Elatusapujuttuja

Teimme erotessamme keskenämme kirjallisen sopimuksen, jossa päätimme, että tiettyjen olosuhteiden ollessa voimassa tävanhempi ei maksa elatusapua.

Nyt lähivanhempi kertoo, että sopimus on mitätön, koska sitä ei ole vahvistettu lastenvalvojalla. Nyt olemme menossa lastenvalvojalle tekemään uutta sopimusta.

Elatusavun määrä määräytyy mm nettotulojen mukaan.

Mistä nuo nettotulot tarkistetaan? Palkkakuitista?

Huomioidaanko mitenkään luontaisetujen vaikutusta nettotulohin? Esim jos toisella osapuolella on työsuhdeasunto, puhelin jne. Se pienentää hänen käteen jäävää palkkaa, mutta myös hänen kulujaan. Eli jos molempien nettopalkka on 3000 euroa, mutta toisella on työsuhdeauto, ja toinen maksaa auton ylläpitokulut omasta tettopalkastaan ei tilanne ole reilu, vai onko?
Ilmianna
Jaa

16 VastaustaNetto-kulut. Jos molempien netto on 3000€ ja toisen asumiskustannukset ovat 500€ ja toisen 1000€ niin toisen mahdollisuus huolehtia lapsesta on 2500€ verran ja toisen 2000€. Auton kulut eivät kuulu vähennettäviin kustannuksiin elatusapua laskettaessa.
Tässä sinulle laskuri, jolla voit katsoa elatusavun suuruuden:
http://www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/laskurit/elatusapulaskuri
Nettotulojen tarkistaminen perustuu luottamukseen eli sosiaaliviranomaisen luona tehtävä sopimus on riidaton. Jos ette siellä pääse sopimukseen on edessä sitten sovittelu tai jutun käräjäoikeuteen vieminen. Sinne sitten pitää jo viedä kaikki tositteen kuluista ja tuloista ja niiden perusteella sitten lasketaan elatusapu.
Nythän kuitenkin on kyse lapsen kulujen maksamisesta ja joten toivottavaa on, että molemmat osapuolet ovat rehellisiä ja pystyvät asettumaan siihen, että ottavat lapsen edun huomioon.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
Olet muuten väärässä. Tuo netissä oleva laskuri on yksinkertaistettu versio oikeasta. Oikeasti myös autoedun verotusarvo otetaan huomioon ja esimerkiksi työmatkakustannukset myös. Mukaan voidaan pyytää myös Selvitys edellisvuoden verotuksesta ja tulot katsoa palkkakuitista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Miesmannn kirjoitti:
Olet muuten väärässä. Tuo netissä oleva laskuri on yksinkertaistettu versio oikeasta. Oikeasti myös autoedun verotusarvo otetaan huomioon ja esimerkiksi työmatkakustannukset myös. Mukaan voidaan pyytää myös Selvitys edellisvuoden verotuksesta ja tulot katsoa palkkakuitista.
En muuten ole, netto palkka otetaan huomioon ja siinä on jo huomioitu autoetu.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
plkfd15 kirjoitti:
En muuten ole, netto palkka otetaan huomioon ja siinä on jo huomioitu autoetu.
Olin eilen yhteydessä aiheesta Helsingin lastenvalvojaan . ja hän minulle tuon kertoi, joten olet väärässä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Käsittääkseni suurin mahdollinen elatusapu on noin 250 euroa kuussa, joka määrätään jo noilla tuloilla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Ei kyllä se voi olla suurempi ja jokaisesta lapsesta erikseen, jos useampia lapsia. Laskurit löytyy netistä ja ne kaikki moninaiset asiat, jotka niihin vaikuttaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Ei elatusavulla ole ylärajaa. Lapsihan voi olla vaikeasti vammainen jne ja ei sen kuluista toinen vanhempi noin vain pääse jos on varaa maksaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Se sopimus ei ole mitätön vaan jos sovitte elarit keskenään vaikka 200€ niin se on pätetvä mutta jos toinen ei maksa niin et saa kelalta mitään jos sopparia ei ole lastenvalvojalla vahvistettu.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
On se mitätön. Kyse on lapsen edusta ja siitä ei voida sopia lapsen edun vastaisesti. Lapsella on aina oikeus laissa määrätyllä menettelyllä määrättävään elatukseen.

Ei voida sopia, että laki ei koske meitä. Ei varsinkaan, että laki ei koske meidän lapsemme elatusta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
On se mitätön.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Mitätön sopimus. Lapsen edun vastainen.
Ilmianna
Jaa
Tulee vähän alkuperäisen aiheen ohi, sorry.

