Ei matalapalkka aloille PK-seudulle!!

HenkkaLiik

Haluan jakaa kokemukseni, jotta muut kaltaiseni eivät erehtyisi tekemään samaa virhettä kuin itse tein muutama vuosi takaperin.

Muutin pääkaupunkiseudulle matalapalkka alan (brutto noin 2000 e/kk) töihin vakituisen työpaikan perässä.

Kuvittelin elämänlaatuni paranevan vakituisen työn ansiosta, näin ei ole kuitenkaan todellakaan käynyt!

1.
Vuokrataso, maksan vaatimattomasta 1h k asunnosta vuokraa 650 e/kk isolle vuokrayhtiölle, järjetön summa.
Varmaankin noin puolet vuokralaisista on ns. elämänkoululaisia ja työttömiä/sairaseläkeläisiä, toinen puolisko kaltaisiani matalapalkka alojen työntekijöitä.
Eipä siinä sinällään olisi mitään, mutta kun suurella osalla heistä on tietenkin päihde- ja/tai mielenterveysongelmia. On mukava kuunnella yömyöhään naapurin juopporemmin remuamista päivästä toiseen, yrittäen itse saada nukuttua, jotta jaksaisi aamulla heräillä taas töihin.

Hieman vielä lisää vit****** kun monikin heistä asuu yksin omaani isommassa asunnossa ja tietenkin veronmaksajien piikkiin. Päihteisiin heillä näyttää kyllä riittävän rahat viikosta toiseen oikein hyvin.

Omistusasuntoon on todella työlästä ja vaikeaa päästä kiinni ilman merkittävää omarahoitus osuutta. Asuntojen, siis todella ankeidenkin, hinnat ovat pilvissä ja melko tavoittamattomissa kaltaiselleni matalapalkkaiselle sinkulle. Tuntuu siis, että olen tuomittu sietämään nykyisen kaltaista naapururusto helvettiä hamaan loppuun asti, jos tänne jään.

Ennen tänne muuttoa asuin ihan idyllisessä vuokra rivitalokaksiossa 2h k s keskisuuressa suomalaiskaupungissa vuokrani ollessa 450e/kk.
Valtaosa asukkaista siellä oli joko vanhoja eläkeläisiä tai kaltaisiani nuorempia ajoittain työssäkäyviä ja ajoittain lomautettuna/työttömänä jonkin aikaa olevia.

Toki sielläkin joskus hieman kuppia otettiin, missäpä ei, mutta ei meno silti ikinä mitään tämäntapaista nähnytkään. Tosin siellä naapurit kävivät myös säännöllisesti esimerkiksi kalastamassa/metsästämässä/samoilemassa luonnossa, tämä varmaan piti paremmin päihteidenkäytön ja mielenterveyden hallinnassa.


2.
Työmatkoihin kuluva aika (ja hermot). Työmatkani on noin 22 km suuntaansa, pääosin yleisinä töihin meno aikoina aamuisin ja alkuillasta. Matkaan uhraantuu kuitenkin helposti aikaa lähemmäksi 1 tunti/per suunta ja liikenteessä kohtaa viikottain varsinaisia hermoheikkoja ja kuumakalleja. Julkisilla ei tuo matka onnistu joustavasti, lisäksi tarvitsen toisinaan omaa autoani pieniin työajoihinkin päivän aikana. Ruuhkissa matelu on muuten todella rasittavaa puuhaa.

Edellisessä asuinpaikassani työmatkani oli noin 30km ja se vei aikaa 30-40 minuuttia. Ajaminen oli huomattavasti rentouttavampaa kuin pk-seudulla, oikeastaan sellaista leppoisaa kruisailua musiikkia kuunnellen.


LOPPUTULEMA = Tekisi mieli palata takaisin, heti!
Juuri nyt vain töitä ei ole ollut entisellä paikkakunnallani tarjolla, ainakaan muualle jo muuttaneelle. Usein työnantajat toteavat töitä kysellessäni "sinullahan riittää siellä töitä, kyllä nämä vapautuvat nyt täytyy antaa lomautettuna oleville paikkakunnan kavereille", ymmärrän kyllä tämänkin seikan, enkä voi siihen suoranaisesti väittää vastaankaan.

Jos vain lähden takaisin, ilman tietoa työpaikasta, on tiedossa 3 kk karenssi työttömyystukiin, joten kaipa tässä täytyy yrittää nyt ensin raapia ne kasaan jotenkin, jotta on "varaa" päästä täältä pois.

Lopuksi voin vain todeta, että ei olisi koskaan pitänyt lähteä! Elämänlaatuni koki valtavan laskun muuton jälkeen, eikä todellisuudessa taloudellinen tilanteenikaan juuri parantunut.

Halusin siis kirjoittaa tämän kokemuksena kaikille niille, jotka tällä hetkellä mahdollisesti suunnittelevat samanlaista ratkaisua kuin itse muutama vuosi takaperin. Mieti kaksi kertaa!

10

244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JuupaJuu---

      Haukut työttömiä eikä ymmärrystä löydy sinulta heille, mutta samalla pähkäilet kun et itse saa töitä. Eikö ole tullut mieleesi, että ei ne muutkaan saa töitä, vaikka haluaisivat ja siksi ovat työttömiä?

      Pk-seudulla vuokra 650 e/kk on ruhtinaallisen ja harvinaisen pieni vuokra. Yleensä ne vuokrat pyörivät siinä 800-1000 e/kk per yksiö riippuen sijainnista ja kunnosta.

      Matalapalkka-aloista yleisesti puhutaan kun palkka on korkeintaan nettona n. 900-1400 e/kk kokopäivätöistä.

      Tuo pari tonnia brutto on aivan riittävä varsinkin jos vuokra on noin pieni. Jäljelle jäävällä summalla kyllä pärjää aivan loistavasti, mutta trollihan tämä olikin, vai mitä? :)

      • jaaasa

        käsittääkseni työstä voi irtisanoutua ilman karenssia jos viikon kuluessa irtisanoutumisesta muuttaa toiselle paikkakunnalle


      • DeLuxea

        Turha tuonne on alle 5 tonnin kuukausipalkan lähteä kituuttelmaan. Kunnon liksat kehiin, jotta rahat riittävät muuhunkin kuin hengissä pysymiseen.


      • SilkkaaKituuttamista

        No jos tuosta nyt laskee vaikka karkeasti:

        2000 brutto --> 1500 netto

        1500 - vuokra 650/kk = 850
        850 - vesi/sähkö/puhelin/kotivakuutus 100/kk = 750
        750 - auton verot, vakuutukset, huollot, mahdollinen lainan lyhennys, bensat 300/kk = 450

        Ruokaan, vaatteisiin, harrastuksiin, muihin hankintoihin yms elämiseen jää siis tuollaiset 450 eur/kk, se on kyllä VÄHÄN! Lisäksi pienikin, mutta yllättävä menoerä tai sairastuminen voi nopeasti kaataa koko talouden.

        Ymmärrän hyvin, miksi motivaatiota työperäiseen muuttoon PK-seudulle tuon tason palkoilla ei löydy. Se on yhtä kituuttamista sitten koko elämä.


      • JereSC
        SilkkaaKituuttamista kirjoitti:

        No jos tuosta nyt laskee vaikka karkeasti:

        2000 brutto --> 1500 netto

        1500 - vuokra 650/kk = 850
        850 - vesi/sähkö/puhelin/kotivakuutus 100/kk = 750
        750 - auton verot, vakuutukset, huollot, mahdollinen lainan lyhennys, bensat 300/kk = 450

        Ruokaan, vaatteisiin, harrastuksiin, muihin hankintoihin yms elämiseen jää siis tuollaiset 450 eur/kk, se on kyllä VÄHÄN! Lisäksi pienikin, mutta yllättävä menoerä tai sairastuminen voi nopeasti kaataa koko talouden.

        Ymmärrän hyvin, miksi motivaatiota työperäiseen muuttoon PK-seudulle tuon tason palkoilla ei löydy. Se on yhtä kituuttamista sitten koko elämä.

        Siinäpä oiva esimerkki laskelma todellisuudesta.

        Todellisuutta on, että alle 3000 euron bruttopalkan, et PK-seudulla sinkkuna oikeastaan elä juurikaan leveämmin kuin mitä eläisit työttömänä. Jossakin muualla päin Suomea saattaa elämänlaatusi todellakin olla jopa työttämänä paremmalla tolalla.
        Suurimmaksi eroksi työttömään pienehkö palkkaisena PK-seudulla taitaakin jäädä ainainen vitutus palkan riittämättömyydestä ja ruuhkissa matelusta.


    • Kantsiiharkita

      Muuta maalle ja hae apua Kelasta kunnes saat töitä . Ei pelkän rahan takia pidä muuttaa, onhan sekä palkka että vuokrataso ollut tiedossasi päätöstä tehdessä? Mikä sai sinut muuttamaan, työnilo ?

      • OnkoSeSinultaPois

        Sekö se tässä nyt hiertää?

        Silkkaa uteliaisuutta, omistuksenhalua, mustasukkaisuutta vai mitä? Kateutta? Sinultako se on pois? Millä tavoin se on sinulta pois?


    • delta00

      Tuo on aivan karua totta, pääkaupunki hyödyntää pilkkahinnalla töihin tulevia, juuri ja juuri toimeentulorajalla olevia ihmisiä ja kun työpaikka syystä tai toisesta menee alta, on tilanne juuri tuo, että on aikaa häiritä niitä, joilla vielä sitä työtä edes on.

      Pääkaupungin työtilanne on se, että liki kaikki mitä tarjotaan, on tuota alle ohjehintojen tehtävää työtä, myyntiä, lastenhoitoa, siivousta, jolla ei k ukaan tule toimeen ilman kokoaikaista huolta rahan riittävyydestä, mutta sen siivellä rikastuvat asuntosijoittajat.
      Asuntosijoituksesta onkin tehty uusi Nokia, jonka osakekursseja nostavat pienipalkkaiset vuokra-asujat, velkaiset omistusasujat ja kela asumistukien muodossa, jonka senkin rahoittavat veronmaksajat.

      Jos arvostaa elämänlaatua, ei se suinkaan täältä pääkaupungista löydy alati lisääntyvine ruuhkinen, jatkuvine taustahälyineen, jotka tietenkään eivät ole vähenemään päin, kuin myöskään steresseineen toimeentulosta tai levottomista naapureista, puhumattakaan kaikista muista lieveilmiöistä, joita tämä jatkuva metropolistamispolitiikka tuo aina vain lisää.

    • KovaaAjoa

      Juu, ei PK-seudulle kannatta hommiin lähteä ellei saa hyvää jobia ökypalkalla.

      • JotainRotia

        Jollain kusisella kahdella tonnilla ei kannata koiraksi ryhtyä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      281
      19199
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      86
      3612
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      124
      2255
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      196
      1956
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1860
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      293
      1610
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1362
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      86
      1308
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      149
      1162
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      242
      1069
    Aihe