Juoksu vaikeaa

Haluanollakunnossa

Olen viime vuosina kohtuullisen aktiivisesti liikkunut. Lähinnä yli puolen tunnin reippaita kävelylenkkejä (joskus vähän yrittänyt juosta väliin) vähintään 3 kertaa viikossa. Lisäksi tänä talvena olen hiihtänyt kerran pari viikossa luisteluhiihtoa 6 - 15 km ihan "äärirajoillani" olevaa vauhtia.

Luulisi, että kun olen liikkunut 4 - 7 krt viikossa, olisi kunto kohtuullinen. Mutta jo n. 50 m tosi hitaan hölkän jälkeen henkeä ahdistaa ja jalkoihin sattuu. Joskus jos joko kävelen välillä ja yritän uudestaan useamman kerran juoksua tai vain jatkan vaikka on vaikeaa, pystyn hölkkäämään jonkun kilometrin. Silloin saan hengityksen kulkemaan ja jalkojen kipukin hellittää. Kivalle ja helpolle se ei silti tunnu, mutta joskus saattaa tosiaan onnistua.

Noita aloittelijoiden juoksuohjelmia kun lukee, niin tässä vaiheessa minun pitäisi pystyä helposti juoksemaan vaikka maratoni läpi.

Missä siis vika? Heikko sydän (leposyke on korkea)?
Niin joo, olen 50 v. nainen.

15

1503

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haluanollakunnossa

      Vielä:
      Tällaista se oli jo lapsenakin, en pystynyt hengästymättä juoksemaan kilometriäkään.
      Ja en tosiaan yritä juosta ennen kuin olen kävellyt vähintään pari kilometriä.

      Hiihdossakin kyllä ongelmat tulee sitten pitkissä nousuissa, joissa paukut loppuu. Tasamaata voin hiihtää kovaa vauhtia vaikka kuinka pitkään.

    • coffeewasbad

      Kaverilla todettiin ylirasitus, joka johtui likaisen kahvikupin ja keittimen käytöstä. Siirtyi pikakahviin ja kertakäyttöastioihin, oireet katosivat ja liikunta sujuu taas.

    • 5vaille5kymppinen

      1) Hemoglobiini? Anemia tuntuu kropassa samalta kuin korkeanpaikanleiri koko ajan liian vähällä hapella. Ja ylämäissä varsinkin! Kannattaisikohan ihan ekaksi käydä terveyskeskuksessa mittauttamassa?

      2) Riittävä palautuminen? Iän myötä palautuminen hidastuu. Ne joka keväiset "12 viikon juoksuohjelmat aloittelijoille" eivät huomioi tuota ikälisää. Keski-ikäisen treeni-palautumisrytmi on toisenmoinen. Kehittävien treenien suhteen laatu korvaa määrän ja paljon lepo-palautumista ja palauttavaa lenkkiä sitten joka väliin.

      3) Treenin määrä, laatu ja rytmi? "Äärirajoilla" tehty treeni ei ole paras kehittämään kestävyyskuntoa. Pitkiä ja rauhallisia lenkkejä maltilla. Kovat lenkit eivät tarjoa oikotietä kovaan kuntoon. Niiden aika on vasta sitten kun peruskestävyyskunto on pohjana. "Yli puolen tunnin reipas kävelylenkki" saattaa puolestaan olla liian lyhyt kehittäväksi treeniksi jos tarkoittaa esim. 40 minsaa. Eli mitä jos kokeilisit tehdä ne kolme viikottaista kävelylenkkiä tunnin-reilun tunnin reippaina kävelylenkkeinä?

      • Haluanollakunnossa

        1) Hemoglobiini on ihan ok, jossain siellä 140 tienoilla
        2) Joo, tuota mietin kun erityisesti noiden hiihtolenkkien jälkeisinä päivinä on tosi tukkoista jopa reipas kävelykin.
        3) No, tuo "äärirajoilla" saattaa olla ehkä liioitteleva ilmaisu. Ne hiihtolenkit on olleet reipasvauhtisia pääsääntöisesti, niin että on hiki, mutta jaksaa ihan hyvin ja aina lopuksi jää olo että olisi jaksanut vielä pitkäänkin. Noita itsekin mietin, että nuo 40 min lenkit voivat olla liian lyhyitä, mutta aina arkisin ei ehdi tehdä pitempiä. Useimmiten lenkit kyllä kestävät tunnin, mutta joskus jää tuohon 40 min. Mulla on tuossa tavallaan rajoittavana tekijänä lenkkien rytmityksessä se, että teen ne aina koiran kanssa. Pakko lenkittää koiria, olisi tyhmää lähteä ilman niitä, joten ei voi vähentää kovin vähäiseen määrään viikossa. Olen kyllä huomannut, että jos jostain syystä on pakko pitää useampi päivä väliä, meno on kevyempää.

        Kiitokset neuvoista, noita samoja asioita olen itsekin vähän kyllä pähkäillyt.


    • Haluanollakunnossa

      Hommasin juoksukellon kun halusin tietää missä sykkeissä lenkillä nykyisin menen. Edellisen kerran olen sykkeitä mittaillut lenkillä yli 10 v. sitten. Nyt olen pystynyt vain verenpainemittarilla mittaamaan heti kotiin päästyäni. Suoraan juoksusta tultua syke on ollut jotain 118.

      Hämmästykseni olikin nyt melkoinen: En kävellyt vielä lähellekään täysiä (en hengästynyt tai mitään muutakaan) niin syke pomppasi jo lähelle 140 ja ylikin. Keskisyke oli 136, mutta lenkki sisälsi myös pysähdyksiä (koiran kanssa liikkeellä)
      Onhan mun leposykkeenikin kyllä jo valmiiksi jotain 70 ja "oleskellessa" pyöritään jossain 85 - 100 kieppeillä.

      Laskennallinen aerobinen alueeni olisi jossain 130 - 140. Mutta tosiaan tuohon päästäkseen ei voi kävellä tosi reipasta vauhtia.

      Vanhasta kokemuksesta olisin luullut että vasta juokseminen olisi saanut sykkeen noin ylös.
      Siis pitääkö mun nyt sitten kävellä vaan ihan hissuksiin?

      Eli tuosta voinee päätellä, että usean vuoden säännöllisestä liikkumisesta huolimatta kuntoni on aika nollassa?

      • ei.muuta

        Ei kannata juosta sykemittarin orjuuttamana, parempi on kun kuuntelee omaa kehoaan. Sykkeitä voi sitten lenkin lopussa tutkia.


      • juoksijaksi.juoksemalla

        Sykkeitä ei kannata liikaa tuijottaa. Tärkeämpää on miltä lihaksissa tuntuu ja että nivelet toimii. Peruslenkin pitäis enimmäkseen tuntua aika helpolta. Ellei tunnu niin ei siinä muu auta kuin jättää lenkin kesken, palautuu, ja yrittää taas uudestaan. Sydän ja keuhkot kyllä seuraa perässä , ja jos eivät seuraa, se tuntuu varmasti myös lihaksissa, ja lenkki kesken. Niitä voisi kyllä treenauttaa muutenkin kuin juoksemalla, mutta toisaalta jalat tottuvat juoksuun vain juoksemalla. Siinä ei paljon uinti- tai pyöräilykunto ilahduta juoksijaa, elleivät jalat kuitenkaan kestä juoksua.


      • juostakin.pitää
        juoksijaksi.juoksemalla kirjoitti:

        Sykkeitä ei kannata liikaa tuijottaa. Tärkeämpää on miltä lihaksissa tuntuu ja että nivelet toimii. Peruslenkin pitäis enimmäkseen tuntua aika helpolta. Ellei tunnu niin ei siinä muu auta kuin jättää lenkin kesken, palautuu, ja yrittää taas uudestaan. Sydän ja keuhkot kyllä seuraa perässä , ja jos eivät seuraa, se tuntuu varmasti myös lihaksissa, ja lenkki kesken. Niitä voisi kyllä treenauttaa muutenkin kuin juoksemalla, mutta toisaalta jalat tottuvat juoksuun vain juoksemalla. Siinä ei paljon uinti- tai pyöräilykunto ilahduta juoksijaa, elleivät jalat kuitenkaan kestä juoksua.

        Peruskuntoa sama millä lajilla tekee.


      • Tietokoneurheilu

        eSports ei paranna kuntoa


      • juoksijaksi.juojsemalla
        juostakin.pitää kirjoitti:

        Peruskuntoa sama millä lajilla tekee.

        Onhan näitä jotka juoksee vain kerran viikossa ja vieläpä aika vauhdikkaasti. Mutta heillä ei riitä jalkoja juosta 5000km vuodessa. Eivät ole oikeita juoksijoita. Juoksija rakentaa kuntonsa rauhallisesti juoksemalla ja kestää juoksua, kovaakin kisailua.


      • Kuinkatekeehän

        Kuinka oppii jaksamaan maaliin asti


      • 35valallaollut
        Kuinkatekeehän kirjoitti:

        Kuinka oppii jaksamaan maaliin asti

        Harjoittelamalla. Pitkäkestoisia, rauhallisia juoksulenkkejä. Vauhti suhteutettuna sen hetkiseen kuntoon. Juoksuvauhti sellainen, ettei aihista, jos alkaa ahistamaan löysää vauhtia, näin se menee.


      • Anonyymi
        ei.muuta kirjoitti:

        Ei kannata juosta sykemittarin orjuuttamana, parempi on kun kuuntelee omaa kehoaan. Sykkeitä voi sitten lenkin lopussa tutkia.

        Mittariin tuijotetaan foorumilla.
        Germiitti sepon ranteessa ja kaikki perässä.


    • Kasintyöntäjät

      Täällä se JTG taas itsekseen juttelee. Tee palvelus kaikille ja lopeta jo. Älä ainakaan neuvo ketään juoksuasioissa, sun neuvoilla ei kukaan pääse eteenpäin eikä pärjää. Ala vaan treenaamaan itse. Eipä oo äijää kisoissa näkynyt :D. Eikö oo piikkari enään syönnillään?

    • lenkkeilijä-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4599
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1865
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1610
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      214
      1403
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1371
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe