Lapselle rahan säästäminen

Itselläni on lapsi, jolle säästän rahaa kuukausittain ja kun hän on täysi-ikäinen niin hänellä on käytettävissä yli 10 000 euroa. Asun uuden avopuolisoni kanssa ja hänellä on yksi lapsi. Avopuolisoni vaatii minua säästämään rahaa omalle lapselleen perustelunaan se, että lapsia pitää kohdella tasapuolisesti. Olenko velvollinen säästämään rahaa uuden avopuolisoni lapselle?
Ilmianna
Jaa

17 Vastausta


Ei tartte vaan oma vanhempi säästää omalle lapselle ja ei avokin lapsi sitä tiedä että säästät omalle lapsellesi pesämunaa ja ei tuo mittä erilaista kohtelua ole vaan avokkisi säästää omalle lapselle sitä pesämunaa ja sillä selvä. Tuommoinen ajattelu avokiltasi on että sinun pitää säästää raha kaikille lapsille vaikka et ole vanhempi ja ei kuulu sinulle säästää rahaa avokin lapselle.
Ilmianna
Jaa
Ei tietenkään pidä.

Mielestäni lapsia pitää kohdella arjessa ja juhlassa samalla lailla.
Se, että säästät omalle lapsellesi rahaa, minkä hän saa sitten kun muuttaa pois kodista, ei liity mitenkään asiaan.

Valitettavasti meillä on erillaisia lähtökohtia elämään.
Toisilla lapsilla on varakkaammat vanhemmat tai isovanhemmat.

Sinuna en pitäisi kovin suurta meteliä säästämisistäsi.
Miehesi vaikuttaa pihiltä, mustasukkaiselta ja lapselliselta.
Kannattaa pitää omat rahat ja tilit.
Ilmianna
Jaa
Sinuna järjestäisin yhteiset asiat niin, että mieskin pystyy säästämään omista tuloistaan saman summan kuin sinä, omalle lapselleen.
Jos mies ei siihen suostu, niin sinuna muuttaisin jo tässä vaiheessa erilleen.
Ilmianna
Jaa
Vastaan kuten muutkin. Ei tietenkään. Sinä säästät omalle lapsellesi ja hän säästäkööt omalle lapselleen. Muutenkin pidä omat rahasi omalla tililläsi. Yhteiset menot puoliksi tai tulojen mukaan.
Ilmianna
Jaa
Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Ensinnäkin, onko teillä miehen kanssa yhteinen talous? Vaikuttaako sinun tulot tai menot tavalla tai toisella miehen talouteen yms? Huolehditteko perheen talouskuluista muutoin yhdessä?

Meilläkin on uusperhe, ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että lapsia tulee kohdella tasapuolisesti. Meillä etenkin siksikin, koska lapset olivat hyvin pieniä tavatessamme, ja ovat muodostaneet tiiviit sisarusvälit toisiinsa ja tiiviit välit meihin molempiin aikuisiin. Meille oli jossakin vaiheessa selvää sekin, että myös puolison lapset asetetaan testamentissa samalle viivalle omien lasten kanssa, sekä minun että miehen testamentissa.

Eli olen sitä mieltä, että myös miehesi lapselle tulee säästää, jos sinunkin lapselle teidän perheessä säästetään. Mutta sitä en ymmärrä, että eikö miehesi osallistu lasten menoihin mitenkään? Eikö hän pysty vastaavaa summaa säästämään vaikkapa sitten omalle lapselleen? Jos se on hänelle taloudellisesti juuri nyt mahdotonta, niin toki sitten se jää sinun vastuullesi perheessänne. Mutta jos mies on niin pennitön kroonisesti kovinkin pitkään, niin mieti että miksi...

Toki myös oletan, että miehesi kohtelee samanarvoisesti sinun lastasi kuin omaansa. Esimerkiksi jos ajatellaan että hän vaikkapa maksaa 200e/kuukausi elareita omasta lapsestaan, niin laittaako hän sen saman summan myös sinun lapsesi elatukseen? Tai laitatko sitä rahaa miehen lapsen elatukseen?

Nämä asiat ovat kaikkein helpoimpia, jos teillä olisi yhteiset rahat, yhteinen tili, ja tasapuolisesti kaikille lapsille sieltä hoituisi kaikki. Toki, se vaatii luottamusta ja arvostusta. Onko teillä sitä?