Olen katsonut vierestä häikäilemätöntä hyväksikäyttöä yli 5 vuotta. Ero vuonna 2010 ja sovittiin yhteishuoltajuudesta. 3 lasta jäivät pääsääntöisesti äidin kasvatettavaksi. Isällä lapset olivat alkuun joka 4. viikko ja myöhemmin joka 3 viikko. Sopivat keskenään että maksavat kulut "puoliksi". Lasten elatuksentarve oli tuolloin noin 1150 euroa. Lastenvalvoja ei voinut vahvistaa sopimusta koska oli lasten edun vastainen. Puoliksi maksaminen tarkoitti sitä, että etävanhempi ( isä ) maksoi puhelinkulut noin 55 euroa/kk ja puolet vakuutusmaksuista. Lisäksi vaatteet ostettiin puoliksi. Isä osti polkupyörät ym. jutut. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että äiti maksoi 800 -900 euroa/kk ja isä loput. Alkuvuodesta 2013 äiti vihdoin ryhdistäytyi ja riitautti asian. Isä kieltäytyi maksamasta. 4/2013 otettiin käräjäoikeuteen yhteyttä. Isä vetkutteli asiaa tietenkin mahdollisimman pitkään. Loppujen lopuksi uusi sopimus tehtiin 1.8.2013 alkavaksi ja tietenkin elatustuen suuruiseksi, eli minimi. 1 - 8 / 2013 isä ei siis maksanut muuta kuin puhelinmaksut. Kuvaavaa tälle asialle on vielä se, että äiti puhuttiin vielä siihen, että isä alkaisikin maksamaan vasta syyskuun alusta, koska hänellä on kuulemma tiukkaa. :) Tässä vaiheessa äidiltä oli mennyt kaikki säästöt, noin 12000 euroa. Eikä varmasti tuhlannut mihinkään, ei edes saappaisiin...
Maaliskuussa 2016 isä halusi vanhimman lapsen luoksensa asumaan. Samalla sovittiin että lapset asuvat puolet ajastaan isällä ja puolet äidillä. Homma saatiin päätökseen ja isä maksoi kahdesta lapsesta elatusavun ja äiti tietenkin vanhimmasta lapsesta, paitsi että maksuvaraa ei ollut koko elatusavun maksamiseen.
Isä ilmoitti myös alkuvuodesta 2016 että keskimmäinen lapsi tulee hänelle vuoden päästä. Aloitti siis jo hyvissä ajoin taloudellisen suunnittelun. Äiti sanoi että hän ei tule suostumaan asiaan. Maaliskuussa 2017 se sitten tapahtui. Isä ja keskimmäinen lapsi ilmoittivat äidille että hän muuttaa isälle. Syynä kuulemma se, että äiti ei maksa mopoilukuluja.
Äidin ja lasten harrastus on ollut laskettelu ja on käyty Lapissa pienellä budjetilla toteuttamassa tätä harrastusta. Kuitenkin siihen on mennyt muutaman vuoden aikana noin 4500 - 5000 euroa. Isä ei ole koskaan maksanut senttiäkään näitä kuluja. Isällä ja pojilla on yhteinen harrastus mopot, autot, moottoripyörät. Kun pojat tulivat siihen ikään että niistä alkaa tulemaan kuluja niin äitiä alettiin syyllistämään siitä että hän ei pysty osallistumaan näihin kuluihin. Nyt isä on opettanut ajokortit pojilleen, hieno juttu. Päätti vaan ihan itse että hän ei enää pysty maksamaan elatusapua. Eli tekee fiksun liikkeen ja yrittää taas pistää äidin maksamaan. Ei ole ensimmäinen kerta. Hän on ammattilainen tässä hyväksikäyttölajissa.
Isä on tehnyt töitä eron jälkeen ainoastaan noin vuoden. Muu aika on ollut chillailua ja valittelua rahapulasta. Luulisi olevan jo sen verran ylpeyttä, että hakisi töitä.
On kuitenkin omaisuutta reilusti, talo, moottoripyöriä, auto yms. ja muutenkin turvattu tulevaisuus. Ja ennen kaikkea ei tarvitse tehdä töitä kun pääsee helpommallakin. Miettii vaan miten saisi Kelalta enemmän rahaa ja pääsisi mahdollisimman pienillä elatusmaksuilla.
Äidillä on yhteinen talo avomiehen kanssa ja velkainen auto. Äiti käy töissä joka päivä ja ottaa varmaan kohta toisen työn.
Paljon jäi vielä sanomatta.
Oikeudenmukaisuutta ei ole olemassa. Itsekkyyttä ja ihmisten hyväksikäyttöä kylläkin.
Kuvaavaa tälle on vielä se, että kaikki puolueettomat henkilöt ovat sanoneet että äiti on maksanut lasten elatuksen tarpeesta reilusti enemmän ja varmasti heikommalla maksukyvyllä kuin isä. Puolueettomilla henkilöillä tarkoitan viranomaisia.
Jos ihminen on varakkaan perheen ainoa lapsi, niin on todennäköistä, että ymmärrys ei riitä huomioimaan toisia ihmisiä. Raha ei tee ihmisestä parempaa. Ihmisyys on hyve.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Aika kalliita lapsia jo kulut on kuukausessa 800-900€ tai sitten on kalliita harratuksia, Isänä maksoin lapselleni kevarin ja yhdessä ajokortit lapsen äidin kanssa ja kalliiksi tuli mutta asumme yhtsessä. Kun lapsi oli pieni niin ehdotin vaimolleni että laittaa lapsilisät lapsen tilille ja otetaan sieltä kun tarvitaan ja sitten kun oli ajokorttien aika niin sanoin että nyt olisi ollut hyvä juttu että olisi vaikka 5 tonnia säästetty lapsilisistä niin pääsisi helpommalla ajokorttien maksamisesta mutta rahaa se vain on. Jos jotenkin tulee parinkunta keskenään toimmeen ja homma pelittää niin kannattaa olla yhdessä ainakin siihen saakka kun lapsi on täytsi-ikäinen niin tulee halevemmaksi . Vieläkin ponsorpoin lastani että pärjää kun palkka ei ole kaksinen mutta pärjää.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Hei. Miksei exä siis etävanhempi eli siis tässä tapauksessa lapsen isä tajua, että hänen pitää maksaa vähintää se minimi joka vastaa kelan 155.50 e elatustukea? Väittää vaan että elatusapu lasketaan muka elatusapulaskurilla ja elatuskykyjen mukaan? Mehän siis molemmat hyvätuloisia, mutta minulla nyt nämä tulot parantunut kun sain vihdoinkin avattua oman liikkeen (apteekkialalla) ja nettotulojen perusteella elatusavun määrä sillä elatusapulaskurilla olisi ihan oikeasti 120 eur/kk lapsestamme. Lastenvalvojakin sanoo kuitenkin ettei näin ole ja ettei vahvista niin pientä elatusapua, koska se siis pienempi kuin kelan elatustuki, niin miten sen exä ressukan nyt saisi tajuamaan että kannattaisi vaan maksaa se minimielatusapu, joka siis minulle kuuluu maksa?? Tietääkö kukaan näistä lakiasioista tarkemmin, että minkä pykälän exälle voisi näyttää?? Laiton tän saman tuonne avioeropalstalle, mutta se katosi sieltä johonkin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Hei Tiina888 mitään minimiä ei ole. Elatusapu lasketaan vain ja ainoastaan nettotuloista, joista selviää vanhempien elatuskyky.

Sellaisessa tapauksessa, jossa etävanhemmalla ei ole varaa maksaa tuloistaan, kuin esim. 50 e/kk lapsen elatukseen (etä on OIKEASTI pienituloinen; esim. työtön, pitkäaikaisella sairaslomalla, tai eläkkeellä), Kela maksaa elatustukena lähivanhemmalle Kelan elatustuki - 50 e elatusapu.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
"Elatusavun määrä määräytyy mm nettotulojen mukaan.
Mistä nuo nettotulot tarkistetaan? Palkkakuitista?"

Juuri noin. Lastenvalvojalla sovitaan. Nettotulot, palkkakuitti.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Elatusapujuttuja

Teimme erotessamme keskenämme kirjallisen sopimuksen, jossa päätimme, että tiettyjen olosuhteiden ollessa voimassa tävanhempi ei maksa elatusapua.

Nyt lähivanhempi kertoo, että sopimus on mitätön, koska sitä ei ole vahvistettu lastenvalvojalla. Nyt olemme menossa lastenvalvojalle tekemään uutta sopimusta.

Elatusavun määrä määräytyy mm nettotulojen mukaan.

Mistä nuo nettotulot tarkistetaan? Palkkakuitista?

Huomioidaanko mitenkään luontaisetujen vaikutusta nettotulohin? Esim jos toisella osapuolella on työsuhdeasunto, puhelin jne. Se pienentää hänen käteen jäävää palkkaa, mutta myös hänen kulujaan. Eli jos molempien nettopalkka on 3000 euroa, mutta toisella on työsuhdeauto, ja toinen maksaa auton ylläpitokulut omasta tettopalkastaan ei tilanne ole reilu, vai onko?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta