geenit vaimennetaan epigeneettisesti. Informaatio koodataan microRNA-molekyyleihin, jotka ohjaavat alkionkehitystä.

Koko ilmiö perustuu nerokkaasti suunniteltuihin mekanismeihin. Kalan ihossa on valoa aistivia reseptoreita, joiden välittämä signaali kulkeutuu kalan aivojen neuroneihin. Tämän informaation perusteella kala säätelee tiettyjä geenejä, jotta elinympäristössä toimiminen olisi mahdollisimman energiataloudellista. Luonnonvalinnalla ei ko. mekanismin kanssa ole mitään tekemistä.

Tiede korjaa itseään kuitenkin sen verran hienovaraisesti, ettei vahigossakaan aiempien tutkimusten tekijöiden varpaille astuta. Sen takia tiede puhuu vielä tuhansista vuosista luolakalan adaptoitumisessa. Viimeksi, kun ko. ilmiöstä kirjoitin, ajattelin, että ei mene kauankaan, että tiede tulee korjaamaan väitteitä miljoonista vuosista. Kuukausi siihen taisi mennä. Tiede on kivaa.

Linkki ketjussa.

11

160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin.se.menee

      Jos miljoonat vuodet vaihtuvat tuhansiksi, se ei ole tieteelle ongelma. Minkäpä sille voi, jos todisteet näin osoittavat. Teoriat ja käsitykset pitää sovittaa havaintoihin, ei toisin päin.

      Mutta jos tuhannet vuodet vaihtuvat miljooniksi (kuten vaikkapa kysymyksessä maapallon iästä on käynyt), miksi se on uskonnolle ongelma?

    • jjnenrjj

      Meinaatko että tämän perusteella voimme päätellä maailman olevan tuhansia vuosia vanha miljoonien vuosien sijaan?

      • En.


    • "Kysehän on siitä, että yhtä ainutta geneettistä mutaatiota ei luolakalan silmien kadottamiseen tarvita, koska ainoastaan tietyt geenit vaimennetaan epigeneettisesti. Informaatio koodataan microRNA-molekyyleihin, jotka ohjaavat alkionkehitystä."

      Linkkisi uutisesta pääsi varsinaiseen tieteelliseen tutkimuksen julkaisuun. Siellä kerrottiin mm. näin:

      "With prior information on the sample location of individuals, three clearly distinct genetic clusters separate cave loaches from both surface populations upstream (Danube) and downstream (Radolfzeller Aach) in the same drainage. Without prior information on the sample location of individuals, cave fish are grouped with the upstream but clearly separated from the downstream loach population."

      "The genetic and phenotypic differentiation evolved, although immigration from epigean populations is possible given that the cave system is well connected with surface waters."

      Eli kyse oli siis sittenkin taas mutoksista DNA:ssa.

      Lisäksi pieni tarkistuskysymys: tiedätkö mikä koodaa microRNA:n ja sen erot? No vitsi vitsi, tietenkin tiedät, että se on juuri DNA, vai mitä. Joten juuri mutaatiot DNA:ssa tuottavat nuo erilaiset microRNA:t, joiden avulla sopeutuminen tapahtuu.

      "Tämän informaation perusteella kala säätelee tiettyjä geenejä, jotta elinympäristössä toimiminen olisi mahdollisimman energiataloudellista. Luonnonvalinnalla ei ko. mekanismin kanssa ole mitään tekemistä."

      Haha. Uutta biologiaa näemmä. Tosiasiassa luonnonvalinnan on jo yli 150 vuotta tiedetty suosivan juuri energiataloudellisia ratkaisuja. Ja niin tietysti tässäkin tapauksessa.

      "Tiede korjaa itseään kuitenkin sen verran hienovaraisesti, ettei vahigossakaan aiempien tutkimusten tekijöiden varpaille astuta. Sen takia tiede puhuu vielä tuhansista vuosista luolakalan adaptoitumisessa."

      Ja toki myös miljoonista vuosista, katsos kun on löydetty kaloja luolista, jotka ovat olleet eristyksissä miljoonia vuosia. Se, että joku kalapopulaatio on sopeutunut luolaelämään muutamassa tuhannessa vuodessa ei muuta sitä, että jotkut kalapopulaatiot ovat eläneet luolissa miljoonia vuosia, toki useimmat luolat eivät niin vanhoja ole.

      • MIcroRNA:t välittävät informaation siitä, mihin histoneihin ja geenien emäksiin epigeneettiset merkinnät kirjoitetaan. DNA ei siis koodaa tätä informaatiota. Tieto on peräisin kalan aivoista. Näin toimii suunniteltu mekanismi.


      • RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        MIcroRNA:t välittävät informaation siitä, mihin histoneihin ja geenien emäksiin epigeneettiset merkinnät kirjoitetaan. DNA ei siis koodaa tätä informaatiota. Tieto on peräisin kalan aivoista. Näin toimii suunniteltu mekanismi.

        "MIcroRNA:t välittävät informaation siitä, mihin histoneihin ja geenien emäksiin epigeneettiset merkinnät kirjoitetaan."

        Ja DNA koodaa microRNA:n, kuten varmaan lukemastasi muistat.

        "DNA ei siis koodaa tätä informaatiota."

        Asia on hyvin yksinkertainen: DNA koodaa microRNA:n ja microRNA:n sisältämä informaatio on siis DNA:n koodaamaa.

        "Tieto on peräisin kalan aivoista."

        LOL. Ei ole. Aivojen välittämät erilaiset signaalit voivat toki kuitenkin säädellä DNA:ta tuottamaan erilaista microRNA:ta.

        "Näin toimii suunniteltu mekanismi."

        Tässäkään tapauksessa noita kaloja ja niiden mekanismeja ei ollut suunniteltu, vaan ne olivat joutuneet eritykseen sattumalta jääkauden jälkeisissä tulvavesissä, mutta muutokset niiden DNA:ssa auttoivat niitä sopeutumaan noihin erilaisiin olosuhteisiin.
        .


    • hiddsfs

      Katsoin juuri Yleltä dokumenttia krokotiilista. Sen sydän on eläinkunnan kehittyneimpiä. Ei voinut muuta kuin ihmetellä, miten joku uskoo senkin asian kehittyneen ilman älykästä suunnittelua. Ihan kuin itsestään, tosta vaan, krokotiili valtavan älykkäänä eläimenä päättäisi muokata omaa sydäntään entistä hienommaksi. Äly hoi! Älä jätä!

      • "Katsoin juuri Yleltä dokumenttia krokotiilista. Sen sydän on eläinkunnan kehittyneimpiä. Ei voinut muuta kuin ihmetellä, miten joku uskoo senkin asian kehittyneen ilman älykästä suunnittelua. Ihan kuin itsestään, tosta vaan, krokotiili valtavan älykkäänä eläimenä päättäisi muokata omaa sydäntään entistä hienommaksi. Äly hoi! Älä jätä!"

        Luulet siis, että joku oikeasti ajattelisi krokotiilia älykkääksi suunnittelijaksi, joka kykenisi suunnittelemaan sydämensä? Oikeastiko?


      • heh.heh.heh
        moloch_horridus kirjoitti:

        "Katsoin juuri Yleltä dokumenttia krokotiilista. Sen sydän on eläinkunnan kehittyneimpiä. Ei voinut muuta kuin ihmetellä, miten joku uskoo senkin asian kehittyneen ilman älykästä suunnittelua. Ihan kuin itsestään, tosta vaan, krokotiili valtavan älykkäänä eläimenä päättäisi muokata omaa sydäntään entistä hienommaksi. Äly hoi! Älä jätä!"

        Luulet siis, että joku oikeasti ajattelisi krokotiilia älykkääksi suunnittelijaksi, joka kykenisi suunnittelemaan sydämensä? Oikeastiko?

        Tuo kommentti taitaa olla oikein edustava otos Tomi Aallon perässäkonttaajien älyllisestä tasosta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      63
      1769
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      75
      1126
    3. 45
      1055
    4. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      70
      1037
    5. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      949
    6. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      919
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      870
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      823
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      808
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      34
      772
    Aihe