Voit ajatella asiaa myös lasten kannalta. Jos elätte vaikkapa 10 vuotta yhdessä ja sitten lapset täysi-ikäistyvät. Toisella on 10 000 e tilillä ja toisella 0e. Mikä fiilis tulee lapsille? Kummalle tahansa... Itse en ainakaan olisi halunnut saada kotoota mukaan kymppitonnia, jos veljeni ei olisi saanut penniäkään...

Vaikuttaa että teillä on perheytyminen vielä kesken, eikä teistä kumpikaan osaa oikein hahmottaa, mikä tuntuu luontevalta. Miehesi väkisin painostaa tasapuolisuuteen ajattelematta kokonaisuutta, ja sinä jäät puolestasi "mun lapsi" ajattelun tasolle. Yhtä typerää molemmat.
1
Ilmianna
Jaa
Ei uusperheen lapsia voida samalla tavalla kohdella näissä talouden asioissa. Rahat eivät ole aikuisillakaan yhteisiä kaikkeen. On hyvä , että olet säästänyt omallesi rahaa,. Huom mieshän ei ole rahoja säästänyt, joten missään nimessä suostu säästämään miehen lapselle.
Kodin kuluistakin maksatte kumpikin osanne,. Pitäkää raha-asiat erillään ihan kokonaan.
Jos mies pyytelee rahaa käyttöönsä sinulta, on hän väärin perustein kanssasi, lähde ajoissa.

Näillä lapsillanne on toinen vanhempi muualla ja myös oma erillinen sukunsa ja sinulla omasi tyttärelläsi myös isänsä suku. Ei nämäkään muutu ja häviä, joten tasapuolisuus on vain päivittäisessä elämässä arjessa siellä teidän kodissa. Kumpikin lapsista perii sukunsa ei toisen sukua ja tekin olette miehesi kanssa eri sukua.
Avoliitossa ei mikään ei ole teilläkään yhteistä tasapuolisesti, eikä muutu siksi erossa eikä kuolemassa. Toinen saattaa alkaa vaatia juuri testamentti tai jopa avioliittoa toisesta hyötymiseksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Puhu omasta puolestasi, mutta kyllä meillä koko omaisuus, rahat, koti, laskut jne ovat yhteisiä. Elämme uusperheessä, jossa on molempien lapsia. Molemmat käymme töissä, eikä kummallakaan ole ajatusta toisesta "hyötymisestä". Lapsia kohdellaan tasapuolisesti, ja se on myös testamentissa. Toki lapset perivät joskus jostain muualtakin kukin jotain, mutta kyllähän ydinperheenkin lapset voivat aikuistuttuaan periä puolisonsa, lapsensa, voittaa lotossa, tienata enemmän tai vähemmän... Kysehän on siitä, että lapset ovat MEIDÄN yhteisessä perheessä saman arvoisia.

Ei se muuten oikein ole perhe.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Kaikki vastaajat näyttää olettavan, että aloittaja on nainen. Sitä ei kuitenkaan aloitusviestissä kerrota, eli kysyjä voi yhtä hyvin olla myös mies, jonka avovaimo nyt vaatii miestä laittamaan rahaa myös hänen lapsensa tilille. Joku vielä kirjoitti tyttärestä, vaikka lasten sukupuolesta ei ole mitään mainintaa. Tästä hyvin näkee, miten ihmiset tekevät automaattisia olettamuksia. Tulee mieleen se vanha kompajuttu Antoniuksesta ja Kleopatrasta, jotka sitten jutun lopuksi paljastuivat papukaijoiksi, ja joista Antonius oli naaras ja Kleopatra uros. Tai kissasta, jonka nimi oli Koira.

Nimimerkki "qwoopoll" on oikeassa, koska jos perheellä katsotaan olevan kaikilla sama elintaso tällä hetkellä, niin silloin tämä lapselleen rahaa sivuun laittava tulee samalla vähentäneeksi koko porukan yhteistä "pottia" sillä sivuun laittamallaan summalla. Eli tavallaan ottaa myös osansa puolisoltaan ja tämän lapselta ja siirtää sen oman lapsensa tilille. Vaikka käytännössä asia näyttäisikin siltä, että hän omista tuloistaan säästää lapselleen. Mutta se raha jää sitten käyttämättä perheen yhteiseksi hyväksi.

Tasapuolisuus toteutuu vain, jos tämä puoliso alkaa samalla tavalla säästää omista tuloistaan omalle lapselleen. Silloin ollaan taas normitilanteessa.

Tietenkään mikään taho ei voi vaatia ap:ta laittamaan rahaa avokkinsa lapsen tilille. Ainoa, mitä puoliso voisi vaatia, olisi se, että sitä rahaa ei saisi laittaa säästöön, koska se kuuluu perheen yhteiseen kassaan. No, vaikea tätäkään vaatimusta esittää, jos molemmilla on edes kohtuulliset tulot. Jos ap olisi tosi pienituloinen, ja puoliso olisi se perheen varsinainen elättäjä ja hyvän elintason mahdollistaja, niin silloin vaatimus olisi todella oikeutettu.

Minä sanoisin, että kumpikin huolehtikoon oman lapsensa säästötilistä, jos sellainen pitää olla. Uusperheissä lapset saattavat valitettavasti olla eriarvoisessa asemassa. Vaikka vanhemmat olisivat täysin tasapuolisia, lapsilla on kuitenkin ihan eri isovanhemmat ja muut sukulaiset, jotka saattavat olla ihan erilaisia siinä, miten he näitä lapsia muistavat ja lahjovat.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Isovanhemmatkin uusperheen ympärillä toivon mukaan muistavat ja kohtelevat lapsia tasapuolisesti?? Siis miehen ja vaimon vanhemmat kohtelevat samalla tavalla, on sitten biologisia tai ei-biologisia lapsenlapsia. Niin ainakin meillä.

Toki lapsilla saattaa olla myös muita isovanhempie toisen perheensä kautta, mutta se ei taas puolestaan liity perheen sisäisiin asioihin. Tarkoitan siis miehen tai vaimon ex-puolisoiden vanhempia.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
ojoijeoijweoije kirjoitti:
Isovanhemmatkin uusperheen ympärillä toivon mukaan muistavat ja kohtelevat lapsia tasapuolisesti?? Siis miehen ja vaimon vanhemmat kohtelevat samalla tavalla, on sitten biologisia tai ei-biologisia lapsenlapsia. Niin ainakin meillä.

Toki lapsilla saattaa olla myös muita isovanhempie toisen perheensä kautta, mutta se ei taas puolestaan liity perheen sisäisiin asioihin. Tarkoitan siis miehen tai vaimon ex-puolisoiden vanhempia.
Me emme kohtele aivan samoin tuossa lahja-asiassa tyttären lapsia & vävyn lapsia.
Tyttären lapset saavat oman perheen ulkopuolelta vain meiltä isovanhemmilta lahjoja, mutta vävyn lapset saavat meidän lisäksi kummeilta, neljältä isovanhemmalta, tädeiltä & sediltä. Vävyn lasten isovanhemmat ovat kaikki eronneet ja he ovat avioituneet uudelleen eli vävyn lapsilla on 5 mummua ja 5 vaaria, me mukaan luettuina.
Ihan hyvällä omallatunnolla laitan tyttären lapsille 300e/lapsi lahjoihin ja vävyn lapsille 50e/lapsi. Tytär on myös sanonut minulle, että tämä on ihan ok puolisonsakin mielestä.
Vävyn vanhemmat eivät muista tyttäremme lapsia jouluna mitenkään.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Et tietenkään! Kannattaa muutoin pitää ne säästörahat (omalle lapselle) omalla tililläsi, koska usein 18-V täytettyään he eivät ymmärrä rahan "arvoa" vielä vuosikausiin, ikävä kyllä. Säästettyäsi vuosikaudet on raastavaa nähdä niitä käytettävän aivan turhuuksiin...eli säästä niitä kunnnes niille on hyvä kohde/tarve olemassa, jolloin voit avittaa lastasi.
Ilmianna
Jaa
Ja tuo se on muuten ihan totta!

Meillä lapsen isä kuoli kun lapsi oli ihan pieni, ja perinnönjaossa laitettiin lapsen tilille suht. iso summa rahaa, joka olisi sitten lapsen käytettävissä kun on 18 v. Mun oli siis pakko antaa se pankkikirja lapselle sitten kun aika täyttyi. Sen verran sain onneksi puuttua asiaan, että ajokortti hankittiin sillä rahalla, mutta loput meni ihan taivaan tuuliin.

On se lapseni itsekin myöhemmin myöntänyt, että harmitti kun pisti kaikki menemään, rahoille olis ollut parempaakin käyttöä, kun ei tässä mitään rikkaita olla. Mutta mulla ei ollut oikeutta pitää niitä rahoja itselläni eikä niitä pimittää mihinkään myöhempään aikaan, kun ne oli lapsen omat perintörahat, jotka sen kuului saada 18 täytettyään. Niin se laki määrää.

Eli jos aikoo tosiaan säästää lapselleen, niin sitä varten kannattaa perustaa nimenomaan oma kakkostili, mihin se raha pannaan säästöön lasta varten. Voi sitten itse arvioida, missä vaiheessa sitä rahaa kannattaa antaa ja minkä verran kerrallaan ja mihin tarpeeseen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Olisit sinä voinut tehdä niin että annnat sopivan rahamäärän kerran kuussa tai kannustanut lastasi ostamaan vaikka aunnon niillä rahoilla niin jos ei siihen olisi muuttanut niin laittanut vuokralle niin omaisuus olisi karttunut.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ei tietenkään, kenellekään ei oo velvollisuutta säästä muulle ku omalle lapselle vaan,ellei tietenki oo miljonääri ja tuskin oot:) ellei mies sitä ymmärrä ni pidät matala profiiliä rahoistasi etkä keskustele siitä aiheesta.kaikki voi olla yhteistä laskut, talot jne... Mut omista lapsista jokaisen vanhemman pitäs olla ite vastuussa ja se koske myös siitä säästöjäki, eri asia jos haluat muista puolison muksuja joskus testamentissa, ni se on asia erikseen... Normaali elämässä jos on muista liitoista kakaroita ni toinen ei vanhempi muutenki osaalistuu kuluihin sun muuta ni pitääkö viel erikseen säästä? EI EI
Ilmianna
Jaa
Ei todellakaan sun kuulu laittaa rahaa muiden,kuin oman lapsesi tilille.Miksi ihmeessä pitäisi. Miltäpä tuntuisi sItten , jos/kun teille tulee ero,,,,,,Sehän on tilastollinen tosiasia ,että uudelleen avi/avoliitossaerovat vielä huomattavasti useammin ,kuin eka liitossa olevat. Ei,ei ja vielä kerran ei,,,,puoliskosi saa itse hoitaa lapselleen säästämisen ,jos pystyy. Jos tästä riidellään,kannattanee lähteä eri poluille,,,edessä on vielä paljon pahempia mielipideriitoja.
Ilmianna
Jaa
Jos teillä on yhteiset rahat niin silloin tietysti lapsille laitetaan sama summa säästöön.
Jos taas omat rahat niin sinä säästät omalle lapsellesi ja miehesi omalleen.
Ilmianna
Jaa
Voi näitä uusioperheitä! Niin eikö ole ihanaa kun pitää päättää mitä toinen lapsi saa ja mitä toinen ei. Eiköhän tähänkin ole ratkaisu että kumpikin itse huolehtii lapsensa asiat. Onko teillä kilpailu jo nyt valmiina kumpi lapsi on parempi menestyvämpi ja rikkaampi. Alunperin jo kertoo asenteesta miten suhtaudut toisen lapseen. Taitaa teidänkin lapset oppia pienestä pitäen nollimisjärjestyksen teidän perheessä. Opettakaa lisää kuinka eriarvoisesti kohdellaan ihmistä jo sillä kun sattuu olemaan toisen ja oma menee toisen edelle. Säästä rahaa niin paljon kuin haluat ja anna puolisosi säätää omalle niin paljon kuin rahkeet riittää. Ota kuitenkin huomioon jos et itse tienaa puolia ansiotuloja taloudessanne ja toinen on se tulon tuoja korkeintaan silloin voi vaatia sinun säästämistä hänen lapselleen. Sinähän elättäjää otit jotta voit laittaa lapselle säästöjä. Yh on kova homma saada säästöön. Joten olkaa edes tasapuolista kohtelua molemmille lapsille. Kertoo että olet kotona hoitamassa lastasi eikä sulla ole tuloja ja puolison rahoja laitat lapsellesi. Joten eikö olisi reilua laittaa myös puolison lapselle rahaa.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Lapselle rahan säästäminen

Itselläni on lapsi, jolle säästän rahaa kuukausittain ja kun hän on täysi-ikäinen niin hänellä on käytettävissä yli 10 000 euroa. Asun uuden avopuolisoni kanssa ja hänellä on yksi lapsi. Avopuolisoni vaatii minua säästämään rahaa omalle lapselleen perustelunaan se, että lapsia pitää kohdella tasapuolisesti. Olenko velvollinen säästämään rahaa uuden avopuolisoni lapselle?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta